neljapäev, märts 06, 2014

Pullerits: Mida peab tegema löögi alla sattunud Jaak Mae?

Postimees: «Pahane Björgen: dopingufilmi autorid tuleks kohtusse anda».

Aga andku siis, mis ta teisi ässitab! Kui tundis end puudutatuna, eks siis mingu ise ennast kaitsma.

Björgeni jutt on nagu Eesti poliitikute jutt Venemaa-Ukraina vastasseisu taustal (sotside liider Sven Mikser oli üks sellistest): et Euroopa peaks ikka midagi tõsist tegema. Mis te kaagutate?! Miks te ise midagi ei tee? Ise ju olete uhkusega rääkinud, kuidas kuulute Euroopasse ja Euroopa poliitikasse. Tegutsege!

Näete, kuidas tegutseb Kristina Šmigun-Vähi abikaasa Kristjan-Thor Vähi. Toivo Tänavsuu kirjutab tänases Eesti Ekspressis, kuidas «Vähi puges oma mastaapse kinnisvaraära pankrotist elegantselt välja» ja kuidas pankrotivaraga toimunud tehingutes osales ka Šmigun-Vähi. Nemad on tegijad!

Suusatajad ja suusatamisega seotud inimesed on igast nurgast löögi all. Eelmisel nädalal helistas mulle Vahur Teppan, ilmselt üks väheseid järelejäänud ausaid (eks)suusatajaid üldse, ja kutsus mind laupäeval, 8. märtsil Tartu kesklinna paarissprindi võistlusele. Ja küsis, keda ma paariliseks tahan.

«Jaak Maed!» vastasin pikemalt mõtlemata.

Selle nädala alguses helistas Teppan ja ütles, et võtku ma vabalt. Et jääb ära. Et välismaa staarsuustajad, keda ta tahtis osalema kutsuda, ei saa MK-etappide ja muude võistluste tõttu Eestisse tulla ning ta ei taha võistluse taseme latti alla lasta, nii et pigem jätab sel aastal linnasprindi ära, kui et teeb poole teraga jõuproovi.

Nüüd on aga ka Mae pihtide vahele sattunud. Eile ja üleeile, kolmapäeval ja teisipäeval, jõudis Mae jagada oma ammuste verenäitude küsimuses intervjuusid nii lehtedele kui televisioonile.

Ma oleks talle paar head nõuannet jaganud, enne kui ta neid usutlusi andis. Mul ju vastavaid kogemusi ja teadmisi, kuidas esineda. (Meenutage kas või hiljutist «Vabariigi kodanike» saadet.) Mae ei ole paraku jätnud oma seletustes ja vastustes kõige veenvamat muljet. Aga mulje on tähtis, väga tähtis! Sest enamik inimesi ei saa kõigist tõsiasjadest nagunii aru, liiati ei ole kõiki tõsiasju isegi Rootsis linastunud tõsielufilmi autoreil, mis tähendabki, et otsustavaks muutub see, kui veenvalt ja usutavalt ja siiralt suudab löögi alla sattunu ehk Mae end kaitsta.

Kindlasti ei oleks pidanud Mae hakkama end kaitstes teravikku suunama küsimusele, kust küll rootslased tema verenäidud said. Selline põhiteemalt kõrvale kaldumine ja sekundaarse primaarseks tõstmine – paralleel: kui keegi on poest midagi varastanud ja vahele jäänud ja te selle kohta küsite ning inimene hakkab vastu küsima, kes teile sellest kõigest rääkis, kust te teate, siis millest see teile selle inimese kohta räägib? – on tüüpiline reaktsioon juhtudel, kui on millegi vastu patustamiselt tabatud. Ma ei ürita sellega öelda, et Mae on patustanud, vaid väidan, et tema vastukäik polnud kõige paremini valitud ja jätab mulje (sic!), et ta võis olla patustanud küll.

Edasi rääkis Mae, et palus filmitegijailt ametlikke dokumente, kust tema verenäidud on saadud, kuid neid talle ei esitatud. Taas sama ebaõnnestunud vastukäik, nagu eelmises lõigus kirjeldatud. Ega arvud sellest muutu – pole ju põhjust eeldada, et Maele esitati fabritseeritud andmed. Igal juhul oleks tulnud kommenteerida esitatud arve, mitte tõstatada vastu küsimust, et need pole ju pitsatiga paberil. (Paralleel: «Te ületasite kiirust, sõitsite 90 alas 120ga.» - «Jama jutt, ma pole karistuse otsust veel kätte saanud.» Keda usute?) Mael oli intervjuudes vaja veenda Eesti rahvast, aga sedasi vastates, nagu ta vastas, ei veena ta küll mitte kedagi.

Samuti avaldas Mae usutlustes pettumust, et filmis on valdav osa temaga tehtud telefoniintervjuust kasutamata jäetud. Seda oleks ta pidanud elu jooksul ajakirjandusele kümneid intervjuusid jaganud mehena küll teadma, et mitte kunagi ei avaldata kõike, mida inimene räägib. Lõppude lõpuks on igal filmil, saatel, lool oma maksimumpikkus, millest üle minna ei saa. See on algaja kurtmine, et näete, filmi läks vaid kaks küsimust, kus «olen kriitiliselt meelestatud ega taha teemat kommenteerida». Midagi pole teha: seda pidanuks Mae kohe algusest peale endale teadvustama, et montaažikäärid ei satu mitte mingil tingimusel tema kätte.

Nüüd on seis hapu. Miks? Sest Jaak Mae on saanud oma vastulaused ära öelda – et mitte öelda: ära raisata –, ning rohkem tema poole neis küsimustes ilmselt ei pöörduta. Sest ta on ju sõna saanud. Kuid need sõnad pole paraku olnud veenvad.

Mida siis teha, küsite. Lihtne on kritiseerida, aga andku ma nõu.

Palun väga, ma ei ole kitsi, eriti Jaak Mae vastu, kes on peaaegu alati, mõned meievahelised pingeajad välja arvata, olnud tore ja lahke vestluspartner ning mulle igati sümpaatne mees. Ta peaks kähku saatma signaali mõnele suure väljaande juhtivale spordiajakirjanikule, et soovib oma vere teemal anda pika ja põhjaliku ja üksikasjalise intervjuu, kus küsida võib kõike – ja tulebki küsida kõike – ja kus ta saab oma näitajaid rahulikult ja põhjalikult selgitada.

Niisama ajakirjanduses sipsimine, nagu kaks möödunud päeva näitavad, ei anna head tulemust.
******
Onion Creek, Moab, Utah. 23. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Marit Björgen Sotši olümpia sprindivõistlusel. Foto autor: Lehtikuva/Scanpix
Foto 2: Kristina Šmigun-Vähi Vancouveri olümpial teel hõbemedali poole. Foto autor: ITAR-TASS/Scanpix
Foto 3: Jaak Mae (nr 12) Libereci MMil 4x10 km teatesuusatamise avaetapil. Foto autor: Scanpix Sweden / Scanpix
Foto 4: Jaak Mae (paremal) 2005. aasta märtsis Holmenkolleni MK-etapil 50 km sõidus sakslase Jens Filbrichi järel. Foto autor: Scanpix Norway / Scanpix
Foto 5: Jaak Mae lõpetab 2009. aastal Libereci MMil 15 km sõidu Jens Filbrichi ja Andrus Veerpalu kannul. Foto autor: Reuters/Scanpix

39 Kommentaarid:

At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas vabaneda väljakutsest? Teha uus blogikanne!

> Priit, kuidas suhtud sellesse, et viskan sulle kinda ja kutsun sind duellile. Relvadeks valime suusad. Sinul vabariigi parimad Fischerid, minul paari aasta vanused keskmise hinnaklassi Rossignolid. Kohaks lumine mäenõlv, kus vaatame kellel siis on pikem liug. Sellel talvel vist küll enam lume puudumise tõttu ei saa teha aga järgmine talv võiks ära teha. Peltoneni, Salomoni ja Visu mehed tahavad ka äkki ühineda.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Ma ausalt ei viitsinud seda lugu lugeda, aga ma lugesin pealkirja ja vastan.

Jaak Mae peaks üles tunnistama, et ta ei tarvitanud midagi.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Miks kurta Mae tegude üle! Võtta ise midagi ette!

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

http://suusk.blogspot.fi/2011/01/pullerits-millest-raagib-eesti.html

 
At 14:42, Blogger Priit Pullerits said...

Lugesin läbi Tänavsuu loo Thor Vähi rahakeerutamisest. No on ikka paras sahiib... Mitte Tänavsuu.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Tubli, Priit, muutusin juba murelikuks, et oled varastamist ja suuremastaabilist huiamist hakanud mitte ainult normaalseks pidama, vaid suisa takka kiitma.
Ei vaadanud uuesti sissekannet, aga kui see huiari tegusid ülistav jutt on siin jätkuvalt üleval, siis kohane oleks see ära muuta ja nimetada asju õigete nimedega.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

KTV kombineerib ja šlikerdab ning Pullerits on vaimustuses: vot tema on tegija! Arusaamatu. Vähemalt tuleb mehe tõeline pale välja lõpuks.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Maa jättis tõesti interviiud andes nigela mulje. Täpselt sellise mulje, et nagu Jaak ei oskaks valetada.

 
At 15:56, Blogger Priit Pullerits said...

Mehed, mehed, Vähi nimetamine tegijaks oli ju puhas iroonia. Palun vaadake konteksti ka! Kas te tõesti aru ei saa? Palun arendage endas funktsionaalset lugemisoskust, mitte ärge võtke kõike mustvalgelt - ise üks teist (ja kui üks anonüümik räägib, siis räägib ta tegelikult teie kõigi nimel, nii on...) siin taunis hiljuti mustvalget asjade nägemist. Minu suhtumine KTV tegudesse teda tegijaks nimetades oli puhtakujuline iroonia.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

See iroonia-konstruktsioon jääb veel arusaamatuks. Kontekstiks on antud, et kui Björgen teoretiseerib (kuigi võiks tegutseda), siis KTV tegutseb (ja ei teoretiseeri). KTV lähenemine on justkui seatud eeskujuks (tegutse, mitte ära m*lise). Aga kui see on hoopis iroonia, siis siit järeldub et õige on siiski antud juhul piirduda teoretiseerimisega, mida teeb Björgen. Irooniline iroonia.

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Selge, nii peen iroonia oli...
Aga analüüs Mae viimastest sooritustest on pädevas kõneviisis saanud.
Kui pehmelt öelda, siis vähe rabedaks jäid need küll. Aga vana võitlejahingena teab Jack kindlasti hästi, et paar ebaõnnestunud etappi ei pruugi veel tähendada, et MK kokkuvõttes kõrge koht läinud oleks.
Mees peab paremini keskenduma ja end jälle kokku võtma ja küll siis tuleb ka resultaati.
Kuidas vanasti sai raja kõrval hüütudki: heia, heia...!

 
At 16:51, Anonymous Anonüümne said...

mees, kes tihti jookseb juristi jutule endale sobiva tulemi organiseerimiseks, võib täitsa vabalt igasugu skeemitamist aupaklikult tunnustada. niiet raske uskuda seda iroonia-juttu.

 
At 18:06, Anonymous Anonüümne said...

Lembitu Kuuse eilset uudist võiks analüüsida. Sellist pugev-õigustavat ninnunännut satub eetrisse sedavõrd harva, et vääriks eraldi tähelepanu.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Nõus eelkirjutajaga!
Vastik vastik vastik.
AK ankrud on seevastu meeldivalt konkreetsed ja jõulised.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Kui KTV on kasutanud selliseid võtteid äris, siis kas suusatiimi juhtides lähtus ta mingitest muudest põhimõtetest? Kurat, vale inimene ühendati polügraafi külge.

 
At 19:19, Blogger Priit Pullerits said...

Ka mul tekkisid Ekspressi lugedes samad mõtted, mis 18:56-l.

Mis puudutab spordireporterite ninnunännutavat pugejalikkust, siis tõepoolest, isegi AK Monika Tamla oli eile (või oli see juba üleeile?) välisminister Urmas Paetiga otse-eetris ikka jahmatavalt karm ja jõuline. Nii tuleb intervjueerida teravates küsimustes, spordireporterid! Võtke naisest eeskuju!

 
At 19:22, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kuusel võib olla mingi põhjus nii rääkida nagu ta räägib? Keriks ajas tagasi: kas Lembit Kuuse ei olnud ammu-ammu TÜ-s ametis. Kusagil sealsamas kurikuulsas spordivõimekuse tõstmise laboris, kus hr Bernadski ja üks meie tunnustatud jooksutreener, Pavel Loskutovi jpt tippvormi viia.

 
At 19:33, Anonymous Petri-Osmo, Jällivaara, Finland said...

Sad story. After Lahti doping scandal we thouroughly cleaned up our Finnish Hiihtoliitto. You're still in denial, in many respects. Get out of closet in Estonian society, there's no other way out.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Look who's talking now, a previous closet-man!

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 21:39, Anonymous Anonüümne said...

Vaatasin Pealtnägijat tagantjärgi, siis hea panna pausi peale ja vaadata neid exceleid ja arvandmeid, mida jooksvalt ekraanilt ei näe. Näiteks oli seal Eesti lipuga no name tabel madalaim 155 ja kõrgeim 172. Ma siis vaatasin oma andmeid mis olen koormustestil lasknud teha 3-l aastal, 144 madalaim 162 kõrgeim. Ei tea mis oleks saanud kui oleks kunagi mägedes käinud, ilmselt oleks üle 170. See asi mis seal presenteritakse on kahtlase maiguga.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Pärast 1991. a augustit polnud enam mõtet kirjutada raamatut NLKP XXVIII kongressist (1990) vms. Olümpiaraamatu tegijatel ei tule sedalaadi mõtet - arvestades kiiresti arenevaid sündmusi?

 
At 02:19, Anonymous Anonüümne said...

Mae on niigi kannatlik, kaua võib targutada, nii vanadest asjadest. Pealegi seal filmis on ainult kahtlused, millele on ka võimalik vastused leida. Ilma faktideta laimta, olles ise veel ebalevad ka kahtlevad, milleks neile üldse vastata. Norrakad teevad õieti, et vaikivad. Seavad ennast kõrgemakas ja õigemaks, kui proovide tulemused tol ajal olid.
Jääb mulje et kõik kasutasid, ju siis olid kõik ka võrdsed.

15 aasta pärast tuleb 10 osa, kus selgub, et tänased medalid on kõik aineid täis.

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Tere, Priit!

Kas sa oskaksid öelda, millisel rattaringil sa maailmarekordi tegid ja mis aeg oli?

Aitäh!

 
At 09:48, Blogger Priit Pullerits said...

Oskaks küll, kui siit otsiks. Aga te leiate selle ise siit sügissuvistest sissekannetest, kui otsite märksõnaga maailmarekord, kiiremini üles, kui ma seda siin kirjeldama hakkaksin. Teie huvi - järelikult peate ise panustama oma aega. Tehke veidi iseseisvat tööd, netis on kõik kergesti leitav!

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Filmitegijate loogikat jätkates igasugu maadlejad jm raskejõustiklased, kelgutajad ,bobisõitjad ja purjetajad mängivad ka kahtlaseid mänge-kehakaalud on võistlustel alati kahtlaselt piirnormi lähedased :))

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas selle ettevõtmise kohta ka lugu tulemas on?
Või on mõni ajaleht juba kirjutanud?

http://www.vandamehed.ee/

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Jah, sügisel filmitakse "Vändamehed 2". Osalisteks otsitakse noori andeid.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

http://sport.delfi.ee/news/olympia/uudised/foto-pildid-paigas-vaata-kes-lahevad-olumpiaraamatu-esi-ja-tagakaanele.d?id=68192691

Tühipauk läks kümnesse.

Anonüümne ütles ...
Kiire möödalask - tühipauk:

Tobreluts+sinimustvalge avatseremoonial.

37-aastane vanameister laseb-suusatab oma viiendatel mängudel
meie koondislastest kõikse paremini.

18:09

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Ega kõrge iga pole siis laiduväärt, vanameister Björndalen näitas ka "õpilastele" koha kätta.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Warren Cummings jõuaks kenasti oma nime eestistada Jaan Suusalemb Smithiks.
Passiks tagakaanele igati.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Väga head soovitused kõigile neile, kel kunagi tuleb kriitilisemas situatsioonis avalikkuse ette astuda.
Tubli, hr meediaõppejõud, puhas töö!

 
At 11:57, Anonymous Valdek said...

Mida arvate eilsest AK spordist ja Kaljuveere punnitusest greetagaimidele miljon eurot välja ajada? Ja nii igal aasta kuni järgmise olümpiani?
????
Minu arvamus on et Kaljuveer ikka oskab üllatada

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen kahe käega poolt - laskesuusatamisse tuleb panustada! ELSF võiks ellu kutsuda ka harrastajate võistlused ei peaks enam neid igavaid Estoloppeteid nühkima!

 
At 03:38, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 03:45, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:07, Blogger Unknown said...

retro jordans
lebron 13
balenciaga sneakers
pure boost
westbrook shoes
yeezy boost
nike mercurial vapor
yeezy shoes
curry 3
nike air force 1

 

Postita kommentaar

<< Esileht