neljapäev, november 01, 2007

Pullerits: Kui hästi elavad suusatajad?

Midagi ei ole öelda - eelmine, suusahomode otsimise teema, osutus äärmiselt populaarseks. Nii kommentaaride, lugejate arvu kui muudesse blogidesse maandumise arvult. Järeldus: ei tõsine sport inimese tegelike huvide ega tõelise loomuse vastu saa.

Aga kuna murdmaasuusatajate seas ühtegi homo välja ei ilmunud, siis ei jää midagi muud üle, kui kuulutada murdmaasuusatamine homovabaks spordialaks - kultuuriline mitmekesisus, millest nüüdisajal on saanud millegipärast perversne mõõt omaette, küll kannatab, aga so what? - ja võtta ette uued, tulemuslikumad teemad.

Küsiks näiteks, kes on suutnud suvise kepiotsa trennis pooleks murda. Mõtlen seda terasest (?) otsa, mitte mingit plastmassiosa. Eelmine nädal pidin tegema rullsuuskadel roomamise harjutust - teate ju küll, milles see seisneb? Igatahes eeldab see tugevat tööd kätega ja siis juhtuski, et ühel tõusunukil end üles tõugates läks tera pooleks. Läksin seejärel Silja Sporti, kus püstitasin küsimuse: kas Kalmer Trammi õpetatud nõksud ja harjutused on mind tõesti nii tugevaks teinud, et varustus ei pea enam vastu - milles ise kahtlen - või oli mu varustus siiski praak - mis tundub palju tõenäolisem. Silja Spordi mehed vaatasid ja uurisid kepiotsa ning tunnistasid, et nemad ei ole küll näinud, et mõni kepiots oleks niiviisi pooleks murdunud. Vahetus!

Tollest intsidendist ei söanda oma võimekuse kohta küll palju järeldada, ent samas avastasin teise tõsiasja, mille võin küll julgelt enda arvele kirjutada. Kehakaal, mida eelmisel talvel oli liiast - 186,5 cm kohta 71,5 kg -, oli vähemalt kuu aega tagasi, treeninghooaja alguseks taas normi langenud. 69! Ilmselt tänu suvisele korralikule jooksutreeningule. Näete, on ju võimalik kehakaalu alla saada, isegi sealt, kus enamikule vist tundub, et enam võtta ei anna. Kaks ja pool kilo ikka vähem hapnikuga toita - see on kõva võit pika maa peale. Kusjuures ega jõunäitajad ole vähenenud. Suudan praegu teha täpselt samu harjutusi samade raskustega, mida mullu tippvormile lähenedes.

Aga selline jutt suusavarustusest ja võistluskaalust ei huvita vist suurt kedagi, on ju? Enamik eelistab ju kollast, kas pole nii? No andkem siis seda - ja kui see nn kollane närvidele käib, siis andke teada, paneme edasi ikka paduspordi lainel. Sest ärge unustage, mis on peamine: karm mõõduvõtt talvistel maratonidel. Ehk, ütleme otse välja, Pullerits vs. Eesti.

Kus ja kuidas elavad Eesti suusatipud? Aga nii:

Andrus Veerpalu – 6-toaline maja (ca 200 m²) Otepääl sauna ja garaažiga.

Jaak Mae – 4-toaline maja (ca 200 m²) Otepääl sauna, garaaži ja suusaruumiga.

Kaspar Kokk – 2-toaline korter (100 m²) Tartu kesklinnas.

Peeter Kümmel – 2-toaline korter (ca 50 m²) Otepääl.

Aivar Rehemaa – 3-toaline korter (70 m²) Otepääl.

Anti Saarepuu – kahekorruseline maja (300 m²) Kubjal sauna, garaaži, kaminaruumi, grillkoja ja kõrvalruumidega.

Priit Narusk – 3-toaline korter (67 m²) Võru kesklinnas.

Timo Simonlatser – elab Tamsalus vanemate juures, Tartus olles ööbib sõprade pool.

Võrdluseks: Priit Pullerits - 4-toaline korter (79 m²) Tartus Tähtveres, 5-6 minuti kerge jooksu kaugusel Tähtvere spordi- ja dendropargist.

Ja teine, laiem võrdlus: Silja Suija rääkis mulle mõni aasta tagasi, kuidas Norra või Rootsi suusatajad näinud Eesti tippmeeste elamist ja nentinud, et nende kodumaal küll ükski suusataja nii hästi ei ela.

Siit siis veel üks põhjus, miks pidada suusatamist tõsiseks tõsiste meeste spordialaks.

Foto 1: Andrus, Angela ja Anlourdees Veerpalu köögis. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Angela Veerpalu Anlourdeesiga pere mahtuniversaalis. Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 3: Jaak Mae abikaasa Janaga mullu talvel Vanemuise kontserdimajas. Sille Annuk, Postimees / Scanpix
Foto 4: Jaak Mae on atunud Otepää kodu uksest sisse. Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix

21 Kommentaarid:

At 18:40, Anonymous Anonüümne said...

Elamised elamisteks.Loetelus pole kirjas ju suusameeste ärisid, tuleb ju sealt nii mõnelgi tulu ja tänu sellele saab nii mõndagi lubada.Pealegi on kinnisvara mere taga palju kallim.

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

roomamine?Kas saaks selgitust?

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Ikka saab selgitust. Jalad on paigal ja keppidega tuleb töötada vaheldumisi nagu tõusul. Väga raske ja vaevaline ja aeglane edasiliikumise viis, eriti tõusul.
Priit Pullerits,
tütre arvutist

 
At 08:10, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!

Roomamine e "ussike" paneb suure koormuse nii sinu õlavöötmele kui ka neile samadele kepiotstele. Neid suusatajatel vahel ikka läheb, kui ise tõsisemalt tegin siis paar tükki suve jooksul ikka juhtus. Praegu üks mu tuttav, kes alles alustas rullidega sõitmist kuskil aasta tagasi, lõhub neid ikka nii ühe-kaks kuu jooksul. Temal on muidugi küsimus ka selles, et ta on sinust umbes 10-15 kilo raskem ja seda enamuses mitte just rasvakihi arvelt. Seega suusataja jaoks veidi liiga atleetliku kehaehitusega. Seetõttu ongi tõuked asfaldil liiga tugevad varustuse säilimise seisukohast, samuti tehnika ilmselt mitte veel kõige sujuvam.

Ei taha hakata soovilugusid esitama (kui Priit tõesti kõik need teemad läbi võtaks, mida erinevad inimesed siin soovinud on, siis vist trenni ei jõuakski?)
Samas ei huvita mind suuremat, millises majas või voodis suusatajad elavad ja kellega nad seda aset jagavad. Pigem ootaks spetsiifilisemaid treeninguga seostuvaid jutte. Varasemalt olen siit lugenud väga häid analüüse ja mõtteid treeningu kohta.

Priit on omaette väärtus just seetõttu, et temas on kombinatsioonis kirjutamisoskus ja motivatsioon väga korralikult treenida. Sellist ainulaadset kooslust ei tohiks raisata kollase materjali kokkukraapimise peale Näiteks eelmisel aastal vist pool detsembrit (kõige magusamat trenniaega) jahusid sa mingist Savisaare kaardist, mis mind isiklikult täiesti külmaks jättis.

Usun, et peale minu leidub veel teisigi, keda see blogi ennast liigutama motiveerinud on. Ja seda mitte (ainult) soovist Priidule ära panna. Lihtsalt meeldiv on kuulda, et ma ei ole ainus friik, kellele meeldib ennast pidevalt väsitada.

Anna tuld edasi!

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kui pika roomamistrenni tegid?

 
At 09:54, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Mikk, heade ja innustavate sõnade eest! Ütlen ausalt, et eks selle blogi mõte ole olnud kergete provotseeringute ja takkaõhutamiste kaudu enda elu tegelikult raskemaks teha ehk innustada teisi ka tõsisemalt treenima, et konkurents talvel oleks ägedam ja personaalsem, mitte nii, et lihtsalt igaüks nohistab omaette maratonil, vaid tekiks mingi personaalsem võistlus, kas või sel viisil, et saaks Pulleritsule ära panna.

Eks ma võtan taas ette ka trenniteemasid, aga vahepeal peab ikka veidi rihma lõdvemaks ka laskma ja meelelahutuslikku materjali ka pakkuma. Niigi on inimesed kurtnud, et see blogi on liiga tippsportlikuks läinud. Ma soovin, et siin käiksid lugemas ka need inimesed, kes ei unista Tartu maratonil esisaja või -kahesaja sisse sõitmisest.

Mis puutub roomamistrenni pikkusesse, siis asi on nii, et erinevates rullikutrennides on Kalmer Tramm kirjutanud ette, kui palju missuguseid sõiduviise pean kasutama ja millises treeningu faasis. Aga motiveerimiseks võiks ju öelda, et kui tund aega roomata suudad ja tempo ei lange, siis oled ikka tubli sõitja ja võid hakata unistama Tartu maratonil viiesaja sekka mahtumisest.

Okei, viimane lause oli nali.

Siis peaks ikka neljasaja viiekümne sekka juba mahtuma.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Veel huvitaks milliseid jõuharjutusi kasutada ringtreeningul?

 
At 10:51, Blogger Vana Kala said...

Hmm roomamine pole ikkagi vist nii raske kui ühe käega paaristõuke tegemine. Pealegi on ühe käega paaristõuke tegemine nõksu lihtsam, kuna siis saab kepi suruda asfaldi asemel tee ääres asuvasse pinnasesse ning vältida sedasi tehnika purunemist.

 
At 11:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ringtreeningul kasutada käepäraseid ja jõukohaseid harjutusi.
Ausõna, sellele ei oska vastata. Oleneb, mida on võimalik teha. Mul on oma harjutuste kompleks, mida ma Arenas teen, mis sõltub sealsetest võimalustest, ja loomulikult olen sealsetelt treeneritelt nõu küsinud. Soovitan sama teha: astuda mõnele treenerile ligi ja öelda, et teen suusatamist, ning pärida, milliseid harjutusi ta soovitab ning lasta tal ka ette näidata. Nad oskavad jagada soovitusi ka ringtreeningu põhimõtete kohta.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Ehkki ise ei ole TM-l veel kordagi käinud (füüsis ei ole nii hea, Kõrvemaa 24km uisku isiklik rekord on vist 2h40min ringis), siis käesolev blogi on viimase paari nädala jooksul olnud üks enim loetumaid. Kui juba on võimalik teemasi paluda, siis võiks olla mingi artikkel näiteks sellest, kui häid tulemusi suusatamises on võimalik saada üle 90kg kaaluvatel inimestel. Kui näiteks Pau Gasol ja Andrei Kirilenko alustaks praegu suusatreeninguid, kas neil oleks võimalik Tartu Maratonil tulla esi100 hulka tulla?

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Lauri, eks 90 kiloga ole ikka raskem kui 69ga, aga see-eest on jõudu rohkem ja laskumisel on ka inerts suurem. Mäest üles on muidugi raskem minna. Mu konkurent Art Soonets on umbes 90 kg ringis ja möödunud aastal olime võrdsed (tal on paremad füsioloogilised eeldused). Nii et kehakaal ei ole takistus rahvaspordi tasemel, eriti suusatamises, arvan, kus ju tuleb ikka libiseda, mitte põlvi ja puusasid ja selga põrutada. Pau Gasoli ja Kirilenko shansside kohta ei tea - suusatamises otsustab palju ikkagi tehnika. Samuti koordinatsioon. Seda viimast neil kindlasti on, aga samas on igal alal oma spetsiifika, mis tähendab, et ega heast jooksjast veel head suusatajat siiski saa. Lihastöö jms on ikka neil aladel erinev.
Nii saan mina sellest värgist aru.
Priit Pullerits,
koduarvutist

 
At 10:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi suusatab ka juba? Kujutan ette, et kui lume all sile pinnas ja muru siis saaks suusatamist imiteerida :-)

Ise käisin eile rullsuusatamas. Lund sadas ja tuiskas näkku ja väga ehe oli.

Täna enam ei saa, asfalt lögane ja jäine. Või on keegi proovinud väikse jää ja lumega rullsuusatada? Saab midagi teha? Või liialt suur vigastusoht?

Märt

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Kas Art Soonets ka ikka salaja talveks valmistub?

 
At 10:55, Anonymous Anonüümne said...

to Märt

Kuniks sulalumi ööga jääkonarusi pole tekitanud on võimalik libedal asfaldil väga edukalt rullsuusatada. Kuid loomulikult vaid paaristõugetega.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Tartus, Tähtvere pargis oli keegi suuskadega liuelnud :-) Head soosahooaja algust.

Märt

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Küll offtopic, aga...

"Päeva parimad tunnid veedab Gebrselassie perekonna seltsis", kui seda postimehest lugeda, siis austet PP ei ole mõtet Minni sõnu ka nii apostellikult võtta, eriti seda mis puudutab nt trenniaegu. Ja ka muus on variatsioone.

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Samuti pisut teemast mööda, aga kas keegi oskab öelda kus müüakse seda Hubert Pärnakivi raamatut.
Ei leia kuskilt.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

mehed, kaevandusse tööle :)
http://www.sloleht.ee/index.aspx?id=252988

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

ehk on abiks Hubert Pärnakivi otsingul :)

http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?163177

 
At 10:11, Blogger Priit Pullerits said...

Hubert Pärnakivi raamatu saab Tartust Eesti spordimuuseumist. Hea ja ilus raamat, väärt teos. Mul on, tean.

 
At 08:59, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
true religion outlet
louboutin shoes
nike blazer pas cher
air jordan 4
oakley sunglasses
nike shoes
bottega
true religion jeans
salomon
moncler jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht