reede, november 24, 2006

Pullerits: Soomlaste sigadustest

Mati Alberti mälu järgi juhtus see aastal 1979, kui Eesti suusatajad pääsesid omaette tiimina, ametlikult küll turismigrupina, esimest korda Soome võistlema. Sõitsid kaheksakesi kõigepealt Leningradi, sealt rongiga Lahtisse, kust nad viidi bussiga Kuopiosse.

"Esimest korda oli nii, et kõik kartsid," meenutas mulle selle nädala algul Albert. "Ei julgenud isegi poe akna äärde seisma jääda ega poodi minna. Oma koputaja oli ka kaasas. Juba rongis uuris ta meilt, ega kellelgi valuutat pole."

Kuopios, Puijo mängudel, tegi kõige kõvemat sõitu Arne Sirel, kel õnnestus võita esikoht. Selle eest oli auhinnaks määratud värviteler. Aga nagu väitis Sirel - ja Albert kinnitas seda -, vahetasid soomlased auhinnad nii ümber, et Sirel sai odavama ja väiksema mustvalge teleri ning suurem, kallim ja uhkem värviteleviisor läks talle kaotanud soomlasele. Albert pakkus, et Soome auhinnajagajad mõtlesid nii: venelasele aitab sellest küll.

Samamoodi turismigrupina käisid Eesti suusatajad Soomes ka kahel järgmisel talvel. 1980. aastal Kuusamos võitis 30 km Mati Pitkänen, kes sai Alberti mälu järgi auhinnaks 10 000 marka maksnud värviteleri. Tema ise sai teise koha eest 2500 marka maksnud Partneri mootorsae. Ent sellega polnud Albertil miskit peale hakata, mistõttu ta vahetas sae rahaks ning ostis muusikakeskuse.

Kõige keerulisem seis oli auhinnaga aga Arne Sirelil - temale anti järelkäru. See tekitas veelgi suuremat peavalu kui saag. Albert mäletab tollest ajast ühte pilti, kus Sirel istub mõtlikult haagise serval, teadmata, mis küll sellega teha.

Aga nagu nõiaväel ilmus välja soomlane, kes oli valmis lahendust pakkuma. Sirel koguni kahtlustab, et ta passis tema auhinnale peale. Nimelt tegi soomlane käigult ettepaneku, et ostab järelkäru ära. Aga mitte täissumma, vaid ainult poole hinna eest. Mis Sirelil muud üle jäi. Eestisse seda käru kuidagi toimetada ei saanud ning nõnda pidigi ta lõpuks kahjudega kauplema.

Ega nõukogude sportlaste elu välismaal kerge olnud. Uno Leist mäletab, et kui ta käis Vasaloppetil, mille lõpetas 5. kohaga, sai ta kuueks päevaks taskuraha 400 Rootsi krooni. Üks päev leidsid nad Ivan Garaniniga maast sajakroonise ning siis oli pidu - Garanin ostis poest head-paremat ning vähemalt ühel õhtul ei pidanud hotellis kuiva toitu näsima.

Vasaloppeti 5. koha eest teenis Leist jalgratta. Kuid seda ei saanud lennukiga Eestisse toimetada - liiga suur. Korraldajad tegid temaga diili ning andsid talle ratta eest raha - kuid taas mitte täis-, vaid pooliku summa. Leist ostis selle eest nahkjope.

Esikoha auhind oli Vasal tol korral Leisti mälu järgi 5000 Rootsi krooni. Garanin kui kogenum mees oli Leisti hoiatanud, et juhul, kui ta peaks selle võitma - ja Leist ei olnudki lõpuks võidust kuigi kaugel, vaid 16 sekundit jäi puudu -, siis ärgu ta seda üle piiri küll toogu. Sest spordikomitee pealikud võtavad ära.

Selleks, et pisut taskuraha teenida, vedasid suusatajad üle piiri kalamarja. Leist mäletab, et Itaalias läks see enamasti hästi kaubaks. Sajagrammise purgi eest sai vähemalt paari teksapükse.

Piirikontrollid, eriti raudteel, olid teinekord vägagi karmid. Leisti sõnul ei laotatud rongi tamburis laiali üksnes suusakottide sisu, vaid kruviti lahti isegi määrdetriikrauad. Tagatipuks käis Nõukogude piiri- ja tollitöötajate tegevus tihtipeale mõnituste saatel. "Sõnavara nad piiril väga ei kontrollinud," tunnistas mulle Leist.

Albert oleks kord Adlerist tulles lennujaama turvakontrollist peaaegu pokrisse talutatud. Ta oli harjutanud kaks nädalat Bakurianis ja siis veetnud nädala Musta mere ääres. Gruusias andsid sõbrad talle kaasa liitrise pudeli tšatšat, et viigu isale kingituseks. Albert pani pudeli käsipagasisse ning seal see mundrimehe tähelepanu ärataski. Mis see on, küsis too. Tšatša, eks nuusutage, vastas Albert.

Too nuusutaski ja pistis siis karjuma: seltsimees ülemus, tulge siia, siin veetakse samagonni. Alberti väited, et see pole samagonn, vaid tšatša, ei maksnud tuhkagi. Ülemus nõudis tema dokumente. Ja kui Albert siis oma punased kaaned letti ladus - ta oli Dünamo üleliidulise koondislasena operatiivgrupi ülema ametis - ning sealt kaante vahelt ilmus lagedale märge, et ta omab kogunisti relvakandmisluba, muutus ülemus paugupealt leebeks. "Tovarištš Mati," oli natšalnik öelnud, "nii ei tohi teha. Ja olgu see teil viimane kord."

Case closed ehk asi lahendatud. Muidu oli samagoni veo eest ette nähtud rahatrahv või 15 ööpäeva aresti.

Kentsakaid juhtumeid nii Vene- kui välismaal juhtus veel ja veel. Albert, Sirel, Leist ja endine kahevõistleja Matti Mürk rääkisid neid selle nädala algul mulle kümnete kaupa. Osa lugusid peaks ilmuma homse Postimees Extra spordiküljel ("Vene karmid olud trööpasid suusatajaid") - kasutan ilmumise kohta tingivat kõneviisi seepärast, et lehetegemises pole kunagi miskit ennem kindel, kui asi on tõepoolest ilmunud, sest viimase minuti sensatsioonid võivad varakult tehtud plaanid kergesti uppi lüüa -, osa jääb aga lähitulevikus siinses blogis avaldamiseks.

Esiteks sellepärast, et kõik materjal nagunii eales lehte ei mahu - ja pealegi kasutab hea ajakirjanik kogutud infost ära kümme protsenti ning vaid halb ajakirjanik kasutab ära sada protsenti (nii palju siis sekka ka ajakirjandusharidust) -, ja teiseks seepärast, teil oleks põhjust siia küljele ikka tagasi tulla.

Foto: Pildil on Arne Sirel.
Foto autor: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix.

22 Kommentaarid:

At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Ikka ilmus see jutt - tõesti huvitav. Ei oleks uskunud et neil NII karmid olud treeninglaagrites olid. Ju siis olid. Kes teab mida oleksid Arne Sirel, Mati Albert, Uno Leist jt. veel tänastes tingimustes korda saatnud? Kuid see oleks spekulatsioon - aega ei saa tagasi pöörata.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Miks on sel artiklil nii veanulik pealkiri? Eestlased kui tavalised nõukogude susserid oleks pidanud õnnelikud olema, et neil Soomes hea vastuvõtt ja sõbrad olid ja üldjuhul olid ka. Kas see on blogija "tõlgendus" vanade suusameeste pajatustest? Ma olen enam kui kindel, et nad ise soomlastesse nii vaenulikult ei suhtu nagu sellest artiklist võib aru saada.

 
At 06:59, Anonymous autobusu nuoma said...

tore, great post it.

 
At 05:26, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:28, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:31, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 14:07, Anonymous plombier said...

plombier paris
depannage plombier paris
plomberie paris
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-1/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-2/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-3/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-4/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-5/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-6/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-7/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-8/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-9/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-10/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-11/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-12/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-13/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-14/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-15/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-16/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-17/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-18/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-19/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/plombier-paris-20/
http://www.plombier-paris-artisan.fr/

 
At 04:11, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
tods shoes
bottega veneta outlet online
uggs outlet
links of london uk
replica watches
nike shoes
arizona cardinals
mont blanc
lululemon outlet store
miami dolphins
basketball shoes
cleveland cavaliers
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors outlet online
salomon speedcross 3
abercrombie fitch
iphone cases
cheap oakley sunglasses
louis vuitton uk
nike huarache
woolrich clothing
celine outlet online
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
oakley outlet online
tory burch sandals
indianapolis colts
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
ugg boots
snow boots outlet
beats by dr dre
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
marc jacobs outlet
hermes bags
baltimore ravens
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
new orleans saints
nike roshe run
coach outlet store
michael kors handbags
uggs outlet

 
At 10:35, Blogger Unknown said...

Thanks for visiting to this website.Nice post.
Packers and movers Lucknow
Packers movers in Indiranagar
Movers packers Gomatinagar
Packers Movers Hazaratganj
Movers and packers in Aliganj
Packers and movers in Alambagh

Comersial Home shifting
Vehicle Shifting
Wharehouse Storage Shifting
Corporate Shifting

 
At 03:18, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, ugg boots, jordan shoes, jordan pas cher, polo ralph lauren, michael kors pas cher, christian louboutin uk, air max, burberry pas cher, longchamp outlet, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, gucci handbags, tiffany jewelry, louboutin pas cher, ray ban sunglasses, christian louboutin, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo outlet, louis vuitton outlet, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton outlet, kate spade outlet, uggs on sale, cheap oakley sunglasses, nike free, nike roshe, ugg boots, nike air max, sac longchamp pas cher, nike outlet, polo ralph lauren outlet online, louis vuitton, oakley sunglasses wholesale, christian louboutin shoes, replica watches, tory burch outlet, longchamp outlet, chanel handbags, replica watches, oakley sunglasses, prada handbags, louis vuitton, oakley sunglasses, longchamp pas cher, nike air max, ray ban sunglasses

 
At 03:20, Blogger oakleyses said...

nike air max, michael kors outlet, michael kors outlet, nike blazer pas cher, ray ban pas cher, true religion outlet, coach outlet store online, timberland pas cher, nike tn, michael kors, uggs outlet, coach outlet, lululemon canada, michael kors outlet online, vans pas cher, michael kors, new balance, burberry outlet, ralph lauren uk, hollister pas cher, true religion outlet, burberry handbags, guess pas cher, michael kors outlet online, true religion outlet, converse pas cher, nike air max uk, polo lacoste, oakley pas cher, replica handbags, nike air force, sac hermes, coach purses, hollister uk, michael kors outlet, north face, hogan outlet, nike roshe run uk, ray ban uk, michael kors outlet online, sac vanessa bruno, north face uk, mulberry uk, kate spade, abercrombie and fitch uk, nike free uk, uggs outlet, michael kors outlet online, true religion jeans

 
At 03:22, Blogger oakleyses said...

north face outlet, hermes belt, gucci, reebok outlet, longchamp uk, iphone cases, ralph lauren, p90x workout, asics running shoes, soccer jerseys, chi flat iron, mont blanc pens, giuseppe zanotti outlet, converse outlet, herve leger, mac cosmetics, lancel, hollister clothing, bottega veneta, hollister, celine handbags, nfl jerseys, wedding dresses, timberland boots, nike air max, ferragamo shoes, nike air max, insanity workout, nike huaraches, vans outlet, new balance shoes, ghd hair, soccer shoes, oakley, abercrombie and fitch, mcm handbags, babyliss, baseball bats, north face outlet, lululemon, vans, hollister, beats by dre, valentino shoes, ray ban, instyler, louboutin, jimmy choo outlet, nike roshe run, nike trainers uk

 
At 03:24, Blogger oakleyses said...

moncler, canada goose, louis vuitton, doudoune moncler, louis vuitton, juicy couture outlet, toms shoes, juicy couture outlet, moncler outlet, pandora jewelry, canada goose outlet, canada goose, coach outlet, swarovski crystal, ugg,uggs,uggs canada, canada goose jackets, moncler uk, lancel, pandora uk, swarovski, moncler, moncler, pandora charms, moncler outlet, ugg pas cher, hollister, wedding dresses, canada goose outlet, links of london, canada goose, marc jacobs, thomas sabo, ugg uk, supra shoes, replica watches, moncler, louis vuitton, ugg, louis vuitton, canada goose outlet, louis vuitton, canada goose uk, karen millen uk, montre pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry

 
At 10:53, Blogger Unknown said...

north face jacket
air jordan 11
true religion jeans
michael kors outlet clearance
louis vuitton handbags
fitflops sale
louis vuitton pas cher
ed hardy tshirts
lululemon outlet
nike store uk
tory burch outlet online
nhl jerseys
marc jacobs outlet
herve leger outlet
cheap canada goose jackets
michael kors outlet store
mulberry outlet
michael kors canada
soccer jerseys
nike uk store
ugg boots sale
canada goose jackets
coach outlet
ferragamo shoes
michael kors handbags
cheap jordan shoes
nike tn pas cher
cheap nfl jerseys
kobe shoes
christian louboutin shoes
the north face outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
fitflop clearance
tory burch outlet
20160812caihuali

 
At 06:43, Blogger raybanoutlet001 said...

armani exchange
ray ban sunglasses
ugg boots
cheap oakley sunglasses
ugg outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses outlet
michael kors uk
hermes belts
2017.7.19

 
At 05:18, Blogger yanmaneee said...

Kanye West shoes
cheap nfl jerseys
moncler jackets
michael kors handbags
basketball shoes
hermes belts for men
ray ban sunglasses
balenciaga
adidas store
nike air zoom

 
At 05:59, Blogger raybanoutlet001 said...

coach outlet
pandora outlet
ray ban sunglasses
soccer shoes
nike trainers
issey miyake perfume
pandora
polo homme pas chère
nike shoes
ultra boost
zzzzz2018.5.19

 
At 06:47, Blogger Unknown said...

www0803

michael kors outlet online sale
canada goose outlet
off white nike
ralph lauren uk
coach outlet
polo ralph lauren outlet
huaraches
nike shoes
cheap nba jerseys
nike outlet

 
At 06:27, Blogger Unknown said...

ferragamo belt
nike air max 90
air max 2017
pureboost
ray ban outlet
hermes
supreme hoodie
pandora bracelet
kobe shoes
adidas yeezy

 
At 10:36, Blogger Unknown said...

www1020

moncler outlet
jordans
nike outlet
off white clothing
jordan shoes
champion clothing
james harden shoes
longchamp outlet
pandora charms
canada goose outlet

 
At 05:49, Anonymous Obat Herbal untuk Prostat Membesar said...



It is great to have visited your website. Thanks for sharing useful information. And also visit my website about health. God willing it will be useful too


Pengobatan Muntaber pada Anak dan Dewasa
Pengobatan Alami Jerawat Meradang
Obat Herbal untuk Jerawat Meradang

 
At 05:31, Blogger yanmaneee said...

red bottom heels
yeezy boost 350 v2
adidas stan smith shoes
golden goose sneakers
cheap mlb jerseys
kobe shoes
balenciaga shoes
michael kors
supreme clothing
yeezy boost 350 v2

 

Postita kommentaar

<< Esileht