reede, aprill 08, 2022

Pullerits: Midagi pole teha, kuid sport sõja vastu ei saa...

Praegu lähevad korda üksnes Ukraina-teemalised ja Eesti kaitsevõimega seotud lood. Seepärast lahkasingi Postimehe tänases, reedeses põhjalikus loos, mida tähendab see, et 11 protsenti Eesti täiskasvanud elanikest ja 21 protsenti 18-74-aastastest meestest on valmis sõja korral minema rindele – on seda vähe või palju?

Algul tundus, et vähe. Aga igasuguseid asju tuleb lasta seletada asjatundjail. Elu on õpetanud, sh näiteks ERRi mitmed möödapanekud koroonaviiruse andemete tõlgendamisel ja graafikul esitatuna, et ajakirjanikel ei maksa ka kõige lihtsamana näivate andmete pealt ise järeldusi teha, vaid alati tasub konsulteerida endast mitu korda targematega. Mida ma ka tegin.

Kui kaitsetahe võib näida algul väike, siis see võib mõne hetkega kiiresti muutuda, st suureneda. Selle kohta, kuidas ja miks see juhtub, avaldasin täna loo Postimehe veebis. Ukrainas ei tahtnud 40 protsenti inimesi enne sõda riigi kaitsmisest ega vaenlasele vastu hakkamisest midagi kuulda, kuid näete, kuidas nad nüüd sõdivad! Selleks meelemuutuseks oli põhjus ja see saigi ses väikses loos välja toodud.

Nädala algul kohtusin Ukrainast Eestisse saabunud kriisipsühholoogiga, kes rääkis, millise jälje sõda seda näinud inimeste hinge, ajju ja südamesse jätab. Ta nõustab iga päev vähemalt viit ukrainlast, viibigu nagu parajasti pommivarjendis või kodus, kus taamal kostavad plahvatused. See on raske ja kurnav töö. Hiljem kuulsin, et talle oli pakutud ka ühe Butšas vägistatud neiu nõustamist, aga ta pidi tunnistama, et seda kõike on kogunenud liiga palju, ta rohkem lihtsalt ei suuda...

Nädala algul avaldasin intervjuu Eesti kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakonna ülema asetäitja kolonelleitnant Uku Aroldiga, kes seletas, kuidas käivad sõjas infooperatsioonid ja mis moodi eristada sõjatandrilt saabuvates teadetes fakte propagandast. Muu seas rääkis ta sellest, kuidas Venemaa kultuurikood lubab seal oma riigi juhtidel rahvale valetada – ja selle eest isegi kiita saada.

Eelmise nädala lõpus avaldasin suure intervjuu brigaadikindral Vahur Karusega, kes lahkas sõja senist käiku ja prognoosis järgnevaid sündmusi. Muu seas seletas ta, miks on Ukrainas saanud surma palju kõrgeid ohvitsere – ja see ei lange kokku üldlevinud, asjatundmatute inimeste pakutud seletustega –, ning nentis, et see on venelastele olnud šokk, kui efektiivsed võivad olla lääne uued relvad, ja imestas venelaste esimese kuu ebaedu foonil, mida küll tegid Venemaa väed õppustel, kui nad pidid sõjaks valmistuma.

Need on lood, mis lugejaid huvitavad ja kõnetavad. Täiesti nende varju jäi nädala algul iseenesest intrigeeriv spordilugu, kuidas Rahvusvaheline Olümpiakomitee on töötanud välja soovitused, mille alusel kaasata võistlustele transsoolisi ja samuti selliseid sportlasi, kes ei liigitu organismi arengu või geneetika tõttu üheselt meheks või naiseks. Loos tsiteeritud kriitikute sõnul võivad ROKi soovitused tekitada olukorra, kus edaspidi hakkab igaüks oma suva järgi otsustama, millise soo esindajana ta stardib. Aga see näib olematu probleem võrreldes sellega, kuidas arenevad sõjasündmused Ukrainas.

Au Ukrainale!

Surm okupantidele!

Ja meie veel suusatame?...

Fotod 1 ja 2: Kes tunneb ära selle oja, mis on pildistatud ühelt ja samalt sillalt, kus seisab Treki ratas, eri suundades? Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 3: Kus asub see koht Haanja suusaradadel? Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Mis oja on näha siin pildil Treki maastikuratta taustal? Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Küsimus eriti kõvadele meestele: kus asub see puu, millise tee ääres? Foto autor: Priit Pullerits

24 Kommentaarid:

At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

"Ta nõustab iga päe vähemalt viit ukrainlast"
Parandus --p.o. "päev"

 
At 19:31, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, tähelepanelik lugeja kl 19:16.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Foto 4 Piirioja Missokülä-Laura
https://maps.app.goo.gl/oYamhGS3naUzWKVY9
Fotod 1,2 Pededze Siksälä-Kiviora
https://maps.app.goo.gl/YKvxsZCQAn7F1Xsi7

No ja see tamm pole ka mingi eriline mõistatus.

 
At 22:52, Blogger Priit Pullerits said...

Tubli. Kaks pilti on siiski veel mõistatamata. Arvan, et Haanja on eriti kõva pähkel.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Meie mängime piltidega aga Ukrainas maksavad saksa füürerid venelastele tapmiste eest. Sakslased lihtsalt irvitavad eurooplaste üle kättemaksuks I ja II MS kaotuste eest. Nüüd on neil usin jünger, kes maailmade ühendamise ideed realiseerib. Räägime nii nagu elu euroliidus tegelikult on. Sakslased on sajandeid oma verega Vene impeeriumi valitsenud. Praegu tehakse seda sama mis varem. Meie aga vaatame lolli näoga valgeid pilte ja ei saa aru kuidas kott pähe tõmmatakse.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on see jünger?

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Mis jünger, pigem vaikne kaasajooksik, kes ei julge avalikult tunnistada, et maksab oma osa venelastele sakslaste eeskujul toasooja mõnu eest. Võiks ju mõnust loobuda ja asuda teenäitajana idarindel resistantsi etteotsa. Nõuda idast pärit energiale embargot kogu EL ulatuses. On aga hoopis silmakirjalik ja seletab miskist mõnepäevasest sõja alguse projektist puuküttega metsavennatalus, kust loendab veokite kolonne, mis Venemaalt Eestisse voorivad mööda Pihkva Riia kiviteed olukorras kus Venemaa kaup peaks Euroopas tabu olema. Aga selline ongi EL. Kantslis ja toimetajate sules kirutakse venelasi, reaalelus toimub suur sahkerdamine nagu piirituse salakaubanduse hiilgeaaegadel.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

13:15 oh sa pele, ongi nii, aga kes on see kaval mees kes võru maanteel kolonne loeb? Idarinde resistants niipalju kui kuulnud olen Kägu ja Soonets ja mõned tublid mehed kes tundmata tahavad jäda

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas Soonets võitleb juba idas, mitte enam Krammatorskis? Vaat on mees.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

USA annab luureinfot Ukrainale, kuhu Pullerits oma luureinfot edastab? Kas kirjutab ruudulise vihikusse treeningandmete kõrvale ja hiljem tuleb mina vormis raamat sellest, elu kui kriminull! Jääme põnevusega ootama!

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Ei, eestlased nagu Pullerits vaatavad - nagu Pullerits ülal kirjutab, mis parajasti "peale läheb",
astuvad meelsasti järjekordsete peremeeste teenistusse,
teenivad okupatsiooniarmees, peremeeste ees pugedes,
tehes mitte eriti kõrgelennulist, kuid võimetekohast karjääri
okupatsioonistruktuurides -
nii nagu Pullerits ise teenis Nõukogude Liidu armees (vanemseersandi auastmeni),
nüüd aga teenib Ameerika sõja huvisid -
peremeeste ees püüdlikult! - sest nii on Eestile kombeks.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Küüditad 2% sh naisi ja lapsi ja ätte pärapõrgusse ja ülejäänud löövad rõõmsa näoga kulpi ja astuvad kahurilihaks. Nii on. Pole need eestlased siin erilisemad.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Siin UK-s töötades, olnud tiimides erinevate ida-eurooplastega, neegritega, pakidega, julgen väita, et eestlase ajupotensiaal on liiga kõrge, et kahurilihaks olla. Eestlane sobib intellekti poolest juhiks. Ma ise tõusin meie firmas siin ka kiiresti. Algul Shift Manager. Poole aastaga olin juba mitme Site-i e-k on vist lokatsioon - kamandaja.
Venelased on Ukrainas toppama jäänud. Ants Laaneotsa mastaapi juhte ilmselt seal ei leita. Kindral Dvornikov jääb Laaneotsale alla.
Martin

 
At 19:25, Anonymous Anonüümne said...

Tanki-Ants on läbimurdemees. See on ka tänases sõjas hetkel võtmekoht. Ukrainlastele tuleb anda ründerelvi - tanke, raketiheitjaid, hävitajaid, ründelennukeid. Okupatsiooni alla jäädes ja sissisõda pidades on tsiviilkaotused arvukad ja julmad, nagu Vene okupatsiooni puhul ikka.
Kuniks sõda Euroopas veel meie pinnal ei ole, tuleb tegeleda 5. kolonni, kubermangumeeste ja Kägu-taoliste elementidega. Aktiivse faasi eel on need mehed juba oma tubli panuse andnud: kaardistanud tsiviil- ja militaarobjektid, koostanud küüditamis- ja mahalaskmisnimekirjad, võimelnud valeinfo ja õõnestustööga ühismeedias ja mujal, saboteerimine ja diversioon.
Aeg tiksub, kas nemad meid või meie neid.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pihkva kultuurimaja ja Petseri kloostri GPS koordinaadid on täpsustatud?
Kirik on valinud poole, häda neile, surm õige?usklikele!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Vene ortodokside pühapaigad on Vene maailma institutsioonid, sõjategevuse alal ladustatakse sinna Vene okupantide tavaari ja moona. Pühameeste habemed tuleb pihku võtta.

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Tammelaadse puu asukoht - Tiilige-Ritsiko
https://maps.app.goo.gl/8XCxBuMZUmTx6sAK7

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

ja selle Haanja puu alt läbisõidu hetk on näha selles legendaarses videos kell 5:38 https://youtu.be/U-CidBPzd_4?t=338 Loodetavasti sellest täpsusest piisab küsijale.

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Kaardil selle Priidu lookas puu asukoht kah - https://kaart.delfi.ee/?bookmark=ad9705dfb5021257cdfb470dd0c97316

 
At 22:38, Blogger Priit Pullerits said...

Hmm, see puu nüüd küll õige ei paista. Öelge lähim ristmik!

 
At 22:39, Blogger Priit Pullerits said...

10.02 on puu õigesti märkinud.

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Ehh, tuletame nüüd pildi sünniprotsessi meelde. Priit laskub väikesest künkast filmikaamera surinal ja järsku märkab , hoo, mis vahva lookas puu. Aga oh häda. Suusk ei pea, st ei jää seisma ja libiseb sealt alt läbi. Siis lõpuks tasasel osal jääb ikkagi peidma. Keerab ümber. Teeb klõpsu. Ka selle nurga alt on puu äge. Mis aga juhtus. Pilt on peeglis võrreldes videoga. Soonets oskab seda puust ja punaseks teha. Nüüd tuleb teha trikk. Keerata foto kah peeglisse. Seejärel juhtub ime. 2 pilti muutuvad hämmastavalt sarnaseks videos ja fotos. Bingo! Võrreldes puu featuure ehk oksi ja loodust nt kuuseppud mis alt lage ja selgub, et ongi sama puu. Punkt kaardil on tuvastatud video järgi, kõikide sealt paistvate raja featuuridega enne ja pärast. Tegelikult oli see komplekti kõige lihtsam pilt üldse. Kõik pildi peegeldused sai tehtud peas ilma tehniliste abivahenditeta. Pole elus kordagi seal rajal viibinud. Mõni asi on palju lihtsam kui küsija arvab. Vormistamiseks ka klikk kaardile, sest streetview seal puudub.

10.02

 
At 13:56, Blogger Priit Pullerits said...

Hea töö!

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Tänud. Eesti on hästi üles pildistatud. See teeb ülesande väga kiiresti lahenduvaks.

 

Postita kommentaar

<< Esileht