kolmapäev, oktoober 17, 2007

Pullerits: Andke nüüd, mehed, minna!

Ligi aasta tagasi, eelmise suusahooaja avaüritusel Silberauto Tartu esinduses - kus pidavat 24. oktoobril toimuma ka tänavune meeste koondise avaüritus, nii et seadke kõik sammud sinna, kes Maed, Veerpalu, Alaveri ja teisi tahavad näha-kuulda -, poetas Kalmer Tramm, Eesti naiste koondise peatreener, mulle ühe lause. See oli selline lause, mida keeldusin vastu võtmast. Aga meelde jäi see sellegipoolest.

Tramm, kes oli soostunud mind juhendama, märkis nimelt, et võin tulla saja sisse. Jutt käis Tartu maratonist, kus olin seadnud eesmärgiks tulla esimese 400 sisse, nagu Mati Alaver oli paar aastat tagasi väitnud, et minusugusele peaks säärane siht vähegi korraliku treeninguga jõukohane olema. Ilmselt, oletan, üritas Tramm minusse eneseusku ja enesekindlust süstida. (Ma ei ole temalt hiljem küsinud, mida ta selle lausega täpselt siiski silmas pidas.)

Aga Tartu maratoni esisaja koht tundus nii utoopiline, et ma isegi ei unistanud sellest. Ja seetõttu ei korjanud ka Trammi öeldut üles, ehkki märkasin seda küll.

Sel hooajal on lood teisiti. Eesmärk, nagu siin korduvalt kirjutanud, on jõuda Tartu maratonil esisaja sisse.

Kuid see eesmärk on esimest korda vankuma löönud.

Haigus on kallal. Üleeile käisin perearsti juures, sest kõrv oli lennusõidust Norramaale jätkuvalt lukus ja pelgasin, et nii võivad igasugused tüsistused tekkida. Perearst Liivia Pullerits, kes on alati soostunud mind lühikese ettehoiatamise peale lahkelt aitama, saatis mind joonelt röntgenisse. Tuli välja, et vasakus põskkoopas on turse. Antibiootikume ei lubanud ma endale kirjutada, küll aga kaks tavalisemat ravimit, üks nina ja teine kurgu ravimiseks.

Siiski käisin üleeile ka trennis, kuid jooksu ja ujumise jätsin ära, tegin vaid ringmeetodil jõudu ja sikutasin sõudeergomeetrit. Kahju see vast ei teinud, aga küsimusi tekkis küll, kas säärases seisus poole vinnaga tehtud trennist ka kuigi palju kasu tõuseb. Ehk milline on treeningu kvaliteet.

Kui eile tegin reporteritööd uurimaks, miks Eesti meeste pikamaajooksu tase jääb maha Hubert Pärnakivi ja Lembit Virkuse poole sajandi tagusest tasemest, mainis nõukogude ajal NSV Liidu ametiühingute koondise juures treenerina tegutsenud Andres Nirk, et paljudel noortel jooksjatel on just treeningu kvaliteet vilets. Nad istuvad öö otsa üleval, et õppida, kirjeldas Nirk, siis lähevad hommikul ülikooli loengusse ja seejärel saabuvad õhtul kella viieks trenni. Nirk väitis, et seesuguse ettevalmistuse pealt ei saagi teab mis väljapaistvaid tulemusi tulla.

Tunnen, et haigusvimma tõttu on mu treeningute kvaliteet samuti lombakas. Ehk küsitav.

Õnneks on see nädal kerge - esimese neljanädalase tsükli lõpunädal ikkagi. Sedasi loodan, et saan haiguse välja ravida, nii et uuel nädalal ikkagi uuele tsüklile täie jõuga vastu minna.

Näete siis, milline suur jama võib tekkida väiksest külmetusest.

Aga andke nüüd tuld, mehed! Nüüd on teie suur šanss. Lõhkuge kõvasti trenni, sest teil on minu ees neil päevil selge eelis. Tean, et üks Tartu arst, omal alal tunnustatud spetsialist, panebki praegu täiega ja luurab üle õla, ega mind väljas ole. Niisiis, kasutab oma šanssi maksimaalselt. Ei ole spordis halastusele kohta. Ei ole, mitte mingit.

Eile kohtusin Tallinnas Eesti Suusaliidu peasekretäri Jüri Järvega, kes valmistub kümnevõistluseks, sihiks vähemalt 5000 punkti. Ta tõi mulle ilusa ja paksu raamatu "Suusatamine", kus sees ka Kristina Šmiguni autogramm, ja ulatas selle mulle tänutäheks Suusalehe hea toimetamise eest kahel viimasel hooajal. Ütles, et nii head peatoimetajat ei ole neil sel lehel veel kunagi olnud, ja kui ma seda nüüd välja ei mõtle, siis vist avaldas koguni kahtlust, et ega vist tule ka. Aga lisas, et suusaliit on saanud Eesti Päevalehelt nii hea pakkumise, et otsustas Postimehe vahelt Päevalehe vahele kolida.

Mis siis ikka. Ei inimene raha vastu saa. Ja suusaliit, mis koosneb ju samuti inimestest, ka mitte.

Foto 1: Jaak Mae mullusel suusahooaja avamisel oma uue Mercedesega. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Perearst Liivia Pullerits. Foto autor: Ove Maidla, Postimees / Scanpix
Foto 3: Kristina Šmigun mullusel suusahooaja avamisel oma uue Mercedesega. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Eesti Suusaliidu peasekretär Jüri Järv. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

10 Kommentaarid:

At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Rääkides Hubert Pärnakivist siis tema naine Aime andis just välja raamtu Huberti elust. Loodetavasti on sama huvitav kui Mart Vildi ja Lasse Vireni elu aga pikamaajooksu suurkuju sellegipoolest.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Reipat paranemist!

Ega pooltõbisena õigest treenimisest midagi välja ei tule, parem end korralikult terveks ravida, kui jääda talveks vinduma.

Tippude seast nii mõnigi halb näide, kui haigena / vigastatuna pole õigel ajal pidurit tõmmatud ning sellega sisuliselt tervele hooajal kriips peale tõmmatud.

 
At 00:06, Blogger Vana Kala said...

Nojah, kurvad uudised kahjuks. Head paranemist! Loodan, et vähemalt motivatsiooniga sul probleeme ei tekkinud.

Suusaliidu samm näitab selgelt ajakirjandusvabaduse tegelikku palet. Nii kui leivaisale jõulukaardist räägid, nii võtab ta oma antud leivapalakese sul käest ära. Kurb aga tõsi. See on sõnavabaduse hind.

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh heade paranemissoovide eest! Loodan, et ehk läheb asi ikka paremaks. Eile tegin õhtul poolteist tundi rullisõitu, nende sees ka mõned spetsiifilised harjutused, kokku tuli üle 21 km.

Vast pole seis päris hull. Igatahes tervist hoian küll nii, et nina ei pista ka kuskile välja, kui müts pole peas, sall kaelas, jope kurguni kinni ja kindad käes.

Jah, Hubist ilmus raamat, mul on see ka isegi olemas, Aime Pärnakivi kinkis. Seal on muide eessõnas kirjas, et selle raamatu valmimise üks taganttõukajaid olin, muide, mina ühe Postimehes ilmunud kirjutisega. Tore lugeda sellest, et ajakirjandus ka millegi positiivse taganttorkijana hakkama saanud.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

no vot, nagu kunagi juba ütlesin võib organism kõigega harjuda. Kui kusagil mainitud mees kastab end külma vee all ja käib talisuplemas, siis ise olen igasuguse "kergelt-külm-kohe-jope-selga" vastane. Sall ja müts on -20 teema. Mul pole siis salli ka. Mida rohkem harjutame mugava ja sooja eluga seda nõrgemad me oleme. Praegu käin väljas T-särgi väel. Koju ja tööle kõndimiseks (30 min) viskan kiledressi selga. Harjumuse asi.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Raxil täitsa õige jutt. Pole veel kuulnud, et talisuplejad ja külma vee all karastajad kurdaks tervise üle.

Kui nädalased koormused lähevad juba suureks on vaja ka toitumist eriti tähelepanelikult jälgida ja kui seal puudujäägid on ka haigestumise oht kordi suurem

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

sa pole võibolla kuulnud mis talisuplejatest saab ... enamasti jäävad vanemas heas higlaseks, sest süda ei pea sellisele koormusele vastu ning näiteks liigesed jäävad ka haigeks... inimene ei ole hüljes .. vaid lähistroopikast pärit loom.

aga salli ja mütsi suhtes - mõõdukas ettevaatlikus on õige, aga kõige olulisem on vältida rahvarohkeid kohti, sest enamuse haigusi saadakse teistelt indiviididelt mitte metsast kuuse küljest

 
At 07:34, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 07:40, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:42, Blogger Unknown said...

20151127xiaodaige
ralph lauren outlet
beats by dre
air jordan 4
michael kors outlet online
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
abercrombie and fitch
ray-ban sunglasses
cheap jordans
louis vuitton outlet store
prada sneakers
canada goose outlet
canada goose jackets
uggs outlet
ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses
nike free 5
prada outlet online
oakley sunglasses
valentino outlet
cheap oakley sunglasses
longchamp outlet
ugg boots
ugg clearance
tods outlet
louis vuitton outlet store
ugg boots
michael kors handbags
pandora outlet
ugg boots sale
michael kors handbags clearance
true religion jeans
ugg boots uk
coach factory outlet
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors factory online

 

Postita kommentaar

<< Esileht