kolmapäev, veebruar 16, 2022

Pullerits: Mida teha olümpial Venemaa sportlastega?

Kas panite tähele, kuidas reageeris Pekingi olümpial meeste 30 km suusavahetusega sõidu finišis kolmandaks jäänud soomlane Iivo Niskanen, kui kaksikvõidu saanud venelased tulid teda tervitama? Libises neist mööda, ilma et oleks teinud katsetki pidurdada ja põhjalikumalt üksteist õnnitleda või tervitada; lõi möödaminnes üksnes patsi, isegi ei vaadanud õieti venelaste poole.

Ja mulle meeldis see.

See võis kõik olla mõistagi juhus, sest vahetult pärast finišeerimist teinekord nii pealiskaudselt emotsioone vahetataksegi, ent praeguses geopoliitilises olukorras omandas Niskaneni ükskõiksus kahe konkurendi suhtes minu silmis sümboolse tähenduse. Niiviisi, külmalt ja osavõtmatult, peabki suhtuma Venemaa sportlastesse. Mitte üksnes sellepärast, et Venemaa spordisüsteem on dopingust läbiimbunud, mistõttu juba mitmendat olümpiat järjest ei saa Venemaa sportlased võistelda oma riigilipu all.

Põhipõhjus on selles, et Venemaa sportlased esindavad riiki, mis on sõjakas, agressiivne, vaenulik, tülinoriv, ohuks kogu Euroopale, sh Eestile.

Mu kõrvad jäävad kurdiks sellele äraleierdatud jutule, et ei maksa sporti segada poliitikaga ja ega siis sportlased ole selles süüdi, et nende riik on vaenulik, sõjakas, agressiivne, jõhkrutsev. Aga vaat – on küll süüdi. Kui sportlased käituks normaalsete, südametunnistusega kodanikena, oleks nad ammu pidanud panema sabad sõlme ja alustama sellest, et üheskoos moodustada rinne, mis võitleb dopingu väljajuurimise eest Venemaa spordist. Nad ei ole selles suunas poolt sammugi teinud. Pigem on kõlanud nende suust solvunud etteheited, et taas tehakse Venemaa sportlastele liiga.

Kui Venemaa sportlased ei saa hakkama isegi sellega, et võidelda omal alal dopingu suhtes nulltolerantsi eest, siis on mõistagi lootusetu neilt soovida, et nad väljendaks kuidagi ka seda, mida nad tunnevad ja mõtlevad oma riigi sõjardliku tegevuse suhtes. Nad on Putini tegevuse vaikimisi heakskiitjad. 

Nüüd öelge, milline rahu armastav, ausa südametunnituse ja kaine mõistusega inimene saab olla grammigi jagu sellise maa selliste sportlaste poolt! Kui nemad ei väljenda oma nõutuks ja kurvaks tegevat suhtumist oma riigi sõjardlikku tegevusse – ma ei ole naiivne, et hakata nõudma, et nad peaks hakkama esinema hukkamõistvate avaldustega –, tuleb meil väljendada neisse suhtumise kaudu enda taunivat hoiakut nende kodumaasse. See on sel üleilmsel peol meie parim ja ilmselt ka ainus võimalus.

Inspireerivaim lugu sel teemal, kuidas tuleb Vene sportlastega käituda, ilmus kohe aasta algul Postimehes: «Olümpiavõitja pragas venelanna tähelepanuta jätnud välismaalastega: ta vajas keppi, aga keegi ei pakkunud seda». Just nii peabki venelastega olümpial käituma, tabas mind äratundmine! Ei ole ilus teist sportlast nimme takistada, aga kui Venemaa sportlasel on näiteks abi vaja, kuna suusakepp on murdunud, siis ei tohiks ükski Lääne inimene talle abi osutada. Tuleb lihtsalt kõrval seista, näha ja välja näidata, et näed teise halba olukorda – aga mitte teha isegi ühtki liigutust, mis näitaks, et kavatsed appi minna. 

Või teine olukord. Ühel laskesuusatamise olümpia-eelsel MK-etapil nägin, kuidas Läti sportlane jäi Venemaa sportlasele tõusul ette. Ta võttis kõrvale. Vale liigutus! Ei, ma ei ütle seda, et peaks Venemaa sportlast nimme takistama, aga ei pea ka talle ühtki sammu vastu tulema. Sellisel juhul tuleks jätkata oma tavapärasel trajektooril liikumist ja las siis Vene sportlane ise rabab selle nimel, et mööda pääseda.

Sellised on olümpial mõned võimalused, et näidata välja Venemaa sportlastele ja telepildi kaudu kogu maailmale, kuidas eluterve ja rahuarmastav maailm suhtub Venemaa relvatäristamisse. Selle väljanäitamata jätmine on sama hea kui vaikiv toetus agressiivsele Venemaale.

Selle foonil tuleb siiralt kiita Eva-Lotta Kiibust, kes erinevalt oma treenerist Anna Levandist mõistis hukka Vene iluuisutaja Kamila Valijeva (fotol paremal) positiivse dopinguproovi. Kiibus ütles: «Dopingu koha pealt võin öelda aga nii palju, et mina olen väga radikaalne ja see [dopingu tarvitamine] on kindel ei. Positiivne proov on positiivne proov.» Levandi aga õigustas Valijevat, isegi kiitis talle takka: «Mitte ükski doping ei õpeta uisutama tasemel, kus Kamilla uisutab. Ei neljakordsed, ei uisutamisoskused – ma tahaks ise teada, milline doping võiks sellist uisutamist teha? Ma ise hakkan sööma, kui selline on olemas.»

Kas ma peaks selle teema siin kuidagi kokku võtma? Ei pea. Kõik on selletagi selge.

*

Muide, Pekingist kostsid etteheited, et vigursuusatamise pargisõidu kohtunikud tegid ülekohut kahele võistlejale, mistõttu Kelly Sildaru sai pronksmedali. Uurisin järele, kas süüdistustel on alust.

Fotod 1 ja 2: Soomlane Iivo Niskanen sõidab suusavahetusega sõidu finišialas mööda selle võitnud venelasest Aleksandr Bolšunovist, tema poole vaatamata. Fotode autor: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix; AFP/Scanpix
Foto 3: Eduard Latõpov, kes kukutas meeste laskesuusatamise teatesõidu viimases tiirus Venemaa liidrikohalt kolmandaks, on pärast lõpetamist langenud lumele. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Meeste laskesuusatamise teatesõidu viimane lasketiir. Vasakult: Philipp Nawrath (Saksamaa), Vetle Sjaastad Christiansen (Norra), Quentin Fillon Maillet (Prantsusmaa ja venelane Eduard Latõpov. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 5: Venelanna Anastasija Tatalina kukub vigursuusatamise pargisõidu finaalis. Foto autor: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix
Foto 6: Venelased rõõmustavad pärast 4x10 km teatesuusatamise olümpiavõitu. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 7: Vene iluuisutaja Kamila Valijeva esinemas Pekingi olümpial lühikavaga. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix

40 Kommentaarid:

At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

No kas teil pole vahele jäänud venelannast ivakenegi kahju. Tal on südamehaige vanaisa, kes tarvitab trimetasidiini, hüpokseeni ja L-karnitiini (esimene on dopingaine), juhtus nõnda, et manustamise tops läks eksikombel lapselapse kätte. Nii juhtus venelaste sõnul.

 
At 13:25, Blogger Priit Pullerits said...

Hahahaa, see on nii loll jutt, et hirnu ribadeks! Ise ka usute seda jura ja joga?

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

eieieie, ta ju ainult kallistas vanaisa, sealt need ained üle tulid.

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Võtame pr Levandi väite, et avalikuks tulnud dopinguaine kedagi uisutehniliselt paremaks ei tee. Selle väite paikapidavust saab hõlpsalt tõestada: võtame südamehaige vanaisa, kes sama dopingut kasutab, ja viime ta anglosaksidest WADA-ametnike valvsa pilgu all jäähalli, lükkame põdurale taadile hoo sisse ja vaatame mis saab. Ma kahtlustan, too vanapapi võib axeliga kõvasti viga saada või see võib tema viimaseks lutz'uks jääda.
Faktikontroll ütleks: pr Levandi ei valeta.

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kamilla ju jumala süütu, kogemata sõi kolme vanaisa südamerohtu:)

 
At 16:09, Blogger Priit Pullerits said...

Hästi panete, 14:23! Muuseas ka faktikontrolli pihta!
Mäletate, meie maadleja Heiki Nabi sai letrosooli sellest, et jõumasinat oli näppinud räpane sportlane.
Kui see kõik nii lihtsalt käib, siis ju lausa ime, et koroona, mille omikroni tüvi pidi olema eriti nakkav, pole veel siiamaani kõiki kätte saanud.

 
At 18:04, Anonymous Anonüümne said...

Pr Levandi on nõukogude spordisüsteemis üleskasvanud. Selles valguses tema öeldu ei üllata.
Kõrvalise asjana ja eraldi meenub veel hr Levandi juhtum Calgary meeskonnavõistluselt ning täpsemalt, et miks siis ikkagi jäi viimasel hetkel hüpe tegemata. Väidetavalt olla olnud ju põhjus, et kellegil meeskonnas oli positiivne dopinguproov. Kas see nii oli, seda ei tea, kuid fakt on see, et hüpe viimasel hetkel jäeti tegemata.
Kõik see on vana ja ebaoluline lugu, kuid üldistades ning vaadates tänapäeva vene spordisüsteemi ning seal üleskasvanud tegijaid ja treenereid võib arvata, et kõik see jama kestab edasi. Kogu süsteem on dopingut heakskiitev ja mis kõige hullem, seda tehakse riiklikul heakskiidul.

Kas doping paneb kedagi uisutama? Loomulikult mitte! Baasoskused ja põhi tuleb treenides, kuid doping annab selle viimase punkt ja viimase vajakajääva osa axelis.
Nagu näiteks äkki ka vajalikud 0,2 sekundit kulla võtimiseks tulid 2001. aasta MM 30 km suusatamises tänu dopingule.

 
At 19:10, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Mulle millegipärast tundus, et Bolshunovil oli Niskaneni pronksi üle rohkem rõõmu kui Niskanenil endal, sest just tänu soomlasele jäid Norrakad üldse poodiumilt välja. Kui üldiselt on vene inimene õpetatud mõtlema, et halb inimene ja vaenlane on sakslane ja ameeriklane, siis Bolshunov on tema sõnavõttude järgi otsutades elanud kogu eag teadmises, et tema ja ta kodumaa kõige suuremad vaenlased on norrakad.

(18:04 kirjutab Kas doping paneb kedagi uisutama? Loomulikult mitte! Baasoskused ja põhi tuleb treenides, kuid doping annab selle viimase punkt ja viimase vajakajääva osa axelis.
Nagu näiteks äkki ka vajalikud 0,2 sekundit kulla võtimiseks tulid 2001. aasta MM 30 km suusatamises tänu dopingule.)
Kõik on õige ,aga iluuisutamine on ala ,kus mõõtmine on suhteliselt subjektiivne ja tulemust ei mõõdeta sekundi ega sentimeetriga. Sellepärast ma tõesti sooviks ,et mõni asjatundja selgitaks ,millist kasu peaks iluuisutamises saama SÜDAME ROHTUDE tarbimisest? On see selleks et varjata millegi kanegema manustamist või 15 on aastase tütarlapse süda nii haige, et ta ei suuda 5 minutit jääl uisutada? Ma isiklikult arvan, see dopingu värk on kohati läinud natuke liiale ja siin tuleks hakata tegema alade kaupa vahet . Lihtsalt üsna paljud tavalised käsimüügiravimid sisaldavad aineid , mis on sportlastele keelatud. Kui südame pisikesest stimuleerimisest võiks olla ehk kasu vastupidavusaladel, siis raske on aru saada, millist kasu annab see curlingu mängijale, täpsuslaskjale jne. Samamoodi on mõningate hormoonpreparaatidega , kus tulemus ei ole otseses sõltuvuses lihassuutlikusest ja plahvatusest. Ma tahan sellega lihtsalt öelda, et kuna see dopinguainete nimistu on lõpmatult suur, nii suur, et vaid tõeline ekpert suudab teada ja tunda kõiki aineid, mida tavainimsed laialdaselt kasutavad, aga mis tippsportlastele keelatud on, siis minumeelst tuleks seda nimekirja aladekaupa pisut korrigeerida, sest dopingul ja dopingul on hetkel väga suur vahe. Ühe keelatud preparaadi tarbimine annab konkreetsel alal suure efekti ja edu , samas kui mõni teine pool kogemata verre sattunud aine tegelikult, mitte mingit eelist ei anna, pigem toob vaid jamasid kaela. Samas üritatakse juhtumi käsitlemisel panna kõik ühte patta. Väga vähe tehakse vahet sellel, kas inimne tarbis teadlikult steroide või võttis hoopis nohu rohtu. Pööbel kuuleb sõna doping ja saadab sportlase lihtsalt tuleriidale.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

POISID! KÄGU ON TAGASI!

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Kägul nagu alati õigus. Tundub et rohkem see politikaanluse ja meedia sehkenduse värk, et rahval oleks mida arutada. Ida lääne vaheline mats ka. Vaadake valgest rahvast on idaeurooplased ja venelased tegijad. Lääs saab vastu ainult oma kodustatud neegrite abil. Spordis on väga sügavale roninud multikultuursuse ülistamine.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige jah. See nagu vanasti et oli kontsert aga kui polnud Tom Jonesi siis nagu ei olnudki kontserti. Sama Käguga. Ilma temata ei ole suusablogi.

 
At 20:22, Blogger Priit Pullerits said...

Lugege ka seda! Uurisin järele, kuhu kadusid viimases voorus Kelly Sildaru kahe suure ohustaja punktid:

https://om.postimees.ee/7455745/kuhu-kadusid-kelly-sildaru-ohustajate-punktid#_ga=2.1617201.1209491154.1644780370-1744021326.1641551374

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui sellest kasu ei ole, siis miks 15 aastane tüdruk manustab kolme südamerohtu? Lõpuks on ka igal ravimil oma kõrvalmõjud ja niisama pole tervel inimesel eriti pointi igaks juhuks profülaktika mõttes erinevaid medikamente endale sisse ajada. Iluuisutamise puhul võib ju küll tunduda, et mis seal siis nii väga on, teeb loetud minutite jooksul mõned hüpped ja piruetid ja vahepeal liugleb niisama ringi. Aga ilmselt tuleb selle lühikese etteaste jaoks ropult trenni teha ja küllap selle jaoks see südame turgutamine ongi.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, 21:30.
https://sport.delfi.ee/artikkel/95929697/olumpiastuudio-kristjan-port-olumpia-suurimast-skandaalist-kamila-valijeva-on-nii-suudlane-kui-ka-ohver

PS. Pange tähele pooltoru (halfpipe) Kägu mõistvat suhtumist medikamentide kasutamisele.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

Venku hüppas 540 ja 1440, kokku 1980, Kelly kahe hüppe kogusumma oli ju sama 1080 ja 900. Totter hindamissüsteem siiski. Venku pani päeva parima hüppe ja ühe keskpärase ja saab oluliselt vähem, kui halli igatavat taset näidanud Kelly. Kas iluuisutamises on ka nii, et 4 kordne ja 2 kordne on kehvemad punnid kui 2 kolmekordset. Ei usu. Nii palju kui olen aru saand, et kes neljakordse teeb ja puhtalt, sel megad punnid. Ehk siis iluuisutamises on 4+2 parem skoor kui 3+3.

Miks üldse on olemas selline totter ala olemas nagu BigAir? Airals on ju väga sarnane ja seal teevad naised juba aastaid ägedaid asju. See ikka tugevate naiste ala, seal ei jõua tiirlemisega kuskile.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Freeskiingu ja iluuisutamise võrdlemine punktide andmise mõttes on tänamatu. Ma pean silmas, justkui oleks iluuisutamises see paratamatult subjektiivne hindamine objektiivsem. Kas pole suurimad hindeskandaalid seotud just viimasega. Tõsi, et subjektiivse hindamise lõksust kui spordiala hukust pääsemiseks on nii mõndagi ette võetud.

Nii võib olla küll, et hüpetel korki panevad, ent grääbi juhuslikumalt tegevatel ning reilidel koperdavad masajamad ja hulljulgemad võistlejad näivad televaatajatele atraktiivsemad.

 
At 22:22, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

21:38 Tänan hea viite eest ja viisaka pöördumise. Päris kena arutelu, paraku väga variserilik. Minu isiklik seisukoht on see , et südame töö parandamiseks ja südame tugevdamiseks on miljon teistsugust meetodit ja olen lihtsalt hämmastuses, miks 15 aastase tüdruku puhul valiti just selline variant . Ma ei suuda ka uskuda, et need südame rohud panevad kedagi sellisel viisil uisutama. See mida see tüdruk jääl teha suudab on tõeline ime. Dopingu juhtumites pannakse alati eriti suure kella külge venelaste patustused, teistel juhtudel vaadatakse kuidagi rohkem läbi sõrmede ja üritatakse inimesed panna uskuma igasugu ilusaid muinasjutte. ( ilmselt ei oma venelastel nende juhtumite selgitamiseks piisavalt fantaasiat ja leidlikust). Paraku on maailm täis sportlasi, kes spordivad ja võistlevad ravimite toel ( näiteks enamus norra suusatajaid on mingid erilubadega astmaatikud). Lihtsalt keegi kuskil otsutab milliseid ravimeid peab ja võib tarbida. Ravimid ja ained, mis on lubatud ja võibolla suisa kohustuslikud ( viitan siin kohustuslikus korras sissesüstitavatele ainetele, mida sportlased peavad lubama endasse süstida, et üldse osaleda suurturniiridel) võivad olla homme keelatud ja põlu all. Enamasti see ju nii ongi. Avastatakse ja sünteesitakse uued ained ja keelatakse mingit kättesaadavamad ja tuntumad ära, andes niimoodi eelise nendele sportlastele kelle käsutuses on tublimad keemikud.
PS minu suhtumine ravimitesse ja medikamentidesse ei ole tegelikult mõistav, sest olen veendunud, et see kes kasutab oma tervise parendamiseks kanget keemiat ,peab ennast ravima 2 korda. Kõigepealt paranema haigusest endast ja siis kõrvalnähtudest, mida see keemia põhjustab. Selles viimases valguses tunduvad mulle kuidagi väga variserilikud inimesed peavad oluliseks küll puhast sporti ja mõistavad hukka sportlasi, kes endasse aineid süstivad, aga ometi halvustavad nad neid inimesi, kes panustavad oma loomulikku immuunsusesse ja ei soovi endasse süstida valituse poolt ettenähtud aineid. Vabandage väljenduse eest ,aga sellised kodanikud on limukad ja kahe prssega inimesed.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Priit, braavo!
Ka tõelised tšekistid 1941. ja 1949.aastal panid inimestele süüks, et nood olid elanud n.ö. vales riigis, osalenud sündmustel, kus lehvis n.ö. vale lipp, võtnud vastu palka, dokumente (ja ka spordivõistluste diplomeid) sellelt n.ö. valelt riigilt või võimult. Ja sellest piisas, et inimesed ühiskonnast välja heita ning surmalaagritesse saata. Priit, tõesti Sa ei nõua inimeste laarisse saatmist pelgalt passi ja lipu aluse kuid (spordi)ühiskonnast väljaheitmist nõuad küll.

Aga ärme räägi siis vaid tänasest Venemaast, kunagise N Liidu järglasest. Kui järjepidev olla, siis sama resoluutset ja teadlikku suhtumist -- Nad on Putini tegevuse vaikimisi heakskiitjad -- tuleb meil ilmutada valimatult ja eranditult kõikide kunagiste N Liidu koondises esinenud sportlaste suhtes. Priit, oled Sa nõus avalikult väitma, et Uudmäe, Sokk, Allar Levandi, Talts, Antson, Loor, Tarmak jne. jne. jne. olid kõik omal ajal miskid paariad, kellelt oli mõistagi lootusetu soovida, et nad väljendaks kuidagi ka seda, mida nad tunnevad ja mõtlevad oma riigi sõjardliku tegevuse suhtes. Nad ju läksid vabatahtlikult punalipu all CCCP kiri rinnal starti, mitte ei pannud sabad sõlme ja alustanud sellest, et üheskoos moodustada rinne....
Priit, kohati oled Sa võimeline tõelist jama (anna andeks see väljend aga Su ülekutse, et hakkame inimesi passi ja dressi järgi põlgama ja ignoreerima on sulaselge jama) kirja panema oma blogis. Ja siis samal ajal Postimehes kirjutad, et "ideoloogiline ajakirjandus lõhub ühiskonda" ja et ajakirjanik ei tohi võtta ideoloogilist seisukohta. Ma saan aru, et enda jaoks sa tõmbad kavalalt piiri, et Postimehes kirjutab ajakirjanik Pullerits, siin blogis avaldab arvamust kodanik Pullerits. Aga kuidas nii Postimehe kui selle blogi lugejad saavad kindlad olla, et Pulleritsul need rollid ka tegelikult eraldi püsivad?

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

See, et teised teevad ka on just su limukalik ja kaheperselik suhtumine, vaata peeglisse.
Tuleb võtta kõik valemängijad liistule, ka "astmaatikud". Tülgastav Johaug jäi vahele, kahetses (ja mängis samas ohvrit, nagu nad kõik) pisarsilmil, sai karistuse, kandis karistuse ja tuli tagasi suusaradadele. Mina pooldan, et taolised enam kunagi tiitlivõistlustel osaleda ei saaks.
Ja palun ära hakka "solgisüstimist" siin enam ketrama, su enda huvides.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

22.44 teie viha ja välja pritsitav sapp on naeruväärsed, sest paraku on Kägul õigus, enamus mängib just nimelt seda kahe prssega mängu ja süüdistab vaid venelasi. Samuti juhib Kägu täiesti õigustalt tähelepanu faktile, et olukord, et sportlane peab süstima endasse aineid ( solki nagu teie nimetate) selleks, et üldse võistlustel osaleda, ei ole vist samuti aus sport?

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Mis krdi püha lehm see "solgi süstimine" on ? Iga üks kelle IQ on pisutki saapanumbrist suurem, saab aru et kogu see häma selle solgi ümber on puhas pask. Me näeme igapäev enda ümber, kuidas haigestuvad, surevad ja nakatavad teisi korrektselt vakstineeritud inimesed. Poliitikud sportlased, näitlejad jne. Me näeme seda ja ikka me mängime seda lolli mängu edasi! Kiusame ja mõnitame inimesi ja võtame neilt kodanikuõiguseid sellepärast, et et nad ei süsti endasse seda krdi solki. Just nimelt SOLKI, sest maailmas pole mitte kunagi varem vägisi vakstiini pähe süstitud ainet ,mis ei hoia ära haigestumist haigusesse. See mida tehti Djokoviciga peaks tegema inimestele muret, ühe iluuisutaja südamerohud on ülespaisutatud pseudoteema.

 
At 07:16, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, kui aega laialt käes võib ju ka pikalt heietada. Selle postituse sisu on siiski kolme sõnaga väljendatav : venelased minge prsse.
Kasutan trimetadiziini juba üle kümne aasta raskete südameprobleemidega hakkama saamiseks. Lähen täna vaatan kuidas kolmekordne axel välja tuleb. Ehk jõuan kevadeks ka viiekordseni.

 
At 08:32, Anonymous Anonüümne said...

Jätke jahumine, Kelly on jälle finaalis, pöidlad pihku, kõigil!

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Eri alade võrdlejad toovad äkki näite mõnest 8 tundi päevas treenivast tippbaleriinist kes Tartu Maratonil, OM-l või MM-l on medali saajate seas. Kui nii võrrelda, siis tippbaleriinid teevad hulka keerukamaid esitlusi kui jäätantsu medalistid. Siit on loogiline, et ballett peab olema olümpiaala!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Võrdleme eri spordialasid. Trikialad nõuavad trikke mitte erakordseid kehalisi andeid, nagu kiirus, vastupidavus. Olgu, olgu olümpial mõned trikialad nagu võimlemine ja iluuisutamine kus kohtunikud hindavad subjektiivselt. Balletti päris vigursuusatamisega ei võrdle. Ballett on inimkonna kultuur, vigursuusk ei ole.

Pole välistatud et Soonets ja Pullerits hakkavad pärast viiulikontserti balletti harrastama. Peame vaid kannatlikult ootama.

 
At 10:11, Anonymous Anonüümne said...

Niiviisi, külmalt ja osavõtmatult, peabki suhtuma Venemaa sportlastesse. Mitte üksnes sellepärast, et Venemaa spordisüsteem on dopingust läbiimbunud, mistõttu juba mitmendat olümpiat järjest ei saa Venemaa sportlased võistelda oma riigilipu all.

Põhipõhjus on selles, et Venemaa sportlased esindavad riiki, mis on sõjakas, agressiivne, vaenulik, tülinoriv, ohuks kogu Euroopale, sh Eestile.


Hea Jaan Tõnissoni ajakirjanduspreemia laureaat Aasta ajakirjanik 2021 Priit Pullerits, kuidas siis ikka selle erapooletu ja ideoloogiavaba ajakirjandusega on? Vaid pidupäeva kõnedes on see Su teema ja hool, tegelikkuses oled üks selgrootu põhimõttelage kahepalgeline populist, kelle jutt sõltub sellest, kus ja kellele räägid?

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

10:11 tundis puudutatuna, et tema ausat ja õilsat Putini Venemaad mustati või? Ootad koos Varroga, et Vene plagu pika Hermanni otsa tõmmatakse?

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

00:46 - mitte üksik vaktsiin pole olnud 100% kaitsega.
00:24 - siijuures Te elate kitsas kultuurirežiimis, samal ajal neeg* id kisavad et samal ajal mingi must tõmmati liistule aga Valijeval lastakse edasi sportida.

PS - Kas Kägu ja Varro stardivad nüüd sõbralikult TMil või ei julge tulla, kuna vaktsineeritud haiged nakatavad "puhtaverelisi" ?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

13:27 -- mul ei ole miskit austust ega igatsust Putini ja Venemaa poliitika suhtes. See, mida Venemaa korraldab Ukrainas ja selle ümber, on vastuvõetamatu.
Kuid nõuda, et seetõttu tuleb hakata kõiki Vene passi omavaid ja Vene dressis olümpial võistlevaid isikuid põlgama ja ignoreerima on lame, nõme ja arvestades Priidu varasemaid kirjutisi ka kahepalgeline ja põhimõttevaba.

Siin eespool juba küsiti -- küsin omalt poolt ka -- Kas Jaan Talts väärib ka põlgust, et võistles punalipu all Mexicos 1968 sügisel, napilt paar kuud peale seda kui N Liit Brežnevi doktriini alusel Praha kevade verre oli uputanud? Kas Jaak Uudmäe, Viljar Loor, Ivar Stukolkin jt. väärivad põlgust, et hoolimata N Liidu Afganistani avantüürist võitsid nad medaleid punalipu all Moskvas?

 
At 15:58, Blogger Priit Pullerits said...

Las ma panen nüüd kõigile, kes heidavad mulle ette, et ma kutsun üles vene sportlastesse tõrjuvalt suhtuma, halja litaka.

Ja siit see tuleb:

Александр Большунов является военнослужащим войск национальной гвардии Российской Федерации, имеет воинское звание «капитан».

Денис Спицов является военнослужащим войск национальной гвардии Российской Федерации. В феврале 2022 года присвоено воинское звание «капитан».




 
At 16:01, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Härrased jätke mind palun oma "vaktsiini" teemast välja. Ma võin nendel teemadel sõbralikult vestelda vaid intelligentse ja laia silmaringi omava mõtlemisvõimelise inimesega. Keegi siin mainis Varrot. Ma ei jaga küll tema kristlikku maailmavaadet ja veel mõningates asjades olen pisut eriarvamusel, aga mis puudutab mehe julgust, põhimõttekindlust, teadmisi,teravat taipu ja analüüsimisvõimet, siis väärib mees vaid austust ja imetlust.
Tänapäeva spordis ei piisa enam vaid edukast dopingutesti läbimisest. Nagu näha tuleb edukalt ka läbida igasugu muid teste. Trastiliselt erinevad tulemused väga lühikese ajavahemiku jooksul seavad tõsise kahtluse alla nende testide töökindluse ja adekvaatsuse. Pulleritsule ei meeldi hiinlaste asjaajamine ja poliitika, ometi toetab ta igakülgselt samasugust autoritaarset maailmakorda, mida meilgi kehtestada üritatakse. Paar aastat tagasi peeti nõdrameelseteks inimesi, kes hoiatasid asjade eest ,mis on tänaseks saanud reaalsuseks. Pole loota erilisi muudatusi ei hiina, ega kogu ülejäänud maailma poliitikas seni kuni peavoolumeedia ajakirjandus jätkab prostituudina. Kajastades sündmusi süsteemile meelepärasel viisil ja ulatuses.
Miks vaatab kogu ülejäänud maailm läbi sõrmede riiklikele dopinguprogrammidele teistes riikides. Miks ei ole kunagi arutelu all olnud küsimus kas näiteks USA sportlasi lubada oma lipu all mingitele võistlustele või mitte? Ometi väga paljud selle superriigi väljapaistvaimad sportlased varem või hiljem osutunud dopingupatusteks!
On koguaeg räägitud, et sport ei peaks olema poliitika, aga ometi ta järjest enam seda on. Mõne ajakirjaniku arvates on venemaa sportlased otseselt vastutavad ja süüdi selles, et Putin ukrainat ründab ! Must- valges maailmas on kõik USA korraldatavad sõjalised aktsioonid alati positiivsed ja ajendatud puhtast altruismist, samas kui venemaale üritatakse alati jätta agressori ja pahalase roll.
Ma absoluutselt ei õigusta venemaad, aga õigustunne saab riivatud olukorras, kus täiesti tavalistest laialdaselt kättesaadavatest ravimitest tehakse järk-järgult doping. Kui varemalt kanti dopingunimekirjadesse pelgalt vaid aineid ,mis lisaks sportliku soorituse parandamisele, tekitasid sportlasele ka tõsiseid tervisekahjustusi, siis viimasel ajal on selles vallas midagi tõsiselt lappama läinud.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

To 15:58 See oli tõesti kõva litakas! Kõik teavad mismoodi toimub paljudes riikides spordi rahastamine. Ka meil olid väga paljud sportlased armee palgal, enne kui üks lammas selle lõpetas.

 
At 16:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kägu, te mõtlete tõesti liiga palju oma peaga, selle asemel et arvestada tõsiasju, mis on ammu üldteada.

Esiteks, USAs ei ole kunagi olnud riiklikku dopingu toetamise programmi, nagu see on olnud Venemaal (meenutage Sotši olümpiat!). Venemaa on just sellepärast oma lipust ilma jäänud, ja õigusega; isegi liiga leebelt on neid karistatud.

Teiseks, USA antidoping on ikka väga karm organisatsioon - meenutage, kuidas nad Armstrongi lõpuks kinni püüdsid ja kõik talt ära võitsid. Samamoodi on nad karmilt nuhelnud teisi - Marion Jonesi mäletate? Tema pandi isegi vangi ju! Aga Venemaa - Venemaa kaitseb oma sigatsejaid.

Need on kaks tõsiasja, mida te ilmselt ei tea, sest oma tiraadis neid ei maini ja näitate nende asjade teadmatusest tulenevat asjadest vääriti ja vildakalt arusaamist.

Lugege ikka ajakirjandust ka, siis enam nii mööda teinekord ehk ei pane!

 
At 18:01, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Padrelt väga korralik ja relvitustegev litakas kell 16:26!
Kägul pole nüüd muud teha kui põrandat põrnitseda ja obstsöönsusi pilduda...
Herr Kägu, annan hea soovituse, puhtast südamest ja täiesti altruistlikult.
Mõtle kordki mitte oma peaga, loe raamatuid ja erialakirjandust, peavoolumeediastki teravamaid pliiatseid (näiteks Pullerits) ning siis võiks juba hakata lootma, et hakkad ilmaasjadele ka otsast pihta saama. Senikaua aga, kui sa ainult oma peaga soiud, oi jahh...

 
At 19:23, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Pullerits teie jälle tuginete alati ametlikule teabele, mis on sageli valgusaastate kaugusel tegelikusest. Enamasti pääsevad kindralid terve nahaga ja stta jäetakse helpima väiksema kaliibriga tegelased. Nii on see kõiges ja kõikjal. Teie meelest ei ole olnud riikliku dopinguprogrammi, ei eestis, soomes, austrias jne? Ma ei hakka teiega vaidlema, sest nagu öeldakse kui pole tabatud, siis pole ka varas ja paljugi, mis sahinad räägivad. Toote eeskujuks USA antidopingu ja ka Armstrongi. Näide on suurepärane. Lugegi siis selle mehe pihtimusi ja elulugu ning mõelge nüüd vahelduseks veidikene oma peaga. Mehel õnnestus kogu oma pika ja väga eduka karjääri teie poolt tõhusaks tunnistatud dopingupaneeli lollitada,sama ju ka tegelikult M Jonesi puhul. Miks peeti vajalikuks need niiöelda etalonsportlased peale karjääri lõppu paljastada, selle üle jääb vaid spekuleerida, aga minu jaoks on see eelkõige märk dopingupaneeli ebatõhususet ja ametnike korruptsioonist. Muideks kui idabloki riikedes enamuses tegemist peavalu ja südamerohtudega, siis USA sportlaste puhul on peamiselt tegemist steroidide ja muude asjadega kus nagu igasugune kaksipidi tõlgendamise võimalus puudub. Mina isiklikult puhta spordi olemasolusse ei usu, samas austan ma inimesi ,kes seda usuvad ja selle eest võitlevad. Kui aga hakata vahet tegema , et ühe maailma dopingu riikide esirinnas oleva riigi sportlased võivad oma riigi lipu alla võistelda ja teised mitte, siis on see poliitika. Oli hetk kus USA polnud ainsatki sprinterit, kes mingil hetkel ei patustanud dopinguga, ometi ei tulnud kellelgi pähe, et riik kus on ei saada dopingu asju korda, ei peaks üldse suurvõistlustel osalema. Mäletan hetki kuidas meie spordifunksionäärid ja ajakirjandus oleks valmis nahast välja pugema, et saada dopingu karistusest vabanenud Justin Gatlin Eesti lipu alla, samal ajal kui muu maailm teda boikoteeris. See asjaolu ei takista neil kahe prsselistel olenditel praegu venemaa suunas trääsa viibutamast.

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Oi krt põnevaks läheb! Nüüd pani jälle Kägu niukese litaka, et kahtlane, kas Pullerits enna kevadet üldse enam toibubki....

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

Putin ajas Šotsis mängud liiga suureks ja uhkeks. Hilisemate vilepuhujate patriotismi ei suudetud kinni maksta. Teistel riikidel oli ,mida sellest õppida.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

On aeg teema kokku võtta.
a)Kõik panevad dopsi ja räigelt
b) vahele jäävad lollid.
Nüüd vastake küsimusele millisel mandril asub riik kus on kõige rohkem lolle?

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Küll on hea, et Kägu on jälle tagasi. Elagu kuningas!

 
At 08:36, Anonymous Anonüümne said...

Ka mind kes olümpiast taas pea kõrvale jäänud jäi närima Levandi sõnavõtt. Jah andekast tüdrukust kahju ja ei ole ka kui treenerid ta dopingut täis topivad.
Ükski doping ei õpetanud ju ka Veerpalule seda ilusat klassikatehnikat. Ikka dopingust saadud eelis oli see mis meid ja konkurente närvi ajas.

Huu

 

Postita kommentaar

<< Esileht