teisipäev, august 16, 2011

Pullerits: Mis otsustab selle, kes võidab?

Kas te pole mõnikord mõelnud, miks kõigil spordialadel, kus on kümneid, sadu enam-vähem võrdseid tipptegijaid, tikuvad võitma ikka ühed ja samad? Kui mõned üksikud erandid välja jätta - nagu Usain Bolt jooksusprindis -, siis enamasti ei ole ju nii, et võitjad on n-ö teiselt planeedilt. Ja ega need, kes enamasti võidavad - jätame siin taas Bolti-sugused arvestusest välja -, tee seda ju mäekõrguse ülekaaluga. Samuti ei nihuta nad inimvõimete piire teistele kättesaamatusse kaugusse: enamikule tuleb sein ikka enam-vähem ühes kohas ette. Aga ometi ühed tavaliselt võidavad ja teised mitte. Miks? Kas seepärast, et nad on need otsustavad 0,05 protsenti andekamad, töökamad, võimekamad? Ei ole. Võidu võti peitub hoopis milleski muus.

Paar nädalat tagasi sain teada, kus.

Las ma räägin teile alustuseks loo endisest Ameerika tennisistist Andre Agassist, kelle kohta tollest targast kirjutisest, mis mulle võidu saladuse avas, puhkuse ajal lugesin. Pärast tõusu maailma tippu jooksis ta karjäär tupikusse: 1990. aastate algul polnud ta enam eriline võidumees. Siis nõustus ta kohtuma endise tennisisti Brad Gilbertiga, kes oli mõni aega tagasi avaldanud raamatu "Winning Ugly" ("Kuidas inetult võita"), ning küsis temalt, miks küll kaotab ta endast kehvematele mängijatele.

Gilbert oli Agassit noominud, et pole vaja mängida perfektset tennist, ning soovitas tal selle asemel, et efektse löögiga pallivahetustele punkt panna, hoida palli pigem rohkem mängus ning oodata, kuni vastane eksib. "Asi on sinu peas kinni," tsiteerib Agassi Gilbertit oma raamatus "Open" (ei oska sellele sobivat eestikeelset vastet leida; sõnasõnalt oleks "Lahtised" - mis on tobe). "Arvetades sinu andekust, siis kui sa oled mänguks kehaliselt 50 protsenti valmis, aga vaimselt 95 protsenti valmis, sa võidad. Aga kui oled kehaliselt 95 protsenti valmis ja vaimselt 50 protsenti valmis, siis sa kaotad, kaotad ja kaotad."

Agassi palkas Gilberti kohe oma nõuandjaks ning taastas mõne aja pärast oma võitude rea.

Selliselt algas ühe juulikuise Newsweeki teadusrubriigis lugu "Why Winners Win at..." ("Miks võitjad võidavad..."), mis ühtlasi aitas mul aru saada enda sportlikest kordaminekutest - ja ka ebaõnnestumistest. Ja küllap aitab ka teil, head lugejad, mõista, miks te sageli mulle kaotate - aga mõnikord mind ka võidate. (Peast rääkides: mis see IQ-skoor mul nüüd oligi? 138?... OK, see oli nali [mitte IQ-skoor...].)

Newsweeki artikkel lahkabki, mis eristab võitjaid kaotajatest. Ja järeldab, et asi pole sugugi üksnes sportlikus vormis ja võimekuses (fitness), sest võimetelt on suurepäraseid sportlasi palju rohkem kui võitjaid. Asi on lühidalt selles, et võitjad võidavad ennekõike sisemise võitluse oma enda hirmudega, kahtlustega, ebakindlusega. Lihtne? Aga nii see on.

Meenutame tänavust Tartu rattarallit. Eelmine aasta, tunnistan, ma ju kogemuste nappuse tõttu tegelikult kartsin seda. Tulemuseks oli kesine 368. koht. Sel kevadel tundsin end märksa kindlamini: teadsin, kuidas tuleb grupis sõita, teadsin, mida tuleb jälgida, kus tuleb millistel hetkedel valmis olla; liiati, erinevalt mullusest, mil pearõhk kulus sellele, et n-ö ellu jääda, olin tänavu valmis võitluseks, initsiatiiviks. Lühidalt: tundsin end palju enesekindlamini, olin peas võistluseks palju paremini valmis. Ja tulemus tuli palju parem, 277. koht.

Või meenutame mullust Tartu rattamaratoni. Kõik kulges suhteliselt hästi, sõitsin ses mõttes tõusvas joones, et pidevalt parandasin oma kohta, kuni lõpuks umbes 38. km kandis märgadele põldudele ja libedatele metsavahedele jõudes kukkusin. Sellest piisas, et motivatsioon alla lüüa: maastikusõit, mis mulle on niigi vastukarva, muutus veelgi vastumeelsemaks. Mäletan selgelt, eriti pärast teist ja kolmandat kukkumist, kuidas tollane võistlus muutus mulle tragikoomiliseks katsumuseks, mida oli raske edasi tõsiselt võtta. Tänu Art Soonetsi ja arst Leho Ripsi seltskonnale jõudsin siiski üle lõpujoone, aga mitte võisteldes, vaid lihtsalt lõpuni sõites. Koht tuli alles 712.

Järeldus: ärge ületähtsustage oma teaduslikke ja suurejoonelisi treeningplaane (vt selle kohta ka eelmine postitus), vaid tegelge pigem vaimujõu tugevdamisega. Kas pole nii, et vaimujõudu aitavad kontsentreerida pigem need vähem kui tunnised 90-protsendilise suutlikkusega tehtud nn rattasutsakad, kui kahe ja kolme tunni pikkused sadulas uimerdamised?
******Saguaro National Park, Rincon Mountain District, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Jalgratturid USAs minu lemmikosariigi, Utah' velotuuril neljandal etapil. Fotode autor: AP/Scanpix
Fotod 2-4: Jalgratturid USAs minu lemmikosariigi, Utah' velotuuril. Fotode autor: AFP/Scanpix

29 Kommentaarid:

At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei Priit Pullerits, päris nii see ikka pole küll.

 
At 09:14, Anonymous Anonüümne said...

Kui tegemist pole just nooleviskamise või bowlinguga, siis ainult vaimujõust ei piisa, vaja ikka treenitust ka.

Aga kindlasti on usk endasse väga oluline, ja see on kõigil Võitjatel olemas (nt meie olümpiavõitjatel).

Hendrik N

 
At 09:21, Anonymous Anonüümne said...

Oh oleks see nii lihtne, et ainult vaimujõuga saaks tulemuse. Nõnda kirjeldatud treeningmetoodikaga on võimalik saada rattasõidus hea koht (hea on muidugi suhteline mõiste). Traditsiooniliste meetodidega tuleb vastupidavusaladel aga tulemus parem. Ja ärme unusta seda rabelemisega saadud kannakõõluse räiget vigastust, mis Priit sellise sutsamisega sai. See on ehe näide, mis probleemid hakkavad nende lühikeste sutsakatega kummitama.

 
At 09:39, Blogger Priit Pullerits said...

Oot-oot-oot, mehed, nüüd põrutate kohe teise äärmusse. Ei mina ega Gilbert ega Agassi ega Newsweek ole väitnud, et treenida tuleb ainult vaimujõudu ja pead, aga füüsist mitte! Loomulikult tuleb teha ennekõike tugevasti füüsilist trenni, aga miks siis üks lõpuks võidab ja teised kaotavad, tuleneb ennekõike sellest, et see üks on vaimselt ehk peas sitkem, kontsentreeritum, otsustavam.

Aga arendagem siit edasi Eesti spordi teemat. Kas olete tähele pannud, mida räägivad Eesti sportlased enne, kui lähevad tiitlivõistlustele? Räägivad, et ei tahaks midagi lubada, aga tahaks teha tulemuse, millega ise ka rahule jääks. Mis kuradi loll jutt see on?! Sellest jutust on ju kohe näha, et sellise loiu vaimujõu pealt ei tule midagi - ja ei tule ka. Eesti sportlane lähen tiitlivõistlustel enne 30 korda alt, kui üks kord ennast ületab, on ju nii! Erand: Rein Taaramäe. Ütleb julgelt välja, mida tahab - ja tulemused tulevad ka. Tahaks sel teemal kohe meinstriim-meedias ka kriitilise paugu panna. Olen siin teile läbi aastate lahkelt mõtte- ja väitlusainet pakkunud, kas oleksite nüüd nii lahked ja pakuksite mulle väikselt vastutasuks ka veidi mõttematerjali selle idee jõuliseks vormistamiseks? Mitte et ma ise hakkama ei saaks - uskuge, saan küll -, aga parimad tulemused sünnivad ju ikka ühistööst, väidetakse.

Olete mu mõttekäiguga Eesti sportlaste kohta päri?

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Kusjuures, nõustun täielikult Priiduga.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Vaim on tähtis küll, ses osas olen päri. Aga sutsakaid sõites ja siis nt 160km võistlusele minnes, hakkab vaimu närima kahtluseuss. Ja see kahtluseuss hakkab urgitsema teemadel, kas ma kestan, mis saab peale 100km läbimist jne. Seega selleks, et vaim valmis oleks on ikka vaja ka pikemaid distantse läbida. Päris ainult sutsakatega ja ainult ilusa ilmaga pole see isegi Taaramäe (kogu lugupidamise juures) jaoks võimalik.
Raju ilma kogemus on kasulik selleks, et kehva ilmaga oleks võimalik mõelda rajule ilmale arusaamaks, et kehv ilm polegi midagi hullu.
Selleks, et õnnest aru saada peab sügavalt pasast läbi käima.
Ma muidugi ei oska rääkida mediteerimise võimalustest usu tõstmise osas aga isiklikult ainult selle meetodi tõhususse väga ei usu.
Terv. Toomas

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

See on väheinformeeritute seas väga levinud arvamus, et sportlane teeb kõva tahtega trenni, siis läheb kõva tahtega võistlusel "panema" ja tulemus sõltub sellest kui kõva tahtmine on. Tiidrek Nurme tegi enne Pekingi olümpiat kõva tahtega trenni (teiste tahtejõud oli nõrgem), võistles kõva tahtega ja tuligi kõva tulemus. Nii rääkis mulle üks sõber. -- Rahvas tahab "tahtejõuteooriat" uskuda. Nõudlus on olemas ja Newsweek ei tee midagi muud, kuid rahuldab seda nõudlust. Tõsi on see, et Eestis tundub hetkel "kõva tahtejõuga" sporditippe vähe olevat. Erki Nool oli muidugi musternäide.
Kuidas on aga tegelikult? Kuidas tegelikult tipud võidavad, seda massid ei tea. Kas peavadki teadma? Mass tahab ju USKUDA, mitte TEADA.
Vahel tilgub aga üht-teist siiski välja. Üks spordiajakirjanik märkis kunagi, et tippsportlasi eristab tavalistest sageli ka see, et nad on intelligentsemad. Nutikamad - aga nad ei näita oma nippe välja. Ma usuks pigem seda, kui tahtejõu teooriat.
Pulleritsu treeningu kohta aga võib öelda, et möödunud nädalal oleks ta saavutanud veel rohkemat, kui ta oleks treeninud - ei! mitte veel tahtejõulisemalt pedaale tallates, vaid... treenides VÄHEM - tehes 7 treeningu asemel 5 treeningut. (Aga kui eesmärk oli sõita nädal otsa iga päev tund aega tempot, siis läks treeningukava küll ideaalselt täppi).

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Toetan 12:47 teooriat täielikult, sest alles hiljuti olin tunnistajaks Eesti meistritiitli jagamisele mida saavutati puhtalt tänu kavalusele ja kokkumängule individuaalalal. No comments!

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks veel seda, et sportlases peab vist olema ka annus näitlejaannet.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Usku on vaja, kuid ilma tööta ei saa ...
Lisaks on vaja ka sportliku viha ...
Mõnikord aitab viha rohkem kui usk - seda on tõestanud paljud mehed lahinguväljadel, kus on tehtud asju, mida ainult jõu ja usuga ei saa seletada.

Aga noh mis mina tean, pole Tartu Ülikooli lõpetanud ...
(ja ilma IQ-ta, sest pole kunagi pidanud oluliseks mõõta).

Mart

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetage otsekohe ebaõige info jagamine. Chuck Norris otsustab selle, kes võidab.

Tanel

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake ERRis spordiveebis Elioni rattamaratonide sarja Jõulumäe etapil Lembitu Kuuse tehtud saadet (järelvaadatav). Seal on päris pikad intervjuud Caspar Austaga, Alges Maasikmetsaga, lisaks veel ühe Kuke-nimelise esiotsa ratturiga enne ja pärast võistlust. Lisaks küsitleb Kuuse ka mitut keskpaiga ja tagaotsa rattaharrastajat. Kas see jutt, mida küsitletud räägivad, vastab Pulleritsu seatud kriteeriumitele?
Tagumise poole mehed räägivad seal "ilus rada.. ilus ilm.. tore oli.. mõh-mõh" jne. Ei tea need mehed võidutahtest ööd ega mütsi.
Esimese otsa mehed peaksid Pulleritsu järgi enne võistlust härga täis olema. Aga nagu ei ole eriti. Kas peaksid olema? Ei oska öelda. Maasikmetsa tulemus (ta on ju Priidu vanuses!) on kõva igal juhul.

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Maasikmets on see aasta küll võimas, müts maha tema ees.
Samas kui 14:31 toob näite esiotsa ja tagumiste sõitjate näol, siis esimese otsa mehed ei pea härga täis olema, aga võiks. Samas on eestlased just tagasihoidlikud ja mulle tundub, et kardavad kõrgeid eesmärke avalikult välja ütelda. Toon näite meie kõigi pooolt vihatud ja armastatud E.Noole näol. Tema oli mäletamist mööda üks esimesi kes ütles alati kõva häälega välja, et läheb kas võitma või mingit kindlat punktisummat tegema ja oi kuidas ta sai selle eest materdada nii enne kui ka pärast võistlust kui ei tulnud lubatud tulemus. Mees teadis millest räägib ning tegemist ikkagi OM võitjaga(lisaks veel teisi karva medaleid muudelt tiitlivõistlustelt). Teise näitena võib tuua suusasprindi koondise, kes sai/saab meedia ja rahva käest korralikult võtta kui lubatud või soovitud tulemusi ei tulnud. Samas eesmärgid peavad olema ja just kõrged. Ok, jutt läks natuke teemast kõrvale ning tagasi teemasse. Järjest rohkem ja rohkem tippsportlasi kasutab abilisi psühholoogide või kellegi teiste näol kes aitavad mõtlemise paika seada. Esimesena tuleb meelde K.Šmigun, kes võttis oma tiimi psühholoogi - tulemuseks OM võit.
Neid näiteid võib veel tuua.
Samas sa pead ka ise tugev olema, et midagi sellist avalikult lubada.
Ahjaa, leidsin asjaliku artikli sarnase teema kohta: http://sport.postimees.ee/22826/spordipsuhholoog-pole-soolapuhuja-vaid-vajalik-abimees/

Tarvo

 
At 15:21, Blogger Madis said...

Priit, Open=Avatud näiteks.

 
At 15:32, Blogger Madis said...

Ja psühholoogide teemal veel. Kanter peaks ka kellegi poole pöörduma. Tema tulemusi on hale lugeda.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Madis,
see on sul peaks kinni. Kanteri tulemusi on hale lugeda, sest neid ei ole õiges valguses esitatud. (Ta vist langes Maailma Kuldliigas 4-5ks - ma ei jälgi heitealasid.) Taaramäe on maailmas omal alal alles teises kümnes - aga milline fännamine käib!

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Äkki proovid sel talvel vahelduseks ka lühemaid suusatrenne teha? Mine tea, mis juhtub...

 
At 16:01, Blogger Priit Pullerits said...

Laupäeval tuleb Võru rattarallil vist totaalvihm. Või on kellelgi teistsuguseid andmeid?

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

to 15:54
Ketta ja rattaspordi kandepind on võrreldamatu!

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Võtsin ka selle viidatud Newsweeki artikli lahti. Tavaline Neuro Science bullshit, mida Ameerika "kvaliteetmeedias" tohutult produtseeritakse. Fischer vs Spasski? Tippmale lahtiseletamine testosterooni/kortisooli suhte abil? See, et Fischer teadlikult manipuleeris sooviga Spasskit rööpast välja lüüa on müüt.. Fischer oligi vaimselt tasakaalutu, haige. Müüt on ka see, et Spasski olevat psüühiliselt alla jäänud. Spasski kasvas üles blokaadi-Leningradi taustalt, poolikust perekonnast, ilma perekonna toeta, üksi pani oma malekarjäärile aluse (on kirjutatud, et Fischer ja Spasski olid selles mõttes üllatavalt sarnased). Fischer võitis mitte psüühikaga, vaid sellega, et ta oligi siis maailma parim maletaja.
Mis ei tähenda, et teema aktuaalne poleks. Kuid Pulleritsul soovitaks küll oma vaatenurk valida, kui teemat Eestis kajastada.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

" Aastaid nii mõnigi kord päris hea tulemusega koju tulles mõtlesin, et mida peaksin tegema, et mind märgataks." kirjutab Marko Albert oma blogis. Kas Markot oleks veel rohkem märgatud, kui ta oleks täispika triatloni Eesti tippmargi (tervelt 16 minutiga!) parandamise kavatsusest ka ENNE avalikusele tahtekindlalt teada andnud?

 
At 19:04, Blogger Priit Pullerits said...

Hei hopsti ja trenn jälle tehtud, sedapuhku 37 km 1:07.25ga, keskmine 32,9 km/h. Päris lahe. Rohkem küll ei ole vaja ega tahagi. Mõnus kord jälle kirjas. Kahju, et kusagil maanteerattasõidu vormi proovida pole. Võru rattarallist tuleb vist lausvihma tõttu košmaar, kuhu pole mõtet trügida - mis sa end ikka leotad ja vihmas-tuules külmetad, pärast oled haige kah veel. Ja ärge hakake ajama juttu, et "nõrk oled" jms. Vastupidi, võtan asja PEAga, nagu sissekandeski soovitasin.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Meil siin Tallinnas toimub Balti keti afterpartina rattaralli aga näe ajakirjanikuhärra ei tee sellest kuulmagi. Vihm on Võru probleem, Tallinnasse on lubatud traditsiooniliselt ilusat ilma.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustaks, vihm ei ole Võru probleem, see on ühele inimesele probleem...

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kus sinu tahe ja usk nüüd on kui räägid oletatavast vihmast.
Saa ei tee ise sugugi oma sõnade järgi.
Mis puutub meie sportlastesse, siis neil on kindlasti usk ja tahe ning kõrged eesmärgid, muidu ei saaks sellisel hulgal treeningtööd taluda. Neil on ka tagasihoidlikus, mis ei lase seda välja paista. Ei saa väita, et selles midagi halba on. Ka asjaga kursis oleval spordipublikul on iga teda huvitava sportlase tulemuste osas omad eesmärgid ja usud(näiteks usk Veerpalusse).
Kindla eesmärgi väljaütlemine huvitab kõige rohkem ajakirjanikke, sest siis on millest enne ja pärast võistlust kirjutada. See lihtsustab ajakirjanike tööd ja suurendab sissetulekut. Priidu tahtmisest ma saan selles kontekstis aru, esindab ta ju ajakirjanikke. Tavainimestele ei ole sportlaste laiamine (tuvist katusel rääkimine) enne võistlust nii oluline.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Veel:Inimesed on erinevad, ühele aitab lõptulemuse väljahüüdmine enne tööleasumist kaasa, teisele mitte. Sama on ka sportlastega. Sportlastega on veel see, et võitmiseks on vaja teha kõik endast olenev ja tulemuseks vajalik ja sooritust kahjustavad tegevused ellimineerida. Kui selle hullka kuulub ka eelneva eesmärgi mitterääkimine, siis tuleb vastavalt ka käituda. Kõik ikka tulemuse (võidu) nimel. Ajakirjandust (ajakirjanikke) tuleb samuti selleks kasutada (vältida), mitte vastupidi, et ajakirjanikud kasutavad sportlast oma eesmärkide saavutamiseks.
Spordis ei ole pisiasju, seda ei ole ka suvaline segav ajakirjanik.
T

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

12:12,14:54 ja 15:02 räägivad väga õiget juttu. PP soove suutis lennult tabada ära MA ja esitas süüdimatult just seda muinasjuttu mida ajakirjanikele vaja oli. Kui läks viltu, siis peksukotiks sattusid aga eelkõige sportlased ja natuke ka MA.

Meil on nüüd reaalelust näide kuidas ajakirjanikud näitasid ennast eriti kasuahnete, laiskade ja rumalatena. Tekib küsimus, et kelle huvides on seda toimunud jama korrata? Ilmselt ajakirjanike huvides ja seda põhjusel, et paremat rahateenimise võimalust nad ei tea. Oluline on ju teha raha aga mitte kajastada spordiuudiseid.

 
At 09:45, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole nõus (mõttekäiguga Eesti sportlaste kohta). "Räägivad, et ei tahaks midagi lubada, aga tahaks teha tulemuse, millega ise ka rahule jääks. Mis kuradi loll jutt see on?!"
Võiks arvestada, et on ka inimesi, kes järgivad vanasõna: "Enne mune, siis kaaguta."

 
At 04:10, Blogger chenlili said...

ralph lauren
michael kors outlet
oakley sunglasses cheap
ray ban
ray ban sunglasses
oakley vault
ray bans
michael kors uk
louboutin
coach factory outlet
chenyingying20180620

 

Postita kommentaar

<< Esileht