teisipäev, august 28, 2007

Art Soonets: Jääda terveks ja imetleda naisi

Võiks alustada ju Agu Sihvka sõnadega: «Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest, et ...» inimesed vist ikka lähevad vanemaks saades lolliks (loe: segaseks). Õnneks/õnnetuseks kõik omamoodi ja erinevalt, vist.

Ka mina läksin lolliks... omamoodi. Kuidas muidu nimetada fakti, et olles jõudnud mingisse vanusesse keskeas (40 on ju ikka keskiga, loodetavasti), astusin minagi sel Priit Pulleritsu kõnepruugis nö naistealal esimesed arglikud sammud (muuseas, varasemalt pole ma selle ala ega ka päris uisutamisega tegelenud).

Olles Klubi Tartu Maraton liige, sai kevadisel suurel üldkoosolekul küll arutletud teemal, et rulluisumaratoni võiks ka kunagi korraldada. Aga ei osanud ma küll oodata, et see pauk nii äkki tuleb :-)

Ja kui siis üritus oli välja hõigatud, helistas vana semu (kapten Toomas Pindis piirivalvest) ja küsis, kas sellised rullid sellise raha eest osta oleks normaalne... uisumaraton ju tulemas! Möh, ei osanud ma midagi suurt kosta. Ei kogemusi, ei teadmisi, ei tuttavaid ses valdkonnas, ühesõnaga täielik must auk minu jaoks :-)

Aga noh, kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem ... ehk tuli ise hakata uurima, kus ja kuidas selle alaga tegeletakse, millega sõidetakse, millised võiks olla eelistatumad uisumargid, mida peaks uiskude soetamise-rentimise puhul arvestama jne, jne.

Samas vandusime Põtiga (kapteni hüüdmini), et niigi kevadest sügiseni pole peaaegu ühtegi vaba nädalavahetust, kus ei oleks mõnda (rahva)spordiüritust, kus tahaks osaleda ja/või ei tuleks seda ise korraldada. Nüüd veel üks ala juures (lisaks rattaspordile, suusatamisele, noorpõlve traumast tingituna vähem jooksmisele).

Aga lolliks ma läksin. Vaatamata sellele, et Põtt oli esimesel rulluisusõidul end asfaldi peal veidi raspeldanud. Jah, Põtil sai juba ligi 100 km sõidetud ajaks, kui mina olin suutnud endale peale pikki uurimisi-puurimisi soetada uued «mänguasjad» - rulluisud.

Esimese sõidu koos Põtiga tegin 6.augustil. Veeresime ca 25 km.

Edasi läks veel keerulisemaks. Pidin hakkama valima päevi, millal minna trenni rattaga, millal rullima uisukudel. Kõiki subjektiivseid ja objektiivseid asjaolusid arvesse võttes jõudsin enne maratoni käia kokku seitse korda rullidega sõitmas ja läbida umbes 170 km. Eks ka vaatasin, kuidas teised sõidavad, lugesin veidi juurde rulluisutamise kodulehelt ja suhtlesin kodanikega, kes vähem-rohkem alaga tegelevad ja/või tegelenud on.

Jah, uiskudel seismine ja veeremine ei tekitanud juba esimesel korral suuremat probleemi. Teisel treeningkorral panin juba mõlemad käed seljale. Aga ega uiskude tehniline valitsemine nüüd nii kiiresti ka tule, pean tõdema. Jah, suudan juba ka nn T-piduriga pidurdada (kindlasti veel mitte nii effektiivselt, kui peaks vaja olema, et hästi kiiresti pidama saada). Oluliselt lihtsam on aga õppida kiirust koguma ja siis seda hoida.

Seega, olen peamiselt olnud iseõppija. Seetõttu ei oska ka hinnata, milline «lastud vares» ma rajal teistele (oskajatele) välja paistan.

Kurat, sissejuhatus, kuidas ma rulluisutamise juurde jõudsin, sai vist mõttetult pikk. Eks toimetaja Pullerits korrigeerib selle ära ja lühendab mõistlikkuse piiridesse. [Ei hakanud lühendama: las Soonets tunneb omal nahal, mida kirjutamine tähendab. - P.P.]

Maratonist ka.

Asi algas sellest, et keegi kavalpea oli mulle eraldanud stardinumbri 50. Mulle, kes ma alles kolm nädalat tagasi tõmbasin esimest korda elus jalga rulluisud! See võttis juba junni jahedaks. Olin kuulnud lugusid sellest, kuidas välismaistel rulluisumaratonidel kiirabid siia-sinna pidid kihutama…

Võtsin endale kaks põhieesmärki: esiteks, jääda terveks, st mitte kukkuda, ja teiseks, saada eelkõige emotsionaalne nauding. Lahtiseletatult, kuna tegu olla ju naistealaga, siis eeldatavalt peaks ka palju ja ilusaid liibuvates riietes naisolevusi rajal olema, keda selja tagant (ärge nüüd siis kohe mind moraalitus ja perverses mõtlemises süüdistama hakake) kaunis seirata oleks. [Tubli, Soonets, julgesid maratonile mineku ühe peapõhjuse ausalt välja öelda! – P.P.]

Kuna tundsin, et ei kuulu veel eliitgruppi, otsustasin minna järgmisesse stardiboksi (101-200), et mitte kiirematele jalgu jääda ja sellega palju paksu verd tekitada. Leppisime stardis Põtiga kokku, et alustame hästi rahulikult ja naudime lihtsalt sõitu, ei mingit kihutamist (mida me veel ei oskagi).

Liikusimegi suhteliselt vaoshoitult pea Inglimäe tõusuni. Veidi enne tõusu kukkus Põtt ässitama, et läheme ja püüame tolle eesoleva grupi kinni, sest ootamas vastutuule ots (meile mõlemale rattasõidust väga hästi teada, mida see tähendab, eriti veel sellise tuulega, nagu pühapäeval ja lagedal väljal oli) ja oleks kergem sõita.

Ja siis veel äkki ka Pullerits tõusul, kes kukkus takka utsitama... [Hüüdsin alaveriliku surematu lause: «Veerpaluga pluss viis, Maega pluss üksteist, norralastel suusad perses!!» - P.P.] Igatahes mäe otsa saime ilma suurema pingutuseta ja selle hetkeni polnud mulle suureks ja positiivseks üllatuseks tekkinud ühtegi kriitilist momenti, mis oleks kasvõi vihjanudki võimalikule kukkumisele ja vigastusele. Samas ei olnud näha ka ühtegi õrnema soo esindajat, keda ma rajale olin vaatlema tulnud, et saada emotsionaalset naudingut :-)

Peale esimest joogipunkti oli siis tuul kohal. Kuni pöördepunktini oli «täielik sanatoorium», peale seda aga läks väikestviisi sõiduks... ikka Põti utsitamise tulemusena.

Samas ei kuulmnud ma vastutuules, kui ta mind oli hõiganud (pidime koos sõitma)... igatahes vedasin vastutuule otsal ühe uisutamist oluliselt rohkem vallanud mustas mehega meie taga uisutava seltskonna ühest grupist teise ja, üllatus, üllatus! - tundsin ennast jätkuvalt väga hästi.

Tagasipöördes (2. JP) selgus, et Põtt oli jäänud mingisse suuremasse gruppi, kes oli maha jäänud juba vist minuti kanti. Siis võtsin vastu otsuse, et sõidan oma sõitu ja kui ta grupiga järgi jõuab, siis on väga hästi, ja kui mitte, siis... ju seekord nii peab olema. Igatahes oli rahulikust algusest saanud oluliselt kiirem liigutamine.

Jah, nägin ka, kuidas peaminister koos oma ihukaitsja(te)ga suures grupis minust oluliselt eespool liugles. Nüüd mõistsin minagi, et nagu maanteerattasõidus, on ka rulluisutamises vastutuuleotsal eriti oluline grupisõit. Grupp liigub oluliselt kiiremini kui üksiksõitja. Paraku oli see tagantjärele tarkus.

Teist korda Inglimäele tõustes selgus tõsiasi, et seltskond, kes mul veel tõusu alguses taga oli, oli tõusu lõpuks... maha jäänud :-( Ja ees normaalses kauguses ei paistnud ka ühtegi võrdväärset sõitjat, kellele järele pungestades oleks ehk saanud vastutuuleotsa endale kergemaks teha.

Otsustasin siis minna riskile ja sõita vastutuuleotsal oma sõitu. Et kui tagant jõuavad järgi, siis jõuavad (mida pidasin täiesti realistlikuks mõtteks), ja kui ei, siis olen hästi sõitnud ja endale tõestanud, et suudan natuke ka rulluiskudel juba liikuda (ma ei nimetaks seda kaugeltki veel sõiduoskuseks).

Ja siis, üllatus, üllatus!, sain endale saatemeeskonna. Jah, seekord ratastel. Esmalt Pullerits, kes kukkus jagama infot, kui kaugel on need sõitjad, kes must mõni aeg tagasi maha olid jäänud, ja siis utsitama, et püüdku ma eelnev väike grupp (4-5 sõitjat) kinni. Mõelgu peaga, mitte p***, käis mul peast läbi. Mina, algaja, ei õiget tehnikat ega teadmisi rulluisutamisest - ja äkki üksinda lausvastutuules mingit gruppi püüdma veel...

Veidi aja pärast lisandus seljataha veel üks «saatemasin»: rattal vana suusaäss Peip Reedi, kes kukkus õpetama, et vaja lõdvestusfaas ka sammu sisse viia jne, jne. Kaks kõva õpetajat taga ja üks lammas ees... keegi kolmest paraku ei tea rulluisutamisest tegelikult sitte mittagi :-)

Üks siis selgitas mulle vajadust mu oma pikka sammu sõita, teine rõhus jälle lõdvestusfaasile ja mina pidin teooriat praktikasse rakendama...

Oli kuidas oli, kuid enne tagasipööret pärituuleotsale olid riismed, mis tollest eesgrupist järele olid jäänud (2 meest), mul käes.

Ütlen ausalt: see suurendas oluliselt mu motivatsiooni, nagu ka veendumine pärast pöörangut, et tagumised mahajääjad-jälitajad olid veel rohkem maha jäänud, kui ette olin kujutanud. Samas, pääministri punt oli jälle lootusetult ära libisenud. Tõsiasi on, et ega algaja ikka üksi grupi vastu saa, eriti veel vastutuules.

Pärituule otsal jätkasin oma «pikka sammu» ja ühekaupa hakkas pudenema ettejääjaid. Paistab, et nii mõnigi oli vastutuuleotsa alahinnanud ja maksis nüüd selle eest lõivu.

Viimane külg-vastutuule ots tuli ka suurema suremiseta. Ja juba ta käes oligi... FINIŠ! Nii ruttu... Krt, tegelikult just nüüd tundsin, et võiks veel üks ring olla. See pole ju maraton...

Kokkuvõtteks: kes väidab, et rulluisutamine on naiste ala... no mingu proovigu ise ja/või tulgu sõitku koos minusuguse algajaga. Pole see naisteala ühti. Nagu ka seekord paistis, ei pidanud suurel osal sõitjatest just seljalihased vastu. Ja naised rulluisurajal on ainult lisaboonus meestele.

Kui ma siiani ei saanud aru, kuidas on uisutades võimalik pulssi üles saada, siis seekord õnnestus see imehästi. Keskmine tuli 151 ja maksimaalne 163 (võrdluseks, et rattavõistlusel on mul max ca 171 ja avg ca 152-153). Jah, kõrgemale ei lähegi. See-eest puhkeasendis pesitseb alla 50. Tavaline harju keskmine... arvestades ealisi iseärasusi :-)

Leidsin lisaspordiala, millega saab tegeleda mõnusaks vahelduseks rattasõidule, suusatamisele, jooksmisele (või selle asemel).

Jah, kõik kolm ala (ratas, suusk ja rulluisk) on head alad, eelkõige harrastajatele. Neid harrastades saab vajadusel puhata-taastuda, mis jooksmise puhul on välistatud. Samas pole vigastuse tekkimise oht põrmugi suurem jooksmisest.

Ma ise, Pullerits jpt on just tänu jooksmisele hankinud rea täielikult parandamatuid vigastusi. Jah, ka rattasõidus ja rulluisutamises pole vigastused välistatud, kuid nende tekkimise tõenäosus sõltub paljuski iseendast, kes kuipalju riske võtab, jne.

Jah, olen ka rattaga kukkunud ja mind on isegi õmmeldud, kuid need on pisiasjad võrreldes sellega, et jooksmisega tegin omal ajal liiga põlvele, tänu millele vahetasin ka ala. Pullerits on samuti oma kõõlusega ju tükk aega hädas olnud. Põhjus: jooksmine. Ma ei hakka siin polemiseerima teemal, et ennevanasti ei olnud õigeid jalatseid jms. Aga vigastuste taha ei peidaks küll ühtegi vastupidavusala.

Ja muuseas, malet ma spordiks ei pea. See on rohkem kõrgkultuur, mitte sport!

Inimesed lähevad vanaduses lolliks... igaüks omamoodi :-)

PS. Mõnele blogikommijale pean kurvastusega teatama, et ka mul olid 100 mm «kalossid», ainult et kõrge saapaga, kuna olen alles algaja. Aga mäest alla mulle eriti võrdset ei leidunud, vähemalt selles seltskonnas, kes mind ümbritses. Ainult Põtt oma 5-rattalisega liikus ehk veidi paremini.

Ja tänud Põtile, kes mind tagant torkis ja rulluisutamisega tegelema pani.

Foto 1: Tartu esimese rulluisumaratoni start. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 2: Grupisõit Tartu rulluisumaratonil. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 3: Rulluisumaratonil osalejad pöördepunktis. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 4: Art Soonets ponnistamas ihuüksinda Tartu rulluisumaratonil. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 5: Liiderkolmik Danila Ruusu (vasakult), Kert Keskpaik ja Jani Suihkonen rulluisumaratonil. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 6: Danila Ruusu võidab Tartu rulluisumaratoni Kert Keskpaiga ees. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 7:
Tartu rulluisumaratoni võitjakolmik Kert Keskpaik (vasakult), Danila Ruusu ja Jani Suihkonen. Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 8: Maratoni võidumees Danila Ruusu (esiplaanil). Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix
Foto 9: Enel Kõrva Tallinnast võitis Tartu rulluisumaratoni naiste arvestuses (üldarvestuses 13.). Foto autor: Kalev Saar, Postimees / Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Art Soonets on tark, ei hoia mune ühes korvis. Aasta-paari pärast on Soonets stabiilselt esisaja hulgas rulluisutamise maratonil, kui Priit Pullerits alustab 2500 osalejaga võistlejate hulgast numbriga 2488!!! Ja viisikürituse arvestuses ei aita Pulleritsu tugev jooksu-suusatulemus teda üldkokkuvõttes küll eriti kõrgele. Olen tähele pannud järgmist fakti; "Kehvad ratturid, on ka rullidel nobody!" Ometi ratast Sa JUBA sõidad Priit, järelikult pole kõik veel kadunud!
Seega P.P., loodus ise lükkab Sind varsti rullidele, et miks?

* Lund oli 2006/2007 talvehooajal täpselt 5 nädalat. Rullida saab aga 7-8 kuud järjest!

* Suvel on soe, ILM ON SOE!

* Spordijook ei jäätu kunagi!

* Pole mitte mingit muret määretega(mul on määrete all kinni mingi 5000 raha:), vaja on ühte kuuskantvõtit ja õlipudelit!

* Rullid mahuvad ka seljakotti, suusad ei kipu alati autosegi mahtuma, bussist ma ei räägigi!

* Rullis ei ole vaba, ega klassikalist tehnikat! Ei ole vaja 2-3 paari rulle.

* suusakepid saab alati koormuse tõstmiseks protsessi liita!

* Rullidega on võimalik nautida kiirust 30-40 km/h ka siledal maal!

* Proua E. Ilves on ennast nii ilusaks ja vormi nagu Ta hetkel on, just rull-jää-ja iluuisutanud!

* Priit,
paari aasta pärast on Tartu RUM-i stardis rohkem osalejaid, kui Tartu Suusamaratonil. Sa võid arvata mida tahad, aga nagu tulid CD-plaat, mobiiltelefon ja MP-3, nii tuleb ka rulluisutamine!

* Kokkuvõtteks;
suusatamine, jooksmine, jalgratas on väga head vanad klassikud, aga noorem veli rulluisutamine võtab paratamutult oma. PRIIT, ASTU ÕIGEL AJAL REELE JA MINE TEE SOONETSIGA KOOS MÕNI (RULLI)TREENING ja siis jaga ka meiega oma, loodan et positiivseid muljeid!

Et miks ma ise rullisutamist fännan? Puhas juhus. Põlv on mitu korda vigastatud-opereeritud ja paar aastat järjest, üllatus-üllatus, OLIGI RULLUISUTAMINE ainuke spordiala, mida sain valu tundmata teha, et aeroobset(loe treenitust) üldse säilitada!

Ja hea on olla osaline Klubi Tartu Maraton uuel võistlussarjal, alates esimeset üritusest peale. Kuna rulluisutamine on äärmiselt liigesesõbralik spordiala, siis loodan seda teha kõrge vanuseni välja, nagu on meil olemas TM. suusahundid.

Sellega seoses Tegi Soonets, Sulle Pullerits juba 1:0 ära!!!

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh eelkirjutajale, kahju, et anonüümsele - räägi nagu tondiga. Ma ei saa aru, sõbrad, miks peate enda tegelikku mina nii varjama? Näiteks siinne kiri - no mis on siin hullu, et ennast peita? See on väga viisakalt kirjutatud, huvitavalt, argumenteeritult. See ei ole põrmugi nii õelutsev ja kuri nagu nood ligi poolsada kirja, mis üle-eelmise postituse juurde pandi. Seal saan aru, et inimene ei julge oma nime juurde panna, sest ta on ju vahkvihast kaotanud igasuguse enesevalitsemise - nii et endal on ka häbi oma nime all esineda ja ennast tunnistada.
Igatahes suur aitäh siinkirjutajale väga põhjaliku ja intrigeeriva kirja eest. Kohe näha, et intelligentne inimene. Siiski jagan rohkem Alaveri taktikat, mis seisneb mu arusaamist mööda selles, et panustada just tugevatele külgedele, sest nagu Alaver on tunnistanud, pole tema hoolealused nii andekad, et kõigil suusaaladel tipus olla - ja samamoodi pole ka mina nii andekas, et kõigil rahvaspordialadel kõrgeid kohti püüda. Seetõttu tuleb paraku teha valik. Vanuse ja seniste tulemuste põhjal järeldades on mul parimad šansid jooksmises ja klassikasuusatamises. Eriti, usun, et viimases. Jooks on ikka rohkem noorte ala.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Alaver saab sellist ühe ala taktikat lubada, sest suurte võistluste jaoks leidub maailmas ikka kohti, kus lund ja tingimusi on. Kogu nii tõsine treening tsükkel ehitada üles mõnele Eesti klassika maratonile on küll suure riskiga ettevõtmine, eriti arvestades meie soojenevat kliimata ja aegajalt lumevaeseid talvesid.

 
At 17:32, Blogger Priit Pullerits said...

Mõned arvestuslikud eeldused on eelnevas vastuväites valed. Nimelt, klassikamaratone on Estoloppeti sarjas ikkagi enamus. Ja teiseks, meie geograafilises asupaigas peaks kliima lähiaegadel hoopis jahenema - aga sellest suusasõpradele heast uudisest vastu sügist ja enne talve pikemalt. Ja siis on aluseks juba teaduslikud prognoosid, mitte minu subjektiivne arutluskäik.

 
At 19:24, Anonymous Anonüümne said...

esimesele rulluisutamist pooldava kommenti autorile ütleksin siiski rahustavalt, et suusatamise põhiline eelis on rada metsa vahel, mitte asfaldidžungel, mida päevast päeva ka ilma uisutamata tarbime. Sama kehtib ka jooksmise puhul. Kliima soojenemine on samasugune müüt nagu inimeste targemaks muutumine, ei kao see suusatamane kuhugi, küll aga pole ma P.P-d kuulnud veel ühtegi rullsuusa juttu pajatamas?

PS. anonüümne seepärast, et olen tüdinud ennast igasugustesse veebiallikatesse registreerimast - sünd, elukoht, koera nimi, password jne.

 
At 09:07, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele ja teistele ka - ei, siin blogis ei pea end kuskile registreerima. Kui kirjutad kommentaari, siis valid siit alt valikust Other ja toksid sinna oma nime ilusasti sisse. Ongi kõik! Ei mingeid passworde ega koeranimesid.
Rullsuusast pole sel aastal ühtki artiklit seetõttu, et selle asjaga hakkan jändama septembri teisest poolest. Enne on 9. sept SEB 10 km joostes ja 16. sept. SEB 87 km rattal.

 
At 14:21, Blogger S-man said...

Selle peale,et paari aasta pärast on Tartu RUM-i stardis rohkem osalejaid, kui Tartu Suusamaratonil võiks kihla isegi vedada. Mina ütleks, et ei ole.

 
At 05:52, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:53, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:54, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 
At 02:48, Blogger raybanoutlet001 said...

the north face outlet
air jordan uk
michael kors outlet
new york giants jerseys
cheap mlb jerseys
lebron james shoes
birkenstocks
cheap jordans
gucci sito ufficiale
nike air huarache

 
At 03:57, Blogger Unknown said...

converse trainers
pandora jewelry
michael kors handbags outlet
pandora charms
christian louboutin shoes
cheap nfl jerseys
armani exchange
pittsburgh steelers jersey
colts jerseys
fitflops sale

 
At 04:50, Blogger Unknown said...

ray ban sunglasses
nike outlet
air jordan uk
michael kors handbags
ralph lauren outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg outlet
jordan shoes
coach outlet
gucci sito ufficiale
20170803

 
At 09:13, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.14
coach factory outlet
true religion outlet store
baltimore ravens jerseys
tory burch handbags
moncler online outlet
christian louboutin outlet
mlb shop
bears jerseys
hermes belt
adidas yeezy

 
At 21:43, Blogger Snoww said...

CPU-Z APK
GOD OF WAR APK
GTA VICE CITY APK
PPSSPP PSP EMULATOR APK
EASY VPN APK
HAY DAY APK

 

Postita kommentaar

<< Esileht