esmaspäev, juuni 16, 2014

Pullerits: Miks me, mehed, sporti teeme?

Kas seda «Ringvaate» legendaarset videot ikka mäletate? Seal on juttu ka sellest, miks mehed sporti teevad. Et midagi kompenseerida. Küsimus on selles, mida.

Hiljuti jõudsin olulise tõe jälile, mida. Öelge, kas sõnade ritta seadmine on mehelik töö ja amet? Vanasti selles mõttes küll oli, et vaadake Eesti või vaadake Ameerika ajakirjandust, seda tegid algusaegadel ikka valdavalt mehed. Kuid ajaloolist konteksti arvestades ei tähenda see automaatselt, et kirjutamine, olgu kirjaniku või ajakirjanikuna, oleks mehelik ala. Asi oli lihtsalt selles, et naisi ei lastud peaaegu ühelegi ametile ligi (v.a ajaloo vanim amet). Nüüd, vähemalt Eestis – ja vaadates mul auditooriumis istujate soolist jaotumust –, on üha raskem leida ajakirjanikutööle mehi. Aga isegi siis, kui unustame ära tööturu muutused, on alust küsida: kas sõnade ritta seadmine on olemuslikult ikkagi mehelik amet?

Vastus on: ei ole. (Ja et keegi teine oma ametis liiga õhku täis ei läheks, siis olgu lisatud, et mehelikud ametid ei ole ka kõik need ülejäänud, kus valgete puhaste sõrmedega klahve toksitakse.) Niisiis, küllap see seletabki, miks paljud pealtnäha pehmetel kohtadel mehed on asunud aktiivselt sporti tegema. Ei, mitte peaasjalikult selleks, et saada füüsilist koormust, vaid selleks, et tõestada endale ja teistele meie feminiseeruvas, olemuslikult üha vähemmehelike ametitega läänemaailmas oma mehelikkust.

Selles ei ole absoluutselt midagi häbenemisväärset. Häbeneda võiks siis, kui muutuda maailma muutumisest ise ludriks ja lödiks (et mitte korrata üleekspluateeritud sõna – pehmoks). Ent seni, kuni mehed tulevad spordirajale, on, nagu me siin kõik oleme tõdenud, Eestil veel lootust.
*
Eelmisel nädalal lõpetasin tudengitega Tartu Ülikoolis kevadsemestri. Lõin kulutatud aja kokku: loengutele, kodu- ja kontrolltööde parandamisele, eksamite läbiviimisele ning eksamitööde parandamisele kulus 105 tundi ja 22 minutit. (Kahjuks ei tasusta TÜ loengute, kodu- ja kontrolltööde ning eksamitööde ettevalmistamist.) Vähe või palju? Võrdluseks lõin kokku, kui palju kulutasin samal ajal, kevadsemestri nädalatel, ratta sadulas. Sain 120 tundi ja 36 minutit. Viisteist tundi rohkem, kui kulus ülikoolitööle. On seda vähe või palju?
*
Laupäevasesse Postimehesse tegin hittloo, kuidas Eesti juristid on astunud võitlusse Tartu Ülikooli juhtkonna vastu.Aga peab au andma. Igor Gräzin on tänases Õhtulehes kirjutanud veelgi hitima loo, miks kooseluseadus on tegelikult homoabieluseadus. Lugege, väga hästi, lihtsalt ja veenvalt selgitatud ning põhjendatud!
******
Fins & Things Trail, Sand Flats Recreation Area, and La Sal Mountains (in background), Moab, Utah, 24. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Dauphine velotuuri 8. etapp. Fotode autor: GodingImages / Press Association Images / Scanpix

39 Kommentaarid:

At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit sa oled geenius, ütlesid välja selle, mida ma sisemuses kogu aeg kahtlustasin. Ma olen otsinud (rahva)spordi mõtet ja pole seda senini leidnud. Mõte on küll aeroobsel liigutamisel ja nt mõnikord jõuharjutuste tegemisel, kuid seda võib nimetada ikkagi tervislikuks vabaaja veetmiseks. Isegi tervisesport on sutt ülbe väljend mõistliku liigutamise kohta. Noh aga homostuvas maailmas on meheks olemine relikt mille arvelt üritavad rikastuda igasugused massöörid, jõusaalid, basseinid ja spordiürituste korraldajad. Auhinnaks on viimase mehe tiitel maakeral.

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Naised teevad täpselt samamoodi sporti. Kas nemad tõestavad ka oma mehelikkust?

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Loogiline ju, kuna lödipüks on naise ja mehe vahel ning üldine eesmärk on kõik lödipüksistada, siis on naistel vaja samuti väljkujunenud soorollist samm kesksoolise atellevõimleja figuuri poole teha.

 
At 13:15, Anonymous kaunis Kaidi said...

Naised teevad jah sporti. Aga mitte samamoodi. Ning tõestavad midagi muud. Saad nuputada mida.
Kõigele lisaks:
Women don't sweat, women glow.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Te ajate kaks asja omavahel segi. Sportimise ja võistlemise. Võistlemine, erinevalt sportimisest aitab paika panna meestevahelise järjekorra ehk võimupositsiooni. Mida kõrgem koht seda tähtsam mees. Mis omakorda peaks olema signaaliks naistele, et võistluse võitja on parim võimalik valik. Nii arvavad mehed. Mida naised arvavad, seda siinsed kommentaatorid ei tea.

Oleks meestel rohkem painduvust siis ilmselt lakuksid nad nagu koeradki igavuse korral oma mune. Kuid paraku nt võimlemise ja pilatese asemel rebivad nad rauda või tallavad pedaale.

Femme fatale

 
At 14:33, Anonymous Marcello said...

Oleks meestel rohkem painduvust siis ilmselt lakuksid nad nagu koeradki igavuse korral oma mune.

ei ole vaja painduv olla. David lakub minu ja mina tema mune. Väga nö. konviinjent.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Miks me, mehed, kirjutame?
Tänane seis: Veerpalu on selle aasta Eesti meister, treener ja igatpidi pildil tagasi. Alaver on koondise peatreener. Suusatamine on kõrvuni mudas. Suhtumine dopingusse on endine: kui pole vahele jäänud – oled puhas.
Kui Pullerits poleks torkima hakanud, oleks asi kenasti vaikselt ära korraldatud. Kaks esimest oleksid samadel või ehk veidi parematel positsioonidel, Veerpalu ei kannaks eesti rahvale valetaja tiitlit, suusatamise maine oleks kordades parem, sponsorite raha poleks läinud mitte advkaatidele, vaid sportlastele. Niisiis, mis mõte kogu asjal oli, kui mittemidagi paremaks ei läinud, ah?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

valusad küsimused sul 16:14
vastata me neile ei oska, asja parandada kah mitte. Me lihtsalt pole nii kõvad mehed. Pöördu härra Pulleritsu poole. Vaid tema suudab midagi ära teha.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

EOK ülemused kinnitasid, et nemad ei näe probleemi. Seega on kõik jokk ja unustatud.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Novot, Pulleritsul on jalka kohapealt siiski õigus :S .


http://jalgpallimm.postimees.ee/2828637/islamivaimulik-jalgpalli-vaatamine-lopeb-rahvaste-havimisega


Lähen viskan teleka välja.

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Olen jalgpalli MM-le kulutanud 0 tundi 00 minutit. Puhast joont tahan hoida lõpuni. Väldin igasugust futbolliinfot. Lehti ei loe, telekat ei vaata juba ammu. Kogu teabe saan Pulleritsu, Keba ja Dr Holdeni blogidest. Jooksuportaali vaatan ka vahel. Sellest piisab täiesti.

 
At 19:08, Blogger Priit Pullerits said...

...Ohohoo, mulle on konkurent ilmunud...

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei mõista mida imet te seda Keba blogi mainite, kui inertsist, siis ehk arusaadav. Kui tõsiselt, siis mehed kus teie mõistus on? Kas keegi suudab lugeda Keba blogi üle ühe sissekande? Kebal on imeline võime sõnu ritta laduda, kuid need ei moodusta tal ei lauset, ega ammugi mõtet.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt sama võib ütelda Pulleritsu blogi kohta. Jutu võid läbi lugeda, aga kui mõtlema hakkad, mida sellest teada said, siis ei jäägi eriti midagi järele.

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole. Pullerits kirjutab sujuvalt kui Balzac. Tema tekst on elegantne nagu Hemingway parimais novellides. Pullerits on Eesti Walt Whitman.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Armsad kaastrollid te olete õelad, Pulleritsu blogil on väga huvitavad pealkirjad ja suht intrigeerivad lõikude esimesed laused. Loed need läbi ja juba oled kommenteerimiseks küps. Edasi on juba puhas rõõm trollispordist. See on see mida me siit otsime. Milleks meile tugitoolivutt? Aga selleks, et vutt on ainuke reklaamivaba audiovisuaalne tapeet meie telekanalitelt. Kahju, et see küll ETV kanalile sattus, no aga austusest Kaljuveeri meeldiva tämbriga märtrihäälele kannatab seda hoida trollimise taustaks lahti küll. Tegelikult on Priidu ajalehe featuurid ka selline mõnus softtekst kuhu on mõnuga pikitud ainult talle teada põhjusel küsimusi otsekui tõestmaks, et intervjueeritav on PP käes skulptuurimaterjal millest ta sõnadega taob välja just sellise omanäolise kena kääbusšnautseri nagu talle endale meeldib, püha arm!

 
At 23:17, Blogger Priit Pullerits said...

Viis pluss, 21:57! Puhas nauding. Tunda on kunstniku kätt. Vaat, mehed, tehke järele ja õppige! Kui ütlete, siis olgu öeldud efektselt, lamedat teksti on kogu veeb nõrkemiseni täis.

Ainult üks küsimus: mida reamees Kõvatoomas kogu sellest kammajaast ja värgist arvab? Kahtlaselt vait teine, tea, mis teeb ja haub kusagil...

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Priit on Jumala sõdur lödipükste rindel. Ja me kõik oleme tema jüngrid.

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Ammu pole midagi kuulda olnud Šmiguni molekulide teemast ...

 
At 10:24, Blogger Andres said...

19:15 - mina ka aru ei saa, miks minu blogi siin pidevalt välja tuuakse. Hea meel oleks kui seda rohkem kunagi ei tehtaks, sest see ei mulle ega minu blogile küll kuidagi positiivselt ei mõju, pigem vastupidi.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

See on huvitav jah et kes Smiguni ära hirmutas et too valedetektorit ja avaldusi tegi. Väga müstiline. Ehk kuulus RL teabS

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

16:14, õige tähelepanek. Lohutav lugeda, et ma pole vabariigis ainuke, kellele paistab silma, et kõik justkui vanaviisi või hullemini veel. Aga ma siiski ei süüdistaks Priitu selles, et inimesed sellistesse asjadesse nii leigelt suhtuvad. Priidu ülesanne on tuua meieni tõde, ja seda ta teeb hästi. Sellega seoses- Priit, laupäevane lugu oli hea tõepoolest. Loodan, et Sa sellega ei piirdu, sest osa Sinu artiklis mainitud tegelasi ainult ootavad, et teema vaibuks ja saaks "Alaveri" teha.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

11:48 - ei usu, et Priit midagi TÜ teemal edasi teeb,ta ju ise õppejõud. Karta on, et selle teemaga läheb samamoodi nagu 16:14 kirjeldab. Millest on omamoodi kahju, sest intriig paistab siin kõva olevat. Aga kardetavasti on see Priidu jaoks liiga suur tükk. Mehed, teeme parem sporti.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit peaks endale administartiivse võimu saama. Või võtma. Siis oleks Tartu allakäik peatatud.

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

16.14 toob välja asja iva. Targad inimesed teadsid juba krooni algul, et Eesti kangelaste plaaniline sünnitamine käib ainult läbi dopingu valu. Üksikud talendid tekivad küll aga need on juhitamatud ja nende ettevalmistust ei ole võimalik realistlike vahenditega finantseerida (tänase Eesti näide suusahüppe rindelt). Ainuke võimalus on pettus ja kollektiivne ringkäendus ning otsuste langetamine komisjonide tasemel kus ei ole üksikindiviididele võimalik otse näpuga näidata. Süsteemi näris läbi üks märter ja uputas dopingu asemel rahaga üle oma 4 paadi milleks ringkäendusena sai ta kompi kombijaama näol. Kahjuks ta äpardus ja heideti ringkaitse seltskonnast välja. Sellega tõmmati vesi ka peale metseenide poolt rahastatava amatöörspordi ideele, sest millegipärast peamiselt väliskapitalil põhinevad eraettevõtjad ei kannata välja sportliku rahvusriigi kuvandi turundamise kulutusi. Selline keeruline lugu siis. Seda loomulikult teadis ka ajakirjandus ja palju peenemalt, sest nende allikad on ikkagi kõrgeima kvaliteedimärgiga. Kahjuks hoiti seda teadmist aastaid potikaane all, kuni lõpuks PP ventiil võib-olla omanike survel üles ütles ja ta hülgas Jaan Tõnissonlikult uhke, sakslaste ees mitte kummardava ja venelastelt raha küsiva, suusakangelase kuvandi ning otsustas hävitada meie ainsa riiklikult tunnustatud suusastaari pakkudes vastu vaid igavat liiva ja tühja välja siin paepealsel maal kus maaviljelus on juba kangelastegu ning rikkusi tuleb nutikalt kas importida või maast väljutada. Teisisõnu küsikski Priidult, et mis on siis võluvits, mis rahvast ühes rütmis hingama paneb kui isegi maailma popim ala vutt sai ekraanile üle märtri enesohverduse? Ütleme otse, et see pimedas suuskadega üksi metsarajal või staadionil nühkimine on ikka päris nõme ja ajudeta tegevus. Rattasõit on küll palju ägedam ning vutt paneb isegi tugitoolisportlased kaasaelama aga nendel aladel pole me ju tegijad ja pealegi kõik ägedad alad nõuavad suuri ressursse, mida me kahjuks massidele võimaldada ei saa. Seega jääb odavaladest ikkagi suusatamine, mida promoda kasvõi dopingu kaasabil sest jooksus me ei suuda isegi Keenia lastega kuidagi sammu pidada. On muidugi alternatiiv, et milleks meile rahvuslik eneseteadvus, ostame staarid mujalt ja anname kodakondsuse ning promome multikultiriiki võõra verega. Kas see ongi Priidu soov?

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

15:30 valus lugu, aga sellegipoolest tänud, et valgustad veidi "seda maailma". Eks ta nii ole jah et see väikegi nišiala millel tublid olime nüüd vett vedama läinud. Ei ole meil ei inim- ega finantsressurssi suure maailma poistega sammu pidamiseks.
Aus mäng on tore, aga ega suured ka meie vastu ausat mängu mängu. Vaatame või jalgrattaspordi pealt - ikka saksa itaalia vana dopingu know-hau prevaleerimas. Kuidas on britid teistest mäekõrgusel üle nii trekil kui maanteel? Ratas ei ole ju isegi briti traditsiooniline sport? Kui vaja, tulevad usa ratturid ja võtavad oma (Horneri imesõit 2013 ja täna Talansky). Kuidas Kolumbia poisid nii kõvad? Kõrgmäestiku veri? Peent tehnoloogiat neil taga nagu ju ei ole?

 
At 16:24, Anonymous Viktor said...

Kas hakkame nagu lätlased kelgutama ja bobitama? seal nagu barjäär kõige madalam tippu jõudmiseks. Peaasi et kelgu ja raja jaoks raha leiad ja kui näkkab, oledki olümpial.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Ärge nüüd mehed põnnama lööge. Pohlak lubas et 2020 on eesti jalgpall MM-il. Peab ainult hoolega ala arendama. Noortetöö, treenerid, laagrid, reklaam ja raha.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Puhas leht. Kuigi juba kusagil 3-4 päev. Ei ole vaadatud ühtki mängu, avanud ühtki ajalehte - arvata võib, et need lausa paktavad MM-i kajastustest - vältinud jalgpalliteemalisi kõnelusi. Ma ei tea isegi, kas Eesti mängib MM-il või mitte. Ei tea nimetada ÜHTKI futbolisti. (Või siiski, kas üks tuntutest polnud Hidalgo? Ja Rosmario?) Tak deržat!

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Elasid kord kolm kõva spordimeest - Keba, Dr Holden ja Pullerits. Tegid kõvasti sporti. Suvel ratast ja jooksu, talvel suusatamist. Kõva sporditegemisel juures hakkas nälg näpistama. Mõtlesid siis, spordimehed, et peaks raha teenima. Muidu ei ela ära. Aga kuidas raha teha? Igal mehel oma mõtted, oma idee. Keba pani käima kiirtoiduäri. Hakkas kebabi valmistama. "Keba's Kebab" sai populaarseks ja pappi tuli.
Dr Holdenil oli jälle teine äriideee. Tema ehitas kasiino. Texas hold'em. Pappi tuli lahinal. Holdenil oli nägu naerul.
Ainult Pullerits ei osanud äri püsti panna. Proovis koomikuna leiba teenida - ei olnud naljakas. Lõpuks hakkas pulle kasvatama ja pullisitta müüma. Tõrjus kõik konkurendid pullisita turult välja. Pulleritsu pullisitta tunti igas majapidamises, see sai lausa rahvuslikuks kaubamärgiks.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Homonfoobiale lisaks on veel üks tont kes mööda Eestit kondab ja see on fašsm.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav juhtum on aset leidmas. Õiguskomisjonis, mis arutab väga delikaatset infot, mis ei tohi lekkida, kus inimesed kes seal osalevad on kinnitanud, et ei kasuta salvestusaparaate. Nüüd on ajakirjandusel salvestised sellest, seega keegi neist komisjonis osalejatest on kurjategija ja salvestas, kohtu kaudu ilsmelt püütakse see kurjategija kinni.

 
At 12:52, Anonymous Kalmer, krepkii paren said...

Pehmodele ja nannipunnidele selline puutinlik deviis
"Nas jebut a mõ krepchajem"

 
At 03:46, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 03:49, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 03:52, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 
At 04:11, Blogger xumeiqing said...

151207meiiqng
beats by dre
ugg outlet
nike roshe run
ugg outlet store
michael kors handbags
coach outlet store online
tory burch outlet
ugg boots
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet
cheap nfl jerseys
hollister co
canada goose outlet
canada goose jackets
toms outlet
louis vuitton outlet
cheap oakleys
coach factory outlet
canada goose jackets
jordans
ray-ban sunglasses
louis vuitton handbags
the north face
lebron james shoes 2015
north face jacket
cheap oakley sunglasses
ugg boots for men
coach outlet online
michaek kors outlet
oakley sunglasses
coach outlet online
coach outlet
north face uk
coach outlet online
uggs on sale
ugg outlet
hollister uk
louis vuitton outlet
ugg outlet
adidas originals

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

air presto
kevin durant shoes
Kanye West shoes
adidas online shop
pandora bracelet
off white clothing
retro jordans
nike air huarache
lebron james shoes
yeezy 700

 
At 11:22, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
nike outlet
nike requin
nike soldes
coach outlet
red bottom shoes
canada goose jackets
polo ralph lauren
nike outlet
jordan shoes
pandora

 

Postita kommentaar

<< Esileht