teisipäev, september 18, 2007

Soonets: Mis juhtus Art Soonetsiga ehk rattamehe surm*

Mis küll juhtus üleeile minuga, et terve öö ei saanud uinuda... Nii kõlavad ühe vana laulu sõnad. Ma ise ka vist juba vana, tekkis hetkeks mõte, kui pühapäeval lihtsalt ei saanudki Tartu rattamaratonil kuni lõpuni korralikult kiirust üles. Kuigi magasin enne ja ka pärast sõitu täitsa rahuldavalt.

Poolteist päeva analüüsiks on muidugi vähevõitu, kuid püüan üles loetleda tegurid, mis võisid mõjutada niivõrd masendavat (tegelikult on see lausa hellitusnimi mu kulgemisele TRMi trassil) esitust.

Oleks ma läinud teadlikult "tiksuma", poleks hullu midagi, kuid mõtetes plaanisin ikka oma tavapärast positsiooni saja ja kahesaja vahel säilitada.

Kui leidub mõni tark, kes kas kinnitab mu oletusi ja/või neid ümber lükkab, oleksin väga tänulik, kui nendest ka julgelt teada annab.

Niisiis, faktide-aspektide loetelu, millest võis nii masendav ärakukkumine põhjustatud olla.

* Olen teinud regulaarselt sporti (vastupidavusalad, alustades orienteerumisest) alates 11-12 eluaastast (tõsi, vahepeale jäi 7-8 aastane põlvetraumast ja hilisemast laiskusest ning varakapitalismi tekkimisest põhjustatud auk), kuid sinna on ligi kümme aastat tagasi, kui see läbi sai.

* Olen sel aastal kõikide töiste ja mittetöiste asjaolude kokkulangemisel saanud rattaga sõita 4800 km, umbes 10 protsenti vähem kui varasematel aastatel - ei peaks nagu põhjust äravajumiseks andma.

* Jah, kuna tänavu on harjutusregulaarsus peamiselt kiire tööaasta tõttu kannatanud, on ka muud rattasõidu tulemused veidi nigelamad võrreldes aastatagustega. Kuid ka üldine tase on eeldatavalt tõusnud ja väga suuri altminekuid pole olnud.

* Kaks nädalat tagasi Elion Cupi Rakvere etapil oli kõik korras ja koht ka harju keskmine 150-160 kandis - täiesti selle aasta treenituse peegeldaja.

* Pärast Rakvere etappi pole midagi hullu teinud, lihtsalt 3-4 rahulikumat harjutuskorda nädalas.

* TRMi eelsel nädalal sõitsin esmaspäeval koos Priit Pulleritsu ja Vigurivändaga (alias Tarmo Mõttus) TRMi kuiva ja kõva raja läbi rahulikult nelja tunniga, teisipäeval maanteel maastikurattaga maanteerataste taga grupis tiksudes umbes 70 km ja siis kaks (tegelikult pea lausa kolm) päeva "auku" treeningutes (tööasjad välispartneritega Tallinnas + üks õhtune-poolöine istumine nendega koos kerge alkoholiga). Reede õhtuks, jõudnud koju 21.30, ei andnud hing rahu ja käisin linnas rattaga veel poole öö ajal lihtsalt jalgu liigutamas umbes tunnikese + laupäeval ka ligi 25 km toonust hoidmas koos väikeste lahtisõidukiirendustega. Kõik tundus ok, tavaline olek, ei midagi erilist, kuid ka ei midagi halvasti.

* Jah, riietasin ennast maratonisõiduks tavapärasemalt soojemalt (kätised, sääred, lisaks sõiduvõrksärgile lühike eest tuuletõkkega särk sõiduvormi alla), ka kingakatted. Ah et miks? Uskusin ilmateadet, et sõidu ajal sajab (laus)vihma ja on ainult 8-10 soojakraadi.

* Jah, tegin ühe rattameeste mõistes totaalselt vale tehnilise liigutuse: vahetasin pühapäevaseks sõiduks laupäeval välja mind terve hooaja edasi aidanud jooksud ja rehvid (2007 XTR jooks DT Swiss pöiaga + Racing Ralph rehvid) ning asendasin need oma eelmise aasta võistlustel kasutatud (sh TRM) Mavic Crossland Tubeless jooksude ja mulle senikogematute Maxxis Crossmark UST rehvidega, millega olla Kana (alias hiljutine juubilar Sigvard Kukk) sõnul võidetud enim kruusa-MK-etappe maailmas. Aga nii ju ei tehta, eriti kui hooajal pole kordagi nendega sõitnud!

Et miks välja vahetasin? Olles sõitnud eelmine aasta koos Pulleritsu ja Bondiga (alias Meeme Jäe) samuti lausvihmas maratonirada ja kaks korda kuival-kõval rajal, hakkasin pelgama märjemaid ja mudasemaid kohti (loll olin, võin nüüd konstateerida). Racing Ralphid oli piisavalt kulunud mustriga juba, et nende pidamisele loota. Muidu vapustavalt hästi veerev rehv (neid väga hästi veerevaid on veel terve rida, muuseas).

Niisiis, tehnilised ja ettevalmistuslikud aspektid ei saanud tõenäoliselt määravaks TRMi pehmelt öeldes kesise tulemuse vormistamisel. Järelikult jääb üle veel toitumine eelneval nädalal ja vahetult enne starti.

Jah, ega ma mingit erimenüüd endale kunagi kehtestanud ole ja söön seda, mida parajasti pakutakse. Püüdsin küll süüa ka veidi rohkem pastatooteid eelnevatel päevadel, kuid seoses vastuvõttude jms-ga ajasin näost sisse ka muud "jama".

Sõidupäeva hommikul sai ilusti söödud ligi kolm tundi enne starti kaerahelbe putru, joodud klaas vett, kuhu segatud üks supilusikas soola (krampide ennetamiseks, kuna kehamassi mul veidi jagub) ja joodud ka teel stardipaika Cocat, millest gaasid välja "raputatud". Kõik need olid tavaprotseduurid ja siiani väga edukalt toiminud.

Igatahes pool rada mõtlesin, kas lähen "mineerin" metsa ära või teen seda finišis. Tegin finišis ja sellise mõnuga, et kui pärast Andras Laugametsale (TRMi meditsiiniteenistuse pealik) sellest rääkisin, ütles ta naljatamisi, et peaks vist selle tualeti laskma kohe ära teisaldada, see nüüd baktereid paksult täis.

Ma ei oska siiani öelda, miks ma lihtsalt ei suutnud kiirust üles saada, rääkimata selle hoidmisest. Enesetunne enne ja pärast sõitu paha ei olnud (eriti heaks läks peale mineerimist), kuid edasi ma ei liikunud.

Kas seedimine tegeles millegi-kellegi seedimisega ja/või vereringe bakteritega võitles, igatahes lisakütust (hapnikku) organism vastu võtma ei soostunud, et mootorit tööle panna. Nii ma siis tiksusingi neljasilindrilise mootoriga, millest vaid 2-3 töös olid, kuni lõpuni.

Võrdluseks pulsisagedused ka: kui tavaliselt võistlustel on mul keskmine ja maksimaalne vastavalt ca 152/170 ja eelmise aasta TRMil 151/169, siis sel aastal olid need numbrid 144/170.
Sõpradele on teada, et olen nn rahulik alustaja, kes ei saa kohe mootorit täispööretel tööle, kuid seekord ei saanud üldse tööle...

Eks lähen ja proovin Haanja sajal ka, kas TRM oli hetkeline siiani mulle arusaamatu tagasilöök ja/või... aga seda veel ennustama ei hakka.

Minu enda ja asjatundjate osalise analüüsi hetketulemus (see pole kindlasti veel lõplik) räägib siiski mingist võimalikust toitumise ja/või viiruseussi toimest organismile. Eks aeg näitab... Aga head soovitused abistamaks analüüsi jätkamisel on mõistagi teretulnud.

* Sissekande pealkiri, nagu te küllap juba taipasite, on tuletatud Eesti loomeklassikasse kuuluva "Mis juhtus Andres Lapeteusega" ja maailma näiteklassikasse kuuluva "Müügimehe surm" põhjal (P.P.).

Foto 1: Hapu näoga Art Soonets Tartu rattamaratonil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Art Soonets püüab teha halva seisu juures head nägu. Foto autor: Silver Seesmaa, Haanja Rattaklubi
Foto 3: Art Soonets pressimas kruusateel umbes neljandiku raja läbimise järel.
Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits ratturite grupi eesotsas umbes poolel distantsil. Foto autor:
Silver Seesmaa, Haanja Rattaklubi
Foto 5: Art Soonets ponnistab hambad ristis Tartu maratoni finiši poole. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 6: Priit Pullerits (paremal) vahetamas sõidumuljeid Art Soonetsiga. Foto autor:
Silver Seesmaa, Haanja Rattaklubi

21 Kommentaarid:

At 13:09, Blogger Tarmo said...

Jooksude vahetamine oli viga - vahetasid head võistlusjooksud keskmise klassi harrastajate jooksude vastu. Jooks jooksuks, kuid veel suurem viga oli kummivahetus. Crossmark on disainitud rattakrossideks kuival ja kõval pinnasel. Vahe veeremises võrreldes Racing Ralphiga on väga tuntav. Eriti veel niiskemates, märjemates ja pehmemates oludes, kus Crossmark sind pigem pidurdab. See on kindlasti üks põhjustest, mis sul soovitud tulemust ei aidanud saada. Tean vähemalt 3 inimest, kes oma Crossmarkid peale paari Elion Cupi etappi on teiste kummide vastu (põhiliselt Racing Ralph ja Fast Fred) vahetanud ja saanud aru mis vahe on kummil ja kummil.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Tere!

Mina arvan, et viga tuli sellest, et pingutamist ja hoo ülesvõtmist segas mineerimise vajadus. Endal oli samasugune lugu oma 10aastat tagasi, kuid siis oli tegemist jooksuvõistlusega ja tuli ikka metsa minna. Peale seda olin nagu teine mees rajal.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Suurema kehakaaluga sõitjad hävisid pühapäeval tõesti rohkem kui sulg kaalus ratturid, tänu siis raja ja ilma omapärale. Kui veel kõiki silindreid ka tööle ei saa on raskematel kaotus topelt suurem tulema ja kui siia veel teised pisiasjad ka juurde liita on tulemus üsna pettust valmistav.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Valed jooksud ja kummid, mineerimisvajadus ega suur kehakaal ei saa olla selle põhjuseks, et mootori pöörded üles ei läinud (et keskmine pulss jäi 10 lööki alla tavapärase võistluspulsi). Seal peab ikka muu põhjus olema. Asi ei olnud ju selles, et piisavalt kiiresti edasi ei liikunud, vaid selles, et ei suutnud piisavalt pingutada.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei ole mingi spets aga pakuks välja selle, et Rakvere Elioni tulemus ei olnud juba tegelikult see milleks võimeline oled. Olen ise Sinuga viimastel aastatel kembelnud ja Rakveres õnnestus mul tulla esmakordselt esisaja sisse. Hiljem lõpetanute ja katkestajate arvu vaadates ei teagi kas see enda arust mega saavutus ikka on nii tösiselt võetav.
2. Arvan, et oleks pidanud ikkagi metsa poetama "Läti liugmiini" Selle koorma ja kannatamisega eriti head sõitu ei tee.
H-100-l saad võimaluse ennast taas tõestada.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Jooksud ja kummid on muidugi kah olulised aga usun et sellisel tasemel nad määravaks veel ei saanud. Ise läksin kah alt. Vahetasin RR-i FF vastu ja siis kui paar päeva enne vihmale läks ei viitsinud enam ümber lapata- rohkem esisaja meeste töö.
Aga viirus on küll vastik asi. Võru rattaralli eelsel ööl lasid lapsed kodus kooris ööääkk-i ja kuigi hommikul oli sporditunne veel justkui hea, siis ratta seljas kui pöördeid oleks vaja olnud ülesse võtta tuli järsku analoogne seis. No ei ole jõudu. Pärast arvutist pulsimeetri graafikut vaadata päris hea- muudkui vajub. Ja ega Võrus maanteesõidus polnud enam üksi mõtet punnidagi. Seega arvamus: ravi välja ja ära käi enne olulist võistlust Tallinnas haigusi korjamas. Ja aja C-vitamiini ja küüslauku immuunsuse tõstmiseks sisse. Vana aga töötav tarkus.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

vat minul selline lugu, et enne võistlust kohe pean "mineerima," muidu on ikka täitsa jama kõhus, et kuidas sa muidu oma toimetusi teed, enne või pärast sõitu?? lisaks muidugi riietus, äkki läks pisut paksuks?? kuskil 5-6 aastat tagasi sai ka usutud, et on jahe ja sõitsin sääriste ja pika pluusiga. sain ikka korraliku laksu + dehüdreerumine, vahepeal oli silme eest must ja teekond Elvast Tallinnasse möödus auto tagaistmel koomasarnases olkus. pigem stardis jahe, kui kuumarabandus rajal ;-), aga eks see kõik ole induviduaalne. kohtumiseni Haanja 100 stardis!!

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Nagu juba öeldud on madal pulss märgiks, et probleem oli kehas. Vast mingi kaitsereaktsioon, näiteks liigsele töökoormusele. Väike jama ka rehvivalikuga ning tulebki kesine aeg kokku. Samas sa ei rääkinud kuidas see termoriietus mõjus. Võib-olla olidki liiga soojalt riides ja see takistas jahutusprotsessi, mis kokkuvõttes mootori ülekuumenemise vältimiseks tõmbas lihtsalt tempo ja pulsi alla.

Miini kohapealt ma ei jaga eelkõnelejate seisukohta. Tavapäraselt kui mul stardis tungivat miinipanemise soovi ei ole, siis ma võtan selle paki rajale ikka kaasa, kuna see sisaldab väärtuslikku veevaru ja kuivatan tolle tee peal oma soolikates nii ära, et enne koju jõudmist ei tunne ma vajadustki enam miini panna. Tulemused on mul kippunud just kehvemaks jääma suurest ärevusest enne startimist miini pannes. Võimaliku tegurina näen siin raske mehena liigset veevarude kahanemist enne startimist.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Aga äkki jäi soojendus liiga lühikeseks? Minul isiklikult ei ole kunagi korralikku tulemust tulnud kui alla 30minuti pole korralikult sooja teinud.

 
At 18:58, Blogger Unknown said...

Hi Thanks for the reply. Actually i caught you from Madonna's Blog. Yes you are right. As an international visitor to this blog ; i found that this is neither French, German, Russian or Spanish. These languages are popular in every part of the world. But now i know what is Estonia and Estonian. I have heard about Finland and Sweden. Infact Sony Ericsson's headquarter is situated at Sweden. I have heard about these countries even little bit about Estonia. Estonia sounds like a old city like Greece.But thanks for your blog. Now i get more information. I would love if you write in English for your International Visitors. I am sorry i guess there is no Google Translator available for your language. So try to write something in English. Let the world know about your country much more. Have a nice day. See you in my blog too. Thanks

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Liigsoojalt riietumise tõmbaksin oletuste reast kohe maha-sel juhul näeksime tavapärasest kõrgemat pulssi. Pigem ikka viirus,väsimus,seedehäire vms.

Võib ka olla et joodud koka jäi millegipärast "sisse loksuma"-nende magusate jookide(imenduvad aeglaselt) ja spordiga seoses on endal olnud mitu "toredat"juhtumit kus väledad jalad ja lähim kuusetukk on pidanud appi tulema.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Kuna pulsinäitajad on tavalisest kehvemad ja tunne polnud kõige parem, siis ei mängi mingit rolli, mis kummid või jooksud all on. Lihtsalt liikumise kiiruses võib vahe olla, aga pulssi kummid ei mõjuta.
Mina arvan et tuleks juba Rakvere tulemust analyysida. Tundub veidi ebareaalne TRM kahesaja sisse tulla, kui Rakveres selline koht.
Ilmselt on keha väsinud või on millestki organismil puudus...

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Terve hooaeg tipp vormi hoida on väga peen teadus, kasvõi omas klassis ja nõuab juba oskusteavet või mõningasi taustajõudude kasutamist.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Kes vene keelest aru saab, on kindlasti kuulnud vana suusatajate väljendit ´биздец приходит незаметно´. Siit ilmselt tulebki viga otsida. Organismi väsimus pikaajalisest koormusest + vale toitumine + pehme rada + motivatsiooni kadumine peale selgumist, et loodetud kiirust pole. Liidaksin siia veel eelneva nädalavahetuse pikad treeningud, millede lubatavus oleneb organismi seisundist ja üldisest baasist. Eks treeningmetoodikaid ole muidugi erinevaid. Samas jääb nii suur tagasilöök aga seletamatuks. Minugi - olles enam-vähem sama taseme sõitja - keskmine pulss oli eelmise aastaga võrreldes madalam (22 (!) lööki) seoses kehva treenitusega, kuid kaotasin eelmise aasta tulemusele alla kahekümne koha. Lõpetuseks aga Raul Olle sõnad: selleks, et talvel hästi suusatada, ei tohi kulutada ennast suvel (ratta)võistlustega, vaid tuleb laduda rahulikult põhja. Meiesugused, Rauliga võrreldes võrreldamatult halvemini treenitud sportlased-harrastajad, lõhume aga olematu ettevalmistuse pealt suvi läbi võistelda ja siis sügisel imestame, et kuhu see jõud siis kadus. Ei maksa iialgi alahinnata makrotsüklit ning selle eiramine võib tähendada mitte ainult ühe võistluse kaotust, vaid aastatepikkust tagasilööki. Kohtumiseni siis Haanja 100-l, et hooaja lõppedes oleks tunne, et midagi enam alles ei jäänud...

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

Selle kangijutu peale pakun oma variandi - lihtsalt - kopp oli ees.

 
At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Üks nüanss, hommikune orto test.
Ehk siis hommikune pulss lamades ja seejärel püsti tõustes.
See on lihtne ja tõhus vahend, millega saab paljudele õnnestumistele ja ebaõnnestumistele teatud loogilised põhjused leida. Kui pulsid OK, siis saab mõelda valedele kummidele, märjale rajale jne jne.
Kui pulsigraafik teatud aja jooksul nö üles läheb, tuleks mõelda ületreeningule, haigusele/viirusele jne.

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:55, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 09:09, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
nike air huarache
chicago bulls jersey
fitflops sale clearance
prada handbags
nike huarache
coach outlet online
ralph lauren outlet
kate spade outlet
christian louboutin shoes
supreme outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht