reede, november 09, 2007

Pullerits: Miks suusaelu on nii tuim?

Igavusest võib ära surra. Kui vastupidavust ei oleks. Õnneks seni veel on. Kolmapäeval tegin Tartus Tähtvere spordipargis miinuskraadides ja tuules klassikarullikutega rahulikus ühtlases tempos - ei mingit tõmbelmist ega tormamist! - ihuüksinda kella 19 ja 21 vahel 34 ringi, seega pea 29 km, aega läks neli minutit üle kahe tunni. Eile õhtul tegin Arena spordisaalis tund ja 20 minutit ringmeetodil jõudu. Kartsin, et on tapvalt nüri ja tüütu, aga pidasin kergelt vastu.

See ei tähenda, et teised peaks pidama. Funi on ju ka vaja. Aga seda suusatamises ei ole. Ja siia ongi suusatamise hukatuslik koer maetud - sest kui kaua jõuab inimene ponnistada, kui mingit preemiat ei tule?

Aga see ei pea nii olema! Ka suusatamises võiks elu huvitavaks teha. Nagu see on Eesti harrastustennisistide hulgas.

Kaks nädalat tagasi avaldasin Postimehe spordikülgedel loo "Eesti vip-tennisistid valmistuvad US Openiks ja Mastersiks", kus oli muu seas juttu sellest, kuidas nimekad tenniseentusiastid peavad pidevalt omavahel väljakutsekohtumisi. Neil on koguni oma edetabel ehk püramiid, mis nende matšide tulemusena kujuneb. Mu kolleeg Postimehe arvamustoimetusest Kalle Muuli asub seal teisel pulgal.

Las ta seletab, mis see pürmiid on:

Püramiid on selline värk, et igaüks saab välja kutsuda endast ühe rea võrra kõrgemal olija või samal real eespool olija. Kui väljakutsuja võidab, saab ta väljakutsutu koha endale ja kaotaja langeb astme võrra tahapoole. Kui ei võida, ei muutu midagi. Nii moodustub väljakutsemängude tulemustest püramiid, kus kõige kõrgemal on nö kõige tugevam, teda saavad siis soovi korral välja kutsuda kolm teisel real olijat ja neid omakorda kolmandal real ehk rida allpool olijad jne. Selline on süsteem klubiliikmete omavaheliste mängude ergutamiseks.

Aga mis meil suusatamises toimub? Mitte midagi! Paar maratoni ja ongi kogu moos. Ei mingit põnevust.

Aga vaadake, mis tennises toimub! Las ma tsiteerin korra ühte näidet oma tenniseloost:
"Olgugi et tegemist on lugupeetud inimestega, kujunevad nende omavahelised matšid teinekord vihasteks lahinguteks. «Siin on ikkagi inimesed, kes muus elus on ka tulemusele suunatud ja tahtejõulised,» seletab Andres Peets, ASi Signaal nõukogu esimees, kes sel nädalal har
jutas Hispaanias. «Emotsioonid võivad võistluste ajal väga lakke minna. Kõik on võidu peal väljas.» Ta möönab, et nii mõnegi kohtumise kohta võib pruukida sõna «verine».

Näiteks eilehommikuse partii kohta, kus Valdo Randpere püüdis klubiliikmete omavaheliste kohtumiste edetabeli ehk püramiidi tipust kukutada Viimsi kinnisvaraarendajat Raivo Sündemad. Ent kaotas 5:7, 3:6.

Esiteks oli Randpere vihane Muuli peale, kes kõrvalväljakul Est-Trans Kaubavedude nõukogu esimehe Sulev Saarevälja vastu oma püramiidikohta kaitstes oli pildunud remarke, mis Randpere niimoodi rivist välja lõid, et järges topeltviga. Ja teiseks lubas Randpere pärast kaotust, et annab Sündemale riietusruumis peksa."

On ju huvitav ja põnev see tenniseharrastajate elu? Tappagi võib saada.

Siit siis ettepanek: suusatamises peaks ka midagi muutma. Alustada võiks sellest, et kuni lumi maha tuleb, siis võiks korraldada rullikutega väljakutsevõistlusi.

Näiteks nii. Saame mõni õhtu kokku ja teeme Tähtvere ringil n-ö ajasõidu, olgu üks või kaks või kolm ringi. Klassikas, näiteks, siis on kõik võrdsetes tingimustes (ja rulluiskudega ei saa osaleda!). Selle järgi koostame esialgse edetabeli. Kõige kiirem mees läheb kõige ülemisele pulgale, siis kolm järgmist teisele, viis järgmist kolmandale jne. Nii saame talveks lähtepositsiooni. Aga lisatingimuseks võiks olla, et oma aega võib suvalisel ajal ise parandada, kui ajavõtjaks on mõni teine püramiidi kuuluja.

Edasi, kui lumi maas, saab hakata korraldama väljakutsevõistlusi. Nii, et alumise pulga mees võib välja kutsuda mõne ülemise pulga mehe ja siis mees mehe vastu võistluses, kui võidab, saab tema koha endale ning õiguse edasi kutsuda välja järgmise temast kõrgemal pulgal olija. Reegel on, et ülemise pulga mees peab vähemalt korra nädalas alumise pulga mehe väljakutse vastu võtma. Nii kujuneks omavahelistes mõõduvõttudes edetabel, ja ega siis kord nädalas kolmeringine kihutamine pole ju midagi kontimurdvat. Tulemused lähevad näiteks siia blogisse kuskile üles ja siit saab arvepidamist, oma positsiooni ja teiste tulemusi jälgida.

Aga mida teevad mehed, kes ei käi Tähtveres sõitmas? Keegi ei keela neil ju teha Raadi ringil oma väljakutsevõistlusi ning kuskil Tallinnas taas oma võistlusi. Siis võiks mingil hooaja hetkel, näiteks lõpus, selgitada tipmiste meeste vahel absoluutse võitja.

Näiteks, kujutame ette, et Eestis kujuneb kokku neli suusapüramiidi. Siis võiks kuskil kokku saada ja teha nii, et püramiidi tipud peavad loosi järgi esmalt mõne teise püramiidi kahe-kolme alumise mehe vastu oma liidrirolli kaitsma. Kusjuures püramiidi tipumehele võiks paarisekundilise edumaa preemiaks anda. See oleks nagu poolfinaal. Kaks paremat pääsevad superfinaali. Alumistel pulkadel olijad selgitavad järgmised kohad.

Selline mõte on tekkinud. Lähen nüüd mõneks ajaks Sotši sealsete olümpiaoludega tutvuma ja teise treeningtsükli kõige tugevamast nädalast, mis pühapäeval kolme ja poole tunnise trenniga läbi saab, hinge tõmbama. Aga huviga loen, mida mu ettepanekust arvatate. Andke teada!

Foto 1: Düsseldorfi MK-etapp meeste sprindis, kõige ees rootslane Björn Lind. Foto autor: Anders Wiklund, Scanpix
Foto 2: Kalle Muuli tenniseplatsil. Foto autor: XO tenniseklubi arhiiv
Foto 3: Valdo Randpere tenniseplatsil. Foto autor: XO tenniseklubi arhiiv
Foto 4: Düsseldorfi MK-etapi meeste sprindi B-finaal, paremal Björn Lind. Foto autor: Anders Wiklund, Scanpix
Foto 5 ja 6: Rootslane Peter Larsson tähistamas Düsseldorfi MK-etapi meeste sprindi teatesõidus võitu. Foto autor: Anders Wiklund, Scanpix

39 Kommentaarid:

At 20:44, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea Priit, kui Sotšist tagasi oled, paneme esimesed märgid maha, kui vähegi ilma on. Ja mine tea, äkki trehvame nädavahehetusel ringil, siis saab varem märgi maha.
Tegelikult ju on Tartu suusaklubi aastaid korraldanud Tartu Suusatalve nimelist sarja ja eelmisel aastal oli ka sprindivõistlustel harrastajate klass olemas. Paraku on need tööinimesele ebasobilikult varasel kellaajal, nii et nendest osavõtt on vägagi kahtlane. Oli harrastajate klass ka Tartu Sügisrullil aga kahjuks uisustiilis, mistõttu jäi osalemata.
Aga lähemast minevikust võiks sellistest underground üritustest meenutada velo clubbersi rattasõite Tallinnas ning muidugi eelkommenteerija kodupaigast pärit Haanja Rattaklubi sarja. Ni et kui on eestvedaja ja paras seltskond, siis saab kõike teha. Nii et esialgu rullipüramiid ning hiljem võiks talveks ka midagi välja aretada.
Aga Pullerits on küll nii väge täis, et see paar kilomeetrit pulss punases ei tee temasugusele mehele midagi (ta ise muidugi vaeseke ei tea, et tal pulss punases, ta läheb enne tuleriidale, kui selle patuasja, mis pulssi mõõdab endale külge laseb panna).

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Andke aga minna, elu tuleb põnevaks ise teha, leiutada uusi struktuure jne.

Ise küll igav jooksumees, kes halle kilomeetreid hetkel kevadeks mõõdab;)

 
At 00:00, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, Priit, tule parem maadlema. See on tõepoolest väljakutse ja mees mehe vastu ja mida kõike veel.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui keegi Tallinna piirkonnas midagi taolist viitsiks orgunnida, siis oleksin kindel käpp.

 
At 13:39, Blogger Vana Kala said...

Eile paaristõukeid tehes tuli mul sama mõte pähe, et rullitamine on ikka musta maa peal jube igav. Lume peal suusatamine on samas hoopis teine tera, sest valge värv loob parema meeleolu. Õnneks hoolitsevad mu igavuse peletamise eest kojamehed oma graniitkillustikuga , millega eilseks oli üle poole minu kasutatavast trassist kaetud. Huvitavaks muutubki asi siis kui kõige rämedamasse kildu kogemata sisse sõidad ja hoog ära kukub ning raskuskese üle enese varju tahab lennata :D Samas seda igavat aega on vaid jaanuarini ehk napilt üle kuu aja, siis saab juba kunstlumel tiirutada ning seetõttu pole minust nö püramiidis kaasalööjat, pealegi pärast Tartu maratoni viskan suusad hoobilt nurka ja hakkan jooksuks ning rattasõiduks põhja hoolega laduma.

 
At 15:38, Blogger Marrrk said...

nädalas korra pikemaid krpe teha oleks meeldiv. Eriti veel klassikas. Mina oleks väga nõus. Andke teada kui vaja lammutama tulla :)

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Tennis on mees-mehe vastu. Suusatamises nõks muid tegureid ka. Rullikud väga erineva kiirusega. Olen enda rullikutest nii kiiremaid kui aeglasemaid rulle näinud. Pole mõistlik, kui kotti paneb mees, kel lihtsalt kiired rullid. Sõnaga, mida teha, et oleks mees-mehe vastu rullimine?

Märt

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Tartu kandi suusafännid - ootame ikka lume ära, siis testime võimeid: http://www.suusaklubi.ee/?q=node/200
Kui lund on, siis 16.jaan. on esimene etapp, 5 km. klassikas. Rullidega tormamine võib lõppeda asfaldil. Vötame mönuga!

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Tehvandi Spordikeskuses on avatud 1,7km suusarada!

http://www.tehvandi.ee/?PID=news&ID=111&Lang=est

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Jah, tõesti, rullid on ju nii erineva kiirusega, et võistlus poleks aus ega õiglane. Ootame siis lume ära ja vaatame, mis siis saama hakkab, kas nii? Aga lumel on ju ka määrde erinevus, samuti on suusal ja suusal kõva vahe sees...
Priit Pullerits
koduarvutist

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Ohh seda Pulleritsikat ikka küll. Nüüd arvab vaeseke, et tema nagunii saaks sinna esimesele tasemele ja seega avaneks "kõval suusahundil" võimalus iga nädal kellelegi ära panna. Aga, Priit, kas sa sellele oled mõelnud, et äkki polegi sa vabariigi kõige tugevam harrastussportlane või kuidas iganes end identifitseerid? Igal juhul võiks sellise võistluse toimumise korral siin blogis ka kuupäeva ära märkida. Hea kohale tulla ja pärast väsitavat distantsi diktofon Pulleritsu nina alla pista ning uurida: "Noh, kas oli raske või?"

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!
Kas Sa oled kunagi mõelnud, miks suusasõpradel ei ole sellist foorumit, nagu ratturitel on
http://velo.clubbers.ee/.
See võiks isegi olla blogis teemaarenduseks.
Ei tahaks uskuda, et suusatajatel pole infot, mida seal jagada või teemasid arutada. Suusarajad, lumeolud, hoolduse teemad, võistlused jne.
Ok, varustust ei trimmi suusatajad nii palju kui ratturid ja kord ostetud varustus kestab mitu aastat aga määrimine on küll igavene teema.
Muidugi on võimalus, et see foorum on kusagil olemas ja ma pole seda internetist ise üles leidnud.

Aga kui sellist lehte siiski ei ole, annan tasuta ärinõu mõnelele suusavarustusega kauplejale (A&T, Silja Sport, HE): tehke selline neutraalse disainiga leht, leidke moderaator, hoidke seda lehte üleval ning kasutajad hakkavad sinna ise infot andma ja lehte külastama. Mingil hetkel saab juba vaikselt oma bänneri "Sponsored by ..." sinna vilkuma panna. Vaadake kui palju on velo.clubbers'il kasutajaid!

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Senini ajas asja ära esport.ee,see on nüüd oma lehte vaikselt sulgemas.Asemele astunud sportinfo.ee on foorumikeskkonnana äärmiselt kohmakas.
Eesti väiksust arvestades on kitsalt ühe spordiala foorumi loomine mõttetu,kui, siis tasuks juba kogu harrastussport,seinast-seina, ühte keskkonda koondada.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Miks mõtetu, velo.clubbers.ee töötab väga edukalt, mis seal siis nii erilist on

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

EWK-l on suusafoorum, kuid see on juba sündides saadik surnd, sest puudub promo.

Promo nõuab aga aega ja vaeva. Foorumi iva on selles, et eksisteerib toimetaja-moderaator(id) kes asja alguses promob siis kantseldab ja süstematiseerib. Espordis ju tegelikult foorum töötab edukalt edasi aga külastajate arv on kokku kukkunud, sest rahvast ei tõmba enam miski sinna saidile, kuna foorumites puudub asja vedav toimetaja ja teatav kriitiline kogus freelancereid (a'la Pullerits) kes rahva huvi üles kütavad.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Ma ka eelistaks omaette foorumit. Ei ole IT inimene, aga selle tegemine ei tohiks olla keeruline, sest tarkvara selleks vist vabavaraline. Vaja siis vaid vähe serveriruumi ja seadistamist, kujundamist.

Sisu mõttes eelistaks kindlasti seal vaatamas käia. Inimestel jääb alati tõesti võimalus oma mõtteid isiklikus blogis avaldada. Aga huvialal suhtlemiskeskkonnaks see ikka hästi ei sobi.

Sisu kujundamisse oleks ise ka valmis panustama. Näiteks loen sageli igast välismaiseid suusaspordi lehti, saaks viidata, mis seal kirjutatakse. Muidu nõu omast kogemusest annaks ka.

Et siis teeme ära, eksole.

Märt

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

To teadja

Mis on EWK-l?

Märt

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

EWK - Eesti Worldloppeti Klubi
foorum http://www.zone.ee/ewk/txtforum-0.7.modif/forum.php

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Palun saata foorumi osas ideid bulsara777@hotmail.com.

Lähiajal on plaanis see ära teha ja mitte ainult foorum.

Ja Priidu blogist niipalju, et kirume, mis me teda kirume, aga väga igav on tegelikult, kui midagi uut lugeda ei saa :))

Seega jaksu ikka TM esisaja projektile!

 
At 20:11, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Sumo on jah selline südamelähedane asi, ilmselt seetõttu, et pakub tihti mõnusa positiivse laengu päeva alustuseks ;)

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

No milleks veel selline ettepanek. Sama analoogia alusel võiks ju suusatamises ka midagi lühiraja sarnast (nagu uisutamises) teha, aga mitte sprindina vaid nt. 10 km distantsina pidada.
Või male kombel simultane pidada, kus Veerpalu võistleb 10 noorsportlasega, kes vahepeal puhata saavad.
Analoogseid näiteid võib tuua hulgi.
Spordialad on nii erinevad, et see, mis ühes olukorras sobib, on teises absurdi valdkonda kuuluv.
Püramiid ja väljakutsumine suusatamises - see ei ole ju tegelikult reaalne.
1. Valdav enamus suusatajaid ei kuulu mingisse klubisse
2. suusatamisega harrastajaid on suurusjärgu võrra rohkem kui tennisiste. Huvitav kuidas selle püramiidi alumine ots välja näeks, kui "kõrge" see püramiid oleks ja kes seda haldab
3. Kuna on erinevad stiilid ja erinevad distantsid, oleks ju igale tehnikale ja igale distantsile oma püramiid.
4. kas väljakutsumisvõistlusi teha mägedes või siledal, külma või sulaga, hommikul või õhtul, looduslikul- või kunstlumel, jne.
sama analoogia ka rullsuuskadel, millised rullid, kui suured rattad, kui sile asfalt, kui kõva tuul jne.
Ehk, kas autor ise ikka mõtles selle üle, mis ta välja pakub
Mida kindlasti võiks, oleks mingi rahvaliiga loomine, kus oleks nii lühikesi kui ka pikki distantse, mitte ainult loetud arv maratone

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

http://talisport.11.forumer.com/index.php

mingi unnesoikunud foorum, aga sealt võiks snitti võtta

 
At 10:22, Anonymous Anonüümne said...

See on väga reaalne ja kuna sellist püramiidi on ühes sõpruskonnas just suusatamises ka proovitud ja toimib ideaalselt.
Milleks ajada asja mõtetult keeruliseks nagu siin eelnevalt punktide all kirjas, ega see MM pole. Leppida kokku stiil ja ringide arv Tähtveres ja tuld.

 
At 11:52, Blogger Kidra said...

Olge normaalsed ja ärge viidake innojairja blogile seoses spordiga!!!!! Pekki ma ütlen!

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Haige värk, ma ütleks

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui uusi teemasid peale ei tule, hakatakse kohe kõiksugu saasta otsima-lugema-linkima

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Suusaelu ei ole siiski nii tuim:
http://seiklussport.blogspot.com/2007/11/sattusin-juhuslikult-sirvima-priit.html
Ootan huviga Pulleritsu vastust Rain Londi väljakutsele.

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

No nii, Pullerits on vist suure hirmuga Sotšist poliitilist varjupaika palunud.

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Noja Pullerits oli muidugi hästi arg mees. Ükspäev, loengu lõppedes, astus ta minu juurde ja tegi hästi sellise usaldusliku näo pähe ning küsis, mis ma temast arvan. Ja mis ma üldse tema loengust arvan. Ja mis teised temast arvavad. Ma siis ütlesin, et mis ikka, midagi eriti ei arvata. Ma ei hakanud ju rääkima, et teda peetakse otuks. Siis oli Pullerits väga meelitatud, kutsus mind isegi kaasa, tee peale, et arutada seda ajakirjandusõpetuse asja ja muud. Ma tegin ka tähtsat nägu, et jaa-jaa.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Aga ma kaldun ikka teemast kõrvale. Pulleritsust pidin ma jutustama. Naljakaid asju oli veel. Nimelt, kui ta USAst saabus, siis nägi ta välja nagu mees USA ajakirjandusõpiku kaanelt: selline vuntside, triiksärgi ja lipsuga, nokats peas. Ta oli nagu Miki-Hiir. Tõesõna. Täielik naljanumber. Aga me keegi seda talle otse ei öelnud. Ja siis ta jooksis kogu aeg, ja diplomaadikohver oli käes. Ja nokats oli kogu aeg peas, nii suvel kui talvel. Mingi hetk ta õnneks loobus sellest nokatsist, ilmselt tegi keegi talle märkuse. Aga triiksärk, lips ja vuntsid jäid. See nokats, mida ta kandis, oli veel eriti suur number, suure pea jaoks. Pulleritsu pisike peanupp kadus sinna sisse ära.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Kodanikud, hea tava on mitte minna isiklikuks.

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

ain'ile: mu meelest on see blogi ja kommentaarid siin alati olnud vägagi isiklikud ja selle standardi on seadnud härra PP isiklikult. Seega, huvitavaid juhtumisi on ikka huvitav kuulata :-)

 
At 07:35, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:41, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 07:47, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 07:50, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 04:40, Blogger chenlina said...

kobe 10
beats by dr dre
basketball shoes
cheap jordan shoes
air jordans
coach outlet
gucci belts
coach outlet
lebron 13
louis vuitton purses
cheap jordan shoes
adidas uk
longchamp bags
tod's shoes
ralph lauren outlet
polo ralph lauren
jordan retro 3
adidas shoes
jeremy scott shoes
coach factory outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin shoes
nike basketball shoes
louis vuitton bags
michael kors handbags
coach factory outlet
michael kors uk
mont blanc pens
michael kors handbags
cheap jordan shoes
true religion sale
jordan concords
louis vuitton outlet online
michael kors handbags
jordan 8
michael kors outlet
nike outlet store
louis vuitton handbags
insanity workout
louis vuitton outlet
chenlina20160729

 

Postita kommentaar

<< Esileht