kolmapäev, aprill 04, 2007

Šmutov: raha ja puhkus - Eesti korvpall

Balti korvpalliliigas hakkavad lähenema üha otsustavamad kohtumised ja Tallinna Kalev on mind igati positiivselt üllatanud. Arvasin, et Riia Baronsilt saab Kalev juba esimeses kohtumises korraliku sauna. Kuid ei läinud nii. Teise kohtumise eel polnud mu tunded eriti muutunud, kuid õnneks suutsid tallinlased taas üllatada ja järgmisse ringi murda. Nüüd tuleb loota, et Ventspils ei ole ületamatu mägi ja Kalev suudab selle vallutada.

Kuid muret teeb Tartu Rocki mitte lihtsalt vilets, vaid lausa mannetu mäng. Nende ebaedu on päris põhjalikult lahatud. Väike valik artikleid:
«Väike juhtkiri: Rock: -,-,-,?» (2. aprill)
Peep Pahv: Tahtsime parimat, kuid välja tuli nagu alati (20. märts)
Miks Tartu Rock mängib kehvasti? (22. märts)
Jaanus Liivak: «Meestel pole tiigrit või sädet sees, et lõpuni võidelda.» (22. märts)
Silver Leppik: «Kaitsemäng on suur murelaps.» (22. märts)
Algirdas Brazys: «Olen kaotustes süüdi, sest olin liiga demokraatlik.» (22. märts)
Riho Illak: «Rockis pole kunagi ükski pea lennanud.» (22. märts)

Palju huvitavaid mõtteid ja ideid, kuid mina alustaks jälle numbritega. Eelmisel hooajal maksis Tartu Ülikool / Rock meeste palgarahaks umbkaudselt kaks ja pool miljonit krooni. Kõige enam teenis keskmängija Marek Noormets, kelle stipendiumiks oli 368 500 krooni (koos korterikuludega). Järgnesid Vallo Allingu (264 000), Asko Paade ja Marek Doronin (mõlemad 242 000) ning Martin Viiask (200 000). Nagu märkate, pole selles nimekirjas klubiga hiljem liitunud Tanel Teini ja Toomas Kandimaad, kelle palganumber on tõenäoliselt nimetatud meeste omast klassi võrra kõrgem.

Tulemuseks: Eesti meistrivõistlustel jõuti finaali, kus kaotati Kalevile 3:4 ja Balti liigas saadi kaheteistkümnes koht.

Huvitav fakt: Toomas Kandimaa teenis mullu 160 000 krooni. Balti liigas mängis Kandimaa kaheksas mängus ja kokku 39 minutit (Tartu Rocki kodulehekülje andmetel). Meistriliigas olid numbrid muidugi kõrgemad – lausa 36 mängu ja 167 minutit (mõned minutid võivad vist Balti liigaga ühtida, sest mängud lähevad kahte tabelisse, kuid see selleks). Igatahes saame maksimaalselt kokku 206 minutit, mis teeb Kandimaa minutihinnaks 777 krooni ja ühe töötunni eest teenis ta seega 46 620 krooni. Pole just paha.

Hooaeg 05-06

Kuus

Stipendium

Periood

Marek Noormets

33 500

368 500

11

Vallo Allingu

24 000

264 000

11

Asko Paade

22 000

242 000

11

Marek Doronin

22 000

242 000

11

Martin Viiask

18 181

200 000

11

Heiko Rannula

16 273

179 000

11

Toomas Kandimaa

14 545

160 000

11

Silver Leppik

13 636

150 000

11

Antti Vasar

13 000

143 000

11

Kristo Aab

4 909

54 000

11

Allar Velleramm

1 500

13 500

9

Paavo Russak

15 455

170 000

11

Tõnu Lust

14 546

160 000

11

Kokku


2 346 000



Tänavusi palganumbreid pole kahjuks näidata, sest mängijate sõlmitud lepingutes on nende nõudmisel sisse kirjutatud konfidentsiaalsuse nõue ja nii saab numbri avalikustada vaid sportlaste nõusolekul – seda nõusolekut Tartu Rocki juhid nähtavasti ei saanud. Kuid neid numbreid ei peagi nägema, mõistmaks, et eelmise aasta palgafondi võib vähemalt kahega korrutada. Tulemus on aga kas sama hea või veidi hullem, järelikult pole investeering end õigustanud.

«Ma ei tahaks uskuda, et Rocki kapten Gert Kullamäe tuli koju kergemat äraolemist otsima, et Tarmo Kikerpill on usina töömehe iseloomu kaotanud, et Martin Müürsepp on poole aastaga oskused ja mängutarkuse minetanud,» kirjutas Postimehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv oma loos.

Pahvil on õigus, kuid vaid osaliselt. Minu hinnangul on sportlase kõige olulisemaks kannustajaks soov midagi saavutada. Kuid mida soovivad saavutada Kullamäe, Kikerpill, Müürsepp või Tanel Tein, kes on varemgi öelnud, et korvpall on talle rohkem hobi eest? Eestisse tulek näitab ju selgelt, et siin on peab miski olema, mis peibutab. Eesti meistrivõistlused? Vaevalt. Balti liiga ja mingi eurosari? No, võimalik. Kuid mis veel, sest need ei saa ju olla peamised motiivid? Ainuke asi, mis üle jääb, on raha ja mugav elukeskkond. Ja seda Rocki mängijatele ju pakutakse – palk on korralik ja Eestis elada on mõnus, eriti kui siin saab Euroopale vastavat palka.

Tulles nüüd korraks eelmise aasta palganumbrite juurde, siis miks peaks näiteks Marek Noormets (33 500 krooni), Asko Paade (22 000 krooni) või Toomas Kandimaa (14 545 krooni) pürgima kuhugi mujale, kui nende siinne elu on nagu lillepidu. On ju täiesti selge, et vajadusel leiavad nad ka järgmiseks aastaks uue klubi ning midagi erilist ei peagi tegema, sest eriti häid pikki poisse Eestis niikuinii pole - nii saabki rahulikult koolis käia või siis öö läbi Krooksus napsu võtta või siis ühe olulise mängu eel lihtsalt sisse magada ja trenni mitte ilmuda. Polnud ju isegi küsimust, kas klubi kedagi kuidagi karistaks – ütles ju ka klubi juht Riho Illak, et Rockis pole kunagi ükski pea lennanud.

Ehk võibolla on Eesti korvpallur lihtsalt laisk ja rahul siinsamas passimisega, sest mujal peaks palju kõvemini tööd tegema ning palk oleks tõenäoliselt võrdne siin saadavaga (võttes arvesse suuremad kulud – koduskäigud, telefon ja muu). Nii puudubki põhjus areneda ja mujale pürgida - tuleb vaid nii palju pingutada, et siin oleks pidevalt töö olemas. Isegi Eesti ehk potentsiaalikaim korvpallur Tanel Sokk ei ole senini välismaale siirdunud. Arusaamatu.

Mulle tavaliselt ei meeldi korvpalli ja jalgpalli võrrelda, kuid jalgpallurite välismaale pürgimise taga on väga kindel põhjus – just palgaraha. Jalgpallurite jaoks on selge, et Eestis nad midagi erilist teenima ei hakka ja seetõttu peavad nad pingutama, et jõuda välislepinguni, mis aitaks tulevikku kindlustada. Seetõttu tuleb ka areneda ja ennast pidevalt piitsutada. Korvpalluritel sellist motivaatorit pole.

Siinkohal jõuame Rocki ja Kalevi võrdluseni – väidan täiesti kindlalt, et Kalev saavutas Balti liigas tänavu parema tulemuse, sest nende meeskonnas mängivad esimest viiulit välismaalased Travis Reed, Catalin Burlacu ja nüüd ka Kendrick Johnson (pean välismaalaste motiveeritust üldjuhul kõrgemaks, sest nende jaoks on Eesti tavaliselt astmeks kõrgemale või parema lepinguni pürgimisel). Lisaks on meeskonnas Valmo Kriisa, kes on Rocki Gert Kullamäe sarnane mängija ehk nad mõlemad võitlevad alati lõpuni. Seega on tuumik saavutushimuline ja kui vaadata efektiivsuse reitinguid, siis ülekaalukalt parim on Reed (20,9), kes on selle näitajaga Balti liiga parim mees. Talle järgnevad Kristjan Kangur (13,3), Johnson (13,0) ja Burlacu (11,4). Just Reed on Kalevil tõeline liider. Võrdluseks: Tanel Soku reiting on 6,6, mis on hullem isegi Cornelius McFadgoni tulemusest (7,0). Rocki meestest oli parim Martin Müürsepp (13,2), kes Balti liigas hoiab selle tulemusega alles 21. kohta, ehk Reedi sarnast liidrit Tartus pole.

Seda kõike arvesse võttes jääb arusaamatuks, miks ja kui kaua veel pumpavad sponsorid Eesti korvpalli hiigelsummasid. Midagi korralikku pole sealt ammu vastu saadud ja tõenäoliselt ei hakatagi praeguse süsteemi juures saama ning tase vaid langeb (märkus: noortekoondised on saavutanud päris häid tulemusi, kuid sealt tõusmine põhimeeste hulka on hoopis teine tera). Langust on ehk võimalik vaid peatada just korraliku välisjõu palkamisega, kuid Eesti korvpallile see vaevalt midagi juurde annab.

Siiski! Eesti Korvpalliliidu president Peep Aaviksoo ütles eelmise hooaja ajal antud online-intervjuus, et korvpallurite palgad jäävad kahekordselt alla ehitajate palkadele ja isegi Kalevi ja Rocki palgad ei vasta Balti tasemele, mistõttu on kohatu rääkida «mõttetult kõrgetest» palkadest. Tema sõnul soovib iga Rakvere mängija Kalevisse ja Kalevi mängija Euroopa tippu.

Ehk mõni hea lugeja meenutab paari eestlast, kes on näiteks sellel või eelmisel aastal kuhugi välismaale pürginud. Peale Siim-Sander Vene, kes on minu jaoks praegu ainus tulevikuga Eesti korvpallur. Samuti võiks lugeja mõtiskleda, kas Eestis makstavad 20 000-kroonised palgad on korvpallurite jaoks sobivad.

Aaviksoo mainis muidugi ühte asja veel. Tsiteerin: «Välismaale pole mõtet pürgida vaid seetõttu, et saada kõrgemat palka või näha maailma. Välismaale siirdub mängija siis, kui kohalikud võistkonnad ja liigad ei anna enam tema arengule piisavat väljakutset ning pole arendavad.»

On tore teada, et Eesti liiga suudab endiselt arendada nii Teini, Arbetit, Keerlest, Allingut, Sokku kui ka teisi koondislasi. Eks korvpallikoondise tulemused näita, kui võimas see areng on. Või on need tulemused seda juba näidanud. Täna hoidkem aga Kalevile pöialt!


Foto 1: Pildil on Kalev Cramo riietusruum. Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix

Foto 2: Pildil on Marek Noormets (valges). Foto autor: Sille Annuk / Postimees / Scanpix

Foto 3: Pildil on Toomas Kandimaa (punases) ja Tiit Sokk. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

Foto 4: Pildil on Gert Kullamäe, Martin Müürsepp ja Marek Doronin. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

Foto 5: Pildil on Martin Müürsepp ja Riho Illak. Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

Foto 6: Pildil on Travis Reed (palliga). Foto autor: Sille Annuk / Postimees / Scanpix

Foto 7: Peep Aaviksoo Postimehele intervjuud andes. Foto autor: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Foto 8: Pildil on Tanel Sokk (valges). Foto autor: Raigo Pajula / Postimees / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Aiaia, astusid sama reha otsa, kuhu kõik muudki väljaanded. Okei, sinu arvamus ja analüüs. Sinu blogi kah. Aga kas on mõtet järjekordset flamewari alustada?
Teemast. Kas Sinu arvates peaks Eesti korvpallipoe kinni panema? Et noh, eesti mehest ju asja ei ole nähtavasti, need leegionärid jäävad alati kõigile ette millegi pärast. Lihtsalt ma ei saa sellest vingumisest päris ausalt aru. Kui sa arvad, et mehed naudivad kerget elu hea palgaga, siis aja ka ennast järjele ja head elu nautima! Või hapud viinamarjad? Et sa pead rabama oma krooni eest, kui nemad lasevad lõdva randmega? Ok, Rockil oli sitt hooaeg. So what? Kui Rock ei õpi sellest ja hoiab motivatsioonita mängijaid edasi, so what? Kas sina maksad nende palka? Kraabib südant ikka hirmsalt ma vaatan.
PS. Ise olen Kalevi fän, aga erinevalt tavalisest eestlasasest, ei ole minu lemmikroog teine eestlane, vaid sealiha :(

Jõudu blogimisel!

 
At 10:21, Blogger Martin Šmutov said...

to anononüümne: korvpallipoodi ei peaks kindlasti kinni panema, sest see on suurepärane ala, milles minu vanaisagi on mitmekordne Eesti karikavõitja ja mida ma isegi harrastan.

Küll aga vajaks Eesti korvpall väga tugevat muutust, sest praegu mängitakse ja suunatakse raha väga selgelt nö. tippmängijatele ja noortele või siis järelkasvule kukuvad kopikad. Osaliselt on see tulenev muidugi järjepidevusest - palju neid meeskondi ongi, kes julgevad mängijatega pikemad kui aastased lepingud teha. Ehk puudub vajadus noorterühmadele mõelda.

Kui tõmmata taas võrdlusjoon jalgpalliga, siis eelmise aasta meister Levadia pääses ülinapilt sellest, et nad oleks hooaega pidanud alustama miinuspunktidega - just viletsa noortetöö tõttu.

Ehk esiteks peaks mõned miljonid või kasvõi miljonikene klubide eelarvest minema järelkasvu aitamisele (trennid, turniirid, vahendid jms). On mõistetav, et sponsoreid ehk see nii palju ei huvita, kuid korvpalliliitu ja klubisid peaks huvitama ning laiemas plaanis on see tegelikult oluline ka sponsoritele - kui puudub tulevik, pole neilgi mõne aasta pärast midagi toetada.

Neid teisi vajalikke muudatusi on veelgi, kuid tõenäoliselt ei saa ükski neist lähiajal teoks, sest korvpalliliit tundub praeguse olukorraga rahul olevat.

Teiseks: Rockil polnud see esimene sitt hooaeg, vaid juba päris mitmes. Kui aastates tagasi liikuda, siis mäletad ehk aega, kui Rannula ja poisid tulid meistriteks. Eriti siis hooaeg 2003/04, kuid ka kaks eelnevat (hõbe ja pronks). Noored mehed, jõudu täis. Kohe-kohe hakati maailma vallutama. Mis neist sai? Kes Valgas, kes endiselt Rockis. Mitte ühtegi läbimuuret. Miks?

Aga miks ma kirjutan - sest kahju on. Eesti korvpall suudaks murda suurturniiridele, kuid kahjuks pole sinna lähiaastatel asja. Ja sellest on lihtsalt jube kahju. Seetõttu on lohutuseks vähemalt see, et klubi tasandil ehk suudetakse midagi saavutada - välismaalaste juhtimisel.

P.S. Profikorvpalliks olen ma tublisti liiga lühike, muidu ajaks ennast kohe heale järjele. Niisama toksin aga ikka, majagi ees on kaks korvi üleval :)

 
At 12:30, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks sellele, et raha maha loobitakse, tulemusi pole ja meeste suhtumine on allapoole arvestust, investeerib TÜASK Rocki ka ropult suure hunniku raha klubi eelarvest, mistõttu kannatavad teised spordialad...
Illak ja Co peaksid äkki tagasi astuma?!

 
At 16:02, Blogger Kajar said...

Paar asja :

BBL on ikka tase ülevalpool kui meistriliiga ja Eesti võistkondade tulemus sel aastal seal on ikkagi tase kõrgemal kui möödunud aastal. Üks põhjus on ka see, et kaks head klubi on enam-vähem maksimum, mis Eesti täna suudab välja panna.

Rock mängis esimese osa turniirist võrdselt kõigi võistkondadega, kaasa arvatud Lietuvas Rytas, mis möödunud aasta taset arvestades ei olnud mõeldav. Pigem on täna ikkagi küsimus selles, et miks ei suudetud otsustavatel hetkedel mängulõppusid enda kasuks pöörata ja võõrsil oma tasemele vastavalt esineda, ehk siis umbes nagu Hispaania vutikoondis MMidel. Samas on Rock ka sisuliselt 50% alles sel aastal kokkupandud meeskond. Ma arvan, et neile võiks järgmise aastani veel benefit of the doubti anda.

ja BBLi tase võrreldes muu Euroopaga ei ole ka nii vilets midagi. Tõsi, tippklubid mängisid see hooaeg Euroliigas päris sitasti, aga ma üldiselt arvan, et Kikerpillil näiteks pole suurt vahet kas mängida Poolas või Tartus.

Aga see on jah õige, et Eesti tase võrreldes Leedu ja Lätiga on täna suht masendav. Meil on kõik parimad mehed kodus, aga BBlis me ikka suurt ära ei suuda teha. Mu meelest on siin Läti just eriti huvitav näide - Leedukad on alati korvpallihullud olnud, aga lätlastega olime me 15 aastat tagasi samal tasemel. Spordiajakirjanikud võiksid seda fenomeni täitsa uurida.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh vastuse eest, sain natuke paremini aru, miks sa selle artikli kirjutasid.
Olen täiesti nõus, et rõhuda ei tuleks ainult nn tippmängijale, vaid järelpõlvele. Mida pikem on pink, seda rohkem on meestel mille eest pingutada (tippklubis, olgugi et eesti omas, tahaks vist kõik vähemalt korra mängida). Niiet siin olen sinuga 100% nõus.
Rahastamine vist on ikka niiet, kes maksab, see tellib muusika. Kui sponsorid endiselt edasi plekivad, siis pole ka klubi juhtkonnal vaja eriti midagi teha. Kahjuks ei ole ma päris täpselt kursis rahavoogudega.
Rocki hooaegadega ma tõesti kursis ei ole, niiet selle kohapealt võtan su sõna :)
Tegelikult ma sooviks, et eestis oleks vähemalt 3 tippklubi. Kui pingid liiga pikaks venivad korraliku maast-madalast programmide tõttu, siis vist oleks loogiline see...praegu aga mitte.

Jõudu tegemisest!

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Noh, tüüpiline ajakirjanik jälle. Teema hakkab huvi pakkuma alles siis, kui midagi nihu läheb. Rocki 9 järjestikust võitu BBL-is ei huvitanud kedagi. Isegi mitte Tartu Postimeest. Esimene artikkel oli teemal a la kõik on nii halvasti. Kahju kohe vaadata, et ajakirjanikud nii palju palka vingumise eest saavad :D

ühele anonüümsele:
Ma olen see hooaeg BBL-i statistikat külastatavuse osas teinud ja minu üllatuseks pole leedukad enam nii korvpallihullud midagi. Esimesed kaks on Barons ja ASK. Siis tulevad Zalgiris, Rock ja Kalev. Rytas on alles kuues, keskmiselt 1861 inimesega.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Jälle üks murekiri teemal, laisad pallurid ja palju raha;) Tegelikult jäi üks asi segaseks - autor kirjutab: "Nagu märkate, pole selles nimekirjas klubiga hiljem liitunud Tanel Teini ja Toomas Kandimaad, kelle palganumber on tõenäoliselt nimetatud meeste omast klassi võrra kõrgem." Järgnevast aga saame lugeda Kandimaa palgast, mis kusagil 14-15000 kanti jääb, kellest siis esimesel juhul jutt tegelikult käib? Kandimaa on tüüpiline karjääri lõpetav pallur, mis siin ikka enam arutleda, miks ta mängib Eestis, miks mänguminut maksab nii ja nii palju. Kas me järeldame sellest, et ta trenni ei teinud mitte sekunditki või tegi trenni tasuta;)? Iga hetke rahaks arvutamine on totter.
Sport on vaatajale meelelahutus ja meelelahutaja (ka keskpärane) teenib paraku alati enam kui keskmine kontoritöötaja, mis parata. Sportlasel on pealegi karjäär lühiajaline, vigastuste oht võib selle hoopiski enneaegu lõpetada ja nii on ilmselt mõistlik, et sellisel juhul oleks neil pisutki majanduslist kindlustatust, kuniks ümber kvalifitseerutakse. Töötu, kibestunud ja poolnäljas ekssportlane võib kergesti sattuda kuritegelikule teele, olgu neil pigem võimalus pisut kapitali koguda, see toob kokkuvõttes ühiskonnale vähem kulu, kui järjekordse vangi ülalpidamine ja kõik mis sellega kaasas käib;)
Aga tegelikult võiks mistahes spordiala puhul meil Eestis lõputult iriseda. Irina asemel ootaks vahelduseks paari ridagi asjalikku analüüsi. Kahjuks jääb meie spordiajakirjandus poolpehmeks ja kollakarvaliseks - jutt käib enamasti rahast (mis kellegi taskus) või sellest, kes kellega käib (vt hiljutist PM artiklit kergejõustiklaste suguelust). Tüütute käibefraasidega (stiilis "nii mängijad kui treener vaadaku peeglisse", "võidab meeskond, kaotab treener" jne jne) vehkimine ei ole tõsiseltvõetav spordiajakirjadus. Me kõik suudame muljetada ja vaimukusi pilduda, aga seda iganädalaselt ära trükituna näha tundub pisut kummaline.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Minu meelest pole paremat kohta olemas kui sport, kus saaks rakendada nö tulemustasu. Hooaja algul tuleb klubi juhtkonnal endale teadvustada mida nad antud hooajalt ootavad ja need ootused ka selgesõnaliselt mängijate lepingutesse kirja panna. Kuna tänapäeva ühiskond tervikuna on muutunud materiaalseks, (meeldib see meile või mitte) siis on ka spordi puhul heaks motivaatoriks raha. Iga inimene on nii laisk kui tal olla lastakse ja korvpallurid on samuti kahe jalaga maal käivad olendid. (Kuigi mõned nende hulgast ise seda tunnistada ei taha.)

Korvpallurid võiksid minuarust saada samasugust palka edasi, kuid seda ainult sellisel juhul kui on ka tulemusi. Kui koostatakse klubi eelarvet siis näiteks igakuiseks palgarahaks tuleks jätta 50% esialgsena plaanitust ja ülejäänud 50% maksta välja preemiatena siis kui vastavad eesmärgid on täidetud. Ja sellist tulemuspalgal põhinevat süsteemi peaksid rakendama kõik korvpalliklubid, et vältida nö ainult raha pärast ülejooksmisi. Sellise süsteemi suur miinus on minu arvates spordifunktsionääride ebapädevus. Klubi juhtkond peab lahti jagama millised eesmärgid on võimalikud antud kooseisuga. Antud süsteemi rakendamine nõuaks kindlasti rohkem aega ja analüüsivõimet nii klubi juhtkonnalt kui ka sponsoritelt. Kala hakkab mädanema ikka peast !!!

 
At 05:40, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:42, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:43, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 14:13, Anonymous serrurier said...

C’est avec beaucoup de plaisir que j’ai lu votre article.Merci de l’avoir publié.
Merci pour toutes ces infos, voici une bonne lecture. serrurier J’ai appris différentes choses en vous lisant, merci à vous. Bonne journée à tout le monde !
Je vous recommande mes sites web !;serrurier paris, ouverture de porte pas cher serrurier marseille nous sommes a votre disposition, plombier, electricien nous sommes a votre ecoute, serrurier vous avez un bon article, cafard j'aime lire votre blog, plombier paris rien a dire une bonne lecture, punaise de lit Merci pour votre site web , serrurier brest
serrurier lyon superbe site, serrurier grenoble je vais vous suivre,
serrurier marseille ,depannage serrure , cylindre , serrurier rennes , serrurier metz , serrurier cannes , serrurier liege ,serrurier saint etienne, vitrier a votre disposition fenetre paris pour une installation pas cher

 
At 15:25, Blogger Unknown said...

electricien paris 1
electricien paris 2
electricien paris 3
electricien paris 4
electricien paris 5

 
At 06:42, Blogger raybanoutlet001 said...

moncler jackets
michael kors uk
baltimore ravens jerseys
oakley sunglasses
kate spade sale
ralph lauren uk
ugg boots
coach factory outlet
coach outlet
mlb jerseys
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht