neljapäev, august 25, 2011

Pullerits: Kuidas Eesti suusajuhid end üha sügavamasse auku kaevavad?

Vähemasti üks hakkab Andrus Veerpalu dopingujuhtumiga seoses selgeks saama: mida rohkem Eesti suusajuhid - olgem konkreetsed, ennekõike Mati Alaver ja Toomas Savi ja Jüri Järv - ausate ja selgete vastuste andmisega venitavad, mida rohkem nad vassivad ja hämavad, seda rohkem nad lõpuks kahetsema peavad. Tänu kolleegide väga heale tööle - eilses Postimehes Peep Pahv, tänases Õhtulehes Jaan Martinson - hakkavad Veerpalu kaitsetiimi auklikud ja põhjendamatud vastuväited ning sisulised vastuolud üha jõudsamalt päevavalgele tulema, mis kokkuvõttes sisendab lootust, et ükskord saame juhtumist teada ka kogu tõe, kuid teisalt hävitab see viimsegi usalduse, mis rahval skandaali peategelaste vastu võis olla.

Mille peale käib mäng? Ütlen ausalt ja otse: selle peale, et Alaver saaks päästa enda naha ja oma elutöö, ning nii karm kui see ka ei ole, siis lugupeetud Andrus Veerpalu, kui te seda siin lugema juhtute, palun saage aru, et just teie kauase treeneri jäära- ja põikpäine tegevus viimase poole aasta jooksul on kukutanud teid olukorda, kus isiklikes (Alaveri) ja kildkondlikes (suusaliidu) huvides on visatud dzotile ka teid. Vaadake, palun, kõrvalt, ja küsige endalt, miks lasete te, visa võitleja, endaga mängida nagu etturiga, miks olete te selles mängus muutunud tõmmatavaks-tõugatavaks? Iga uus päev on toonud vaid uut infot, mida peatreener Alaver võib küll püüda kõigest väest esitada oma vaatepunktist, aga ta ei anna ilmselt endalegi aru, et isegi tema ei kontrolli enam mängu. Seni, kui polnud FISi dopingupaneeli otsust, jäi eesti rahval suures osas tõepoolest leppida vaid sellega, mida teie kaitsetiimi liikmed ja suusajuhid avalikkusele serveerida püüdsid. Aga nüüd, küllap mõistate isegi, on mängu lülitunud ka teine pool, FIS, mistõttu enam ei kuulu tõe monopol Aivar Pilvele ega Mati Alaverile ega ühelegi neist, kes, olgem ausad, on püüdnud küllaltki ennastsalgavalt asjaoludega manipuleerida ja tõsiasju väänata. Kuid nagu näete, siis seetõttu, et tõemonopol ei kuulu enam neile, on need manipulatsioonid ja väänamised kahe viimase päevaga ajakirjanduses väga kiiresti läbi hammustatud.

Aga kes olen mina, et siin täiskasvanud meest, Eesti ühte edukamat sportlast, manitseda või õpetada? Ent inimesena on mul kurb ja kahju vaadata, kuidas kolmandad, eelloetletud isikud lasevad oma hämamisega - ja neile viidete andmine viimase kahe päeva lehtedes läheb liiga mahukaks, igaüks leiab need artiklid ise, kui huvitub - teisel inimesel pikalt piinelda ja teise inimese saatust hävitavad. Kuid palju, väga palju on veel välja tulemas.

Alustame kas või sellest, et täna rääkisin Tartu Ülikooli teadlasega, kes oli mulle aastaid tagasi muu jutu seas maininud, et TÜs käisid Venemaa suusakoondise treenerid, kes olid tundnud huvi, kuidas kasutada sellist ainet, mida siis tunti valdavalt lühendi all HGF-1. Küsisin üle, kas ta mäletab toda remarki, ja küsisin üle, kas see oli nii, nagu ta rääkis, ja ta vastas: "Jah." Samuti rääkis ta asjatundjana sellest, millest rääkis ka SA Eesti Antidoping nõukogu liige Kristjan Port, et kaitsetiimi katsed dopinguproovi diskrediteerida on alusetud, põhjendamatud.

Rääkisin ka Eesti mitme suusasportlasega, et kuulda nende käest maad. Nemad on käinud alpitoas, nemad teavad, kuidas see mõjub, nemad teavad, kas seal on tunda ja tajuda, et alpituba on n-ö sisse lülitatud, sest väide, et see oli timmitud 4500 meetri kõrgusele, on ju kaitsetiimi üks nurgakive. Esiteks, ja see on peamine, kinnitas TÜ teadlane Porti öeldut, et kõrgusel pole isovormide vahekorrale mingit mõju. Teiseks aga, nagu tunnistas mulle Jaan Martinson Õhtulehest, kes oli rääkinud eile Alaveriga terve tunni, on alpimaja jutt antud teema kontekstis täiesti mõttetu. Rääkisin Martinsoniga umbes pool tundi, kuid tarkadele lugejatele mõistetavatel põhjustel ei saa meie ääretult huvitava vestluse sisu siin avaldada, ent sain aru, et küsimusi on õhus tõesti ääretult palju ja neid tuleb üha juurde, mida rohkem tõde peitvad jõud tõde peita üritavad. Nagu Martinson nentis, siis hakkavad pusletükid tasapisi paika kukkuma, et tervikpilt lõpuks kokku saaks.

Kohtusin eile konspiratsiooni mõttes õhtuhämaras ühe Eesti suusaspordi tähtsa tegelasega. Sain mitmed uued pidepunktid, ja et mitte üldsõnaliseks jääda, siis olgu üles visatud ka mõned süütumat sorti uued küsimused. Aga lubage, et annan teile enne lühidalt paar taustadetaili, et kontekst paika saaks.

Esiteks, uurisin kevadel, kust saaks Eestis kasvuhormooni, ja sain teada, et varem toodi seda Eestisse Leedust. Teiseks, nagu teate - ja sel teemal kuulsin seoses suusakoondise ja Alaveriga intrigeerivat juttu ka Martinsonilt -, siis keelatud ainete transportimine ühest riigist teise on ohtlik ettevõtmine, mistõttu seda tuleb diskreetselt teha.

Ja nüüd siis need kaks küsimust, mis eile konspiratiivkohtumiselt teiste seas kõrva jäid. Esiteks, mida olla teinud mõni aasta tagasi peatreeneri pool mitu päeva üks leedulanna? Ja teiseks, miks olla suusaliidu büroo boss sõitnud Tšehhimaale MMile teistest eraldi sõiduautoga?

Õhus on palju küsimusi. Nüüd läheb aga suusaliidus ilmselt taas lahti nõiajaht, nagu läks pärast seda, kui Veiko Visnapuu avaldas Eesti Päevalehes suusaliidu kirjavahetuse seoses Tiit Peki tõrjumisega FISi struktuuridest, et kes lekitas. Jõudu suusaliidule! Eks alati ole kergem tegelda küsimusega, kes rääkis, mitte küsimusega, et mehed, kurat, mida me siin ikkagi tegelikult teeme.
******Saguaro National Park, Rincon Mountain District, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1-3: Andrus Veerpalu 23. augustil Tallinnas pressikonverentsil. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix

74 Kommentaarid:

At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Jaa, selle seltskonna juttudes kumab vaid üks - meeleheide. Tänu meeleheitele valetatakse järjest edasi.

Tegin täna rattatrennis ka kiirema tempoga lõigu ja hakkasin mõtlema, et kas Tartu kandis ei ole mõnusat harrastajate eraldistardi sarja (kuni ca 25 km pikkuste etappidega), a la Filtri sari Tallinnas, et selle raames motiveeritumalt pikemateks võistlusteks kiirust koguda? Tartus peaks ju rattaklubisid olema ja rahvast on ka, et võiks ju olla?

P 1

 
At 17:40, Blogger Priit Pullerits said...

Homme on Tartu meistrivõistlused, 10 km eraldistardist, aga litsenti on vaja. Ja osavõtu eest küsitakse 14 eurot (tõsi, katab ka laup. kriteeriumi osaluse tasu).

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

PP: "Esiteks, mida olla teinud mõni aasta tagasi peatreeneri pool mitu päeva üks leedulanna?"

Too leedulanna võis teha mida iganes, kuni selleni välja, et pakkus peatreenerile "teatud teenuseid".

On teada, et valdav enamus vargaid tuleb Helsingisse (v Soome väikelinna X) Eestist. Mida tegi mõni aasta tagasi Helsingis (v linnas X) mitu päeva üks eestlane?

PP: "Ja teiseks, miks olla suusaliidu büroo boss sõitnud Tšehhimaale MMile teistest eraldi sõiduautoga?"

Sest tal oli oma büroos veel tööasju ajada. Minu arvates on see seletus palju lihtsam ja loogilisem kui sündmuse seostamine mõne vandenõuteooriaga. Sõit autoga Tšehhi pole teab mis suur ettevõtmine.

Ja kõik küsimused on kaudses kõneviisis - olla. Puhas kuulujutt. Lihtne talupojaloogika püüab eristada teadmisi uskumistest. Ma võin uskuda, et Veerpalu tarvitas dopingut, võin uskuda, et ei tarvitanud, aga kas ta tegelikult tarvitas või mitte, mina ei tea. Minul ei ole selle kohta andmeid. Esiletoodud tähelepanekud võivad minu usku kallutada ühes või teises suunas, aga tõsikindla teadmise seisukohalt on nad teisejärgulised.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust aga tegemist on selge omakohtuga, kui ajakirjanik või rahvas peaks väitma, et tegemist on eelduslikult nende kodanike puhul häma ja vassimisega. Kuidas sa täpselt oled nii kindel ja tead, et nad vassivad? Kopengaanen, Pensa, Moskva või Krasnodar vms väidavad sulle? Kodanik, kes reetis enda tööandja on räigelt eiranud oma kutse-eetikat ja ei peaks selles struktuuris enam töötama, küll aga selge, et kaitsed seetõttu, et osutus infi jagamisel vajalikuks. Pindu teise silmas näed aga endal palki mitte või kuidas see ütlus oligi?

Sa ilmselgelt ei ole aru saanud, et varasem vassimise vajadus tõusatus justnimelt FISi nõudest, et mingit infot ei tohi välja anda või oled sa selle juba enda piiramatus vihas unustanud?

See, et kollektiivselt on ajakirjanikud liidu tegelased oma tsufnti siseselt hukka ilmselt mõistnud, mida ka MA enda täna delfile antud kommentaaris mainis, ei tähenda absoluutselt et suusaliidu kodanikud oleksid halvad või kuidas? Pigem on selge, et kusagil süsteemis on hetkel kallutatud jõud ja see kaalukauss on oi-kui-kiivas ajakirjanike suunas. Mis on selle koondatud aga piiritlemata viha põhjuseks, on ilmselgelt tavalugejale ebaselge.

PS: kuna ma ei ole ei AV ega suusaliiduga seotud, siis pole mõtet mind milleski süüdistama hakata, see kehtib ka sinu kodanik PP kohta, kes sa enda mõttemaailmast erinevalt arvavaid kodanikke kahuripauguga püüad maatasa teha.
Tanel

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui autor nüüd ei hakka väitma, et George Atallah hämab või suusaliit on kuidagi asjaga seotud, siis oleks edaspidine meile kõigile päris huvitav teada saada. USA-s on palju keerulisem pasunasse tervele liigale anda kui ühele suusatajale. Aga mis on sarnane, siis üks väidab artiklis ühte ja teine hoopis teist: proovi nüüd ilma Kopenhaageni jagatava infota aru saada.

http://sport.postimees.ee/541936/nfli-mangijate-liit-kahtleb-kasvuhormooni-testi-usaldusvaarsuses/

Tanel

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti oleks huvitav lugeda ka härra Pulleritsu poolt kiidetud, head tööd teinud härra Martinsoni kommentaari sellele NFL-i uudisele. Härra Martinsonil oli ju pressikonverentsil olemas kindel info, et kohe-kohe võtab NFL sellesama testi kasutusele, ning pidas vajalikuks nii härra Kõksi kui ka eriti härra Laasiku suunas iroonilisi märkusi teha.

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

NYT artikli originaal: http://www.nytimes.com/2011/08/25/sports/football/nfl-and-union-remain-stalled-over-hgh-testing.html

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Link originaalartiklile lühemalt:
http://goo.gl/CLEpl

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Kodanikud on 2 eri asja. Üks asi on jokk lahendus ja teine asi on väga selge dopingupatulisuse keiss. Jokk lahendus on meie kõigi huvides. Samas isegi jokk lahenduse puhul puudub kogu ESL seltskonnal igasugune usalduskrediit nende finantsiliseks toetamiseks. Täna me näeme, et ESL ei too tulemusi. Oslo oli hale näide kui nigelad on meie võimalused astmaatikutega rinda pistes. Seega on põhjust rahade ümberjaotamiseks suurema potentsiaaliga aladele. Suusatamises puudub kahjuks konkurentsivõimeline juhtkond ja tipptasemel medaliteks vormitav materjal. Lisaks on ala tegijad jäädavalt oma nime suutnud äramäärida isegi jokk lahenduse puhul. Täna tõdeme, et suusatajad teevad rehepappi teistele meie sportlastele, kes jäävad spordile suunatud piiratud raharessursist lihtlabaselt ilma, kuna suustajad laristavad selle küüniliselt maha ilma tulemusi rahvale pakkumata.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Nii roosa ja sinisilmne ei saa olla, et arvate nagu suusaliidu büroo boss transab ise autos aineid. Sama sinisilmne on ka arvamus, et Savi just nimelt helistab Fis- ja pakub diili, et hoidke te ka seal kõik suud lukus.
Kas siis tõesti mingit paremat, reaalsemat niidiotsa või kuulujuttu ei ole?

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Selege on ka see, et nüüd on juba lootusetult hilja seda üles tunnistada. See enam plusse ei annaks, teeks kogu loo veel hullemaks. Et kõigepealt justkui valetad, keerutad ja lõpuks tarvitad keelatuid aineid ka veel. Mõelge, palju tekkib uusi küsimusi peale ülestunnistust, kas tarbis, transportis, varustas jne. See oleks hullumaja ja jätkuks viimsepäevani. Kui juba nii otsustati, siis tuleb lõpuni endale kindlaks jääda. On ka varjant, et AV ei teadnud ise sellest.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei välista, et selline asi võib päädida ühe või mitme surmajuhtumiga. Aga sinna on muidugi veel aega.

Teoreetiliselt võiks kaaluda eitamise kuulutamist Eesti rahvusliku kultuuri osaks. Siis jääks ka AV edasi rahvuskangelaseks.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Kus need Venelased siis käisid, TÜ-s, või Alaveri juures teemat dudeerimas?

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit,
Sinu arutelud on siiani olnud täiesti loogilised. Suusaliidu inimesed on suure valetamise tõttu pinna jalge alt kaotanud ja peksavad segast. Ainult rumalad inimesed usuvad neid.Järve soeng annab juba piisava info suusaliidu kohta.Jõudu Sulle Sinu tänamatus töös.

 
At 00:18, Anonymous Anonüümne said...

"Nii roosa ja sinisilmne ei saa olla, et arvate nagu suusaliidu büroo boss transab ise autos aineid. Sama sinisilmne on ka arvamus, et Savi just nimelt helistab Fis- ja pakub diili, "

Väidan risti vastupidist. Mida vähem teadjaid, otsese info ja reaalse materjaliga kokkupuutujaid, seda väiksem tõenäosus, et kuskilt käriseb. Mis aga puudutab Savi, siis nõuka-aegne ülemus just seda teebki - võtab telefoni ja helistab. Sest ta on üles kasvanud nn telefoniõiguse vaimus.

Sinisilmsusest (kui see teemaks tuli). Aga et seda saab sinisilmsuseta uskuda, et täitsa puhtad poisid, kes polnud HGH-st kuulnudki, ei tahtnud B-proovi avada põhjendusel, et tulemus võinuks Eesti suusatajatele MMil kahjuks tulla? Kuidas ta saanuks kahjuks tulla, kui proov pidi puhas nagu jeesuse veri olema? Mees oleks veel startigi jõudnud, ikkagi elu viimane võimalus, mis loogikaga ta siis puhta proovi avamisest loobus enne võistlust? Mõelge ometi natuke.

 
At 01:56, Anonymous Anonüümne said...

Palju need doosid siis maksavad, et neid kalliteks peetakse?
See on ikka peenraha.

Kui teadjate ring nii suur on, siis see käriseb aja jooksul kohe kindllat. Sellest teadis üks, äärmisel juhul kaks inimest, mitte rohkem.

 
At 02:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas korrektsest eesti keelest lugu pidav Priit Pullerits selgitaks, kuidas näeb välja paneel, täpsemalt dopingupaneel?

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Siin blogis antakse nõu kuidas MA jt peaksid avaldusi tegema.

"Riigikogul tuleks nüüd kiiresti koguneda kinniste uste taga hädaistungile ja nõu pidada, mida AV ja MA kaitseks saaks teha. Sest koos AV saavutuste tegeliku tausta ilmsikstulekuga võivad hakata varisema ka kõik need teised müüdid, mida eestlaste ja Eesti riigi kohta on seni edukalt maailmas müüdud."

MA võiks Toomas Savile - ikkagi endine riigikogu spiiker - tal on sidemeid - sellise rõhuasetusega kirja saata. (Võib-olla on saatnudki?)

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Ladus jutt Priit, ent ilma ühegi toetava faktita.
Keegi pimedas rääkis, keegi leedulanna külastas, mingid venelased käisid TÜ -s infot saamas.
Juhin tähelepanu, et TÜ -d külastavad iga jumala päev teiste riikide esindajad, küll rühmiti, küll ükshaaval. Mis lapsik argument see on?
Leedust saab kasvuhormooni - leedulanna külastas MA - järelikult on MA teinud leedu hgh ärikatega diili?
Samaväärne konstruktsioon oleks: USA -s on dopinguained sh. anaboolseid steroide sisaldavad toidulisandid vabamüügis. hGH on ülekaaluliste kaalualandusprogrammides vabalt kasutatav, rääkimata ergutitest (kokaiin jt.) mis küll illegaalne, ent siiski hõlpsasti hangitav! PP armastab tihti USA -s puhkamas käia.
Järelikult on suur tõenäosus, kahtlus kui soovite, et lp. PP. heade sportlike tulemuste saladus on avastatud, mida kaudselt toetavad veelgi faktid, et nimetatud ergutite kasutamise kõrvalmõju on kaalukaotus ja Priidu kehakuju on meil ju kõigil silme ees ning Priidu väited, et noorpõlves polnud tal vastupidavust ollagi, ent nagu me rajal näeme on PP puhul tänaseks tegemist ühe vintskema spordimehega üleüldse.

Nonsenss, kas pole Priit?
Või siiski?

terv
Peip

PS. vähem demagoogiat ja vihjeid, rohkem fakte.
Aeg oleks kogu kaasust ka teiste nurkade alt kajastada.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Peip, kõik need ilma toetavate faktideta jutud on ju tõeks osutunud.

I

 
At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Peip, Pullerits ju ütles, et need on kõige süütumad küsimused.

Jaanus

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

Oi-jah, 20:39, kas pean tõesti jälle hakkama pimedatega võitlust pidama? Et ei ole vassimist ja valetamist ja hämamist? Palun lugege veel kord läbi need sissekande alguses antud viited Pahvi ja Martinsoni artiklitele, kus on selgelt, faktidele tuginedes näidatud, kuidas viimastel päevadel on valetatud ja manipuleeritud. Lugege ka neljap. PMis Pahvi usutlust Saviga, kus kuupäevaliselt on välja toodud, kuidas Savi vassis Veerpalu põlve teemal. Sama rääkis mulle eile ka Martinson. Kui te ei taha neid valesid ja vasturääkivusi näha, olgu, ärge nähke, kuid ärge tulge väitma, et neid ei ole.

22:34 - ütlete, et jokk lahendus on meie kõige huvides. Mida??!! Minu huvides see küll pole. Vastupidi, see oleks kõige hullem lahendus, kui me saame tulemuse, kus mingi juriidilise nüansi tõttu öeldakse, et asi ei kehti, kuid seda, kas dopingut tarvitati, ei lükka keegi ümber.

Imestate, mille peale Veerpalu läheb. Olen ka ise sellele mõelnud. 23:23 märgib väga tabavalt, et nüüd on lootusetu seda ka üles tunnistada. Üks suusaliidu juhttegelane rääkis mulle, et Veerpalu on lihtsalt äralollitatud. Algul mõtlesin, et mis jutt see on, aga kui järele mõtlesin, siis tegelikult paistab tõene. Muidugi teab Veerpalu, mida ta sisse on võtnud, vastupidist arvata on lausa rumal. Aga kas panite tähele, mida ta 23.08 ütles - et läheb asjaga edasi, sest nii palju tööd on ära tehtud ja ei ole mõtet poolele teele pidama jääda. Tähendab, Veerpalu usub, et kaitse on kõigest hoolimata kogunud kokku palju väiteid, mis peaks aitama teda puhtaks pesta, ja seda ta usubki. Enam ei ole mingit juttu olnud ega raiumist, et ei ole mina ega keegi Eestis kunagi mingit dopingut kasutanud. Kas te tõesti ei märka, et fundamentaalküsimus on täitsa kõrvale jäetud, et sõda käib selle peale, et veenda avalikkust, et kuskil on mingi imepisike kala sees. Ja seda kala on meeleheitlikult nüüd otsitud, aga iga kord on uus leid ümber tõugatud (vt viimase kolme päeva meedia).

Ai-Ai, Peip-Peip-Peip - sa nõuad minult päevapealt kõiki valmisvastuseid, aga, Peip, ükski uurimine ei käi nii, et kohe on valmisvastused. Miks siis Veerpalu tiimil ei ole KOHE ja PRAEGU LÕPLIKKU vastust, et nemad on ilmsüüta ja puhtamast puhtamad, ah? See, mida mina teen, ja see, mida mu kolleegid teevad, on see, et me püüame kogu seda sasipundart lahti harutada, mõistad? Me tõstame üles iga kivi, mis meil ette jääb, vaatame iga kivi alla, ja kui ise ei jõua kivi tõsta, siis ütleme kõigile, et leidsime ühe kahtlase kivi, kas keegi saab appi tulla, et seda kivi kangutada, et näha, mis seal all on. Miks me seda teeme? Sest meid ja sind ka, Peip, on kuude kaupa lollitatud. See, mida me teeme, Peip, on see, et me püüame kollektiivse uurimistööga, kus, jah, on palju valesid otsi, tupikuid jms, nagu absoluutselt igas uurimises, asjadesse selgust luua. Sest erinevalt ignoratsest pööblist ei saa me oma töö spetsiifikast tulenevalt piirduda karjumisega, et "Usume Andus Veerpalu!". Mina saan praegu öelda pigem vastupidist: ei usu Andrus Veerpalu.

Aga sinu arutluskäik minu kaalu ja tulemuste üle - see on küll vahva, Peip, aitäh, sain siis seda pahast postitust kirjutades muige näole, kui seda lugesin. Aga Peip, vaata, vahe on see, et kui minu suhtes on kahtlus, siis mina ei hakka keerutama, vaid ma olen valmis andma igasuguseid proove ja teste, kas või päevapealt, ma olen valmis sulle näitama ka oma igasuguseid kulutusi neil USA reisidel, mis on mul ülitäpselt dokumenteeritud, ja kui on veel midagi, mida tõestuseks vajad, siis vaid küsi, olen sinu teenistuses, kui sul on kahtlusi. Näed, kui avatud ma olen? Kas ESL on ka selles protsessis sama avatud olnud? Peip, anna andeks inetu keelekasutus, aga sittagi ei ole.

Aitäh, 00:08, kenade ja julgustavate sõnade eest, aitäh ka 00:18-le ja Margusele asjalike ja sisukate kommentaaride eest!

 
At 09:54, Blogger Tauno said...

"Kuule Peip, kõik need ilma toetavate faktideta jutud on ju tõeks osutunud."

Jajah, nagu ka see jutt, et väljaimbunud info järgi pidi FIS Veerpalu proovide menetlemise vigade tõttu õigeks mõistma.

 
At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Priit.
Kui jutt pahane välja paistis, siis seda ei oska ümber lükata. Kinnitan, et ei ole pahane.
Nõus Priit, et suusaliidu mõned juhtfiguurid on ebaselget ja järjekindlusetut juttu ajanud. Kas on see häma? mina ei tea.
Minu üleskutse Sulle on, et senine asja käsitlus hakkab igavaks ja leierdatuks muutuma, aeg oleks uurida ka kaasuse teisi osapooli.
Minu jaoks oleks ehk huvitavaim, kui keegi võtaks lahata selle Wada testi pädevuse.
Sest, ühed teadlased on selle loonud, teised teadlased väidavad, et see on jama. Väiteid, et EV teadlased on lollid kuulda ei rahaks, või kui on toodud tsiteeritavuse võrdlused rahvusvahelistes teadusartiklites.
Saan aru et SA Eesti Antidoping on eesti ajakirjanike jaoks tabu ja seda poolt Te uurida ei taha (ei julge?)

päikest
Peip

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Priidu käsitlus on olnud ühekülgne. Põhiküsimus on ikkagi, miks dopingutesti tulemused olid sellised, et neid tõlgendatakse, nagu olevat kasvuhormooni Andruse organismi kunstlikult lisatud? Selle väljaselgitamine (kas lisati või mitte) on eelkõige teadlaste tööpõld.
1. Senise info põhjal on WADA testimeetodit liiga ühekülgselt katsetatud.
2. Kui Andruse organismil on mingi eripära (mis erakordsete sportlaste puhul on vägagi loogiline), siis peaks see olema eelnenud ja/või tulevaste uuringute ja analüüsidega tõendatav.
Uuriv ajakirjandus (sh. PP) peaks oma jõupingutused eelkõige nendele küsimustele vastuste saamisele suunama, mitte pritsima negatiivset sappi solvumisest, et asjaosalised nendega kohe kogu infot ei jaganud. Kui taustajõud on kindlad, et kasvuhormooni kunstlikult ei manustatud, siis saaks ajakirjandus olla neile toeks (sh. PP oma lemmiksportlasele). Pange endid olukorda, kus teil tuleb maailmale tõestada, et te pole kaamel, kui kõik väidavad, et näe, sellel on küür seljas ja ta on kaamel mis kaamel. Kuigi tegelikult peate ennast siiski inimeseks.
Ülaltoodu on lihtsalt teistsugune vaatenurk.
PS. Ma pole mitte kuidagi seotud ühegi asjaosalisega ja loen jätkuva huviga Priidu lugusid.

 
At 10:28, Blogger Tauno said...

Ainult et ajakirjandus ei hakka sellise uuringuga tegelema. Selles osas tuleb Alaveriga nõustuda, et ajakirjandus, või vähemalt enamik sin blogis mainitud ajakirjanikke on oma otsuse juba teinud ja edasi käib juba oma otsust toetavate infokildude otsimine. Ehk siisuliselt tegeletakse juba AV süü tõestamise missiooniga. Või vähemalt selline mulje on jäänud

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Kogu selle loo parim avalikult saada olev info jookseb siia kokku. Ega lehti polegi vaja lugeda. Ja suur ja kaalukaim pluss on see, et kommentaarium on, olgem ausad väga asjalilk ja erinevaid vaatekohti kajastav ja algusest peale ka loetav. Nii jätkata!
Pinnige ja uurige endist koondise ja tänast perearsti. Kui seal tõesti midagi oli, siis kandvat rolli kandis kindlalt just arst ja teised ei pruukinud peensusteni teemat üldse hallata. See on kõigi selliste vahelejäämiste puhul nii olnud ja on ka nüüd, juhul kui üldse midagi tarvitati. Ja ikka on ka võimalus, et on kõigi super halbade asjade halvim kokkulangevus, lisaks ka alguses valetamine. Ja nüüd on olukord, et vahet pole mida ütled, kindel on ainult see, et sa valetad.

"Vaadates viimase 24 tunni sündmuste arengut, on selge, et meedia on oma otsuse teinud," sõnas Alaver eile aset leidnud telefonivestluses.

"Nüüd on jäänud ainult küsimus, kas surma mõistetakse läbi poomise või mahalaskmise. Meie sõnu ja argumente ei peeta millekski," lisas Alaver."

http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/mati-alaver-jalgides-toimuvat-siis-meedia-on-oma-otsuse-teinud.d?id=56445142&l=fplead

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, paranda mind kui eksin, aga Veerpalu ütles ainult sellel kõige esimesel pressikal, et ei ole keelatud aineid tarvitanud. Rohkem ta seda öelnud ei ole. Põhjus, julgen oletada, on väga lihtne - ükski professionaalne jurist ei luba oma kliendil otseselt valetada. Võib jätta vastamata, minna mööda, vastata, aga mõne teise nurga alt aga otseselt valetada ei lubata. Sest kohtus otsese valega võib väga ebameeldivaks minna.

Nüüd ütlevad "uskujad", et miks AV siis tegi seda esimesel pressikal, Pilv istus ju kõrval juba. Kui teema peaks kunagi sinnamaani arenema, et küsitakse (miks AV ütles et ta pole tarvitanud), siis kuulete, kuidas suusaliit hämama kukub - shokiseisundist, välisest survest, mille all AV kannatas, või et AV ei mõistnud küsimuse sisu ja rääkis hoopis milleskti muust.

Lõpetuseks tuletan veelkord meelde - Marion Jones ei läinud vangi mitte dopingutarvitamise, vaid VALETAMISE eest.

Jõudu Priidule, Pahvile, Martinsonile jt, ka kõigile, kes aitavad kivi alla vaadata.
00.18

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Uurivale ajakirjanikule 2 küsimust puremiseks:
1.Miks FIS-i esindaja valetas:

kolmapäev, Märts 02, 2011
Pullerits: Kuidas ma lahendasin Veerpalu müsteeriumi?
http://suusk.blogspot.com/2011/03/pullerits-kuidas-ma-lahendasin-veerpalu.html

2. Miks eelmainit sissekanne pole blogi arhiivist leitav(28.02.11-07.03.2011 poleks sa nagu ühtki postitust teinud)?

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

to 10.06
http://www.ohtuleht.ee/multimedia/pdf/FDP_Decision_EST_CC_Andrus_Veerpalu_21082011.pdf
Vaata punkt 59.
Kui 3400 ja 1050 proovi on ebapiisavad, on eesti TEADLASTEL, mitte advokaatidel alati ju võimalus tõestada vastavate eksperimentidega, et test pole kõlblik. Millegipärast ei protesteerinud ei Eesti Suusaliit, teadlased ega teadaolevalt ühegi teise riigi ametlikud organid selle testi kasutuselevõtmise vastu. Vastupidi, kõik ILMA kasvuhormoonita asju ajavad sportlased olid õnnelikud, et lõpuks on ka valeturakamehi võimalik vahele võtta.
Test pole ideaalne, sellega nõustuvad paljud
http://www.epl.ee/news/sport/tippspetsialist-catlin-kasvuhormooni-testi-ei-usalda.d?id=51295356
aga ta on parem kui mitte midagi.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Kindlatest allikatest on olnud kuulda, et pärast CAS-i edasikaebamist FIS asja juba nii ei jäta ning plaanib avada ka AV vanemaid proove.

 
At 12:13, Anonymous Anonüümne said...

to 10:51
Jah, aga olemas on ka selline arvamus WADA poolt tehtud katsetuste kohta:
http://blog.4wallspublishing.com/
Artikkel on avaldatud 2,5 kuud pärast Päevalehe ühenduse võtmist doktor Catliniga. Kui on ka alla 10 (5) % võimalus, et testi tulemus ei pruugi olla objektiivne, ei saa sellise tulemuse põhjal teha kaalukaid otsuseid. Niikaua kui WADA ei suuda maailma tippteadlaste jaoks testi usaldusväärsust tõendada, on minu jaoks hämaja organisatsioon WADA. Neil on vajalik faktipõhine tõendus, et nende otsused ei ole kallutatud. Praegu on liiga palju vasturääkivusi (ei pea siin kaugeltki silmas ainult Eesti ajakirjandust).

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, 10:04 - meil oli misunderstanding - pahane oli siin minu kommentaar, mitte sinu oma.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

põhimõtteliselt tuleks müts maha võtta Andruse ikka veel uskujate ees. Samas, kas keegi oskab tuua kasvõi ühe Veerpalu meeskonna poolt toodud argumendi, mis ei oleks ümberlükatud või lausa valeks osutunud. Ka wada testi vaieldavuse üle võiks pikalt diskuteerida, kuid samas tekib küsimus, miks siis teised vahele ei jää. Kas keegi arvab, et Baueril, Northugil, rootslastel on vähem eriline organism.
Legendina levib norrakate astmalembus. Samas on ju dr. Mardna isiklikult öelnud, et eesti suusatajate hulgas on olnud ja on ka praegu astma paberitega sportlased. Avalikult on seda tunnistanud Kaia Udras. Lähedal seisvad inimesed kinnitavad seda ka ühe olümpiavõitja kohta.
Praegu peaks hoopi kartma kogu koondise dopingutarvitamise avalikuks tulemist. Vere manipuleerimisega võistluseid vahelejätnud sportlased on ju samuti dopingutarvitajad, olemasolev metoodika lihtsalt ei võimalda seda praegu veel kinnitada. On lihtne ümberlükata väiteid, et selline hemoglobiini tõus saavutati alpimajas. Kas mitte viimane ei ole dopingutarvitamise varjamiseks loodud.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi: alpimaja ja EPO annavad sama tulemuse. Üks on keelatud, teine mitte.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

alpimaja võrdlus ei ole korrektne. See on sama kas süüa 10 kg mustikaid või üks imepisikene tablett. epo effekti ei ole alpimajas võimalik saavutada

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Norrakate erilisele "astmalembusele" viitamine on kohatu ja väiklane. Astmaravimeid kasutab ka profirattur Rein Taaramäe (http://sport.postimees.ee/469654/rein-taaramael-diagnoositi-astma/).

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks tasub hemoglobiini tõusu alpimajaga põhjendamise kontekstis vaadelda jalgratturite tähelepanekud kõrgmäestikulaagrite tagasihoidlike efektide kohta.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Hea on vaadata, kuidas ühed hämad lähevad paremini peale, teised vähem. Massile visati "alpimaja" infobait ette ja juba korrutatakse: alpimaja, alpimaja,... Hea meeldejääv sõnakõlks. Mis sest, et loogikavaba.

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Loen Suusaliidu tänaseid selgitusi. http://sport.delfi.ee/news/suusatamine/eesti/suusaliit-selgitab-miks-veerpalu-dopinguskandaal-nii-suureks-paisus.d?id=56495198

Kas keegi on võimeline tõlkima seda lõiku? "Ajakirjanduses väidetakse, et kuna test mõõdab GH isovormide vahekorda, siis ei ole oluline, milline on GH kontsentratsioon mõõtmise hetkel. See on udujutt - vahekorra arvutamise aluseks on ju kahe erineva GH fraktsiooni vereseerumi kontsentratsioonid. Seega, kasutatav test baseerubki verest erinevate GH isovormide tasemete määramisel – GH vahekord on vaid nn cut-off, mis peaks aitama terad sõkaldest eraldada;"

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

oletan, et lõigu on kirjutanud Tartu Ülikooli teadlane.

Muide, ajakirjandus võiks teabenõude korras TÜ-lt välja nõuda teabe: kas ja kes on uurinud HGH 1 võimet mõjutada inimese füüsilist suutlikkust, HGH 1 varjamise meetodeid, ja kellele uurimistulemusi on edastatud. Eriti kas neid teadmisi on edastatud Eesti suusaspordiga otseselt või kaudselt seotud isikutele. TÜ teadlastel on akadeemiline vabadus uurida mida tahavad, kuid avalik-õigusliku raha kasutajatena on neil kohustus oma tulemused avalikult publitseerida.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Tõeline mulliajajate blogi.
Viide Taaramäe artiklile, kus seisab kirjas et Taaramäel diagnoositi astma

See ei tähenda automaatseltet tal on lubatud kangeid hormoonravimeid sisse hingata, I dopingutestis oleks ta kohe vahel.

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea Peip! Ma olen juba ammu kahtlustanud sedasama PP suhtes: "Võtame ette PP möödunud talve suusatulemused ja mida me näeme - kui muidu estoloppeti etappidel esisaja sees ja ümber kõlkunud sportlane, ühtäkki hooaja põhiüritusel - tartu maratonil teeb sellise tulemuse, mis ilmselgelt langeb ansamblist välja. Kui tavaliselt sportlane särab tippvõistlusel, siis antud juhul on tegu selgelt latialuse tulemusega. Ilmselt üks enimharjutav harrastussportlane, kes on eelnevalt väitnud korduvalt et kõik eelnev ja järgnev ei loe, loeb ainult tartu maratoni tulemus ja kogu töö tehakse seda silmas pidades, siis võiks ju rahulikult arvata et ju meie ihaldatuima skalbiga osaleja spordivõistlustel, tema sooritus lihtsalt ebaõnnestus, võiks nüüd tavainimene mõelda. Siis aga mõeldakse endale juurde häiriv trauma. Kuid pange nüüd kõik tähele - ei enne TM ega pärast see trauma sportlase treeninguid ei sega!! See oli teine märk, aga asjad said lõpliku selguse siis, kui meenus veel üks kõnekas fakt! Ja kui nüüd faktid ilusti üksteise järel ritta seada, siis ongi kõik ju ilmselge ja isegi loogiline. Kõik saab selgeks, miks üks enimtreenitud harrastaja hooaja põhivõistlusel nii nõrgalt esines, sest... kas mitte ei ole tegelik põhjus hoopis selles, et Tartu Maratoni näol on tegu ainsa maratoniga estoloppeti sarjas, kus võidakse osalejalt paluda pissida proovipurki. See vähetähtis fakt on jäänud paljudel märkamata. Kui nüüd selles valguses uuesti PP suusatulemused möödunud talvel üle vaadata, siis kas pole ilmne, et põhjus võibki olla just selles? Kuna suusavõistluse korraldajate seas on PP-l tutvusi, siis ilmselt imbus info läbi, et erakordselt hea tulemuse korral oleks üks "juhusliku valimi" proov just PP-lt võetud, sest on ju kõigil tekkinud kahtlusi, et kuidas nooruspõlves olematu vastupidavusega harrastajal, ilma treenerite ja pulsikella abita, on õnnestunud nii heasse vormi saada. Teadus sellele asjalikku vastust anda ei oska. Nii ongi tasapisi tekkinud igasugu hulka kahtlejaid ning vastuseta küsimusi. Ja kui veel lisada sellesse ritta Peipi poolt meele tuletatud PP regulaarsed ameerika-reisid, kus keelatud ained on igaühele kättesaadavad, siis ongi KÕIK SELGE, miks PP paljudele noortele tuule alla teeb spordiradadel ning miks tartu maratonilt nõrk tulemus tuli."
Kas pole mitte selles loos juba liiga palju juhuslikke kokkulangevusi?
Mõtlen mõnikord, milleks lasta neil meie käeulatusest väljas asuvatel asjadel oma hingesid ussitada, milleks nendele nõnda palju auru ja tähelepanu kulutada? Kas see tasub end? Aru ma ei saa. Kuhu on kadunud mõistmine, hoolimine, raskel hetkel toetus. Toetus mitte tähenduses kui heakskiit, vaid toetus, abi nõu ja jõuga kui võimalik raskes seisus olevale kaaslasele olukorrast väljumiseks. Natuke rohkem inimlikkust, teatud piiride tunnetamist ja nende aktsepteerimist, kui on rasked ajad. Võibolla lahenevad asjad omasoodu, meie täiendava surkimiseta, laseks spetsialistidel teha rahus oma tööd ja küll tuleb ka õiglane lahendus. Milleks valada õli tulle? Milleks? see jääb mulle pisut mõistetamatuks seni.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Ain-Alari pulbrid? Pullerits on ise nende tarvitamist tunnistanud.
Pidavat igati legaalne kraam olevat.
Firma nimeski (Science in Sport) teadus sees- kahtlust pole!

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

17:04 tabab naelapea pihta.

Üks miks küsimus jääb tollest ansamblist ka mulle selgusetult kummitama. Nimelt kui me põhimõtteliselt oleme tänaseks veendunud dopinguteooria õigsuses, siis kuidas sellest jamast õiglaselt väljuda? AV-le vee peale laskmisel on sellest jäädav kahju kõigile peale norrakate "ketikoerte" Eesti meedias.

AV enda ressurssidest ei piisa jokk lahenduseks ja teda on vaja toetada. Kas toetada teda samuti nagu meie seiklejatest rattureid, kellele raha abil sai kinkida uue sünnipäeva? Üllas nagu oleks ja see annaks riigi au eest seisjale kindluse, et riik kaitseb oma kodanikke rasketel hetkedel isegi siis kui teed riigi au eest seismiseks pole ausad. Oletame, et tõesti riik toetabki ja AV võidab selle kaasuse. Rahva hinge jääb nüüd märk, et me kõik toetasime "sangarpetist" kelle asi oleks keelatud kraami tarvitamise eest kriminaalkaristusena rahatrahvi maksta. Ainuke võimalus sellise juhumi vältimiseks on kui teadlased suudavad veenvalt katsete tulemustele viidates näidata, et Eesti poole väited AV toetuseks on kõik sellised, mis võisid kaasa tuua just tulemuste halvenemise sportlase kahjuks. Täna räägitakse ainult asjaoludest ilma faktilise tõestusmaterjaliga, et need asjaolud on olulised proovi ebatäpsuse osas sportlase kahjuks. Sellega võib võita ja tõenäoliselt ka võidetakse arbitraasis, kuid mitte Eesti spordiavalikkuse ees, kes soovivad näha, et riigi raha läheb puhastele sportlastele ja treeneritele. Mis saab pärast võitu, kas jätkub senine rahva silmis veenvalt dopingupatuste suusakoondise rahastamine riigi ja sponsorite toel või lõpetatakse see jama uute asjalike treenerite esilekerkimiseni ära?

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Uus põlvkond Veerpalusid kasvab juba peale, MA ja AV enda õpetusel. Teadmised tuleb ju edasi anda.

 
At 20:21, Blogger Priit Pullerits said...

17:04 - ja teil ei olnudki ajast kahju selle pika jura kirjutamiseks? See on absoluutne loogikavaba mõttetus kas või seepärast, et dopinguproovi võinuks minult teie stsenaariumi kohaselt võtta hoolimata sellest, kas ma olnuks 17., 154, või 327. - vahet ju ei ole! Teie "loogikal" olnuks alust üksnes siis, kui mind poleks olnud Tartu maratoni stardis. Ja sellise ajuvaba tüübiga pean ma siin maid jagama? Head aega!

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Mitte nii karmilt, Priit!
17:04 võib oma groteski sugemetega kirjutist pakkuda avaldamiseks näiteks Eesti Päevalehes. Andrus Kivirähk kirjutab seal üsna sarnases stiilis lugusid.

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

PP IQ on piisavalt kõrge, et groteskist arusaada. Kahjuks on ta väga tundlik igasuguse tema pihta suunatud satiiri suhtes ja nüüd oli tal õhkõrn lootus,et kui tema nimetab seda juraks siis mõnesd ei saa satiirist enam aru.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Kodanik 11:57: Fis on juba Andruse kaasusel paljastanud, et ei suuda piisavalt kaua neid jaanuaris antud proove usaldusväärselt säilitada, mis siin rääkida veel sellest, mis paar aastat tagasi juhtus. Uurigu terviseks ja ühtalsi pangu end valmis uuel tasemel enda esindamiseks: ei piisa enam omade keskel otsustamisest. Piltlikult öeldes on maakohus ja ringkonnakohus läbitud kuid nüüd seisab ees riigikohus ja sealt võib tulla tõesti mida iganes.
Tanel

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Eilse postituse kommentaariumis oli paar head kommentaari.
Kahjuks tõesti ei jäta praegune skandaal head maitset suhu mitte üheltki poolt. Siiani on aga ajakirjanduse käsitlus olnud minu jaoks ühekülgne. Paha maitse jääb suhu peale ESL ka FISist (on siis raporti kirjutamisel raske täpne olla?) kui WADAst (kas tõesti ei suudeta proovi võtta korrektselt? Ja kui proov ei ole võetud/säilitatud korrektselt, siis ei ole tegu juriidilise nüansiga!). Paraku jääb meie ajakirjandust lugedes mulje, et keskendutud on eelkõige AV "verele".
Ma kindlasti ei kiida dopingukasutamist heaks, kuid kas tõesti peab ajakirjandus seda kajastama veel nii, et inimesele ei jääks mingitki väärikust alles? Ehk õnnestuks pigem tasakaalukalt toetades, nõustades, vajadusel alternatiivset teed tutvustades? Mitte unustades, et libastume aegajalt me kõik?
Ja tegelikult võiks meeles pidada, et AVl on ka lapsed. Andekad suusatajad. Äkki õnnestuks kogu lugu kajastada nii, et neil säiliks tahtmine teha ausat ja puhast (tipp)sporti meie riigi eest võisteldes?

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

to 21:53
Nõus, aga Suusaliit keeras asja sellise käigu ise tuksi. Kui nad poleks vankriga niimoodi avalikkusest üle kolistanud, oleks ka avalikkus leebemalt asjale vaadanud.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Julgeks tagasihoidlikult meenutada, et meest on nii ajakirjandus kui rahvas pea jäägitult toetanud 1998 aastast peale. Pole olnud kriitikat tema läbikukkumiste korral, meenutan ka "rahvuslikku" põlve ja mis seal veel oli. Ja nüüd lärtsatati rahvale ja ajakirjandusele rasvane tatiplärakas keset silmnägu, tuima näoga oma "loobumisest" teatades, valetamist ja hämamist jätkates. Süütu spordimees nii igal juhul ei käituks, seepärast ei pea sellest mehest enam midagi.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Kas pole kummaline, et ajal kui skandaal kogub tuure ja keegi tagasi ei kavatse astuda, raporteerib Suusaliit, et on lisandus uusi sponsoreid ja toetajaid pole kunagi nii palju onud kui nüüd.
Ja nii mitmetki nimekad on kuulu järgi nõus veel toetama.
Kaldun arvama, et siin on suur teene ajakirjandusel, kes on surmaotsuse juba välja kirjutanud. Ja kui nii edasi materdada, saad Suusaliit veel rohkem sponsor raha.

 
At 00:18, Anonymous Showbusiness said...

Juba 1995 aastal räägiti Eesti suusatamise tulevikumehest, kes on maailmatasemel tegija kui kõrgtasemel dopinguküttide tehnikast ajast ees keemia talle sisseajada. Juba tol ajal ei uskunud pühendatud, et läbilöök maailmatasemel on ilma teatavate abivahendite võimalik ning panustasid sellele, olles veendunud projekti edus. Siiani läks hästi kuid lõpp vajus ära.

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit, väga hea töö tänases PMs! Tänud! Isutekitajana ei saa kohe kuidagi siia lõiku lisamata jätta:

"Mullu suvel sai Kõksist esimene eestlane, kelle genoom on täielikult järjestatud. Sealt tuleb välja, et on temagi mutant ehk transgeenne: üksiku nukleotiidi polümorfisme, mida pole kirjeldatud üheski andmebaasis, leidub tal ligi miljon. Kuluks lõputult aega, et sellest tohuvabohust – ehk Kõksist – lõplikku sotti saada."

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

Viited on muidugi kõnekad. Martinsoni lugu, pealkiri - Alaver: "Veerpalu pole kunagi dopingutarvitamist tunnistanud."
Ja mis Alaver tegelikult ütles? "Nimetage seda, kuidas tahate, aga Veerpalu pole kunagi keelatud ainete kasutamisest FISiga rääkinud, veel vähem tunnistanud."
Kallutatud keelekasutuse supernäide.

 
At 03:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits läks ehedalt närvi oma 20:21 kommiga. Milleks ärrituda, kui põhjust pabistamiseks pole?

 
At 07:58, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis Alaver tegelikult ütles? "Nimetage seda, kuidas tahate, aga Veerpalu pole kunagi keelatud ainete kasutamisest FISiga rääkinud, veel vähem tunnistanud."

Aga kes on FIS-iga sel teemal rääkinud, Savi? Tema vastused PM-le olid piisavalt ümmargused: "ei pruugi" (aga võib???), "ei olnud peateemaks" jne

 
At 10:31, Anonymous Anonüümne said...

Keegi võiks võtta täpsemalt järele uurida, mida kujutas too Alaveri ja Kiudma läbiviidav programm asjaomastes ringkondades tuntud koodnimega "Valge välk", millest mitmed sprindikoondise liikmed olevat keeldunud ja mis viinud Vahur Teppani tippspordist loobumiseni, sest talle sai selgeks, et ilma selleta tulemusi ei saa.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit on tõesti satiiri suhtes vahel ülitundlik. Aga see selleks.
10:31 on minu varem esitatud uduse suunitlusega küsimust (uurida mida Tartu Ülikoolis on kasvuhormoonidopingu kohta uuritud) andnud hoopis konkreetsema suuna ja kuju.
Aga kes uuriks? Prokuratuur ei uuri. EOK ei uuri (vastupidi, peasekretär Tõnise arutleb avalikult kuidas AV meeskond veel hämasid võiks leida). Haridus- ja Teadusministeerium vaikib. ERR säilitab "tasakaalustatust ja objektiivsust", seejuures promodes sprindikoondise liikmeid osalemas ESL juhatuse liikmele kuuluva seikluspargi promoüritusel. Õhtulehest Jaan Martinson uurib. Priit Pullerits uurib. Veiko Visnapuu ja Pahv uurivad jõudumööda. Aga see on amatööride võistlus professionaalide vastu - kahjuks! Sest rahad ja suured sidemed seisavad ESL taga.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

""Valge välk", millest mitmed sprindikoondise liikmed olevat keeldunud ja mis viinud Vahur Teppani tippspordist loobumiseni,"

Ühest asjast ma aru ei saa. Kui tõesti on toimunud süstemaatiline aastate pikkune dopingu kasutamine (treener, arst, alaliidu juhid jne), siis kuidas on võimalik, et see mitte kuskilt otsast pole varem lekkima hakanud. Siin riigis lekib absoluutselt kõik.

JAANUS

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Ja ESL kogub aina uut, veel suuremat sponsor raha, mida kuulu järgi on paljud nõus andma ja mitte keegi pole ka loobunud.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

MIda siis PP täna kirjutas ja kus?

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

"Ja ESL kogub aina uut, veel suuremat sponsor raha, mida kuulu järgi on paljud nõus andma ja mitte keegi pole ka loobunud."

Tundub "obstšaki" moodi. Aga miks ärimehed on nõus seda maksma? Jääb selgusetuks. Tegu tundub olevat nagu isevärki klubiga vms.
Kes siin blogis kitsest rääkis ja minema aeti, võiks tagasi tulla ja asju valgustada. Kui lekitajaid hüütakse kitsedeks, siis kindlasti on ka MA-l oma nimi, jne. Kuidas siseringis erinevaid tegelasi kutsutakse?

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

"Ühest asjast ma aru ei saa. Kui tõesti on toimunud süstemaatiline aastate pikkune dopingu kasutamine (treener, arst, alaliidu juhid jne), siis kuidas on võimalik, et see mitte kuskilt otsast pole varem lekkima hakanud."

On lekkinud ja kuidas veel. Isegi mina, kes ma ei tunne isiklikult ühtegi tippsportlast, kuuulsin juba head mitmed aastad tagasi mitmelt erineva taustaga tuttavalt, et eesti suusakoondises pudru pealt tulemusi ei saavutata. Kehitasin minagi õlgu ega osanud midagi arvata.

Eesti ühiskond on näidanud end kui dopingut tolereeriv ühiskond. Teljel Hispaania (dopingu suhtes tolerantne) - Norra jt põhjamaad (dopingu suhtes nulltolerantsed) on Eesti selgelt Hispaania-tüüpi. Siinne avalik arvamus soovib väga sügavalt, et tõde ei tulekski kunagi välja. Loodan siiski, et tuleb.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti ühiskond on näidanud end kui dopingut tolereeriv ühiskond. Teljel Hispaania (dopingu suhtes tolerantne) - Norra jt põhjamaad (dopingu suhtes nulltolerantsed) on Eesti selgelt Hispaania-tüüpi. "

Karm hinnang. Aga vist õiglane. Sellist asja ei ole minu teada Eesti väljagi öeldud.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

12:25 - mis tähendab "pudru pealt"? Alaver on ka kunagi öelnud: kasutame lubatud taastusvahendeid. Mismoodi seda tippsporti sinu arvates siis tehakse, või kellele toidulisandeid (näiteks) toodetakse, ükskõik mis alal? Võibolla ongi häda selles, et sa tipptegijaid isiklikult ei tea ja kuuled kurat-teab-mis kõlakaid?
Ja eesti ühiskond pole mingi dopingut tolereeriv kamrilja. See läheb konkreetselt PP armastatud paffi kraesse, et inimesed välja vihastati oma meerikamaa-stiilis skandaalihimuga. Vastik lihtsalt.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

To 12.25. Täpselt sama siin - tunnen hästi mõned aastad tagasi suusaliidu juhatusse kuulunud inimest. Tema ütles siis ka, et meie meeste hüppelise tulemuste paranemise taga on MA "keemikuvõimed". Tundus igati loogiline, aga mida sa muud oskad öelda/mõelda, kui seda, et ilmselt kasutavad ju kõik. Kui tagantjärele vaadata, siis nii võibki ju vist öelda (ega Myllylä, Mühlegg, venelannad jm siis kohe esimese korraga vahele ei jäänud -enne ikka võideti korralikult ja anti puhtaid proove ka!).

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldivad igasugused silmakirjatsejad - minu jaoks on parim näide Michael Johnson, kes karmide sõnadega kritiseerib igasugu dopingukasutajaid. Palju on siin kommenteerijatest neid, kes usuvad, et ta on puhas poiss? Ühelt poolt - vahele ta ei ole jäänud. Teiselt poolt - parandada kodusel OM-il 200 m (sic!) aega mingi pool sekundit ja võttes arvesse, et 4x400 mansast jäid ülejäänud 3 meest erinevatel aegadel vahele. Valik on teie - ja vaielda võib elu lõpuni.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetav 18:51. Milliste eestlaste suusatajate tulemused on hüppeliselt paranenud?

Teisest küljest on teada, et kuna eestlased siiski päris tippu suusaaladel mõne erandiga ei jõua, siis kas sa väidad, et teistel riikidel on veel osavamad keemikud kui sinu viidatud MA või millel siis teiste riikide, näiteks Norra, Shveits, Rootsi edu põhineb?

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

23:34 Rääkisin 10 aasta tagusest ajast, mil hüppeliselt paranesid meie kangelaste tulemused (igaüks siin ise otsustab, kas paneb sõnale "kangelaste" jutumärgid või mitte). Tahtsin ka midagi teie 2. lõigu vastuseks kirjutada, aga sain aru, et kuna tegelikult midagi ei tea, siis kõik oleks ikka lihtsalt üks mula ja arvamuse avaldamine (= ka tahtlik või tahtmatu kujundamine), millega ma tegelikult tegeleda ei tahaks. Tänan, et panite mind mõtlema.

 
At 06:02, Blogger Unknown said...

www0912


asics shoes
kate spade
canada goose outlet
ray ban sunglasses
coach outlet
hugo boss
ugg boots outlet
ralph lauren polo
coach outlet online
moncler outlet

 
At 04:31, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht