neljapäev, detsember 10, 2015

Pullerits: Miks Tartu maratoni korraldajad kaardid sassi lõid?

See on selgem, et Eesti harrastussuusatajate seas on lõhkenud pomm. Klubi Tartu Maraton, Eesti kõige olulisema massispordiürituse korraldaja teatas, et juba veidi rohkem kui kahe kuu pärast toimuval Tartu maratonil on kavas fikseerida võistlejate netoaeg. Ehk igaühe aeg läheb käima siis, kui ta sõidab üle stardijoone, ja kinni siis, kui ta ületab finišijoone. Mis näiteks tähendab, et need kümme meest, kellele viimasel kilomeetril selga näitate, võivad protokollis saada teist ikkagi parema koha. Juhul, kui nad ületasid stardijoone teist omajagu hiljem. Ja pidage silmas, et Tartu maratoni korraldajad koostavad vaid ühe protokolli, netoaegade põhjal, mitte ei tee kahte protokolli, erinevalt mõnede jooksuvõistluste korraldajaist, kes fikseerivad nii jooksva kui netoaja.

See on tõeliselt suur uudis, sest see mõjutab tuhandete inimeste elu ja eesmärke, mitte see, mis saab Ieva Kupcest, kes on viimastel päevadel ajakirjanduses võimu justkui enda kätte saanud.

Kuna Klubi Tartu Maraton koduleht uuendust päris üksikasjalikult ei valgusta, palusin seda oma blogi lugejaile teha klubi juhil Indrek Kelgul. (Et siin keegi ei kobiseks, et ma lihtinimeste huve ei arvesta.)

Kelk seletas, et netoaja, mida võiks selguse mõttes nimetada minu arvates pigem isiklikuks või individuaalseks ajaks, saavad esialgsete plaanide kohaselt Tartu maratonil kõik, kes ei stardi kahes esimeses grupis ehk numbritega 1-200. (Olgu rõhutatud, et tegemist on veel plaaniga, mitte lõplikult kinnitatud variandiga.) Kahe esimese grupi startijate aeg käivitub kõigile ühiselt stardipaugust. Põhjus on Kelgu sõnul selles, et lõpus ei tekiks olukorda, kus näiteks kolmandana lõpetanud mees osutub tegelikult neljandaks.

Aga just siit, esimese kahesaja mittenetoajast kerkib probleem, mis näiteks teise stardigrupi mehi (101-200) närvi võib ajada. Sest see tähendab, et kolmanda grupi esimestest ridadest startijad saavad nondega võrreldes kohe väikse edumaa. Seletan: numbriga 101-200 startijate aeg läheb käima paugust, aga numbriga 201 ja sealt edasi alles siis, kui nad sõidavad üle stardijoone. Ma ei tea, kui palju neil kulub aega stardijooneni jõudmiseks. Kelk pakkus ajaliseks vaheks 5-7 sekundit.

Uurisin Kelgult, mis saab siis, kui näiteks kolmandast grupist tuleb suusataja, kes lõpetab näiteks 37. kohal (või 13. kohal – põhimõttelist vahet siin pole; kohe seletan), aga saab pärast ajajärjestuse koostamist 11. ehk auhinnalise koha.

Kelk ei pidanud seda kuigi tõenäoliseks, ent tunnistas, et kirjeldatud probleem võib tekkida siiski 10.-12. kohale sõitvate meeste seas, eriti juhul, kui nad kuuluvad lõpuheitluses suuremasse punti. Kui seal pundis on suurema numbriga sõitja, näiteks 201, on ta saanud ju teistega, kelle number on 1-200, teatava edumaa, mis tähendab, et hoolimata sellest, et ta lõpetab 13ndana või tagapool, saab ta netoaja põhjal näiteks 10. või 11. koha. Need on teatavasti auhinnalised kohad.

«Me ei ole päris lõplikult kivisse raiunud, kuidas sel juhul käitume,» tunnistas mulle Kelk. «Tõenäoliselt tuleb käituda nii, et kumbki pool ei kannataks.» Teisisõnu tähendab see Kelgu räägitut vahendades, et lõpuprotokoll moodustub küll netoaegade järgi, aga see, kes on mass-stardist saanud auhinnaväärilise koha esimese 12 seas, ei jää pärast aegade arvutamist väljavõideldud kohast ilma. Kelgu sõnul tähendab see, et korraldajad võtavad endale riski, et peavad mõne koha eest andma välja kaks auhinda. Ehk veel kord ümber sõnastades: 12 parema autasustamisel võib seista näiteks 13 meest (või ka 14 või 15), kui mõni koht läheb kahasse.

Ent see, mööngem, on siiski küsimus, mis puudutab väga väheseid. Siinseist lugejaist vaevalt kedagi.

Põhiprobleem on ikkagi selles, et uue ajavõtusüsteemi järgi puudub rajal sõites ülevaade, et kas see mees, kelle kõrval, kannul või ees sa sõidad, on uue süsteemi järgi sinust tegelikult ees või maas. (Ja seda ei ole võimalik konkurendi rinnanumbrit vaadates tuvastada, sest sama stardigrupi numbrite 301 ja 500 vahe võib olla rohkem kui kümme sekundit – ja seda sugugi mitte numbri 500 kasuks, vaid võib olla ka täiesti vastupidi.) Näiteks pingutad viimasel kümnel kilomeetril vere ninast välja, et kahele konkurendile kandu näidata, aga finišis selgub, et kõik oli asjatu – need mehed, kes jäid küll lõpuks sinust ligi sada meetrit maha, ilutsevad protokollis eespool. Idiootne olukord, kas pole?

Kelk seletas, et netoaja arvestamise eesmärk on «rahustada ürituse kulgemisvoogusid», sest rabistamist ja rapsimist on stardis ja selle järel omajagu. Algul oli tal järgmiseks Tartu maratoniks plaan rakendada ühekordseid ajavõtukiipe, mida ei pea pärast ära andma, ent need ei osutunud lumeoludes piisavalt töökindlaks. Sedapuhku lähevad kasutusele jalale kinnitatavad ja tagastatavad kiibid, mille elektronmagnetväli on varasemate kiipidega võrreldes Kelgu väitel oluliselt täpsem ning mille kasutamiseks (aja fikseerimise nimel) ei ole vaja matte, nagu seni, vaid piisab lume alla paigaldatavast traadist, millest saab ka rajatraktor üle sõita ning mida saab panna 30 meetri laiuselt, nii et see kataks servast servani kogu stardiala. Ja siit, tunnistas Kelk, tuligi mõte, et niiviisi saab fikseerida igaühe individuaalset aega. Ta avaldas lootust, et selline ajavõtt vähendab Tartu maratonil stardialas rüselemist, varustuse lõhkumist ja üksteisele ebameeldivuste tekitamist.

Tõepoolest, enam pole vajadust pool tundi enne starti oma stardikoridoris esimesse ritta jooksmise võitlusel osaleda.

Ent Kelk möönis, et vaevalt vähendab netoaja süsteem troppe ja ummikuid esimeste kilomeetrite järel, kui rada läheb kitsamaks.

Uurisin Kelgult, mida ta ütleb selle võimaluse kohta, et lõpetad maratoni näiteks 350ndana, aga lõpus leiad end kaugemalt kui 500. kohalt. Ta pidas seda pigem teoreetiliseks mureks ning avaldas arvamust, et lõpuprotokollis, kui rääkida esimesest viiesajast, ei kujune aja põhjal tehtav korrektsioon lõpukohas suuremaks kui 5-10 protsenti.

Olgu, arvestame siis 10 protsendiga. See tähendab aga, et 410ndana lõpetanu peab olema valmis leppima kohaga 451 – ja siin on ikka suur erinevus, kas pole?

Kelk kinnitas, et Tartu maratonil jääb siiski kehtima põhimõte, et võimalikult samasuguse tasemega sõitjad kuuluksid samasse stardigruppi, nii et liiga suuri korrektsioone ei tohiks tulla, ehkki, lisas Kelk, võib alati juhtuda erandeid.

Kuid tühja sest suusatamisest, sest talve ei paista niipea ning tormised ilmaolud, eeskätt nende jätkumine, suurendavad vaid tõenäosust, et talv tulebki heitlik ning suusatamiseks vähekõlblik. Olulisem on küsimus, kas netoajavõtt võib tulla kasutusele ka Tartu rattarallil ja rattamaratonil – need on ikkagi tõusva trendiga alad.

Kelk ütles, et enne järgmiste otsuste tegemist tuleb vaadata, kuidas suusamaratonil uus ajavõtusüteem toimis, milline on sellele vastukaja ning millised kitsaskohad ilmnesid. Ta märkis, et olemuselt on Tartu rattamaraton Tartu maratonile kõige lähedasem üritus, aga Tartu rattarallil, lisas ta, «arvan, et täpselt sama skeemi rakendada ei saa, sest see muudaks olemuslikult rattaralli põhimõtet». Teisisõnu: seal läheks lahti sõit aja peale ning seal on tõesti suur võimalus, et tagantpoolt startija võib saada parema netoaja kui paljud eespoolt startijad. Näiteks stardite grupist 200+, liitute peagrupiga, nagu seda tegin tunamullusel rattarallil, peate lõpuni vastu (ei, ma ei räägi siin enam endast) ja kuigi finišisse tulete suures pundis 54ndana, osutute tegelikult võidumeheks. Palju õnne!

«See tekitaks palju segadust,» tunnistas Kelk.

Kelk kinnitas, et esimesed vastukajad netoaja süsteemile on tema hinnangul pigem pooldavad, ja lisas, et paar tuttavat on saatnud talle sõnumi, et netoaeg on hea mõte, mis sunnib osalejaid võtma võistlust rahulikumalt.

On ka nii või? Olete nõus, mehed? Kas nii selle kõik jätategi?
******
The lower section of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Fotod 1 ja 2: Tänavuse Tartu maratoni start. Fotode autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix 
Fotod 3 ja 4: Kolmanda ja neljanda stardigrupi mehed heitlemas tänavusel Tartu maratonil. Fotode autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix 
Foto 5: Rüselus enne tänavuse Tartu maratoni starti Tehvandi suusastaadioni ümbruses. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix 
Foto 6: Tänavuse Tartu maratoni osalejad kogunevad Tehvandi suusastaadionil oma stardialasse. Foto autor: Arvo Meeks, Valgamaalane/Scanpix

129 Kommentaarid:

At 13:34, Anonymous Meeleheitel suusahunt said...

Oma hinnang ja peamised argumendid sai juba eile ära toodud eelmise postituse kommentaariumis, oleks hea, kui hr Kelk ka sinna vaataks.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Kiidame ajakirjanikuhärrat operatiivsuse ja konnasilmadega tegelemise eest!
Netoajale kindel EI, sest see muudab kõige ägedama asja TM juures, milleks on vahetu mees-mehe võitlus, täielikuks farsiks.
Kas me sellist TM-i tahtsimegi!?
Ei, ei tahtnud.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

See on lihtsalt esimene samm lainetega stardi suunas.

 
At 14:12, Anonymous Marko said...

Mida te vingute kogu aeg. Kes kiiremini sõidab see võidab. Euroopas lastakse lausa gruppide kaupa ja aja saad ka veel kiibiga. Kõik saavad rahulikult oma sõitu teha ja ummikud on väiksemad. Kiidan uuenduse heaks ja võiks veel gruppides stardi ka anda.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe netoaegades mingit probleemi. Pullerits vaatab taaskord silmaklappidega "enda auku" ehk kohtadele 100-700. Esindab samasugust kõvasti karjuvat opositsioonivähemust nagu EKRE parlamendis. TM osavõtjate enamuse moodustavad 1000+ kohtadel lõpetajad ja minusuguste jaoks paneb Pulleritsu tõmblemine muigama.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Ühe stardiajaga võks startida näiteks esimesed 500.Edasi võiks stardigrupid hoopis kaotada ja anda stardiks aega pool või isegi tund aega ning neile mõõdetakse netoaeg.Igasugu ummikud oleksid kadunud.

 
At 14:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ja kujutage ette, milline mahtra siis lahti läheb, kui mõni mees, kes mulle viimastel kilomeetritel pähe teeb, ja pärast finišialas kuulutad, kuidas mulle koti pähe tõmbab, avastab hiljem protokolli vaadates, et kole ja uskumatu lugu, aga on PPst ikkagi kaks sekundit ja kolm kohta tagapool. Kas kujutage ette, kuidas tal on võimalik pärast kogu Eestit veenda, et ta minust siiski varem finišisse jõudis? Ei ole ju! Mus valgel tõestab protokoll vastupidist.

Kas nüüd kujutate ette, kui palju tarbetut maratonijärgset kemplemist ja sõnasõda ja jagelemist netoaeg tekitab? Kõik see rüselus, mis sellega stardis ära hoitakse, saab pärast see-eest mitmekordse võimenduse.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Marko, lainestart oleks muidugi broo - nagu seda suur osa arenenud maailmast juba kasutab -, aga kavandatav lahendus pole ju ei üks ega teine, see on kurat teab mis. Väga poolkõva...

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

410ndana lõpetanujaoks ei tohiks küll vahet olla, kui ta 451. kohalt end leiab. pole ju mingit vahet. pullerits imeb pastakast/(klaverist) pseudoprobleemi välja. minu, kui 15 grupist startijale on see oluline, et esimesed 5 minutit ei lähe raisku, mil ma seisan ja ootan lihtsalt. kõik maratonid joostakse netoajaga, kõik saavad hakkama. oma mees-meest võite seal trennis teha selle, eee...mis ta nüüd oligi...soonetsiga.

 
At 14:52, Anonymous Filoloog Mirjam said...

Maalehe esikaan...
Oi kui valus, hr Kelk.
Intervjuu Indrek Kelguga

 
At 15:16, Blogger Priit Pullerits said...

Minu arust need mehed, kes sõidavad üle 3:50 ja kohtadele üle tuhande, võiks siin oma energiat säästa - nad võtavad sõna vales blogis ja vales keskkonnas. Soovitan otsida mõne jõukohasema foorumi.

Teiseks, igasugused väited laadis "nagu mujal maailmas tehakse" ei kõlba mitte kusagile. Muu maailm - ma räägin siin ikkagi läänemaailmast, sest ega kolmas maailm ju suusata - on pehmostunud ning liigub sel teel, et võitlusvalmidus kaob meestel üldse ära. (See oli nüüd tähtis punkt, mis ma ütlesin, ärge laske seda kõrvust mööda!) Minu raudse veendumuse kohaselt ei pea me Eestis muu maailma pehmostumise ja võitlusvõimetumisega kaasa minema.

Ma olen nüüd rääkinud.

 
At 15:31, Anonymous Anonüümne said...

Väga õige, Priit! Tõmbame joone vahele. Krt, kaua võib?!
Teen ettepaneku - Pulleritsu/Scanpixi blogis võiksid sõna võtta AINULT need, kes
a) on oma põlved treeninguga ära rikkunud
b) ostavad teenust Tauno Koovitilt
c) ei sõida võistlustele oma autoga
jne.

 
At 15:51, Anonymous margus said...

Lainestart on osavõtjale selles mõttes mugavam, et ei pea tõesti nii pikalt enne starti oma suuski näiteks maha panema. Teiselt poolt pole ma veel ühtegi maratoni näinud, kus ka lainesõiduga ei tekiks pudelikaelad ja ummikud. On nii olnud itaalias kui ka norras. Pudelikaeladest ja ummikutest saame lahti siis kui teeme igale võistlejale oma raja :)
Neto aeg on tore küll, kuid pooldaks hoopis kahe tulemuse välja toomist. Esimene on brutoaja põhjal, mis näitab reaalselt ära mitmendana lõpetasid ja siis netoaeg. Kellele meeldib üks võib ühte kasutada, kellele teine teist. Jooksus ju kõikjal selline lähenemine. Ja Kelk ju lubab ka, et kaks auhinda, et võrdne oleks :)
Eks see bruto koht näitab ka lõppude lõpuks ära selle, et kui oled piisavalt pikaajaline ürituse klient, siis oled ka oma stardigruppi vastavalt tulemusele parandanud. See, et keegi kuskilt viimasest grupist sõidab end näiteks 1000 sisse on väga tore, kuid suures plaanis esiotsa võitlusesse veel esimese aastaga ei jõua.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Margus, ummikuid esineb tõesti ka lainestardi korral, kuid need on kordades - ilma liialdamata - väiksemad võrreldes sellega kui kogu mass korraga hakkab laialt stardialalt järjest kitsenevasse pudelikaela suunduma.
Sellest aru saamiseks ei pea füüsik olema, isegi keskkooli matemaatika ja loogika põhjal on see tehe hindele "väga hea" vabalt soovitatav.
Ja kui räägitakse tagumistele võrdsemate tingimuste loomisest ja ummikute olulisest vähendamisest ja et sõit saaks ka suure massi jaoks valges ära peetud, siis pole paremat lahendust olemas kui lainestart.

Millegipärast aga KTM-s seda elementaarset tõsiasja ei mõisteta, või noh, vähemalt ei rakendata.

 
At 17:02, Anonymous margus said...

üks asi, mis lainestardi vastu räägib on kindlasti see emotsioon, mille saad kui näed liikumas suurt hulka inimesi. Kui maratoni võidu ei sõida, siis on see just see mis jätab unustamatu mulje. Ja maratoni korraldustasud tasub ju see, kes võidu peale ei sõida!

Kui võrrelda näiteks vasaloppetit (ühisstart) ja marcialongat (lainega), siis kindlasti on väga suur osa emotsioonist seotud näiteks selle stardiga.15k+ inimese starti vaadates ja siis esimesel mäel koos ukerdades Vasal on pärast, millest muljetada. Marcia stardist, sry, aga ei jäänud isegi sellist muljet, et tegemist oleks suure üritusega. Inimesi järjest tilkus starti. Ehk siis massid on emotsionaalsemad kindlasti.

 
At 17:34, Anonymous Kaarel said...

Kurat, netotagu avatud raja sõidul, kui soovi virtuaalset pehmosõitu teha, kuid jätku põhisõit ikka meestele võitlemiseks. Muidugi, kui Kelk tahab ajada järjest suuremat hulka starti, siis on nood roosamannalised reeglid paratamatus. Netoajale kindel ei!

 
At 18:01, Blogger Priit Pullerits said...

Minu poolt ka veel kord, et hoida diskussiooni ikka pealiinil: ei ole vaja muu maailma pehmotavate hullustega kaasa minna. Mis jääb sel juhul Tartu maratoni unikaalsuseks, kui me teeme ka kõik samamoodi nagu mujal Euroopas? Kes tahab lainestarti, mingu oma Marciale, ja kes tahab netostarti, otsigu see üles, küll kuskilt ikka leiab. Las Tartu maraton, ajalooliselt väärikas, isegi minust pikema elueaga üritus, jääb ikka vanade heade traditsioonidega suusaürituseks. Või on keegi kuulnud, et norrakad ka on hakanud tõsimeeli arutama, et peaks oma seljakotiga maratoni tegema ilma seljakotita, sest mujal maailmas on ju juba ammu kõik maratonid ilma seljakotita? Aga näete, tuleb välja, et norrakatel on rohkem eneseuhkust ja väärikust oma tavadele kindlaks jääda kui meil, kes me peame - ütlen otse - muu maailma idiootse lambakarjaga alati kaasa jooksma.

Vaat selline jõuline sõnavõtt, sest õiged mehed end tagasi ei hoia, vaid paugutavad, kasutades erinevaid argumente, igas asjas ikka täiega, halastamatult, kuid hea tooni piires ja minemata labaselt isiklikuks.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Milleks see kroonikamaiguline Ieva teema postimehes? Ajakirjanduslik tase? Ja see pilt seal juures? Palgake stilist või midagi.

 
At 18:42, Blogger Priit Pullerits said...

...Ikka lugejate meeleheaks ja rõõmuks. Vaadake, kui paljud seda loevad! Ja kommenteerivad ka. (Rohkem kui seda Tartu maratoni teemalist sissekannet siin, muide.)
...Street polling on üks raskemaid ülesandeid ajakirjanduses, seda tunnistas mulle suvises intervjuus isegi Neeme Raud. Tehke ise mõni, siis saate aru (ja veel võõral maal kahes võõrkeeles, kusjuures kumbki noist pole tolle maa peakeel).
...Ja mis pildil viga on? Ega ajakirjaniku ülesanne ongi varju ja tagaplaanile jääda, mitte fookusesse ronida.

Palun keerame tagasi ikka Tartu maratoni teema juurde.

 
At 19:48, Anonymous Inimhingede insenäär said...

Miks mul on tunne, et sügavsinise Daugava kallastel ei käidud ainult striit pallingut tegemas, küllap seal mõnes hubases vanalinna trahteris võeti ka nii kohv kui mõni balzams ning vaadati sügavamalt hinge ja silma.
Bet drīz mēs redzēsim. :)

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Nõuka ajal pandi taolised vanemapoolsed jopedes mehed soolaputkasse, kes parkides inimesi tülitasid ja hõlma alt teatud fotosid esitlesid.

 
At 20:18, Anonymous Vello said...

Priit on street poller? Ei teadnudki.
Ettevaatlik, rsk, sõidab teise linna veel.

 
At 20:53, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, räägite siin palju ja pikalt (selle kohta on ratturitel üks hea ütlemine), kas oratsioonide järel on Teid lootust pühapäeval ka stardis näha? Kaheksalised stardigrupid.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

Aga milleks sinna Tartu maratonile minna,kui enam võistelda ei saa? Sest otsese võistlemise ta ju ära lõpetab.Või käivad tuhandendast kohast tagapool sõitjad seal ennast lihtsalt eksponeerimas? Tõesti totaalne pehmostumine/läänelike väärtuste omandamine.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Las ... hauguvad, Kelgu maratonikaravan läheb ikka Kelgu juhtimisel edasi...

 
At 21:09, Anonymous Risto Mehine said...

http://sport.postimees.ee/3431253/pildid-modellivalimusega-rinnakas-golfistaar-andis-kriitikutele-karmi-vastuloogi

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti vajub Postimees läbinisti kollaseks-küllaltki mage lugu kahjuks!

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Üks oluline muudatus on nimekirjast puudu.

Grupile soodsam hind, kuid miks on üksikule suusahundile hind oluliselt kallim, kui eelmisel aastal?

Eelmine aasta oli esimene voor ainult 40 raha:
https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/43/yldjuhend/

Kas korraliku hinnatõusuga tagatakse maratoni toimumine - kunstlume tootmine või kaovad tasulised bussid ja parklad?

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kuidas küll saab ajada mõne või mõnekümne koha maratonitulemustes kaotamise mõttetu hirm kellegi nii endast välja?

 
At 21:40, Anonymous Audiitor said...

Osalustasu tõus 40 eurilt 55 eurile (37%) on muidugi räige, kui tagasihoidlikult väljenduda.
Härra Kelk, pole kuulnud teilt poole sõnagagi, millega see tõus on põhjendatud.
On üldse mõni muu põhjus peale omatulu järjest suureneva väljavõtu MTÜ-st?
Üks arve siit, teine seal... Ilusti koguneb...

 
At 22:02, Anonymous I.Kelk said...

Isiklikult pooldan tõesti massstarti ja seda mitte ainult TM-l vaid ka Vaasal ja teistel rahvamaratonidel aga TM-iga seotud otsused ei ole seotud isiklike eelistuste vaid osalejate enamiku soovidega. Viimasel sellesisulisel osavõtjate küsitlusel pooldas 68% vastanutest massstarti, tuues välja just ühise mineku üleva tunde, mitte viidates soovile meesmehe vahelist võitlust tunnetada. Paljude l juhtudel tuuakse välja soov rajal toimuvat vōitlust vähenda ja netoaja arvestamine seda vähemalt stardi osas soodustab. Just tagantpoolt 1000 kohta startijad sooviksid lahti saada sellest sunnitud ajakaost, millega nad on karistatud tagantpoolt startides. Siinse blogi stammkundede kurvastusek pean kinnitama Pulleritsu sisetunnet, et viimse veretilgani TM - rajal võidelda soovivate isaste isendite hulk on meie keskel hääbuva trendiga. Ja langenute asemele pealekasvav põlvkond kipub eelistama ühiselt sõbralikku kulgemist karmi üksteisele ärategemise asemel. Need on ligihiilivad heaoluühiskonna viljad. Kas Tartu Maraton peaks hääbuma koos alfaisaste isendite kadumisega? Mina arvan, et meie tegevuse eesmärk peaks olema ka muutuvates oludes teha kõik endast olenev, et TM-i osavõtjaskond ei väheneks, isegi kui vastuvõtud otsused ei kattu 100% isiklike eelistustega.Ehk me ei tohiks mõelda põhimõttel, peale mind tulgu või veeuputus. Tartu Maraton ei ole ei minu ega kellegi teise eraomand vaid see on Meie ühiselt loodud rikkus mida valitsevad juhid ei tohi ära rikkuda. Seega kui nn. Stardiapaugu aja pooldajad soovivad, et nende hääl mõjule pääseks ja nad oleksid osalejate enamus, siis oleks vaja korraldada referendum ja me kindlasti arvestaks selle tulemustega.

 
At 22:15, Anonymous I.kelk said...

Audiitorile... Jah on kurb tõsiasi et Kelgu rahaisu ei saa kunagi täis. Kui oled esimese miljoni kokku saanud siis tahad ikka teist ja kolmandatki. Ja kui ta nii kergelt tuleb siis miks mitte....
Kulla audiitor- kui te teate kuidas need asjad käivad siis palun paar vihjet ka meie audiitoritele ( kes on muideks firmast E&Y) ja vahest ka Kapole.Siis saaks sellele rahva röövimisele ometi piir pandud.
Kes tahab tegelikult TMi-i rahast lugeda siis võib jälgida homseid uudiseid TM-i kodukal.
Parimat!

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Olen ka kategooriliselt netoaja vastu.
Kujutlege vaid.
Inimene, mees, alfaisane.
Tegija.
Pannud distantsil kõik välja, manustab ta enne lõppu viimase energiabatooni, lutsib ära geeli, vaatab ette, taha, ja alustab lõpuspurti.
Möödub ühest, siis teisest, siis kahest korraga. Lõpp läheneb ... „jõuan, jõuan... vasardab peas...“
Enne finishijoont suudab ta jala ette lükata ja veel ühest konkurendist mööduda.
Ja saavutada enda, oma suguvõsa, valla ja tänava absoluutne rekord, finishitabloo näitab 274. kohta.
Võidurõõm, õnn ja enesega rahulolu täidavad ta meeled täielikult.
Ja siis... pilk fihishiprotokolli... 287 koht.
Maailm variseb rusudeks.
Kõik hävib.
See on au ja väärikuse kaotus, mida saab maha pesta ainult omale suusakepiga kaunite Elva mändide all harakiri tehes.

 
At 22:36, Blogger Priit Pullerits said...

...Ärme räägime rahast, see ei huvita kedagi. Tõelised mehed räägivad netoajast ja massstardist. Indrek Kelk kirjutab, et teeme referendumi ja jälgime osalejate enamiku soove, ent samas toob välja, et tema küsitletute vastused andsid tulemuse, et üle kahe kolmandiku pooldab massstarti. Siis mis loogikast lähtudes tuli selle enamuse tahte vastaselt netoaeg? Minu arust näitab küsitlus, olgugi mitte referendum, ent parim, mis mingi otsuse toetamiseks võtta on, ju väga selgelt, et ei mingit netoaega. Või on siin mõistete virrvarr ja ma ei saa aru, mida teised mõtlevad massstardi all?

Edasi. Millele tugineb väide, et selliseid kuradi kulgevaid pehmovendi tuleb maratonile juurde? Kas varasemad küsitlused andsid suurema massstardi pooldajate hulga kui viimatine? Või on siin lihtsalt tegemist sellest, et keegi vedas ninaga läbi õhu ja ütles, et kuulge, sepad, mulle tundub, et mingid jorsid tahavad niisama 63 km tšillida, ärme aega võtame? No aga las siis tšillivad, ega see, et mingid ludrivennad aja peale sõita ei taha, ei saa ju tähendada, et ka teised, tõelised mehed, ei tohiks saada omavahel aja peale ja nina verele sõita, nagu muiste?

Resümeerivalt täna: mida rohkem ma selle teema üle arutlen ja kirjutan, seda rohkem veendun, et korraldajad on otsusega kiirustanud ning nende plaanid eiravad maratoni stammsõitjate, iga maratoni au, uhkuse ja südametunnistuse kandjate tahtmist ning et minu argumentatsioonis on rohkem tummist jumet kui vastasleeri esindajail.

 
At 22:43, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel: üleüldse tuleks Tartu maratonil kehtestada aja ja koha saamiseks kontrollaeg, näiteks neli tundi. Need, kes sellest kauem sõidavad (vabandust, kulgevad), saavad lihtsalt tähestiku järjekorras kirja osalemise. Las siis kulgevad ühiselt ja sõbralikult, nagu Indrek Kelk nentis. Või las naudivad loodust - siin on ju aeg-ajalt ikka esinenud loodusnautlejate esindajaid, kes ütlevad, et ei taha kihutada. Aga need, kes tahavad võidu sõita, peavad saama mehe kombel võidu sõita, täpselt nagu kõik need viiskümmend eelmist kuulsusrikast aastat ja veidi rohkemgi.

Miks peab alati mingi kuradi vinguva ja kiunuva vähemuse dikteerimisel käima jõulisema ja tugevama enamuse diskrimineerimine?

 
At 22:45, Anonymous Audiitor said...

Tänan vastamast, Hr Kelk.

Aga elus juba on kord nii, et kui asjad liiguvad mitte kõige meeldivamas suunas (ja te peate nõustuma, et järsk osalustasu tõus on vist küll kõigile osalejatele negatiivne areng) ning selle kohta puudub selgitav info või ei anta seda piisavalt, siis inimestel tekib oma nägemus asjast. Sest paremat ju ka kuskilt võtta ei ole.

Osalejate arvud järjepidevalt tõusevad (suureneb summa eelarves ka siis kui maksumus jääks samaks), eelmisest talvest tulenevalt pidi kuluma läbivale rajahooldusele märgatavalt vähem raha kui eelarvestatud (pikalt ei saanudki ju rada hooldada), sponsorite ärakukkumist nagu ei taju, tarbijahinnahindeks pole aastaid oluliselt tõusnud, vastupidi, mitmed teenused on läinud viimastel aastatel odavamaks, või okei, vähemalt pole nad tõusnud, kütus on hoopis tublisti langenud jne, AGA osalustasu tõuseb 37%...
Selle info taustal paneb ju suur tõus vanduma pea iga spordisõbra. Miks ei peaks panemagi?

Sarnasest olukorrast hetke eesti ajakirjanduse kuumima teemaga seoses kirjutab hästi siinne blogipidaja oma arvamusloos "Vaikiv lätlanna":
"Infopudemed, mööngem, iseenesest palju ei räägi. Need vajavad konteksti. Kui usutavat konteksti hankida ei saa ehk infot ei lisandu, loovad inimesed, ja sugugi mitte ajakirjanikud, selle konteksti oma peas. Nii tekivad oletused, kuulujutud ja spekulatsioonid. Ja nii satubki isik, kes on rahva keelel ja meelel, päästmatult veskikivide vahele."

Seega, tänan juba ette, hr Kelk, kui homme miskit asist ja ka sisulist lisandub.
Parimat teilegi!

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

PP: "Ärme räägime rahast, see ei huvita kedagi."

Räägib mees, kes ise osalustasu ei maksa. :)
Priit, kõigil ei ole tööandja TM sponsoriks ja ma, kui nüüd sinu väljendit kasutada, vean küll praegu ninaga läbi õhu kui ütlen, et kaugelt üle 90% osalejatest maksavad osalustasu oma enda isiklikust taskust ja 37% hinnatõus on neile siiski vägagi tähele pandav - ütleme siis nii.
Eriti praegust teadaolevat konteksti arvestades, millele hästi juba viitas ka Audiitor.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pulleritsu tummistele ja pange tähele, ka hästi argumenteeritud(!) sõnavõttudele 22:36 ja 22:43 saab sporti kui sporti tema algses ehk võitluslikus tähenduses hindav spordisõber küll ainult kahe käega alla kirjutada.

Ahjaa ja need ludrid... Aga miks peaks ludridele võistlus üldse meeldimagi? Muidugi ei meeldi, nad on seal ju nõrgad, ei anna tooni ja nende ego ei saa toitu.
Aga mida te siis ronite sinna?! Matku igas formaadis korraldatakse meil piisavalt, seal on matkajate koht.
Või kui tahate suurimast talispordi laulupeost siiski osa saada (kõik see atmosfäär, sõitjate massid, tifoosid jne, väga arusaadav), siis sõitke, aga ärge kurat igisege! Nende kallal, kes võistlemist naudivad ja kes veel suudavad seda.
Sest sisuliselt olete te ju vales kohas (nagu külla sattunud) ja külas ei tulda oma koduseid tavasid peale suruma. Meie (spordisõbrad) ei suru teile midagi peale, kulgege rahulikult seal tagapool nii kaua kui kulub. Aga ärge rikkuge oma pehmoiginaga - see on siiski spordiüritus (sic! erinevates maailma spordikalendriteski), olete ikka märgand? - siiani suurepärase ürituse head aurat ära.

Alla kirjutanud:
Tõeliste Spordisõprade Ühing

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Audiitorile, teie sponsorite ärakukkumist ei taju, kuid vilepuhujad pajatavad vastupidist - suur pauk on tulemas.

 
At 07:38, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 23:05 - nõus, et 37 % hinnatõus on jalustrabav. Rahast kui mittehuvitavast rääkimise all pidasin silmas MTÜ tulusid-kulusid, mitte seda raha, mida maksavad osalejad. Ütlen otse: praegune stardihind on ikka paganama krõbe ja mul, nagu enamikul teistelgi, oleks kahju ja valus nii suurt summat välja anda, eriti veel ehku peale, et kas sõit toimub või mitte. Olen maksjatega südames solidaarne! Ja ei varjagi, et minu eest maksis tööandja. Kuid ikkagi, nagu öeldakse jänkistanis: I feel your pain.

Tõeliste Spordisõprade Ühingult väga mehine ja jõuline avaldus. Spordimehed tänavad!

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas MTÜ jäi oma pea(nimi)sponsorist ilma? Ootame uudist.

 
At 08:25, Anonymous R said...

Ei poolda netoaega. Maailm ei kuulu pehmodele!
Kui vaja, siis korraldame meeleavalduse.

 
At 09:22, Anonymous KK said...

Ei mõista, kuidas see netoajavärk saab päästa nn stardirüsinast. Sõidan seal lugupeetava blogiomaniku kandis ja kohe kindlasti hakkan kohe panema/rüselema, nii need 100m enne stardikaare läbimist kui ka PEALE STARTI JÄRGNEVAL 2-3 KILOMEETRIL KUS ON SEE KÕIGE SUUREM TOPPAMINE ennekui vabasse vette saab - oluline on ju skalpe võtta. Ja nii teevad ilmselt kõik konkurendid mu ümber: kepiragin ja vandumine ümberringi.
Ehk mis ma tahan öelda on see, et kui käib pauk ja kõlab avaakord hakkavad kõik panema ja võitlema ning keegi ei mõtle sellele netoajale. "Netoajandusel" pole mingit mõtet, puht statistiline värk.

 
At 10:53, Blogger Pärtel said...

Pehmondusest. Kas need mehed (või naised - aga tavaliselt siiski mehed), kes on valmis kaasvõistleja varustust lõhkuma (näiteks talle suusaninadele hüpates), et saada 382. koha asemel 381. koht, on tõelised sportlased ja võitlejad, ning kõik ülejäänud on pehmod ja ludrid? Või on just neil teistel, hoolimata sportlikust pingutusest, säilinud adekvaatse maailmataju teatavad riismed?

Netoajast. Kas tõelise võitlejahingega sportlase teeb ärevaks see, et keegi suure numbriga pärapõrgust startinu, kes on oma stardikaotuse peaaegu tasa teinud, sadadest möödunud ja lõpuks talle napilt finishijoonel siiski alla jäänud, finishiprotokollis ettepoole satub? No kuramus, kui sul on stardis ülisuur eelis ja sa ei suuda seda ära kasutada, siis mis sa pärast töinad? Või kui sa arvad, et netoaeg annab mingis mõttes eelise, aseta siis suusad viimasesse gruppi ja kuku uhama.

Reaalselt analüüsides: netoaja võtmine kompenseerib vaid murdosa sellest kaotusest, mille aeglasemalt liikuvas grupis startimine kaasa toob. Tähendab, kaotus koguneb suuremalt jaolt mitte enne stardijoone ületamist, vaid pärast seda. Reaalset lõpujärjestust muudab netoaja arvestus seetõttu väga vähe, pigem üksikute kohtade jagu, ja kindlasti mitte 5%. Seetõttu ei tohiks see ühtki tõsist spordimeest leili ajada.

Ja rahast. Suur osa neist, kes 40 eurot maratoniteenuse eest kalliks peavad, lasevad oma suuski määrida 50 või 60 euro eest. See on mõtlemise koht, nagu klassikud ütlevad.

 
At 11:05, Blogger Pärtel said...

Lisaks. Et Indrek Kelku autasustamise konundrumist välja aidata, pakun lihtsa lahenduse, mida kasutatakse ka suurtel linnamaratonidel: teatav hulk esiotsa kohti (nt 30, 50 või 100) pannakse paika brutoaja järgi elik finishijoone ületamise järjekorras. Tähendab, netoaja alusel on võimalik tõusta maksimaalselt kas 31., 51. või 101. kohani. Ma ise pakuksin selleks piiriks ilusa ümmarguse 100 - see tähendab, et esisajasse tulekuks on tingimata vaja mees-mehe vastu võitlust, mitte stopperiga võiduajamist.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Tavaline pulleritslik ärplemine. See ärapanemisesoov on küll üksikute psühhopaatide pärusmaa, kui me räägime 200+kohtadel lõpetamisest. Massid ikka kulgevad, igaüks omas tempos, kujuta ette, et mõne inimese pingutus 6 tunniga sõitmiseks on suurem kui teisel 3,5h juures. Ei ole ka viimastel kilomeetritel mõrvaripilguga kühveldamine levinum kui lihtne puhas maratonirõõm. See jutt, et üle nelja tunni pole mõtet aega võtta on lausa halvustav nende suhtes, kes teevad maratonist maratoni. Kontrollaeg on maratonil täna ka, täiesti mõistlikel kaalutlustel.
Kusjuures, kui Pullerits tahab kapsad ninast välja punnida, ja ikkagi kaotab ajaga kellelegi, keda ta finishijoonel poole suusaninapikkuse vahemaaga võidab, siis selle pingutuse tasuks võidab ta kindlasti veel kedagi, keda silmaulatuses ei ole; võibolla isegi rohkem kohti võrreldes näiteks olukorraga kui uhkes üksinduses viimasel sajal vaikselt, või minupärast kasvõi selg ees, üle joone libiseb.

ka PP, ka suusamees, sõitnud maratoni nii üle kui alla 4h, lõpetanud nii enne kui pärast Pulleritsu, Worldloppet Master

 
At 11:25, Blogger Priit Pullerits said...

Vahekokkuvõte: nagu näete, kas või Pärteli arutluskäigust, ei tekita netoajatamine muud kui tarbetut segadust, mida omakorda põhjustab see, et tõmmatakse igasuguseid suvalisi piire (esimesed kaks stardigruppi brutoajaga, netoajaga saab tõusta 50. kohani jms) - no kurat, mõelge peaga, milleks sellist kino ja pilbas-matemaatikat vaja on???? Tean omast käest kinnitada, mida lihtsamad ja üldarusaadavamad on reeglid, seda parem kõigile. Seega, siinse arutluskäigu põhjal ei saa järeldada muud, absoluutselt mitte midagi muud kui ainult seda, et netoaeg on jama ning senine, lihtsa ja loogilise võistluse käigus jooksva paremusjärjestuse selgitamine ainuvõimalik tee. Mida rohkem netoaja-pseudomehed oma juttu ajavad, seda rohkem paljastub vaid see, et see on üks tarbetu segaduse tekitamine ehk susserdamine.

Edasi. Kui siin näiteks Pärtel väidab - no kuulakem teda siis kas või korrakski, ikkagi kodanline ajaloolane ju -, et ega netoaeg eriti kohti mõjutagi, siis ma küsin - kuulake nüüd mind ka ometi!: miks seda paganama netoaega siis üldse vaja on, kui see väidetavalt suurt mitte midagi ei muuda. Milleks, ah???

Tagatipuks kinnitas Indrek Kelk mulle isiklikult, et korraldajad moodustavad stardigruppe lähtudes põhimõttest, et võimalikult võrdsete võimetega mehed saaks startida koos. Usume siis korraldajat, ausõna. Aga sel juhul kergitub veelgi teravamalt küsimus, et kui lähedaste võimetega mehed stardivad nagunii enam-vähem koos, siis miks mõne õnnetu erandi pärast - et mingi kõva sõudja peab alustama 3000+ grupist? - on vaja külvata segadust, pinget ja pahameelt kõigi teiste sõitjate leeris? Miks seatakse reegleid üksikute erandite, mitte enamuse järgi, ah??

Niisiis, nagu näete, mida rohkem netoajatajad sõna võtavad, seda tühisemaks ja mõttetumaks nende argumendid muutuvad ning seda võimsamalt saan nende seisukohad mitte ainult auklikuks, vaid suisa põhja lasta. Neist ei ole tänaseks, nagu näete, mitte midagi järele jäänud. On vaid aja küsimus, millal peavad korraldajad tunnistama, et on neilgi aeg kuulata mõistuse häält ja tunnistada, et tegelikult ei teeni nende "novaatorlik" matemaatika enamiku osalejate huve mitte üks raas.

PS. Pealegi, mul on tunne, et ma ei ole mitte kunagi olnud nii heas vormis, nagu praegu. Pean silmas argumenteerimise ja vastaste väidete põrmustamise ehk väitlusvormi.

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

see argumenteerimise hiilgevorm meenutab ühte teist Eestis tuntud vana, kes on alati teistest parem, maratonil ta küll vist ühe jala puudumisel ei osale. Teen ettepaneku muuta Tartu maraton ümber võistlussarjaks "Pullerits ja teised"

 
At 11:43, Anonymous SK Pirita Purakas said...

No on alles eitede kisa siin kuulda. Rada on ees - läbid selle nii kiiresti kui suudad. Kui kaotad teisele ajaga, oled temast nõrgem. Kui muretsed, et lõpus keegi võib 5 sekundit varu omada - sõidad talt 6 sekundit eest. Kõik.

 
At 11:45, Anonymous Martin, 3. kursus TLÜ said...

Austatud prof Pärtel Piirimägi
Mis asi on konundrum?
lugupidamisega,

 
At 11:51, Anonymous H ja K said...

PP on demagoogi musternäidis, mitte väitleja. ma väidan, et netoaeg on 90% maratoni läbijate jaosks ausam, kuna näitab õiget distantsi läbimise aega. otsi abi kuskilt, kulla mees.

 
At 11:56, Anonymous I.Kelk said...

Kes tahab natuke rohkem telgitagusest TM-i rahamaailmast lugeda, siis kodukal on lühike ülevaade...https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2015/12/11

 
At 11:56, Blogger Priit Pullerits said...

Worldloppeti Master 11:16 tegelikult ei tea, millest ta räägib. (Sõnavabadus vajab ikka piiranguid.) Olen ajakirjanikuna intervjueerinud küllaga inimesi teises tuhandes ning väita, et vaid üksikud 200+ kohtadel lõpetajad tahavad üksteisele ära panna - sellega demonstreerite vaid oma asjatundmatust. Ka seal, kohtadel 1500+, on osalejad mulle värvikalt kirjeldanud, kuidas käib tõsine ja halastamatu võidusõit. Ja siis näiteks seesama ajaloolane Pärtel - lugege tema kommentaari 10:53. Mees ei ole siiamaani üle saanud, et 380+ kohale võideldes mulle alla jäi ning süüdistab mind jätkuvalt ja alusetult üle tema suusaninade sõitmises, andmata aru, et kes ees, sellel eesõigus ning tagaolija peab ise vaatama, kuidas saab - igati loogiline reegel, sest ega inimesel ju silmi kuklas ole.

 
At 11:59, Anonymous Martin said...

Mr Pullerits - Ainult 200 meest mahub kelgule. Mitte rohkem. Don't be a crybaby. It has no effect whatsoever.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Veel pehmodest...
Kumb mees on kõvem, kas see kes saab 419 koha 904 maratonisõitja hulgas või see kes saab 419 koha 4470 sõitja hulgas?

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

väita, et Worldloppet Master ei tea mida ta räägib on jällegi halvustav hinnang. Väga hästi teab, minu kogemused maratonidelt ei ole viletsamad kui blogiomanikul, võimalik, et ka paremad, kuna kitsarinnalise ärapanemise asemel on olnud avatud meelt märgata rohkem. Ajakirjanduse häda kipub sageli olema pinnapealsuses, laiendate värvikaid kommentaare üksikute intervjueeritavate arvamuse põhjal enamikule. Sõnavabadust piiratakse jah, sageli siis, kui keegi kipub sama hästi või paremini teadma.
Muidugi sõidetakse maratoni jooksul võidu siin, seal ja kolmandas tuhandes, aga selles ei ole elu mõte. Ehk kui Pullerits arvab, et ajavõtu muutmisel kaotab Tartu maraton oma sisu, siis on see lihtsalt tavapärane ajakirjanduslik hüsteeria, milles Pullerits on kahtlemata suurem meister kui suusatamises.
PP, ka suusamees, sõitnud maratoni nii üle kui alla 4h, lõpetanud nii enne kui pärast Pulleritsu, Worldloppet Master

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

Ja ikkagi ei ole ma siiamaani kuulnud ühtegi arukat põhjendust, miks on vaja mingi vähemuse meeleheaks kasutusele võtta netoaeg - eriti arvestades, nagu selle pooldajad on resümeerivalt tunnistanud, et see ei muuda suures plaanis mitte kui midagi, ning omalt poolt lisades: külvab ainult segadust.

 
At 13:27, Anonymous Eestitroll said...

Netoaeg on hea mõte. Totter on vaadata seda rabistamist, et saada ala. 300 sisse 400 asemel. Veel hullem kui see juhtub siis kui inimeste numbrid on tuhandetes. Kurb on seda pealt vaadata kuidas ollakse XXXX koha eest valmis kaasosalejate varustus ja ihuliikmed puru sõitma, enda tervisest rääkimata.

Ise olen isegi seda meelt, et eliit + omaarust "eliit" sõidab ühisstardist ja ülejäänud rahvas läheb avatud stardiajaga järgmise tunni sees rajale.

 
At 13:30, Anonymous H ja K said...

mismõttes vähemuse? palun täpsusta, leheneeger. 90% võidab oma ajas tänu netoaja kasutusele võtmisega. kus siin on sinu enamus?

 
At 13:32, Anonymous žürii esimees said...

Inglise keeles kõlab see isegi paremini:
Smart, even clever reply, 13:25. :)

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

Netoajal oleks mõte siis, kui närviline mürgeldamine toimuks enne stardijoont. Sellele mürgeldamisele, mis jääb teisele poole stardijoont, ei oma netoaja sisseviimine mingit mõju.

 
At 13:52, Blogger Priit Pullerits said...

Just, 13:34, tahtsin sedasama öelda, aga ennetasite mind - mis on suurepärane, sest näitab, et on teisigi arukaid, kes mõtlevad samuti, nagu mina. Seega on nn Eestitrolli 13:27 jutt eluvõõras, et netoaeg vähendab rajal mürgeldamist. Milline naiivsus! Täpselt vastupidi: siis alles mürgliks läheb, sest segadus on suur ning absoluutselt igaüks, ka see, kes on sinust märgatavalt tagapool, on sulle potentsiaalne ohtlik vastane, ning ainus moodus potentsiaalsete vastaste kõrvaldamiseks on kõigist, kellest vähegi saab, raginaga üle sõita. Oi, see tuleb mahtra! Naiivitaride ja blondiinide loodetud õndsus, et netoaeg toob rahu rajale ja maa peale, lendab koos nende keppida ja suuskadega pilbasteks.

 
At 13:53, Blogger AinK said...

Ja veel: üleüldse tuleks Tartu maratonil kehtestada aja ja koha saamiseks kontrollaeg, näiteks neli tundi. Need, kes sellest kauem sõidavad (vabandust, kulgevad), saavad lihtsalt tähestiku järjekorras kirja osalemise.

Selleaastasel maratonilt on nüüd mida oodata, ootan PP-lt aega üle nelja tunni, siis äkki jääb see kõvamehetamine ometi vaiksemaks.

aink
P.S. Stardikoht sellel aastal viimases stardigrupis

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Teen ettepaneku, et stardiaeg võiks lahti minna alles esimeses toitlustuspunktis. Sinnamaani on soojendus, rabistamine jääb ära esimesel tõusul.

 
At 14:26, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, asjata ootad - minu aeg selleaastasel maratonil oli 3:37.21.
Kõvatamine jätkub.

 
At 14:28, Anonymous Audiitor said...

Et siis SEB loobus ja uut peasponsorit pole, njaa...
Pärast I.Kelgu kirja on pilt kindlasti terviklikum, kui enne seda. Täname selgitusi jagamast, kuid seda oleks tulnud juba märksa varem teha, ennem kui tuli räästas.
Aga et suurima ja väga positiivse kuvandiga riigi paraadspordiüritus (ürituste sari) ei leia peasponsorit, siis millest see meile räägib?
On selle staatuse lävi niii kõrgeks aetud ja/või meie firmad nii kehvakesteks jäänud, et ei suuda nagu maksta ja välisomanike või välisomanikele ära müüdud firmadel on meie siseasjadest (kui räägime sponsorlusega seonduvast) täiesti suva?
Või...?

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

valitud pärle:

"arukas,kes mõtlevad nagu mina" :päris kena mõttekäik, sugugi mitte liiga enesekeskne.
"absoluutselt igaüks, ka see, kes on sinust märgatavalt tagapool, on sulle potentsiaalne ohtlik vastane": maratonil on potentsiaalselt ohtlikke vastaseid ainult vähestel arukatel, kes mõtlevad nagu sina, teised sõidavad rõõmuga
"külvata segadust, pinget ja pahameelt kõigi teiste sõitjate leeris" - millest selline järeldus?
"kuradi kulgevaid pehmovendi tuleb maratonile juurde": puhas kuld, Kelk on kindlasti mures
"Miks peab alati mingi kuradi vinguva ja kiunuva vähemuse dikteerimisel käima": just-just

Siinkohal tundub, et Pulleritsu hoogne võitlus käib (jälle) nähtamatu vastasega. Netoaja poolt sama entusiastlikku argumentatsiooni ei tule ilmselt sellepärast, et enamik, ehk küll mitte nii arukaid kui Pullerits, aga siiski väärikaid kodanikke mõistab, et see ei muuda maratoni olemust suures pildis. Uuenduste väljamõtlemine ja nende katsetamine tingimustes, kus peale Pulleritsu keegi kahju ei saa, ( no ja kasu ka peale 3000+stardinumbriga sõudja, kes blogipidajale siin hirmu külvab) on siiski tervitatav. Muidu võiksime ehk siiani Emajõe pealt Käärikule nühkida mööda põlluveeri.

PP, ka suusamees, sõitnud maratoni nii üle kui alla 4h, lõpetanud nii enne kui pärast Pulleritsu, Worldloppet Master

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Nii, lisame veel teri veskisse.
Kui räägime netoajast, siis räägime ikka netoajast. Palun väga! Netoaeg tähendab puhast sõiduaega, eks ju? Oot-oot, kas tõesti? Mnjah, ega ikka tähenda küll. Netoaeg on netoaeg siis, kui kõikvõimalike peatuste ajal - olgu selleks söömine või joomine, suuskade määrimine, põie tühjendamine lumme vms - kell samuti kinni pannakse. Loogiline ju! Kas seda aga tehakse? Millegipärast mitte.

Siin on seega kaks võimalust. Lõpetada kiiremas korras netoaja jutuga inimeste eksitamine. Või teiseks: kui need uued kiibid on nii head, et lubavad netoaega võtta, siis võtku - ehk jätku lugemata need sekundid, kui suusataja edasi ei liigu. Ja mis peamine!!! Sellise tõelise, ainuehtsa netoaja üle oleksid kindlasti ülirõõmsad kõik need, kes on kurtnud, et peavad raja kitsemates kohtades ja tõusude all tropis seisma ja passima. Vaat kui see aeg ka sõiduajast maha arvestataks, siis see oleks aus ja õiglane ja tõeline muudatus. Kas pole nii, netoaja jüngrid?

Ma olen jälle rääkinud. (Ise ka imestan, kui kõvas väitlusvormis olen.)

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Must-valgelt on kirjas, et "Tartu Maratonil hakatakse alates 2016. aastast osalejatele arvestama netoaega. See tähendab, et suusataja jaoks läheb aeg käima sel hetkel, kui ta ületab stardijoone. Seni on kõigi jaoks aeg hakanud tiksuma hetkest, mil kõlab stardipauk."

Ja siis tuleb ikka üks, kes kirjutab et "Netoaeg tähendab puhast sõiduaega, eks ju?" ning jätkab pika mõttetu traktaadiga. Järgmisena pakub loodetavasti oma tööandjale välja, et vanemtoimetaja netopalgast tuleb maha võtta kontoris pissil käimisele ja blogisse kirjutamisele kuluv aeg.

Kui sisulised argumendid puuduvad, siis püüab end tähtsaks teha definitsiooni kallal norimisega. Parem uuri järele, miks koolis nüüd Bruto-Krivošapkaks kutsutakse.

 
At 15:57, Blogger Pärtel said...

Priit, Sul on nii hea väitlusvorm, et ei jää mahti faktidega tutvumiseks. Ma siis tutvustan neid. Tartu maratonil kehtivad nimelt FISi reeglid, mis sätestavad muuhulgas järgmist (allikas http://www.fis-ski.com/mm/Document/documentlibrary/Cross-Country/02/95/69/ICRCross-Country2015_clean_Nov15_English.pdf):

343.10.2
For all other competitions, when overtaking occurs, competitors must not
cause any obstruction.
The responsibility for a correct passing without obstruction is on the overtaking skier. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing his/her best line.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Ebaspordimehelik on kaagutada aastatetagusest üle suusaotste sõitmist, selge see, et võitlus rajal käib ja eelkõige seetõttu me ju TMi naudimegi. Muidugi, kui vormi pole või juhtub rajal mõni tehniline apsakas, siis on ju alati võimalus käik välja võtta ja kulgeda ning loodust nautida. Neil aga, kellel hoog sees ja minek hea, korjaku skalpe nii palju kui jaksavad. Tuleb rõhutada, et terav võitlus ja viisakus ei ole vastukäivad, vastupidi: lähimale konkurendile jagub vähemalt mul küll alati tubli tunnustus, olenemata kas võitsin või kaotasin, ja sõbralik nöök käib samuti asja juurde. Tordimehed ei saa asjale nagu nii pihta. Nn netoaeg ei tee kedagi ei viisakamaks ega kiiremaks, niisiis tuleb vanameistriga nõustuda. Ei netoajale!

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2015/12/11

Hinnatõus ei ole "20-30%"

Pikk distants:
1. voor - 55 raha 40 asemel - 37,5%
2. voor - 70 raha 50 asemel - 40%
3. voor - 110 raha 80 asemel -37,5%

1. veebruarist regajaid "karistatakse" korralikult.

 
At 16:29, Blogger Priit Pullerits said...

Võiks ju lugupeetud ajaloolasega jätkata väitlust, et mul olidki suusad tema omadest eespool, aga siis tema, märganud, kes temast mööda tulistab, andis ühtäkki eriti vihaselt hoogu, et möödasõitu takistada, ning nii sattusidki tema suusaotsad (sic! - just ja üksnes suusaotsad) minu suuskade alla, milles ma olen raudselt veendunud, et just nii see toimus - aga mind on see vana asi juba peaaegu surmani tüüdanud (pange tähele: mina seda diskussiooni siin käima ei tõmmanud). Ja kuna videotõestust vastupidisele ei ole, jääb sõna sõna vastu, mis tähendab, et vaatamata ajaloolase püüdeile väita vastupidist mina küll olukorras süüdlane ei olnud. Tee või tina.

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Sõna sõna vastu olukorras tuleb arvestada osapoolte renomeega. Ühelt poolt ajaloolane, keda mulle teadaolevalt pole süüdistatud faktidega manipuleerimises. Teiselt poolt Priit Pullerits, kelle kohta ei saa kahjuks täpsustusi kirjutada, muidu kommentaar kustutatakse. Igal juhul hindan Priit Pulleritsu kui fanaasiaküllast muinasjutuvestjat.

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

tubli poiss:) http://www.ohtuleht.ee/708250/ohtulehe-video-tanel-padar-osaleb-baltimaade-ironmanil-vaike-hirm-on-ikkagi-nahas

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuidagi on Tartu mehed oma spordisarja hea maine osanud ära kaotada.Asemele on tõusnud septembrikuine jooksuüritus Tallinnas,kus osalejate arv iga aastaga tublisti suurenenud.Ka peasponsor(SEB) on lubanud üritust edasi toetada.Hiljuti oli küsimus,et miks on Tartu oktoobrikuise jooksuürituse pääsmed kallimad Tallinna jooksu omadest?Põhjenduseks toodi,et neil on huvitavam rada ja parem toitlustamine.Tallinnas on maratonirajal toidupunkte vähema maa tagant aga Tartu korraldajad arvavad,et neil on ikka parem ja ka raha võib rohkem küsida.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Kelk oma artiklis "Avatud kaartidega" märgib, et SEB-iga sai kontraht läbi alates 2015, kuid reklaami esitles kõikidel üritustel ja presenteerib seda edasi oma kodukal. MTÜ eripära? Kelgust on raske viimasel ajal aru saada.

 
At 23:24, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

See kuidas aega võetakse on kõige väiksem probleem. Põhiline on see, et maraton ikka toimuks. Ilmad ei ole just kõige ägedamad hetkel. Igatahes olen stardis kohal ja tõmban kasvõi mulla peal selle raja läbi.

 
At 23:47, Anonymous Anonüümne said...

Kelgumeeskonna põhjas asuv konkurent, kel ka kolmetäheline sponsor, pakub oma neliküritust 60 raha eest 15.detsembrini.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui 40% rahastust tuleb sponsoritelt ja üks peamisi lahkus, siis kas teine oluline tegija, Postimees sellest ka teadis, räägiti läbi ürituse korraldamise olulisest muutusest ? Kas ka PM lahkub?

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

Laulupidu algab 3:10-st

https://www.youtube.com/watch?v=-1AGbuf0Mq4

 
At 01:25, Anonymous Anonüümne said...

Mitme minuti jooksul tuleb ületada uue ajavõtu järgi stardijoon?
Stardid näiteks 20 minutit pärast stardipauku, sõidad "vabas vees" esimesed pudelikaelad ja võid supijärjekorras eespoololevale naabrimehele kenasti "ära panna".

 
At 02:59, Anonymous Anonüümne said...

Esimesi see ei puuduta. Siinsed hädaldajad (täiesti põhjendamatult) moodustavad lõpetajatest mikroskoopilise osa. Fakt on see, et 90% maratoni läbijatest võidab sellest ja pealegi on see ka ausam nende suhtes. See on rahvaspordiüritus, mitte PP ja veel mõnekümne isiklik võistlus, maeiteamillenimel.

No ei näe veenvaid argumente, et see muudatus segaks peale kella käimapanemist ja stardipauku 100% rajale jätmast? Kellel panna vaja, see ka paneb (mitte ei virise siin) pole ju küsimust.


PP, tutvusi on, lase ennast esi 200 sisse tõsta, oleks teema maas))


 
At 03:12, Anonymous Anonüümne said...

See on juba ära otsustatud, mida siin enam aega raisata ja jahuda.

 
At 12:50, Anonymous Vello said...

Sa Pullerits võiksid parem Priit Salumäega intervjuu teha, et millist ratast, juppe või varustust tasub osta. Möla on sul blogis palju. vaatan, et sa ise mölised ka kõvasti.
Kirjuta asjast

 
At 14:44, Anonymous Martin, spordisemioloogk said...

Firmasid põhja laskma on Priit Pulleritsu taolised kergatsid meistrid küll.
Indrek Kelgu üksikasjalik ja aus ülevaade Tartu Maratoni rahaasjadest
on kurb. Kui 6 üritusest 4 toodavad kahjumit, sunnitud on võtma lumeriski..
siis on lahenduseks keskpikas perspektiivis ühinemine, müük - või lõpetamine.
Jooksuportaal ongi "Jooksja"-le maha müüdud: http://www.jooksja.ee/?jooksuportaal=1/.

 
At 14:49, Blogger Priit Pullerits said...

Ei tänavu vist talve tule, nii et pole mõtet suusatamist teemakski väga võtta. Täna igatahes maanteerattaga 62 km.

Mis puudutab suurte spordiürituste toetamist, siis sel teemal kirjutasin põhjaliku uuriva loo juba tükk-tükk aega tagasi, kui teema alles hakkas tasapisi päevakorda kerkima - ajakirjanik peab ju ikka elust ees käima. Seal rääkisin üksikasjalikult ka sellest, miks kaks suurpanka oma sponsorlusstrateegiat on muutnud ning millest nad edaspidi lähtuvad. Nii et ajakirjandust tuleb jälgida, siis olete elu ja arengutega kursis, muidu mitte, nagu näha ja siin näitate. Aga ei hakka tolle põhjaliku kirjutise linki ka siia panema - milleks?! Siin on kõik niigi targad koos ning teavad minust sada korda paremini, kuidas asjad tegelikult on, mis siis, et keegi neist pole reporteritööd teinud ega ilmselt teagi, kuidas seda teha. Kuid ega see sega kedagi tõde kuulutamast...

 
At 15:10, Anonymous M. said...

R.I.P. Jooksuportaal

Hr Pullerits, palju võis Teie arvates olla Jooksuportaali - Jooksja tehingu hind.
Võrdluseks, "Favoriidiga" teil õnnestus lõpus mingid sendid ikka saada?

 
At 16:02, Anonymous Osvald, Tähtvere said...

M., puhka vahepeal jalga, las asjalikumad mehed, spordimehed kõnelevad asjast.
Selle väitluse pani Pullerits kotti, nagu kinnitas ka žürii esimees.

 
At 16:58, Anonymous Martin said...

Hr Osvald, olete ehk ka kilvamees?
Tuntud Eesti ajakirjanik, agendinimi "Sport", muu hulgas ühe olümpiaraamatu kaasautor. kirje ESBL-is (mis agendikarjäärist vaikib)
KES?

 
At 22:02, Anonymous Svunde Gaan, Norska said...

Jah, selles TM netokempluses pani Priit teile kõigile ikka sellise suhkami et... mõned mehikesed siin üritasid talle vastu piuksuda, aga see oli nii hale nagu kassi peer. Said nii mis tolmas ja maa must. Valigu ikka ka, kellega tasub maid jagama tulla, et järgmine kord häbisse ei peaks jääma.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

No mul jääb hoopis teine mulje. P kartus (langeda tagant tulevate kiiremate meeste tõttu lõpuprotokollis tahapoole) on selgelt näha.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, palun ärge jooksuportaali küll mainige, see ju lausa piinlik lehekülg.
Tea, kas keeravad uues kuues kommenteerimise ka lahti või jätkavad pea liiva all.

 
At 02:26, Anonymous Anonüümne said...

No mehepojad....
Ultrajooksja taustaga Mari Boikov sai möödunud nädalavahetusel Pärnumaal Vändras hakkama omamoodi hullu teoga. Osaledes 4.-6. detsembrini Mispo talvemaratonidel, jooksis ta kõigil kolmel päeval maratoni distantsi ja tegi kokkuvõttes isegi meestele ära.

http://www.jooksja.ee/mari-boikov-tegi-mispo-maratonide-kokkuvottes-meestele-ara/

 
At 05:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas halb uni pääses ligi, 02:26, ja ajas mõtted eksirännakutele?
Üldiselt peetakse siiski heaks tooniks, et spordiblogis ultrajooksust ei räägita.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Mis ajast maraton päevas nüüd ultrajooks on?

 
At 12:32, Anonymous Martin, spordisemiootik said...

Kui peaks juhtuma unthinkable, eks siis Loode-Eesti kandis ole veel üks teine kestvusalade korraldaja. Kes erinevalt Tartu Maratonist ei vaja sponsorit, vaid kes on ise sponsor. EKJL aasta sponsor 2015. "Milking cash", mäletate, hr Pullerits? Dr Holdenil pudenevad rahapakid pungil püksitaskutest välja..
Ei pea olema Donald Trump ega Rain Lõhmus, et näha teatavaid nõrku kohti Tartu Maratoni ärimudelis. Orienteerumine "rahvale" - õpetajatele, lastele, vaesemale kihile. Eestis on tuhandeid end kõvaks spordimeheks kujutlevaid mehi, kellele pole mingi probleem maksta märgilise tähendusega võistlusel, millest kontoris või ärisõprade ringis uhkusega rääkida, 100, 150, või 250 €. Teiseks vaesem, aga nupust nikastunud ultrate seltskond. Nendelegi pole osalemistasu probleem. Holden ei jända lastega, vaid korraldab elitaarse kuvandiga ("Eesti raskeim rattarada") võistlusi.
Orientatsioon välismaalastele. Aeg pole enam 20 aastat tagasi, kus Holden veel Soomes markasid teenis. Välismaalased ei too maratonile rohkem raha. See tähendab, toovad Tartusse ja Eestisse, aga mitte Tartu Maratoni kassasse. Orienteerumine suurele osavõtjate arvule. Püsi- ja muutuvkulude arvestus tuleks üle vaadata.
Kümne inimese aastaringne palgalpidamine. See on u 180 000 €-ne kulu. Oma 5000 osaleja toodav raha. Holden ei oma püsitööjõudu, talvel otsib ise tööd.
Asi pole loodatavasti nii nutune, et peaks inimesi koondama hakkama. See oleks viimane võimalus. Kulubaaside avalikustamine on suur positiivne samm. Aga sinna juurde tuleb ka osalejatele vaikselt, kuid järjepidevalt selgitada, et Eesti ühiskonnas märgilise väärtusega Tartu Maratonil osalemine ei saa olla tasuta. Inimesed, kes seal osalevad, on suutelised oluliselt suuremat osavõtutasu maksma. See maksmine peaks olema mitte ebameeldiv kohustus, vaid auasi. Pange nad maksma, hr Indrek Kelk! Milking cash!

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Ühes teises blogis samal teemal:
"Maailmalõpp on käes ..."
"Kellele elu küsimus, kellele poogen!"

 
At 13:05, Anonymous Risto Mehine said...

http://sport.postimees.ee/3433889/galerii-ihualasti-poseerinud-poola-tippsportlased-avaldavad-kalendri

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Ühes teises blogis anti tõesti väga täpne soovitus ühele kolmanda blogi omankulu))

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

11:31, kas maraton päevas, 3 päeva järjest on teie arust sprint?
Või on kolmandal päeval joostav maraton, kus keha allolevast 84km-st ägab kuhjunud laktaadi, valude ja ülekoormuse käes, tõesti liigitatav maratoni alla selle klassikalises tähenduses?
Siiski mitte, sest kolmandal, aga ka teisel päeval kohe otsa joostav maraton on oma olemuselt ja taktikaliselt paraku üks teine ala kui kiire maratonijooks.
Ultrajooks ongi väga õige termin nende +/-100km distantside kohta.

 
At 15:20, Anonymous Martin said...

14:21,
see ei ole seda. Tempokas, energiline jooks, ilma passimiseta, joogi-ja toidupausideta, rind rinna, mees mehe vastu vastu võistlus, jõuline lõpupingutus, nagu Keio Kits või Priit Aus või naisjooksjatest Heleene Tambet USA-s näiteks - see on jooks. Siin blogis on sellest palju kirjutatud.
Meie maratonidel ja ultratel, nagu Raivo Alla kirjutab, jookseksid nagu zombie-d või kuutõbised. Somnambuulne kulgemine, 3 x 42 km jutti - see on mingi muu sport. Õige maratonijooks on vaid vähestele, erakordsete füsioloogiliste ja kehaehituslike eeldustega, tervetele ja treenitud inimestele.

 
At 15:47, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Isegi imestan, et seda ütlen, aga noorsand Martin hakkab järjest rohkem elule pihta saama. Näed siis, mida viibimine heas seltskonnas võib kaasa tuua.
Ja hakkavad paukuma ka varred, luuavarred.

 
At 16:32, Anonymous -M said...

At your service, Sir! Tõeliste spordimeeste nagu hr Priit Pullerits, Pärtel Piirimägi, Priit Salumäe ja Raivo Alla seltskonnas viibida, neilt õppida on suur au.

 
At 17:14, Blogger Priit Pullerits said...

Täna kogunes kuuene seltskond, kellega koos sõitsin maanteel 74 km, tempo ei olnud kiire, võtsime rahulikult, mul läks 2:36. Aga seltskond oli kõva, mina kuuest olin, kui nii võib öelda, kõige vähe tituleeritud kaasalööja. Mida sellega öelda tahan, on see, et õiged ja kõvad mehed on enamikus loobunud talvel ebastabiilsele ja tulemusetule suusatamisele panustamast ning tegelevad jalgrattasõiduga.

Enne teele asumist elasime Anne kanali otsas kaasa tasuta-vabatahtlikule etendusele, kus ilmselgelt umbjoobes neiu lendas peaga kolksti vastu asfalti. Ta ei suutnud püsti seista ega püsti saada, täiesti koomas. Noormees, minust üksjagu pikem - mõlemad venelased -, kes teda kahe käega toetas ja kinni hoidis, et ta uuesti ei langeks, kinnitas, kui läksin uurima, ega kiirabi ole vaja, et kõik on korras. Kui püüdsin teda veenda, et äkki oleks ikka mõttekas kiirabi kutsuda, sest sellise kolksti kukkumisega võib saada tõsise trauma ja tüdruk oli omadega nii umbes, et ta ei saanud mõhkugi aru, sai ta veel pahasekski, a la, et ütlesin ju, et pole vaja ja mis ma teie arust siis tegema peaksin. No kui ei ole abi vaja, siis ei ole. Läksime sõitma. Aga ma ei ole kindel, et kui tüdruk kaineks saab, siis see pauk, mille ta sai, talle lõpuks väga valusalt kohale ei jõua. Teate ju küll - kukud kõvasti, algul ei saa vast arugi, aga siis tekib verevalum ja ajuturse ja...
Mida teie oleksite teinud?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Mida teie oleksite teinud? Igal juhul helistanud, mitte küsima läinud. Kui homme on uudis, et tüdruk surnud, siis hakkad õigustama, miks ei helistanud?

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Jumal hoiab joodikuid.

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

Ajutraumadega on õnneasi, mõni võib väiksest kõksust surma saada, teisel on suur verevalum ja elab selle rahulikult üle. Suur pauk vastu asfalti ei pruugigi hull olla, arvan, et hullem on, kui pea põrkab millegi vastu ja tagasi jõnksuga. Teinekord just kiiver tekitab selle ebavajaliku põrke.

Mind huvitab hoopis, kuidas saab 0 kraadise ilmaga mnt-ga sõita, asfalt jääs, ja munadest me ei räägigi.

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

No mis kuradi mõnu sellise ilmaga rattaga sõita on?

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

ei olegi mingit mõnu, a need on omaarvates kõvad mehed. edukad ka :) klounid.

 
At 21:28, Blogger Priit Pullerits said...

...Täitsa hea oli sõita, polnud häda midagi, tuul polnud eriti tugev. Algul tuli veidi vihma, aga siis jäi seegi järele. Eile, kui tegin ühe mehega paarissõitu ehk 62 km, sadas palju rohkem, kohe varsti pärast alustamist olin läbimärg ja vett-liiva pritsis pidevalt üles ka. Täna vähemasti nii palju vett asfaldil ei olnud. Keegi meist ei kurtnud, üks mees läks pärast seda veel wattbike'i võistlusele.

 
At 22:06, Blogger Priit Pullerits said...

ETV sporditoimetusel on prioriteedid paigast ära. Alustasid täna õhtul saadet korvpalli jms-ga, kus pikk lõik oli Kalev/Cramo võidust mingi Vene klubi üle. Aga see, et Kelly Sildaru võitis USAs Colorados Dew Touril pargisõidus kõiki maailma ässasid, see tuli alles saate teises pooles. Nad seal üldse ei jaga matsu või, et mis on mis???

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

...ja videot sellest sõidust peab arvutist vaatama.

http://sport.err.ee/v/talisport/88a1b711-ba6a-43c0-948b-3ed6d09dbd58/video--mitmed-maailma-tipud-alistanud-kelly-sildaru-sai-karjaari-kaalukaima-esikoha

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Häbi ETV! Mis seal üldse toimub?

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Kalevi/Cramo poolt kotti pandud vene kossuklubi oli:
A. Jekaterinoslavi "Burevestnik" B. Kogalõmi "Neftjanik" C. Kazani "Ak Bars" D. Krasnojarski "Jenissey"?

Kelly Sildaru on:
A. 18-aastane B. 17-aastane C. 15-aastane D. 13-aastane?

 
At 23:19, Anonymous Aksel said...

Läks kõigest 5 tundi, kui saab sedastada, et ETVs on prioriteedid paigast ära, kuna on" loobunud talvel ebastabiilsele ja tulemusetule suusatamisele panustamast".

1. Kõvad mehed (ja naised ja lapsed) ei loobu suusatamisest.
2. Ka sittadel aegadel tuleb omi toetada.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Einoh, ETV sporditoimetus on lihtsalt Pulleritsult õpetust võtnud: http://suusk.blogspot.com.ee/2009/12/pullerits-mis-on-mottetuim-taliala.html

"Just, ära arvasite. Jutt käib kõigist nendest mittesportlikult ehk kubujussina riietuvatest tüüpidest, kel pole isegi nii palju kasvatust, et nad taipaks siseruumis oma mütsilotu peast võtta ning kelle kõnepruugis, kui kuulata nende usutlusi, on iga kolmas väljend "fun" või "a lot of fun" või "great fun". Kusjuures ma ei ole millegipärast sugugi kindel, et narkootikumid neile väga võõrad oleks. Jah, need on need tüübid, kes suuskadel või laudadega mööda käsipuid alla libistavad ja muud seesugust mõttetust teevad. Kord juhtusin telerist isegi nägema, kuidas nad mööda suusahüppe laskumisnõlva alla sõitsid ja selle otsa ehitatud lumenõlvalt võimalikult kõrgele hüpata püüdsid. Ma olen sada protsenti nõus Postimehe sporditoimetuse juhi Peep Pahviga, kes keeldub seesuguseid alasid üldse spordiks pidamast ning selliste alade viljelejaid sportlasteks nimetamast. Mis järgmiseks? Võtate vanaema malmist pesukausi ja vaatate, kes sellega kõige kiiremini mäest alla jõuab?"

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Miks peaks ETV sporditoimetus promoma mingit asja mis ei ole sport ja mille viljelejad pole sportlased?

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

BOONUS
Kes on see Pulleritsuga koos maanteel kuuest gruppettot sõitnud mees, kes pärast läks veel wattbike'i võistlusele? (Ja sõitis seal hästi)

 
At 00:11, Anonymous Martin said...

kui saame selle mehe nime siia blogisse, siis võib uuel nädalal uute teemadega edasi minna. Tark otsib internetist ja/või blogist endast.

 
At 00:25, Anonymous Anonüümne said...

http://www.ohtuleht.ee/708472/toestatud-moni-minut-jooksu-on-sama-kasulik-kui-45-minutit-sorki

 
At 00:37, Anonymous Suusaspetsialist said...

Aksel, 23:19, samuti ütleb asja!
Palume blogipidajal edasises tegevuses juhinduda toodud punktides sätestatust.
See oleks loogiliselt seletatav käitumine.
Ainult sel viisil oleks võimalik pääseda suurest lumesõjast.

 
At 00:45, Anonymous Servapidi Kilvar said...

Olid siin mõned küsimused...
See Kalev Cramo jm pallimängud ei huvita siin blogis kedagi, paluks teist korda mitte rehale astuda.
Aga, peaks vist ütlema preili või neiu? Kelly on loomulikult 13-aastane.
Wattbike'i sõitis vast Astok.

 
At 00:53, Anonymous Martin said...

00:45.
Kelly osas õige. 2,5 h külma "soojendusega" järel Wattbike'ile läinu ... peate veel pakkuma. Aga las blogiperemees olla siin žüriiks.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas hea Priit julgeb välja öelda ka pühapäevased trennikaaslased?

 
At 09:47, Anonymous Anonüümne said...

arvatavasti keelasid teised ratturid selle ära, sest keegi ei tahaks sattuda musta nimekirja.

 
At 10:08, Blogger Priit Pullerits said...

Nad on niikuinii mustas. Enamik olid Pelotoni mehed.

 
At 18:40, Anonymous Paul Lõiv said...

Eks see mina olin. Kuna meil on Priiduga väike kokkulepe minu nime kajastamisega blogis, siis käitus ta aumehelikult ja ei nimetanud nimesid.
Tõesti istusin peaaegu terve trenni tuules, kuna ka eelnev päev oli sõidetud 2,40 ja oluliselt tempokamalt ning teine pool maad üksi ja esimene pool Priiduga kõrvuti juttu ajades(tuulevarju polnud).

Kui juba jutuks tuli siis....

Peale kahte sellist päeva ei olnud jalg just kõige värskem ja wattbike oli ikka raske. Esimesed 2 km kerisin suht tagasihoidlikult kuna sadul oli 4 cm madalam kui vaja. Tegin küll extra kõrgendusklotsid sadula alla eelnevalt kaasa aga olin nad natuke liiga laiad teinud ja ei mahtunud vahele. Viimasel 2 km keerasin kõik mis andis põhja ja kangutasin püsti lõpuni. Sain kõvasti targemaks. Ikkagi esimene wattbike kogemus. Näiteks lasksin jala 50 m enne lõppu sirgu ja avastasin, et kuigi hooratas käis ringi ei likunud ma ise meetritki edasi. Pidin siis korraks veel hoo üles tõmbama. Endalegi üllatuseks 12 koht.

 
At 08:43, Blogger Heldur-Valdek Seeder said...

Poolt, lainetena start oleks veelgi parem. Rahvaspordiüritusele enamik osalejaid läheb sõitma, mitte rapsima või mees-mehe heitlust tegema. Viimast tehakse teatesõitudes või suusasprindis. Ja veel korraldajatele - kui lund ei tule, siis tuleb üritus läbi viia jooksuna, matkana või rattasõiduna ja ei ole ühtegi õigustust ürituse ära jätmisele.

 

Postita kommentaar

<< Esileht