pühapäev, märts 23, 2014

Pullerits: Kuidas Tallinna maratoni nurjas ootamatu käik EMOsse?

Reede pärastlõunal, vaevalt veerand tundi pärast seda, kui olin viinud oma Atomicud Suusavendade määrdestaapi, et Jaanus Kunts need Tallinna maratoniks ette valmistaks, astusin Postimehe toimetuses Gildi tänaval kempsu, et n-ö muretumalt eesootavale intervjuule minna – ja väljusin sealt hoopis teistsuguse inimesena.

Mul tekkis hirm, et kukun kempsus kokku ja jäängi sinna lebama ning kuna uks on lukus, ei oska keegi mind ka otsida. Ühtäkki lõi alakõhtu, keskkohast veidi vasakule valu, mis läks üha teravamaks ja teravamaks. Järsku kattus kogu mu keha higiga: seda jooksis mööda selga, seda tilkus otsmikult. Mõlemasse kätte lõi sisemine surin. Tundsin, et võin valust nõrkeda.

Kuidagi ajasin end püsti. Hingeldasin.

Lasin end otsemaid Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda (EMO) sõiduta. Õnneks pääsesin kohe «letti». Pulss oli 75, vererõhk 154/81. Kiiremas korras pandi palatisse pikali.

Õde võttis vereproovi. Poolteise tunni pärast sain ultraheliuuringule.

Tasapisi valu taandus. Ultraheliga ei leitud midagi märkimisväärset. Kaks ja veerand tundi pärast saabumist sain välja. Küsisin enne arstilt, kas võin laupäeval Tallinna maratonile suusatama minna. Ta ütles, et ei soovita.

Nii laupäevane maraton mul sõitmata jäigi. Tartlane Kalle Kiiranen, kes Viru maratonil edestas mind rohkem kui viie minutiga ja läks laupäeval rajale rinnanumbriga 100 ning läbis 20 km ringi 1:24ga (ehk veidi kiiremini kui Peeter Kümmel), rääkis mulle pärast sõitu telefonis, et neljas-viies kohas tuli umbes 50 meetriks suusad alt ära võtta ning paaris kohas oli ta vanade suuskadega sõitnud sisuliselt metsaaluse pinnase peal. Aga kohati oli Kiiraneni hinnangul olnud rada ideaalne, nii et tal tekkis vahepeal kavatsus, et äkki sõidaks teise ringi ka. Ta siiski loobus sellest. Kui ta õhtupoolikul kella kuue ajal veebikaamerast maratoni stardiala vaatas, imestas ta, et lund polnud enam nähagi.

Aga rohkem, kui kellegi võimalik aeg ja potentsiaalne koht Tallinna maratonil, huvitab Eesti harrastusspordiavalikkust küllap see, mida näitasid minu vereproovid. Palun väga, siin need on!

Hemogramm
WBC 5,99 (3,5...8,8 E9/L)
RBC 4,58 (4,2...5,7 E12/L)
Hb 146 (134...170 g/L)
Hct 41 (40...50%)
MCV 90,4 (82...98 fL)
MCH 31,9 (27...33 pg)
MCHC 353 (317...357 g/L)
RDW-CV 12,5 (11,6...14%)
RDW-SD 41,2 (29...46fL)
Plt 203,0 (145...390 E9/L)

Kaalium 4,2 (3,4...4,5 mmol/L)
Naatrium 140 (136...145 mmol/L)
CRP <1 (<5 mg/L)
Glükoos 8,4 (mmol/L)
eGFR 63 (>90 mL/min/1,73m2)
Kreatiniin 108 (62...106 μmol/L)
Uurea 6,8 (<8,1 mmol/L)

Ma ei saa absoluutselt aru neist, kes leiavad, et terviseandmed on kuidagi sensitiivsed ja neid peaks varjama. Öelge, mida siin varajata on! Kas keegi saab sellest paremaks, kui ta teab, milline on mu hemoglobiinitase või kreatiniini sisaldus veres? See on arulage paranoia, mis valitseb terviseandmete osas, nagu võiks nende avaldamine kuidagi kahju teha. Kellele? Kuidas? Maailm on lolliks läinud!

Minu ettepanek: selleks, et vähendada igasuguseid dopingu- jm spekulatsioone, tuleks kõigi sportlaste, ka harrastajate verenäitajad ja vajadusel ka muud näitajad avalikuks teha. Minu andmete avaldamine siin on esimene samm sel teel – ja isiklik eeskuju kõigile.

Kas tõesti arvab keegi, et ma saavutan nende andmete avaldamise tõttu Jõgeva rattarallil kehvema koha või saab keegi neid minu andmeid teades seal parema koha? Ärge ajage jama!
******
Fisher Valley Road, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kõrvemaa radade silt. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Kõrvemaa rajad suvel 2012. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Jäneda suusa- ja matjarajad suvel 2012. Foto autor: Priit Pullerits

59 Kommentaarid:

At 22:44, Anonymous Mehine Säinas said...

No aga eestlased on teadupärast tagasihoidlik rahvas, pigem introverdid kui ekstraverdid. Sama siis kehtib ka (harrastus)sportlaste kohta.
Ning nii nagu ma ei lähe naabrile nina alla hõõruma, et mul on pikem (aga kui ausalt öelda, siis nii ju on), vaevalt tahab naaber leida kinnitust, et ka hemoglobiini näit on palju suurem kui tal.
Ma usun, et tagasihoidlikkus ja vagadus kaunistab inimest ja ei pingesta ka suhteid naabrimeestega.

Prit, kui sellisest rakursist asja (oma vere- ja muid näitajaid) uuesti vaatad, kas olukorra analüüsis ja hinnangutes võib leida mõningaid muutusi või...
pohhui see krdi naabrimees!?

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan, soov oli siiski Priit kirjutada.

 
At 23:24, Anonymous Õnnelemb, eestlane said...

Väga julge ja õige algatus. Siin võib kohe paralleeli tõmmata Andres Keba samalaadse juhtumiga. Keba oli oma EMO juhtumi kirjeldamisel oma blogis hoopis hillitsetum. Aga põhjuseta, sest so what? Terviseandmete "delikaatsusel" on vähe ratsionaalset põhjendust. Jutuga, nagu oleks terviseandmete igasugunegi avaldamine suurim eksimus inimõiguste ja demokraatia vastu, tahetakse eesti rahvale lihtsalt kotti pähe tõmmata.

 
At 23:43, Anonymous noormikserite häälekandja? said...

Sotsiaaldemokraatlik maailmavaade lokkab. Arsti juurde minekuks kasutatakse võõrast transporti; tehakse uuringuid, mille põhjal ühtegi otsust vastu ei võeta; tülitatakse med.personali küsimusega, mille vastus on ette teada. Ligi peab nendele hellikutele nüüd 170 milli välja võluma.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Väga kurb kuulda, et selline juhtum aset leidis. Loodan, et tervisega on kõik ikkagi korras. Kui tohib küsida, siis millest ikkagi selline terviserike- või häire aset leidis?

 
At 02:57, Anonymous Erk Aopelg said...

Kreatiniin on üle normi. Ain-Alari purgid on siis sel talvel taas abiks olnud?

 
At 06:48, Anonymous Anonüümne said...

Sama mustri korduimise puhul enne Jōgeva rattamatka, saab kahtlustada hüpohondriat.

 
At 07:19, Anonymous Anonüümne said...

Kahtlustan sapikive.

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

väga õige Priit!
Näita neile memmepoegadele et ise peab ka mees olema.

 
At 09:03, Anonymous Valdemar said...

Priit jää mingiks ajaks voodisse. Aga kirjuta ikka. Saad rohkem aega kirjutada. Läpakas padja kõrvale ja näpud vilkalt teksti tootma. Meil jälle tore kommida.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Laske Priit nüüd tõmbab hinge tagasi. Võistleb, muretseb, organiseerib, kirjutab. Et teil jorssidel midagi kommida oleks. Mida te ise asja (Eesti elu ja spordi) heaks teinud olete? Mitte kärbse sittagi. Vaid mölisema olete kõvad mehed. Ja

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Glükoositase on kahtlane.

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Glükoos ja kreatiniin on pisut kõrged, aga need on ilmselt üldise ja/või hiljutise söömisega seotud.

Sellest ka arvutatud eGFR väärtus, mis on natuke rohkem piiridest väljas. Ilmselt midagi tõsist ei ole kui arst nendele numbritele olulist tähelepanu ei pööranud. Samas neerudele nagu miski vihjaks... võib-olla jood liiga vähe vett?

 
At 10:48, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 10:14, seda märkis arst ka, et äkki joon liiga vähe. Eks siis hakkan rohkem jooma!

00:28, ei tea, mis oli põhjus. Ise oletasin, et äkki oli põhjus sellest, et kolmveerand tundi varem olin söönud ühe suure jogurti ja äkki seal mõned bakterid möllasid, aga arstid minu sellekohase info peale küll midagi ei teinud ega järeldanud. Ju siis ei olnud see tõsiseltvõetav. Nad pakkusid ka, et äkki kuskilt mingi kivi läks lahti...

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sulle anti Kõigevägevama jõudude poolt vihje, aeg on asuda meeleparanduse teele!

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

mul oli ka kunagi selline äkiline terav valu kõhus, mõne minutiga üle. Tuttav meedik ütles, et vahel võivad sooled nn keerdu minna, gaasidest jms. Kunagi rohkem pole seda olnud. Aga siis jah võttis ka korra mõtlema kiirabi peale

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Eesti mees teeb trenni ja propageerib spartalikke eluviise ka siis kui ta on kergelt vigastatud või moraalselt pikali löödud. Priidu kavatsus jätkata on kiiduväärt. Edasi Eesti eest!

 
At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Olid kord minulgi sooled keerdus. Arst ütles et sööd liiga palju süsivesikuid. Tuleks süüa seda mida parajasti tahad - kalamarja ja tumedat õlut näiteks.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Mehed! Varsti on asfalt kuiv, siis tuleb ketsid välja otsida. Pole mahti haige olla ega arste külastada. Kui miskit on häda siis päike vesi ja tolmune õhk ravib suurepäraselt.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Priit peab nüüd spordiga natuke tagasi tõmbama ja saab rohkem aega blogile pühendada (TÜs tudengite õpetamise kõrval). Tuues sisse ka poliitika ja muid teemasid. Maailmas toimub ju nii palju huvitavat! Millega tuleks end kursis hoida. Kui veel hiinlane ka end liigutama hakkab, siis on Läänel vesi ahjus. Paluvad Puutinit, et võta kasvõi terve Ukraina, aga aita meid Hiinlase vastu!

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

jah 12:06 sul on õigus
Maailmas pulbitseb. Priidu ja teravate kommenteerijate sõnavõtud aitavad meil, tillukese eesti rahva esindajatel veel mingi aeg tegijatena tunda. mm

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Paluvad Puutinit, et võta kasvõi terve Ukraina, aga aita meid Hiinlase vastu!

mis sellest hiinlasest! Kui euroliit võlgades, siis palutakse Putinit et võta terve Baltikum, meile aga anna veidi krediiti.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Niisamuti kui inimesed peaksid avalikustama oma tervisenäitajaid, võiksisd nad avalikustada ka oma parteilise eelistuse.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Prrit, aga miks PSA-d kirja ei pane? Nii vana mees küll juba ja rattasõitja ka veel, sellele näitajale peab tähelepanu pöörama!

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Ega siin blogis enne rahu ei saa kui Vene Keiser meile rahu ja stabiilsuse kätte toob. Praegu keerle kui orav rattas. Pensionifondi rahad topitakse iduettevõttesse et nutikad lombitagused vennad selle endale saaksid võtta. 99% idudest lähevad hingusele niigi. Lugege Postimehest kuidas Nurmsalu oli selle talve tegija. Teeks hirmsasti, kõik alustades sportlasest lõpetades alaliidu presidendiga tahavad hirmsasti midagi teha. Tegemiseks on aga raha vaja aga seda pole järsku kuskil näha.

 
At 13:20, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt
Rahu, raha, stabiilse pensioni ja hiilgavad võidud sporditandril toob meile Vene Keiser. Nõnda oli see 1912, nõnda tuleb see olema 2014. Mehed teil pea töötab nagu kalkulaator X!

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Parem vene keisri tiiva all kui euroopa kommarite supijärjekorras
(Saarnakõrve)

 
At 13:45, Anonymous Markus Krassus Jr. said...

Kas see on siis PP blogi lugejate tase? Surma minemise asemel poevad Vene Keisri tiiva alla? Mehed, võtke ennast kokku. Tõelised spartalased enne hukkuvad kui painutavad pea häbistava ikke alla

 
At 13:55, Blogger Priit Pullerits said...

Aru ma ei saa sellest, mille taha pugemisele osutab väga teraselt 13:13 - "Tegemiseks on aga raha vaja, aga seda pole järsku kuskil näha." Mis pidev soigumine, et raha on vaja. Ei ole! Tahtmist on vaja. Selle blogi tegemiseks ei ole keegi mulle raha andnud, ei ole ma seda ka küsinud ega vajanud - ja sellele vaatamata on tegemist kindlasti Eesti, arvatavasti kogu Baltikumi, tõenäoliselt kogu euroliidu parima spordiblogiga. Ja mis selleks vaja on? Ideed, tahtmist, energiat, pidevat tegutsemist - ja ei ühtegi penni. Kui ma veel kord kuulen kellegi hala, et raha ei jätku - toodagu see mees mu ette ja ma õpetan tollele püdelale, kuidas oma asja tuleb ajada - kui ta ikka tõesti tahab seda ajada.

 
At 13:55, Anonymous Paul, Sparta spordiklubi 2008 said...

Kui oleks korralik juht siis läheks lahingusse küll raisk. Rusikad ammu sügelevad. Aga vaadake kaitseväe juhi kõhu ümbermõõtu, tulevaste ja praeguste ministrite pea sisukorda.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

kus juhti vajatakse seal Juht olemas. Priit viib mäed ja jõed teise kohta ilma et Pensionifondist (või Arengufondist) raha laenaks. Ja teie hädaldate pole juhti. Kuradi hädaldajad sellised! Teiesuguste kräunujate pärast meil Eestis elu nii sitt ongi.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas see on spordiblogi? Viimasel ajal on see rohkem poliitika-, sõja-, tervise- ja ajakirjandusblogi. Spordist ei ole ammu lugenud.

 
At 14:22, Blogger Priit Pullerits said...

Rahu, kui olukord peagi rahuneb, tuleb ka sport fookusesse - ja oi kui jõuliselt! Praegu laseme auru välja ja elame s*ta talvega kogunenud halba energiat välja, nii et kui ilm ilus, nagu täna, hakata halastamatult kütma (ja mitte õhku).

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Aga seda me siin arutamegi et kas sportida Vene Keisri auks ja kuulsuseks või isiklikuks hüvanguks 300 eurose stipendiumi toel. Sparta klubi poiste valik on kindel kui kalju.

 
At 14:36, Anonymous Karl Eduard said...

Blogil ei ole häda midagi. Räägivad spordi ja vaba ajaga kaasnevatest muredest ja rõõmudest. Aga enne kui ennastunustavalt sportima hakata tuleks kindlaks teha kas su maksud lähevad Varakambrisse või kehkenpüksidele tuulutamiseks.

 
At 14:49, Anonymous Vana treener said...

Ei ole teist asja Euroopa idapiiri kaitsel ei ole. Juba poete Keisri tiiva alla. Sport pidi ju füüsiliselt tugevaid ja moraalselt vapraid noormehi kasvatama. Teie puhul on kooliraha tuulde visatud.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

aga kui Berliin, Pariis ja London on Vene Keisri vasallid kelle kuulsuseks me siis spordime? Tallinna vä?

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Eesti mehed spordivad iseenda kuulsuseks. (või Ansipi)

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Hea et Ansipit meelde tuletati. Peagi hakkame temast puudust tundma, Aga peab ootama järgmiste valimisteni, siis näitame poisikestele koha kätte: tulevad siin vaimustusest, et võimu ligi lasti, hüppama nagu kevadel väljalastud vasikad. Ligi on omadega täitsa plindris, olgu nii kõva spordimees kui tahes

 
At 20:08, Anonymous Anonüümne said...

Tänases Päevalehes räägib Sukles minu arvates väga imelikku juttu. "Alaliit on vabatahtlik ühendus, mille moodustavad selle ala entusiastid ja harrastajad...". "Me peaksime rohkem usaldama oma spordialaliite".
"Sport on toonud meie riigile ja rahvale rohkem kuulsust ja tuntust kui ükski teine valdkond". Ja mis järelduse ta teeb? Riik peab rohkem sporti toetama, läbi riigiettevõtete. Huvitav avastus ja ettepank Sukleselt.
Kas hr.Sukles kujutab ette, miks peaksid harrastajad edendama oma lemmikspordiala riigi hüvanguks? Meil ju niigi hea osaleda Jõgeva rattas ja suusatada Kõrvemaal jms

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Peter Baker "New York Times"-is: tsiteerib Obamat: "I know the press likes to focus on body language and he’s [Putin] got that kind of slouch, looking like the bored kid in the back of the classroom."
Slouch? Putin slouch?! "Slouch" tähendab loidu, lõdva ja kõvera kehahoiakuga inimest - nagu tänapäeva koolinoored, kes sporti ei tee. Obama arvab, et tema on top-fit, ja Putin peerukott.. Afropresident on reaalsusest väga-väga kaugel. Aga sellest ei saa ainuüksi teda süüdistada. Ameerikas arvataksegi, et kellel lahukukammitud seitel, hambad väljas naeratus ja jõusaalis toonitud figuur, on kõva tegija )))))

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Sukles ikka lootusetu ajuhiiglane. Riik ei leia sportlastele raha, Suklesele palka aga küll

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis sulle 21:37 siis hinge läks, ehk pidas Obama silmas seda teeseldult üleolevat kriminaali-looki ja -mentaliteeti, mida sinu iidol VVP etendab. Ja Botoxi süstid, need on muidugi alfaisase ja kõva tegija tunnus.

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

Ajalugu kordub. Potsdami konverentsil Roosevelt ja Churchill arvasid, et Stalin ei saanud mõhkugi aru (tuumapommist). Eksimus!
Obamale jättis Putin uimase mulje..
21:37
P.S. Minu iidol pole Puutin, vaid Pullerits - sest tema oskab kannda tumedat pinstripe suit-i, tal on ameerikalik keepsmiling naeratus ja tema English is perfect!

 
At 08:39, Anonymous Vana treener said...

Putin saab oma imperaatori rolliga suurepäraselt hakkama. On mõistust, tahet, karismat. Meil oleks rahvusriigi kaitseks väikest puutinit vaja. Kui pole enam eestlasi (mis see 800 000 on?) siis ei ole mõtet ka omal riigil. Võib vabalt Peterburgi oblastiga liituga.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

On kaks suurt juhti Euraasia lagendikel. Üks on Putin ja teine Ansip. Koos oleksid nad suuri tegusid teinud. Kahjuks müüs Ansip enda (ja oma riigi) lääne klaashelmeste eest.

 
At 09:03, Anonymous Anonüümne said...

Õige jutt. Noori sihvakaid mehi meil ju on. Mikser. Euroopalik. Aga midagi jääb puudu. Teisi? Rahvuslane, pärjatud sportlane. Kahjuks rumalavõitu. Kolmas on väga kõva mees, aga kahjuks varas. Nii kahjuks ongi.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Priidult hea artikkel Postimehed. Augeiase tallid tuleb puhtaks visata!

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

Pange tähele artikli kommentaaridele ja tehke järeldused, mis inimesed meie kõrval elavad.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

09:29
ehk seletaksid lähemalt? Või on sul tähemärkidest kahju?

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Tead ei viitsi nende "usume" seltskonnaga keskustellu sattuda, see on nii mõttetu tegevus. Huvitav, millel hakatske allkirju koguma Tall MUN Spordikooli toetuseks.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

Selline kõhuvalu on ilmselge viide dopingu tarvitamisele. Port koos WADA jõustruktuuridega peavad asja uurima. Doping on kriminaalne!

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Mina usun sihikindlat eesmärkide poole liikumist. Nagu tegutses härra Ansip. Nagu tegutseb härra Putin.
http://e24.postimees.ee/2738894/putin-taaskaivitas-programmi-valmis-tooks-ja-kaitseks

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Mina usun sihikindlat eesmärkide poole liikumist. Nagu tegutses härra Ansip. Nagu tegutseb härra Putin.
http://e24.postimees.ee/2738894/putin-taaskaivitas-programmi-valmis-tooks-ja-kaitseks

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis juhtus sinuga Priit? Kas diagnoosi said - paanikahäired?

 
At 12:00, Blogger Unknown said...

shijun 7.9
prada uk outlet
gucci outlet online
ray ban sunglass
michael kors outlet
celine
retro jordan
insanity dvd sale
fitflop outlet
ed hardy outlet store
burberry
timberland outlet
true religion
cheap chi straighteners
oakley outlet
christian louboutin
coach outlet online
michael kors outlet
jordan 11 columbia
michael kors handbags
jordan 11s
michael kors outlet
abercrombie store
louis vuitton outlet
fitflops
coach outlet online
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet online sale
coach outlet online
gucci
michael kors outlet
coach outlet
longchamp
ray ban outlet store
louboutin
kate spade diaper bag
kids lebron james shoes
coach factory outlet
louis vuitton
true religion outlet
michael kors

 
At 03:37, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:48, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:51, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht