esmaspäev, detsember 01, 2008

Pullerits: Kuidas ilma treenerita bambusesse pannakse?

Nüüd on selge, et ilma treenerita ei tule tulemuslikust treenimisest midagi välja. Võtame või eilse, kui plaanis oli üle kahetunnine rahulik rullsuusatamine.

Olin 40 minutit rahulikult kulgenud, kui Margus Ader ilmus ka silmapiirile ja uuris juba kaugelt, kuidas liikumine sujub. Kohe tegi paar korrektuuri. Märkis paaristõuke uue faasi algul, et lasen keha liiga taha, ning soovitas, et peaksin rohkem ette hoidma. Näete, üks viga kohe kõrvaldatud.

Siis küsis, mis pulss on. Ütlesin, et olen hoidnud 135 ja 140 vahel, üle 140 ei ole lasknud.

Juba kuulen neid, kes protesteerivad, et mis ma luuletan - kust ma oma pulssi tean!

Aga tean küll. Ja siin ongi nüüd saabunud kauaoodatud tasumise tund. Tasumise tund neile, kes on väitnud ilma, et oleks mind eales treenimas näinud, et ma ei saa oma tunnet usaldada ja seetõttu harjutan pidevalt valesti.

Panin siis eile Polari pulsikella, mille sain eelmisel talvel sponsorluse korras Raul Kaldrelt (sügisese Tartu rattamaratoni 258.), käe peale. Algul sõitsin tunde järgi soovitud tempos ja mõne aja pärast vaatasin, kas tunne valetab. Ei valetanud, nagu pulsi näitajatest nägin.

Nüüd, kui pulsikontroll tehtud, võib Polari jälle tükiks ajaks rahumeeli sahtlisse jätta. Ei saa ju lasta mingil elektroonikal end asja ees teist taga juhtida. Iga inimene on ikkagi unikaalne ja - pange nüüd tähele! - kui ta minetab võime end ise kuulata, vaid hakkab sõltuma igasugustest tehnilistest ja mõõdetavatest parameetritest, siis kaob tal inimlikkus ehk võime oma peaga mõelda ja ise enda sisemist häält kuulata. Loogiline, kas pole?

Tagasi treeningu õppetundide juurde. Ader vaatas mõnda aega mu liikumist ja ütles siis, et on vaja vahepeal lihast ärritada ehk toorest panna. Siin ju kõik nii targad ja teavad, mis see on - ega ole ju vaja hakata seletama?

Ma siis panin ning Ader jälgis ja sättis, kus puudujääke või kasutamata reserve nägi. Vaja oli keppidega lööki tugevdada ja teravdada. Jälgida, et õlgadest kangeks ei läheks; et säiliks tõuke lõppfaasis lõdvestusosa; et käed liiguks alfgaasis rohkem ette; et ülakeha, just õlavöötmes, kössi ei tõmbuks; et randmetest oleks veerpalulik kangihaare.

Sai nüüd asi puust ja punaseks tehtud? Vaadake, fakt on see, et ilma asjatundliku kõrvaltvaataja ja juhendajata pole lootustki, et need nüansid paika saaksid. Rääkimata sellest, et rutiini, tapvasse rutiini, õiget ja vajalikku vaheldust tuua. Ilma asjatundajata võib ikka hirmus valesti lahmida. Ja kasutegur on siis palju väiksem, kui mitte hoopis olematu.

Õhtul kontrollisin telerist Andrus Veerpalu MK-etapi finišisirge liigutuste pealt, kas pöörasime Aderiga õigetele asjadele tähelepanu. Paistab, et küll. Ehkki Veerpalu puhul paistis välja üks kasutamata reserv - miks ta kandu suuskadelt lahti ei kergitanud?

Eelmise nädala kokkuvõte on selline:

E - 2:06 suusatamine (vaba) 25,6 km + 2 km jooksu
T - 2:23 suusatamine (kl) 26,5 km (sh 10 km ainult paaristõugetega ja 4,25 km ilma keppideta) + 2 km jooksu
K 1:50 suusatamine (vaba) 23,1 km (sh 10 km ilma keppideta) + 2 km jooksu
N 1:24 suusatamine (kl) 17 km + 2 km jooksu
R 0:47 jõutrenn + 2x2000 m sõudeergomeetriga + 1,5 km jooksu
L 1:03 klassikarullidega ainult paaristõuked 12 km
P 2:19 klassikarullidega 27,2 km + 2 km jooksu

Kokku tuli nädala treeningmahuks 13 tundi ja 20 minutit (eelmine nädal 10:44, üle-eelmine 5:43). Suusatatud sai eelmisel nädalal 92,2 km, rullitatud 39,1 km ja joostud 11,5 km.

Üldiselt on kõva, aga rahulik treenimine olnud. Viimase 18 päeva sisse on ainult üks logelemise päev jäänud, kus pole midagi teinud. Muidu, nagu näete, on ka ikka üksjagu lõtvu treeningpäevi, mis tähendab, et ei ole asi sugugi nii, et muudkui panen, müts silmini ja taha ega kõrvale ei vaata.
******Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 2. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Andrus Veerpalu Kuusamo MK-etapil 15 km klassikasõitu tegemas. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix Foto 2: Eri faasis paaristõuked Kuusamo MK-etapi sprindi veerandfinaalis, nr 15 Aivar Rehemaa. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix Foto 3: Andrus Veerpalu Kuusamo MK-etapi 15 km klassikasõidu lõpusirgel. Foto autor: Toomas Huik, Postimees / Scanpix

23 Kommentaarid:

At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

"Kokku tuli nädala treeningmahuks 13 tundi ja 20 minutit (eelmine nädal 10:44, üle-eelmine 5:43)."

Koormuse tõus teisel nädalal +100% ja kohe kolmandal veel +25% otsa ja seda 21 päeva jooksul, ja prakstiliselt puhkepäevadeta!!! Siit paistab ainult vigastust ja põletikku! Loodame, et see pole südamelihas... Mees mida Sa teed???
Lihtsurelikud harrastussportlased
jõuavad 13-15 tunnini nädalas, kolme- või neljanädalase tsükli lõpuks, so. 2-3 kuuga!

Tsiteeriks siia lõppu veel, Sinu abilist MA; "PP vajab kindlasti vööd ja minu arvamus on veelgi enam kindlustunud, PP TREENINGUD ON OLNUD LIIGA TUGEVAD JA KULUTAVAD mis puudutab aeroobse läve treeninguid." Olen MA-ga vägagi nõus!

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

nii siis hakkame jälle hullu panema, sinu vanuses ja 7 päeva järjest treenida, anna andeks, see tipneb mingi haigusega, üleväsimusega, või motivatsioonipudusega peagi

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Hea töö PP! Näha on, et oled teinud kaks nädalat trenni-ja nendes tingimustes! Kui sa üle ei pane, siis hakkan uskuma, et suudad talvel stardis olla.
Vaatama, mis edasi! Pulsivööd sa vajad, ära lase iseendal nii palju jahvatada.

 
At 11:55, Blogger Priit Pullerits said...

Ma näen, et siin mõned mehed on juba masendavas ahastuses (või ahastavas masenduses), et pidasid end trennitegijaks, aga järsku ilmub ei tea kust minusugune - ja veel treeneriga! - ja teeb neile treenimisega silmad ette.

Kuulge, ega ma esimest korda trenni tee! Te unustate ära, et ma olen regulaarselt sportinud juba 5-6 aastat, pidevalt suurendanud mahte ja mitmekesistanud treeningut ja küsinud kogu aeg kõrvalt nõu. Mingi baas on selle ajaga ikka kogunenud ja nüüd annab sellele juba üht-teist ehitada.

Aga ega keegi keela teil ka gaasi juurde panna ja asja tõsisemalt võtta.

 
At 12:08, Anonymous Anonüümne said...

PP,küll sa oled ikka kõva mees !Ei jõua ära kiita!! Muudkui muudad ja parandad tehnikat! Kaugel need Veerpalu ja Mae enam on!? Aga kole küll ,kui tulevad talvel võistlused ja PP - kirjutab taas ,nagu alati on juhtunud :))))

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Tere,

Kuna minul ei ole väga head ettekujutust PP varasematest treeningutest, kohtadest kus ta treenib ja kuidas ta treenib , siis minu ettepanek on teha KERGEM NÄDAL! See väldiks suuremat riski, ning kui vaadates ka tänaseid Eestimaa olusid(suusa lund) siis igalujuhul tuleb teha kergem . tr nädal! On erinevaid võimalusi, kuidas treening protsessi..mikro või makro tsükkleid ülesse ehitatakse ja elluviiakse, PP peal võime kasutada kindlasti olulisemalt leebemat varianti, mis peaks garanteerima mehe STARDIS OLEKU TALVEL( et ei oleks üle treeninguid ja ka haigust, need viimased on kõige suurema kaaluga, et hooajaga alt minna).
VIIMANE TREENING-
Eile sattusin PP treeningut osaliselt jälgima...ÜLLATUS OLI MINU JAOKS SEE, ET MEES LIIKUS AEGLASEMALT(tuli välja, et PP on pulsivöö)!Kuna oli pikem treening, siis oligi eesmärk teha PV alumises tsoonis. Lasin mõned lühikesed lõigud MAX( 15'sek) paaris töö peale teha, et arusaada mehe võimekusest arendada kiiremat tempot ja jälgida ka tehnilist sooritust.Liikus täitsa kiiresti..paljude harrastajate viga on see, et treening tempo on sama, mis võistlstel!(ei tohi end nii kurnata)
NB! see on väga efektiivine arusaamaks, kus võivad olla tehnilised veada...nõustun siin ühe arvamusega varasemas kommentaaris"Võistlustel-kiirel tööl tehnika laguneb ja ununeb, LOOMULIKULT selleks ongi tarvis teha väga palju tööd just tehnika ja õige soorituse kallal, et järjest hiljem see laguneks(muidugi on see ka seotud füüsilise vormiga) .Näen tehnilises soorituses MASTER (veteran sportlased+harrastajad) kõige suuremat reservi, et parandada oma resultaati(ja ka võistlust tulemust-need kes ikka võistelda tahavad). Raskem on treenida rohkem(töö kõrvalt, enamus ju töötavad), kui seda teha sama ajajooksul...aga rõhudes õigele tehnilisele sooritusele.
TEHNIKA PARANEB VÄGA AEGLASELT!
Tavaline on see, et kui läheb kihutamiseks-võistlemiseks, kaotame kõigepealt mõtlemis võime ning unustame tehnilise soorituse, et seda ei juhtuks, tuleb selle kallal tööd teha ja siin juures on FAKT-et üksi, on seda väga raske teha, keegi peab kõrvalt vaatama ja ka juhtima vigadele tähelepanu.
NB! Minu enda tehnika on KEHV( eriti uisu jalgade töö) tänaseni, kuid see oli oluliselt kehvem, ennem kui tuli A.Hovantsev, tegime iga päev tööd tehnikaga,sellest oli abi, paljudel paranes tehnika ja ei tehtud enam suuri vigu. Minul ei olnud väga suurt edu, kuid kindlasti oli mõningane! Kui ikka on kõverad jalad siis ikka sirgeks neid ei saa!!!

PP-sul on hea tähelepanek AV lõputöös kannad ei tõsnud ülesse( SEE ON SPRINTERITE max TÖÖ VARIANT ja muidugi ei maksa unustada-eriti harrastajad, ülesse on mõtet siis tõusta, kui sellest on ka kasu)-kuid seda oleks paljuga tahta, kuna Andrus tegi super viimase kolmandiku-võis olla kõige kiirem mees eile 15 kl, see näitab mehe tehtud tööd treeningutel-AV.ON VÄGA HEAS VORMIS JA SUUREPÄRANE, ET MEES ON RADADEL TAGASI!

Edu tehnilistel sooritustel ja kes vähegi suudab tehnikat analüüsida tehke seda ja aidake ka treening kaaslasi/treeninge koos ja jälgige üksteist/.

Margus Ader

 
At 12:34, Blogger Priit said...

...Ehkki Veerpalu puhul paistis välja üks kasutamata reserv - miks ta kandu suuskadelt lahti ei kergitanud?...

Ehk olid tal reservid juba otsas ja enam juurde lisada ei suutnud ning need 0,6 sekundit jäid rajale.
Vägev sõit igatahes!

Ilmselt vajad õpetust ka treeneri poolt. Pulsoka tulemusi ei pea ju treeningu ajal jälgima võid pärast teha kokkuvõtte. Siis näed kas olid kogu treeningu seal kus vaja.
Teed nii nagu siin blogis varemgi kahtlustatud on et Sa pulsokas taskus treenid. Ja saada usaldada oma spordimehe vaistu ja tunnetust.
:-)

Pigem on tegu Sinu puhul põhimõttelise pulsoka vastasega -
põhimõtted peavad olema.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

7 päeva nädalas trenni - kiitus su perele, kes sind sellise treeningmahu juures toetavad, loodetavasti :)

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme nii, et 90% rahulikest treeningutest enesetunne ei valeta. Ja tegelikult ongi pulsikat vaja ainult selle 10% jaoks, kui enesetunne valetab. Ja loomulikult kiiremateks treeninguteks, kus on vaja pulssi kindlas tsoonis hoida.
Ja M.A kohta - ärge unustage, et ta on siiski LASKEsuusataja ehk teisisõnu klassikat suurt ei jaga. Umbes nagu hokimängija õpetaks kiiruisutama - algtõdesi loomulikult teab, aga...

 
At 23:10, Blogger sk8erboi said...

13 ja pool tundi - impressive! endal tuli vaevuvaevu 5 tundi, sellestki 1h basseinis sulistades. igatahes jätka samas vaimus! loogiliselt, kui eelmine aasta oli treeningplaanis 8.30, tegelikult tuli 9.50 ja seeaasta 13.20, siis järelikult peaks sooritus tulema ka 30% parem? noh, kui külm ära ei võta vähemalt.

Priit, äkki viitsid oma treeningmahtude dünaamika kuhugi ühte postitusse koondada? tundides, nädala kaupa? siis saaksid kiibitsejad seda analüüsida ja muidu tarka panna. ja siis teha pakkumisi, kuidas järgmine nädal trennida? kollektiivne aju siiski? web 2.0 ajastu ikkagi.

 
At 05:58, Anonymous Anonüümne said...

Pole Priidu kõiki postitusi lugenud, kuid kas kusagil mingid eesmärgid ka talveks on pandud või ongi eesmärk lihtsalt kõvasti treenida ? Ise olen vaadanud, et 5-6 h pealt nädalas on võimalik kõikidel suurematel rahvaspordivõistlustel (nt TM üritused) 150 ja väiksematel (Estoloppet vms) 100 sisse tulla, omamata seejuures mingit ajaloolist tehnilist vm tausta. Teadmata, kui kõva on tase eespool, tekib küll tunne, et Priidu mahu pealt peaks hakkama kandadele astuma juba mõnedele (ex-)tegevsportlastele. Või olen ma liialt optimist ning eesmärk on - nagu Mati Alaver ütleb - tõsta võimekust 1-2 % ?

 
At 08:15, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh kõigile sõna sekka pistmast! Ise nii lendu ei tõuseks, et hakkaks ekssportlaste alistamisest unistama, kuigi, jah, eelmine aasta sai vähemalt Eesti kahevõistluskoondise hiljutistele liikmetele Viru maratonil kandu näidatud.

Aga Sulli-nimelisel on hea mõte - peaks tõesti treeningmahud kokku koondama, siis las kollektiivne aju raalib, mis edasi, kuigi Margus Aderiga on meil omad plaanid.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Kaks tarka - Pullerits ja Margus Ader juurdlevad tehnika kallal. Küll proovivad nii küll teisiti. Minu arust ei tasu asju keerukamaks ajada kui need on. Lihtsad seletused , vigade märkamine ja nende parandamine . Ning lõpuks enesekontroll, et suudad oma tegevust kontrollida.
Kogesin seda sügisel Kaarel Zilmeri suusatehnika loengutel käies ja hiljem imitatsioontreeningut tehes. . Ehkki meid oli terve grupp, märkas ta igaühe tehnilisi vigu - kohendas neid vajalike harjutustega ja juba poolteise tunniga tundsin ka ise, et mõtlen ning kontrollin oma tegevust. Nüüd kui sai paar korda ka suuskadele, rakendasin sügisel kuuldut ja veendusin, et liigun paremini. Kui nüüd saab ka lumel mõne tunni võtta, siis usun, et minu kui harrastaja jaoks sellest piisab. Samas veendusin, mida tähendab hea asjatunda silm, oskus näha ja õpetada. Nii et mehed - otsige spetsid üles, ärge jännake oma kodukootud tarkusega

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Uhh, nädala selline koormus??? Mulle tundub natuke paljuvõitu, aga PP ,ju oled lihtsalt hea mootoriga ,mis selle vastupeab ,ilam et südamelihase põletikku jääda. Ise sai nov. kuuga 100 km suuska,68km jooksu ja 53 km rulli tehtud ,kokku tunde ~15h kuus!!! Täiesti huvitav Priit ,kes talvel parem!?(Aga mina kasutan pulsokat,oman suusaerialast kogemust ja haridust,seega ei lahmi lihtsalt hullu)

R.

 
At 13:50, Blogger markko said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 13:53, Blogger markko said...

Esimesele nii palju, et saab vabalt treenida korraliku mahuga. Mu enda treeningmaht jääb tavaliselt 4-6 tunni kanti, aga eelmine aasta läksin Olosele ja tunde tuli vastavalt: 15, 20, 19 ja 23 nädalas. Keskmine pulss oli alguses 150, aga siis peale paari päeva sain väikse loengu meie suusatajatelt ning viisin asja vägisi 130 peale (astusin tõuse,) ja lõpus oli juba ~125 pulsiga 4min/km. 70km päevas tuli ka siis mõnuga :)

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Vanuses >40 ei anna mahu selline suurendamine erilist efekti, parem juba mõõdukas treening+mõõdukalt õlut ja tulemused on stabiilselt head.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele. PP ja õlu on samasugused vastandid nagu PP ja pulsivöö, teadjamad mehed küll soovitavad kogu aeg, kuid vana ajab oma kindlat põikpäist joont ikka edasi:)

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Võsavillemile. Kuna nüüd tuli välja, et PP siiski salaja taskus pulsokat kannab, kas siis võib järeldada, et ta salaja ka õlutit võtab?

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Niikaua, kuni PP pulsokat käel ei kanna ja avalikult ei tunnista, et ta taastumiseks õlut tarvitab, ei juhtu midagi. 2006 tegin sügisel rahulikult trenni, tarbisin taastumiseks sitaks õlut ja kaotasin 2007 TM-il talle aind lõpusirgel. Vähese õlle viga, ütleksin.

Ivar

 
At 09:18, Blogger Priit Pullerits said...

No ei saa mina aru, mida Ivar oma esimese lausega öelda tahab. See nõuab väga põhjalikku semantilist analüüsi, et tähendus sealt välja noppida. Kes suudab tolle lause mõtte dešifreerida?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib see kuidas pp iga blogi ja artikkel sisaldab viiteid kuulsustele.Kalmer Tramm ütles ja Kirsipuu ütles jne.Ja ikka lisaks mehe kuulsale nimele ka igasugu tiitleid et ikka kõik aru saaks kes teda juhendavad.Krt nagu kroonikat loeks. Kui palju ikka parem olen naabrimehest.Mis siis et teised teevad ka trenni.Mina teen paremini ,rohkem ja kvaliteetsemalt. Küll PP on ikka vägev mees ,terve eesti spordimaailm
nõustab teda+tugev tahe kohutavaid koormusi taluda.Milleks selline eputamine.Kui vinged sõbrad ja juhendajad mul on.Huvitav kas tal mõni tavaline tuttav ka on peale Kulbini ja Soonetsi??..

Ärge nüüd kõvasti lööge aga hakkasin PP eriliselt tähele panema sellest ajast alates kui ta meie meeste jalgrattasõitu Olümpial võrdles Eestis sõidetud harrastajate sõiduga.
Kui ta ise teaks mis tunne on sõita 6 tundi 35 kraadise palavusega 40 kmh mägist trassi, kas ta siis ka oleks nii kriitiline.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

No ei saa mina aru, mida Ivar oma esimese lausega öelda tahab. See nõuab väga põhjalikku semantilist analüüsi, et tähendus sealt välja noppida. Kes suudab tolle lause mõtte dešifreerida?

Ei saa ma ise ka aru mida ma öelda tahtsin. Ju siis keerles kommi kirjutamise ajal peas hirmus seos kartusest ilma treenerita bambusse panna ning paljude kommijate poolt välja toodud tähtsast taastumisvahendist nimega ÕLU.

Ehk siis, asja tuleb mõnuga võtta. Hea mõnus trenn (eriti hea koos mõne kaaslasega), väike õlu ning boonusena tulemused, millega ise rahul olen. Asjatu tõmblemine, treeningplaani iga hinnaga täitmine jms viib rahulolematuseni, aurudest tingitud kollapsideni jne.

Teeme ju seda kõike (trenni siis) enda jaoks, egassiis meist enam meistreid tule. :)))))

Ivar

 

Postita kommentaar

<< Esileht