reede, august 31, 2007

Pullerits: Kurb pilt Osakast

Ma ei kuulu nende hurraa-patriootlike kodanike kilda, kes arvavad, et kuna Gerd Kanter võitis Osakas kuldmedali, võib Eesti kergejõustik taas rasvase plussmärgi seinale maalida. Kaugel sellest.

Miks olla kriitiline? Siin on põhjused, mis avaldusid tänases Tartu Postimehes, kus mul on igakuine kommentaariveerg. Kuna Tartu Postimees üle Eesti ei levi, siis olgu sealsed mõtted siin poleemika tekitamiseks samuti publitseeritud:

Gerd Kanteri kuldmedal Osaka MMilt mõjub esmalt silmipimestavalt. Seejärel uinutavalt. Ja lõpuks petlikult. Nagu oleks Eesti kergejõustik elujõulisel järjel.

Aga ei ole ju. Jah, Aleksander Tammert pääses samuti kettaheites finaali, aga tema on karjääri lõpusirgel sportlane. Nagu ka Pavel Loskutov, kes maratonis katkestas. Seitsmevõistleja Kaie Kand tuli eelviimaseks, tõkkejooksja Tarmo Jallai tagant kolmandaks. Sprinter Marek Niit ei saanud vigastuse tõttu startida. Traumade tõttu jäid kõrvale Taavi Peetre, Kaire Leibak, Kristjan Rahnu, Mikk Pahapill, Ksenija Balta. Reaalset medalilootust vaevalt neist kellelgi olnuks. Nagu seda lootust polnud ka odamees Andrus Värnikul, kel jäi uskuda vaid pauku luuavarrest. Ja pole kümnevõistlejal Andres Rajal, kes õhis oma korraliku punktisumma väljavaated põrumisega kõrgushüppes.

Kuigi Eesti on saanud kahelt viimaselt MMilt kuldmedali ning võitnud noorte ja juunioride hiljutistel tiitlivõistlustel veel ridamisi esikohti, tuleks eufooriasse tõusmise asemel hoopis kahe jalaga maa peale tulla ning vaagida, mispärast on olümpiaala number üks üldine tipptase Eestis nii küündimatu.

Vastuse sellele küsimusele juhatab kätte Kaie Kand, kes ei suutnud pärast põrumist Osakas imestada, kuidas küll kõik favoriidid olid jõudnud nii suurepärasesse vormi. See tuletab meelde olümpiavõitja Erki Noole varem väidetu: Eesti treenerid ei oska viia sportlasi tähtsateks võistlusteks tippvormi.

Aga kuidas nad peakski seda oskama? Neil võivad olla suurepärased teoreetilised teadmised, kuid peaaegu kõigil puuduvad praktilised metoodilised kogemused. Kust peaks, ütleme, näiteks kuulitõuke tundja, kes on valmistanud ette 18-meetri-mehi, teadma, mis moodi treenida 21 meetri piiri ründajat? Või millele tuginedes peaks teivashüppe spetsialist, kelle hoolealused on jõudnud 4.80-ni, tundma, mis moel küündida 5.80-ni?

Eestis puudub lihtsalt piisav oskusteave, mille najal võiksid kergejõustiklased maailma tipptasemel sõna sekka öelda. Kanterist on maailmameistri lihvinud islandlane Vesteinn Hafsteinsson. Tammertist voolis tippmehe ameeriklane Dave Wollman. Nool kasutas erinevaid välismaiseid abimehi, inglastest austerlaseni. Jaak Uudmäe, Jüri Tarmaku ja Jüri Tamme medalites on suur osa NSV Liidu treenerite panusel.

Siit siis küsimused: miks on lootustandev sprinter Niit veel Eestis, aga mitte Ameerikas? Millal ükskord ometi sõidab ookeani taha heade kehaliste eeldustega kettamees Margus Hunt? Treener Jaanus Kriisk, kes aitas Jallail jõuda 110 meetri tõkkejooksus 13,92-ni, on tunnistanud, et lisaks Tartu talvistele olematutele harjutamisoludele ja sportlase pakase käes jupsivale tervisele said tal endal lihtsalt ideed otsa, kuidas hoolealust kiiremaks muuta. Ta saatis Jallai USAsse, kus too viis mullu Eesti rekordi 13,62ni.

Kui paljud treenerid on valmis pärast õpilase viimist Eesti tippu samamoodi tunnistama, et mõistus on otsas? Heal juhul üksikud. Nii leiab Eesti kergejõustikus küllaga realiseerimata andeid: sprinterid Argo Golberg ja Henri Sool, keskmaajooksjad Urmet Uusorg ja Marko Metsala, kolmikhüppaja Diana Nikitina, odaviskajad Moonika Aava ja Donald-Aik Sild. Kui rahvusvahelisele tipptasemele ulatuv know-how puudub, jääbki loota katse-eksituse meetodile – ja siis on põrumised paratamatud.

Ainus ala, kus saab rääkida teadmiste ja kogemuste järjepidevusest, on kümnevõistlus. Fred Kudu alustatut viib edasi endine 8151 punkti mees Tõnu Kaukis ning mitu Eesti mitmevõistlejat kuulub jätkuvalt maailmas tublide tegijate hulka. Aga enamik neist, kel talletatud tippsportlase asjatundlik pagas, on kergejõustikust eemale lastud. Ent kui hindamatu võib olla nende panus, näitas kahtedel eelmistel, Pariisi ja Helsingi MM-võistlustel Värnik. Ta kutsus appi omaaegse Liidu koondislase Heino Puuste ning tõi tema abiga tehnikat sättides ja temalt eneseusku ammutades koju hõbe- ja kuldmedali.

Kui katta Kanteri Osaka-kullal kinni silmipimestav läige, on selle taustal selgelt näha, kuidas aidata Eesti andekad kergejõustliklased tema saavutuse lähedale. Neile tuleb luua süsteem, kus kõik komponendid, välislaagrite korraldamisest psühholoogide kaasamiseni, on kindlalt paigas. Ja leppida tõsiasjaga, et paljusid komponente tuleb otsida välismaalt.

Foto 1: Gerd Kanter rõõmustamas MM-tiitli üle. Foto autor: AP / Scanpix
Foto 2: Andrus Värniku võidukast viskest kaks suve tagasi Helsingi MMil on jäänud vaid mälestus. Foto autor: Andres Wiklund / Scanpix
Foto 3: On, mida peita - nii kesist vormi kui viletsat tulemust. Kaie Kand Osaka MMil. Foto autor: Reuters / Scanpix
Foto 4: Valus maandumine. Kaie Kand võistlemas Kadrioru staadionil EK-sarjas. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

7 Kommentaarid:

At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Värnikust rääkides - kas ei lipsanud vahepeal uudistest läbi, et Värnik ei tegele üldse tehnikaga, treenib vaid jõudu? kui see on õige siis on meil tegemist üsna rämeda möödalaskmisega treeningkavades, kas pole? odavise on vaieldamatult filigraanset tehnikat nõudev ala...
kui mul on õigus (loe: KUI) siis on ka Värnikul uut treenerit vaja. minul on temasse usku küll. arvan, et tipptreeneri käe all suudab / suudaks ta Pekingis pjedestaalile tõusta.
üldiselt olen Pulleritsu seisukohtadega nõus.

Jüri K
tervisesportlane

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

See artikkel on küll hoopis teise sisuga kui Tartu postimehes kirjutet. Vähemalt mulle tundub nii. Siin sa kiritiseerid, et eesti treenerid ei ole võimelised eesti sportlasi maailma tippu viima, aga seal artiklis lihtsalt räägid, et sportlased pole teinud läbikõrbemise analüüse ning et neid pole mõttet MM-le üldse saatagi. Muidu selle blogi jutuga olen nõus, aga postimehe jutuga mitte.

 
At 05:52, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:52, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:53, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:53, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:54, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht