kolmapäev, august 31, 2011

Pullerits: Mis seletab Veerpalu suurt toetajaskonda?

Noor kolleeg Alo Raun ei saanud eile vist ise ka aru, kuidas ta andis Postimehe teise külje arvamusloos "Positiivse Vabaduse Eesti" meile kõigile olulise võtme Veerpalu õigustajate ja Facebookis temasse uskujate suure grupeeringu moodustumise mõistmiseks. Ta kirjutab oma põlvkonnast, alla 30-aastastest:

"Meie noor põlvkond, eriti tulevane eliit, tundub olevat hoopis teisest puust. /--/ See on uus liberaalsus, kus hinnatakse kõrgelt iga inimese vabadust – sõltumata rahakotist, rahvusest, puudest, seksuaalsest sättumusest jne. See on põlvkond, kes ei taha ärapanemisi, valju korda, karmimaid karistusi ega nulltolerantsi, küll aga hindab inimõigusi, legaliseerimist, sisedemokraatiat, kaasamist, pehmeid lahendusi ja sallimist."

Ma lisaksin siia vaid ühe olulise asja, mida see uus põlvkond hindab, kuid mida ta ise kõrvalt näha ega tunnistada ei taha: moraalne relativism.

Kui me nüüd kõik selle, millele juhtis tähelepanu kolleeg Raun, paneme kokku sellega, millised inimesed moodustavad enamiku Facebookis möllajatest, siis ei ole raske märgata, miks just seal on moodustunud ligi 70 000-liikmeline kommuun "Usume Andrus Veerpalu!".

Sellepärast, et nad ei salli nulltolerantsi - sealhulgas nulltolerantsi dopingu tarvitamise suhtes, vaid püüavad seda ilmselgelt õigustada (kõik kasutavad; kui kasutaski, siis vähe ja sedagi õilsatel eesmärkidel; meie meestele tahetakse ära teha...).

Sellepärast, et nad ei salli valju korda: nad ei salli seda, et petised tuleb igal juhul vahele võtta ja neid tuleb karistada, vaid eelistavad sellele õndsat teadmatust (ignorance is bliss) - parem, kui see asi Veerpaluga poleks üldse päevavalgele tulnud.

Sellepärast, et nad ei poolda karme karistusi: Veerpaluga juhtunu asjaoludele tuleb nende arvates vaadata läbi sõrmede ja need, kes tõde üritavad välja sõeluda, on tõprad ja reeturid.

Sellepärast, et nad ei taha ärapanemist (jah, ärapanemine kui selline oma puhtal kujul ei ole ilus), mis aga neile tähendab, et kuna Veerpalu on eesti rahvale kinkinud nii palju kauneid hetki, tuleb teda elu lõpuni kätel kanda isegi siis, kui ta on hakkama saanud mõne teoga, mida me teiste puhul kindlalt tauniksime - ehk Veerpalu on alati puutumatu. (Kahjuks on sama lähenemist viljelnud ka muidu mehise olekuga kolleeg Peep Pahv, kes on odaviskaja Andrus Värniku avalikke fopaasid õigustanud väitega, et mees on toonud MMilt kuld- ja hõbemedali.)

Sellepärast, et nad hindavad inimõigusi, mida nad laiendavad sinnamaani, et teatud tegelasi ei tohi mingil juhul kritiseerida, et teatud inimeste kohta ei tohi ebameeldivat teavet avaldadagi (vt eelmine lõik), et igaühel on õigus eraelule, ja Veerpalu on nüüd eraisik, mitte enam suusataja, kuni selleni välja, et kas tõe selgitajad Veerpalu lastele ka mõtlevad. (Kas Mati Alaver ja Toomas Savi ja Jüri Järv mõtlesid Veerpalu lastele, kui nad lasid sel juhtumil selleni areneda, et nüüd on lugu petmiste ja vassimiste tõttu hullemast hull?)

Sellepärast, et nad hindavad legaliseerimist - oletan, et siin mõtleb kolleeg Raun nii pehmete narkootikumide kui homoabielude legaliseerimist -, mis tähendab, et küllap väärib nende käsitluses legaliseerimist ka mõnede keelatud ainete kasutamine spordis.

Sellepärast, et nad hindavad sisedemokraatiat - kuid ainult sinnamaani, kui see demokraatia toetab nende seisukohti. Ehk kõik need, kes ei nõustu nende hinnanguga, ei nõustu seisukohaga "Usume Andrus Veerpalu!", ei vääri vähimatki kuulamist ega mingitki lugupidamist.

Sellepärast, et nad hindavad kaasamist, mis tähendab, et igaühe seisukoht, kui alusetu ja informeerimatu ja lapsik see Veerpalu küsimuses ka ei ole, väärib sama palju arvestamist ja kuulamist, nagu Veerpalu kaasuse lahtimuukimise kallal kõvasti vaeva näinud Peep Pahvi, Tuuli Kochi ja Jaan Martinsoni öeldu-kirjutatu. Väga tabavalt ja irooniliselt ütleb sedasorti isetarkade kohta minu laupäevase Sulev Kõksi portreeloo Postimehe kommentaariumis keegi Jeekim: "Asjal on ka helge külg - taksojuhid ja koduperenaised panevad kommentaariumis isomeerset polümorfismi nigu puitu. Ilmselt stimuleerib see kurb sündmus andekate noorte minekut biokeemia ja geenitehnoloogi alale ja mine tea, saame äkki mõne nobelisti."

Seepärast, et nad hindavad pehmeid lahendusi: et vaikime asja maha, ei ole mõtet seda suure kella külge panna jne. Täpselt nagu on seda teinud ESLi nimeline muinaslaev.

Sellepärast, et nad hindavad sallimist: nad ei taha ega julge langetada otsuseid, igatahes mitte kriitilisi ja hukkamõistvaid, vaid proovivad iga hinna eest, maksku mis maksab, kas või ilmselgeid tõsiasju eitades, kõike tolereerida, kõigest aru saada, kõike mõista, kõike õigustada - jah, ka neid, kes spordis dopinguga vahele jäävad.

Mis kokkuvõttes ei olegi midagi muud kui moraalne relativism.

Ja mis on selle kõige tulemus, näiteks sportlikul areenil? Liiga palju memmekaid. Liiga palju pehmeid mehi. Lõtvu mehi. Tahtejõuetuid mehi. Võitlusvõimetuid mehi. Mittesitkeid mehi. Ja siis mõeldakse ja arutletakse, teiste seas professor Rein Taagepera, miks küll naised tänapäeval abielluda ei taha. Aga sellepärast, et noored naised tunnevad vaistlikult ära, et liiga palju on uues põlvkonnas kõlbmatuid mehi - nõrku mehi, kellele ükski naine toetuda ei saa ega tahagi.

Vaat siis, mis seos võib Veerpalu lõputul dopingulool ja tema Facebooki hiiglaslikul toetajaskonnal olla noorsoo mandumisega.

Muide, Norra käija Erik Tysse ei saanud rahvusvahelises spordiarbitraažikohtus WADA vastu õigust.
******Kinney Road, Tucson Mountain County Park, Arizona. 3. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Andrus Veerpalu oma abiliste advokaat Aiver Pilve (vasakul) ja Mati Alaveriga (paremal) 23. augustil Tallinnas pressikonverentsil. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Ajakirjanduse esindajad 23. augustil Tallinnas Andrus Veerpalu dopinguteemalisel pressikonverentsil. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

90 Kommentaarid:

At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

moraalne relativism... aga moraal ongi ju sotsiaalsetest tavadest tulenev. Mõnel pool peetakse normaalseks ajujahi alustamist enne, kui pauk käinud (B-proov), mõnel pool mitte. Mõnel pool on heaks tavaks mitte ilkuda, mõnel pool mitte.
Mina näiteks liitusin kogukonnaga just sellepärast, et meedia käitus alatult ja mul ei ole seni tekkinud vajadust sealt lahkuda. Usun-ei usu pole selles kontekstis kuigi olulised (kuigi ka mitteuskumiseks pole WADA asjaajamine põhjust andnud).
(P.S mis pehmetesse meestesse puutub, siis nt AV perekõlbulikkus on piisavalt kindel).

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit on jälle lõppjärelduse osas sügaval eksiteel. Noored naised ei taha noormehi sellepärast, et pärast Tšernobõli kasvas oluliselt poisslaste arvukus. Tänaseks päevaks on need suureks kasvanud ja moodustavadki tolle kirjeldatud 20-aastaste põlvkonna. Neidudel on nüüd oluliselt rohkem valikuvabadust ja seetõttu lükatakse püsisuhte loomist hiljemaks, kui tõsisemad tegijad on olelusvõitluses (mitte ausas võitluses) esile kerkinud. Ja just sellist mitte ausat võitlejat kehastabki meile täna AV. Ja temasse usutakse, sest nii tuleb edu.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

see eelmin ekomm on küll täiesti loogikavaba ja raske isegi kommenteerida

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Alo Rauna artikkel on valepositiivne.

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

See postitus vääriks lausa demagoogia aabitsasse raiumist või "laulu sisse panemist" :)

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Selle uskumise teema ei tähenda alati seda, et inimesed kiidavad heaks dopingutarvitamist. Kas ei võiks olla nii, et usun AV senikaua, kuni selgub tõde. Tõde ei pruugi olla positiivne dopinguproov. Kas kurjategija on kurjategija, kui ta tegelikult kuritegu ei sooritanud, aga kohus mõistis ta süüdi? AV teami vastased on seni teinud veel nõrka tööd. Ei ole suutnud tõestada veenvalt. Ühed usuvad Andrust, teised usuvad WADAT. Antud juhul hämavad nii AV team kui ka WADA. Senikaua saame uskuda ju mõlemit poolt ja see pole väär. PP räägib küll koguaeg faktidest ja õige see on, aga kas PP on veendunud, et need on ikka faktid (pean silmastestimismeetodit). Kui see on fakt laseks mina panna pea pakule ja kui ikkagi selgub tõde, et AV on puhas. Puhta all mõtlen seda, et kistakse näiteks kogu karjääri testid lagedale, testitakse ära, WADA testimeetodi puhul tehakse ka kindlaks, et see pole päris õige.
Tahan öelda seda, et me kõik oleme uskujad, sest need faktid, mis meil täna on, on kahtlase väärtusega mõlemilt poolt. Mina usun senikaua AV kuniks tõestatakse, et jah ta tarvitas dopingut, kasvõi valedetektoriga, varasemad dopinguproovid lagedale jne jne. Samas ma olen kahevahel 40:60 isegi AV teami kahjuks, aga kuni suhe ei ole 100:0, siis mul on ju õigus uskuda ja peaksingi uskuma. See ei tähenda absoluutselt seda, et ma ei taha, et asja edasi uuritaks ja tõde ei selguks.

Üks näide veel, valedetektor on ülihea asi, aga siiski mitte 100% kindel, kohtus seda ei kasutata, sama on WADA testiga - on kuradima hea asi, aga ikkagi ei kõlba. Oletame, et juhan käis Võrno saates, tuleb välja, et pettis naist, hilisemas põhjendus ebalevalt midagi hämab, et tegelikult ei petnud. Mis siis edasi saab?
Ajakirjanus tembeldab petiseks. Samas ta ei tohiks ju seda teha, aga ikkagi leiaks järgmise päeva postimehe ja õhtulehe esikaanelt, et juhan pettis naist. Kas see on fakt, et ta pettis naist? või me saame uskuda, et naist on petetud?

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Facebook on andnud meile unikaalse tööriista, millest statistikud ja sotsiaalpsühholoogid ammu unistanud. Viimaks ometi on saadud täpne empiiriline kehastus Canetti raamatus 'Mass ja võim' püstitatud küsimusele "Kes moodustavad massi?"
Eesti tingimustes, aastal 2011 moodustavadki massi need 70 000 AV uskujate kogukonnaga liitunut.
Massi, aga nagu massipsühholoogia meile õpetab, iseloomustab eelkõige emotsionaalsus, mõjutatavus, irratsionaalsus. Carl Ernst Jung defineeris massi kui inimkonna kollektiivset alateadvust. Massi iseloomustab samuti koherentsus, püüd oma liikmeid koos hoida. Nii ka 15:28 ei saa massist niisama lihtsalt väljuda, kuigi mõistus sellele kutsub.
Meie sotsioloogidel on nüüd unikaalne võimalus Eesti massi lähemalt uurida! Millised on nende eelistused, väärtused, vaated? Alo Raun viskab õhku oletusi, kuid need ei ole tõenduspõhised.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

16:37
"Ühed usuvad Andrust, teised usuvad WADAT. "

Pehmeks ei ole muutunud mitte ainult mehed, vaid ka teadus. Sotsioloogid teevad küsitluse, kes mida arvab, panna andmed tabelisse, joonistada graafikuid ja üllitada kena raamatu. Ning kõik on häpid.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa öelda, et tegemist on ainult (sisemise) moraalse relativismiga;) Ükski inimene ei ole läbi-läbi ebamoraalne, jagunetakse osadeks, nii neid ka hinnatakse. Pahvi-Värniku suhet iseloomustab täpselt sama asi, mida Undile ütles Kaalep (Stalini kohta): "aga ta on kirjutanud luulet!" Justament: suur inimene tegi pattu. Toetus Andrus Veerpalule FB-s on emotsionaalne massinähe, mitte individuaalselt moraalse hinnangu andmine. Rääkige nendega, mida nad teavad, mida nad arvavad ja saate teada, et (ilmselt) enamus püüab hoopis enda emotsionaalset minevikku/mälu puhtana hoida ja uskuda head.

Sellist aega ilmselt ei tule, kus keegi siiralt teleka ees ei röögi, spordivõistlusele kaasa elades. Jah, hiljem selgub, et see pani doppi ja see, kuid see ei pääse elutuppa, selle ees suletakse uksi. Tegemist on kodu kui privaatruumiga, sport on teleka kaudu seotud nii millegi intiimsega. Sõna otseses mõttes tuleb nahkdiivanile häiriv plekk peale. Grass (kirjanikuhärra) osutus natslaseks, ka see oli suur krahh rahvateadvuses, just nagu Kross oleks olnud kommunist.

Me oleme esimeses ja teises emotsionaalses laines hetkel, las asi lahtub ja hakkame siis häälekesi lugema. Kõik ei tea veel kõike - selline on olukord, järelikult ei ole alust, mille põhjal otsustada, jääb alles usk, usk on Veerpalu poolt, kuni asjad selguvad.

Gerry

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

16:40 oi-oi. AV tegi aastaid oma kangelastegusid ja teenis sellega leiba, kuid nüüd tema tagasiastumisel hakkavad igasugused uurijad ja puurijad kohe tema nimega omale leivaraasukesi lauale kandma. Ausal inimesel ei ole ilus nõnda käituda. Aus inimene ei lõika kasu teise õnnetusest. Aus inimene läheb ja usub puhtasse sporti nagu ta seni on uskunud. Langeb Veerpalu, langevad ka ausad inimesed. Langeb usk aususesse ja ausasse riiki. Ajakirjandust niikuinii keegi ei usu juba ammu.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Mida naised AV-s leiavad? Sõitis kogu aeg kühmus seljaga, hiilivalt, nagu oleks midagi varjata.

 
At 17:10, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, Gerry, huvitava käsitluse eest. Ma ei tea, kes te olete, aga tore on näha, et siinsesse arutellu on lülitunud inimene, kel näib ilmselgelt olema tugev humanitaaria ja ka psühholoogia-sotsioloogia taust - see ainult rikastab keskustele. Aitäh vestluses sõna sekka ütlemast!

Minu seekordne sissekanne on pigem esseistlik ega ole mõeldud faktipõhise loona, et nii ma ütlen ja just selline on kogu tõde, vaid see on mõeldud lööma diskussioonis lahti uut ust, et miks meil on AV uskujaid ikka nii palju, kuigi FBs saaks end ju sealt kommuunist kergelt maha võtta, seda enam, et kaalutletumalt mõtlevate inimeste hulgas (vt eelmiste postituste kommentaarid) on maad võtmas järjest tugevam ja selgem skepsis ja kriitiline hoiak.

 
At 17:11, Blogger Priit Pullerits said...

17:09 - ärge nii isiklikult pahatahtlikuks minge, palun. Seda enam, et Veerpalu stiili on asjatundjad ikka väga heaks hinnanud.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Alo Rauna vabameelsust propageeriv artikkel ajas konservatiivse Pulleritsu ikka väga vihale. Aga natuke meelevaldne on seda siduda Veerpalu asjaga. Ja Veerpalu FB uskujad ei ole tõenäoliselt siiski ebamoraalsed, pigem lihtsameelsed lollikesed.

JAANUS

 
At 17:30, Blogger sk8erboi said...

moraalne relativism võib ju olla pehmete meeste põhjuseks, aga see pole põhjus, miks AV klubil on FBs 70000 "fänni".

põhiline on see, et normaalsele, mõtlevale ja emotsionaalsele ehk inimlikule inimesele (noorele) on vastukarva igasugune maaslamaja tümitamine pulleritsude, pahvide ja kelle iganes poolt ainsa eesmärgiga skandaalist feimi ja sulli teenida.
selge on see, et nii paberlehed, onlainmeedia kui ka käesolev blogi saab kõige rohkem klikke ja kommentaare ning päeva lõpuks kõlisevat ikkagi selle tõttu, et seal on kirjas kellegi AV nimi ja paksus kirjas SKANDAAL. ja öelda, et see (mis toimus) on mingi püha uuriv ajakirjandus on sellesama zanri jälk mõnitamine. ja põhjuse selleks andis ajakirjandus ise, tuues loo välja õndsas õhtulehe stiilis "keegi saunas rääkis" iga mõtlev inimene vaatab, mis sisuga tänapäeval nn "uudised" on, paneb 1+1 kokku ja järeldab sellest, et appi tuleb minna nõrgemale. ainult pullerits ja co on nagu mingid b-kategooria jõmmid kes ilmuvad välja siis kui suured poisid on kedagi juba vaeseomaks peksnud ja togivad siis varbaotsaga, mõnitavad ja karjuvad, et "näete, ma olen kogu aeg tegelikult kõva mees olnud" (loe: suusaliitu peksnud). selline ärplev ja üleolev suhtumine lihtsalt ei lähe noortele "peale" ja sellise suhtumise vastu protestitaksegi. minule ja teistelegi (lugege Kiku raamatut) võibolla ka ei meeldi ESL käitumine, aga meedia käitumine on täiesti OUT.

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

sulliga absoluutselt nõus. See ajakirjutajatele muidugi pähe ei mahu.
15:28, kui juba kellaaegadega identifitseerimiseks on läinud.

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

P.S - "Massi, aga nagu massipsühholoogia meile õpetab, iseloomustab eelkõige emotsionaalsus, mõjutatavus, irratsionaalsus." - siis peaks ju kõik karjas ninapidi Postimehes olema.

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Toetan sulli nagu AV-ki, kuigi mõistan hukka valemängimise dopinguga.

Usk AV-sse on tekkinud mitte üleöö, vaid tänu AV poolt valatud higile pea kahe aastkümnega. Seda usku ei ole võimalik murda pooltõdedega esineva ajakirjanduse ja une pealt pissile ajavate dopinguküttide kahtlasevõitu tulemustega. Usu murdmine võtab aega. Pealegi FB-s oma usu väljendamine ei oma suuremat väärtust kui sõbralisti pikendamine.

Kas FB sõber on ka tegelikult sõber?
Kas online meedia on ka tegelik meedia?
Kas PP mõtleb alati seda mida kirjutab?
Kas me usume PP-d?

Oeh, neid küsimusi kerkib nagu seeni, kui keegi julgeb usu teemat lahkama hakata. Tuletaks meelde siin Kanepi jutukest mille eelnimetatu tööandja koos loo tellijaga kahasse kinnimaksis.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

"eelistavad sellele õndsat teadmatust (ignorance is a bliss)"
...

Ignorance is bliss. "A bliss" ei saa öelda. Guugelda teinekord igaks juhuks üle :)

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Eestlaste üks suuri probleeme, kui nii võib öelda, on keskendumine maailma mastaabis üliväikestele probleemidele ja siis seda probleemi väga pikka aega kõik koos tuhande eri nurga alt vaagimine.

Elu läheb edasi. Andrus on ammu oma spordialased etteasted lõpetanud. Uus suusahooaeg on varsti algamas.

Soovitan kõigile lugeda rohkem muukeelset spordiajakirjandust - siis saab aru kui suur on see nö. Veerpalu-probleem kasvõi Euroopa mastaabis.

Huvitav oleks teada, millal mõni Eesti heal tasemel spordialane blogi inglisekeelseks üle läheb? Või on juba mõni läinud? Saaks lugeda heal tasemel ka muid teemasid, kui see, mis Eestis aktuaalne on. Ja näeks ka, kui tegija on Eestist pärit sporditeemaline kirjutaja muu maailma mastaabis.

 
At 19:49, Anonymous Anonüümne said...

Eelmise postituse kommentaariumis kirjutab lugupeetud Michael White, et täna kohe kahes artiklis AV kaitse teadlastiimi liikmed Kõks ja Terasmaa esitavad uusi põhjendusi, mis ümberlükkamatult tõendavad AV süütust. Jah, ma märkasin EPLi lehitsedes Terasmaa üle kahe lehekülje artiklit. Kahjuks olen pingelise tööpäeva järel väsinud ja mõtlesin tõsiselt, kas peaksin Terasmaa pika kirjutise läbi lugema. Otsustasin, et siiski mitte, sest olen tegelikult oma seisukoha juba kujundanud. Tahaks trenni ka jõuda. Tänan tähelepanu eest!

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

"Andrus Veerpalu aitab kaardistada Eesti terviseradasid" http://sport.err.ee/suusatamine/1c4ec377-a3cd-4492-a062-26178105114d

Mis on teoksil? Kas keegi kavandab mingit ärilist tehingut? Pean silmas mitte AV muidugi, vaid niiditõmbajaid

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

"Liive: peame mõtlema, kuidas Alaveri suusatamise juures hoida"
http://sport.err.ee/suusatamine/e9f80ff1-2bec-4164-bbc5-7533714cf601

Loe ja imesta! Siin mängitakse ikka täispanga peale

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Nonii, eile palusin uurida kuidas EE rahastab advokaatidele teie ja meie rahade eest maksmist ning juba täna koorub skeem lahti miskite Terviseradade ekspertiisi näol AV isikus. No siin riigis aetakse silmapilgutamata JOKK skeeme. Wel-come-toEst-onia. No aga vähemalt vastus tuli ja kiiresti, tänx!

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

See on kõik meelelahutus ja miks MA peaks lahkuma? Lahutab meelt edukalt ja nagu eelnevalt juba mainiti, tuleb kaugemalt seda pilti vaadata ja mitte silmad punnis sellel teemal õelutseda. Elu läheb edasi ja meelalahutus jätkub.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

See EE raha ei oma tähtsust, neil on erafirmade seas selline kasvav toetus, et paneb imesatam ja teeb kadetaks.

 
At 21:03, Blogger Karli said...

PP essee on üks võimalus Veerpalu fenomeni seletada.

Siin on väga lühidalt üks paljudest teistest võimalikest mõttekonstruktsioonidest:

1. Inimene on olemuselt religioosne olevus
2. Mingil põhjusel on religioosne inimene saanud evolutsiooni käigus eelise nende ees, kes seda ei ole
3. Väga lihtsustatult - religioossus tähendab seda, et inimene usub ja mingid nähtused on tema ja sama usku inimeste jaoks väljaspool kahtlust
4. Olemuslikult pole vahet, kas inimene usub Jahvet, teadust, olümpiamänge, astroloogiat või Andrus Veerpalu.
5. Eestlased on sama religioossed, kui kõik teised inimesed. Lihtsalt meie usuobjektid on Euroopa kultuuriruumis tavatud, st mittekristlikud.
6. Miks on evolutsiooni käigus religioosne inimene saanud eelise? Evolutsioon on muuhulgas inimrühmade võitlus ellujäämise nimel. Paremad võimalused püsima jääda on olnud niisugustel inimrühmadel, kus mingi hulk omavahelisi suhteid on väljaspool kahtlust, st need suhted on sakraliseeritud. Olen toonud näite kahest luuresalgast, kes lähevad missioonile ning kus ühes hüüab juht "Võitleme nagu Veerpalu!" ning teises komandor innustab "Paneme nagu tavaliselt". Tõenäosus, et teise rühma puhul meenuvad kodused pinged (naine pettis komandöriga jms.) on ilmselt suurem (dzhotile viskujaid on vähem) ja seega missioonilt kojupöördumise võimalus väiksem.
7. Veel kord, see arutluskäik on esitatud väga-väga lihtsustatult. Lugege religiooniatropolooge Rappaporti, Eliadet jne.
8. Eelpool toodud põhjustel ei tasu Veerpalu uskujaid naeruvääristada. Praegu toimuv on täiesti objektiivne protsess.
9. Kui Veerpalu jääb publiku silmis veenvalt süüdi, toimub vaevaline kohanemine ja paljude jaoks muutub usuobjektiks keegi teine või miski muu.

OK, nüüd läksin väga libedale teemale ja ilmselt ärritan paljusid. Aga lugege huvitavaid teadlasi:)

Eelnev ei vasta kuidagi, et kas Veerpalu võttis dopingut või kas Jumal on olemas.

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui jutt juba religioonile läks, siis ajaloost on hästi teada juhtum, kus rahvahulga hukkamõistmine („süüdi, süüdi") andis valitseja Pontius Pilatusele ajendi ühe veidi kummalisena tundunud mehe piinaval viisil hukkamiseks. Mis sellest, et ega see karjuv rahvahulk osanudki seletada, milles mees süüdi on - variserid olevat midagi halba temast rääkinud. Aga lihtsalt vahva oli süüdi mõista ja oma mõjuvõimu tunnetada.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

to 19:37 eks see on teada ka, kes proovib lähiajal inglise keeles läbi lööma hakata. Saab olema ikka palju raskem kui siin Eestis - ainult MA-d ja AV-d:)

 
At 22:37, Anonymous Anonüümne said...

19:37, 22:21 siin panete küll rängalt puusse. Maailmas ei ole maailmatasemel spordist kirjutajaid. Sest sport on olemuselt natsionalistlik (vaatamata vastupidiselt väidetavale) ja publik ei seedi, et spordist kirjutab teise maa ajakirjanik.

 
At 22:52, Anonymous Anonüümne said...

Sulli klassivend ütles...

Mul on teile Priit selline idee välja pakkuda, et küsige inimeste käest või mõelge inimeste peale, kelle puhul te teate, et nad põhimõtteliselt toetavad homosuhete mingil kujul legaliseerimist ning sis uurige või mõelge nende suhtumisele Andrus Veerpalu juhtumisse. Kas te tõesti arvate, et homosuhete pooldajad on altimad Veerpalu skandaali maha vaikima või mahavaikimisega nõustuma. Minu arust on vastupidi, homode vastaseid/vihkajaid on Usume Andrus Veerpalu saidil rohkem kui mittevastaseid.

PS Sulli enda seisukohad Veerpalu asjas on selge pettumus mulle

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Sulli klassivend ütles:

Rahvuskangelase kaitsele nö viskuvad pigem ikkagi konservatiivsemad inimesed kui liberaalsemad inimesed.

 
At 08:44, Anonymous Nipi Tiri said...

Muide, üks väike tähelepanek.

Kas lgp P.P. või teised siinsed lugejad ei ole märganud.

Sisuliselt on kaks leeri, uskujad ja mitteuskujad.

Võrrelge nüüd erapooletult nende kahe leeri sõnavõtte (kaasa arvatud praegune PP postitus, millega abs nõus ei ole)

Kui võtavad sõna uskujad, kas te näete kuskil teise leeri maha tegemist, nimedega nimetamist, rumalaks, pehmeks, ..., jms tituleerimist. Ma ei tea. Mina ei näe. Öeldakse vaid et asi ei ole läbinist wada poolt puhas, seega pigem usume AV'd.

Kui võtavad sõna mitteuskujad, siis mitte alati, kui piisavalt tihti hakatakse vastaspoolt materdama, tehakse vihjeid, et ega NEED ikka päris TÄIE mõistuse juures ei ole - rohkem ikka metsa poole. Üritatakse n.ö. uskujad teha ullikesteks.

See on suht tuntud (demagoogiline) võte, kus oma arvamust üritatakse peale suruda oponenti naeruvääristades.

Mõelge selle peale, analüüsige.

Ja küsige endilt, miks nii tehakse/teete? Miks? Kas muidu tunduvad teie argumendid liig nõrgad, kardate et teil ei ole õigus ?

PS: pigem usun kui ei usu ja enamasti tunnen end servast solvatuna selliste lahmivate kommentaaride juures. Ka PP praeguse artikli juures.
PPS: ei ole alla 30'e. IQ on ka täiesti aksepteeritav. Pede ka ei ole. Isegi servast mitte.

Muide, mulle tundub et uskujad on ka need kes arvavad et AV kasutas dopingut. Nad lihtsalt usuvad, et kasutas. Väga tugevalt usuvad. Kohe nii tugevalt et ei saa rahulikult argumenteeridagi... Kohati tundub et nad on oma usus kinni rohkem kui AV uskujad. Ja igasuguste argumentide suhtes topivad näpud kõrva ja ütlevad: "lalala ei kuule, ei kuule, lalalala"; ning naeruvääristavad AV pooldajaid edasi. Mitte ilmtingimata siin, see viimase lõigu teravik oli suunatud üldise online meedia kommentaariumisse.

 
At 09:10, Anonymous Nipi Tiri said...

Edasi mõtet mõlgutades teemal uskumine ja religioossus.

AV uskujad on vaikselt, avaldavad toetust, klikivad facebookis toetuse nupule, aegajalt mainivad kuskil kommentaariumis vastuargumendiks et usuvad AV'd ja ei usu wada't.

Ei ole eriti religioosne. Ei evi religioosseid tunnusmärke rohkem kui FB's oleva lehe nimi "Usume". Võibolla sai see nimi halvasti ja oleks pidanud olema "Toetame".

AV mitteuskujad, võtavad pidevalt sõna. üritavad õigustada miks nad nii arvavad, veel enam, üritavad oma arvamust peale suruda igal võimalusel ja meetodeid kasutades (mäletate, eelnevas kommentaaris olnud teiste naeruvääristamise jutt)

Sarnaneb üsna palju uksele koputavate jehoova tunnistajatega.
Ütleks et on päris sügavalt religioosne. Religiooni tunnusmärgid on täiesti olemas.

Sedapidi pisike mõtteharjutus siis ka.

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Ei kuulu Veerpalu uskujate kommuuni, kuid Veerpalu kaitseks tuleb öelda, et eile tegi üks kasvuhormooni uurinud teadlaste meeskonna liige mulle kirgliku vaidlusega selgeks, et WADA kasvuhormooni testi paikapidavus ehk valiidsus on ümmargune null. Seda testi pole WADA eksperimentide abil korralikult tõestanud ning mõõtenorme fikseerinud. Muidugi tuleb lisada, et Suusaliidu käitumine on paras PR-krahh, aga patust pole puhtad ka WADA, FIS ja tihtilugu ennatlike järeldusi tegev meedia.

Matis Song

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Aga kõige selle värgi juures, me võime tõestada, et selline testimine on jama, aga lõpliku otsuse teeb siiski paljukirutud FIS, kuna suusavõistlused toimuvad selle organisatsiooni egiidi all ja nemad on ka ainukesed, kes annavad ja võtavad võistluskeelu sildi ära, meeldib see või mitte.

Matis Song

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

hr. Matis
Taaskord unustate põhjendada, kui test on jama, siis peaks põrujaid olema väga palju. Millegi pärast neid ei ole. Olen veendunud, et enamus dopinguteste ei vasta meie nn teadlaste kriteeriumitele, kuna see ei ole taotuslik.
Kui proovi võtja viibis alpitoas 4500 m kõrgusel ja ta isegi ei tundnud midagi siis ... . Või oli see suusatajate poolne mõrvakatse

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Seda testi hakkati ka minu teada küllalt hiljuti tegema - WADAs. Eelmise Priidu sissekande kommentaariumis kirjutasid teadjamad mehed selle WADA testi vähetõestavust ka küllalt korralikult lahti. Muidugi samas on auke tõesti kaitsjate poolt. Sest see 4500 m kõrguse tingimustes viibimine ja siis proovi võtmine mõni minut pärast vastava kõrguse määra sisselülitamisel on küll naljanumber. Sest samal kõrgusel Tiibetis olemine on miskipärast meie kõrgusvööndi inimesele paganama keeruline. Aga mulle tundub, et kogu selle supi eraldamine elementaarosakesteks kipub jääma aastakümnete tuleviku.
Matis Song

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

okei,löpeb see vauidlus arbitraazis näiteks AV vöiduga. Mis edasi? Eesti Suusaliit on peale seda ägedas konfrontatsioonis FISiga,kes siiski koordineerib kogu suusatamist. Kas selline vastasseis tuleb Eesti suusatamisele kasuks vöi "neelab" FIS selle rahulikult alla? Vöi hakkab kiusu ajama? sellisel juhul vöib see vöit osutuda päeva löpuks pyrrhose vöiduks...vöi mis?
priit

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

no aga mida siis? Las AV läheb huntidele, et kodurahu püsiks? Või ehk oligi sellega arvestatud?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kas FISi otsuse originaaltekst on ka kuskil netis saadaval? Tekkis huvi nende väidetavate küsitavuste (Veerpalu dopingutarvitamise tunnistamine, Savi kõne Lewisele jne) sõnastuse vastu...

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

eelmisele
http://www.ohtuleht.ee/multimedia/pdf/FDP_Decision_EST_CC_Andrus_Veerpalu_21082011.pdf

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

vb õnnestub nii
http://www.ohtuleht.ee/multimedia/pdf/ FDP_Decision_EST_CC _Andrus_Veerpalu_21082011.pdf

võta 2 tühikut vahelt välja

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh! Täitsa huvitav lugemismaterjal. Pole veel lõpuni jõudnud, aga tundub, et ehk FIS peab selle "the Athlete had admitted verbally" all silmas Savi kõnet Lewisele, mida ühes eelnevas punktis mainiti - et soov asja varjata on samahästi kui ülestunnistus?

 
At 12:30, Blogger elle s'ennuie said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

AV juhul on tegu selge usaldatavuse credibility probleemiga. USAs visati Strauss-Kahn'i vägistamises süüdistanud hotelliteenistuja avaldus juba tagasi, sest too õnnetu Ghana immigrandist naine ei loonud oma jutuga pilti tõtt rääkivast inimesest. Muu hulgas valetas ta, nagu oleks teda Ghanas grupiviisiliselt vägistatud. Seejuures leiavad uurijad DNA analüüsi põhjal, et DSK ja toateenija olid "in hurried sexual encounter". DNA tõestavat seda vastuvaidlematult.
AV ja ESL kogu käitumine juhtumis samuti ei loo pilti tõerääkijatest. USA kohus võtab credibility aspekti arvesse. Ka FISil on täielik õigus seda teha. Ainult Eestis millegipärast peetakse kõige paremaks asjade vaatamise viisiks silmaklappidega vaatamist.
Niisiis, Kalle Muuli tähendus, et testivõtmise eest põgeneti Otepääl nagu Põuavälgu pioneerimängus, ei ole tähtsusetu müra, vaid suure pildi üks osa. Aga nagu ütlesin, Eestis, eriti teadlaskonnas, soovitakse asju vaadata silmaklappidega.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

->12:48

AV ja ESL kogu käitumine juhtumis samuti ei loo pilti tõerääkijatest.

Täpselt ja see on üks peamisi argumente miks lihtsalt ei saa "uskuja" olla. Aus sportlane / meeskond oleks peale positiivse A proovi saamist kivi alla pugemise asemel hoopis teisiti käitunud.

Seda AV tiimi mitteusutavat käitumist arvesse võttes ning seda usklike või õigemini kergeusklike arvu vadates, tuleks äkki ka Eestis puust I-Pad'e parklas paarisaja € eest müüma hakata.
Turgu paistab olevat.

http://forte.delfi.ee/news/digi/sulid-muusid-naisele-mcdonaldsis-ipadi-pahe-puust-tahvli.d?id=56859752

P1

 
At 14:01, Blogger Tauno said...

Samas on muidugi jama, kui "AV ja ESL kogu käitumine" kipub peamine skeptikute argument olema.
Pole just väga objektiivne tõe allikas, või mis?

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Oletaks, et AV on terviseradasid kaardistama saadetud ka välja selgitamaks suusaklubide suhtumist AV dopingutarvitamisse ja ESL juhtkonna poliitikasse: kes püüab säilitada neutraalsust, kes avaldab toetust, võib-olla keegi ei anna terekättki. Vastavalt suhtumisele kujundatakse ka ESL ladviku poliitika algorganisatsioonide suhtes.
AV ringreisile saatmine on väga selge märk ESL juhtkonna poolt klubidele. Ma tõlgendaks seda. järgide partei liini või võite asju ajada ESL väljas. Sest ei kujuta ette, kuidas AV uskuv juhtkond ja mitteuskuv liikmeskond (palju neid on? on nad vähemuses?) ühe katuse alla saaksid mahtuda. Liiga skisofreeniline.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

->Tauno

Argumendid on peamiselt:
1. Maailma antidopinguorganisatsiooni poolt analüüsitud positiivne dopinguproov.
2. Rahvusvahelise suusaliidu poolt määratud võistluskeeld.

Neid otsuseid saab usaldada ja mitte usaldada.
Nende otsuste usaldamise põhjuseks on nende 2 organisatsiooni senine tunnustatus ja aksepteerimine reeglite loojate ja kontrollijatena.
Nende 2 otususe mitteusaldamine saab, nende 2 organisatsiooni senist prestiiži arvesse võttes, olla võimalik vaid AV (antud juhul) käitumise usaldamisega. Aga kuna AV ja ESL käitumine ei ole usaldust äratanud siis ei ole järelikult ka seni väga lugupeetud organisatsioonide otsustes kahtlema hakkamiseks põhjust.

P1

 
At 15:14, Blogger Priit Pullerits said...

Väga loogiline arutluskäik, P1, nii selles eelnevas kui ka 13:45 jäetud postituses. Homme siis ilmub "meie ühistööna" minult sel teemal ka üks lehekirjutis. Aitäh, P1, oma arutluskäikude ja loogiliste järeldustega toetamast!

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Sõnnikuga loopimine on enam-vähem veenev argument, kui parafraseerida vabatahtlik Mareki ütlemist Hašeki Švejkis. Härra Pulleritsul on kummalised viisid oma oponentide veenmiseks. Selliselt jätkates pole mingit kahtlust, et 70 000 inimest usun Andrus Veerpalu kampaanias osalejat tulevad varsti ja laulavad sulle "laulma hakkan ma" viisiga Pri-iit Pull-e-rits Priit Pullerits. Võibolla kannavad isegi kätel nagu Švejki hullumajas.

Mul on IQ kõigest 128, RR parim koht esikahekümne sees ja kevadel saan magistrikraadi omanikuks ja pealegi kuulun ma alla kolmekümne aastaste lõtvade meeste põlvkonda. Seetõttu olen ma hetkel näost punane, et ma üldse oma arvamust julgen avaldada. Siiski pean tunnistama, et mina küll saan Andrus Veerpalu toetajatest aru. Nad saavad meediast kahte sorti vastandlikku infot - dopinguproov on positiivne ja eesti teadlaste väited, et kasvuhormooni testimise metoodika pole usaldusväärne. Loomulikult nad usuvad, et dopingutest pole usaldusväärne, sest seda ülteb neile nende sisetunne, mida mõjutavad Andrus Veerpalu muhe olek ja tema tegemised ja saavutatud tulemused. See on väga inimlik, et inimesed usuvad seda infot, mida on neile meeldivam uskuda, sest mingeid teisi objektiivseid põhjusi teistmoodi uskuda ei ole, sest palju on meist neid, kes tegelikult kasvuhormoonide isomeeride polümorfismi nigu puitu panevad? Millest siin nii raske aru on saada? Selline uskumine ei näita meie põlvkonna nõrkust, vaid tugevust. See näitab, et on palju inimesi, kes usuvad, et inimesed oma loomuselt on head.

Naiste koha pealt sa eksid rängalt. Naistele on väga tähtis empaatiavõime olemasolu. Vähemalt intelligentsetele naistele.

Martin

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Martin loe tõesti P1 arvamust kell 14:50. Kirjutad sisetundest... Saan aru, et sa oled tundeinimene, aga siiski mõistusega vastu võetud otsused osutuvad elus palju sagedamini õigeteks.

Kunnar

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits tuleb pea kõigis vaidlusalustes teemades varem või hiljem välja argumendiga, et tänapäeva noored on memmekad. Miks on see Priit Pulleritsule nii südamelähedane teema? Hea Priit, tartlased mäletavad väga hästi aegu 30 aastat tagasi.

 
At 16:14, Blogger Tauno said...

"Nende 2 otsuse mitteusaldamine saab, nende 2 organisatsiooni senist prestiiži arvesse võttes, olla võimalik vaid AV (antud juhul) käitumise usaldamisega."

Ma pakun veel ühe põhjuse. Kõnealuse dopingutesti metoodika ja selle tulemuse osas tõstatatud küsimused ja vastuargumendid.

Tunnistan, et endal on vaba aja ressurss jäänud ebapiisvaks, et (eriti viimaste) AV teadustiimi vastuargumentidega sügavuti tutvuda. Enne seda, kui ma pole endale neid argumente pulkadeni lahti võtnud, ennem ma lõplike seisukohtadega ei kiirusta.
"AV tiimi käitumise" argument on siinjuures sedavõrd pehme ja kaudne argument, et sellel baasil keeldun mina isiklikult küll mingeid seisukohti vastu võtmast.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

"See on väga inimlik, et inimesed usuvad seda infot, mida on neile meeldivam uskuda," jj pula --
Martin, kui Sinu IQ on tõesti 128, siis saad ainult meie haridussüsteemi ja noorsookultuuri süüdistada, kes Sinu mõtlemisvõime on p..sse keeranud. Sest sinu jutus puudub elementaarne loogika. Oled tõesti Rauna märgitud lõdva põlvkonna esidaja. Aga Sul on veel lootust - seda näitavad IQ ja RR kõva saavutet tulemus.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

->Martin
Inimlikult tuleb uskujatest ja toetajatest aru saada, aga ühel hetkel peaks mõtlev inimene hakkama aru saama, et teda lollitatakse. Kui ikka nii palju mitte mõtlevaid, vaid kunagiste emotsioonide toel elajaid on, siis hakkab Eesti ühiskonnast suisa kahju. Tegu on ju populistidele ja JOKK-i aretajatele super põlluga. Kannatavad kõik ka näiteks (võtame suvaliselt) keskkonnatehnoloogia magistrid, kellel on IQ 128. ;D


P1

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

P1 nn loogika on samasugune tundehellitus kui Martinigi oma. Üks neist saab peasilitusi ja teine kuklavõmme. P1'l on tunne, et WADA on ilmeksimatu ja on tunne, et ESL hämab. Kus kohas see loogika siin avaldub?

Ühele on üks asi nö loogiline ja teine asi teisele. Ega selle pärast uskujaid, mitteuskujaid tümitama pea, ega manipuleerima kuidagi teisiti arvama.

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Õnneks ei ole noored suusatamist jätnud vaid vastu pidi

http://sport.err.ee/suusatamine/7b83d961-bbe1-46b0-b085-c5e3185d69fc

 
At 17:05, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, mehed, mulle tundub, et siin tikub asi jälle käest ära minema - emotsionaalseks lajatamiseks. Mulle küll meeldivad rohkem nende seisukohad ja põhjendused, kes Martinile vastu astuvad, kuid tegelikult kirjutas Martin ju väga armsasti, isegi tema minu vastu suunatud sõnavõtus oli omajagu elegantsi ja väljapeetust, nii et palun, et ärge teda niiviisi ka tümitage - säilitagem ikka üksteise vastu elementaarne lugupidamine. Mitte ei tahaks, et siin asjad jälle nii üle pea kasvaksid, et rahustuseks tuleb kommentaarium jälle mõneks ajaks kinni keerata. Andkem tuld loogikaga ja argumentidega, aga ärme isiklikult üksteist tümitame, ja kui keegi tahab kellelgi torgata, tehku seda elegantselt, ilma pahatahtlikkuseta ja kurjuseta, eks! Efektne teravmeelsus - jah! Kuri personaalne õelus - ei!

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Tänud P1-le lihtsustava vihje eest. Olen oma otsingukiirusega kauaks sööti jäänud ja kõrge IQ-ga inimeste kohta kuluvad vihjed marjaks ära.

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Leidsin aega ja lugesin eilsest EPList läbi Veerpalu teadlaste seisukohad. Ladusalt veeratatud jutud mõlemad, vastaspoolt ju pole neis esindatud, mis nii viga kirjutada. Kõige rohkem võttis muigama see 100-kordne kasvuhormooni tootmine. Teadlased on lihtsalt jätnud ütlemata, et kuskil on mõni teine geenikombinatsioon, mis seda anomaaliat pärsib ja kontrolli all hoiab (nii et tegelikkuses eritub ikka normaalne kogus HGH-d).

Veerpalu populaarsuse taga on üks tema kohta käiv üldteada iseloomustav sõna - 'tagasihoidlik'. Ta pole mitte kunagi meediale end avanud. Ainus, mida me enam vähem täie kindlusega võime tema kohta väita on see, et avalikkuse ees pole ta kuigi sõnaosav, annab oma intervjuud, kuid ei naudi neid, ei oska eriti rääkida. Kõik. Tema eluhoiakud? Suhtumised? Eelistused? Talle vist meeldivad koerad... aga see 'vist' on ka kõik, mida võime oletada. Aga kangelasest on vaja rääkida. Ja nii ongi Veerpalu kohta kasutusse võetud sõna 'tagasihoidlik'. Ja miskipärast see eestlastele meeldib. Ta on nii 'tagasihoidlik', et me ei saagi ju temast midagi teada, sest 'tagsihoidlikkusest' ta ei räägi. Ja me ei küsi ju ka, sest milleks tagasihoidlikku inimest tüüdata. Väga mugav kuvand, tuleb tunnistada.

Kes on ikkagi see Veerpalu, kellesse usub nime ja näoga 70 000 inimest?

(Priit kirjutas kevad-talvel ühe loo sellest, mis on Veerpalu 'tagasihoidlikkuse' kuvandi tagant välja immitsenud - kiired autod, shikid ülikonnad... ja üllatus-üllatus - ladus jutt. Otsisin viidet, aga leidnud kahjuks üles.)

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

P1

Rahunege maha. Ma ei räägi sellest, kas mina usun või mitte. Püüdsin selgitada, miks inimesed minu meelest võivad Andrust uskuda. Vähemalt ma julgen oma nime alt kommenteerida. Erinevalt mõnedest argpüksidest.

Martin

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Worldloppeti suusamaratonide sarja avas Kangaroo Hoppet
http://maraton.postimees.ee/549504/worldloppeti-suusamaratonide-sarja-avas-kangaroo-hoppet/

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

"Aprillis ja mais sekveneeris 12-st Tartu ülikooli teadlasest koosnev töörühm Andrus Veerpalu GH1-geeni geneetilise järjestuse. Andrus Veerpalul on unikaalselt võimas treeningujärgne kasvuhormooni produktsioon, ehk üliharuldane geenimutatsioon"

Kas neid 12 teadlast ei saa ka uskuda? Mis toimub?

http://www.epl.ee/news/arvamus/veerpalul-on-uliharuldane-geenimutatsioon.d?id=56802250

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

->Martin
Vabandust, enda meelest ma ei puutunud sinu uskumist või mitteuskumist. Ma üritasin isegi oma esimese lausega sinu jutule toetust avaldada, edasi üritasin ma välja tuua seda, et kuskil peab siiski piir ka olema. Vabandust, kui sa valesti aru said.

Nimest, initsiaalide kasutamine või vaid eesnime kasutamine on tänapäeva maailmas küllaltki võrdselt anonüümsed, see et sa mingiskipärast oma andmeid jutu sees ligia palju avaldasid ja ma teatud põhjustel 1+1 kokku suutsin panna ei tee sinust veel oma täis nime all esinejat.

P1

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Lugedes kommentaare, tundus mulle millegipärast kohane jätta siia järelemõtlemiseks sõbra poolt FB -sse postitatud mõttetera:
"Õpeta lolli kui palju tahes, ikka teab kõike kõige paremini!"

terv
Peip

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

"Leidsin aega ja lugesin eilsest EPList läbi Veerpalu teadlaste seisukohad. Ladusalt veeratatud jutud mõlemad, vastaspoolt ju pole neis esindatud, mis nii viga kirjutada. Kõige rohkem võttis muigama see 100-kordne kasvuhormooni tootmine. Teadlased on lihtsalt jätnud ütlemata, et kuskil on mõni teine geenikombinatsioon, mis seda anomaaliat pärsib ja kontrolli all hoiab (nii et tegelikkuses eritub ikka normaalne kogus HGH-d)."

18:10 väljaöeldu väärib küll kordamist. Eriti kui ainult paar kommentaari allpool pole jälle üks mitte millestki aru saanud. [Ka mind paneb 100-kordne kasvuhormooni tootmine muigama. Mees peaks ju surnud olema!]

AV tagasihoidlikkuse kohta aga võib tuua paralleeli eestlaste kohta üldse - eestlaste vaikiv endassetõmbunud olek, võrreldes nt venelastega, ei tarvitse tingimata tähendada sügavas mõttes olekut, vaid hoopis... mõtete puudumist. Sest kui inimene mõtlev kõvasti, siis lõpuks peaks ta oma mõtted ka teistele välja ütlema, või mis?

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud P1, ei pea eriline geenius olema, et 1+1 kokku pannna, eriti arvestades, kui väike eesti on. Siiski oli üsna lapsik selle avastusega siin keksida, sest ma ei avaldanud neid andmeid selleks, et keegi neid kurjalt ära kasutaks. Tundub, et ainult härra Pullerits sai aru sõbralikust pilkest, mida see kommentaar endas sisaldas.

Martin

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Vaikse kihutamist armastava Veerpalu kõrval oli ju jutukas ja terava ütlemisega Jaak Mae ning muhe Raul Olle. Ega suusakoondis ei peagi olema nagu poistebänd, kõik ühesugused.

Matis Song

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

->Martin
Eesti on väike jah, aga antud juhul on asjaolud tingitud veel väiksematest haldusüksustest.
Lapsik - võibolla tõesti aga ma olen endaga antud kontekstis üpriski rahul. Paha muidugi, kui sa solvusid - sorri.
Andmete kurjast kasutamisest- et siis millest jutt?


P1

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

>Martin

Eesti väiksus ei puutu siin üldse asjasse. Mõned inimesed on omandanud sellise ande nagu loogika ja oskavad paar sammu ekseldada ning Gogolilt mõne küsimuse küsida. Kõik muu on juba ajalugu. Jäta see endale meelde ja juhul kui tahad tahtlikult oma nime mõistukõnena esitada siis võta arvesse, et kõik ei pruugi seda osata väljalugeda, kuid mõned suudavad ausa inimese jutust vajalikud killud ilma tutvusteta kokku panna. Soovitan sul oma EQ viia IQ-ga samale tasemele, siis saad aru, et P1 ei tõmmanud sulle vett peale vaid nentis tõsiasja, et sa oled isiklike andmete avaldamisel tahtmatult väga lõdva randmega mis tuleneb ilmselt vähesest elukogemusest. Aga põhimõtteliselt olen nõus nii sinu kui P1 seisukohtadega. Neis on oluline iva olemas nii veider kui see ka pole.

17:18

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

P1, ma olen solvunud pigem sellepärast, et minu kommentaar oli suunatud blogiomanikule ja nentides asjaolu, et härra Pullerits on eesti parimaid ajakirjanikke, siis ma arvan, et oma väidete kaitsmiseks pole tal suuvoodreid vaja, eriti selliseid, kes oma arvamust ei suuda ilma isiklikuks muutumata avaldada.

17:18, ma saan väga hästi aru, kui lihtne on nende andmete põhjal minu isikut tuvastada. Lihtsalt ma ei uskunud, selle võib tõesti minu elukogemuse puudumise süüks panna, et selle blogi lugejad neid andmeid selliselt kasutavad.

Martin

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

>Martin

Sa pole seda blogi väga järjepidevalt ja tähelepanelikult jälginud. PP saab siin anonüümsete käest nii, et tolmab ja aegajalt minnakse tema suhtes suhteliselt isiklikuks. Tema on siin lausa oma nime all sisseloginuna. Seega pead arvestama, et isiklikud torked oma nime mängu toomisel on siin tavapärased. Tee omale oma torgete taluvuspiir selgeks ja siis võta vastavad meetmed tarvitusele. Pealegi arvesta sellega, et ka PP-le meeldib aegajalt oma nime all kommenteerijaid esile tõsta ;)

17:18

 
At 00:30, Anonymous Anonüümne said...

-> Martin

Edaspidi siis, märgi oma avaldustes konkreetselt ära, kes on adressaat ning kellel on õigus su heietustele reageerida, parem veel märgi ka kellel on õigus seda lugeda, kohe algusesse, nii et jumala eest kellelgi mingeid mõtteid su loominguga soses ei saaks tekkida.

Mis isiklikuks minemist puutub, siis ma pole veel alustanudki ja ei plaaninnudki peale 128se keskeskkonnatehnoloogia magistri mainimise.
Aga nüüd annan isiklikku nõu, nimelt, teadlane, kelleks võib magistrit (ja veidi ka magistranti) nimetada ei alusta oma sõnavõtte oma saavutuste ja tiitlite eriti aga IQ reklaamimisega. See on hale, võiks öelda lapsik katse avansina respekti koguda. Umbes, et siis vast nõustutakse minuga paremini ning ei julgeta diskussiooni astuda, aga võta näpust..

Igaljuhul edu edaspidiseks.

P1 @ ei viitsi enam.

 
At 01:06, Anonymous Anonüümne said...

"Aga nüüd annan isiklikku nõu, nimelt, teadlane, kelleks võib magistrit (ja veidi ka magistranti) nimetada ei alusta oma sõnavõtte oma saavutuste ja tiitlite eriti aga IQ reklaamimisega."

Novot, loe, Priit, mida arvavad "arvamusliidrid" IQ-ga ärplemisest ;)

Aga Sina, peeüks, püüa end staarajakirjaniku naljadega kursis hoida.

 
At 01:32, Anonymous Anonüümne said...

Tervitused soode ja metsade tagant!
Viimase aja infotulv on nii mönelgi pea sassi ajanud, varsti läheb vist juba tösiseks kisklemiseks, ei tea kas lugupeetud Pullerits riiukukkesid lahutama ka tuleb siis....
Ammu oleks aeg juba 1+1 kokku liita.
Ühes varasemas kommentaaris toodud AV lootused medalit vöita, ei pea paika, pigem oli surve ESL-i(toetajate raha) ja MA(hea tulemus läbirääkimisteks venelastega) poolne. Ühtegi sportlast ei motiveeri OM kulla körvale MM medaliks miski treenima, eriti kui suht vanakesena saad aru sellise plaani ulmelisuses, isegi keelatud vötteid kasutades. Ebameeldiva uudise saabudes, oli vaja kiirelt pöhjusest vabaneda - äraaetud hobused lastaksegi maha ja mittevajalikud asjad visatakse prügikasti. Spekulatiivne küll, aga töenäosus et TS käisgi FIS-s kokkulepet tegemas, on suht suur. Aga kuna Eesti oma meedia sai haisu ninna ja töstis kära, siis taganeti lubadustest. Vaevalt et kumbki pool relvaähvarduselgi enam seda tunnistaks. Edasine on aga üks paras jama. taheti head, aga välja kukkus nagu alati....
Önneks on Eestis hulk siiski tasemel teadusmehi, kes suurest nn.sportlikust huvist püüavad seda sasipundart lahti harutada. Kas see önnestub? Väheusutav siiski, kaalukategooriad on suht erinevad, pealegi ESL-i tegevus on WADA-le päevase edumaa andnud.
Praeguseks on ühe suvalise sportlase pos.proov taandunud tahaplaanile ning välja kujunenud hoopis teadusmaailma vägikaikavedu, mida senini vöiks iseloomustada kodune KE olukord- enamus kritiseerib ja arvab muutused vajalikud olevat, aga kui läheb hääletamiseks, töstavad ikka taas käe ES-i toetuseks. WADA-st on ka arusaadav- raha on kulutatud aastaid arvatavasti juba kümneid mille eurosid, aga tulemus ...?
Selle looga on kuis on, aga eks muutub Wada tagatoas ka miskit nüüd. ESL vajab kindlasti muutust, algselt oli loota, et uus peamees lööb platsi puhtaks, aga selgub sujuv sulandumine MA vennaskonda. Eesti mastaabis polegi see nii oluline, aga mis arvab rahvusvaheline seltskond sellisest tegevusest.Mind ennast pole eriti huvitanud teema püstitades küsimuse- kuidas?, vaid miks? Süvenedes vöib vaid nentida, et inimlikud negatiivsed jooned nagu hirm, ahnus, saamahimu, omakasupüüdlikkus, kuulsusejanu jm sellised , vöivad vallandada pöördumatu kontrollimatu sündmustelaviini, tagajärjeks purustatud, pettunud maailm paljudele....
Nüüd lühidalt artklist kah - kui uskujad kogunenud FB-sse ja suht viisakalt vaoshoitult käitunud, siis mitteuskujaid leidub organiseerimatult kogunenud olevat meediaportaalide kommentaariumitesse ja päris ausalt öeldes neid üllitisi lugedes on vahel piinlik tunnistada, et ma olen ka rahvuselt eestlane.
Ja veel omapoolne märkus - pole mötet tuua eeskuju ameerikalikust elulaadist, mönes islamiriigis oleks ESL ja CO ammu avalikult turuplatsil üles poodud.
Edu ja jöudu, elu veereb edasi, köik mis ei tapa, teeb vaid tugevamaks. Lugupidamisega Maamees

 
At 08:59, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/online-intervjuu-lugeja-kusimustele-vastab-dopinguekspert-kristjan-port.d?id=56987946&l=fplead

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

kuulake viimast keskpäeva tundi, kus M. Strandberg teeb puust ja punaseks.

PP leiab seoseid, kus seoseid pole! See, et inimesed toetavad AV-d pole mingi üdini läbimõeldud ja kaalutletud otsus, vaid puhas emotsioon, massiga alati lihtne kaasa minna. Siit võiks võtta, et kui palju inimesi Hitleri toetas, kas võiksime siit teha mingeid ulmelisi seoseid, et kõik need inimesed olid hullud jm.
See memmemata jutt on täiesti absurdne!

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

peeühele - päris kindlasti on tuvastatud tuttava vabatahtlikule infole omapoolse avaliku lisanduse tegemine nõme. Kuigi ma tõenäoliselt teid kumbagi ei tunne.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

>9:08

PP kohta tehakse siin pidevalt avalikke lisandusi ja keegi ei võta PP kaitseks avalikult sõna. Nüüd siis järsku selline nõmedaks sildistamine. Hea tava kohaselt siin blogis delfiliku siltide loopimisega ei tegeleta komentaatorite suhtes. Kuid nüüd paistab, et blog populaarsuse kasvuga pole ka delfistumisest pääsu.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

PP ketrab tänases Tartu Postimehes ikka sedasama 100x läbi nämmutatud juttu. Et Lible tegi ja Lible tegi. Aeg on eluga edasi minna.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

->9:08

1. Ei ole tuttav.
2. Mõnel juhul oleks tõesti nõme, aga kui kõik info on esitatud ning avalik, siis ei tohiks ju probleemi olla. Tartu Maratoni protkolle on küll väga palju, aga kui on teada umbkaudu inimese vanus, siis saab kohe ringi koomale tõmmata. Ning kui on veel teada eesnimi ja koha vahemik, siis ei ole keeruline mingit nime kindlaks teha.
Eksisteerib ju võimalus, et esitatud andmed on valed (selle pärast ma kirjutasin ka, et võtan selle eriala suvaliselt). Antud juhul tundub aga, et läks täppi ja ma ei saa aru, et milles see probleem siis on, et kommentaari kirjutaja (tema enda esitatud andmete alusel) välja raaliti? Sisuliselt ei kirjutanud ta ju midagi valet ja häbenemisväärset, lihtsalt oma arvamuse ja arusaamad teemast.

P1 - nädalaks metsa

 
At 10:53, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, sa olid eile õhtupoolikul sealsamas kus minagi ja seal räägitakse hoopis teisi jutte, kui siin "Usume AV!" pooldajad kisavad.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Internetis väljendatakse kisamist teatavasti trükitähtedega kirjutades. Millises AV toetavas kommentaaris on herr Pullerits tuvastanud trükitähti? Paistab, et aeg on prillifirmat vahetada.

Aga palju meeldivam on see, et taas on alanud kool ja proua Kirvošapka võimaldab taas arutelusid vene teemadel. Kas seekord tuleb sügis teisiti? Ei tule!

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit väga "ajakirjanduslik " lähenemine: kuskil seal räägitakse mingisuguseid jutte, mis on hoopis teistsugused.
Argument missugune.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Mokk maha, tahaks delfikutele öelda (ah jaa - käes on ka september, осеннее обострение nagu venelased ütlevad, paljudele raske aeg) -
Pulleritsu tänane artikkel on tegelikult väga hästi kirjutatud.
http://www.tartupostimees.ee/550602/priit-pullerits-valedega-voidule/
Artikliga on autor vaeva näinud, ja see vaev pole olnud asjata. Lugege ise ja saate aru miks.
Kasutada on tulnud pea kogu arsenali, mida eesti keel valetamise kohta pakub: 'vassimine', 'vusserdamine', 'valel on lühikesed jalad' jne.
Ainult see Obama viide jääb natuke kaugeks.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

>14:01

Ühinen komplimentidega. Väga hea lõõgastav unejutt. Palun nii jätkata. Tõeline tipptase. Saate aru keset tööpäeva tuli uni peale, isegi kohvi ei mõju enam pärast selle jutu lugemist.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalu toetamine ja uskumine on sugvalt mütoloogiline nähtus ning mulle meenutab see lugu paljuski Kalevipoega või kohati ka kungingas Arturi lugusid. Lisaks mainiks, et minu tuttavad seal FB-s on valdavalt 30+ ning muus osas üle kesmise konservatiivsed inimesed. Seega see PP lugu on suht mööda.
Erki

 
At 06:24, Anonymous Anonüümne said...

You are required to use for Guaranteed Payday Loans On-line. If you do not feature sufficiency of a serial, how is it. If you have got to experience funds by some payday Loan. just about AOLAOL Inc Payday lending was a response immediately. This is where your mediocre X Games wannabe would take care to chance out the Art gallery in a higher place for some activity shots. You have got a linear combat-ready camber Chronicle. http://www.superpaydaloans.co.uk/ Collating consumer reports on your undertake thoroughly so that you hold absolved off all your guaranteed payday loans? Now, to utilise for these types of loans are the number 1 lieu, it is soft for you to Occupy out a payday advance Loanword might be far less expensive alternative. This is intellect why, we were on the securities industry and masses who are tagged with bad cite without any hassles. The major vantage of the compensable people, On that point is all important to measure the welfare of these loans.

 

Postita kommentaar

<< Esileht