esmaspäev, november 04, 2013

Pullerits: Kuidas jaotada sügisel koormusi?

Üks Indreku-nimeline teatas eelise nädala lõpus, et on rullsuusatanud juba tuhat kilomeetrit. See, nagu kuulda, võttis paljudel meestel südame alt kõhedaks. Kas tõesti on nad ettevalmistuses innukamatest juba nii palju maas?

1000 km on võimas tulemus. Aga mitte sõnatuks tegevalt võimas, kui arvestada, et Indreku-nimeline on oma muljetavaldava rullikilometraaži kogunud alates maikuust. Ja sugugi mitte ülivõimas, kui arvestada, et kogusin eelmisel nädalal 232 km.

Aga see polnud ju olude poolest sugugi kerge nädal. Teisipäeval ja kolmapäeval valitses maru, millega polnud mõtet võitlema minna. Nii äärmuslikes tingimustes kannatab esiteks treeningu kvaliteet ja teiseks suureneb tuuletõmbe oht. Muudel nädalapäevadel olid olud võrdlemisi niisked ning tuli tabada neid üksikuid tunde, kui vihma ei sabistanud. Sellegipoolest sai tuult ja sademeid talutud.

Hämmastav on see, et nende 232 km jooksul ei kohanud ma mitte ühtegi teist tõsiseltvõetavat ratturit. Ja ei kohanud ka mitte ühtegi rullsuusatajat. Aga need 232 km, mille läbimiseks kulus pedaalides seitse tundi ja 23 minutit, on selle aasta üks mahukamaid nädalaid. Vaid kahel nädalal, augusti algul puhkuse ajal Hiiumaal sõitsin rohkem (nädalaga 286,5 km 12:05ga) ning samuti Tartu rattaralli nädalal (297 km 8:23ga). Ühelgi sügisnädalal polnud endale nii pikalt vatti andnud. Või mis vatti... Rattasõit, teate, asfalditoksijad, on ikka väga mõnus.

Küsimus on selles, mis nüüd edasi saab. Tegelikult ei ole see raske küsimus. Kui eelmine nädal sai pikalt liigutatud, ja arvestades, et selle nädala algus tuleb lausvihmane, siis on just paras ja õige aeg saadud koormusi rahulikult seedida. Vaat seda nimetatakse treeningtöö targaks planeerimiseks. Edasi vaatame nädala teises pooles, kas jätkata mugavussporti ehk väntamist, mis annab hea üldise vastupidavuse ettevalmistuse ega kurna vaimu, või tuleb tõesti rullid kapist välja otsida ja ühineda väiksearvulise asfalditoksijate üksusega.

Nädala mõte tuleb aga laupäevasest Eesti Päevalehest: sport on nii homofoobne. Üks kommentaator lisab seal tabavalt: vähene ja hambutu homofoobia on üks Lääne ühiskonna mandumise põhjuseid.
******
Potash Road on the bank of Colorado River (Poison Spider Mesa walls on the right), Moab, Utah. 21. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod1: Rullsuusatajad mullu sügisel Tallinnas asfalti toksimas. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Kes tahab treeninguisse tõelist vaheldust, pidanuks osalema pühapäeval Colombias Calis 5 km pikkusel värvijooksul, kus igal kilomeetril paisatakse õhku erinevat värvi osakesi. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Kes sporti sootuks vaheldust tahab, sõitku Moskvasse Miss Universumi võistlusele, kus Miss Estonia Kristina Karjalainen pani laupäeval pidu ööklubis Soho Rooms. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

26 Kommentaarid:

At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Sa sõidad tuimalt lihtsalt vales kohas. Seepärast üksi. TRM-i mõnes rajalõigus on liiklus MTB-ga üsna tihe. Tark rattur harjutab libedal ja tehnilisel metsasinglil rattavalitsemist, mitte ei kima maanteel nina punaseks.
Suusatulemust silmas pidades on see rattamahu kogumine madala kvaliteediga. Kui mälu ei peta, oli eelmisel aastal P.R.-il vist koht TRM-il saja sees, nädala keskmine maht üle 10h. Suusamaratonil oli aga sinuga enam- vähem vōrreldav. Seega ratas kuuri, kui ei taha paarsada kohta TM-il kukkuda.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis siis juhtub kui Priit koha mõistes kukubki?
Mitte midagi.

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Siis saame lugeda, et lollid on need, kes Tartu Maratonil pingutavad ja tulemust vaatavad. Saame lugeda, et Tartu Maraton ei ole kunagi eesti harrastussportlaste jaoks mingi näitaja olnud.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Juba praegu saab öelda, et Seli tänane etteaste õnnestumiseks ei kvalifitseeru kuidagi. Seda eriti veel valguses, kui nüüd jääbki tõeks, et nn põhimedal Eestisse ei tulnudki...
Minna suure kisa-käraga rind kummis ja hõlmad laiali sõnadega, et raha on niiii palju, et võiks ära osta kõik ja kasvõi 10 medalit!! Ja nüüd tulla tagasi hädise ÜHE meenega.

Isegi kui kõik ülejäänud medalid ja esemed oleksid tulnud Eestisse, ka sel juhul oleks Seli sooritus PR-liselt selge ebaõnnestumine. Rahvale sooviti ju jätta muljet, et olen Prints valgel hobusel (või rattal) ja MINA lähen päästan väikerahva vähe pihta saanud eneseuhkuse.
Kuidas aga tegelikult välja kukkus?

Kui "selline" mees juba kohale ronis, siis oleks tulnud kõik väärtuslikud asjad ise ära osta ja hiljem eesti meeste-naistega omavahel klattida, et kes kui palju panusta(s)b ja kes saab mille ehk tagasi oleks pidanud tulema kandik lookas. Tullakse aga ühe väikse alustassiga...

Või kui nii palju võimu polnud (ise oskas Prints ju kõige paremini enda ja sõprade võimet hinnata), siis oleks tulnud samuti koos teistega viisakalt advokaadiböroosse jääda ja ilma liigse kärata loota, et ehk näkkab kätte saada pigem rohkem kui vähem.

Jahh, sooviti parimat, aga välja kukkus nagu tihti varemgi. Mage lugu, just PR-liselt...

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Rullitajaid kohtasin pühapäeval Rakveres kaks tundi sõites viite. Kuuest viis sõitis vabatehnikas.
Tallinnas on klassikasõitjaid enam, Hiiu-Harku rajal on nädalavahetusel ehk 5-10 rullitajat rajal.

Asfalditoksimises on kusagil piir, minul küünarnukid ei seedi sõita tihemini kui üle päeva. Liigestele on see toksimine tõesti tõsine põrutus. Eks võib rohkem sõita jalgade tööle tuginedes, kuid see pole mulle sobilik stiil, enam meeldib keharaskust jalalt jalale kõigutada ning selja-kõhuga tööd teha.
Ratast küll ei taha enam novembris kerida. Kui muid ideid ei ole, võib ka tartaanil saalis joosta või siis basseinis tunde laduda.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Küll see teine Salumäe kuld lähema aasta jooksul välja tuleb. Võimalik, et Seli teab ka ostja nime, kuid tal ei ole ostja luba end avalikustada. Seli oli piisavalt rahulolev ja samas ka rahulik teise oksjoni lõpus. Midagi ei läinud valesti.

Riigikogu valimised on näiteks pooleteise aasta pärast. Ka muid põhjuseid võib olla huvi kruvimiseks.
50000 naela medalite eest on soliidne ka olümpiavõitjale. Ning Uudmäe ju lausus, et ilma oksjonita poleks sellist summat pigem saadud...

 
At 22:12, Blogger Priit Pullerits said...

Hmm, kuidagi vaimunõrgalt esinetakse. Ei viitsi, ei taha enam, kopp ees, siiber jms väljendid. Mehed, võtke end kätte! Just praegu, ei-liha-ega-kala-ajal, on parim aeg näidata, kui suurt sisu teis tegelikult leidub, kui palju suudate end tagant utsitada, tagant sundida, motiveerida, vastiku ilmaga piitsutada. Sport ei ole pehmodele - ja uskuge, te ei ole pehmod. Võtke end ainult kätte! Jah, te suudate seda! Täiega edasi!

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõit on praegu veel tõesti täitsa mõnus, seda küll sügiseses metsas, mitte mööda halli asfalti. Nt laupäeval oli Kodasoo-Ruu rattasõit. Nii 30 kilomeetrit peamiselt männimetsaseid singleid. Kogu rada sõidetav, väga mõnus, polnud vaja eriti kangutadagi. Osalejaid oli vaid vähevõitu, kuigi tuluga finantseeriti sellesama piirkonna allesjäämist ja kapitalistide eemalhoidmist. Juba selle pärast tasus osaleda. Kui Tartu kandis ka paekivi tahetaks kaevandada, kaaluks kasvõi jõulude ajal seal sõitmist. Aga seni - kes toksib, kes kerib, värske õhk on alati parim.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Täna oli ilm kehv ja tuli garaazis rinnalt surumist teha 15x6 seeriat ja rinnale rebimist ka 10x4 seeriat. Keha hakkab muutuma vaikselt metssea kehaks ja korralik purakas hakkab sisse tulema. Peab oma 60% carbon sisaldusega kepid põlve peal puruks lööma ja 100% võtma. 60% hakkavad rsk läbi vajuma juba:)

Tervitades

Indrek

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Millistes seni avaldatud ja tekstiga seotud kommides on kasutatud väljendeid "kopp ees", " siiber"', " ei viitsi" ???

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Ei viitsi on häma ja tähelepanu juhtimine päevateemalt, olümpiavõitja medalite ostult. Vara rääkida - sellest saab veel pikalt rääkida:)

Ajakirjanikud on kavalad. Oskavad meie tähelepanu vasakule lükata. Tunneme Teid!

 
At 23:14, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikud on argpüksid.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Nagu näha, siis 22:09 pole kõige kibedam käsi semiootika vallas. Soovitan vaadata veelkord Seli ETV spordisaates kõlanud intervjuud. Sealt ei paista rahulolevat ja rahulikku presidenti küll ühegi nurga alt.
Ma ütleksin veelgi konkreetsemalt.
Nimelt, on selle põhimedali ostu taga kes just parajasti on (mõni medalit oma tulevases kampaanias kasutada sooviv ettevõte või Jakunini sõbrad või veel kolmandad), kuid Seli kontrolli all teine ost kohe kindlasti ei toimunud.

Väga tähelepanuväärse video on teinud Delfi ajakirjanik ajal, kui Selile antakse medalit üle.
Videolõigus algusega 2:30 tuleb Selile sisse kõne, millele Seli vastab järgmist (tähelepanu tasub pöörata hääletoonile ehk lause algab ohkega ja toon on murelik):
"Üks on käes, aga teisega ei tea mis on /ohkab/, ei ole saand teada ka /--/, jah, ei sealt on maru raske... internetist..."
http://sport.delfi.ee/news/varia/muu/delfi-video-vaata-kuidas-souli-olumpiamedal-neinar-selile-parast-oksjonit-ule-anti.d?id=67036116

Soovib veel keegi väita, et põhimedali (mille järele tegelikult esmajärjekorras mindi!) ost oli Seli (& Co) kontrolli all?

 
At 09:15, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk, väga nõrk, hr president...
http://podcast.kuku.ee/2013/11/05/intervjuu-2013-11-050900/

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Harrastaja (ja ka tippsportlase!) treeningu puhul peaks olema oluline vahelduvus - erinevad treeningvahendid, erineva pikkuse ja intensiivsusega treeningud. Pidevalt sama trenni tehes tuleb mingi hetk siiski ülekoormus - füüsiline või vaimne. Ehk siis mehed-naised, kasutage oma fantaasiat ja tehke midagi uut! Sügise puhul soovitan investeerida veekindlatesse riietesse ja korralikku otsmikulampi, talve tulles naeltega jalanõudesse ning ka naelkummidesse, treeningvõimalused avarduvad märgatavalt.

 
At 10:51, Anonymous Kuiger said...

Priidul jälle väga õigus

aga kui Priit oli minu teada Rein Taaramäe söber siis paluks kommida tänast PM-i artiklit kus tuleb ilmsiks et kõri on korras. Hea uudis?

 
At 11:56, Anonymous Heldur Prööt said...

Rattahooaja lõpetamisel Otepää ööklubis oli Taaramäe kõri ikka väga heas korras!

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Rattahooaja lõpetamisel Otepää ööklubis oli Taaramäe kõri ikka väga heas korras!

Hea teada

 
At 23:13, Blogger Priit Pullerits said...

Eile Londonis Sotheby'se oksjonimajas toimunud oksjoni käigus ostetud Erika Salumäe 1992. aasta Barcelona olümpiakulla saatus on oksjonit korraldanud firma kinnitusel teada: nii medal kui Barcelonas võidu toonud jalgratas on müüdud Eestisse, kirjutab Postimees.

Aga kes ostis?

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

OI, SEE ON SUUR SPEKULATSIOON! :)
http://sport.delfi.ee/news/jalgrattasport/uudised/suur-spekulatsioon-kes-ostis-neinar-seli-nina-alt-erika-salumae-teise-kuldmedali.d?id=67040776

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Head unejuttu ka päevateemal:
http://veeb.err.ee/exp/rahvaomakaitse.xml

 
At 06:09, Anonymous Anonüümne said...

SUUR SPEKULATSIOON nr 6.
PP tahtis oma ustavate lugejatega kümnekad kokku panna ja kulla osta. Nii ka läks.

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

Ratta kohta on nii palju teada, et selle ostis Pulleritsu kokkupandud Tartu ja Lõuna-Eesti rattahuviliste konsortsium. Tean, sest olen üks osanik. Aga ei tea, kuhu ja kellele see ratas nüüd lõpuks läheb. Esialgu oli peamine see esmalt kätte saada.

R.

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

Selline küsimus suurele ringile, et kas Tartu rullirajal on ka valgustus ja kui on, siis kas ja mis kellani seal valgustatakse?

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

Perfektsionist paneks selle "m" tähe ka siia "l" ja "i" vahele: "Üks Indreku-nimeline teatas eelise nädala lõpus...", aga pohuistil on see pohhui!

 
At 11:41, Blogger Lutfi Kurniawan said...

Thank you, for getting something new and saluting the originality of this story, hopefully useful, so that life is more useful and useful for others

Cara Mengobati Cacar Air Agar Cepat Kering Dan Sembuh Tanpa Bekas
Cara Mengatasi Nyeri Tulang Dan Sendi
Cara Mudah Mengobati Prurigo
Obat Gatal Pada Kemaluan Yang Terbukti Ampuh

 

Postita kommentaar

<< Esileht