reede, september 30, 2022

Pullerits: Millise sportliku õppetunni annab teile Soome kuulsaim eestlane?

Ei mäleta, et oleksin kunagi mõnda hokimängijat intervjueerinud. Nüüd tegin seda. Vestlesin paar päeva tagasi hommikul kella üheksa ja kümne vahel kõige kuulsama eestlasega Soomes, Siim Liivikuga (fotodel). Kui keegi on elust maha jäänud, siis teadamiseks, et ta tuli 11 aastat tagasi hokis Soome meistriks, on mänginud Soome eest ka U20 vanuseklassi MMil ning tuli kolm aastat tagasi Austria meistriks. See oli põnev intervjuu, sest küsisin temalt huvitavaid asju, näiteks, kas, arvestades jäähoki jõulisust, ta mõnikord kartis ka, kui väljakule läks, ja kas ta platsil vastu hambaid on saanud.

Aga oli üks pealtnäha süütu küsimus, millele ta andis väga mõtlemapaneva vastuse.

Pärisin, miks ta kaks aastat tagasi Austrias hokikarjäärile lõpu tegi, kuigi palk oli hea ja elamistingimused samuti.

Ta vastas: «Mulle tundus, et treenerid ja need, kellega riietusruumis olen, ei inspireerinud mind enam. N-ö poole meelega seda asja teha ei saa. Tundsin, et teised asjad inspireerivad mind palju rohkem. Jah, oleksin tahtnud küll head palka saada iga kuu, aga ma ei ole selline inimene, kes jääks kuhugi raha või staatuse pärast. Tundus, et on aeg proovida midagi muud. Tegin seda ja olen väga õnnelik.»

Sõnum on ilmselge, kas pole? Et kui mõni asi enam ei innusta – mitte ainult spordis, vaid ükskõik mis eluvaldkonnas –, siis ei ole vaja seda hambad ristis edasi teha, sest head see kokkuvõttes ei tee.

Kas paljude pikalt sporti pidama jäänud Eesti sportlaste häda ja õnnetus selles teinekord polegi, et nad lihtsalt teevad seda, mida on harjunud tegema, justkui rutiinist ning teadmatusest, mida muud teha, ja tulemus on paratamatult see, et tulemust ei ole ega ka tule?

Foto 1: Siim Liivik kolm aastat tagasi Tallinnas Tondiraba jäähallis Baltic Challenge Cupi jäähokiturniiril Eesti koondise särgis mängus Ukraina vastu. Eesti kaotas 2:3. Foto autor: Raul Mee, Postimees/Scanpix
Foto 2: Eesti kaks nimekamat hokimeest, Siim Liivik (esiplaanil) ja ja Robert Rooba kolm aastat tagasi Tallinnas Tondiraba jäähallis Baltic Challenge Cupi jäähokiturniiril mängus Ukraina vastu. Eesti kaotas 2:3. Foto autor: Raul Mee, Postimees/Scanpix
Foto 3: Siim Liivik mullu novembris Tallinnas Tondiraba jäähallis treeningul. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas Liiviku roll platsil oli olla politsei, kapp? Ei jäta just erilist muljet mehest. Soome meister hokis? Oleks siis kergejõustikus või rallis või ujumises.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

See oli tore lugu. Aga kuidagi kohitud jutt. Siim tegi palju sisukama kirjutise - https://sport.postimees.ee/7382618/tippsport-ja-pidu-ei-pea-teineteist-valistama

Sealt sai teada ka, et kes see Siim tegelikult on. Noor mees, ta võiks veel midagi targemat studeerida kui spordikommentaatorina tegutseda ainult hoki pealt ei vea hästi edaspidises elus välja. Tuleb ampluaad laiendada. Tõenäoliselt meelelahutajaks, seal on vaja tuntud nime.

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt peaks seda silmas pidama et soome kadekopsud "ei näe" väikevenna sporti ja saavutusi sihilikult.

Madmoiselle Kontaveiti pole nende jaoks olemas, nemad hoiavad pöialt norra ja taani tennisele. Kui Janek Õiglane augustis MMil kolmanda koha sai siis soome kommetaatoritel oli tuline kahju et nende rootsi vend ei saanud ja napilt neljandaks jäi. Selliseid näiteid on palju.

Meie meedias on Latvala ja kalle nagu omad poisid, soome meedia seevastu ilmameister Tänakust ei kirjuta kui haleda virolaiskuski, kui enam kuidagi ümber ei saa jätta nimetamata.

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Hoki on hooajasport põhjaameerikas ja venemaal, tennis on maailmasport. Meie meedia võiks kirjutada vaid kiikingu ja allveeujumise maailmameistritest, milleks meile nahh hoki? Briti meedia kirjutab kriketi ja ragbi meistritest, nemad higiseid hoki meistreid ei tunne (ja õige ka)

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Soome kuulsaim eestlane on Anu Saagim ja punkt.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Olen Pulleritsus pettunud. Hoki? Keda see kotib või huvitab? Teine teema oleks muidugi rodeoga, eriti naiste omaga. Tegelikult lootsin, et tuleb eksklusiivintervjuu Zelenskiga. Tahaks teada, kuidas on ühest tundamatust näitlejast ja vaesest mehest äkki saanud selle riigi üks jõukamaid kodanike? Seal riigis tundub see muidugi tavaks olema, et koos kõrge ametiga tuleb ka röögatu rikkus.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

18:17 jah Pullerits peaks tegelema suure spordiga. Poks rodeo raskejõustik F1 baseball šahmatõ

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Mis krdi hoki. Meie ajakirjanikkude tõelist hädataputaset, juhmardlikku kompetentsi ja haledat kommunikatsiooni näitab jantlik kirbutsirkus ümber....no nende molekulide, ei taha ropusti öelda. Peale kuudepikkust kommunikatsiooni ei pidanud err üldse vajalikuks midagi näidata ja praeguseni ei saa mittekeegi mittemillestki aru. Vaadaku igaüks ise kuidas hakkama saab. Ajakirjandus my ass

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Sport on kehv aseaine tõelistele teemadele, milleks on sõda ja rahu.
Kuid kas Pullerits pääseb suurte teemade ligi? Kas teda lastakse hämaratesse, nahksete tugitoolidega ruumidesse, kus suured isandada rahulikul häälel ja mõtlikul ilmel määravad konjakiklaasi taga rahvaste saatusi? Seniks kuni sinna ei pääse peame meie leppima igasuguste klounide ja kurioosumitega ning tantsima õpetatud (hoki)karudega.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

... tantsima õpetatud (hoki)karudega.

See oli küll hästi öeldud

 
At 23:01, Anonymous Anonüümne said...

Nooh isegi Alusalu õppetund oli rohkem kui hokeibolisti oma

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Näh, hoki ei kõneta võhmamehi. Väga jõuline sõnum. Sisuliselt kollane kaart Priidule, tegelikult isegi väga punase alatooniga. Rääkida tuleb inimestega kes spordivad mitte, et ajakirjanikud teevad siseringis omavahel intekaid, et kes mida eelmises elus tegi. Who cares?

 
At 20:01, Anonymous Anonüümne said...

Kurat, mehed! Hoki on üks ausamaid sportmänge ragbi kõrval ja see ei kõneta võhmamehi? Need peavad küll mingid lillad võhmamehed olema siis.

 
At 22:11, Anonymous Anonüümne said...

Luke Prokop

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Aeg on punane kaart tõsta.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

See on nii loll teema, et keeldun seda kommenteerimast!

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Täna oli Lõunakeskuses hokimatš, Priitu publikumi seas ei paistnud olevat.

 
At 22:31, Anonymous Anonüümne said...

Ma käisin täna Lõunakeskuse Apollos Kalevi filmi vaatamas.
Priit Pullerits

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Kas oli hea film või nagu Eesti film?

 
At 22:56, Anonymous Anonüümne said...

See Eesti film on ju noortele nagadele kes ajalugu ei tea. Kahju, et Priit sellele aega raiskas. Maailm on täis huvitavamaid asju, millega võiks tegeleda.

 
At 00:29, Anonymous Anonüümne said...

Vaat siis, sel ajal kui toimub live mürgel jääväljal sügab Tema mõnusas tugitoolis kotte. Kah spordimees!

 
At 06:53, Anonymous Anonüümne said...

Jäähoki pole eesti kultuuri ruumi sport. Kas Lurich ja Hakenschmidt mängisid jäähokit?

 
At 09:52, Anonymous Anonüümne said...

Jää peal on ainult kiiruisutamine meie kultuuriruumi osa. Hoki ja iluuisutamine on vägivaldselt sisse toodud alad.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, Ants Antson oli tegija aga enne uisutamise medaleid oli ta Eesti meister hokis. Üldiselt vaadates Antsoni tiiki Nõmme veerel Harkus, siis pole Eestis uisutamisega mõtet jännata. Eesti spordisüsteem on ikkagi baasalade põhine. Baasaladelt ei tule midagi aga nendest kasvavad välja andekad spinnoffid kust haru harva sünnib pauk. Kas see kõik on seda väärt, et armaada noori hakkab hüpoteetilise tuleviku kuulsuse ja rahasaju pärast usinalt üle pingutama? Vastus treeneritemaffialt on, et oioi, ja jaa, mida see sport kõik arendab noortes. Tegelikus elus loob ta mõningaid sotsiaalseid sidemeid, mille kasu on eelkõige maailmavaate avardamises ja hoki puhul ka sinised silmad ja murtud ninad kuni rahakott kosub ja õnnestub hankida sobilikud polstrid ja ladva kaitsmed. Ma näen selles artikklis ainult sublime reklaami spordivarustuse müüjate ja väljakute rentijate jaoks. See on hoki ainuke kasu, mis Eestisse jääb.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

No kurat nii ongi

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

11.52 lisaks saab kasu ka hambaravi sektor, neil meestel ju pooled "hambad" kruvidega lõualuu sisse keeratud, see on päris kallis lõbu! Kes selle kinni maksab?

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

12:48 ise maksavad. Häda ajab härja kaevu ja stimuleerib loomi loovate meetoditega raha teenima kruvitavate hammaste soetamiseks.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Intelligentne ja haritud võhmamees kaklust jääl ei ei vaata. Hoki pole mingi sport vaid nüride toorutsejate kaklus. Kes vaatab hokit see toetab Putinit ja ukrainlaste tapmist PUNKT

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Hokimehed on lohhid.
https://sport.err.ee/1608737176/vene-kohus-on-mitu-hokimeest-altkaemaksu-andmises-suudi-moistnud

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

14:22 Õige!

 

Postita kommentaar

<< Esileht