kolmapäev, september 05, 2007

Pullerits: Nagu noaga keset selga

Kes teab, kas sinna uppuski sõudjate Tõnu Endreksoni ja Jüri Jaansoni MM-kuld, kui vanameister enne Münchenisse sõitu tunnistas, et ega treeningplaane ikka päris sajaprotsendiliselt täita pole saanud.

Kuidas ei ole, imestasin. Ja meenutasin eelmist sügistalve, kui ületasin Kalmer Trammi, toonase Eesti naiste suusatamise B-koondise, nüüdse naiste peatreeneri koostatud plaane n+1 protsendiga (n>3,26). Seda palgatöö kõrvalt. Ja mõtlesin sellele suvele, mil samuti olen tikkunud ületama oma jooksutreeneri tehtud plaane: näiteks kord jooksin 15 minutit ettenähtust rohkem, sest ettekirjutatu tundus nii tagasihoidlikuna, et selle pärast poleks nagu mõtet tosse jalga panna ja kogu seda pikka protseduuri, mis trennile eelneb, läbi teha - ja sain isetegevuse pärast kõvasti nahutada. Treener tuletas meelde, et tal on mõni teine mees püüdnud ka viis minutit kavandatust rohkem joosta, kui plaanis kirjas, ja seletas, et tegemist on lubamatu veaga, sest koormused on ikkagi väga täpselt välja arvutatud.

Olgu, kui Jaanson viitas vigastustele ja haigustele, mis segasid plaane täitmast, siis sellest võib veel aru saada. Aga samas: mul polnud küll alates mullu sügisest ühtki trenni vigastuste ega haiguste nahka läinud. Teisalt: ega ma jällegi nii kõvasti ka harjuta, nagu Jaanson ja Endrekson. Siiski ei tasu siinkohal unustada: ega mul ka professionaalne abi, eeskätt füsioterapeudid ja arstid, kogu aeg käepärast võtta ole.

Kuni üleeile juhtus nii, et pidin oma Jaansoni-kriitilises hoiakus kõvad korrektuurid tegema.

Mis sellest, et oma arust olin teinud peaaegu kõik hädade vältimiseks. Kui näiteks sugulasepoiss kutsus suve lõpul oma sünnipäeva puhul paintballi mängima, ütlesin, et tänan, ei - seal oleks oht end rumalusest vigastada. Suusakoondise peatreenerilt Mati Alaverilt olen õppinud, et see on ebaprofessionaalsuse tunnus, kui sportlane läheb mõtlematult igasuguste kõrvalasjadega tegelema. Meenutagem, kust sai Jaak Mae paar aastat tagasi jalatrauma. Ta käis koos Andrus Veerpaluga ettevalmistushooajal Norras karmil maastikul šõulikus teatejooksus osalemas. Meenutagem, kust sai Veerpalu enne Salt Lake City olümpiat ohtliku jalavigastuse. Ta käis õhtul pimedas koera jalutamas. Ja küsigem: miks lööb Silja Suija kaasa ultraspordivõistlustel ja miks ei ole ta suutnud talviti sõita tulemust, mida ta potentsiaal tegelikult lubaks?

Sel samal põhjusel ei tulnud kõne allagi osaleda Tartu esimesel rulluisumaratonil: mis mõte on minna mingit kahesajandat kohta püüdma ja riskida asfaldil vigastusega, kui selle nädala pühapäeval ootab Tallinnas oluline 10 km jooks, nädala pärast Tartu rattamaraton ja siis algab ettevalmistus Tartu suusamaratoniks?

Samuti olin teinud kõik, et tervist hoida. Kui Tramm soovitas möödunud talvel tervet hulka vitamiine ja muid tablette, et organismi töövõimelisena ja batsillivabana hoida, olin toimetanud täpselt tema juhiste järgi ning neelanud pille samasuguse hooga nagu mingi südamehaige vanur. Aga ei olnud mul ka kordagi nohu ega köha, rääkimata muudest hädadest. Ja riietunud olin samuti n-ö kindla peale. Mäletan, kui küsisin kord Alaverilt, kas see, et Veerpalu, erinevalt enamikust teistest suusatajatest, tõmbab alati krae kõrgele kõrvuni üles ning tõmbab mütsi silmini pähe, on tema suure professionaalsuse tunnus. Alaver vastas oma mõõdukuses, et jah, võib ka nii öelda.

Ja kujutage ette, pärast kõiki neid ettevaatusabinõusid sain üleeile õhtul nagu noaga selga. Kui suur konkurent ja suur sõber Art Soonets oli mind oma Toyota Avensisega Tallinnast Tartusse sõidutanud ning niipea, kui olin koduuksest sisse astunud, lõi selga nii terav valu, et isegi kummardada ei andnud. Siis tuli meelde veel üks Salt Lake City olümpia eelne traagiline episood, kui viimasel kodusel katsestardil, Eesti meistrivõistluste 15 km sõidus, pingutas Mae Veerpalu vastu nii, et järgmine päev temast enam spordimeest polnud. Kui uurisin Alaverilt, mis juhtus, vastas ta, et Jaak Mae sai tõsise trauma. Ta selg oli nii valus, et ta polevat suutnud isegi voodist ega massaažilaualt püsti tõusta.

Nüüd olin peaaegu sama hullus seisus nagu Mae. Ainult selle vahega, et mul polnud aimugi, kust see pauk võis tulla. Jäi vaid end trööstida, et sellised ootamatused pidid juhtuma siis, kui jõutakse tippvormi. Eks ma seda heasse vormi jõudmist olin treeningutel tunnetanud küll, aga mis sest vormist kasu, kui seda pühapäeval vabariigi pealinnas korralikuks tulemuseks ei anna vormida.

Saatsin kohe treenerile abipalve, et mis nüüd saab. Vastus, mida küllap kõigil sportijail tasub kõrva taha panna:

"Põhjused: kõige tõenäolisem praeguse järsu ilmamuutuse juures on külmetamine. Kas trennis tuulise ilmaga (ebapiisav trenniriietus või said vihma käes läbimärjaks) või eriti peale seda (jäid näiteks õue venitusi tegema või niisama), ka ebapiisav soojendus harjutustele või jahtusid trenni ajal maha; ka autos on tuuletõmme võimalik.
Teine asi on see, et äkki oled nn sundasendis kaua olnud või oled teinud kogemata mingi vale liigutuse trennis. Sageli on see nende asjaolude koosmõju. Kuna varem pole sa teatud harjutusi pidevalt teinud, siis võib nii juhtuda. Soojendussalvid (nt Deep Heat või Deep Relief) saun ja rippumine ka aitavad, aga igaks juhuks peaks kohe spordiarst (füsioterapeut või massöör) sind läbi vaatama (katsuma). Samuti aitavad valuvaigistid-põletikuvastased ravimid (dicloberl, ibumax 400mg)."

Päeva lõpuks, kui olin nõu pidanud teiste asjatundlike spordituttavate ja arstidega - teiste hulgas Vomaxi spetsidega, kes olid valmis lahkelt appi tulema -, jõudsin õhtuks arusaamisele, et treener on ilmselt diagnoosiga absoluutselt kümnesse pannud. Vaat siis, mida tähendavad professionaalsed kogemused. Alustasin juba eile, mil ikka ei saanud end hästi ja valutult painutada, nii sise- kui välispidiste protseduuridega.

Lootus ei ole igatahes päris kadunud. Hull oleks, kui kaoks, sest Donatas Narmontile sai Tallinna 10 km jooksuks väljakutse esitatud. Vaja korrata ümber Pühajärve jooksul saadud võitu tema üle. Miinimumeesmärk, nagu varem välja öeldud, on 36.59, maksimumeesmärk 35.59. Kui ikka üldse joosta saan, siis absurdse vigastuse tõttu võib muidugi raskeks minna, liiati lubab ilmaprognoos pühapäevaks vihma. Aga täna õhtul on kavas nö isiklik katsevõitlus, see peaks ära näitama, milline seis on. Ja kas lootust tõepoolest on. Või pole.

Foto 1: Vigastusteohtlik kokkupõrge Osaka MMil meeste 4x400 meetri jooksu teatevahetuse alas. Foto autor: Reuters / Scanpix
Fotod 2 ja 3: Minu lemmikala, meeste 800 meetri jooksu tasavägine finiš Osaka MMil, vasakul võitja Alfred Kirwa Yego Keeniast. Fotode autorid (resp.): AP / Scanpix ja Reuters / Scanpix
Foto 4: Meeste 5000 meetri jooksu finaal Osaka MMil, vasakul võitja USAd esindav Bernard Lagat. Foto autor: AFP / Scanpix

12 Kommentaarid:

At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Külmetamine, Priit, mis muud! Ilmad läksid järsult sügiseseks ja kehvad jooksuriided maksid paljudele kohe kätte. Soovitan juba alla +15 kraadi puhul mõni sooja pesu särk trennisärgiks võtta (endal on paar kolm Crafti oma alati kapis), sest libedast õhukesest kangast maikad ja t-särgid muutuvad siis juba ohtlikuks. Selg on juba aastaid soojas ja seega ka tip-top (sülitan siinkohal üle õla:-)

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, see oli külmetamine - aga mitte ei saa aru, täpselt kus. Pühapäeval tegin tuules ja niiskes ilmas 21,5 km ja pärast polnud häda midagi. Ka esmasp. hommikul ega päeval mitte. Aga õhtul põrutas piraka puraka - autos istumise sundasendist tulenevalt, ilmselt, ja küllap ka Art Soonetsi Toyotas töötanud konditsioneeri võimendaval kaasmõjul.
Loodan, et see on kasulik hoiatav näide kõigile.
Kunagi sain kevadel kolmeks nädalaks tapva nohu tänu sellele, et astusin Tallinnas Tartu politseipealiku ja endise trennikaaslase Aivar Otsalti maasturist keset linna välja ega saanud päikselises, ent tuulises ilmas mantlit piisavalt kiiresti selga ja mütsi pähe.
Ja veel varem, kui ma spordiga üldse ei tegelenud, sain karmi külmetuse seetõttu, et viisin talvel ilma mütsi ja sallita, jopest rääkimata, prügiämbrit välja. Viia oli 25+25 meetrit. Aga sellest oli küll ja küll, et tervis hukka saata, ja kauaks.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Sõitisin üks kord rattaga nii, et pärast ei saanud püstigi olla seljavalu tõttu, mis tekkis sõidu ajal külmetamisest. Saun ja leil aitas praktiliselt koheselt. Järgmine päev olid vaid kerged järelnähud :) No aga sa oled juba kardetavasti saunaga hiljaks jäänud, põletikuline protsess on teinud oma töö ja saun enam ei pruugi aidata.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Donatasele peaksid ära panema küll, Ülemiste jooksul näitas ta kehva minekut, mis ei tähenda, et Sa kehvas vormis oleksid;)

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Ega siis nii hullult ka ei saa ennast hoida, nagu s... pilpa peal, nii tulevad just kõiksugu hädad külge. Või on hoopis kuri plaan suusatamises elukutseliseks, profiks hakata?

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen seisukohal, et kui organismi saab treenida nii koormuse siis ka temperatuuri taluvaks. See suvi sai tapvas palavuses väga hea vormi joostud ja sama on ka külmaga. Mida rohkem organismi ära hellitada temperatuuri ja tuule eest, seda nõrgem ta on. Salli olen ma juba põhikoolist nurka visanud ja paksu jope panen ma alles -10 kraadiga selga (kui siiski). Ka sõjaväes sai ju poole detsembrini palja ülakehaga hommikusi jookse tehtud. Treenimise asi.

 
At 10:34, Blogger Priit Pullerits said...

Vaat ei oska öelda, kas saab organismi ikka külmaga harjutada samamoodi nagu koormusega. Olin vene sõjaväes, kus kasarmus oli terve talv vaid pluss viis kaks kuud jutti ja väljas oli pidevalt -40--41 - no ei harjunud ära, vastik oli, haigeks küll ei jäänud (millegipärast ei jäänud sõjaväes üldse keegi peaaegu kunagi haigeks - ju siis olid mehed tollal tervemad) - kui mitte arvestada kopsupõletikku, mille sain enne teenistuse lõppu.
Arvan, et ükskõik kui palju organismi harjutada, siis ilma mütsita ja sallita tuulises ja külmas ilmas võib ikka valusa paugu saada suurema tõenäosusega, kui tervist hoides mütsi ja salliga.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

No vot, tänapäeva inimene on igasuguse mugavuse (sh. soojaga) pidevalt ära harjunud. Kogu aeg peab ümbritsev keskkond olema komfortne.
Jääsuplejate tervis on näiteks väga hea. Jäätüki kõrval ujumine pole just minu teema aga järgin põhimõtet, et kui päris -30 väljas ei ole siis magan lahtise aknaga ja dušsiruumis üritan punast nuppu keerata nii vähe kui võimalik.
Aga autode konditsioneer ja istmesoojendused on üks suurimaid karuteeneid inimesele. Ühel juhul on suvel hääl kähe ja harv pole ka külmetumine, teisel juhul on kopuspõletikud väga popid, kui istmesoojendusega autost hüpatakse välja külma tuule kätte.
Aga head paranemist ja loodan ikka konkurentsi SEB-l

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Auto kliimaseade ja istmesoojendus on väga head asjad.Peab ainult neid kasutada oskama.(nende kohta on põhjalikud juhised,kuidas terviseriske vältida)
Paraku inimene süüdistab pigem kõiki teisi oma lollustes.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Kliima ja muu selline jama näitab, et elame ikka rikkas ühiskonnas, kus perekonnas omatakse 3-e 4-ja autot ja 100m eemale Selverisse peab ka autoga sõitma, sest väljas on kas a) liiga palav või b) liiga külm.
Jalgrattaga sõitvaid ja veel vähem kõndivaid inimesi eriti ei näegi hommikul. Aga igaüks arvab, et on hirmus harrastusportlane ja läheb oma 100+ kiloga jooksma. Pole ime, et meil siis niivõrd palju puusa ja liigese operatsioone.
Palju on neid oppe aafrika suurtes jooksuriikides tehakse?

 
At 16:29, Anonymous GOSTOPSITE33 said...

Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for.
섯다

 
At 16:30, Anonymous GUIDE1903 said...

I do accept as true with all the concepts you’ve offered
on your post. They are very convincing and can definitely work.
Nonetheless, the posts are very quick for starters. May just you please lengthen them a bit from next time?
성인웹툰

 

Postita kommentaar

<< Esileht