reede, september 15, 2023

Pullerits: Mida ratta eest hoolitsemisel kahe silma vahele jäetakse?

Rattapeded, teie tund on tulnud! Viisin Cube’i maastikuratta nädal enne Tartu rattamaratoni hooldusesse, sest eks aeg-ajalt vaja iga asi, mis saab vatti, putitamist. Mida teie teeksite?

Vändates hakkas kostuma raamist naksumist. Kas keskjooksus on midagi lahti või kulunud?

Kett ja hammasrattad – teadsin juba ligi kuu aja tagusest kiirest ülevaatusest, et kett tahaks vahetamist, ent küsimus oli siis selles, kas uus kett läheb hammasratastele ikka peale. See tõenäosus oli väidetavalt fifty-sixty. Mida teha, sest ega kett veel n-ö üle visanud? Sõita seni, kuni mõlemad, nii kett kui hammasrattad, on omadega õhtul ja siis vahetada need korraga?

Nüüd, uuelt ülevaatuselt sain tagasisidet, et nii ongi, mõlemad vajavad vahetamist, sest väidetavalt uus kett vanade hammasrataste peale enam kindlasti ei lähe. Ent uus küsimus: kui nagunii tuleb mõlemad vahetada, aga seni keti ja hammasrataste koostöös probleeme pole olnud, siis äkki lasta neil sügisel, mil ilmad on, nagu nad on, viimseni vastu pidada, sest kui praegu vahetada, jõuab sügisestes oludes uuele ketile ja hammasrattaile piisavalt kahju tekitada?

Vaja on kontrollida pidurite ja amordi töövõimet. Neli aastat tagasi kadus esipiduri funktsioon, mõni soovitas, et tuleb kogu pidurivärk välja vahetada, aga lõpuks leidsin meistrimehed, kes asja nn konservatiivsel moel korda timmisid. Aga nüüd?

Rehvide kulumine – mina ei oska seda hinnata, sest eks rehve ole igasuguseid ning eri oludeks erinevaid. Kas seega tuleb mehaanikule öelda, mis oludes peamiselt sõita kavatsen, ja siis ta annab hinnangu, kas rehvid on selleks veel paslikud?

See, mida paljud unustavad, on rehvides «piima» värskendamine. Mõni mees on oma kogemusest rääkinud, et kui on kolm-neli kuud vana «piim», siis võib rehv juba lekkima hakata. On nii? Aga kui uus «piim» sisse panna ning ratas mõneks ajaks seisma jääb, kas siis «piim» valgub n-ö põhja ja taheneb sinna?

Ja veel, mida minu arvates unustatakse, on tubelessi puhul kontrollida ventiilide töökindlust. Kui need velje küljes narmendama hakkavad, on häda käes, kas pole nii?

Samuti olen märganud, et sadulaposti ümber käiva klambri kruvipea on justkui kulunud. Tundub pisiasi, aga ka seda peab jälgima, sest kui võti sellega enam hakkama ei saa, pole võimalik ka sadula kõrgust reguleerida. Ja siis ei aita ka see, kui varukruvi kaasas.

Mida olulist olen unustanud?

Foto 1: Priit Pullerits Cube'i maastikurattaga 2018. aasta Tartu rattamaratonil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits 2019. aasta Rakke rattamaratonil. Foto autor: Riho Lüüs (?)
Foto 3: Priit Pullerits Cube'i maastikurattaga 2020. aasta Tartu rattamaratoni stardiväravate avamise ootel. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Priit Pullerits tõenäoliselt pärast 2020. aasta Rakke rattamaratoni. Foto autor: Art Soonets

24 Kommentaarid:

At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Ununes see, et aeg on tõenäoliselt uus ratas soetada ja puudu on ettepanekud uue ratta margi ja omaduste suhtes. Sõbralik soovitus on, et lase spetsidel oma vana ratas võistlemiseks korda teha aga võta kõrvale elektriline maastikuratas treeninguteks. Sellega võid kimada mäest üles.

 
At 10:07, Anonymous Anonüümne said...

Ratas tuleb enne suurvõistlust hooldusest läbi lasta, siin pole küsimustki.

Mis on aga oluline- kaks kõige korrumpeerunumat poliitikut saavad lõpuks kokku: Reinsalu ja Kariloom hakkavad nüüd koos supsutama. Hoidke alt, eestlased!

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on Pullerits seotud Karilaiuga?

Vastus: "Karilaid on elanud juba 19 aastat koos Maarja-Liis Arujärvega, ajalehe Pealinn peatoimetajaga. Nad said tuttavaks ühe ühise sõbra sünnipäeval, kui Jaanus oli TLÜ esmakursuslane. Karilaid pingutas kõvasti, et tüdruku südant võita. Jaanusest kolm aastat vanemat Maarja-Liisi peeti tema õpingute ajal Tartu ülikooli ajakirjanduskateedri üheks suurimaks talendiks, kes produtseeris juba väga noorena häid lugusid Priit Pulleritsu juhitud Favoriidis, siis Eesti Ekspressis ja Luubis. Ka Pealinn on profilt tehtud – linnavalitsuses kokku pandud, Postimehe toimetuses kujundatud."

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/74139725/kes-on-savisaare-viimane-samurai-jaanus-karilaid

 
At 11:17, Blogger Priit Pullerits said...

Täna püstitasin Eesti avalikul debatiareenil sellise küsimuse:

https://www.postimees.ee/7856287/luubi-all-kas-kuulsuste-jutud-depressioonist-muutuvad-juba-ohtlikult-tuutuks

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Väljaannete toimetustel on ju võimalus järgmisele depressiivsele meelelahutajale ei öelda põhjendades, meil on neid lugusid niigi palju, hiljaks jäite.
Osavõtlikkust hädalise suhtes näitaksite soovitusega pöörduda ajalehe asemel Seewaldisse või veel parem, mingu K.Muuli jutule, too paneb traagilise ja õpetliku loo raamatusse - võib teenida koguni kena kopika!

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Tähtede seis näitab, et Miša Kõlvartil on potentsiaali saada järgmiseks siseministriks.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

@12:02 kits kärneriks ?

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Isegi süsimustast irooniast siin aru enam ei saada...

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Kaitseministri amet on loogilisem ja mustem.

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Miša leiab lisaks pealinna, erakonna ja taekwondo liidu juhtimisele veel aega kaitseliiduga metsas mürgeldada. Samal ajal riigikogu lihtliikmest superrahvuslane Martin Helme pole peale 2015. aastat kaitseliitu nägu näidanud, viidates ajapuudusele.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Miša saamine kaitseministriks oleks kasulik vangerdus. Vaadake kasvõi, kui lugupidavalt Vene tsivilisatsiooni juht Putin Kim Jong-uni suhtub. Aasialastesse on respekti, seevastu degenereeruv geirooplane ei vääri austust. Me võiksime Mišaga tagasi saada Narva-taguse koos elanikega ja Petserimaa koos venelaste ja setodega ning olla jälle üks ühine geopoliitiline ruum.

 
At 17:24, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd see siis juhtus- ksjondsid hullutasid meie EOK presidendi ära: https://kroonika.delfi.ee/artikkel/120232334/puhitsetud-urmas-soorumaa-sai-kirikust-lahkuda-erilise-aunimega

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Ütlen Padrele aitäh kõige hea eest mis ta kogukonna jaoks on teinud

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, kas te pole kunagi mõelnud, et võiksite hakata tegelema bikiinifitnessiga?

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond leiab, et Pulleritsul võiks olla bikiinifitnessis potentsiaali ja suur tulevik. Kiidame teema algatuse heaks!

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Oleks PP noorem, toetaks fitnessi ettepanekut. Las sõtkub seeniorina oma sissetallatud radu edasi. Kubepüksid on pealegi igal tõsiseltvõetaval spordimehel niikuinii olemas, no big deal.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond imestab, kuidas Andrus jätkuvalt hea vormis püsib. Siin näide dopinguga asju ajanud sportlase pensionipõlvest: https://talksport.com/sport/mma/723786/ufc-legend-vitor-belfort-body-transformation-ripped-physique-age-knockouts-social-media/

Bikiinivorm missugune...

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui mees ise on tubli ja suure kambooniga siis vahet pole kas bikiinide või liibukatega

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Padre postitus oli mõeldud küll rattapededele, kuid kommenteerivad hoopis päris peded. Kurb.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Padre on meie kõigi juht. Ole sa rikas või vaene, pede või naine, Padre neile pisiasjadel tähtsust ei pane. Tema malevasse on kõik oodatud.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Padre kui patriarh? Idakristlus on spordimeestel moes, Sõõrukas koogutab kõrgete vaimsete isadega juba mitmendat päeva. Koomiline.

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

On küll patriarh, ida kristlased ja ameerika juudid kõik tunnevad Padret.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Mehed hästi panete! Laske edasi!

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Mr. Pullerits, considering your extensive experience with bikes, have you ever considered developing a new line of cycle-friendly bikinis? I'm sure there's a market gap waiting for you right there!

 

Postita kommentaar

<< Esileht