reede, mai 13, 2022

Pullerits: Kes teab, mis moodi saab sportides krampe ära hoida?

Rein Taaramäe (fotol vasakul) tõus Etna mäe otsa tekitas huvi, kuidas on võimalik krampidega võideldes ikkagi nii edukalt sõita. Rääkisin teiste tuntud kestusalade tegijatega, et uurida, millised on nende kogemused spasmidega, ja avaldasin sel teemal tänase Postimehe spordirubriigis põhjaliku loo. Aga osa huvitavaid näiteid jäi üle, mille siin jagamisele, loodan, ei ole nende lugude rääkijad vastu.

Ain-Alar Juhanson meenutas, kuidas kord Hawaii Ironmanil, kui rattadistantsi lõpuni jäi umbes 30 km, lähenes ta ühele teistest järsemale tõusule. Hawaiil, kirjeldas mulle Juhanson, on rattarada enamasti üles-alla kulgev: pool kilomeetrit või kilomeeter tõusu ja siis teist sama palju allamäge. Juhanson ei ole just vähese kehakaaluga, mistõttu hakkas ta tolle järsema tõusu all aegsasti võimsust lisama ja hoogu üles võtma, et kergemini üles saada.

Ta sai teha vaevalt kaks tugevamat vändapööret, kui tundis, et vaat nüüd lähevad jalalihased kohe krampi.

Seal ei jäänud üle muud, kui tuli sisse lükata kergem ülekanne ja sedasi mäkke kerida. «Kui sealt üle paned, läheb jalg krampi,» rääkis Juhanson. Ja kui jalg kisub krampi, lisas ta, siis edasi on jalgu raske uuesti tööle saada. Ta lausus, et selliseid olukordi on tal mitut puhku ette tulnud.

Juhansoni näide viitab sellele, et üks kõige tõhusamaid relvi pealetikkuvate jalakrampide vastu on oskus oma keha kuulata ja tunnetada ning vastavalt reageerida. Sellest rääkisid ka mitmed teised, keda Postimehe loo tarbeks intervjueerisin.

Kõige hullem on Juhansoni hinnangul see, kui jalad lähevad krampi ujumise ajal. Tal on seda juhtunud sääremarjalihasega. Selleks tuleb õppida ujuma nii, seletas ta, et jalad lohisevad vees lihtsalt järel. Siis on loota, et mingi aja möödudes kramp taandub.

Rääkisin ka Rene Mandriga, kontinentaalmeeskonna Ampler Team mänedžeriga, kes enda teada on üks enim krampide käes kannatanud Eesti rattureid. Ta meenutas ikka üksjagu uskumatuid lugusid, mis kõik läksid leheloosse. Tal esinesid pahatihti väga erilised krambihood, millele isegi arstid ei leidnud seletust. 

Mandrit piinasid krambid enamasti reie tagumistes lihastes ja sääremarjalihastes. Ta seletas: «Väntamise ajal võib hakata reis tagant kakkuma. Kui jalg tuleb üles, tõmbab see lihast veidi kokku, ja siis ei lase lihast enam lahti, kui alla vajutad.» Tagajärg on see, et lihased ei lõdvestu ja enam ei saa täie jõuga vändata.

Tundub lihtne ja loogiline seletus? Jah, tundub. Aga kui teemasse rohkem süüvisin, tuli välja, et kui lihtne kõik ka ei paista, on asjalood palju keerulisemad ja sageli seletamatud. Suur järeldus on see, et tegelikult ei tea lõpuni keegi, miks krambid tekivad ja kuidas neid ära hoida. Või teie enda arust teate?

*

Ühe teise üle-euroopalise võistluse pihta panin täna sellise litaka.

Foto 1: Rein Taaramäe Romandia velotuuri viimasel etapil Aigle'st Villars-sur-Olloni 1. mail. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Ungari rattur Erik Fetter lükkamas ratast käe kõrval üle lõpujoone Giro d'Italia neljandal etapil Etna mäe otsa. Foto autor: Zumapress.com/Scanpix
Foto 3: Hispaania ratuur Juan Pedro Lopez Perez (vasakul) ja sakslane Lennard Kämna heitlemas Giro d'Italia neljandal etapi võidu eest. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 4: Cape Town Cycle Touri osavõtja võitlemas jalakrampidega märtsis 2018. Foto autor: AFP/Scanpix

33 Kommentaarid:

At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole siin midagi müstilist-krampide põhjuseks on tavaline vee ja elektrolüütide tasakaalu häirumine. 80% elanikkonnast vaevleb näiteks kroonilises magneesiumivaeguses, füüsilist tööd või trenni tegev inimene langeb sinna kategooriasse täiesti kindlalt.

 
At 11:53, Anonymous Juhan, kiire mees said...

Parim vahend krampide vastu on ikka rohkem trenni teha. NO DISPUTE!

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Kõigil sama pikk maa sõita. Kes ei saa krampe on targem ja paremini valmistunud.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

11:46 kui jalg ainult magneesiumi puudusest krampi kisub siis on doktorid siniste tablettide leiutamise ja turustamisega natuke valele teele läinud. Tulemuse saavutamiseks tuleb lihtsalt lasta inimesel ennast tühjaks rahmeldada ja siis toimub ka jäigastumine.

Tegelikult on jäigastumine ikkagi keha reaktsioon olukorrale. Igasuguste trikkidega võid seda piiri nihutada ja jäigastamise vaba taskut suurendada aga kui põhjuseks on juba vanus, siis tuleb selle piiri nihutamine oodatava tervisehädade vaba eluea arvelt.

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

Mu Tartu suusamaratoni eelne jook kakao (herkulopudru kõrvale). Rahvasportlasena kui rajal hakkab "kiskuma", on toidupunkti leib ja sool abiks - ah kui hästi võib see maitsta! Magneesiumampullid jäägu oma arust kõvadele meestele.
Tehnika ja treenitus on kahtlemata olulised. Mulle tundub, et just mitmekülgsus on siin oluline. Jalgade, käte, kõhu jms lihasgruppide trenn. Tuleb arendada kõiki tehnikaid ja liikumisviise. Suusatamise klassikalises tehnikas ei tohi ära unustada tavalise paarissügamise juures (tippmehed), ka vahelduvat ja paaristõukega vahelduvat. Tehnika muutmisega saad lihasgruppide tööd ja lihaskoormust muuta, maksmata suurt lõivu edasiliikumise kiiruses. Korralik tehnika. Pingutus ja lõdvestus tuleb efektiivselt toimima saada. Ma ikka ja jälle imestan Kläbo mäkketõusutehnika üle - kuidas ta pealtnäha lõdva ja kummaliselt kõrge põlvetõstesammuga suuskadega joostes künkaid võtab. Täiesti teised lihased teistmoodi töös tavalisest suusasammust.
Toitumine, mitmekülgne ja kvaliteetne treenitus ja tehnika võiksid olla tegurid vältimaks spasme.

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

to 12:17
Mg oli lihtsalt näitena toodud(samas ikkagi üks raudkindlamaid vahendeid krampide ärahoidmiseks), samahästi võib probleemiks olla K, Ca, Na jne.
Mg tablette müüakse igas suuremas toidupoes, ratsiooni võiks lisada kobedama soolade sisaldusega mineraalvee- näiteks Vytautas on väga hea koostisega.

 
At 12:58, Anonymous MargusM said...

Vytautas pole üldse hea, see on üks paras soolvee villimise bränd. Minu arust ka PM on sellekohane võrdlus olnud ja ikkagi mineraalainetest rääkides Borjomi ja ka originaal Värska on Ok, mitte see alekokk..
Mg tähtsus seisneb selles, et ilma selleta ei toimu ka teiste mineraalainete efektiivset organismi sidumist. Ntx sool seob efektiivselt vett.. Peamine on mitte ära unustada, et meie organism on üks paras keemiliste kompleksprotsesside pundar millest me vähe teame. Kõige targem on mitte üle panna ja oma keha kuulata.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Huumorit kah: https://rahvaalgatus.ee/initiatives/39be936a-7a95-4202-97a3-f9009ca99053

Kiire guugeldus viitab antud kodaniku keskerakondlikule meelsusele aga äriregistri andmetel on härra kuulunud siiski mõrda aega ekre hingekirja. Vaimukas pilotaaž igatepidi.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

Spordivarustuse aspekt on ka olemas, iga velomees teab, kui kõrgel tema kube on ehk jala sisekülje pikkus. Sealt ratta suurus ja possa.
Suisa kurioosne oli Tomingase jala(laba) osa krambitamine. Tont võtaks, ei saa suusasaabast valitud, kui kogu see aeg ju suusatab. Muidugi, kui vaadata, kui krobeline on ta suusatehnika, siis siin võib olla juba rong läinud. Valesti omandatud tehnikat nüüd ümber sättida on väga keeruline. Nimetame seda siis viisakalt isikupäraks.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Te olete kodanikud siin liiga tüvitekstis kinni. Rõhku tuleb panna ikkagi tüvisündmusele, mis tüviteksti loojat inspireeris seda sürri genereerima. Tüvisündmus on ikkagi Vaderi krampide nahka läinud etapivõit Girol äsja. Ja nüüd selle tüvisündmuse najal lugedes neid kommentaare siis tekib küsimus, et mis mehed te olete, kas tippsporti ka jälgite või sügate niisama keppi?

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Dolomiitideks tuleb valmis olla, seni võid vabalt sügada või krambitada.

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Selge pilt, see oli eel mäng. Las terapeut triigib lihase pehmeks siis tuleb etapi võit libedalt.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Mida siis sööma peab?

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea miks Priit jättis Vaderiga toitumise inteka tegemata. Kiirus, klikid ja kuulsus on märksõnadeks. Söö nagu Vader ja sul ei teki kunagi selle pärast krampe. Jäävad ainult seltskonnast ja ülepüüdlikusest tingitud jäigastumise põhjused.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Krampide põhjus on lihtne - nõdralt treenitud ihust üritatakse põtra välja võtta.

Ilus ja lüüriline lugu sellest, kuda äi jaksa! Aint arusaamatu, miks arste ja keda veel sellega tülitada.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

14:07 õige

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Krambid on indikaator, et olete piisavalt pingutanud. Olete teeninud ühe mehise õlu ära. Ilmselt kui peale 5 tundi rattasõitu lihas krampi ei lähe siis on matkamas käidud ja võib end matkaselliks kutsuda.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

16:48 paneb täppi

 
At 19:59, Anonymous Anonüümne said...

Oleg Gazmanov küsib Kirkorovilt:

«Noh, Filipp Bedrossovitš, kas oled kurb, et Eurovisioonile ei pääse?»

«Üldse ei ole kurb. Homoseksualistide ja fašistide laulupidu on mulle alati vastik olnud. Olen Eurovisioonil käinud ainult selleks, et üritust tagantpoolt õõnestada!»

https://kultuur.postimees.ee/7522596/juurikas-kremli-oobikud-ja-teised-laululinnud

Mehed, kes siis selle joviaalse soodoma ja gomorra kinni paneb ja mitmendaks tuleb meie Airapetjan?

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Keda kotib, mitmendaks ta tuleb... peaasi, et Ukraina võidab.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Väga suured sansid on meie lool kui inimestele läheb korda sisukas meeldejääv lugu.Mulle isiklikult selle vesterniliku muusika möjud kõnetavad.Selles sanris on nii mönigi ajatu lugu loodud.Näiteks see https://www.youtube.com/watch?v=6pgUymyAavA&ab_channel=Zolt%C3%A1nT%C3%B3th

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Sõjas ei kasutata kantrimuusikat. Halb õnn. Nagu näiteks ei lubata lahingmasinasse Skitelsi komme või kalale minnes ei võeta paati banaane.

 
At 22:00, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et pesumasina võib ka sellesse nimistusse mida ei tasu lahingusse kaasa võtta.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Äge kontsert oli. Head palad. Finaal on nauditav, eriti kui loba vahelt ära kohida. Kiitus osalejatele ja korraldajatele!

Aga. Kes kurat lasi lavakujunduse venelastel ära häkkida??? Oleks siis totaalsel pekkis aga kõigile tuli taustaks püssi või kahuritorust avanevad vaated, mis päädivad crescendona erineva võimsusega tuumapomide plahvatuse hetkedest. Euroopa astus vabatahtlikult venelaste tuumahoiatuse vankri ette seda vedama. Vene diplomaadid ei jäta seda eurooplastele nina alla hõõrumata oma võimekusest ja otsustavusest. Küsimuseks jääb kas eurorefid löövad põnnama või tuleb täismõõtmetes armageddon?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Toda pillerkaari järgmisel aastal võiks Odessa võõrustada. Selleks ajaks on lääne õhutõrje patareid kohale jõudnud, Vene Eurovisiooni huvilisi merelt hoiavad tagasi ukrainlaste endi Neptunid. Maismaa suunda idast aitavad tõrjuda liikursuurtükid lääne täppismoonaga.
Tulevad jõulised euroviisud.

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Jajaa, järgmine aasta on konkurents nõrk. Kolmandik tänavusest. Hea võimalus tõestada, et eesti keel on laulukeel ja likvideerida ajalooline viga, kus eesti keel kuulutati teise koha vääriliseks. Läheme leelotame pimedas Odessas Ukraina vabaks, teeme laululahinguga orkidele tuule alla! Eestlastel on ju öiste laulupidudega see kogemus olemas.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Mehed pange nii et tolmujutt taga. Ärge munege!

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, Nuudlist võib saada suusakoondise peatreener!?

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

peatreener? äkki ikka peabussijuht.

Kas panemise hooaeg pole mitte läbi. Kohe on suvi. Nüüd tuleb puhata, jõudu koguda, trenni teha, samakat vaaritada ja hapukurke sakuskaks hapendada. Sügisel paneme kui siis on veel midagi panna.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäel on kaotust liidrile 13+ min, mis on natuke vähe laskmaks meest etappi võitma. Pozzovivo on GCs kõrgel 8. kohal ja sprindis on klubi mees eritealane (Eritea on shithole country ja Putini Venemaa toetaja) kahjuks 2. kohal lilla maika arvestuses. Neid mehi tuleb võib-olla Reinul aidata ja oma ressursse kulutada. Järgnevad etapid näitavad mansa ülesandeid.
Mäed on alles ees!

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe ülesandeks on seekord edaspidi omadele täis taarat mäe otsa tassida, et need paugutada saaks. Karma.

 
At 01:01, Anonymous Anonüümne said...

Dortmund 80, Talking Heads.
Kontsertsalvestuse esimene lugu on kohe Psycho Killer. Kitarril Adrian Belew (King Crimson)

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Kolm setti trumme.
King Crimson

 

Postita kommentaar

<< Esileht