neljapäev, aprill 03, 2014

Pullerits: Kuidas ma lahendasin Eesti spordi arenguprobleemi?

Lubasin paar päeva tagasi, et pakun välja lahenduse, kuidas lahendada Eesti spordi kiratsemise probleem. Lubasin seda teha suures ajakirjanduses. Lubasin – ja tegin ära. Täna ilmus sel teemal minu kommentaar Tartu Postimehes. Lugege sealt, siis arutame asja siin edasi.

Lühidalt: kas me räägime Eesti spordist või eesti spordist? Kui eesti spordist, siis mul lahendust pole. Aga ma ei rääkinud eesti spordist ega ole ka teie rääkinud. Olen rääkinud Eesti spordist, nagu teiegi. Ja kui meil on Eesti sport, kus Eestit sobivad esindama näiteks vene rahvusest ja vanemate kaudu Venemaa päritolu sportlased, siis miks ei peaks sobima Eesti sporti esindama Kenya jooksjad, Norra suusatajad, Armeenia maadlejad, Türgi tõstjad, Austraalia ujujad?

Maailmas on sadu tublisid sportlasi, kes unistavad olümpiale pääsemisest. Eesti võiks olla nende unelmate teostamisel abimeheks. Et enamik neist ei võida ilmselt medaleid, vaid tuleb heal juhul teise kümnesse? Aga küsin vastu: kas see on paha tulemus võrreldes näiteks nende kohtadega, mille saavutasid Eesti sportlased Sotši taliolümpial? Kas see on paha tulemus võrreldes sellega, et sageli ei ole meil päris oma sportlasi võistlustele saatagi? Näiteks jooksus, ja viimasel ajal ka suusatamises, eriti naiste seas. Ja pole välistatud, et mõni neist välismaalt pärit sportlastest pärast paariaastast treeningut sähvatab ja toob medali; nagu pole välistatud, et äkki mõni eesti sportlane ka hakkab kunagi arenema ja jõuab maailma tippu – aga enamik ei jõua.

Selge on see, et Eesti ja eestlased ei suuda tulenevalt väiksest rahvaarvust ja raha nappusest tippspordis enam kaasa rääkida. Sport on nüüdisajal taas poliitika, nagu külma sõja ajalgi, ja suured riigid panustavad sellesse nii võimsalt, et nendega konkureerimine pole lihtsalt võimalik. Mida kiiremini me seda tunnistame, seda kiiremini suudame teha pöörde oma spordipoliitikas suunda, mis ainsana võib mingisugustki edu tuua.

Ärge ainult siit vale järeldust tehke, nagu tahaks ma panna kätt ette noorte sportimisele ja harrastussportimisele. Ei, tavaharrastajad tehku oma raha eest trenni edasi, mingit Estoloppetit ega ka Jõgeva rattarallit ei võta meilt keegi ära. Ja noorte sportimist, vähemasti keskkooli lõpuni, tuleb samuti toetada – see on sportimisharjumuse tekkeks ja tervislike eluviiside propageerimiseks vajalik. Kuid sealt edasi tasub toetada vaid neid üksikuid, kes tõepoolest ilmutavad erakordset andekust ja töötahet ja saavutusvajadust. Teised, kes tahavad tippsporti teha, näiteks meie ligi 30-aastased suusatajad, vaadaku ise, kuidas hakkama saavad. Küsin otse, halastamatult: mis on nende mõte ja väärtus Eesti jaoks, et neid peaks meie maksurahaga jätkuvalt toetama?

Homme valin koos paari otsustajaga välja mulluse Eesti parima spordiraamatu. Minu hinnangul on kaks raamatut teistest pea jagu üle. Andke sel lingil valimistel ka oma hääl (hääletada saab reedel kella üheksani hommikul), uskuge, see võib otsust palju mõjutada!
******
Onion Creek Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Naiste poolmaratoni MM-võistlused Kopenhagenis. Kindlasti jätkuks siit jooksjaid ka Eestile. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Meeste poolmaratoni MM-võistluste start Kopenhagenis. Eesti meesjooksjaid pildil pole, ei stardis ega ammugi mitte finišis. Foto autor: AFP/Scanpix 
Foto 3: Viis Kenya naisjooksjat poolmaratoni MM-võistlustel Kopenhagenis. Selge see, et olümpial neid nii palju starti ei pääseks. Järelikult võiks kaks neist esindada Eestit. Foto autor: AFP/Scanpix

91 Kommentaarid:

At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

"Kirjutises väljendatud seisukohad ei pruugi kattuda autori isikliku arvamusega." :)

Priit, kelle arvamust siis esindad - Postimehe, Kadastiku, Linnamäe?

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Mina lubasin, mina pakun lahenduse, mina valin. Mina! Mina! Mina!

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Samas on Eesti siiski suutnud luua arvukalt kindraleid jt kõrgemaid sõjaväelasi, kui Venemaal tuleb Eesti kaitseväe suuruse üksuse juhtimisega toime üksainus polkovnik.

 
At 19:51, Anonymous Kupperjanoff said...

Priit kuhu on jäänud rahvuslik väärikus? Milleks meile importsportlased? Kujutle et lätil oleks medaleid toovad Keenia jooksjad ja austriast ostetud mäesuusatajad? Missuguse pilguga vaataksid siis Läti sporti? Kadedusega või põlgusega?

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Oma bloogis sousti ja soni oma egotripi raames mis tahad. Kui aga keegi Pulleritsule on nõus suht. suvalise soga eest põhitööl palka maksma....
Midagi pole öelda- unelmate amet!

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Foto 2: Meeste poolmaratoni MM-võistluste start Kopenhagenis. Eesti meesjooksjaid stardis pole.
??????
Fosti ja Nikolajev olid küll stardis.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole kahjuks midagi lahendatud. Eestisse saaks meelitada vaid kolmanda maailma teise esheloni sportlasi. Jooksjaid, maadlejaid, ... Aga kust võtta tegijaid kossu- ja tennisekoondisse? Serbiast? Vaevalt. Need läheksid saksa või taani.

Pigem peaks Priit taguma seda rauda mida ta varem edukalt teinud on. Lükkama ümber valelikud tõed: et riik peab tippsporti toetama, et noored vajavad sportimiseks kodumaiseid iidoleid jms. ehk jampsi mida sai ekspluateerida majandusliku külluse aegadel.

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

20:37, kogu austuse juures, milleks Eestile kossukoondis?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa enam midagi aru? Kuidas nii külma kõhuga on üks mees. Eelmises teemas visati väga palju kahtlusi õhku luureagendi teemal, nüüd peategelane vaikib. Tõestada on vaja, et sa ei ole kaamel.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sa sellisest mehest nagu Raivo Alla oled kuulnud? Ei ole kuulnud? Pole Tartu maratonil selg ees vastu tulnud? Mine loe JOOKSUPORTAALI, hari ennast veidi, häbi on lugeda kuidas faktidega mööda paned

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas arvad tõsimeeli, et sinu õhuvõngutamine midagi lahendab või suunab??!
Soovmõtlemine, mis muud.....

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb öelda, et Pullerits annab ise kahtlustele alust. Kas Eesti rahvusspordi vaenulikku ja faktivigadega teksti autor saab olla Postimehe vanemtoimetaja, paljude auhindade laureaat, olümpiaraamatute autor, jne jne. Kui agent ei ilmu sidele, siis on kaks võimalust: kas joob või on kinni püütud. Kui agent hakkab äkki saatma risti vastupidiseid sõnumeid, siis on kaks võimalust: kas on hulluks läinud või on alustatud raadiomängu.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Marleen Ereline, Marleen Viinapuu, Marleen Kääroja, Marian Roomet, Anni Liis Hoop, Hanna-Liina Sukk, Helena Seliste ja Annela Seliste. Sel aastal on rühmaga liitunud ka Trinity Liisa Lotta Kannus, Katrin Fessak ja Gled Airiin Tärn.
2000 ja 2001 sündinud tüdrukud kuuluvad rühma Diamonds.

Kui rühmade nimed on Diamonds, Sunshine ...

siis Eestis ei ole ju eesti sporti.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Kui oleksin venelane siis ainuüksi selle pärast et lastele ja firmadele klubidele pannakse jeengliš nimesid, ei sulanduks ma eesti ühiskonda vaid jääksin edasi puutini jüngriks

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Diamonds ja Sunshine näitavad vanemate alateadlikku soovi, et tüdrukud suureks saades abielluksid Alexiga Inglismaalt, Harveyga Kanadast, Jamiega USAst. Hädapärast mõne Pellega Taanist. Sotsiaalne lift Eesti vaesusest välja. Kuigi Eesti ei ole ju kõige vaesem. Kurb.

 
At 22:19, Anonymous Ivar, Viiratsi vald, Viljandimaa said...

Austatud Priit! Probleemid ei ole ainult spordis, vaid ka hariduses, kultuuris, poliitikas. Kõiki neid saaks samamoodi lahendada, nagu julgelt välja pakute. "Riigivahetus" on hea neologism.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Just in.. Putin (Putin the Great?) on andnud RiigiDuuma menetlusse eelnõu VTK (Valmis tööks ja kaitseks) (sportliku testimise süsteem) taassisseviimiseks. Hmm

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

"Ja noorte sportimist, vähemasti keskkooli lõpuni, tuleb samuti toetada – see on sportimisharjumuse tekkeks ja tervislike eluviiside propageerimiseks vajalik. Kuid sealt edasi tasub toetada vaid neid üksikuid, kes tõepoolest ilmutavad erakordset andekust ja töötahet ja saavutusvajadust. "

See sellisel juhul ei tööta. Enamus noori hakkavad harrastama saavutussporti esialgse helesinise unistusena - jõuda riigi koonidisesse, esindada riiki tiitlivõistlustel, saavutada medal jne. Kui selline perspektiiv neilt ära võtta, siis leian, et ka harrastajaid oleks oluliselt vähem. Ka praegu suur osa saavutusssportlasi üsna pea märkavad, et neil ei ole tippu asju, kuid selleks ajaks on nad nakatatud juba süstemaatiliselt, kehaliselt ennast treenima ja lõpetamine ei ole enam nii kerge. Sportimise pisik paljudel siiski jääb ja nii sünnivadki eeskujud emadena ja isadena.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Priidu point on selles, et sportlase seisukohast pole mingit tähtsust, mis värvi lipp seal Toompeal lehvib. Sinu sporditegemist see ei mõjuta. Ja vastupidi, võib ka siit ära kolida, näiteks Alabamasse ja esindada võid Alabama osariigi koondist.

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

ja rahvuslipp on pelgalt üks lpaljudest logodest, mis sportlase kombinesooni kaunistavad. Kusjuures igal logol on selgelt väljendunud rahaline hind. Warren Cummings Smithist võib saada Vassili Kuzmits Kuznetsov. Kuid mitte Vaapo Sepp, sest Eesti (milles selle operetiarmeega moodustise mõte üldse on?) ei suuda nii palju pappi välja käia kui Venemaa. See on Priidu point.

 
At 09:04, Blogger Priit Pullerits said...

18:31 - kolumnistika idee on arendada väitlust. Kes ütles, et peab väitlema enda positsioonilt? Palju huvitavam on väidelda sellelt positsioonilt, millel sa ei ole. Mäletan ühte filmi keskkoolide väitlusvõistlusest, mille võitis neegripoiste võistkond, kus filmi kriitik ütles, et film oleks palju huvitavam olnud, kui neegripoisid oleksid pidanud väitlema oma nn loomupäraste seisukohtade vastu, et näiteks miks peaksid koolid olema segregeeritud. Paar nädalat tagasi käisin TÜs profiväitlejatega väitlemas, ja seal pidin väitlema oma tõelise seisukoha vastu - väga huvitav oli! Alles siis hakkad nägema ka asja teist poolt, lisaks mängu ilu. Nii ka selle kirjutise puhul - lihtne ja loogiline ja ootuspärane olnuks ju kirjutada, et ärme too importsportlasi Eestisse, aga palju intrigeerivam on püstitada küsimus nii, et toome ikka!

19:51 - mina vaataksin ilmselt põlgusega. Aga enamik maailma vaataks ükskõikselt, vaataks kui lihtsalt fakti, et näe, Läti võitis n+1 medalit, sest kogu maailm on täis importsportlasi, isegi Venemaa korvpallikoondises on mänginud Ameerika neeger. Ja kui meile tooks ka medaleid paar kenyalast, siis vaataks maailm, et näe, Eesti sai Rio olümpial kolm medalit, tubli väikeriik.

 
At 09:12, Blogger Priit Pullerits said...

-..."noored vajavad sportimiseks kodumaiseid iidoleid" - tõesti või?? Järjekordne müüt! Meil oli 1990ndaste alguse korvpalli-Kalev. Kus on korvpall nüüd? Meil oli Levandi, oli Markvardt. Kus oli kahevõistlus pärast nende aega, ja kus on ta tegelikult ka nüüd? Koondis laguneb, lugesite lehest? Meil on Kanepi, oli Ani. No nüüd on ka pisut Kontaveiti, aga teised? Meil oli suusatamises särav kolmik. Aga kus on Eesti suusatamine nüüd? Ja meil oli Erika. Nüüd pole õieti trekkigi, trekisõitjaist rääkimata.
Ärge ajage jama mingist kohalike tippsportlaste eeskujust!

 
At 09:19, Blogger Priit Pullerits said...

21:20: "Priit, kas arvad tõsimeeli, et sinu õhuvõngutamine midagi lahendab või suunab??!"

Kui nii küsite, siis vist pean tõesti võtma vastu kutse minna järgmisel nädalavahetusel esinema Eesti Olümpiaakadeemia suurüritusele ja selle mõtte seal kõigi suurte isakeste ja spordiotsustajate seas jõuliselt välja ütlema. Mis arvate?

 
At 09:26, Anonymous Kessu Sink said...

Nojah Priit. Tõmbasid meid järjekordselt ärtust. Aga saa aru meid on hellaks tehtud kogu selle kammajaaga. Väidan et eesti rahvas ei ole siiani vaimselt välja tulnud nsvl aegadest, kus raha väärtust ei osatud hinnata. Ega olnud tarviski. Kus me oleme täna? Kui palju on rahvast administartiivses riigi valitsemises? Kui palju on rahvast välisministeeriumis? Kõik nad tahavad "väärilist" palka saada. Eeesti on piiririik ida ja lääne tsivilisatsiooni teraval äärel. Kaitsekulutused on loomulikult suuremad kui kuskil südamaa turvalisel riigil. Idufirmad et maailmas läbi lüüa vajavad riigilt raha. Visionäärid kes näevad eestit kosmoseriigi, Antarktika vaatleja ja tuumatehnoloogiat arendava riigina peavad endastmõistetavaks et sinna investeeritaks miljoneid. Paet lendab iga nädal New Yorki ja käib Uus-Meremaal saatkonda avamas. Rikkad põhjala riigid peavad kaugel ühte saatkonda viie peale. "Rikas" Eesti aga uhkes üksinduses. President paarutab suure seltskonnaga mööda planeeti. Laskesuusatajad hädaldavad et tulemuse tegemiseks peab olema meditsiiniline psühholoogiline tehnoloogiline teenindus. Omad määrdemehed ja kümneid paare uusi suuski. Kui laskesuusatajad saavad, siis vaatavad kahevõistlejad et miks nemad ei saa? samuti kriketi kurni ja pesapalli veeretajad küsivad et miks nemad ei saa? Te saate ehk aru millest ma räägin.

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Aga kuidas on siiski lood fotode juurde poogitud alltekstiga? Kas need on ka vaid irriteerimiseks?

 
At 09:38, Anonymous Kessu Sink said...

Just Priit, 09:12 komm on kümnesse.
Tänasel meedia ajastul on põngerjate iidol messi messi messi, mitte klaavan.
Minu pikem jutt oli 09:04 vastuseks.

Imestan et meil üldse enam suusatamise ja jalgrattaga tegeletakse. Tehnika areng on need väga kalliks teinud. Konkurentsis olemiseks vajad mitut suuska, määrded on väga kallid, kepid võivad rüsinas murduda. Rattur vajab sõitmiseks head ratast. 3-4000 euri ratas teeb kilomeetri peale sekundi edu 1000 euri ratta ees, loomulik eks?

 
At 09:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lugupeetud kommenteerijad!
Üks tehniline asi: viimastel nädalatel on mõned postitanud siia oma kommentaari kaks, isegi kolm korda järjest. Ei, ma ei vaja seda, et te niiviisi kommentaaride arvu justkui suurendada aitate. Need topeltkommentaarid on lugejaile väga tüütud. Olen topeltkommentaare massiliselt kustutanud, ka see on tüütu. Palun vajutage kommentaari postitamise "nupule" üks kord, aga see-eest kindlalt ja korralikult, pole vaja seda närviliselt mitu korda plõgistada.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Sorri need on minu kommentaarid mida tekib mitu. Mul on väga aeglane ühendus. Vajutan korra, kuid teksti ilmub mitu. Mitmekordne tekst ei ole meelega tehtud. Katsun olla väga ettevaatlik

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult võiks üldse defineerida, mida me probleemiks peame. Kumb on suurem pildis parem, kas 1 medal suusatamises või 10000 osalejat Tartu Maratonil? Etapivõit Tour de Francel või vähemalt 1000 osalejat pea iga nädal rattavõistlustel? See, et miljoniriik igalt olümpialt medalit ei saa, ei ole katastroof. See, kui kriitiline mass elanikest on rasvunud, on ikka kordades suurem mure - kasvõi ainuüksi tuleviku tervishoiukulusid silmas pidades.

V

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

jah 10:10 väga asjalik küsimus.
Meil Eestis on võistluse üksik koht kuidagi ebaproportsionaalne. Näiteks kui Kõiv oleks oma 6.koha saaanud mitte MK-etapil vaid Sotshis? Kujutate pilti milline positiivne skandaal oleks see olnud Eesti Vabariigis. Meedia oleks pursanud juttu nagu Vesuuvi vulkaan. Mitu nädalat jutti.
Kunagi nsvl koondise poisid imestasid et Levandi suur staar Eestis. Nemad sama kõvad, kuid neid ei tunne kodus tambovis moskvas taganrogis mitte keegi.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Etnilise võru rahvuse esindaja keeldub sellise natsionaal-lahmimisega kaasa minemast ja väiksele algustäheortograafiale taandatud "eesti spordiga" käesoleva retoorika raamides kindlasti ei liitu!!!

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav oleks seda lahata SLC 2002 15km sõidu kohta. Veerpalu võidab teist kohta 40 sekundiga ja sõidab viimast tõusu nägu nalja täis (juutuubi video). Kolmanda koha saab Mae. Ala, mis on rootslasi norrakaid venelasi paksult täis domineerivad nüüd järsku eestlased. Kuidas nägid teised meid? Noh, okei Veerpalu oli Lahti mm kuld ja veel varasem hõbe.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Mina innustusin ikka kodumaistest sportlastest ja eeskujudest. Ja mida lähedasem inimene ta oli, seda tugevama tõuke ma spordile sain.

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav et demokraatia kantsis Ameerikas on naiste osaks vaid "ilus olemine"

Naiste sport piirdub tseerliidinguga

http://sport.postimees.ee/2750674/video-joesaare-ulikooli-tantsutudrukud-naitavad-klassi

Mida ütleks selle peale Roosa Luksemburg ja Klaara Zetkin? Patriarhaadi terror?

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Euroopas on seevastu naiste jalgpall, jäähoki, poks ja suusahüpped, mis naudivad suurt populaarsust.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Tippsport loomastab. Vaadake meid! Kes tahab teist loomastunud naist? Seetõttu võib tunda heameelt, et Eestis pole naiste tippsport edukal järjel.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa pole osades võrdlustes objektiivne ja püüad seetõttu soovmõtelda. On olemas ka pooltoonid, kõik ei ole must ja valge.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

12:29 hästi paned.
Semenya, Björgen, õed Williamsid, naissprinterite musklid. Naiste spordis pead olema 2 soo piiri peal kui tahad edukas olla. Kui sa just iluvõimlemist või iluuisutamist ei tee.
Teisest küljest on ka naiselikke naisi, isegi murdmaasuusas. Pikamaajooksus panevad saledad aafrika tüdrukud maratonis 2:20. See on ime, sest ise maratoni harrastanuna tean et lihasjõudu oli seal vaja ikka küll.

 
At 13:24, Anonymous Eldur said...

Ainuke spordilane keda võiks importida on Murielle Ahoure. Üüber seks ja jooksep ka kiiresti.

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

> Kes ütles, et peab väitlema enda positsioonilt? Palju huvitavam on väidelda sellelt positsioonilt, millel sa ei ole.

Hr Pullerits, mis auaste teil on? (Voinskoje zvanie)

 
At 13:35, Anonymous Eldur said...

http://www.afrosomething.com/article/murielle-ahour%C3%A9-la-plus-am%C3%A9ricaine-des-ivoiriennes

 
At 13:38, Anonymous Eldur said...

http://www.afrosomething.com/sites/default/files/imagecache/651x/images/article/illustrations/afrosomething-article-ahoure1.jpg

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Olen Elduriga päri. Kui veel keegi kampa lööks siis Priit võiks meie valiku EOK suurtele bossidele alandlikult edastada.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Seli jälle trikitas. On ikka tegelane raisk.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Lgp. 13:27
Olete väga valel teel
Kolumbia Ülikooli vilistlane ei ole kunagi leitnant. Ega isegi major.

 
At 14:07, Blogger Priit Pullerits said...

...staršii seržant Sovetskoi Armii. So what?

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Muriellel on rikas mees. Kuidas me ta Eestisse saame? Või maksame kinni?

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Aga mehed, ilma naljata. Mis saab edasi? Kuidas ja millega kasta kidurat Eesti spordipuud?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, mis värk selle eelmise postitusega oli/on? Kes selle tegi? Miks ta seda tegi? Miks Priit seda ei kommenteerinud. Kas see oli nail (Kui see oli nali, siis mina küll naljast aru ei saa)?

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Päevakajalise, ent täiesti mõttetu kooseluseaduse eelnõu taustal on igati asjakohane tsiteerida tänast, reedest Eesti ajakirjandust, kus on kirjas nii: "Ma olen sada protsenti veendunud, et geiks ei sünnita. See on varjatud viha, depressioon ja seda on võimalik muuta. Geiks olemine on teatud eluetapil oma emotsioonidesse takerdumine."

Et miks sellest siin kirjutada? Aga vaadake, kui palju on teinekord teie kommentaarides viha ja teistesse sellega sarnanevatesse emotsioonidesse takerdumist. Ärge olge vihased ja pahased - või muidu võib teist saada homo (eesti keeles pede, tuleb sõnast pederast).

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen hirmsas vihas ja depressioonis juba pikemat aega. Kuid pole selle pealegi tulnud et keiks hakata. Pigem valan oma kurjuse välja süütute kommentaatorite peale küsivad titalikke küsimusi a la "Priit mis sa arvad eurovisioonist".
Aga Priidule palju edu. Ainuke julge mees vabariigis kes ei karda tülli minna kei-noomia globaalse hüdraga.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit on jah mees kes ajab Eesti asja ega nõtkuta seejuures põlvi ei ida ega lääne satraapide ees. Oleks meil selliseid rohkem.
Oleks meil oma allveelaev ja tuumajaam. Sotshi olümpialt oleks tulnud 4 kulda ja 3 hõbedat. Pronksiprahti ei loeks üldse kokku. Õitseng oleks majas.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

to 15:16
Kui Suur Vend sekkub, siis seda reeglina ei kommenteerita. Tagajärjed ei pruugi olla meeldivad. Teame, et Priit on küll julge mees, kuid hulljulgusel ja kogenud mehe elutarkusel on selge vahe.

erukapten Pukspuu

 
At 21:51, Anonymous Petri-Osmo, Katajanokka, Helsinki, Suomi said...

You, Estonians, love to think you are culturally close to Finns, What a stupid illusion! You're much closer to Russians. Yes, the Russians. Despite your American president and your mongrel "English" names you give to your kids. Homophobic slurs, recurrently thrown by the author of this blog, is yet another proof of that.

 
At 22:13, Anonymous Jakup said...

Good point Osmo,
you should push your sharp comments to big portals to educate the "rubberenglish" estonians. Keep up your thankful mission

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

What comes to homophobia, you old bugger, this is our flag song and ya should keep very low profile in order not to be lynched

 
At 22:25, Anonymous Osmo-Petri, Helsinki said...

Kiitos, pojat! ;) Pullerits blog already is big. You should be proud of it. Nothing comes even close to it here in Finland.

 
At 22:46, Anonymous Hans Jörg said...

Indeed, Osmo!
There was an old commie, mister Valk. He said that one day we will win and lay all snaggers flat. Today we must admit he was damn right.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Teemalisele küsimusele vastates -väga kehvalt lahendasid! See pole mingi lahendus, kui enesearenduse asemel osta teenust neilt, kes on asjaolude sunnil sunnitud end müüma. Aga kuna see seisukoht ei pruukinud väljendada artikli autori, ehk PP seisukohta, siis Sa ei lahendanudki midagi!

 
At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav lähenemine Hans Jörgilt. Kui Heinz Valk oma kuulsa "Ükskord me võidame niikuinii" välja hõikas, oli vist 1987. Kommunistlik kord kõikus juba väga tugevalt ja mõtlevale inimesele oli selge, et kardinaalsed muutused (Pulleritsu terminis - riigivahetus) on kuude, maksimaalselt lähema paari aasta küsimus. Mida veendunud kommunisti Heinz Valgu hüüe selles konteksti tähendas? ÜKSKORD me võidame niikuinii.

 
At 11:47, Anonymous Anonüümne said...

> Kes ütles, et peab väitlema enda positsioonilt? Palju huvitavam on väidelda sellelt positsioonilt, millel sa ei ole.

Pullerits (starshina SA? olete kindel? ja mitte GRU alampolkovnik Andrei Valerjanovits Kozlov?) jätab lause lõpetamata. Palju huvitavam on vastase positsiooni õõnestada seestpoolt. Aga see nõuab erilist talenti ja oskust.

> Paar nädalat tagasi käisin TÜs profiväitlejatega väitlemas

Käib ettevalmistus ja treening teatud missiooniks, jah?

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits oleks arvestatav konkurent David Lettermani jätkajaks ameerika CBS-is. Pulleritsul on kõik vajalik olemas: kogemused, pinstripe tumesinine ülikond, punane lips, seitlisse kammitud juuksed, särav keepsmiling, pikk kuulsuste intervjueerimise kogemus, parempoolne maailmavaade, jne - loetelu võiks veel pikalt jätkata. Last but not least - talent, talent, veelkord - talent! Eesti TV-s kahjuks "Priit Pullerits Show" ei ole võimalik, seal valitsevad tasemelt tattninad (hoolimata staažist) a la Aarne Rannamäe.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Tasapisi kerkivad huvitavad mõttearengud. Kes juhib keda? Kellel on kriitiline hulk ustavaid järgijaid? Kes istub salajase organisatsiooni otsustaval positsioonil? Kellele tehakse ülesandeks Eesti elu uueks loomine?

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Mina oletan, et Pullerits valmistub tööle asuma Vene kurikuulsasse uudisteruuporisse Russia Today. Esmapilgul täiesti uskumatu ja ebaloogiline samm, kuid Pulleritsu viimase aja käitumist analüüsides asjad võivad sinnapoole viidata.

 
At 12:17, Anonymous Kindral Kamratov said...

12.01
Üks aegade parimaid kommentaare! Tänud! Aplodeerin püsti seistes!

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

12:11, üks võimalik areng on, et Ameerika president kutsutakse tagasi ja Eesti antakse Rootsi alla. Rootsit Venemaa respekteerib, juba Karl XII aegadest. Mustem stsenaarium on, et Kaliningradi ümber läheb kaubaks. Nii või teisiti on vaja tugevat isikut, kellel autoriteeti, eriti spordimeeste hulgas, kes rahvale ära seletaks ja maha rahustaks. Eriti ratta- ja suusameestele. Need on potentsiaalselt kõige sitkemad vastupanijad.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Rannamäe ja selle Andres xxx-smth saated olid piinlikud. Ei midagi kodumaad armastavale inimesele.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Kui nüüd vähe spekuleerida siis Rootsi ei taha meid. Milleks talle Baltikumi sugune murelaps? Oleks veel et oleksime Gotlandi Saaremaa tüüpi saar Läänemeres. Vaata kaardile. Meie AINUKE loomulik liitlane on Vene Tsaar Kremlis. Kui ajalukku vaadata siis oli siinkandis tegija Leedu-Poola unioon. Poola on 40milj rahvuslikult meelestatud rahvast. See on jõud. Puhvriks vahel Valgevene ja Ukraina. Nemad võiks meid oma tiiva alla võtta, (Kaliningrad raisk :-( ).

Mis olid THI Poola külaskäigu tulemused? Vaadake lgp. ratturid ja suusatajad, meid peetakse tobukesteks, meile ei räägita isegi poolt sõna. samas me isegi ei küsi et mida kallis külaskäik meile nagu kasu toob?

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui ETV-st tuleb 80-ndate "Apelsini" videoid ja jookseb uudisteriba, et President Ilves on lahkunud välismaale, kui Kaitseliidu staabist tulevad korraldused, mis käsivad teede äärde rivistuda ja sissevuravatele kolonnidele kulpi lüüa - kui vaenlasel on õnnestunud oma kontrolli alla saada kõik peamised närvikeskused - siis on Pulleritsu blogi viimaseks kohaks, kust mehed, kellele Eesti püsimine on tähtis, ja kes aastaid ratta-, suusa- ja jooksutreeningut, VASTUPIDAVUStreeningut teinud, kes seetõttu suudavad Eesti püsimiseks ka midagi teha - saavad juhatust ja tuge koondumiseks - ja vaenlasele vastu panemiseks! Nii sõnastaksin selle blogi missiooni.

 
At 13:00, Anonymous Arvi, jalgrattur ja kaitseliitlane said...

Mul on samuti tunne et Priidu bloog on viimne bastion ja pelgupaik. Kui kaob elekter, kaob valgus, kaob soojus, ning Astrid Kannel ei ole enam võimeline rinde teateid meieni tooma, siis siit bloogist ammutame jõu

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Asjaolu et mingi Rootsi või Soome või Poola meid oma kaitse alla võtaks? Pole mõtet mitte unistadagi. Põhjamaad hoiavad meist kui katkust eemale. Teie kivist peadesse ei jõua kuidagi arusaam et vaid suur vene rahvas on võimeline teid kaitsma ja armastama. Tšehhi põrgust poleks eesti mehed elusana välja tulnud, kui Vene ohvitserid poleks sõna kostnud, a la "ne streljai kazjol, eeto naaši rebjaata"

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Kapitulantlikud meeleolud. Ei ole midagi parata, meie ajudesse on istutatud lootusetus. Nö. "ülesed" organisatsioonid hoiavad meid kindlalt peos. Mis avitaks? Rahvuslik coup ja seejärel 40 aastat sõjaväelist diktatuuri. Nagu oli Lõuna-Koreas. Julget, sõnakat, autoriteetset vanemohvitseri (soovitavalt kindral) kraadi meest oleks vaja. Vastupidavat muidugi ka.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

Härra Valk ei aimanud et tema sõnad saavad teoks alles 30 aastat hiljem. Ta oli hüpiknukk suurte jõudude käes. Hr.Valgu ülesandeks oli pakkuda naiivsele eesti rahvale magusat oopiumit. Eesti rahva magab ikka veel ning ei aima paha. Ootame mehe ilmumist kes selle hävingu tagasi keeraks. See saab olema gigantne töö ja loodame et meie suusa- ja rattamehed oma nõdra jõuga abiks on.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, kas Priit lahkuks Eestist, et elada õnnelikult, ilma valetamata? Kui Eestis seda teha ei saaks.

Või mõtiskleks enne pisut empaatiavõimet rakendades?

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

Tippude toetamine on rahvusvahelise näo turgutamine. Võiks ju küsida ka, miks oleme NATO-s, ÜRO-s, EL-is, me ju nii väiksed ja meist ei sõltu midagi. Miks ei saa ainult üksikule talendile panustada? Sellepärast, et ta võib nt vigastada saada, või armub, ja lähen nt Rumeeniasse elama. Päris tõsiselt kohe.

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Enamus inimesi ei mõtle vastutusest vaid oma heast elus, võimust, isiklikust rikkusest, lõbust ja õgimisest.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Tippude toetamine on rahvusvahelise näo turgutamine. Võiks ju küsida ka, miks oleme NATO-s, ÜRO-s, EL-is, me ju nii
---------------------------------------------

rahvusvaheline nägu? Kui Eesti teataks et ta rahvusvahelisel areenil alates 2014 teisel poolel jalgpalli ei mängi, oleks Eesti mõnda aega rahvusvahelises pressis päris nähtav. Nähtavam kui palli mängides.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Küsitakse, mis sa teed?
Aga mina olen vaid esteet.

Vastu tuleb Caspar Hauser.
Eesti nimed pole enam au sees.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

mul üks kala kõik
ütles Cinzia Siig
ja läks Christian Veskele külla

 
At 17:45, Anonymous Spunky mustache said...

Siig võib hea olla, sest juba klassikute sõnul on maailma parim kala siiakala. Kuna ise pole kõiki kalu proovinud, ei hakka kahtluse alla seadma.
Aga mulle isiklikult meeldib rohkem siiski Cinder Ella ja muidugi eriti veel Rain Bow.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits tuleks saata kas missivõistlustele või kuulutama hoopis miskit suuremat välja, sest Eesti jääb tema üliosavatele lahendustele väikseks, kuid maailmas on nii palju probleeme, mida lahendada.

Maailmarahu nimel edasi!

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Eesti, Estonia, Estljandia - mis nimega ka kutsuda - selgelt liiga väike ja kammitsev Pulleritsu potentsiaaliga mehe jaoks. Eks neid ole mõned veel, kelle sama traagika.

 
At 22:12, Blogger Priit Pullerits said...

Hahahaa, uudist teate:
Eesti iluuisutamise paarissõitjad Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev lõpetasid koostöö ega sõida enam koos, sest Zabijako otsustas uue paarilisega hakata esindama Venemaad.
Ja sellele vene mehele taotles uisuliit veel Eesti kodakondsust! Ja mis siis, kui me oleks talle selle andnud? Mis nüüd teda Eestiga seoks, kui paariline hoopis Venemaale putkas?!
Paras kino... ja raudne näide, et kodakondsus pole mingi mänguasi - ka mujal kui spordis. Kui ma veel kuulen kedagi rääkimas topeltkodakondsusest või lihtsustatud või kiirkorras Eesti kodakondsuse andmisest, siis... ta ei taha seda teada, mis siis saab.

 
At 00:39, Anonymous Anonüümne said...

Õudne haigus see natsionalism. Pöörab inimese täiesti ära. Mürgitab teiste ja enda elu. Haigekassa kas pakub mingeid raviteenuseid selle vastu?

 
At 08:47, Blogger Priit Pullerits said...

Hallooo, kus see natsionalism siin on? Puhta loll oled või?

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Priidu 22:12 kommentaar väga õige.
Ei selgrootule poliitikale ja enda võõraste sulgedega ehtimisele!

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Priit räägib asja. Peaasi et igasugu ametnikud seda põhimõttekindlat printsiipi ära ei susserdaks. Aga ei kunagi sa tea.

 
At 15:19, Blogger Unknown said...

louis vuitton outlet stores
cheap nfl jerseys
canada goose outlet
mbt outlet store
louis vuitton outlet stores
pandora bracelet
coach outlet store online clearances
the north face outlet
chaussures ugg
cheap oakley sunglasses
2016.12.15chenlixiang

 
At 05:24, Blogger Unknown said...

www0705

pandora charms
mulberry handbags
michael kors outlet
air more uptempo
polo ralph lauren
christian louboutin outlet
ugg outlet
uggs outlet
ferragamo shoes
polo outlet

 
At 06:12, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
coach outlet
ugg boots
moncler online outlet
coach outlet
reebok
mlb jerseys
ralph lauren uk
louboutin shoes
nike requin
yeezy boost 350

 
At 06:26, Blogger Unknown said...

ferragamo belt
nike air max 90
air max 2017
pureboost
ray ban outlet
hermes
supreme hoodie
pandora bracelet
kobe shoes
adidas yeezy

 

Postita kommentaar

<< Esileht