teisipäev, september 25, 2007

Pullerits: Nüüd läks lahti!

Eile hommikul, nagu loota oligi, leidsin meilikastist pika saadetise. Õigemini kohe kaks saadetist. Need tulid Kalmer Trammilt, Eesti naiste suusakoondise peatreenerilt, ja esimene erutus, mis neid silmates tekkis, asendus peagi vajadusega kukalt kratsida ja elu üle tõsiselt järele mõelda.

Neist esimene saadetis oli suur tabel, kus järgmise 20 nädala koormused olid jaotatud blokkidesse tundide kaupa. Tramm soovitas, et peaksin endaga aru, kas mul on võimalik ikka niimoodi harjutada. "Mõned nädalad, nagu näed, läheb koormus ajaliselt ikka päris suureks," lisas ta. Jah, nägin seda küll. Arvud olid päris karmid.

Teine saadetis sisaldas esimese bloki treeningplaani. Suurimad muutused võrreldes eelmise aastaga seisnevad selles, selgitas Tramm, et treeningkorra kestus on suurem ning nädalate koormus muutub laineliselt põhimõttel kolm nädalat järk-järgult suurenev koormus ning seejärel üks nädal väiksem koormus.

Hiljem seletas Tramm mulle üle: "Nädalate lainelisuse juures ongi oluline, et sa ka ise saad aru, et üks on kerge, teine on keskmine ja kolmas on raske. Väga rasked nädalad algavad treeningkoormustest 20 tundi ja enam ning nädala intensiivsusega 7 % ja enam üle 150 l/min."

Uhhh... Jahh...

Bloody hell, aga ega miskit muud moodi ka saa. Näiteid on ju küllaga siitsamast enda kõrvalt leida, mis juhtub, kui mitteteaduslikult ehk ebateaduslikult ehk suvaliselt trenni teha. Võtame kas või teada-tuntud Art Soonetsi ja tema kõrbemise Tartu rattamaratonil, millest ta ise ka aru ei saanud. Helistasin Wise Manile ehk Targale Mehele, kes, olles lugenud siin blogis Soonetsi kurvast saatusest, nentis, et tal on lausa kahju Soonetsist, kes eksis võistluseelsel nädalal paari lihtsa asja vastu, ajas sellega organismi segadusse - ja oligi karistus käes. Vaat siis, miks on vaja asjatundlikku treenerit, kes su tegevust ikkagi planeerida oskab ja isetegevuslikud lollused ära hoiab.

Minu suvise ettevalmistuse põhiline eesmärk, nagu mu jooksutreener mulle igaks juhuks üle seletas, oli asetada mind talvist põhiala ehk suusatamist silmas pidades õigele aeroobsele lähtejoonele. Seetõttu pole tema väitel ka midagi imestada, et mu taastumispulsid - mis ei ole küll kellaga mõõdetud, vaid ise fikseeritud, aga selle eest täpsed (näiteks kolm-neli aastat tagasi nägin oma silmaga, kuidas kas Raul Olle või Jaak Mae antud pulsikell mu randmel peast segi läks ja suvalisi numbreid hakkas näitama) - on suhteliselt head, sest olen treeninud tasakaalustatud koormustega. Just see oligi peamine: saada sisemise kindlusega jalad alla, nii et hiljem võiks sellele baasile lisada sammhaaval aeroobset võimsust. Ilma baasita, nagu iga algajagi teab, ei jaksa organism hapnikku transportida ega laktaati ümber töötada, et asuda järgmise tõhusama etapi - erialatreeningu juurde.

Selleks siis rahulik ja korralik suvine ettevalmistus, kust aitab nüüd edasi minna Kalmer Tramm. Muidugi oleks võinud jooksutreeningut forsseerida - nagu ma ise hirmsasti tahtsin, et joosta 10 km 35 minuti sisse, aga siin, nagu näha, ongi taas asjatundlikku juhendajat vaja, kes hoiaks emotsioone tagasi ega laseks end mõttetult raisata ja kulutada ning peaks silmas ikkagi põhieesmärki -, ent nagu treener ütleski, et tulnuks see üldkokkuvõttes mu arengule põrmugi kasuks. Liiati on tema treeningusüsteemi iva hoopis muus: optimaalne ja personaalne jooksutreening ning tasakaalustatud ea- ja jõukohased treeningukoormused.

Aga ei mu jooksutreener ega mina hakka siin kellelegi kuulutama, et selline lähenemine on ainuõige ja kõik peavad sellest juhinduma. Loomulikult on igaühe vaba valik, kas treeninguid üle forsseerida või neid hoopis vahele jätta või neid sootuks mitte teha. Olgu rõhutatud, et siin on jutt sellest, kuidas saavutada võimalikult targalt ja võimalikult efektiivselt võimalikult maksimaalne sportlik areng. Punkt.

Eile oli siis sügistalvise hooaja kõige esimene treening. Tõsi, veel üleeile, pühapäeval, tegin n-ö üleminekunädalal viimase jooksmise trenni, 15 km kergelt 1:10ga ehk 4.40/km tempos, pulsid olid 126-96-90. Eile alustasin rahmeldamist kell seitse õhtul: kõigepealt sõitsin rattaga Lõunakeskusse, kus lasin Silja Spordi meestel suusakeppidel järgnevaiks rullikutreeninguiks asfaldisõidu otsad panna, siis tagasi koju, sealt edasi kerge jooks, siis pool tundi Arena jõusaalis ja ligi veerand tundi hüppeid saepururajal ning takkaotsa 600 meetrit ujumist kah. Kui koju jõudsin, oli kell juba kümne peal.

Ja see oli kerge nädala alles esimene treening. Näis, mis saama hakkab.

Foto 1: Aivar Rehemaa ilus klassikasamm Saku Suverullil. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits (vasakul, nr 1095) Tallinna sügisjooksu umbes 3. kilomeetril. Foto autor: MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi
Foto 3: Peeter Kümmel võtmas uisurullikutel
tõusu Saku Suverullil. Foto autor: Aldo Luud, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 4:
Priit Pullerits (vasakult neljas, nr 1095) Tallinna sügisjooksu umbes 4. kilomeetril Russalka kandis. Foto autor: MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi
Foto 5: Priit Pullerits Tallinna sügisjooksu finišis. Foto autor: MTÜ Spordiürituste Korraldamise Klubi

30 Kommentaarid:

At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Jõudu tööle. Jooksjana teen veel viimased võistlused oktoobris ja siis panen kuuks ajaks totaalselt ameti maha ja hakkan Viljandi järvejooksuks rahulikult põhja laduma detsembrist.
Kui aus olla, siis on märtiskuust järjest treenimine nüristab vaimu. On küll silmnähtavaid tulemusi, aga enam ei viitsi. Motivatsiooni on ka vaja vähe koguda. Seetõttu ei kadesta sinu püüdlusi.

 
At 09:45, Blogger Rivo said...

Priit, kirjuta palun oma motivatsioonist ja distsipliinist ka. 20 tundi trenni nädalas on hull koormus ja pühendumine ning ohverdus. Ehk, kuidas end selleks motiveerid ja plaani hoiad. Tihti ei ole ju koormus see, mis murrab, vaid trenni maht, mis kasvades üha nüristavamaks muutub.

 
At 09:58, Blogger Priit Pullerits said...

Rax, ära viska veel lusikat nurka! Kui hea põhi all, võib siia mõnuga suusaettevalmistuse peale ehitada.

Olen päri, vaim võib närtsida. Mul oli ka eelmine nädal, mis oli vahenädal jooksu- ja suusahooaja vahel, kord kerge jooksukorra ajal selline tunne, et motivatsiooni pole. Aga ju see oli sellest, et oli vahenädal ja ma ei suutnud endale selgeks teha, miks ma parajasti jooksen (jah, et toonust hoida, aga milleks veel?). Loodan, et kui nüüd on treeningud taas saanud eesmärgi, selliseid mõõnamõtteid enam ei teki.

Rivo - motivatsioon? No ütleme nii: Jürgen Ligi ütles mõni aeg tagasi, vist mullu, et tegi oma parimad suusatulemused 42-aastaselt. Olen 42. Seega järgmine aasta on juba äkki liiga hilja...

Aga ma pole mingit 20 tundi nädalas teinud, nii et ei oska ka kommenteerida. Ja eksiarvamuste ärahoidmiseks: ega mul mingit 20 tundi plaanis polegi, Kalmer Tramm lihtsalt mainis, et 20 tunnist algavad väga rasked nädalad. Olgu korratud: ta ei öelnud, et ta neid mulle planeerib.

 
At 10:01, Blogger Tiit said...

Tegelikult hakkas mind huvitama hoopis see, kui kaua sa tööd teed, sest 8 h tööpäeva järel 2-3 h veel trenni teha tundub suhteliselt müstiline. Muidugi see motivatsiooni leidmise asi huvitaks mind ka.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

20 tundi on ikkagi profisportlase koormus, kes teeb enamikel päevadel kaks treeningkorda.

Siis see 20 tundi ei olegi nii müstika valdkonnas.

Põhitöö kõrvalt harjutav harrastussportlane suudaks ehk hea planeerimise juures 15 tundi nädalas harjutada, kuid kindlasti mitte igal nädalal, kui ta just pole üksik inimene ilma muude huvide ja perekondlike kohustusteta.

Kas kergitad ka saladuskatet Kalmeri treeningplaani osas, sest ilmselt pole seda varjata erilist mõtet. Nagunii suurem osas siinse foorumi lugejatest ei suudaks sammu pidada :)

Jõudu ning eeldatavasti on eesmärgiks tänavusel Tartu maratonil siis esisaja koht?

 
At 11:06, Blogger Priit Pullerits said...

Tiit, eile saabusin tööle 7.40 ja lahkusin töölt umbes kell 18. Nii et tööaega 10:20. Puhast trenniaega (ilma soojenduste jms tilu-liluta) tuli 1:19.

Jaan, kui sissekandes silma jäi, siis koormused hakkavad käima lainetena, mitte nii, et kogu aeg on 12-13 tundi nädalas. Ja 20 tunnist, olgu veel kord korratud, ei tule minu puhul mitte juttu.

Eks ikka räägin, mis teen, ja Kalmer Tramm on lubanud, et üldsuuniseid võin siin tutvustada, aga täpselt kopeerida, et tehke ka 1:15 klassikarullikutega ja neist kümme keppideta ning otsa 15 minutit jooksu+ÜKEt, nagu järgmisena kavas, ei ole vast suurt mõtet - need asjad on ikka individuaalsed.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Selge pilt, ega pidanudki silmas, et detailidesse laskuksid. Lihtsalt huvitav oleks üldjoontes võrrelda.

Ise harjutan ühe kogenud maratonihundi näpunäidete järgi ning nii detailse treeningu puhul nagu "1:15 klassikarullikutega ja neist kümme keppideta ning otsa 15 minutit jooksu+ÜKEt" tekkis kohe küsimus, kas seda tüüpi treeninguks liialt vara pole?

Kuigi võimas jooksubaas on Sul all, on ju erilalane pikk maht veel tegemata.

See selleks, igal treeneril on oma käekiri. Kui juba rullidest oli juttu, siis vahest tuleks lähiajal mõni kirjatükk ka sellest treeningviisist, millist varustust kasutada, millised ohud kaasnevad, kus on Eestis üldse võimalikud harjutuskohad jne. Teema oleks üsna lai ja huvitav!

 
At 11:59, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Jaan, teemasid on nii palju, mida olen siin võlgu. Alates pulsomeetritest ja treener ivajalikkusest, nüüd siis õige imitatsioonitehnika ja takkapihta õige rullikutrenn. Aga ma pean põhitööd ka ikka tegema, kõike korraga lihtsalt ei jõua...

Kas mu kirjeldatud tüüpi treeninguks aeg varane pole? Kui Kalmer Tramm, kes mind eelmine hooaeg treenis ja kea teab, mida suvel olen teinud, on sellise trenni ette kirjutanud, siis järelikult ei ole. Mina Trammi usun, sest eelmine aasta tõi tema töö minuga head tulemused.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Millised on eesmärgid maratonil?
Mida naine sellisest treenimisest arvab?

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis mõtet on Priidul siin oma treening plaane lahti lüüa, kui iga mõte, mis ta välja käib kirutakse mingite võsa kommentaatorite ja muud moodi anonüümsete "tipptreenerite" poolt maha.
Kui Priit usub, et see, mis ta teeb on ainuõige, siis jumal temaga, las ta teeb seda. Psühholoogiline pool treeningul on väga tähtis. Nagu platseebo juba, ehk trenn nagu iga teine aga tundub et mõjub paremini. Ja see kes on vaimselt areneguks valmis on seda ka füüsiliselt.
Aga see oleks eestlase olemisele vastupidine, kui me kedagi kiidaks ja tagant utsitaks.
Minu poolt jääb soovida vaid jaksu pingutamiseks.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

rax-iga täitsa nõus.Aga ikka jääb kripeldama kui kellelgi veel peale enda hästi läheb.

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

at-le: eesmärk on rünnata Tartu maratonil esisaja kohta. Aga sellest lähemalt edaspidi. Vähema eesmärgi nimel pole mõtet nii karmilt trenni teha, rohkemaks ei ole võimed suutelised.
Aga et mis naine arvab? Ma sellest parem ei räägiks.

Rax, aitäh heade sõnade eest. Tegelikult käib siin blogis siiski kõik ikka viisakuse piires, teravaks on asi läinud vaid siis, kui ise seda provotseerinud olen, nii et eks ma olen enamasti ikka ise süüdi, kui kelleltki vastu näppe olen saanud. Kuid tundub, et siin on valdavalt platsis siiski heatahtlikud kommentaatorid. Selge see, et inimestel on erinevad tõekspidamised, ja seetõttu on ootuspärane, et mõned ka kriitilisi seisukohti väljendavad. Las nad aga tulla ja olla, sest vaevalt keegi meist siin lõplikku tõde valdab.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!
Kas tõesti rahuldab sind esisaja koht (näiteks 99), et kulutada selline aeg treenimiseks või on eesmärk siiski kõrgem?

Tervitades;
Eero

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui viimase maratoni tulemusi vaadata, siis on esi saja sees pea pooled välisriikide sõitjad. Kui selle talve maratonile tuleb sama palju või veel rohkem tugevaid välisriikide sõitjaid siis on esi saja sisse saamine ikka väga hea tulemus. Nüüd enam nii pikka hüpet ei õnnestu teha ja iga järgmine võidetud koht tuleb päris suure higiga kätte.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui pole saladus, siis palju raskel nädalal treeningtunde ette kirjutati?

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

jah, seda oleks huvitav teada :)

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!
Palun selgita, mis harjutusi ja mis mahus sisaldab see neljas ehk kerge ehk taastav treeningnädal?
Mitu protsenti on ta mahu poolest kolmandast ehk kõige raskemast?
Jõudu.

 
At 16:13, Blogger Unknown said...

Tervisi. Loodan, et ei kirjuta päris "offtopicut." Igal juhul treeningmetoodikatest rääkides soovitaks lugeda Joe Frieli Maastikujalgratturi Treeningpiiblit. Sõna ratas antud pealkirjas ei tasu karta. Raamat räägib pigem sellest, kuidas inimene funktsioneerib ning millisele teoreetilisele alusele võiks individuaalse treeningprogrammi rajada. Muuhulgas kirjeldatakse ka seda, miks ja kuidas Priit Pulleritsi poolt kasutama hakatav periodiseeritud treening töötab.

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Sellest oli vist kunagi juba juttu aga .... eksitav link postimehe veebisaidilt(spordiblogi) viib endiselt mingile nuditud ,piltide- ja kommentaarideta ,ilmselt ka eksliku lugejaarvuga blogilehele, kuid mitte siia.

 
At 10:31, Blogger Priit Pullerits said...

Soulil, jah, on õige tähelepanek - vällareid on palju ja nemad löövad pildi sassi. Seetõttu ei maksa Eerol imestada, et siht on vaid esisada. Arvan, et iga koht sealt ettepoole on megaõnnestumine.
Järgmistele: kolmanda nädala treeningtundide arv on kogu neljanädalasest tsükilist 32 protsenti, kergeimal, 4. nädalal, 18 protsenti. Kõige suurem planeeritud kolmanda nädala treeningtundide arv on 13:30.
Rem, ma pole sinna neljanda kerge nädala plaanidesse veel piilunud, enne on vaja saada hakkama esimese kolme nädalaga. Ei maksa sündmustest ette tormata ja end traumeerida.
Aitäh maastikuratturi piibli viite eest! Saan aru, et see on ka eesti keeles ilmunud või ei ole? Hea meelega vaataks.
Ja viimasele: õige ja originaalne blogi on see siin, PM all on selle dubleering juhuks, et kui siit inimene seda üles ei leia. Kommenteerimine ja arutelu ja piltide näitamine käib tõepoolest ikka siin.

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

Mainitud raamatu viit http://www.apollo.ee/product.php/0575796

Ise loen seda hetkel, ning see tõesti aitab arusaada periodiseerimise põhimõtetest ning iseseisvalt oma plaani teha. Näiteks ma oletan, et Priidul on alanut Põhiettevalmistuse 1 või 2 periood, kus treeningud muutuvad aina spetsiifilisemaks. Suurima nädala treeningu mahu jargi oletan et aasta treeningu mahuks planeeritud kuskil 500 ja 600 tunni vahele. Sest tegelikult planeerimine käib tagurpidi. Ehk valitakse aasta maht ning selle jargi pannakse iga erineva perioodi iga nädala mahud paika. Ühesõnaga, kellel tõsine huvi ise oma treeninguid planeerida on, ostke see raamat isegi kui alaks ei ole rattasõit.

 
At 12:54, Blogger Vana Kala said...

Oeh, MTB piibel on üks rahvasportlase rahvatarkuse allikast muide ;)On veel väga häid interneti allikaid, mis aitavad ka suusatamiselt saladuseloori kergitada ja millest piisab täielikult rahvasportlasele isegi esisajasse trügimisel TM-l.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Aga huvitav, kui ma näiteks haigestun keset mingisugust x nädalat, et kust ma siis oma treeninguid jälle jätkan?
Siis läheb ju kõik sassi:)
Peab jälle algusest algama vist.

 
At 16:37, Blogger Priit Pullerits said...

rem, haigusi tuleb vältida! Muud saladust ei olegi.
Kui on konkreetne juhus, siis anna teada, küsin tarkadelt nõuandjatelt järele, mis teha.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

"... PM all on selle dubleering juhuks, et kui siit inimene seda üles ei leia ..."

Selles asi ongi et "inimene tänavalt" siia ju ei jõuagi !!!
Meie ,kes me lingi möödunud talvel omale salvestasime olemegi ainsad täieverelised blogilugejad.
Nüüd kus "asi jälle lahti läks" võiks ka selle asja korda ajada.

 
At 08:35, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh lugemast ja linki salvestamast!! Eks ma püüa oma võimaluste piires teha kõik, et teave siinsest blogist leviks, sest niisama oma rõõmuks kirjutamise vajadust mul küll pole. Kirjutamine ju nagunii põhitöö.

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 02:44, Blogger raybanoutlet001 said...

new york knicks
golden state warriors
chicago bulls jersey
ghd hair straighteners
oakland raiders jerseys
oakley sunglasses
nike air huarache
michael kors outlet
redskins jerseys
ecco

 

Postita kommentaar

<< Esileht