reede, november 27, 2015

Pullerits: Kes on Eesti spordis Mati pojad?

Tegelikult ma ei tea, kas õigesti peaks kirjutama Mati pojad, Matipojad või Mati-pojad. Sest seda mõistet pole mustvalgel laias sfääris ametlikult kasutatud. See mõiste ringleb seni valdavalt siseringis. Igatahes on tegemist uue mõistega, mis on tõstnud pead Eesti spordis – konkreetsemalt suusatamises – ning mis siitkaudu püüab nüüd laiema avalikkuse teadvusse levida ja juurduda.

Kes siis ikkagi on Mati-pojad? Mõned arvavad, et Andrus Veerpalu ja halval päeval, kui Veerpalu ei võida, siis äkki ka Jaak Mae. Kuid see ei ole õige vastus. Sellise vastuse pakkujad elavad eilses päevas. Kui mitte üleeilses...

Mul on autentsed andmed, kes on Matipojad. Enamgi veel: ma tean isegi Mati-poegade järjestust ehk pingerida.

Nagu igas heas vene muinasjutus, on ka siin tegemist kolme noore mehega. Nüüd on teie asi ja ülesanne ära arvata, kellega – sest mitte miski ei juurdu paremini, kui inimesed selleni ise jõuavad; mitte et neile kõik mustvalgel kätte tuuakse – see lendab ühest silmast sisse ja teisest kõrvast välja. Ja loomulikult pange Matipojad paremusjärjestusse, et kes on kõige suuremate lootustega lemmikpoeg ja kes kõige viimasena n-ö kaasa lohiseb.
******
Wild Horse Butte near the road to Goblin Valley, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mati Alaver jootmas Sotši taliolümpia 50 km sõidu ajal Aivar Rehemaad. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

52 Kommentaarid:

At 20:40, Anonymous Anonüümne said...

R,K,A

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

A;R;K?

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Et vaevalt avati Tehvandil kilomeetrine rada ja juba suusajutud platsis. "Pojad" on tal tõesti. Või peaks ütlema lemmiklapsed, kellede heaks tehakse kõik ja rohkemgi veel, neil on justkui immuniteet. Rahad alati peal, kõik võimalused loodud. Nüüd nimetatakse seda kooslust Haanja tiimiks. Teadjamehed räägivad, et see loodi kuna võim suusaliidus hakkas käest kaduma. Siis tehti kiire lüke, et suuremad sponsorrahad ustavatelt kamraadidelt ei satuks enam mitte nii Mati käpa all olevasse alaliitu. Kaua see Maegi seal musta valgeks rääkida suudab, hallid varjundid juba paistavad isegi vaegnägijatele kätte.
Aga eks need pojad ole need poisid, kel alati sponsorautod istumise all ja igas Mati intervjuus aasta-aastalt maailma tippudele vähem kaotavad. Müstilisel kombel pole neist üks eales ühtegi MK punktigi teeninud. Pakun järjestuseks: laulumees, ilusmees ja lõpuks pikamaamees.

 
At 23:10, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits!
Ootame kannatamatusega Teie reisikirjeldust Peninsula Shanghai viietärni luksushotellist, Top 100 World Best Hotels 2015 8. koha hotellist.

Ootavatele lugejatele aja sisustamiseks veel üks PÄHKEL:

Foto nr 7, eelmine blogipostitus: Hotelli söögisaal oli juba jõulukaunistustes. Kujundusliku motiivina Peninsula on kasutanud ühte tuntud lavateose motiivi. Lavateose esmaettekanne oli 1892. a ja tänapäevani on see väga populaarne. Eriti jõulude aegu. Mis lavateosega on tegu?

 
At 23:19, Anonymous Anonüümne said...

22.29, asi on lihtsamast lihtsam - kannata Mati valu ärr ja oledki ilmameister. Skeeme võib punuda nii- ja naasuguseid, aga kasahhide treeneri vastutulek meie poegi treenida on suur au. Nii on.

 
At 06:25, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav sahin tänases LP-s Jaan Martinsoni sulest.

"Šmigun-Vähi õõnestab spordi alustugesid?

Järgnev kuulub sahinate rubriiki, aga räägitakse, et Kristina Šmigun-Vähi protsess – toimugu see spordikohtus või Šveitsi kohtus – võib kõigutada spordimaailma alustugesid.

Šmigun-Vähi advokaadid olevat senised antidopingu reeglid kahtluse alla seadnud ning võidu korral võib rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA) uksed kinni panna ja rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) pankroti välja kuulutada, sest sportlaste esitatud kahjunõudeid ei suudaks ka maailmapank välja maksta. See olevatki põhjus, miks ROK asja salaja ajab ja küsimustele ei vasta."

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Matipojapoeg?

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Tänases LPs intervjuus jäi mulje et Alaveril on väga hinge peal kui meentutati tõika et Pullerits kirjutas veerpalu jäi peale dopinguskandaali üksi

 
At 12:09, Anonymous Anonüümne said...

„Te ei saa mitte millestki aru!“
„Muidugi, küllap oli ka selliseid, kes nautisid seda dopingulugu rohkemgi kui omaaegseid spordivõite“

Kellest on tänases märkimisväärses intervjuus jutt?

 
At 12:25, Blogger Priit Pullerits said...

20.40 ja 21.04 - no mis mees te küll olete, et isegi anonüümsena ei julge teiste meeste nimesid välja kirjutada.

22.29 - jagate matsu, olete hästi informeeritud. Insaider? Siis andke julgelt tuld! Loomulikule on asi selles, et ESLis on uued mehed tulnud ja pärast paleepööret hakkas Mati tiib mõjuvõimu kaotama, mistarvis loodigi tiim Haanja. Kuid tiim Haanja ei saa ajada asju FISiga, neid asju ajab ikka ESL - vaat nii!

Tuleb, 23.10, tuleb. See on palju põnevam kui tühine trall Eesti suusatamise ümber. Küsimus on liiga lihtne: "Pähklipureja". The Peninsula Shanghai lobis olid etenduse suured nukud uhkelt seina peal.

06.25 - jah, kui oled ampullide kolistamisega vahele jäänud ja pahad elemendid on välja tulnud, siis mis seal muud üle jääbki, kui kisada, et kogu protsess on vildakas. Hapu värk... Niiviisi protsessides ja suskides kaob mul küll see vaikiv default poolehoid, mis seni asjaosalisele olnud.

11.18 - küllap ongi, sest tabasin ju valusta kohta. Ma võtan asju sageli tunnete baasil, sest kui sul on empaatiavõimet, tabad sa maailma asju palju paremini ja sügavamalt, kui lihtsalt külmalt kalkuleerides.

 
At 12:48, Anonymous Inimhingede insenäär said...

12:09, seal kus on mõeldud PP, on MA nii ka öelnud.
Sinu viidatud isikutena on aga pigem mõeldud Kochi, Pahvi ja teisi "uurivaid" lehejüngreid, kes laiapõhjalist kaevetööd läbi viisid.
Ehh, sinust ikka sherlockit ei saa...

Alaverilt hea ja tähelepanuväärne intervjuu, nagu pea alati.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Mitmendaks tuleb täna Fourcade oma debüüdil ja kas mõni meie suusataja kaotab vähem kui - ütleme... - minutiga?

 
At 13:40, Anonymous Martin said...

12.55, Hr Pullerits on mitut puhku siin juba Teile öelnud, et tsirkus, millel pole midagi ühist Tartu maratoni laadse rahvasuusatamisega ja mida juhitakse organiseeritud kuritegevuse meetoditega ja mille taga on rahvusvahelised õnnemängu- ja alkoholikorporatsioonid, ei vääri erutumist.

Tulles põhiteema juurde, ESL ja EOK jätavad kõrvalt vaadates üha rohkem organiseeritud kuritegevuse mulje. Organizirovannaja prestupnaja grupirovka - OPG. Kus on oma ristiisad, consiglione-d, capo-d ja sõdurid.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

12.48, polnud ju mingit kaevetööd, oli vaid nn. vilepuhuja, kellele toetuti, ja kelle initsiaalid Pullerits suures edevuses siin letti lõi.
Kamaaruška skandaali üle käis siin täies ilus.

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

Hurraa, kaks meie meest jõudis MK etapile poolesaja parema hulka.

http://sport.postimees.ee/3416619/kaks-eestlast-joudsid-ruka-mk-etapil-poolesaja-parema-hulka


 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Nagu kommentaarist võib järeldada, siis kollanokk Martini teadmised suusatamisest piirduvad Tartu maratoni stardilistiga ja sedagi pigem tagumise otsa suusasahistajate (stardigrupid kuskil 13, 14, 15) osaluskordade kvantitatiivanalüüsis...
Nõrk, Martin, väga nõrk!
Viimane aeg oleks teha mingigi kvalitatiivne hüpe - bardoon: loivav sammgi - kõrgemale tasandile.
Ja hakatuseks võikski võtta sellise küllaltki lihtsa ülesande, et küsida, Martin-poiss, sinu prognoos,
kes võidab homme tuuri?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

20:40 - kuna eelistasin seekord anonüümseks jääda siis ka ainult nimetähed (vastavalt minu oletustele). Kui nimetaksin anonüümsena täisnimed, siis oleks tegemist erilise ebavõrdsusega ;). Eks Sul Priit on nüüd võimalus need tähed ümber lükata või kinnitada.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

21.04, aitäh lingi eest. Keegi norralastest tõenäoliselt võidab.
Aga vaadake kui vähe suusatamine veel paari aasta taguse ajaga võrreldes huvi äratab.
Fischer või Rossignol? Täiesti äravajunud teemad.
Kui tuleb kerge, lühiajalise lumekattega talv - kõik märgid viitavad sellele, saab
selle talve spordialaks hoopis male. Male, mida mängitakse geopoliitilisel mängulaual.
Martin

 
At 22:29, Blogger Priit Pullerits said...

Ja ei oska siin keegi tarkpeadest vastata isegi nii lihtsale küsimusele, et kes on Mati-pojad...

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

Teeme proovi, Mati-pojad:
Ränkel, Alev, Kärp?

 
At 23:09, Anonymous Vello, Ülenurme said...

Pullerits, me saame aru, et Jaanus Teppan poetas kohates killu, aga kaua saab sellest blogis mingit mõttetut pseudo-intriigi venitada? Kutsutakse ja mis siis?
Teid kutsutakse ka igasuguste nimedega.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

põlv: Rips, suusad: Fischer, õlg: Koovit, kepid: OneWay
KES?

 
At 00:38, Anonymous Anonüümne said...

Mati, igaljuhul RESPECT, vaatamata P ilkumisele

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

Alari poeg on ülikõva!

 
At 10:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, Jaanus Teppan ei ole küll midagi poetanud, 23.09. Teda ei ole juba möödunud talvest näinud. Kas tõesti arvate, et mul on back-office'is nii vähe allikaid?!!!

Siit on hea edasi minna, 22.40. Üks on õige, aga vale koha peal; üks on õige ja õige koha peal; ja üks on vale. Jätkake!

Ei tea, kes, 00.31. Üks on kindel: mina see ei ole. Sest üks asi on küll vale.

 
At 10:25, Blogger Priit Pullerits said...

Mart Seim MMil pronks! Ülikõva!!! Tänavune Eesti parim sportlane selgunud! Ja näete, ei loe see õlatrauma midagi - pean minagi sellest jagu saama.

Suurest treenerist. Mul on väga-väga kummaline lugeda, kui tullakse midagi õigustama ja teisi siunama, kui on ju päevselge, et ise pole mängitud kristallpuhast mängu - ja seda teavad ennekõike kinnitada need, kes ise asjas ninapidi juures olnud ja paljut kuulnud-näinud. No kuulge, Eesti kultusala on nii suur ala, et selle juures on nii palju inimesi olnud, et kõigi suid ei saa lihtsalt kinni panna. Igaüks puistab mõne detaili. Ühed on näinud, mis toimub mingites tubades, teised on näinud, kuis kõlistatakse mingite anumatega, jne, jne. Lisaks CASi raport, kus on ju mustvalgel kirjas, et kõigest hoolimata on näitajad kahtlased ja tekitavad küsimusi - lugege ise, kui ei usu! Mina olen lugenud. Selles situatsioonis oleks küll tark hoida jätkuvalt madalat profiili ja suu kinni, mitte sõna võtta. Vassida võib iseendale, endale sugereerida, et kõik on korras ja olen õige, aga tulla avalikult sõna võtma ja tõe rääkijaid kiruma - kas moraalne kompass näitab ikka õiges suunas ja on kalibreeritud?

 
At 12:33, Anonymous Martin said...

Ega tali taeva jää.
Küll ta annab litaka!
Saab suusatada ikka ka.
Maratongi sõitmata ei jää.

Ega tali taeva jää.
Koputab aknale tasa-tasa.
Katab kinni siinse pasa.
Aru saad, siis mõtle kaasa.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Karel Tammjärv, Algo Kärp ja Raido Ränkel
kah priit

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

TH juba septembris - http://www.merko.ee/koik-uudised/eesti-suusatippude-asutatud-team-haanja-esimene-toetaja-on-merko/

CASi raportitest ja WADAst ja põhjustest, miks Seimi seni alistanud konkurentidel MMi eel järsku pea või jalg valutas ning kohale ei tuldud - miks sellest siin ei räägi? Viimast dopingufilmi ei taha kohe üldse käsitleda?

 
At 12:51, Anonymous Martin, spordisemiootik said...

Linnar Priimägi: "Eesti rahvast pole vaja varastama õpetada"
http://epl.delfi.ee/news/arvamus/linnar-priimagi-opetlik-leid?id=73024437

Kui pastorihärra August Wilhelm Hupel praegu elaks, siis ta lisaks, et eestlastel on kombeks oma kõige suuremaid vargaid au sees pidada, neile autasusid anda ja neid teiste eestlaste kulul ülal pidada.

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

...laulumees, ilusmees ja lõpuks pikamaamees...
12:37, kas Teil järjestus ikka õige?

Ja kuhu jääb naistemees?

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

00:31, peremehe kepid - klassika:Swix, vaba:Salomon

 
At 14:01, Anonymous Suusahoolik said...

Noo täna ei õnnestunud meie parimatel poegadel isegi 50-nda koha piiri murda (Y)

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas suusatajanna vaidluse sisu saab olla süüteo aegumine? Kui testmismeetodid on arenenud ja võimaldavad nüüd määrata kahtlasi molekuie, kas pole ülekohtune eeldada, et aine tootja ja tarbiv sportlane pidid tollel ajal suutma sissevõetavas aines seda määrada?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

12.39, tollest filmist ja Vene riiklikust dopingutaristust pole midagi eriti kõnelda, sest Treeneri arvates on tegu pokazuhhaga ning venelasi keegi olümpialt kõrvale ei jäta. Siia võib teema lõpetuseks tõepoolest punkti panna.
Aga kui LP märgilist intervjuud edasi vaagida ja vaadata, et kes on pro ja kes on contra, siis ühe subjektiivse sõelumisega tuli selline tulemus (jätame välja mõned maailmanimed nagu näituseks Don Corleone ja Toni Soprano õpilased ja mõned kohalikud väiksemad nimed ning Alma materi):

Negatiivselt käsitletud:
Bernatski – što za huinja?
Pullerits – sisuliselt tainapea
Port – kord polügraaf näitab tõde, siis jälle mitte

Positiivselt:
Ansip – ikkagi härrasmees
Annus – riiklikul tasemel korruptsioon
Aaviksoo – tüngainvesteeringud
End maha müünud Eesti ettevõtjad

Mida sellest kõigest arvata?

 
At 16:17, Anonymous Martin said...

Savisaar: Rahvas saab päev-päevalt selgemini aru, et sellise kursi jätkamine viib riigi hukatusse. Riik laguneb [..] Vaja on põhimõtteliselt uut Eestit.

Pildikesi Pulleritsu kiidetud Ameerikast. "Musta reede" tähistamine 2015 Louisiana osariigis.




 
At 20:54, Blogger Priit Pullerits said...

12.37 on nimetanud õiged nimed, kui vales järjekorras.
13.40 on andnud õigete meeste kirjelduse õiges järjekorras, kuid pole nimesid toonud. Siiski võib tema võitjaks kuulutada, sest põhimõtteliselt ja asjatundjaile arusaadavalt on ta kõik õigesti reastanud.

Teistele siis teadmiseks, et Matipojad on sellises järjestuses:

1. Karel Tammjärv
2. Raido Ränkel
3. Algo Kärp

Siiski läks üllatavalt kaua, ikkagi poolteist päeva, et siin kamba peale õiged mehed õigesse ritta saaksite. Järelikult pole te informeeritud essugi, kuigi üritate siin kõvatades endast kõvamehe muljet jätta. Nüüd sai paljastatud, et pole sisu ollagi.

Kuidas möödusid laupäeva ja pühapäev?
Laupäeval rattaga 48 km.
Täna, pühapäeval rattaga ligi 62 km.

 
At 21:57, Anonymous TM esisaja mees said...

Kes soovib talvel tegija olla, siis ratas on väga vale valik (siiski möönan, et parem kui rahvatants).
Laupäeval rulle 2,5h.
Pühapäeval rulle 2,25h, lisaks 45min jooksu.

 
At 22:22, Blogger Priit Pullerits said...

Esisajamehed peavadki kõvasti punnima, muidu kukuvad sealt lupsti välja.

 
At 22:39, Anonymous Dina said...

15:03 - tõstjad ei ilmunud MMile, mis punkti panemisest räägite, kui hoopis taristutorudesse tärinaga auke lastakse.

Siim-Martin, kuna semiootika-alased küsimused jäid vastamata, jäite vahele. Pange Maamehe vms kanali peale tagasi ;)

 
At 23:16, Anonymous Kägu,kehakultuurlane. said...

Miks ei olnud hr. Pulleritsu näha pühapäeval massimigratsiooni vastasel meeleavaldusel?Kas hr Pulleritsust on saanud valitsuse ja Brüsseli tallalakkuja või on isamaalisus ja patriotism kõigest sõnakõlksud?

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Armas Kägu,
Mister Pulleritsu mõõk, kui lubate sellist õnnestunud metafoori kasutada, on vahe sulg, mitte aga pööbliga kuskil tänavatel sita sees vantsimine.
Olete teie ikka ohmu!
(viimane väide on retooriline ega vaja vastust.)

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

Olen peamiselt rahvatantsutrenni pealt mõned aastad tagasi Pulleritsu TM-l edestanud. Esisajasse küll ei küündi, aga alla 300 küll. Pöiad saab tugevaks, võhma ka, naisi lae alla lennutades kasvavad ka turi ja õlavarred.

 
At 00:44, Anonymous Martin, spordisemiootika, 3. kursus said...

22.39 "Dina":
Rahvatants on hea treening, sest maineka American College of Sports Medicine 2016. a 20 tähtsaima fitnessitrendi edetabelis on body weight training ja high-intensity interval training (HIIT) vastavalt 2. ja 3. kohal, keharaskusega ja kõrge-vahelduva intensiivsusega "treening" aga rahvatants kahtlemata on.
- -
Andres Keba kirjutab oma blogis, et ei tarbinud kuu aega alkoholi.
Keba sain kaineks!
Aga seegi pole kõneaineks.
- -
Mis siis võiks olla kõneaineks? Panna Eestis kokku edetabel.
Tõusvateks trendideks 2016: lauatennis, saalihoki, rattasõit

Langevateks trendideks: suusatamine, sprindikoondis, rullsuusatamine (-- soe talv)

 
At 06:20, Anonymous Anonüümne said...

Nii... Nüüd on poegade nimed teada. Mis edasi? Oligi nii "lamp" artikkel, kus saime teada nende suusatajate nimed, kes tema all treenuvas?

 
At 10:16, Blogger Priit Pullerits said...

Lugesin põhjalikult Mati Alaveri usutlust. See on tore, et ta ei ole mind unustanud ja jälgib ka mu blogi, ehkki kuulutas juba aastaid tagasi, et ta ei loe minu kirjutisi juba ammu. Teadsin, et too ei-loe-juba-ammu-jutt on bluff, sest ei jäta Alaver ühtki asja lugemata, kus tema võib jutuks olla, et olla kursis, mida arvatakse ja millele tuleb oponeerida. Kuid kahjuks läheb Raul Ranne küsinaja sujuvalt mööda sllest, mida CASi raport siiski selgesõnaliselt ütles - nimelt, et kõigest hoolimata tekitavad Veerpalu dopinguproovi näidud küsimusi ja kahtlusi. Sellest intervjuus vaikitakse. Selle asemel taob Alaver, et otsus on lõplik. Just - otsus on lõülik. Kuid otsuses on mus valgel kirjas ka see, mida eelnevalt mainisin - et näidud tekitavad küsimusi.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Mul on tekkinud ka igasugu kahtlusi - näiteks et mõni konkreetne indiviid on lollivõitu. Annan endale siiski aru, et see ei tähenda automaatselt seda, et see konkreetne indiviid ongi lollivõitu. Lollivõitu oleks see konkreetne indiviid ainult juhul, kui tema lollivõitu olek oleks tõendite abil must-valgelt selgeks tehtud. Senikaua võin kahelda kaua soovin. Kardetavasti ei püüta seda kahtlust erinevalt Veerpalu või Kiku case-dest tõenditega ka ei ümber lükata ega kinnitada. Samas - kahtlustan sügavalt.

 
At 08:48, Blogger 柯云 said...

2016-03-18keyun
michael kors outlet
nike trainers uk
canada goose
louis vuitton outlet
tiffany and co
prada bags
air jordan 8
louis vuitton handbags
ugg boots
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach factorty outlet online
replica watches
air jordans
supra shoes
michael kors outlet store
cheap ugg boots
coach outlet
ray bans
ray ban sunglasses
coach factory outlet
nike uk
coach outlet
cheap jordans
rolex watches
cartier watches
adidas uk
abercrombie and fitch new york
air jordan 13
cheap ray ban sunglasses
ray ban sunglasses outlet
toms shoes
louis vuitton handbags
nike trainers
coach factory outlet
michael kors
cheap air max
cheap oakley sunglasses

 
At 04:04, Blogger xumeiqing said...

20161028meiqing
ray ban sunglasses outlet
louis vuitton outlet
kate spade handbags
uggs on sale
cheap oakleys
jordan pas cher
christian louboutin shoes
ugg australia boots
converse outlet
pandora jewelry

 
At 11:31, Blogger Unknown said...

lebron james shoes
ray bans
cheap michael kors handbags
nba jerseys
michael kors handbags
under armour outlet
coach outlet store
nike blazer pas cher
hermes belts
michael kors handbags
20170317

 
At 05:31, Blogger chenlili said...

burberry sale
burberry
off-white
true religion jeans
ray ban sunglasses
converse
montblanc fountain pen
pandora charms
michael kors
juicy couture outlet
20186.29chenjinyan

 
At 09:48, Blogger Unknown said...

marc jacobs handbags
michael kors outlet
adidas outlet store
jbl headphones
cheap oakley sunglasses
montre pas cher
lebron 11
alife clothing
wedding dresses
tod's shoes
20187.17huangliyue

 

Postita kommentaar

<< Esileht