reede, jaanuar 26, 2018

Pullerits: Mida järeldada suusahooaja avastardist?

Tulin õhtul töölt koju. Päev oli olnud pingeline: olin uurinud, miks Eestis süveneb avaliku lintšimise iha ja tugevneb verejanu. (Kirjandusteadlane ja semiootik Mihhail Lotman: «Pehmete väärtuste kandjad on halastamatud.») Sellest pidi järgmisel päeval valmima korralik ja avameelne ja valus lugu. Sõin kodus ühepajatoitu. Siis ajasin oma lemmiktaliolümpia, Salt Lake City (Utah!) aegse Eesti koondise suusakombinesooni selga ja sõitsin Treki rattaga Tähtvere spordiparki. Seal võtsin Suusavendade / Suusaakadeemia / Limpa suusakooli hoone lae alt oma auguga Fischerid, millelt mõni päev tagasi oli Jaanus Kunts suveparafiini alt ära lükanud. Läksin rajale. Tegin ovaalil ja sprindiringil kaks tiiru võistlusoludega tutvumiseks. Siis ajasin dressid seljast ja läksin starti. Lemeksi Tartumaa suusatalve sarja teine etapp oli ühtlasi võistlus Tartu meistrite selgitamiseks uisutehnikas.

Kui end minema lükkasin, oli esimesel sajal meetril tunne, et anna aga minna. Et kas suusatamine on tõesti nii kerge?! Aga eelmiste aastate kogemused ütlesid, et tühja ta on. Et kindlasti on see tunne petlik. Pärast tagasipööret võtsin tuure targu vähemaks.

Veidi rohkem kui 17 minutit hiljem libisesin üle lõpujoone ja jäin külgpidurdusega seisma (fotol vasakul). Imestasin, et kopsudes ega kurgus polnud mingit kipitust. Isegi erilist hingeldamist polnud. See ei tõotanud head.

Ja nii oligi. Kui õhtul tulemused tulid, polnud seal midagi rõõmustavat.

Järeldused?

Esiteks, viie rahuliku või mõõduka suusatrenniga kuue päeva jooksul kiireks pingutuseks end vormi ei vii. Pigem vist väsitad.

Teiseks, ettevalmistamata suuskadega kiiresti ei sõida. Määrdemees Kunts oli Vahur Teppanile pannud laudade alla sellise kompoti, et Teppan olla juba esimeses kurvis peaaegu et rajalt välja sõitnud.

Kolmandaks, võistlemise kogemuseta avavõistluselt head nahka loota pole, sest puudub vajalik taju ja tunnetus.

Neljandaks, vaimselt pingeline ja vastutusrohke töö – erinevalt teie kõigi tööst on minu töö äärmiselt personaalne, nimeline ja avalik – röövib nii palju vaimuenergiat, et selle defitsiidi tõttu ei jõua end õhtul korralikult kokku võtta.

Viiendaks, Team Haanja müts ei ole vist ikka parim valik, sest istub liiga tihedalt peas ning pitsitab ja kuumendab peanupu üle.

Nüüd on küsimus selles, millal ja kus toimub järgmine võistlus. Et ega see võistlus viimaseks jäänud? Laupäevane Viru maraton, kuhu on end lühikesele ja pikale maale kirja pannud kokku 50 inimest, jääb ära. Kui lund tuleb ja jätkub, toimub see 10. märtsil. Järgmise nädala pühapäeval on kavas Tamsalu-Neeruti maraton, mille suhtes on suusatajad veelgi skeptilisemad: sinna on end kahe distantsi peale kokku registreerinud vaid 23 inimest. Ilmselt aga toimub järgmise nädala kolmapäeval Lemeksi Tartumaa suusasarja kolmas etapp, kui Tähtvere spordipargis on kavas Tartu meistrivõistlused sprindis klassikatehnikas. Igatahes eile, neljapäeva õhtul, kui kõikjal laiusid lombid ning looduslik lumi oli hävinud, oli Tähtvere spordipargi kunstlumega rada suurepärane: tugev ja siledaks pressitud. Kui vaid ise sõita jõudnuks... Läbisin 1:02.42ga 14 km, mis teeb keskmiseks kiiruseks 13,4 km/h. Aga peaaegu olematu ja heitlik talv ei soosi ka kuidagi, et kõvemini vajutada. Kuhu sa ikka tormad, kui puudub igasugune kindlus, isegi lootus, et enda piitsutamisel on mõtet?
*
Lõpuks, reede õhtul pärast töönädalat, mille homseks, laupäevaseks krooniks on peale Eesti verejanulisuse loo Arteri intervjuu aasta advokaadi Paul Keresega (maletaja Paul Kerese pojapoeg), kes ütleb nii MeToo inimjahi kui paljude muude nüüdisaja hulluste kohta väga teravalt ja argumenteeritult (pealkiri: Paul Keres: «Maailm on läinud täiesti ülepea lolliks, ja ma kardan, et läheb veel rohkem lolliks»), võtsin jalad kõhu alt välja. Sõitsin Tähtvere spordipargis 20 ringi (igal ringil neli tõusunukki; ilma jõepoolsete topeltpaunadeta, kus looduslik lumi on hävinud) ehk 15,57 km 1:00.59ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 15,27 km/h. Endomondo teatas, et parandasin sel hooajal oma 10 km parimat aega 4.05ga.

Fotod 1 ja 3: Priit Pullerits võistlemas mullu 8. märtsil Tartus Tähtvere spordipargis. Fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits on lõpetanud Lemeksi Tartumaa suusatalve sarja teise etapi. Foto autor: Ergo Kukk
Foto 4: Mullune Tartu suusamaraton Tehvandi kunstlumeringil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit ja Team Haanja müts!!!

Hulluks oled läinud???

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

TH logodega sokke pole kaubandusvõrgus ringlemas nähtud? Huvilistest puudust ilmselt poleks, sest näiteks kasvõi meie eelmine peaminister oli siniste sokkide entusjast ja tulihingeline promoja.

 
At 12:41, Anonymous USA sokk said...

Sokkidega on lugu nii, et saab kui tahta. Tahe on mõõdetav rahas. Nii lihtne see ongi.

 
At 13:37, Blogger Priit Pullerits said...

Mul ei ole ainult Team Haanja müts, mul on ka Moabi müts!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Kas autoriteetset häält omavad PP ja tema spetsialistidest semud ei tahaks küsida miks saadab Eesti olümpiale inimesi kes ei ole oma alal isegi keskmikud mitte? Näiteks suusahüpetes ja kahevõistluses? See et nad verinoored on ei ole õigustus. Miks hoida protokollis viimaseid kohti kinni? Kas see peab olema reklaam eesti riigile? Pigem antireklaam ju. Positsioneeritakse end talveolümpia jaoks eksootiliste riikide hulka? Milleks? Murdmaasuusas viimaseks ei jää, sest loodetavasti on seal keenia ja šeiselli saared esindatud. Aga suusahüpped ja kahevõistlus? Eksootilised maad siiski ei tule torni hüppama. Kahevõistluses ei ole keeniat keda võita. Kas Šotsi olümpia pilt kus Eesti 2võistluse võistkond üksinda viimasena ukerdas oli ilus vaadata? Rohkem kriitikat kuluks ära seltsimehed? Eesti püüab ennast põhjamaana presenteerida aga kas meist on täna vastast rumeenia ja bulgaaria laskesuusatamisele? Valgevene ja ukraina on vaesed rotid aga laskesuusas paugutavad konkurentsis? Minu steitment on et kui keskmik ei ole siis olümpiale ei lähe. See on oma kvaliteedi hoidmine. Ei pea mingeid jäänuk kohtasid rehitsema, arvate et teised osalejad ei taipa et Eesti võtab tongole ja kongole määratud kohtasid.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Lisame veel et olümpiastart on sportlikust vaatevinklist nagu iga teine võistlus. Meediat ja mürtsu on rohkem ligi, muud midagi. See retoorika et täna avansina olümpiale saadetud noor hakkab järgmisel olümpial juba "mehetegusid" tegema ei kannata kriitikat. Leheneegrite muinasjutt.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Enne kui sportlasi karmide küsimustega kotime, peame Eesti Meediat pommima, et miks oli vaja endale ränga raha eest olümpia ülekandeõigus soetada? Puhas kadedus, et kui ülekandeõigus oleks ilma rahata siia antud, et siis ei sooviks keegi reklaami osta? Just siit tulebki vastus, et eestlane tahab näha oma meest TGA-ga jõudu katsumas. Siis tunneb jõmm ennast kõvana, et panime ära! Ja tõttab värskelt reklaamitud brändi grillvorsti ostma. Elementaarne. Kui mina oleks spordiminister, siis saadaksin kõik kes vähegi kannavad olümpiale. Eestlasel on mingi valehäbi komme, et kui medalist ilma jääd, siis nagu ei ole riik ok. Riik tuleb lahutada spordist ja sport anda rahvale... ja riik kaa!

 
At 16:01, Blogger Priit Pullerits said...

Nii palju kui mina tean, on Eesti Meedia juhtkond kõik need olümpiaülekandekulutused suurte reklaamilepingutega juba katnud (loodan, et ettevõtte vaatevinklist positiivse asja rääkimine ei kvalifitseeru firmasaladuse lekitamise alla). Nii et ärge nutke, te ei pea maksma selle eest ühtegi senti, et olümpialt tulevad ülekanded. Küll aga pidanuks te maksma siis, kui ülekanded teinuks ERR - maksnuks oma maksumaksja raha eest ERRi kaukasse.

 
At 19:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lõpuks, reede õhtul pärast töönädalat, mille homseks, laupäevaseks krooniks on peale Eesti verejanulisuse loo Arteri intervjuu aasta advokaadi Paul Keresega (maletaja Paul Kerese pojapoeg), kes ütleb nii MeToo inimjahi kui paljude muude nüüdisaja hulluste kohta väga teravalt ja argumenteeritult (pealkiri: Paul Keres: «Maailm on läinud täiesti ülepea lolliks, ja ma kardan, et läheb veel rohkem lolliks»), võtsin jalad kõhu alt välja. Sõitsin Tähtvere spordipargis 20 ringi (igal ringil neli tõusunukki; ilma jõepoolsete topeltpaunadeta, kus looduslik lumi on hävinud) ehk 15,57 km 1:00.59ga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 15,27 km/h. Endomondo teatas, et parandasin sel hooajal oma 10 km parimat aega 4.05ga.

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Tähtvere pisikesel kunstlume ringil on hullem ja tüütum tiirutada, kui 25m basseinis.

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Hea leid Kerese näol. Vikerraadio viskus kohe Meelis Sülla eestvedamisel ambrazuurile ja tõi ERR-I teemat kommenteerima vasakradikalisti sm. Käsperi.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd kus olümpiale lendajate nimed on teada, on ainult järgi põhiküsimus. Kes kellega täissuitsuvorsti järab? Meil Pirital tehti rada mis kõrgelt vaadates meenutab äratõuget tegeva suusahüppaja kõverat suuska ja natuke ka suitsuvorsti. Seega igati asjakohaselt lennukas küsimus ootab vastuseid.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Priit on kunn ja meile kõigile eeskujuks. Las tema sööb üksinda suitsuvorsti sest tema on kõige suuremat vaeva näinud.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

to 14:26
Seda on vist juba kirjutatud - mida rohkem turiste, seda rohkem abilisi-taustajõude ...

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

to 14:26
Kristjan Ilvesele (kahevõistleja) teed küll liiga, ta on kindlalt üle keskmise taseme.
--
Noh, Eesti Meedia olümpia maksame me kinni tarbijatena läbi oma rahakoti.

mp

 
At 21:50, Anonymous AL said...

Hakkame siin valelt poolt kritiseerima, et kui palju ja kes eesti sportlasi Olümpiale saadab. Eesti on väike riik ja need sportlased kes on koha välja teeninud, saavad seal õigustatult võistelda ja riiki esindada. Me oleme lihtsalt ära hellitatud medalite ja heade kohtadega Taliolümpial. Kui riik veel edasi selliselt sporti suhtub ja süsteemi ei muuda, ei ole 8 a. pärast ühtegi Eestlast Olümpial.
Me siin räägime miks valgevene ja ukraina "vaesed" laskesuusatajad hästi esinevad, nad pole ühtigi nii vaesed kui arvate sest riigipoolne rahaline toetus, traditsioonid, head treenerid on selle edu võti. Ja vastupidiselt Eestile on seal riikides sport auasi ja oma riiki esindada on samuti auasi.

 
At 04:31, Anonymous Anonüümne said...

1. See kunts on ikka paras jurakas küll. Käib Tartu EMOt terroriseerimas. https://1.bp.blogspot.com/-Wk2EgMGXDxc/WmhSLsiOs_I/AAAAAAAAcfY/MUlT16Y1N-EFf3RiCqHE7Byi2nfoFdUWwCLcBGAs/s1600/1KT14FEB17J22.jpg
2. Suveparafiin? Plastik kuivab suvega ära??? Ikka veel usute seda?
3. Endiselt pole selgunud, kas teenust tehakse raha või meediakajastuse eest? Või hoopos heast tahtest.
4. TH agiteeritud sõjas ESLi vastu pidite olema viimase poolel. Nüüd libisete vaenlase lipu all ringi? https://3.bp.blogspot.com/-m4-6tahzEoU/Wmr4aRSP2cI/AAAAAAAAcf0/58y8vqOMGfsay1lbIJSy6xGm7nHe_68_ACLcBGAs/s1600/Lemeks-2.etapp.jpg

 
At 04:33, Anonymous Anonüümne said...

11:07
Millal? Laupäeva hommikul? Meelis Süld on ju vana p. Kas Käsper ka?

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Tõde pead sa kuulma Padre Pulleritsu blogist.

 
At 06:12, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
coach outlet
ugg boots
moncler online outlet
coach outlet
reebok
mlb jerseys
ralph lauren uk
louboutin shoes
nike requin
yeezy boost 350

 
At 05:53, Blogger Unknown said...

www0912

christian louboutin
moncler jackets
coach outlet
ralph lauren polo
pandora charms
ralph lauren polo
adidas superstar
ralph lauren polo
pandora jewelry
golden goose


 

Postita kommentaar

<< Esileht