esmaspäev, september 03, 2007

Pullerits: Oo, sport, sa oled... sandistaja

Teate ju küll, mispärast Eesti kergejõustikukoondis Osaka MMiks nii kokku tõmbus nagu kuivatatud ploom? Vigastuste pärast. Rohkem kui tubli kolmandik neist, kes Jaapanisse võinuks sõita, langes trauma tõttu auti: Mikk Pahapill ja Indrek Turi, Ksenija Balta ja Kristjan Rahnu ning Marek Niit. Taavi Peetre ja Kaire Leibak murdsid lausa luu.

Kelle praak? Kuna Jaapanis ei olnud tegu külavõitlusega, vaid MMiga, tuleb end võrrelda selles kontekstis ikkagi maailma parimatega. Seega, ameeriklastega (kas nad polnud Osakas võimsad, mis?). Mõelgem, miks küll ameeriklastel polnud kolmandik, isegi mitte neljandik koondisest vigastuse tõttu rivist väljas. Sest ettevalmistus on professionaalne ja taustajõud on tasemel.

Tuleb meelde, kuidas Andrus Veerpalu abikaasa Angela rääkis mulle paar aastat tagasi Otepää MK-etapil, et Andrus on spordile sedavõrd palju andnud, et tervis ka kannatab. Eelmine hooaeg läkski tal põlvetrauma nahka. Augusti keskel Otepääl Saku Suverullil rääkis Veerpalu mulle, ise võistlust piirde tagant kaedes, et ta isegi ei mõtle sellele, kas saab sügisel laagrisse minna. Sest ta parema jala hüppeliiges, mida samuti opereeriti, oli endiselt musta teibigi kinni tõmmatud. Veerpalu tunnistas toona, et liiges vajab poolteist kuni kaks kuud rahu.

Uurisin, kuidas on seis parema põlvega. Ta tõmbas selle minu palvel käega hõlpsalt kõverasse, aga lisas, et korras põlv veel pole. Tollal koosnes tema treening ujumisest, sõudmisest ja jõutrennist, lisaks paar korda päevas jalaharjutused - vähemalt tunniste seeriatena.

Igatahes lausus Veerpalu pisut enam kui pool kuud tagasi, et ta ei tea, mis talvel teeb, ei tea isegi seda, kas saab kaasa teha nn paaristõukemaratonidel, sest ka seal on jalgade tööl oluline roll.

Kui lõpuks küsisin, kas vastab tõele, et tema jalahädad on saanud alguse sellest, et ta lapsena jooksis palju ketsides, vastas Veerpalu, et ei tea seda kinnitada, sest eks kõik ole kunagi ketsides jooksnud. Veerpalulik tagasihoidlikkus, mis muud.

Aga siitkaudu jõuamegi asja tuumani: paljud vigastused kogunevad pikkamisi ning me ei teagi, kust need alguse on saanud. Ilmselt istub paljudel nendel, kelle noorus jääb nõukogude aega, trauma alge tasapisi kuskil sees. Mäletan ise lapsepõlve, kuidas põlved hakkasid vähesegi jooksmise järel valutama. Küllap ketside süü. Ja tudengipõlvest, mis jäi 1980. aastate teise poolde, tuleb meelde, kuidas nii mind kui paljusid teisi vaevas luuümbrise põletik. Ikka viletsate jooksujalatsite süü.

Mis siin endast rääkida. Vaadake korvpalli olümpiavõitjat Tiit Sokku. Vaadake, mis jalatsites ta nooruses mängis. Siis pole ime, et ta ootab (minu teada) puusaliigese vahetamise operatsiooni.

Siit koorubki välja suur küsimus, millega peaks targu arvestama kõik, kes pikka aega ja küsitavas varustuses sporti teinud: kui palju peavad me põlved ja puusad veel vastu? See küsimus hakkas kummitama siis, kui lugesin nädalavahetusel, et Ameerikas (kus elanikke on üle 300 miljoni) tehakse aastas 450 000 põlve ja 208 000 puusa vahetuse operatsiooni. Enamik neist nn baby boomerite põlvkonna esindajaile (need, kes sündinud 1946-1964) - põhjus väidetavalt selles, et see on olnud Ameerika kõige aktiivsem generatsioon, kes vihtus ennastunustavalt Jane Fonda innustusel aeroobikat ja läks kaasa jooksuhullustusega.

Tol ajal, nagu lugesin, polnud aga arstidel aimugi, mida seesugune suur sportimine hiljem kaasa võib tuua. Tsiteerin siinkohal ajakirjast Newsweek Duke'i ülikooli spordimeditsiinikeskuse direktorit Claude T. Moormani: "Meil polnud häid jooksujalatseid. Me ei teadnud, kui tähtis on jõu arendamine. Me ei teadnud midagi liigeseid tugevdavatest toidulisanditest."

Sellise ennastunustava, kuid informeerimatu tegevuse tagajärg: tugeva südame-veresoonkonnaga, kuid traumeeritud põlvede ja puusadega põlvkond. Ja prognoos: anno 2031 tuleb Ameerikas sooritada vähemalt 3,5 miljonit põlveliigese asendamise operatsiooni aastas.

Nüüd küsimus: kas suur sportimine, mis Eestis igasugustel rahvaüritustel lahti on läinud, tasub end ikkagi ära - olgugi et praegusajal on jalatsid ja muu varustus paremad kui nõukogude ajal? Aga kui paljudel on võimalust ja tahtmist ja teadlikkust lasta pidevalt oma tervist jälgida asjatundjatel? Iseharjutajaid on meil liiga palju, oi kui palju, ja milleni see viib, võin öelda oma kogemuse põhjal: lõikuslauale. Minu ahhilleuse kõõluse liited, mis nõudsid algul süste, ja kuna need enam ei aidanud, siis opereerimist, olid isetahtsi, omast tarkusest ja asjatundja järelevalveta tehtud treeningu tulemus.

Foto 1: Kaks vigastatud Eesti kergejõustiklast, Ebe Reier (vasakul) ja Ksenija Balta. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix
Foto 2: Kümnevõistleja Bryan Clay, üks väheseid vigastusega kimpus USA kergejõustiklasi, kes jättis Osakas MMil võistluse pooleli. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 3: Suusataja Andrus Veerpalu näitab mullu talvel Vanemuise kontserdimaja trepil oma haiget paremat põlve. Foto autor: Sille Annuk, Postimees / Scanpix
Foto 4: Korvpallitreener Tiit Sokk. Foto autor: Arno Saar, SL Õhtuleht / Scanpix
Foto 5: Näitlejanna Jane Fonda, omaaegne aeroobikakuninganna. Foto: Scanpix
Foto 6: Inglise jalgpalliäss David Beckham (heledas vormis), L.A. Galaxy meeskonna kapten, saab 29. augustil vigastada kokkupõrkes C.F. Pachuca mängija Christian Gimeneziga. Foto autor: AFP / Scanpix

14 Kommentaarid:

At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Aga kust lähevad piirid? Et võtta treener ja veeretada vastutus treeneri kaela?

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Nii kurb artikkel. Huvitav kokkusattumus, et see ilmus samal nädalal mil toimub Eesti suurim jooksuüritus, milles Priit on valinud endale tagasihoidliku 10km distantsi. Ilmselt ongi praegune blogikanne tehtudki vabanduseks, miks Priit ei astu starti 21km rajale. Ikkagi kaks korda vähem monotoonset vigastust.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Mis siin ikka.. eks kõik mis liigub see kulub.Ega inimene ei ole teistmoodi ehitatud siis. Võimalik, et 100 aasta pärast on jalanõud nii head, et üldse ei põruta aga eks sport olegi tugevatele...

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Põlve ja puusa vahetus opile on kordi suurem võimalus sattuda kui oled ülekaaluline. Kui terve elu kannad 30 või 40kg rohkem endaga kaasas, on see tohutu koormus liigestele.

Eks siit blogist ka saab näpunäiteid ja need kes viitsivad raamatukogust ja netist veel juurde lugeda, neil peaks infot küll keskmise harrastaja taseme jaoks piisavalt olema, et rumalatest otsusteist hoiduda. Aga eks hullu võib ja saab igal ajastul panna.

 
At 16:07, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, suured jamad hakkavad tavainimestel ülekaalulisusest. Aga kui heas konditsioonis inimene ehk sportlane trenni teeb, saab ta vähemalt sama suure koormuse, kui mitte palju suurema koormuse kui tavakodanik.
Et miks jooksen tagasihoidliku 10 km? No võiks öelda nii, et muidu ei jõuaks tagasi Tartusse minevale rongile. Aga tegelikult: olen ikkagi endine keskmaajooksja ja kuigi eile tegin trenni 21,5 km, siis mulle meeldib kiirem jooks, mitte selline pikk monotoonne töö. Igatahes fartlekid ja kiired krossid erutavad mind trennis rohkem kui aeglane rahulik jooks. Seepärast siis 10 km.
Esimesele kommenteerijale: ei, vastutus ei lähe automaatselt treeneri kaela, vaid treener on ikka antud vallas haritud ja oskab juhendada nii, et traumade risk väheneb. Selles on asja tuum.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

"fartlekid ja kiired krossid erutavad mind trennis rohkem kui aeglane rahulik jooks"

Jah-karmi treenerit on sulle tõesti vaja..

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Eeldan et mõnikümmned aastat tagasi oli kruusa ja põlluteid rohkem. Nüüd ju on kõik joostavad kohad asfalti täis. Normaalset pehmet pinnast jooksmiseks ei leidu. Linnaisad arvavd, et kui teeme terviseraja, siis valame ikka kõvakatte maha, nii saavad seal rulluisutajad ja ratturid liigelda aga vaena jooksja sibagu kusagil "karuperses" metsavahel ja korjaku puuki.

 
At 14:48, Blogger Priit Pullerits said...

Hea tähelepanek, Rex (või mis iganes Su nimi tegelikult on).
Vaatan, et nüüd tehakse maantee-ääred ka sellised, et asfalt jookseb kohe kraavini välja, et jumala eest ei jääks kübetki kruusa.
Jah, õige see on, et jooksjate tervisele ei mõtle vist ükski spordiradade arendaja, kõik see aur läheb poppaladele, nagu rulluisutamine ja rattasõit.
Kas Tartu Tähtvere spordipargi saepururada on hea ja kõlblik jooksurada? No ei ole ju. Kogu aeg pead jälgima, et jala korralikult maha paned, muidu väänad välja.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa võiks kuskil selle jooksuradade puuduse teema ülesse võtta- varsti on õhtud pimedad ja siis tekib küll küsimus, kus Tartus saaks pikemat otsa joosta. Ametnikel ei maksa hämada, et meil on ju Supilina/Tähtvere spordipark. Selle ei 1300 m sprindirada ega 850 m asfaltring ei sobi tegelikult ei jooksuks, suusatamiseks ega isegi rulluisutamiseks, -suusatamiseks. Võiks ju dendroparki väheke investeerida- valgus on seal olemas, vaja oleks korralikud suusaraja põhjad teha, millel saaks siis lumevaesel ajal jooksu teha. Praegu seal õhtul tuled siravad aga sellest on üksinda vähe kasu. Ja asi muutub lähiajal veelgi aktuaalsemaks, sest Jänese rada kui selline on vist küll hukule määratud- lisaks paljuräägitud kanalile on üks maaomanik kanalist kilomeeter-poolteist linna poole mitmesaja meetri ulatuses raja lihtsalt üles kündnud.
P.S. jälgides Pulleritsu üleskutset, siis enam mitte anonüümselt

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Asfalt ei meeldi? Mis juttu te puhute, et kruusa peal on parem joosta kui asfaldi peal?! Pigem trügivad jooksjad (isegi ülipikastaaziga veteranid) vägisi teepeenra kruusalt asfaldi peale autoteele, sest seal ikka parem joosta korraliku papuga. Täiesti pseudoteema on hakata asfalti keelama. Lisaks ongi jooksmise eelis näiteks suusa ees, see, et seda võid teha absoluutselt igal pool. Paned toas papud jalga, astud uksest välja ja hakkabki treening pihta. Kui juba eritingimusi vajatakse siis tuleb staadionile või kergejõustiku halli/staadionile minna. Pole veel kuulnud, et viimased koh´ad umbe oleks läinud. Kõik huvilised mahuvad seni ära.

 
At 15:57, Blogger Priit Pullerits said...

No see, kui mõned omast rumalusest asfaldil jooksevad, ei tähenda, et nii ongi õige. Samuti ei kõlba pikaks jooksmiseks hall ega staadion. Kõik need on liiga kõva kattega.
Ain, aitäh hea ettepaneku eest - ja kohe teine tera, kui räägin ikka päris inimesega, kel nimi ka. Mu meelest võiks ka dendroparki midagi asisemat teha, see 1,2 km imikarada püsib ainult tänu sellele, et mõned hullud seda sisse tallavad. Mõni aeg tagasi oli see igal juhul päris rohtu kasvanud. Peaks jah, linnaisasid survestama, kuigi karta on, et vähemalt sel sügisel tuleb raja sissetallamise tööd ikka endal ise teha.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Hallis jooksmist ei anna võrreldagi metsavahel jooksmisega ja staadionile ka ei lasta (TÜ oma eest tahavad pappi). Mina jooksen jalgade hoidmisel med. kooli lähedal terviserajal(1,5 km), Tamme staadionil (üle 1 km), Jäneserada (4-6 km. mida peab jagama grillijate, kalurite ja jalgratturitega), Toomemäel teen jõutrenni/tõuse. Pikka jooksu teen Tartust Haage poole ja tagasi (10-15 km), sest seal on hea lai kruusarada ja pole eriti tunnet, et keegi sulle otsa sõidab.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge on ikka vahe kui joostakse kruusal (ja asfaldil) või hoopis pinnasrajal. Siin toriseti maantee kruusa asendamise üle asfaldiga. Teate, jalgadele pole sellest küll mingit vahet. Jookske mööda pinnasradu ja siis võite öelda, et olete oma jalgade eest hoolt kandnud. Kuid pinnasrajal jooks ei ole kunagi samaväärne asfaldivõistluste radadega. Spetsiifika on teine, tehnika on teine ja tulemus on samuti teine. See, et te kõiki asfaldiljooksjaid rumalateks peate on ikka nats kinni teie kõrvade vahel. Igal tõsisel jooksjal on omad kohad kus käija harjutamas ja kuhu kohaleminek ei ole talle vajadusel probleemiks, kui asfalt ei meeldi, samuti ei ole raske leida jooksmiseks uusi paiku. Pealegi Terviserajad nüüd küll asfaldiga ei hiilga.

 
At 10:34, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20180518 xiaoou
puma outlet
giuseppe zanotti shoes
cheap nba jerseys
pandora outlet
cheap ray ban sunglasses
cheap jordans
supreme
ugg boots clearance
canada goose
tory burch outlet online

 

Postita kommentaar

<< Esileht