esmaspäev, november 01, 2021

Pullerits: Kuidas olematu treeningu pealt võistlusi võita?

Eesti spordiajaloo arhiivist ilmus välja huvitav foto. See on 13. septembrist 1983. Vasakul seisab 47-aastane Eino Ojastu, kes pani välja karika Tartu parimale noorele 400 meeri jooksjale. Ma ei olnud 400 meetri jooksja. Ma ei olnud tollal ka 800 meetri jooksja. Olin Tartu Ülikooli esimese kursuse ajakirjandustudeng, kes ei käinud veel kergejõustikutrennis ega olnud seal kunagi käinudki. Seepärast, nagu mäletan, arvaski Gunnar Vaht, kes pildil seisab pjedestaali teisel astmel, et tema selle jooksu Tamme staadionil võidab.

Aga ei võitnud. Ja selle üle, nagu pildilt näha, ta rõõmus ei ole. Võitis tollal suvaline noormees Priit Pullerits, kes sügiseselt jahedas ilmas viletsal ja ebaühtlasel kummiplaatidest rajal läbis staadioniringi 53,2ga.Vaht kaotas teisena tervelt 1,2 sekundit. Kolmanda koha sai Taso Tooming.

Tähelepanuväärne on noorte spordimeeste varustus. Sest kellelgi pole seljas ega jalas midagi tähelepanuväärset. Selline oli tolle aja tegelikkus, kuid ega keegi selle üle kurtnud. Nüüd on varustus kordades parem, osta mida tahad, aga neid noormehi, kes absoluutselt treenimata 400 meetrit 53 sekundi algusse jookseks, vist ei leidu. (Paar nädalat hiljem, veelgi suuremas ja sügavamas sügises, jooksin TÜ staadionil 400 meetrit 52,6ga.)

Mõned päevad enne 400 meetri jooksu Tamme staadionil olin Tallinnas Komsomoli staadionil jooksnud 800 meetrit 2.03,7ga. (Võitis Valdek Apivala 1.54,5ga.) Mõned päevad hiljem jooksin sealsamas staadionil 800 meetrit 2.01,6ga ja tulin kõigile üllatuseks spordiühingu Kalev noortemeistriks. (Ivar Kompus tegi minu püüdmiseks marulise lõpu, aga kaks kümnendikku jäi puudu; tegin soolojooksu.)

Pärast neid jookse mõtlesin, et teeks veidi trenni ka. Pisut tegingi, Heiti Annus juhendas. Umbes paarkümmend kilomeetrit kuus. Õppimine oli tähtsam. Et kõik oleks ikka viied. See andis kõrgendatud stipi, 50 rubla, ja sportlik hasart tekkis ka, et miks mitte teha õppetööd maksimumi peale. Talvel tulin TÜ hallis Kalevi noorte sisemeistriks 600 meetri jooksus 1.29,4ga, kevadel TRÜ meistriks 400 meetri jooksus ja Tartu meistriks 800 meetri jooksus. Eesti juunioride meistrivõistlustel jäin Komsomoli staadionil 800 meetri jooksus 1.58,5ga kuuendaks. Neljandast kohast jäi puudu kaks kümnendikku. Võitis Eero Tõnuri 1.52,7ga, Apivala kaotas talle kahe kümnendikuga.

Oleks ma tollal sportimisest pooltki nii palju teadnud, nagu praegu, ja oleks ma sportimist veidigi varem pisutki tõsisemalt hakanud võtma, oleks paljud protokollid ilmselt teistsugused. Kuid ega need selletagi väga koledad ole.

Foto leitud internetist, aga kust, enam ei mäleta. Kui keegi originaali üles leiab, palun andke teada, saan pildi päritolu korrektselt viidata!

40 Kommentaarid:

At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

Pärastlõunal uinakut tehes nägin veidrat und, kuidas võita hanketa mitu miljonit riigi raha. Elanud kord üks koheva sabaga ärimees, kes müüs tõrupulkasid. Tema naine oli tubli orav, kes heades suhetes ühe teise oravatega. Üks oravaemand, kelle vastutusalas oli kogu metsarahva harimine, mõtles ühel päeval, et tõrupulgad võiks loomalastele ninna toppida. Turul oli tõrupulkasid mitmeid, ka koprad, kährikud ja mitmed teised neid tootsid, aga hanget ei tehtud, vaid telliti mitme miljoni eest tõrupulkasid teise orava mehelt.
Ärgates mõtlesin, et meenutab olukorda ühes riigis. Peremees ehk uurib ja kirjutab, kas on juhuslikke kokkusattumusi unenäo ja päriselu vahel.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas see uni jokk ei ole või? Oravad on sellised ilusad loomad kui nad liiga julgeks ja suureks ei muutu. Soojas Washingtonis Valge Maja juures on oravad eriti pirakad ja jalutavad rahulikult üle varvaste. Siin aga närivad nad sooja saamiseks augud soojustusvilla või penosse nii, et tuul tõmbab. Ainuke võimalus on nad ära peletada. Enam pole ju viisakas neid lõksu püüda ja karvkatet lihakerelt maha nülgida. Mingid loomakaitsjad on kõva lobi pikalt teinud. Üldiselt on nii, et kriisi on vaja ikkagi närilistele selleks, et neil oleks rohkem ettekäändeid soojustussüsteemi pugemiseks ja seal oma pesade laiendamiseks. Tõrupullga äri on selle kõrval kommiraha.

 
At 23:02, Anonymous Anonüümne said...

Vaht paistab korralik loikam olema, kui taolisel jalgades jõudu oleks...
Priit, kuidas valik 400m vs 800m tuli?
Kas kooliajal kellelegi treenerile tulemused silma ei jäänud?

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu jooksud on joostud. Oleks omal ajal mõistust olnud vigastused korralikult välja ravida, siis silkaks mees praegugi veel nagu noor sälg. Kõigi vaxitute rõõmuks paneme midagi teemasse kah . https://lounaeestlane.ee/jarjest-enam-tuleb-eestis-teateid-kuidas-kahe-doosiga-vaktsineeritud-haigestuvad-raskelt/?fbclid=IwAR2PtsvJ41KRP-p7_a9fYrERDfF6LMbQyPGpDsbIrOcX5Mme32nxiNa5deU

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Oravad on targad loomad. Kirvega noid ei püüa. Pead usalduse võitma, ühel päeval üks tõru, siis teeskled mõni aeg ükskõikset, siis jälle tõru või paar. Loom tuleb lähemale, mingi side on loodud. Siis tuleb toita, toita, toita. Sa mõtled, kuhu taoline väike raibe neid tõrusid viib, meeletult on materjali läinud. Ja siis, kui teine haarab juba peo pealt ja ta on sul juba kotis, tõmba vaid kotisuu koomale, siis sa murdud tolle kenaduse ees, kes on su tõruvaesustanud...ja lased tal minna.
Noid vähetuntud tootja väheste siltidega testreid hakkame me veel kiitma kui koroonamurdjaid, millega me vabaduse tagasi saime. Müts jälle silmil.

 
At 08:52, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 23:02, 800 m jooks meeldis lihtsalt rohkem ja tundus, et sobib paremini. 400 m jaoks polnud mul piisavalt kiirust. 800 m on kannatamise ala ja kannatada ma suutsin.

Jäin küll silma, Heiti Annus kutsus mind korduvalt trenni, aga oli muid asjatoimetamisi, mis ette tulid.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Ehkem peaks rääkima preili Kontaveidist? Ootaks et postimees patraks vähem latvalast mäkkisest rovaperast (põdrad ei ole eestlase sugulased) adamost neivillest kalev cramost ja manchesterist. Hea Padre millal eksklusiivne intervjuu tuleb? Ja loodetavasti mitte mikko latvalaga.

 
At 12:32, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 12:05, eile võtsin ühendust, ent praegu on väga kiired ja pingeelised ajad, mistõttu pikema intervjuu andmine ei ole võimalik, kuid pärast Mehhiko turniiri - siis on lootust.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Tubli Priit, ja et oleks väga ekslusiivne, ikkagi tennisetaeva kõige kuumem täht ja tulisem staar. Paneme sulle südamele.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks Anetti inteka asemel, mida tuleb niigi uksest aknast, küsitleda venelasest treenerit. Mida imet ta tüdrukuga on teinud, lisaks venelaste osale hetke maailma tipptennises. Aeg näitab, et treenereid pikalt ametis ei püsi. Ehk jõuab hetke tabada ja mehe mõtteid teada saada. Siin tuleb mängu ka PP tugevus võrreldes nooremate kolleegidega - vene keele oskus. See on suur asi eheda tulemuse saavutamiseks.

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits valmistu hoolega. Tom Priori soeng lase lõigata enne kui Anettiga kohtud.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Kui Anett peaks võtma Priidu jutule, siis võiks intervjuu lähtepunktiks võtta Priidu postituse 28. aprillist 2016 ning sellest eelkõige tõdemuse, et tipptennisisti elu on tüütu ja tühine.

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

Ennast kiitmast ma ei väsi ...

 
At 18:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 18:36, Anonymous Anonüümne said...

Kulla mees, ära siia enam kirjuta.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Kulla mees kirjuta ikka, sest see on üks targemaid kirjutisi mida ma viimasel ajal üldse lugenud olen. Hea lugemine vahelduseks koroonamängudele ja ausalt öeldes on Pullerits oma 800 meetri jooksudest juba nii palju heiatanud, et me kõik teame neid aegasid ja lugusid juba peast

 
At 19:44, Anonymous Anonüümne said...

Ülo Kiple elab. Ausalt las kigiseb edasi, sihuke lõõgastav paskvill. Sa Priit peaksid oma 800-st ükskord lahti laskma, me talume seda ainult lugupidamisest Suure Kumiiri vastu.

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Ei las olla Priidu 800 on meie kõigi eetos, meie krestomaatia, lugu mida isalt pojale ja pojapojale jutustada. Kas teate paalju Talts tõstis ja Kanter viskas? Ei tea. Aga Priidu võite ja aegasid teame igast asendist.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Hea ajalootund Priidult. Mees metsast tuleb ja võidab. Kus need talendid täna on ja kuidas neid leida. Kas täna noorte esimese kursuse ajakirjanikehakatiste hulgast mõni üldse jaksab joosta 800m täie valuga. Lp õppejõud vast oskaks silma järgi hinnata milline potentsiaal on tudengites peidus. Priit kas kahju pole v'ibolla oleksid LA Olümipal olnud 1984, ja 1988 Soul-is. Mingi kõva NL dopingu najal ka v'ibolla olümpiavõitjaks tulnud. Aga ajakirjanikuna me Sind ei tunneks ja need olümpiavõidud oleksid ka unustuse h'lma vajunud. Ainult 20.augustil oleksid sangarina korra ekraanilt läbi jooksnud. Aegaajalt annaksid m'ne intervjuu tähtpäevadel, hurjutaksid tänapäeva pehmosid jne.aga vot ise ei saaks väga kirjutada kuhugi et teenida.
Olümpiav'itja versus tunnustatud ajakirjanik - kas tegid ikka 'ige valiku?

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Ei Priidule ei sobi ühekordse finaaliga suur tulemus, tema tahab elu l'puni nagu massohhist
ikka paremaid kirjutisi treida ja latti iga kord kõrgemale panna. Ja kes kuulab olümipavõitjat ja kellest tal mida vormida on. Aga 10-25 aasta pärast on terve plejaad ajakirjanikke kes saavad öelda - mina Pulleritsu ajakirjanduskooliga ajakirjanik...

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, oleks sa sportimisest pooltki juuniori a nii palju teadnud kui täna, küll oleks alles pannud. Aga miks sa siis täna vähemalt seeniorite hulgas ei pane selliste eeldustega? Ah jaa, tervis ei luba. Joosta ei kannata juba ammu ja nüüd enam isegi mitte rattaga sõita. No ja milles siis see suur sporditarkus seisneb kui aastatega tegelikult midagi saavutamata oled suutnud ennast lihtsalt ära lõhkuda?

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Selles tarkus ongi, et sport ei anna tervist vaid tervisest pakatavale elule värvi. Spordis on äge see, et taset märkivat keppi pole vaja kergitada vaid soorituse lihvimisel tõuseb kepp ise! Tegelikult on nii iga alaga mida järjekindlalt teha. Ühel hetkel tekivad ka jüngrid ja nende arvukus kasvab koos kepi kerkimisega. Päris homo värk või mis?

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis sa oled saavutanud, 22:23? Pole sul isegi nime. Ainult kõvatad siin. Kees selliselt kõvatavad? Need, kel millestki väga puudu. Siin on kaks võimalus: kas oled elus ise ebaõnnestunud ja kibestunud või lihtsalt seksuaalselt rahuldamata. Need, kel kõik korras, neil ei ole vaja tulla teisi maha tehes ennast upitama. Ebameeldiv inimene oled, taevale tänu, et sinusugust ei tunne. Sa mürgitad teisi. Aga tegelikult oled ise mürki täis.

 
At 08:49, Blogger Priit Pullerits said...

Sellele, kes eile kella poole seitsme ajal õhtul siia pikad traktaadid kopeeris - palun kasutage nende asjade levitamiseks oma kanaleid, see siin on spordiblogi, mitte ravitsejate foorum. Usun, et ravitsejate ja tervendajate platvorme on Eestis küllaga, kus saate sõna võtta. Siin ei ole selleks paslik koht. Mina ju ei käi ravitsejate ja tervendajate kokkusaamiskohtades 800 meetri jooksust, Moabi rattasõidust või Tartu maratonist kirjutamas.

20:22 - jah, nii on, et Eestis on väga, väga palju neid, kellele olen jaganud ajakirjaniku õpetust. See töö algas 1991 algusest. Nii et 30 aastat juba. See nimekiri läheks siin väga pikaks, aga algab see näiteks Tarmo Vahteri, Andrus Kivirähki, Väino Koorbergi ja paljude teistega ning lõpeb nendega, kelle nimesid tänapäeval te veel väga ei tea, kuid saate teadma tulevikus.

20:15, LA OMil poleks kindlasti võistelnud, Soulis ka mitte, nagu ka mitte Barcelonas. Aga alla 1.50 oleksin kindlasti jooksnud, kui oleksin varem treenima hakanud ning lapsepõlves baasi alla saanud. Mul oli isegi omajagu kiirust, aga kui seda õiges eas ei arenda, siis hiljem seda tasa ei tee.

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Delfis on 21:10 pool unenäost vilksamisi olemas. Aga ajakirjanik on laisk, ta ei viitsi äriregistrist infot otsida. Siis ta näeks, et oravabikaasa on olnud ettevõtte juhtorgani liige paar aastat tagasi. See on oravaid raputab skandaal ja Repsi pättused selle kõrval köömes.

 
At 09:26, Anonymous Anonüümne said...

Kivirähk hakkab juba ära vajuma, tuleks kordusõppusele kutsuda. Juur, Otepää kuplite vahelt pärit mehena, veel jaksab Rahva Oma Kaitse rinnet hoida.

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Mehed tõmmake homojutud koomale. Anett vaatab ja ei tule intervjuule. Pärast võib kuselõhnaseid nahkpükse edasi krabistada.

 
At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Hääletage Anetti löök kuu parimaks, nahkpüksid sitakotid.
https://www.wtatennis.com/news/2327269/vote-october-2021-singles-shot-of-the-month

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

3.nov 2021
Navratilova’s take: "By far, the hottest player on the tour past four months. Clearly [coach] Dmitry Tursunov has made a huge difference for her. She just seems to be more free. More flair, more freedom. She doesn’t feel as restricted with her game. They’ve really jelled together. I think she’s going to win the tournament."

 
At 18:49, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme nii, et tennise vaatamine ajab pea ringi käima. Ja naiste tennises on vaadata ainult tulemust mitte vorstilati keetmise protsessi. Samas Anett on igavesti tubli. Aga loeb siiski ainult tulemus. Hea, et Anett on saanud purjed tuult täis. Andku aga minna. Kas sellest ka miskit lugeda oleks ilma treeningprotsessis osalemata on väääga kahtlane. Tahaks neid ilusaid lookesi kus trimmis ajakirjanik silkas suusapoiste järel MA juhatusel mäkke pulss punases. Tennis on aga väärt samasugust kajastust nagu kurling või ameerika vutt. Üleüldse peaks selliste intekate asemel staar oma fännidega sotsialismimeedia kaudu suhtlema. See on koht kus fännid oma uudishimu rahuldavad. Leht jäägu nendele lugudele mis rahvale korda läheb ja vaksima motiveerib.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Tennist loetakse siiski päris spordiks. Sa spurdid ja jooksed keel vesti peal. Tippmehed djokovic feder nadal kui vahetavad pikema pallingu siis oksendavad sest sisu on tühjaks tõmmatud. Naiste tennises valitsevad nagu keskmaajooksus musklis rohkem meesnaised, mis tähendab iga naiselik tennisist on pluss spordiala imagole. Navratilova ju tappis naiste tennise. Õnneks tulid ilusad tüdrukud serbiast ja venemaalt. Anett toob kuulsuse sa ometi ei arva et euroopas keegi erkkinoolt ja gerdkanterit teavad? Teatakse tennist golfi ja F1 sõitjaid, jalgpallureid ja rattureid. Kõige kuulsam eestlane on väravavaht Poom mitte kümnevõistluse võitja. Anett võtab üle. Meem Tallinna Tornaado. Priit peab ennast üles mukkima muidu intekat ei saa.

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, rikkaid ikka teatakse. See huvitabki, et kuidas saada rikkaks, kogu inteka tuum. Priidu puhul on see talendi lörtsimine. Paras pähkel äripäevnikele või Kroonikale loo vormistamiseks stiilis, et mis tunne on tuntud inimeste liigas elada ja kas tänaval ka veel ilma turvakappideta liikuda saab.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Ärge mehed homoks minge. Rikas võid olla aga ega see tennist aita mängida. Olete näinud kuidas naised palli raiuvad? Björn Porg saaks nagu nurka sittund kass. Mina Priidu asemel küll Kontaveiti ei julgeks küsida. Õnneks Priit pole papist poiss.

 
At 22:39, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, kuidas te kommenteerite tõsiasja, et vaktsineeritud töötaja viis koroona hooldekodusse? Kas te peate jätkuvalt õigeks valitsuse jätkuvat koroona terrorit? Kas teile ei tundu, et ainult nõrk valitus vajab enesekehtestamiseks füüsilist jõudu? Võibolla oleks aeg kriisist väljatulemiseks kasutada ajudega inimeste ja päris arstide soovitusi ja nõuandeid? Selliste Meritsa suguste vaktsiini nämmutajate aeg hakkab läbi saama. Siililegi on selge, et need vaksiinid ei täida oma ülesannet ja massvaktsineerimisele raha kulutamise asemel tuleks kekskenduda hoopis ravile. Arstid igast maailma otsast räägivad tõhusatest ja ohututest medikamentidest koroona sümptomite leevendamiseks, aga meie peavoolumeediast tuleb ainult zombide mõminat:"vaksineerida, vaksineerida, vaksineerida, vaksineerida........!"

 
At 14:02, Anonymous MargusM said...

Kes loeb lõpuni saab aru et ravimist oleme ikka veel väga kaugel, lõpetage unistamine!
https://novaator.err.ee/1608374714/odav-antidepressant-voib-vahendada-markimisvaarselt-koroonasurmade-arvu

 

Postita kommentaar

<< Esileht