reede, september 21, 2007

Pullerits: Nüüd tuleb õppida kannatama

Juhtus see, mida eales poleks osanud arvata: Art Soonets, hea sõber ja verine konkurent, jäi Tartu maratoni nelikürituse arvestuses tahapoole. Sellest võiks ju õhku täis minna, kui kaks tõsiasja mind kibekähku maa peale ei tooks.

Esiteks see, et kui Soonets oleks Tartu rattamaratonil vähegi sõita jõudnud, poleks mul tema vastu mingit šanssi olnud, sest neliküritus, kus poole tulemusest annavad kaks rattasõitu, soosib ebaõiglaselt Soonetsi-suguseid rattamehi.

Teiseks see, et koht tuli mul alles 56. ja Soonetsil 58. Arvestades, et neliküritusel sai tulemuse kirja 415 inimest, ei mahtunud me isegi esimese kümnendiku sekka. Soonetsi hea sõber Tarmo Mõttus oli näiteks 16., minu endine koolikaaslane Miina Härma gümnaasiumist Aivar Veri 17. Ja ma parem ei hakka siin pikalt peatuma Hansapanga kinnisvaraosakonna analüütikul Rait Pallol, kes hoolimata ilmselt pingsast ja vastutusrikkast ametist tuli taas esimeseks, edastades isegi rattur Allan Orast, kes kevadel mulle tunnistas, et tahaks nelikürituse ära võita. Ja samuti ei maksa lohutust otsida faktist, et parim naine, Katrin Mauring, nii mulle kui Soonetsile alla jäi (62. koht).

Teine uudis on see, et Kalmer Tramm on Eesti koondisega Austria-laagrist tagasi ja lubas selgi hooajal mulle plaane teha. Ta ütles, et kui tahan tulemusi mullusega võrreldes parandada - jah-jah, muidagi tahan! -, tuleb treeningus olulisi muudatusi teha. Selleks, et neid teha, palus ta, et saadaksin möödunud sügistalve kokkuvõtte.

See kokkuvõte oleks ehk headele konkurentidele innustuseks huvitav siin ära tuua, et milline on lähteplatvorm. Arvestasin viie kuue, oktoobri 2006 kuni veebruari 2007 treeninguid. Jätsin välja septembri kaks viimast nädalat, mil treeningud tegelikult algasid (nii oli lihtsalt kergem viis kuud kokku saada).

Treeningpäevi ja ühtlasi treeningkordi: 102 (+4 suusavõistlust)

Treeningtunde: 136:35

Treeningkilomeetreid: 1372,5 (sh 4 võistlust)

Suusakilometraaž: 370,5 + 197 võistlustel, kokku 567,5 (mäletatavasti sadas lumi maha alles 21. jaanuaril)

Imitatsioon: 404,5 km

Rullsuusatamine: 124 km (6 korda, kõik klassika)

Jooks: 202 km

Ratas: 50 km (2 korda)

Ujumine: 24,5 km

Jõutreening: 21:20

"Imitatsiooni number on küll muljetavaldav," kirjutas Tramm mulle, lisades: "Aga ka mõistetav." Lund ju tükk aega ei olnud. Saatsin talle ka oma viimaste treeningute pulsinäitajad, mille kohta ta teatas: "Jooksutreeningute pulssidest tuleb välja üks oluline ja väga positiivne näitaja - kiire ja kohati isegi väga kiire taastumine." Mille kohta ise kahtlustan, et tegu võib olla mingi sünnipärase anomaaliaga, sest mäletan, kuidas tudengipõlves umbes 20 aastat tagasi imestas professor Ants Nurmekivi ühte testi korraldades samuti, et mu pulsi taastumine on hämmastavalt kiire. Sellegipoolest ei olnud ma Eestis mingi arvestatav tegija. (No eks ma õppisin ikka üksjagu rohkem, kui tegin sporti.)

Igatahes märkis Tramm pulsside põhjal järgmist:

"Siit võib öelda, et sinu piiravaks faktoriks ei ole enam nii palju põhivastupidavus (treeningkoormused pulsini kuni 150 l/min), vaid võime taluda koormusi vahemikus 150-170 l/min. Nii et selliste treeningute osakaal peab mõnevõrra tõusma."

Täitsa õige järeldus. Mu jooksutreener ka märkis Tallinna 10 km sügisjooksu pettumust valmistanud aja 37.23 järel, et ilmselt ei jätkunud aega (ettevalmistus vältas napilt kolm kuud) teha neid treeninguid, mis õpetaksid kannatama. Tramm hoiatas:

"Nagu sa ise aru saad, pole need eriti meeldivad pingutused, kuid ilma nendeta sa uut taset ei saa."

Nii et kes tahab ettevalmistust minuga kaasa teha, pange vaim ja keha valmis, ega muud midagi.

Viimane väike uudis on see, et Postimehe terviserubriik soostus eraldama mulle iga kolmapäev ühe veeru, et saaksin seal raporteerida, kuidas ettevalmistus sujub, ja anda konkurentidele ja muidu huvilistele aimu, mida nüüd treeningtsüklis teha tuleb. Ehk siis: üritame üheskoos teha sellest kõigest kokku ühe põneva ja kaasuliku ja tulemusliku ja tegusa suusahooaja, eks ole!

Fotod 1-5: Mägirataste ja traieli MM-võistlused septembri algul Šotimaal. Fotode autor: AFP / Scanpix

32 Kommentaarid:

At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Pakun, et piltidel on kujutatud ikka pigem downhilli mitte trial -it.

Küsiks veel, et kas ei ole plaanitud puhkust enne otsustavate treeningute algust? Ise mõtlesin, et peale H 100 sõitu ei tee paar nädalat eriti midagi ja alles siis hakkan vaikselt uuesti treenima.

Muidu aga edu algavaks hooajaks.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Tere ja jõudu!

Vaim on valmis loodetavasti keha ka, nii et hakkab pihta ja rajal kohtume!

Tervitades;
Eero

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Kust sa need pulsinäitajad võtad ilma vastavat kella kasutamata? Või kasutad, aga siin räägid ikka, et mõttetu?

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

Just-just! Mul tekis sama küsimus mis eelmiselgi kommentaatoril.
Kas Tramm tõesti usaldas su enda käega mõõdetud pulsi andmeid?
Või ikka kasutad variserina pulsikella, aga siin ajad mingit kiusu või ma ei saagi täpselt aru mida?

 
At 01:28, Anonymous Anonüümne said...

Ikka sisetunde järgi kirjutatakse pulsi numbrid ja graafik, ega siis kellast pole mingit kasu ega õigustust, eputamis vidin lihtsalt.

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Nii Priit, nüüd sa hämad jälle. Kirjas sind 2008 TM-l pole aga juba seletad siin treeningutest. 110 inimest on juba ammu ennast kirja pannud, sina teed aga alles meediakajastust säravatele plaanidele. Juhul kui kavatsed nelikust ikkagi ka osavõtta, siis võtan eesmärgiks sulle kõikidel aladel ärapanna. Jooksus läheb raskeks, kuid usun oma rahvatarkusesse ning sisetundesse ja olen veendunud, et need seljatavad sinu eestimaised tipptreenerite nõuanded.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Treeningkordade arv on muljetavaldav. Kas maratoniks treenides mitte treeningute pikkus Sul veidi liialt lühike ei olnud?

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Teen ka väikest viisi sporti ja olen mõnikord mõelnud tõsisemalt trenni tegema hakata - ratas,ujumine,jõusaal,korvpall, võrkpall,uisutamine ja väheke kergejõustikku on alad mida olen teinud ja tahaks tõsisemalt teha. Võibolla ka suuska. Ja sellega seoses on üks mure. Kuidas mõjutab trenni tegemist alkoholi tarbimine. Nimelt meeldib mulle kohutavalt juua, mõnuga juua. Mitte täis juua ega tsüklisse laskuda, seda mitte. Ka suurte pohmellide tekitamist väldin. Konjak, õlu, viski, vein, kokteilid - kas kõike läbisegi või ühte marki korraga, vahet pole. Seega kas sport ja alkohol sobivad kokku? Kas võib trenni teha ja juua vaheldumisi? Üks päev trenn, järgmine päev panen kärakat, või lähen ainult õlle peale üle ja tarbin seda peale trenni? 10 õlut oleks normaalne peale trenni vist.
Teet 31a.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Vastuse alkoholi mõjust leiab lehelt:
http://www.acsm.org/AM/Template.cfm?Section=Search§ion=20001&template=/CM/ContentDisplay.cfm&ContentFileID=275

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Tere, sõbrad:
at - eelmine, 38. nädal oligi kergem. Vaid 3:45 treeningtundi. Aga paar nädalat pausi pidada on küll liiast.
Eero - jah, hakkab pihta, mis muud, ja kõvemini kui mullu.
tats ja anonüümsed - ei ma kasuta pulsikella. Aga jooksutreener õpetas mind numbreid lugema. Õpetan teile ka: tuleb lugeda 10 sekundi pulss (sest 12 sek-ga, mis annaks kergema korrutamistehte 5-ga, jõuab pulss juba märgatavalt rohkem langeda) ja korrutada see 6-ga ja siis lugeda uuesti 30 ja 60 sek-i möödudes. Septsialistile, nagu mu jooksutreener, ütlevad need arvud väga palju.
jyrx - aega on end veel kirja panna, kuhu kiirustada? Aga ma ei saa Sinuga võistelda, sest kust ma tean, kes see jyrx on. Kui saaks teada, küll siis võistleks. Aga kõigil aladel ärapanemiseks pead suusas küll hiigelsõidu tegema.
jaan - õige, treeningkorrad lähevad Kalmer Trammi sellesügisest plaanide järgi ikka väga pikaks. Nüüd on hoopis uus kvaliteet ees ootamas.
Teet - arvan, et Sul on valida kahe vahel: kas panustad joomisele või spordile. Minu arust on neid kahte veel raskem ühendada kui näiteks ülikoolipõlves õppimist ja tööd või naistel laste kasvatamist ja tööd. Isiklik soovitus: ära joo, sest see ei aita tulemust paremaks teha (lisaks sellele on see üleüldse mõttetu tegevus), vaid tee sporti - vähemalt sured enam-vähem tervena.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Randmelt lugemise ja korrutustehtega saadud pulsile võid julgelt lisada 10 või veelgi suurema arvu. Juba esimeste sekunditega kukub pulss oluliselt ning kui saadud valetulemust korrutada suure arvuga saad tulemuseks suure vale.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Priit, imitatsioonitreeningute asemele võiksid kirjutada jooks keppidega ehk siis jooksuimitatsioon, sest just seda Sa hilissügisel seal Dendro nõlvadel tegidki. Jooksid ja kepid käisid lihtsalt jooksutaktis kaasa. Suusaimitatsiooniks seda küll pidada ei saanud. Arengukoht.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Vot, mul tekkiski küsimus, milline see õige suusaimmitatsioon välja näeb? Mida peab tegema?

Ma mäletan, et kunagi põhikoolis sai küll käidud Võrus, Kubja metsades isegi mingil immitatsiooni võistlusel, kuid siis jäi arusaamatuks, milleks mulle need tokid (need olidki sarapuust tehtud tokid, kuhu oli nöör külge pandud).

 
At 13:14, Blogger Priit Pullerits said...

to: mate maatik - see minu kasutatav pulsilugemise süsteem on sobinud ajast aega. Kui ei usu, siis mu tark nõuandja soovitab küsida kas või Ants Nurmekivi käest.

 
At 14:34, Blogger Jants said...

ma suusatasin eile ja täna öösel unes juba oma esimesed suusakilomeetrid ära... praeguseks siis 35km sõidetud...
kusjuures, veerpalu andis ka veel nõu, et kui jõuan lõiguni, kus lund ei ole, siis võtaksin suusad alt ja jookseksin, sest nii saab kiiremini kui asfaldi peal suusatades.

suusamaraton ju veel piisavalt kaugel, et mitte NII lolliks minna!? :O

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Miljonid kärbsed ei saa eksida-sitt peab olema maitsev.
Sporti teeb Eestis mõni tuhat inimest-joomisega tegeleb regulaarselt pea pool rahvastikust.
Kellel siis õigus on ?

 
At 16:02, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, Jants, võta vaiksemaks. Rutt Šmigun rääkis mulle umbes poolteist aastat tagasi, kuidas ta noorte või juunioride klassis nägi EMil (?) oma starti unes ja järgmine päev tulemust ei tulnud. Treener ütles siis talle, et ta pidas oma võistluse juba unes maha.
Aga joomise teemat ei viitsi rohkem kommenteerida. Joomine on mõttetu ja nõme. Punkt.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Pärast joomist ei tohi autoga sõita aga pärast sportimist tohib.

jne, jne.

Tahad juua joo, tahad liigutada siis liiguta. Ega tükitöölisel ei jäägi jaksu sportimiseks üle tema lihtsalt joob kui juhe koos. Rahvasportimiseks peab ikka kõrvade vahelnats rohkem mõistust olema kui tükitöölisel tavaliselt vaja läheb. Samas joomiseks pole mõistust vajagi ja siis pole ka ohtu, et juues mõistus ära kaob kui seda lihtsalt ei ole.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis juhtub sinu pulsiga esimese koormusjärgse minuti jooksul võid lugeda siit:

(neljapäev, Mai 03, 2007
Pullerits: Nüüd saab Nool tuule alla!)

Küsimusi vist rohkem ei ole. Või on "teadusliku treeningu " puhul 10-20 löögine viga aktsepteeritav?

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas jooksu ajal pulssi mõõta ilma kellata? Ma ei kujuta seda ette. Sisetunne ju valetab. Eriti mägisemal maastikul kipub pulss kõrgemaks minema, kui trenn ette näeb. Kell annab sellest kohe märku.

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Oot, ei saanud aru, aga miks siis ikkagi pulsimõõturit kasutada ei või?
Kartus tehnika ees?

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Mind viinavõtmine ja Priidu pulsikella kasutamine eriti ei huvita, mees teab mis mees teeb. Aga kuulaks(loeks) heamelega küll mismoodi see õige imitatsiooni tegemine käib? Ma pole siiani isegi kordagi nn keppidega jooksmas käinud.

Tervitades;
Eero

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

"...see minu kasutatav pulsilugemise süsteem on sobinud ajast aega..."

Kulla Priit, see süsteem võis olla normaalne siis kui pulsokaid polnud olemas veel või olid need kallid ja vähe levind. Mees, osta omale üks labanegi pulsokas (et näitaks keskmist ja maxi) ja saad aru millest kaasaegsed mehed räägivad!

Taustaks - nt teadatuntud pulsokatootja Polar (arvatavasti turuliider) loodi aastal 1977. Esimene vööga pulsokas tuli turule 1982 ja tõsine areng ning levik algas 1990-ndatel! Tehke omad järeldused!

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Miks kasutada pulsokat? Lühidalt:

http://www.polar.fi/polar/channels/eng/polar/about_hrm.html

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

See mis Pullerits seni harrastanud on meenutab pigem ülelahe poppi harrastust nimega "mummojen lauantaiillan sauvakävely".

Korralik imitatsioonitreening ehk imikas toimub reljeefsel maastikul (nt Väike-Munamäe kant, Vällamägi jne) ja nö pika sammuga. Võimalikult palju jala etteviimist (nn suusaliigutust) imiteerides. Niisama võib ju ka ilma kaigasteta joosta.

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

Õige imitasiooni kohta oleks küll väga põnev ja hariv lugeda, kuna ilmatargad lubavada alles jaanuari lõpuks heal juhul lund, siis on mustal maal keppidega liikumist tubli tükk aega võimalik harjutada.

 
At 08:23, Blogger Priit Pullerits said...

Sellest pulsokast me veel räägime. Aga enne tuleb vist rääkida imitatsioonitreeningust. Varuge pisut kannatust, ega nii läbematu maksa ka olla! Iga asi omal ajal - et mõni liiga vara hullupööra kõvasti treenima ei hakkaks (ja mulle liiga ohtlikuks ei saaks).

 
At 08:50, Anonymous Anonüümne said...

Sa Priit lubasid kohe-kohe pulsokast rääkida juba mitu blogi tagasi. Meie kannatus on su vassimiste peale lihtsalt katkenud. Point hakkab nigu ära kaduma. Ootad pulsokate ärikatelt sponsorlepingut vää?

Tõsi ta on, et sa ei tea kes sulle ilma treeneri abita 2008 nelikul kõikides alades ära paneb, kuid sa võid lohutada ennast sellega, et sihukesi maarjamaa mehi oli 2007 vaid 10 (seda ma muidugi ei tea, kas neil treener oli abiks või mitte). Väljakutset vastu võtta kartes tunnistad sa aga praegu ka ise, et sa ei usu oma treeneri nõuannetesse piisavalt tugevalt. Sa kahtled treeneri kasulikus rollis rahvasportlase tasemel.

Mina igatahes alustasin juba enese vormi viimisega. Väljakutse lendulaskmise hetkest võtsin maha juba terve kilo. Arvestades seda, et ju sa tänavusest ikka nats paremini tuleval aastal esined siis on mul vaja võistluskaalu 77 kg ja piisava edu saavutamiseks rajal vaid 17 kilo veel maha kraapida, ilma treenerita muide - puhtalt rahvasportlase rahvatarkust kasutades. Nii, et hoia alt Priit!

 
At 09:21, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, jyrx või whoever, kirja teise lõigu järeldus on vale! Ma ei kahtle treeneri kasulikkuses, kahtlen enda suutlikkuses. Harrastan kestusalasid tõsisemalt alles teist aastat ning vanust ei ole mul ka esimese nooruse jagu, juba 42. Need tegurid ei ole öeldud vabanduseks, vaid selgituseks, miks mul on väga raske saavutada sama suurt hüpet nagu mullu, kohe üle poole tuhande koha Tartu maratonil.

Aga pulsokate jutt tuleb, lihtsalt muud pakilisemad teemad suruvad pidevalt peale. Kas või tänane sissekanne - vaja ju konkurendid ikka kõik õige jälje peale lükata, et nad metsa ei põrutaks oma enese tarkusest.

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht