neljapäev, oktoober 11, 2018

Pullerits: Mõtlemapanev lugu sellest, miks maratoni ei maksa ületähtsustada

Seoses sel nädalal kerkinud teravustega maratonijooksu ümber, mis on keskendunud sellele, kas maratoni jooksmine on üleheroiseeritud, ja õhku visatud etteheidetega, et ma pole maratoni läbinud, meenus mulle üks väga kõnekas juhtum, mis võiks iga endast hästi arvava pikamaakulgeja mõtlema panna.

11. juuli õhtupoolikul 1987 esines Kärdlas tollal populaarne ansambel Karavan. Veetsin noil aegadel osa suvest sageli Hiiumaal ja käisin samuti toda kontserti kuulamas. Eelmisel päeval olin Spordilehe toimetuses tehtud ajakirjanduspraktika kõrvalt jooksnud Tallinnas 4x300 meetrit aegadega 43-42-43-43. Need ei olnud teab mis kiired ajad – praegustele pikamaajooksukulgejatele on need ajad muidugi ulme ja kosmos –, sest kaks aastat Nõukogude armees olid vajutanud kehalisele vormile sellise masendava jälje, et pelgalt aastaga pärast tavaellu naasmist ma toda allakäiku likvideerida ei suutnud. Mida kinnitas ka kolm päeva enne Kärdla kontserti Kadrioru staadionil Dünamo keskmaajooksjate seeriavõistlusel 800 meetris saavutatud tagasihoidlik aeg 2.01,0 (nüüdsetele ennast jooksjaks pidajatele loomulikult täiesti kättesaamatu tulemus, ka pärast kolme, nelja, isegi viit aastat treenimist), mis andis ka igati tagasihoidliku 17.-18. koha.

Aga need näitajad pole siin olulised. Oluline on siinses ja ka eelmise sissekande kontekstis see, mis toimus pärast Karavani kontserti.

Nimelt oli aeg õhtune. Aga mul oli heade tuttavate juurde öömajani mööda Kõrgessaare-Ristna maanteed üle 20 kilomeetri. Bussid nii hilisel ajal enam ei sõitnud. Jooksin Kärdla pargist Kärdla linnapiiri poole ja püüdsin pöidlaküüdiga autosid peatada. Aga ükski juht ei peatunud. Mitte ükski. Mäletan, et isegi kergelt vihastasin, ja siis lõin käega. Saatsin autodele lootmise kus see ja teine ning asusin joostes teele.

See ei olnud mingi spordiriietuses ega -varustuses jooks. Mul olid jalas küll mingid suvalised nõukaaja vabaajajalatsid – ei mingi Nike ega New Balance vms – ning lühikeste pükste asemel pikad, tolle aja moe järgi alt üksjagu laiad ja tugevast materjalist teksad. Need plaksusid joostes, olid nagu mingi lisakoormus. Aga kaugeltki mitte kõige suurem koormus. Sest olin tulnud Kärdlasse Tallinnast bussiga ning mul oli kaasas suur sinine Kalevi logoga võrdlemisi peenikese rihmaga spordikott, mis oli nädalavahetuseks vajalikke asju täis. Seda tuli joostes ühe käega kinni hoida, sest muidu oleks see õlal liiga palju hüplema hakanud ja ilmselt alatihti ka õlalt maha vajunud.

Ega mul kiiret olnud. Sest ega jooks ööbimispaika käinud aja peale. Õhtud on ju juuli keskel nagunii pikalt valged. Ent seda peab ütlema küll, et ega ma nii pikki maid, üle 20 km, eales jooksnud ei olnud. Vaatan praegu toonasest treeningupäevikust, et tolle aasta juunis oli mul kõige pikem jooksutrenn 8 km, lisaks tegin kuus trenni, mille pikkus oli 7 km. Kokku jooksin juunis 85 km (ei, siin ei ole trükiviga!), lisaks kahel korral ühe 400 meetri lõigu ning tegin kaasa kuus võistlust (näiteks Tartu meistrivõistlustel 800 meetris 2.00,9ga 4. koht). Päevik ütleb, et aktiivset treeninguaega kogunes juunikuuga seitse tundi ja viis minutit.

Aga ega nood tagasihoidlikud näitajad takistanud mul Kärdlast muretult ööbimiskohta joosta. Vaatan praegu päevikust järele, et hoidsin tempot 4.30/km, mis teeks maratoni ajaks 3:09, kui oleksin jätkanud. Ja mäletan, et jätkata võinuks, sest, nagu ütlesin, polnud too jooks mulle trenn, ammugi mitte võistlus, vaid lihtsalt liikumine ööbimispaika, ja 4.30/km kiiruse hoidmine teksapükstes, suur kott õlal, ei olnud mingi pingutus ega probleem. Loomulikult ei olnud mul kaasas mingit joogipudelit, rääkimata energiageelidest-batoonidest, ja söönud olin ilmselt viimati Tallinnas ennelõunal, sest kes siis Kärdlas nõukaajal nädalavahetusel õhtupoolikul kusagilt süüa sai. Huvitaval kombel leian treeningupäevikust ka randmelt loetud pulsinäidu vahetult peale ööbimispaika jõudmist – ainult 145.

Ometi ei pea ma toda logistikajooksu mingiks kangelasteoks. Ma olin selle täiesti unustanud, ei oleks hakanud seda meenutamagi, kui mitte nüüdsete maratoni nimel treenijate ja maratoni läbijate enda heroiseerimine poleks toda jooksu meelde tuletanud. Seetõttu, arvestades kõiki eelkirjeldatud asjaolusid ja tõsiasju, on mul väga raske aru saada, miks arvavad sajad ja sajad, et kui nad läbivad maratoni keskmise kiirusega 5 min/km (vabandust, tegelikult on selliseid 3:30 tempo hoidjaid siiski vähe, pigem on enamik ikka 5.30-6.00/km hoidjad), siis on see kuidagi tähistamis- ja kõneväärne. Veelgi enam: mul on tõesti keeruline aru saada, mis raskusi peaks suvalisel treeninud ja enam-vähem normaalkaalus ning 20-40ndates eluaastates inimesel olema hoida pikal võistlusel kiirust alla 5 min/km.

Ja ei, ma ei eelda, et peaksite seda tegema tühja kõhu, ühegi joogisõõmuta, spetsjooksujalatsiteta, teksapükstes ja suurt kotti õlal tassides.

Fotod laupäevaselt Tartu linnamaratonilt. Kõigi fotode autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

70 Kommentaarid:

At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Aasta on 2018. Selliste juttude kohta öeldakse pärismaalastele tihtilugu: näitab pilti või ei usu!

 
At 11:05, Anonymous Anonüümne said...

Kui ei saa aru, siis on viga arusaajas.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, randmelt pulssi lugedes 145...
Lugesid terve minuti jutti?
Tavalisel meetodil loetakse (ja saadakse 145) -
10sek = 24,17 lööki
15sek = 36,25 lööki
20sek = 48,33 lööki
30sek = 72,5 lööki
Uskumatu täpsus ilma pulsikella löömata!
Distantsi pikkust ei tea, nii üle 20km, kuid tempo 4:30 on täpselt arvutatud...
Selline professionaalne sõrme tundlikus ja arvutamise oskus on kadestamist väärt!

Õppige, sitakotid!!

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

11:33, selge, et spetsialist luges terve minuti. Paneks vanad toasussid vahele, et esimesed 15 sek oli pulss 189, 30s 163, 45s 140, ja 60s 89. Keskmine 145.

 
At 11:43, Blogger Priit Pullerits said...

Distantsi tean selle järgi, et hiljem isa autoga Kärdlasse sõites mõõtsin selle üle, ja kuna koguaeg oli teada, siis sealt on lihtne teha tehe, mis annab teada keskmise kilomeetri aja. Isegi kui see kõikus mõni sekund siia-sinna ja ei olnud meetri pealt 1,000 km, ei muuda see suures pildis midagi, sest aeg ja distants olid kokku piisavalt suured, et seal keskmist arvutades tasanduks mingid arvulised kõikumised.

 
At 11:46, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, 11:41, kindlasti ei lugenud nii, nagu pakute. Kui nüüd pingsalt meenutan, siis lugesin kas esimesed 20 või 30 sekundit ja korrutasin siis kahe või kolmega. Igatahes võtsin pulsi kohe pärast lõpetamist, nii tegid toona kõik, usun, et ka hr Valdmaa, sest mingeid pulsikellasid polnud. Aga pulss ei ole siin kõige tähtsam. See on kõige vähem tähtis. Muu on palju olulisem. Aga tollele te ei keskendu, sest teil pole omalt poolt midagi vastu panna. Selle asemel on muidugi lihtsam jaurata mingi mõttetu pulsi üle ja kangutada sellest teema, justnagu sitemat sorti ajakirjandus teeb.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit maga välja. 145 ei jagu 2 ega 3-ga. Aga see pole oluline. Oluline on, et PP teeb reklaami kergete ja libedate suusakde müüjatele ja määrijatele ning 29" ratta putitajatele ja rehvi pumpajatele. Justkui see oleks tähtsam 3-4-5 tunnist jooksurajal. No see on ju tegelikult veel suurem enesepettus oma xx või xxx kohaga suvalisel nn-maratonil.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

No võtab ikka muigama küll.
Loed ja loed ja välja tuleb ju see, et PP on ainuke, kes maratoni ületähtsustab ja mingit uduloori püüab luua, ise seda läbimata.

Päriselus pole selliseid kohanud.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

Tulevad ka oma tudengiaja rännakud bussi- ja rongijaamade vahet koos ilgelt raskete seljakottidega. Tagasi ühikasse rännates oli alati seapraadi ja kartulat kaasas, siis ei tulnud tõttamine jutukski. Nö "tühja vooriga" konverentsile või maale sõites sai väikest seasörki ikka visatud, mitmel korral isegi tempot rehkendatud (mitte treeningpäevikusse, vaid sõidugraafikusse jõudmiseks).

Mitte kudagi ei saanud spordikotiga seasörgist-kiirkõnnist kiiremini, ükstakõik mis pöördeid väänata. Usun, et isegi Mutumba ei võtaks nädalavahetuse varustusega 4:30/kilts välja. Kui helistataks EELK sekretäri kaudu ja katse korraldataks, siis mudugi akkaks uskujaks. Sinnamaani loeks siiramalt Stravast, mis tempoga naise Optima tööle-tagasi viib, oleks aus värk ja saaks vanema nemehena suhestuda kah.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Ma saan aru, et siin on enamikul meestel selle looga tõmmatud nüüd enesehinnang täitsa nulli, millele viitavad ka kibestunud ja võltsüleolekuga kommentaarid. Aga harjuge ära ja leppige sellega! Varem olidki mehed kõvemast puust. Ja et blogipidaja on teiesugustega hoopis teisest klassist, peaks ju ka enamikule ammuilma selge olema.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Katsume siis üheskoos selle hinnangu jälle nullist ülespoole saada :

There is a fascinating school of scientific thought that maintains that how far you run can actually dictate how much sex you get. More specifically, the study concerned suggests that male long-distance runners are more attractive to the ladies than fellas who get out of breath after a 200m huff-and-puff to the corner shop.

Väga õige märkus et varem olid mehed kõvemast puust.
Minge staadionile ja tehke Priidu 30 aasta tagune intervall järgi. Ärge unustage reanimatsioonibrigaadi ligi tellida.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Unustasid lisada et 80 tel oli väike doping ka - isa käest sai keretäie kui intervalli ajad üle 45 hakkasid langema. See oli tubli motivaator. Nii mõnigi mees tõusis selle baasilt vabariigi eliiti.

 
At 14:12, Anonymous Anonüümne said...

13:28, kas te nende faššinatsioonidega olete ära unustanud, et inimliigi mehed on erialast sõltumata kahe minuti asja ajajad. Bioloogi silmis sulavad kõik kesk- ja pikamaajutid nagu ülekuulamislambi vihus. Edasi lugege Novaatorist.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit unustab ka ära, et 80-ndatel jagasid treenerid usinalt punaseid C-viatmiini kapsleid. Mõnikord räägiti miskitest eksperimentidest veel juttugi juurde. Nii põhjaliku treeningpäeviku pidamisel olid treeneri poolt antud nn ohutud toidulisandid samuti tavaline praktika. Isegi kui räägid, et ei tarvitanud, siis võime panna vanad juustud kihlveo vahele, et sa lihtsalt ei mäleta nii tavapärast detaili. Põhimõtteliselt me ei usu kui väidad, et ei kasutanud midagi. See on tavaline hädavale.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

3 kuni 4 tunni vahel läbijate sooritus pole kindlasti mugavussport - tuules tirri lasta või laskumisasendis kükitada ei õnnestu kuidagi.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Omal ajal sai alati laupäeviti joostud taastav jooks 20-30 km pulsiga 110-115, keskmine km 4.30-4.45.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Kurrja ühe kommentaariga pandi küll punktid Padre kapsaaeda -- kahe minuti mehed oleme kõik ja kahe minuti meestest põlvneme. Sellepärast on 800m ka kuninglik ala, et kuningliku kahe minuti auku tulistavad kõik (va Aivar 3.32ga).

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab tasapisi tulema. Mida imet sisaldasid punased ja kollased kapslid kuldsetel 80, ajal mil mehed olid kõvemast puust ja panid paksunaha botastes tuhat ja neli? Eesti spordi kuulsusrikkasse ajalukku kuulub vist Užgorodis joostud vabariigi rekord 2:15, millega jäädi 9 kohale. Vennasvabariikides pandi vitamiini kapsleid suuremal hulgal põske. Konkurents uute potaste järjekorras ei andnud häbeneda. Auväärses eas mehed teavad, milline oli noitel aastatel spordimehe söögilaud, eriti kurb oli olukord vennasvabariikides. Aga näe, maailma konkurentsis pandi tommidele ja hansudele kannaga silmaauku igast positsioonist.
Vikipeedias on eraldi 1982 maailma maratoni edetabel. Maailma 50.mees jooksis 2:13. Ilus vaadata seda tabelit, usa, briti, itaalia ja vene sportlased läbisegi.

 
At 16:16, Blogger Priit Pullerits said...

Veel kord, ja teema lõpetuseks: need, kes ei ole ise nõukaajal elanud ja sporti teinud, ei peaks siin ketrama lapsikuid jutte ehk linnalegende kapslitest ja dopingust Eesti spordis. Kui keegi neid kasutas, siis igal juhul pidi ta tase olema selline, et küündida Liidu tipu lähedale. Allpool ei olnud küll mingit mäkerdamist, sest ei onud mõtet "toita" neid, kes nagunii medaleid tooma ei hakka. Seetõttu saan ka käsi piiblil vanduda ja puhtsüdamlikult öelda: ma ei tea teemast mitte midagi, pole näinud, keegi pole ka pakkunud.
Kui keegi siin dopinguteemat tahab keerutada, siis viibutage oma kaikaga ratturite ja suusatajate suunas ja heitke varju neile, sest need on alad, kus doping nüüdsel (!) ajal ilma teeb ja välja ujub.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Seda jäin minagi vaatama sedasama teaduspõhist kaheminuti kommentaari. Olelusvõitluse algusaegadel peeti kaheminutimeest haledaks maratoonariks. Resultaadi pidi tegema 30 sekundiga, kes üle selle kvaliteedipiiri munelema jäi, sellele kirvega kuklasse ja auku. Aeglased kaheminutimehed tõusid tegijateks postindustriaalses kivisöe kütmise perioodis. Soe tuba andis teatud eelise. Täna on nemadki minevik. Nõnda pole miski ime miks valge mees evolutsiooni finišit silme ees näeb. Kolme tunni sooritus on kabelimats. Mida on Doktor Pullerits meile kõik need aastad rääkinud? Kas jõuab lõpuks kohale?

 
At 17:45, Anonymous C vitamiin said...

Priit kui vannud käsi piiblil, siis tee ka pilt ja pane siia üles, muidu ei usu.

 
At 18:23, Anonymous Anonüümne said...

Raske uskuda PP aastakümnetetagust lugu. Ka mina lapsena läbisin hullult pikkasid vahemaid, enda meelest väga kiiresti. Sõitsin suurtest mägedest suuskadega alla ja üles, olin lausa kangelane.
Nüüd täiskasvanuna vaatan, et küngas, kust alla lasin on mulle pea nabani. Kauged kohad, kus käidud sai, on kõik ilusti koduses Karlovas kõrvaltänavates.

Tõenäoliselt on ka PP mälestustes sama efekt.

Teine variant - ta oli jokkis.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetage ära mehed ei taha uskuda ,et ratturite seas eriti kristlasi on.Piibel on enamus ratturitel pelleris vetsupaberi asemel.

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

‘The observation that endurance-running ability is connected to reproductive potential in men suggests that women in our hunter-gatherer past were able to observe running as a signal for a breeding partner,’ explained Dr Danny Longman, the lead researcher on the study. ‘It was thought that a better hunter would have got more meat, and had a healthier and larger family as a consequence of providing more meat for his family.

Puhas evolutsioon ja rassipõhjalised eelistused. Rohkem liha, rohkem naisi, rohkem seksi, rohkem järglasi. Alguse sai virtsahvt jääaja lõpus ning kulmineerus tänase päevaga. Toonaste võhmameeste tublid järglased ongi meil 1980 ilma teinud kõvemad rekordimehed ja nende järglased tiidrekud, reinud, uljanad ja romanid. Sekka ka ibrahimid.

 
At 20:23, Anonymous Nonoh said...

19.12 sooda oled. Mine pellerisse ja tee pilt oma piiblist. Ära aja täielikku jama. Priit võib aga vabalt tippida oma sõrmega arvutisse piibel.net ja avanevale lehele panna oma kämbla nii, et tekst on loetav ja teha videoselfi koos heliga. Kui ikka ei suuda seda teha ja kardab tagajärgi, siis teame mis ajakirjanikuga on tegu.

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

19.12 on kultimultikas, ibrakimmide ja aliide importbenefiitor-kaasteeneline majandusmugavuslane? selliste kultimultikate 800m jookse vaataks tööl kollektiiviga lõunapausi naerutäiteks ea meelega!

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Kaks viimast esimene foto homo ja teine lammas kes paistab on suure jutuga ainult karjas. Unustage oma hälbed.Saage inimesteks.

 
At 09:42, Blogger AinK said...

Käisin ka eelmine nädalavahetus väljas. Jooksmas ei tohi ju öelda. Nike Zoom Pegasus, palun vabandust. Kitsa õlarihmaga spordikotti ka ei leidnud, palun kergemat karistust. Kilomeetreid tuli ka vaid 18, kodu tuli ennem vastu, ehk halastatakse. Nüüd kõige hullem, keskmine km tempo 4.37, seasörk. Edaspidi võib PP mind s..akotiks kutsuda. Pulssi kah ei mõõtnud.

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

"Priit Pullerits ütles ... Veel kord, ja teema lõpetuseks: need, kes ei ole ise nõukaajal elanud ja sporti teinud, ei peaks siin ketrama lapsikuid jutte ehk linnalegende kapslitest ja dopingust Eesti spordis."
Silmakirjalikus kuubis. Mida sa mees ise teed? Need, kes pole ise maratoni läbinud, ei peaks samuti sellel teemal sõna võtma. Mine arsti juurde ja ravi oma nartsissism välja. Ja sellised on siis Tartu Ülikooli õppejõud, kes õpetavad noortele inimestele, kuidas elama peab?? Pole maratoni läbinud, aga tean sellest kõike!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne arvamusliider said...

Ain, kõva altminek!
Kuid järgmine kord võta end ikka kokku ja püüa paremini. :)
Austusväärse kommentaariumi täistoetus, usun, on sul taga.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

+1 toetus AinK-le. Väärt Noole jõululaupäevajooksupundiga liitumist!

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ain, seepärast sa 4.37 suutsidki, et sul polnud neid koormavaid lisategureid ja puudusi, mis mul olid. Oleks need ka olnud, oleksid raudelt üle viie minuti punninud.

Teistele, kes siin Aini kohe kiitma kukkusid: Ain on samasugune nõukaaja kõvast puust produkt nagu minagi, sellepärast ta üht-teist suudabki. Oleks ta mõni nüüdisaegne, löntsiks ta 5.20ga ja ajaks rinna nii kummi, et FB läheks sellest lõhki.

19:59 lihateooria on muidugi huvitav. Siit saab edasi arendada teooria, miks nüüdisajal lihasuretajad ehk passiivsed, ülekaalulised, mugavad eurooplased on reproduktiivselt nii vähevõimekad. Kui ei usu, et on vähevõimekad, küsige dr Margus Punabilt, tal on hunnikus andmeid, kuidas isegi lääneeuroopa meeste seemnerakud on jäänud nii nõrgaks ja vähevõimekaks, et ei jõua enam joosta ja munaraku seinastki läbi tungida.

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

Tänase Postimehe arvamusküljel lasen auklikuks liikumise Eesti 200:
https://arvamus.postimees.ee/6427410/priit-pullerits-miks-eesti-200-ei-lenda

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

1980ndate vitamiinid ja mineraalid teevad nähtavasti suht Afgaani-sõja laadse meeleolu, inimese mälu hakkav valetamisele ilmselt ajapikku kõvasti vastu töötama, paar väikest mõttelitrit iga päev, 365 päeva aastas, iga aasta, muld vaid pehmendab: ""Depressioon oli nii sügav, et mõtlesin isegi oma elu lõpetamisele." Lisaks kannatab sakslane siiamaani bipolaarse häire ja paranoia käes." (1988 Souli OM kümnevõistluse võitjale tuli alles paar kuud tagasi meelde, mis värk tal nende vitamiinidega oli)

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Padrelt asjalik kirjutis Postimehe arvamusrubriigis. Korralik nätakas. Kiidame heaks. Viimase paragraafi peaks küll kustutama. See veel puuduks et Eesti200 omale esindusnäod ostaks. Ega see neid ei päästaks. Kelle kirjutatud et Eesti200 hariduspoliitika proge? Moskva poliittehnoloogide poolt. See on neil KE ja sotsidega kahe peale. Russki Mir võtab suurelt ette. Nende rahastatud/mõjutatud on KÕIK eesti erakonnad, va ekre.

Eesti rahval pole vaja järjekordset majanduspoliitilist peenhäälestamist vaid valgeid rahvaid purustavas globalismis ellujäämist. Kui briti prantsus ja saksa rahvusriikidena langevad, siis on meilgi pisdets. Need on omakorda sõltuvad usast. Mitte asjata ei hoidnud maailm hinge kinni Kavanaugh asjas. Täna peab Eesti end pookima liitlaseks Poola riigi külge. Homme tuleb niikuinii astuda samme Putini ja õigeusu toe selja taha saamiseks. Eesti rahvas peab loobuma lapsikust saame enne rikkaks, siis vaatame edasi ideest ning individualismist. Ning asuma ennast päästma rahvusena.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

See 5.20 mõnitamine on küll seniilsusest. Vaatasin just üle, kõvad mehed saavad ka kõige säravama medali 9.30-ga. Ainult loll lidub kiiremini ja jääb medalist ilma.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas 11:37 osundab, et nartsismi sümptomid võivad peituda nooruses tarbitud vitamiinides?

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

ERR vahendab pommuudist!! WADA asemel käitles norra koondise arst Petter Olberg PyeongChangis
olümpial koondise dopinguproove oma kätega https://sport.err.ee/867970/bjorgen-pyeongchangi-dopingukontrollist-elasin-vahepeal-hirmus

Rikkad ikka tõllas!

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Spordihullul on täna viimane etapp.

http://www.raitratasepp.ee/

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Kas peab võrdlema võrdlematut? See teeks sama välja kui võrrelda näiteks räppi klassikalise muusikaga - mõlemal omad võlud ja mõlemat saab teha väga hästi, aga oma olemuselt on nad täiesti erinavd.

Olen jooksnud nii 800m jookse staadionil kui ka maratone. 800m joosta ON väga raske, midagi teha ei ole. Pabistan enne 800m jookse hullult, mida ei saa öelda maratonide kohta. Ka maratonid pole kerged, aga need on teistmoodi rasked. Neid ei saa omavahel kuidagi võrrelda. Õige maraton hakkab 30. kilomeetrist, need kes on jooksnud, teavad mida see tähendab. Kes maratoni jooksnud ei ole, ei saagi seda teada. See ei tähenda, et üks või teine vale on. Igaüks tehku seda mis just talle sobib ja lasku ka teistel elada. Kõigile ei saagi sobida ühesugused asjad. Ka ei pea kõik sporti tegema tipptasemel, töö kõrvalt ei olegi see alati võimalik. Aga see ei tähenda ka, et kui tippsporti ei tee, siis sporditegemine ja rahvajooksudel osalemine üldse keelatud oleks. Ka rahvaspordi tasemel võib endale omad eesmärgid püstitada ja nende poole püüelda. Ja õnnelik olla kui omad pisikesed eesmärgid ükskord püütud on, sest ka nende nimel on vaeva nähtud ja ENNAST ületatud. Ja see ei ole ju üldsegi paha. See on kuradi hea.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

See on tõesti imedemaa mis suusatamises ja teatud koondistega, tegelastega toimub.
Dopsiproovi andmist on kirjeldatud küll ja küll. Sportlane ja ametnik, meeste jaoks mees, naiste jaoks naine juuresolekul lasevad sortsu putlisse, kork peale ja valmis. Eesruumi ei lubata kedagi peale proovi kutsutud sportlaste. Mida kuradit asjatab seal norra arst? Mis on tema roll? Ära hoida venelaste provokatsioon? Juhtida Maariti juga? Väga omapärane, vaid arst märkab pragunevaid purke, keegi teine mitte.
Ainuüksi intervjuude põhjal saaks norrakad orki tõmmata. Kas nad on nii ülbed, või milles asi et lasevad sportlastel vabalt laterdada? Nad ju räägivad ennast pidevalt sisse.
Kui palju kisa tõusis Veerpalu nägemisest Otepääl? Karistuse all olev Johaug latras mikrisse et tema teeb koos koondise naistega trenni ja kus oli suusaüldsuse hukkamõist? Mitte perse kuskil.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Mitte spordihull vaid spordiloll. Ajasid papi ja inimesed kaugele maale kokku, et "inimvõimete piiril katsumust" sooritada, kuid jätsid ametniku kutsumata. Mis kasu on esimese inimesena ujudes atlandi ookean ületada kui keegi peale delfi kommentaatorite sellest kangelasteost teada ei saa?
Ei mõista firmasid kes "üliinimliku katsumuse" alla pappi tilgutavad. Selle nimi on kriitikameele puudumine otsustajate poolt. Osta maakoolidele pesapallikurikad raisk kui sul raha üle.
Eesti100 tähistamiseks? Pesueht pakasuuha. Kui mutike koob 100 paari sokke Eesti100 nimel, siis uudist see ei ületa, sest tegu pole üliinimliku katsumusega.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Ilus päev igati tulemas ,kui Eesti saab ühe maailma rekordi oma kontosse.Tuleb töölt tulles igaljuhul poest ka läbi minna.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Guinnessi õllerekordi heal juhul saab. Sihke ringidel tiirutama jäämine pole mingi olümpiaala, et ilmareksi sõna suhu võtta. Eriti siin, kus isegi hobimaratonijooks on eimiski tiitli all.

Mäletate, mis Noolele pärast seitsmevõistluse tulemust öeldi? Mäletate, mis Uiboga kordus? Jah, seitsmevõistlus pole olümpiaala, selle tegija on eikeegi. Misasi siis veel mingi ringidel tiirutaja on, eikeegi kellest keegi veel midagi ei tea kah? Rohkem kui kahest foorumist iitsatuse leiate? Proovisin saksamanni ja inglismanni keeles göögöldada, tutkitki leidsin.

 
At 13:50, Anonymous Anonüümne said...

13:39 katsu vähe peenemat huumorit teha.
Isegi kinessi ahvi-rekordit siit ei tule.

 
At 14:02, Anonymous Tsikli Säga said...

Vaatasin siis, mis see rattassepp teeb: https://deskgram.net/p/1888428002460942955_5789050738

Me ka tavaliselt pärast trenni trehvame naisega poe juures, huvitav kokkusattumus. Ainuke vahe on, et me peame seda nädalavahetuseti ja riigipühadel tegema, reedeti leivaisa ei lase päikesepaistelisel ajal väntama.

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

13:47 kirjutab asja. Ratasepa "maailmarekord" piirdub delfi kommentaariumiga. Mis me Ratasepast? Meie arvates on Kelly Sildaru kuulsamaid eestlasi. Küsige oma sõprade soomlaste, rootslaste, lätlaste leedulaste käest kes on K Sildaru? Või mis soomlased? Isegi omad venelased ei tunne maailmameister Rataseppa. Hea kui Tänakut on kuulnud. Kiigake rus Postimeest. Kus on maailmameister?

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Kaheksasaja rekordimees Urmet Uusorg on 2008.a Rabajooksul seasörkinud 6,3km ajaga 29:52, see on miskid 4:44 min/km. Ju ta metsa ära eksis vmt, aga välistada ei saa paraku ka dekadentlikule nooremale põlvkonnale omast mugavussportimist ja pehmostumist.
Kunagine 1:55 mees ja nüüdne poliitik Rainer Vakra näiteks jooksis sellele eelneval Rabajooksul kenasti pildi taskusse, nii kuis peab. Sotsidega liitumine on aga paraku teinud oma töö ja eelmise aasta sügisjooksu 10K tulemus 48min kanti väljendab hästi mehe muutunud meelsust.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui guugeldada Келли Силдару, läheb ekraan kirjuks. 'раит ратасепп' annab delfit ja postumeest. Aga üks seber раидуl idas ikkagi kah paistab olevat - Владимир Волошин. Läänest ja Põhjast ei leidnd tuhkagi.

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Ratasepa ala teeb eriliseks see ,et vaim sellisel ettevõtmisel vastu peab ja kui seda tehakse kiireima ajaga siis see on boonus.Lihtinimene pooks end 5ndal päeval kuskil rattaraja kõrval oksa.Sama saatus ,mis Jaapani jooksu munkadega,nendest enamusega.Loodame et Ratasep lõpetab õigel ajal ära.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Vaatsin kah Rabasea- ja Tallinnamaratonipõrsajooksu protokolle. Mitu 1:49-1:52 meest oli sees. Mõni ei häbene üldse -- üks päev jookseb 10km 34min, teine päev 48 min, kolmas päev hoopis maratonidistantsi ära lonkida. Ilmselt julgeb ka õhtul sauna minnes häbita korgi lahti teha. Kõvapehme värk!

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Padre on suuteline kirjutama suuremalt kui tühjast Eesti200 ja teistest vabakonnatüüpi "sõpruskondadest", kelle tegevusraadius piirdub tuleme kokku ja teeme nutika maksuskeemi mis lahendab me suuremad mured. Palju suuremad teemad vajavad meie tillukeses ühiskonnas lahti kirjutamist kui suvaline maksusüsteemi algatus.
Väga märgiline on tänases Postimehes ema murekiri poiss on LIIGA militaarhuviline!!?? Joonistab tanki ja mängib püstoliga. Mis tast tulevikus saab?
GIGANTNE TÖÖ on tegemata eesti rahva harimisel teemal omariiklus, misasi on riiklik iseolemine tänases ressursipuuduses vaevlevas maailmas. Mitte ainult venelased, vaid ka hiinlased, indialased ja araablased noolivad parasvöötme metsasid, põldusid, vett. Kui eesti emade poegadest kasvavad arstid, advokaadid, kinnisvaramaaklerid, siis kelle pojad peavad ohvitseride ja reameestena sahvrit, aita ja piiri kaitsma? Droonid kaitsevad vä? Ka siis kui miljonid pakistanlased liikvele lähevad?
Süü, et meie ühiskondlik arvamus ikka veel nii infantiilne on peitub nõukajas, kus eesti piiri kaitsesid tšurkad ja hilisem propaganda, mis andis mõista, et kui häda käes küll siis alabama farmeri poeg tuleb ja oma musklis käsivarre eesti rahvuse kaitseks ette paneb. Siit edasi ülinaiivne arvamus Nato artikkel viiest. Jumal jumal vaadake maakaarti! Baltikumi traagika on olla Moskva ja Peterburgi naaber. Kas saksa ja hollandi poiste emad on tõesti nii rumalad, et saadavad oma pojad raske raketitule alla maalt merelt ja õhust?
Jaa, väikerahva kultuur ja elu on ilus ja unikaalne, seda oleks tore kaitsta ja säilitada. Kaua püsib meie emades isades arvamus et võõrad rahvad saadavad oma lapsed meid kaitsma?
Soomlased käisid meie teatrit ja balletti imetlemas. Nende endi oma oli kehvem. Miks? Sest pool balleti ja rahvatantsu arendamise rahast läks riigikaitse, sõjaks valmistumise alla. Eesti ühiskond on ikka veel arvamusel et teeme kaunist kultuuri, sõna võidab võõra väe. Unenäos sul võidab. Maksame oma kirjanikele ja purkisittujatele kunstnikupalka. Kõrgharidus, teadus vajub sellest hoolimata inglisekeelseks, põhiharidus korruptsiooni tõttu venekeelseks, emad isad panevad eesti kunstnikupalgale vaatamata oma lastele võõrkeelsed nimed.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Oh, siin on täitsa kuum. Võtame kasvõi viimase 15:54 ja lisame nimekirja reformistliku au ja südametunnistuse plaani surrokaatemanduse arendamise kohta ja küsime, et kas need olidki need, kes Eestit 17 aastat vedasid? Ai ai. Ja siis see japside maratonjalutamise teema. Traditsioon on iidamast aadamast ja jänkidelt said tappa aga jäid iseseisvaks, sest kõik olid nõus nende supermunkade moodi kannatama. Eestis pole teada ühtegi mainimisväärset traditsooni peale kuulujutu puhumise ja naabri peale valekaebamise, mis pole muidugi eestlastele ainuomane. Ja ka oleme elus. Seega pehmed väärtused aitavad edasi rasketel aegadel. Ja mitte kedagi ei koti 1.55. Vot see on müstika. Miks promoda 1.55-te kui sellest rahva eluspüsimiseks igasugune väärtus puudub? Selle tõeline väärtus püsibki mõttetusena jutu ketramises, et rahvas ei tegeleks eksistensiaalselt oluliste probleemidega.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Suure raha liigutaja, maailmaklassi bisnisguru Baiba RB Rubesa teeb järgmise käigu. Rahvusliku frondi juht kindral Priit PB Pullerits pole oma viimast sõna veel öelnud. Oodake ja värisege!

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti tõesti, päris kuum. Vaidlen emotsionaalselt pinnalt vastu, 1.55 on tegelikult rahva eluspüsimiseks vägagi oluline, see on sümbol, see on meem. See on geneoapoteoos, see on keskmine aeg, mis kulub kõvemal eesti mehel rahvusliku eksistentsi jätkamiseks, see on alati suurem kui igati tubli 38. Mida me tahame 3+ tunni dialektikast? Ära kuivab ju. Prepareeri kalkapaberi lehtede vahele ja vii Eesti Rahva Muinasmuuseumisse.

 
At 16:38, Blogger Priit Pullerits said...

Väga südamest tulev ja ausa murega sõnavõtt, 15:54. Kiitus!

Ja mis kuradi surrogaatemadus, 16:16! Kas me siis tõesti oleme unustanud, et selline asi on Eestis karistatav? Vaadake karistusseadustikku, seda maksab ikka meelde tuletada endale, et liberalismust teenides paragrahvi alla ei läheks. Tsiteerin:
§ 132. Ebaseaduslik asendusemadus. Võõra munaraku või sellest valmistatud inimloote ülekandmise eest naisele, kelle kohta on teada, et ta kavatseb sellest arenenud lapse pärast sündi ära anda, - karistatakse rahalise karistusega.
Vott, Taivo ja mis too teine oligi!

Aga oot-oot, 14:25, kust te selle Vakra 1.55 võtate??? Lugege minu intervjuud temaga jaanuarist 2014, seal räägib ta oma sportimistest nii:

Enamasti olen suutnud oma sportlikku entusiasmi mõistusega piirata, aga mõningaid kõrvalepõikeid sellest olen pärast 2007. aastat siiski teinud. Eelmine aasta, kui kraadiklaas näitas 27 kraadi, jooksin elus esimest korda Hiiumaal maratoni. Seadsime sõpradega, kellega aitasime eelmisel päeval suvila ehitusel kraavi kaevata, eesmärgi, et jookseme alla nelja tunni. Esimesed 20 km rääkisime juttu ja anekdoote, mind hoiti tagasi, et muidu saan «haamri». Aga igavaks läks nii aeglaselt sörkida. Distantsi teisel poolel hakkasin kiiremini jooksma. Vaatasin, et olen spordimees ja «haamrit» ei saagi. Kuni 36. kilomeetril tuli ära. Tegin viis kõnnisammu. Aga kui oled 36 km ära jooksnud, tuleb lõpuni minna, kas või roomates. Sain aja 3:47. Sõbrad kustusid kuumas ja jooksid 4:40.
Tallinna eelmisel sügisjooksul läbisin 10 km 39 minutiga. Pärast seda andis organism peaaegu kuu aega tunda, et see oli maksimumilähedane pingutus.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits! Teile ja meile on kott pähe tõmmatud. Eesti seadus on seal, kus kass pissil käib. Eesti seadustest on Varro Vooglaiu FB seinal ja Objektiivis surrogaatemaduse teemaga seoses väga asjalik keskustelu. Kui homode abiellumine, surrogaatlus, etc on lubatud Washingtonis, Brüsselis, ehk meie valgete liitlaste juures, siis laseb eesti seadusesilm püksid rebadele. Ehk liberalismuse toodud jubedused nagu inimkaubandus, orjus, emakate rent, laste müümine tilguvad meile demokraatlikust läänest läbi nii mis soriseb. Aga Tiit Madissoni kui suurima ohu omariiklusele arreteerime esimeses järjekorras!

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas kell 17:03 on propa-agentuurides veel päevane vahetus või juba õhtused kollid eetrisse lastud? Kuus tühja rida,mitte ühtegi sõna suusast ja spordist, aga pool paremäärmuslaste agendast juba jälle läbi lapatud.

1.07.2004 Haapsalu staadion
M 800m
1 Ergo Leibak TÜASK 1.53,05
5 Rainer Vakra Pirita 1.56,40
Raigo Vakra Tln Kalev DNF

Naistest jooksis tol võistlusel muide Jekaterina Duman aja Pulleritsu auku - 2:14,00.

Vakra on isegi Gustav Sule memoriaalile peale saanud. Kümme aastat pärast seda varastatakse Vakra tagant, koguni intervjuu ajal rahakott.

 
At 18:57, Blogger Priit Pullerits said...

Hehh, mina olen ka Sule memoriaalil 800 m jooksnud. Ja mitte ainult - ma võitsin selle!

17:03 pole mingi paremäärmusluse propaganda, vaid kaine lahang, mis liberaaldemokraatias toimub. Emaka rent ja laste tootmine ja ostmine ning emast lahutamine - ainult liberalismusest pimestatu ei suuda näha, kui rõlge see on. Lääs on omadega moraalselt perses mis perses. You can quote me on that!

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

Padrelt kategooriline kommentaar 18:57
Lääs on omadega väga moraalselt perses. USAs kannavad valged naised tänaval plakatit
To end white supremacy, we must kill white people. Nende endi meelest on asi õige. Prantsuse mehed kavatsesid perekonnaga emigreeruda, nad ei näe enda tulevikku Prantsusmaal. Nad ei julge tänavale protestima minna, noorte moslemite käest saab karmilt üle kurgi.
Selles valguses on eestlaste ind eurooplaseks saada, lääne väärtusruumi osa olla väga obstsöönne.
Inimhingede arhitektid on valmis saanud situatsiooni kus lääne valged teevad moraalset ja vaimset harakiri.
Kõige kõvem popp on räpilaul. Räpp on originaalis mustade getoinimeste protestilaul. Tahad olla valge poplaulja? Laula räppi, siis oled. Perse võdistamine on džunglinaiste traditsiooniline pulmakutse. Täna võdistavad sotsiaalmeedias perset valgete rikaste vanemate teismelised tütred. Kõik on õige, no problem.
Suur pilt on see et Fukuyama lubas kommunismi kokkuvarisemise järel tsivilisatsioonide sõda. Pärast 9/11 saigi lubatu tõeks. Obama aktiviseeris rasside sõja. Ameerikas pulbitses see kaane all kogu aeg. Euroopas näeme põlisrahvuste vastast sõda. Sakslased on tegelikult tublid rahvuslased, kuna nad on suurrahvas, siis lausa šovinistid. Ometi on nad pekstud nii moraalselt kui vaimselt murumadalaks. Vaimsele pressile lisatakse füüsiline. Ei saa sakslane hakkama, ammugi ei saa moraalne orjapõlvlane eestlane hakkama.

Me võime isekeskis arvata, et kui valge rassi vastane sõda kibedaks läheb, siis võtame kokku ja paneme vastu. Sittagi! Kas arvate et britid ei näinud mis nende maal sünnib? Muidugi nägid ja said aru. Ometi nemad, kogu maailma koloniseerinud sõjakas rahvas ei suutnud midagi enda kaitseks teha.
Mida suudame meie eestlased? Meil puudub enda eest seismise vaimne kogemus, julgus, otsustavus. 1918 on liiga kauge minevik. Afganistan, Iraak, Mali, seal kanname sõjasulastena peremehe varustust.
Kus kelle juures käis vaibal THI? Veel haledam on Kersti taidlemine ukrainas. Meid on haledalt lõksu püütud artikkel5 müüdiga. Ütlete et meil ei olegi teist valikut?

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

See Rainer Vakra 1:55,17 on väidetavalt 16.06.2002.a-l Tallinnas (EMV) joostud ja pärineb allikast: http://www.kergejoustik.ee/content/public/eesti_2002_oktoober.pdf

Poliitik Vakra tippmarki praegusest EKJL-i edetabelist ei leia, võib olla on mõnes paberist aastaraamatus olemas. Küll on aga edetabelis väikevend Raigo 1.52,28 ja isa Andres 1.50,1. Lisaks veel ema Lea (Griffel, 2.06,9, 13.) ning vanaema Milvigi on 400m-s Eesti meistriks tulnud. Puhas geenivärk sel Raineril siis.


 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

15:54 Kui eesti emade poegadest kasvavad arstid, advokaadid, kinnisvaramaaklerid, siis kelle pojad peavad ohvitseride ja reameestena sahvrit, aita ja piiri kaitsma? Droonid kaitsevad vä? Just nimelt droonid.Pole ohtlikuma relva,relva osa kui see lennumasin kaasajal.Odav,raske tabada,raske märgata,rünnaku puhul ei sea ohtu ründajat.Tsiivil kasutuses võimatu tabada omaniku.Ei hakka fantaseerimagi mida kurja sellega korda saab saata.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kui hästi hoitakse meid kursis Norra suusatajate igapäevase eluga. Pruugib vaid norrakatel oma kohalikus meedias üles astuda, kui koheselt tõlgib Postimees täpselt sõnasõnalt loo meilegi lugemiseks. Septembris kuulsime infot juba pensionil oleva M Björgeni elust-olust. Täna on intrigeeriva pealkirjaga lugu Johaugist teemal kuidas kedagi usaldada ei tohi, isegi oma treenerit arsti mitte. Sportlane hakkab ise vaatama mida süüa ja kuidas istuda astuda. Kõrvalepõikena mainiks, et M Björgen küll usaldas oma arsti, isegi pissiproovi käisid koos andmas. Kuidas siis ikkagi aru saada? Meile on räägitud et tänapäeva tippsport see on tiimitöö, trenni tehakse ja puhatakse teaduslikult, doktorikraadiga nõunikud annavad igaüks oma spetsialiteedi alast nõu.
Northugi ei tahetud koondisse võtta kui mees elas ja treenis väljaspool koondise ülemuste käeulatust, ehk siis ei usaldanud õppinud spetsialiste. Theresele on nähtavasti lubatud rohkem kui teistele norra spordipoistele - tüdrukule. Või kuidas sellest enesekiitmise purskest aru saada? Täitsa ise hakkab kontrollima et kotlett klenbuterooli ei sisalda.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

...Ja kui seda kotti ei oleks siis olnud, siis oleks ju tempo olnuks palju kiirem ja meie ainus ja kõige kiirem jooksumees oleks juba sel Hiiuma teel eesti maratoni rekordi viinud 2:01-ni ja ...No krt. küll!! Kuidas mõnel ikka katus sõidab!

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on sihilikult siinset lugejaskonda tillist tirinud. Kärdlast Laukale mööda Ristna teed on ei vähem ega rohkem kui 18 km. Räme tüng siin rahvale tehtud. Uskumatu jutt -"üle 20 km-i".

 
At 08:29, Anonymous Anonüümne said...

Kas nüüd eksitanud aga enesegi 80-ndate stammringide (toonase rattaspidokaga mõõdetud) pikkused on tagantjärele osutunud tunduvalt lühemateks :)
Ja loomulikult toonased randmelt mõõdetud trennipulsid on võrreldavad üksnes omavahel-tegelikkusest on need kaugel -pulss tuleb juba esimese 5 sekundiga märgatavalt alla .

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Padre oleks New Jersey asemel Tallinna vene treenerite käe alla tulema. Aasta karmi treeningut ja poolmaratoni 1:06 oleks reaalsus olnud. Järgmisel talvel 3 nädalat Kislovodski lõunalaagrit ja Olomouci poolmaratoni 1:04 oleks pikalt eesti tippmargina püsinud.

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Keskmaajooksjad jooksevad sageli nädalalõpu taastava iseloomuga jooksu 20-30 km. Seda fakti ei tasuks isegi mainida, kui siinkohal osad teevad sellest märkimisväärse saavutuse.

 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Selles põhjus ongi miks meie keskmaajooksjad 1.51 tasemele jäävad. Coe ei jooksnud kunagi pikemat kui 6km. Noor Padre kaugemale kui 8km. Kuna intervalle polnud aega joosta siis jäi potentsiaalne 1.45 saavutamata.

 
At 19:48, Blogger Andres P said...

Paljudel maratoni( või hoia selle eest et veel pikema maa) jooksajatel on jumala pohlad, kui palju seda heroiseeritakse. Kui minu pere ja sõbrad leiavad, et see oli üks vinge saavutus siis on see lihtsalt lisatore. Sul võib kodus naine kiita Sind ka selle eest, et prügiämbri välja viisid, heroiseerimine? Täna ei teadnud üle 200 inimese midagi liigsest heroiseerimisest ja läbisid kuldses Kõrvemaa looduses Eestimaa kohta nõudlikul rajal pea 43 km. Ma olen 100% veendunud, et ettevalmistus ja läbimine oli nende tervisele kasulikum, kui staadionil 800m lajatada, oksendada ja selles vanuses potentsiaalseid südareid saada.
Iga asi omas vanuses ja oma võimekustüübi juures.

 

Postita kommentaar

<< Esileht