esmaspäev, november 20, 2023

Pullerits: Mis saab siis, kui rattasõidul puumahirm peale tuleb?

LISATUD VIDEO

Kas veel mäletate kolme aasta tagusest ajast, kuidas üle maailma tekitas furoori Ameerika kanjonimaal inimkaugesse kohta ootamatult tekkinud hõbedane sammas? Küll levis teooriaid, millega on tegu! Paljud, kes vähegi said, otsustasid seda oma silmaga otsima ja vaatama sõita. Võtsin ka hiljuti sama teekonna ette. Jalgrattaga. (Leia parempoolsel pildil tee sinna!)

Kahte asja pidin tõdema. Esiteks, kaardil võib marsruut paista lihtne, sest kaardil tähistab teed lihtsalt üks kurviline joon. Selles mõttes on kaardid väga petlikud, eriti Ameerika metsikus looduses. (Kas näed, kuhu keerab tee vasakpoolsel pildil?) Jah, sa võid näha, kus on ümbritsevad kõrgendikud või sügavad kanjonid, võid näha isegi, kuidas kõrguste vahe suures plaanis muutub, aga mida sa ei näe – see on tee tegelik olukord ning teel olevad igasugused takistused. Liiati on kanjonimaa teede eripära selles, et nende seisund ei muutu mitte iga aastaga, vaid iga suurema sajuga.

Teiseks, kaardil paistavad vahemaad nii väikesed (vt videos näidatud sõidu marsruut paremal Strava kuvatõmmisel). Isegi kaks-kolm miili on justkui kiviga visata. Nii on kerge teha valearvestust, et punktide vahel on näiteks 11 miili, mis teeb ligi 18 kilomeetrit – järelikult on see läbitav vähem kui tunniga. Aga hakkad sõitma – ja läheb ligi kaks tundi. Sellepärast, et teeolud ei võimalda kohati liikuda kiiremini kui 7–8 km/h, lisaks tahad ju teha peatusi, et ümbrust vaadelda ja jäädvustada; ega eesmärk saa olla ainult vahemaad läbida, pilk eesootavale teele kinnistatud. Kui oleks nii, poleks ju mõtet nõnda kaugele rattaga üldse sõitma minnagi.

Ja on veel üks tegur, mis sealkandis liikumist tugevalt piirama hakkab. Kes oskab ära arvata, mis? Selle avaldan videos seal, kus müstilise samba poole viinud teel ümber pöörasin. 

Päeva lõpus tegin veel ühe sõidu sinna, kus vist keegi pole rattaga käinud. Vähemasti Strava seda ei näita, et oleks. Sellepärast, et tee, mis muutub edasi liikudes järjest rohkem rohtunuks, viib nelja ja poole kilomeetri järel kolmest küljest kivikõrgendikuga ümbritsetud corrali ehk loodusliku kopli keskele. Sinna on hea karja ajada, sest sealt on keeruline plehku panna. Aga mis siis, kui selle koha on avastanud ka puumad, kes teavad seal saaki luurata? (Kas näed, mis on kirjutatud hoiatavale tulbale vasakpoolsel pildil?) Seepärast, nagu näetegi, panin sealt tagasiteel hirmsa hooga plehku. Oli see alles sõit!

Kõigi fotode autor Priit Pullerits

35 Kommentaarid:

At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Puuma on tark loom, kui ta näeb, et kõigevägevam on talle rikkaliku laua katnud tupikusse aetud veislaste näol, ei torma ta söömaajale. Milleks kari, kui piisab vähemast. Pealegi puuma valib saagi välja öisel ajal - seal on ta peremees nagu Padre suusablogis. Hämaruse hiilivad sammud, hopp!, ja ongi sõralise kõri hambus. Järgneb mõningane rapsimine ja peagi kostub ohvri kõris vilena ja korinana lahkuv elu maises kehas. See on õõvastav. See on metsik loodus.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

See oli nüüd küll pauk! Olen sageli härra Pulleritsu, oma lastele eeskujuks toonud ja rääkinud neile lugusid, kui julge ja kui tugev ta on jne. Hr Pullerits kas te ei võiks seda rumalat ülestunnistust kiiresti ära kustutada. Oma laste nimel südamest palun. See on nüüd see koht, kus ilus vale on parem kui loll tõde.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Puumal on terav nina, ta tunneb saaklooma meeleolu lõhna. Vähegi kõhklev hoiak ütleb puumale, täna saab kergelt õhtusöögi kätte. Hüpe, mats ja valmis.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui puumad oskaks karjana nagu hundid jahti pidada. Üks ehmatab ära ja teine ootab põgenevat saaki kitsas kurus. Hüpe, mats ja valmis. Maitsev sööma aeg võib alata.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Hoidke hinge kinni et puumad Pulletitsu lõhna peale Eestisse järgi ei hiili! Siis oleme suures hädas!

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Puuma üle ei maksa irvitada. Võimas loom liigub kiiresti. Vaid targalt sik-sakitades on võimalik puuma käest pääseda. Nagu meile demonstreeris Padre, kogenud rännumees ohtlikes paikades.

 
At 10:16, Blogger Priit Pullerits said...

Tegelikult on asi tõsine. Kui vaatate videot ja kujutate end ette neis kohtades, kus mina, siis näete, et seal ei ole ju mitte kedagi, aga on metsik maastik, kus ründajal on hea varjuda. Ega sa teda näe. Kuid väidetavalt tema näeb väga hästi sind. Ja kui sellele mõtled, siis läheb ikka üksjagu kõhedaks.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Asi on tõesti tõsine, kuidas te küll siiani sealt eluga pääsenud olete : ) Müstika!

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

See on peen psühholoogiline mäng. Kes keda? Padre tegid õiged siksakid ja nüüd on olukord see, et puumad kardavad teda. Lõhna tunnevad siis teevad sääred, ohtlik valge mees kaugelt maalt

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Kui puumahirm peale tuleb, siis võib suure tõenäolsusega püksi tulla. Mis peale seda saab vot see on küsimuste küsimus, millele ootakski vastuseid.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Tänapäeval on kõigele mõeldud. Asjad on tehtud lihtsaks. Puumahirmu vastu aitab psühholoog. Käid tema kabinetis seansi kassi pilte vahtimas - nunnumast koletiseni -, klemmid küljes. Püksi tegemisse suhtutakse osavõtlikult. See on igati normaalne reaktsioon ja seda pole vaja maha salata ega häbeneda, hoopis julgustatakse oma tundeid ja reaktsioone välja näitama, koguni välja hõikuma. Eesti mees on ju teatavasti väga kinnine, küsige seda või oma naise käest.

 
At 19:01, Blogger Priit Pullerits said...

Täna selline lugu:

https://tartu.postimees.ee/7902356/priit-pullerits-hoolimine-on-see-mis-loeb

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

16:22 on mees, kes iial ei jää hätta. Temal on alati lahendused olemas. Tulgu siis puumahirm peale või kakahäda. Just selliste inimestega me jõuamegi oma arengus peagi euroopasse.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Pullerist on hakanud väga palju hoolima ja sellest kuulutama. Silub vist teed, et sotside või Eesti200 ga liituda.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Priit ja Pärtel oleks võimas tandem Eesti vankrit vedamas. Palju kahepeale IQ nummer kokku tuleks? Mitu Grünthalit?

 
At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

Kas Grünthalil on IQ???

 
At 21:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit ja Pärtel oleks kahepeale ilmselt 2,6 Grünthalit eks siis ligikaudu 22,8 Kaja.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

21:28, 2,6 ei ole just väga suur edu, võib öelda et Grünthali masti mehed. Kajaga on aga võimas vahe.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

ERR alustab 2-võistluse ja laskesuusa ülekannetega. Põhjamaade eeskujul tehakse ka talispordistuudiot. Kas stuudio okupeerivad vaid Tiislerid või lubatakse Debbie ja Aet ka suusaspordi taustasid lahti seletama? Tuleb tunnustada ERRi, et kahevõistlust hakkab näitama!

 
At 23:26, Anonymous Anonüümne said...

Kõige mõttetum ala maailmas. Poisid kes hüppavad poole mäe peale ja ei jõua suusatada. Mõni saab sellise pulli eest isegi olümpiakulla kaela. Tehti vist isegi mitu distantsi ja teade. Aja raiskamine ja maine suretamine

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

ERR stuudio okupeerivad tiislerid. Vähemalt nii viinaninadele lubati. Pavarotikesele on juba kõik lennupiletid broneeritud ja peotelkidele on hoiatus antud. Suusatamisest on paksudel jätkuvalt pohhui, peaasi et pulma kutsutass.

 
At 09:18, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake ka kaarti, mille sissekandele lisasin. Näete, seal pole ainsatki asustatud punkti. Seal pole mitte midagi. Ja kui seda kordi ja kordi ja kordi laiendada saaksite - aga seda võite ju veebis või telefonis teha -, siis näete, et asustatud kohti ei ole ega ole ega ole. Kui seda tead, sest ega ilma saa, ikka tuleb selgeks teha, kuhu lähed, siis pole ime, et hirm hakkab naha alla pugema, kui oled tunde ja tunde väljas, ihuüksi, ja ei näe mitte kedagi.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Valgele mehele tundub et on tühi maa. Tegelikult väikesed kurjad kollased silmad jälgivad teavad kõike mis toimub. Õhtul kantakse ette kus võõras käinud ja mida teinud

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Vist siis Padre käitus viisakalt, ei ülbitsenud. Moabiidid ja utahiidid võtsid ta omaks. Järgmine kord läheb siis kingitakse valgele pealikule sõpruse märgiks puuma nahk ja kilpkivi tükikesi. Nagu samojeedide juures, uvažaajut

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits pole samojeedide juures käinud. Ei austa

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Moabi maastiku, floora ja faunaga on kogukond kurssi viidud. Järgmine kord võiks keskenduda rohkem kohalikule kultuuriloole ja majandusele.

 
At 12:54, Anonymous Anonüümne said...

Info levib. Kui kuulus rännumees Pullerits külla tuleb on samojeedidel juba laud kaetud, rasvased süldid ja sõrajalakesed välja pandud

 
At 13:46, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Eks ERR peab ju midagi näitama. Parem tõesti kahevõistlus kui jalgpall Eesti koondise esituses. Põle see kahevõistlus midagi nii mõtetu päris valusa jalaga sprindivennad on eesotsas ja kui oma mees vähegi pildil, kannatab vaadata küll

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

ERR võiks pigem cyclocrossi MK etappe üle kanda, oleks huvitavam.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Kolm norrakat ja kaks sakslast võistlevad kahevõistluses. Nii kitsast ala Pole mõtet teha mm ja om. Ilves tuli kord neljandaks ja kord üheksandaks. Tiidrek Nurme tuli maratoni mm-il 21. Mitu persooni artiklit on kirjutatud Ilvesest mitu Nurmest?

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu teatakse kõigil mandritel. Saskatchewani karusnahakütid kes oskavad kuuldamatult hiilida ja kannatlikult saaki varitseda mitu ööpäeva järjest ootavad teha külla. Lõkke ümber hea maailma muljeid jagada ja juttu puhuda

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits jutustab kuidas ta anchorages paljaste kätega karibuu murdis ja toore maksa sõi võtavad kogenud kütid ta kohe omaks. Sellise mehega jätkub juttu kauemaks.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Kägu argument, et oma mees on kahevõistluses pildil, on väga tugev. Mida rahvusringhääling õigupoolest näitama siis peaks? Kahevõistluse ja murdmaajuhtidel on kahtlemata palju, mille üle mõelda. Norrakad on nii kõvad, et nad peavad oma know-how tiiva alla võtma ka konkurendid. Olukord on absurdne! Miks see nii on, küsiks kõige teravamatelt (spordi)ajakirjanikelt, et nad sõltumatu institutsioonina selguse majja tooks.

 
At 07:15, Anonymous Anonüümne said...

Ainukesed õiged talispordi alad on 50km klassikat ja kiirlaskumine 3km kõrguselt. Igasugu muud siksimised ja kombinatsioonid on praht. Keenlased võiks küsida miks üks maraton? Olümpial võiks joosta 21km, 15km, maastikujooksud, pikamaa meestele teatejooks. Kahevõistleja Riiber võib saada 3 kulda kuna on norm ja sprint ja teade. Miks Kipchoge ühel olümpial vaid ühe kulla saab? Pullerits las helistab Coele ja teeb peapesu. Vana lõpetagu laisklemine

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

7.15 tabab rütmi, maratoni teatejooks oleks kindlasti huvitav

 

Postita kommentaar

<< Esileht