teisipäev, august 15, 2023

Pullerits: Kas paljutõotavad noorsportlased võtavad noorte treeneritega ülemäärase riski?

Vaevalt oli ettevõtja, kirjamees ja kergejõustikutreener Jaanus Kriisk kirjutanud olümpiavõitja Katrina Lehise ja epeenaiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnalahingu järel Postimehes arvamusloo «Maailma parim sportlane ei ole kohe valmis maailma parimat treenima» – tõsi, Lehist ja Kaabermad kordagi mainimata, aga igaüks saab aru, kellest too kirjutis oli ajendatud –, kui peagi sai ajakirjanduse vahendusel teatavaks, et ta oli tabanud palju suuremat naelapead, kui me arvata võisime.

Kes vähegi spordiuudiseid jälginud, see küllap teab, et tänavu pärast lühiajalist pausi kõrgushüppajana comebacki teinud Elisabeth Pihelat, kes sai äsja U20 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustel kõrgushüppes 1.88ga hõbemedali, treenib mitmevõistleja Grit Šadeiko (34), ning Miia Otti, kes võitis juulis Euroopa noorte olümpiafestivalil 100 meetri jooksus kulla ja 200 meetri jooksus pronksi ning tuli U20 EMil 100 meetris kuuendaks, treenib endine 400 meetri tõkkejooksja Maris Mägi (36).

Mul puuduvad andmed ja info, millised on Šadeiko ja Mägi teadmised ja kogemused kergejõustikutreenerina. Igatahes ei ole ma kuulnud, ja seda ei näita ka ESBL, spordi biograafiline leksikon, et neil oleks treenerina midagi märkimisväärset ette näidata. Möönan, et võin teha neile oma informeerimatusest tulenevalt siinkohal ülekohut, kuid ei varja, et kahe Eesti hiljutise tippkergejõustiklase asumine kahe noore ja loodetavasti perspektiivika naissportlase treeneriks tekitab küsimusi, isegi kõhklusi, kas nad suudavad olla oma ülesannete kõrgusel ja anda juhendatavaile maksimaalselt seda, mis aitaks neid spordis võimalikult kõrgele ja kaugele.

Treeneriamet on peen kunst, eriti sportlase teel tipu poole. Siin on vaja meeletult kogemusi ja teadmisi. Sama kehtib kõigi elualade puhul. Vaevalt on ükski äsja pikaajalised meditsiiniõpingud lõpetanud arst sama hea kui need, kellel on staaži kaks-kolm aastakümmet. Kui endast rääkida, siis mu lood vahetult pärast ülikooli lõpetamist ei kannata võrdlustki lugudega, mille tegin kümnend või kaks hiljem, kui olin saanud juurde nii erialast kui elulist kogemust, ennast täiendanud ja praktiseerinud, sh välismaal, USAs.

Šadeiko lõpetas TÜ kehalise kasvatuse ja spordi erialal eelmisel aastal. Mägi kohta ütleb ESBL, et ta on lõpetanud TÜ inglise filoloogina aastal 2010. 

Loodan, et Kriisk ei pahanda, kui avaldan siin selle, mis ta mulle ütles, kui juhtisin tema tähelepanu kahe noore kergejõustiklase alanud koostööle kahe noore, algaja treeneriga. Ta ütles, et treenerivahetuse esimene etapp kestab aasta-poolteist ning see on tavaliselt emotsionaalse tõusu faas. Nii Pihelale kui Otile on uus treener pigem mõttekaaslane, pakkus ta. Ja lisas, et tõetund saabub siis, esimene faas saab läbi.

Mis on teie panused, mis juhtub aasta või pooleteise pärast?

Foto 1: Elisabeth Pihela 16. juunil Jõhvi kergejõustikuõhtul, Heino Lipu mälestusvõistlustel. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 2: U20 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustel Jeruusalemmas 100 meetri jooksus 6. koha saanud Miia Ott 11. augustil Tallinna lennujaamas koos treener Maris Mägiga. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Elisabeth Pihela 16. juunil Jõhvi kergejõustikuõhtul, Heino Lipu mälestusvõistlustel koos treener Grit Šadeikoga. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 4: Miia Ott 17. mail 2021. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Elisabeth Pihela 30. juulil Tallinnas Eesti meistrivõistlustel kergejõustikus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

81 Kommentaarid:

At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Mis on tähelepanuväärne, siis mõlemad noortreenerid teavad tänu taustale Tartu Kalevi hingeelu. Loodan Bruusi taassündi, kuid kogenud Virud on jäänud Šadeikole alla. Parem sõbrants kui...

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Mille jaoks selline artikkel? Sportlased kogevad edu oma noorte treeneritega ja ikka on vaja leida mingi probleem, sest ise olete arvatavasti Viru pooldaja. Kuluta millegi muu peale oma aega kui sellise artikkli peale.

 
At 19:21, Anonymous Anonüümne said...

Piinlik vanamehed…lihtsalt piinlik:S

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Aga võibolla toimub pooleteist aasta pärast jälle treenerivahetus, jne.
Erki Nool ja naistennisistid on ka tihti treenereid vahetanud, üks neist olümpiavõitja teine wta 2. kohal olnud.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, et nägite vaeva uurimaks Grit Šadeiko ja Maris Mägi hariduslikku andmeid, Mägi kohta oleks võinud natuke põhjalikumalt uurida.
Lisaks eelpool mainitud noortele treeneritele treenib Gedly Tugit Magnus Kirt, Kelly Sildarut Mihkel Ustav- kas see Teid ei häiri? Nemadki ju noored ja "algajad" treenerid.
Loodan, et 20aasta pärast kirjutate uue artikli, kuidas omal alal tipus olnud sportlased ja ka vastava hariduse omandanud noored treenerid on võtnud julguse ja sportlasena omandatud kogemuse, et aidata tippu meie jàrgneva põlvkonna!
Elagu sport!

 
At 22:05, Blogger Priit Pullerits said...

Loeb tulemus. Selleks peaks muidugi teadma, mis on eesmärk. Kui nt Tugi ütleks, et eesmärk ongi visata stabiilselt 60-61 meetrit ja Kirt seda suudab tagada, siis saab öelda, et a) tegi oma ära või b) eesmärk on liiga lahja, nii et selle saavutaks ka ilma treenerita. Mis tähendab, et kui me räägime Eesti koondise tasemel sportlastest, siis peaks eesmärk olema ikkagi oma ala maailma finaalvõistlus minimaalselt. Teisisõnu, kas Pihela jõuab 1.96 kanti ja kas Ott hakkab jooksma 11 sekundi piirile.
Igatahes vähemalt selget arengut tahaks näha. Et Pihela hüppab aasta pärast 1.94 ja kahe pärast 1.96 ja Ott ka järgmisel ja ülejärgmisel aastal parandab sprindis oma aegu. Kui seda ei juhtu, on treeneri süü. Sest nagu teada: võidab sportlane, kaotab treener.
Kelly Sildarust tegi maailma tippsuusataja ikkagi tema isa, mitte Mihkel Ustav. See, et Sildaru võitis Ustaviga olümpial pronksi, võib olla käsitletav isegi tagasiminekuna. Rennisõidus jäi ta ju sootuks medalita ja hüpetes ei jõudnud finaali. Nii et tagasiminek hoopis, kas pole? Isaga ta nii kehvi tulemjusi ei saanud.
Kõigil, kes siin treeneritöö teemal sõna üritavad võtta, soovitan enne läbi lugeda Jaanus Kriiski raamatu "Treener", siis saate loodetavasti avarama pildi, mida tähendab tegelikult treeneriks olemine. See ei ole lihtsalt plaanide koostamine ning raja ääres aja mõõtmine.

 
At 22:30, Anonymous Anonüümne said...

Kas Kriisk praegu ka treeneriametit peab? Kui jah, siis kes on tema hoolealused?

 
At 23:30, Anonymous Anonüümne said...

Vaevalt, et noored hullemad on vanadest. Millised on Priidu isiklikud kogemused treeneritega. Vana oli 800m treener tipptulemuse püstitamise ajal ja kas jagas venelaste "vitamiine", selles on küsimus, mis selgitab tõe klaariks nagu värske õlu.

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Mingit kindla peale tippsportlaseks saamist ei saa nagunii keegi garanteerida. Meil on ka küllalt näiteid, kus kogenud treenerite treenitud lootustandvad noored on jungaeast välja kasvades täiesti pildilt kadunud ühel või teisel põhjusel.

 
At 03:12, Anonymous Anonüümne said...

Pihelal on potentsiaali aga Ott kasvab suuremaks ja kaob see pontsu jõud mis siis saab?

 
At 11:02, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, 01:45. Küll aga joonistub tõenäosuslik vahe välja, kui vaadata, kas tippu viivad pigem kogenud ja haritud treenerid või algajad, kellel puudub vastav kõrgharidus ja kel pagasis vaid enda kogemus oma karjäärist. Esimeste käe all on tippu jõudmine palju-palju tõenäolisem.

Vaatame näiteid Eesti spordist.

Gerd Kanter ja islandlane
Jaak Uudmäe ning Jürgenstein ja Krejer
Viljar Loor ja kõik need NL treenerid
Aavi Pikkuus ning Rein Kirsipuu ja Kapitonov
Jaak Mae ja Andrus Veerpalu ning Mati Alaver
sõudjad ning Killing jt
Marten Liiv ja Saskia Alusalu ning kõik need väljamaa treenerid
Jne, jne.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Professor Pullerits õigus. Mingi aeg võib noor treenida aga pikas perspektiivis ikka vana Kapitonov, kindral ja admiral. kes on juba kogemuse pealt. Tal selliseid ühe kahe hooaja noori olnud ja teab mis põhjusel karrrjääär katki jäi.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Kindral viis Andreas Veerpalu ja Poltoraanini samuti absoluutsesse tippu. Või noh, Poltoranini tulemused läksid ainult veidi halvemaks, õige tsutt-tsutt.

 
At 11:48, Anonymous Anonüümne said...

Kui noor sportlane on õnnelik, peast terve ja rahul, siis see ongi kõige olulisem, et ta üldse spordis jätkaks. Kui mõned “suurte kogemustega” treenerid on suutnud noorte naiste tervise eluks ajaks pekki keerata-depressioonid, buliimiad, muud toitumishäired, kahtlused kummalistes “abivahendites” jne jne, siis pigem jäägu see ühepäevaliblikana tipptulemus tegemata, kui terve ülejäänud elu haavu lakkuda. Selline tunne, et hr.Pulleritsu suur probleem on noored naistreenerid…ja oluline vahendeid valimata tulemused. Tuttav lause-KÕIKE on tehtud ainult tulemuse nimel:(

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

Just, see on ka käehoidmine, ärakasutamine ja muud isiklikud hüved…

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Tuua näiteid küsitavast NL ajast ja dopingupatustest on küll juba tase..

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Dopingut tuleb ka osata panna, noor treener plähmerdab asja ära ja tulemuski on küsitav. Muidugi, ka kindralid kukuvad sisse, aga see on ka pika eduka karjääri üks õnnetu juhus, muidu on ohjatud eeskujulikult, selleks on ajapikku loodud taristu ja tugijõud. Noorel treeneril seda pole.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Vahelduseks Vello kokkuvõte viimasest Skandaalist:

Lugesin ka siis ka seda kurikuulsat Pere Sihtkapitali küsitlust ja ei saa aru, mille pärast kõik nii leilis on ja minestama hakkavad?

Küsitlust uurides selgus, et see on ikka väga leebe võrreldes sarnastel teemadel ristküsitlusega vanaema juubelil või suguvõsakokkutulekul, kui oled seal üksi ilma kaaslaseta või juba ligi 25 ja lapsi veel pole.

Merevaigupärlitest kaelakeega vanatädi Leida ujub sulle külje alla ja ilma igasuguse sissejuhatusega uurib, et noh tütreke, sul lapsi veel pole jah? Mis sul siis viga on? Kas sul seal all on ikka kõik korras? Kui ei ole, siis ära häbene, tule homme tema juurest läbi, tal on üks raamat midagi lugeda ja ühed tilgad, mis imet teevad.

Onunaine samal ajal lauas niheleb kellegi teise noorema sugulase kõrval, piidleb murelikult ta salgutatud juuksevärvi ja lõpuks sositab julgustavalt.... sa oled nii kena tüdruk, ära sina küll lesbiks hakka.

Või siis vanavanaisa juubelilauas tõstab vanaisa vend su ette vaagna tädi Viive retsepti järgi tehtud marineeritud angerjaid, tonksab sind küünarnukiga ribidesse, pilgutab kavalalt silma ning ütleb, et kas sa seda tead... "Söö sibulat ja kala , siis...."

Ja siis kõik terve laud üheskoos kooris jätkab"... siis seisab nagu tala!". Kõik on rõõmsad, naeravad, tehakse pits viina ja siis vanavanaisa hakkab sõjalugusid rääkima.

Ühesõnaga, see kõik võib ju tunduda veidike kohatu ja piinlik tol hetkel aga me peame aru saama, et nemad ei taha sulle ära panna või sind häbistada, vaid tunnevad tõsist muret su pärast ning omal, veidike konarlikul moel seda ka väljendavad. Nad on ju näinud sind pisikesest peale, teki sees krimpsus näoga haiglast koju saabumas, nad on näinud sind üles kasvamas, sind liivakastis mängimas, sind esimest korda rattaga sõitmas, sind kooli minemas, kooli lõpetamas, jne jne. Ja nad kindlasti tahaksid, et ka sina seda kunagi kogeksid. Sama on selle sihtasutuse küsitlusega.

Ehk et siis küsitlusel endal pole häda midagi, aint et see Eamets keeras asja perse. See on fakt. Sellise positsiooniga ja juba nii vana mees peaks teadma, et on teatud reeglid ja protseduurika mille peab enne läbi tegema. Nii on. Ma ei usu, et näiteks Eamets ise hakkab enne autoriteedlilt loa saamist köögimööblit valima või elutuppa tapeeti ostma? Need asjad ei käi nii. See ei lõpe hästi.

Eamets võttis riski.
Risk realiseerus.

Kes on süüdi? Keegi teine? Kaja "Kaka" Kallas? Bill Gates? Replikandid Orioni udukogust?

No, homes. You fucked up.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Noor treener tuleb pühendada dopinguköögi skuupi. Siis laabub kõik sujuvalt. Rahvusli spordilaine tuleb tippu upitada ja koik spordispetsid kaasata.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Kes siis peab noored treenerid õigele lainele juhatama? Arvan et Kriisk ja Pullerits oleks õiged papad seda tegema.

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Taustajõudude sekka tuleb lugeda ka näiliselt lõdvemalt inkorporeeritud liikmed - meediategelased, ajakirjanikud. Kindralil oli Lemps, Virul on Pullerits. Kust saadakse toetust kehval ajal, kui teerullid lömastavad? Miks peaksid nad jamas dzotile viskuma? Aga kui sa oled õiglane mees, ja suureks ajakirjanikuks ollakse saanud ju suurte spordisündmuste tõttu, milles neil on eksklusiivsed õigused - intervjuuõigus, allikad, siseinfo -, siis sa ju abistad.

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kas naiste vollet tolereerime ja kommenteerime või pigem ei?

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Naiste volle on normaalne sport, üks väheseid. Ebanormaalsed on naiste vutt, läbi mille naisõiguslust promotakse ja ega naiste koss ka midagi ei ole. Pigen jaa

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Tolereerime ikka ja naiste rannavollet veelgi enam.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Tõenäosus eeldaks siiski kõiki juhtumeid hõlmavat võrdlevat analüüsi, mitte ainult sobivate näidete välja otsimist. Kui ikka 90% saavutussportlasi treenivadki pigem vanemate treenerite käe all (NSVL koondises muud varianti oligi?), siis loomulikult on nii ka enamik medaliste. Paraku sellise tõsisema analüüsi jaoks piisavalt andmeid on vist väga raske kokku saada. Nii et ehk las üritavad, on meil ju ka positiivseid näiteid (Rannula, Varrak, Embrich & Novosjolov kui veel läbi said). Inglise filli väljaõppega tuleks ehk küll loota/soovitada et kõrvalt ka teaduslikumat nõu küsitaks.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

Varrak ja positiivne näide??? Mis alal?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Kossu treeneritega ei saa võrrelda. Sportmäng on äri, firma londi otsa saad siis ostad pruuninahkseid pallivõllureid teisest maailma otsast. Kergejõustiku treenerid jamaika välejalgasid veel ei osta et oma kvalifikatsiooni tõsta õpilaste tulemuste näol. Varrak heh

 
At 19:00, Anonymous Anonüümne said...

Asi, millest ma aru ei saa, on selle nn. kettagolfi promo, mis meie sporditoimetustes täie hooga on käima läinud. Vanasti, kui pokker spordialaks kuulutati, siis vähemalt asjaga seotud ajakirjanikud tunnistasid, et neile maksti kasiinode poolt raha selle eest. Aga selles lendavate taldrikute loopimises pole ju mingeid tõsiselt võetavaid rahasid isegi mängus. Kellele? Milleks?

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Arvatavasti on siin tegu spordi vähkkasvaja, kihlveokontorite ajakirjanike positiivse hõlvamise poliitikaga. Nad on väga edukad!

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

19:00. Mis seal arusaamatut on, üks väheseid alasid, kus eestlane maailma tipus on, muud midagi. Ilma pr Tattarita ei kajastataks seda kindlasti nii palju ja vaevalt, et lauluväljakul ka EM peetaks. Paraku pole meil nö traditsioonilistel spordialadel kuigi palju neid tippe. Teisalt on kettagolfil harrastajaid ka juba kordades rohkem kii nt maadluses või tõstmises.

 
At 00:51, Anonymous Anonüümne said...

Ma olen maailma meister tilli veeretamises, kirjutage nüüd hästi palju lugusid sellest. Nagu naiste jalgpallist. Või lendava taldtiku viskamisest.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Ameeriklased tahavad seda ala olümpiale ja ehk ka saavad. Vigursuusatamises jäi meil om võit saamata. Ehk tuleb ketta golfis

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Kuulakem alati ära ka teine pool ehk siin Raul Eametsa intervjuu mulle:

https://www.postimees.ee/7835975/intervjuu-raul-eamets-see-on-politiseeritud-runnak-et-inimene-tuhistada

 
At 10:14, Anonymous Anonüümne said...

Keegi küsis, kas Kriiskil on ka endal õpilasi. Jah, kogenud Kriisk treenib 26-aastast kõrgushüppajat Kaarel Ernitsat, kes saavutas Eesti meistrivõistlustel 1.95-ga neljanda koha. Seega Kriiski õpilane on hüpanud rohkem kui Šadeiko õpilane Pihela.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

ee.. 26-aastane meeskõrgushüppaja peabki hüppama rohkem, kui 19-aastane naiskõrgushüppaja.
1.95 vs 1.88, ütleks, et Kriiski õpilane on nõrgalt esinenud.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ma aru saan, siis mister Eametsal on etteheiteid Tartu ülikoolile? Politsei algatas tema sulitempude suhtes menetluse ja tema süüdistab ülikooli???

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Hästi paneb, süüdi on kehva nõu andnud jurist ja sekretär, kes lepingut TÜs süsteemides ei registreerinud, ja muidugi meediat.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

Eilse päeva tsitaat läheb konkurentsitult Riina Solmanile: "Ma pole jurist, ma olin minister!"

 
At 11:46, Blogger Priit Pullerits said...

Jaanus Kriiski õpilasi. Tuletagem meelde, et Kriisk on siiski ettevõtja, mitte põhikohaga treener.

Tarmo Jallai – Ateena olümpiamängude osavõtja (2004), Eesti rekordi omanik 110 mtj (13,62) ja 60 mtj (7,76)
Mirjam Lehismets (Liimask) – Euroopa Noorsoo meister ja Universiaadi kuld 100 mtj (2005)
Merle Bastien (Kivimets) – varasem Eesti rekordi omanik teivashüppes
Veiko Kriisk – Euroopa sisemeistrivõistluste 20. koht teivashüppes (2015)
Linda Treiel – Euroopa võistkondliku mitmevõistluse Superliiga pronks (2015)

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Kriiskile ja ta kõrgushüppajale edu! 4. koht on spordimeeste sõnul jama, aga see raske tõde tuleb välja öelda. Võltse nunnutamisi pole vaja, nagu kogenud treener teab niigi. Kuidas aga edasi, et passiks paremini meeste hulgas edasi võistelda? Suurendada koormust? Parandada tehnikat? Vahetada ala? Nendele ja teistele küsimustele tuleb treeneril vastused leida.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

...Vahetada sugu?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit -- konkreetne küsimus sulle kui ajakirjanduse ja kommunikatsiooni õppejõule.
Mida rohkem praegust olukorda jälgida, siis seda rohkem hakkab tunduma, et nii see Sildami ja VPK teema kui Eametsa teema kui ka näiteks justiitsminist järsku esmalt ajakirjandusse ja siis alles valitsusse välja imbunud KOV valimiste teema on praeguse istuva valitsuse ja eriti selle juhterakonna spinn, et lükata fookus neile ebameeldiva maksuteema pealt kuhugi mujale, soovitavalt tühjale jauramisele, ära. Võib-olla on tegemist juhusega (valitsusel lihtsalt vedas) aga fakte ritta pannes ei saa mööda ka vastupidisest.
Faktid, nagu Sa ise alati rõhutad:
1) Sildam ja VPK tulid jutuks 2 kuud peale sündmust ennast aga 1 päev peale seda, kui Vabariigi President intervjuus mainis, et praeguse valitsuse tegevus maksupoliitika näol on ebaselge ja kas valitsus ikka ise saab aru, mida nad muudatusega siis taotlevad
2) Kuna eelnev teema hakkas justkui ära vajuma siis justkui taeva kingitusena tuli järgmine suurt avalikku kaja saanud teema -- sündivusuuringud. Võimalik, et miskeid reegleid rikuti aga selle varjus lendab laps koos vanniveega välja. Korduvalt on olnud erinevatel tasemetel juhtuks, et riigil on palju andmeid aga neid ei kasutata otsuste tegemisel jne. Praegu rida ministreid räägib üksteise võidu, kuivõrd halb on rahvastikupoliitika uuringu käigus küsida inimestelt miks neil on 3 last või miks neil ei ole lapsi. Kuidas seda andmetepõhist poliitikat siis ajada kui andmeid ei kasuta??? Kindel on see, et teema on fookuses, peaaminister, siseminister ja veel hulka suuremaid ja väiksemaid tegelasi saavad hästi pildil püsida ning aga hagu juurde anda.
3) Ja et veel vähe ei ole, siis justkui mustkunstniku kübarast ilmub välja "tundmatuks jääda soovivate autorite" seaduseelnõu, kus soovitakse jätta Venemaa ja Valgevene kodanikud ilma KOV valimisõigusest. Küsimus on õige, seda tuleb teha, kui vaja, siis muuta ka seadust (s.h põhiseadust) aga see eelnõu tuleb välja äkki ilma igasuguse eelinfota, esmalt ajakirjandusele ja alles seejärel valitsuse liikmetele. Loomulikult on see teema, mis masse huvitab, vastukaja tekitab ja annab taaskord kõikvõimalikel arvamusliidrtel ja omastarust arvamusliidritel lõputult sõna võtta.

Huvitav, mis teema järgmisena üles puhutakse?
Tahes tahtmata tundub, et justkui saatus kingib istuvale valitsusele järjest olukordi, mis aitavad valitsuse jaoks valusat ja ebapopulaarset maksuteemat pildilt eemal hoida...
Priit, kuidas Sulle tundub?

Ja kui see on nii, siis miks ajakirjandus valdavalt selle spinni õnge on läinud?

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Satub siia ka igasugu tiblasid...

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on nii, et ajakirjandus püüab neid kalu, mis õnge otsa ise ronivad. Targemad kalad, kes õngesid, võrke, nootasid ja muid püügivahendeid märkavad ning neist mööda laveerivad ei püüa ühegi ajakirjaniku konks isegi kui ajakirjanik kasutab sonarit ja muid moodsaid kalade sogases vees nuhkimise tehnikaid. Sellek, et ajakirjanikud kenasti söönuks saaksid, siis ajavad suured kalad neile väikesi kalasid konksu otsa, et ajakirjanikuhärrad ka ennast tähtsatena tunda saaksid. Selline on elu olnud ja kulgeb edasi. Aegajalt kipuvad aga ajakirjanikud igasugu tsunftis omavahel jagatavate auhindadega ülekülvamise tõttu upsakaks ja tähtsust täis minema, siis see tekitabki selliseid tundeid nagu ajakirjanikud on ilmeksimatud, mida 12:45 väljendab. Tegelikult on elu proosalisem. Vorst vajab lihtsalt leiva peale muretsemist ja nõnda see eluke veereb.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Oeh, Pullerits paneb küll mõnusalt tanki Šadeiko ja Maris Mägi. Et kui kahe aasta jooksul õpilane maailmatasemele ei tõuse, siis on treener feilinud. Kui palju on tunnustatud treeneritel selliseid õpilasi olnud? Pakun, et väike vähemus ja puht statistiliselt ainult nii olla saabki. Kindlasti on Kriiskil õigus, et peale esimest edu tuleb väike madalseis ja tõehetk. Ei saagi aru, mida Pullerits öelda tahab, kas seda, et noorel treeneril ei ole õige alustada treeneriametit kogenud sportlastega, vaid peaks alustama lastega, vist? See ka õige, aga siis see järeldus tuleks ka otse välja tuua, mitte lihtsalt mingit ähmast varju heita, et järsku on ebakompetentsed. Lisaks on mul tunne, et Pullerits ei ole tegelikult välja uurinud, kui suured kogemused treeneritametis ülalnimetatutel tegelikult on. Mul on küll hea meel, et tuleb juurde noori treenereid, vanad ei ela ju igavesti. Lisaks võib ka selles midagi olla, et naistreener jagab naiste treeningust midagi rohkemat kui meestreener :)

 
At 20:55, Blogger Priit Pullerits said...

"Ei saagi aru, mida Pullerits öelda tahab, kas seda, et noorel treeneril ei ole õige alustada treeneriametit kogenud sportlastega, vaid peaks alustama lastega, vist?"

Jah.

"Lisaks võib ka selles midagi olla, et naistreener jagab naiste treeningust midagi rohkemat kui meestreener."

Ei. Vt M. Viru! Vt A. Nazarov! Kus on Eesti naistreenerite tipud kergejõustikus? Vt ka Kristina šmigun-Vähi ja Kelly Sildaru ja Ingrid Puusta ja Eesti naiste võrkpallikoondis jne, jne.

 
At 11:11, Blogger Priit Pullerits said...

12:45, jah, ka mulle tundub nii.

14:16 vastab päris hästi teie esitatud viimasele küsimusele.

Eraldi tahan siinkohal kiita selle sissekande kommentaatoreid, kellest enamik on püsinud teemas, kaasa mõelnud ja vastu argumenteerinud. Seekord on tekkinud päris huvitav ja sisukas diskussioon. Jah, sekka tuleb ka päevapoliitikat, sest mis teha, elu on täis draamat, ent plära ja tühja lõugade lõksutamist, nagu varem sageli, on sedapuhku minimaalselt. Aitäh veel kord kaasa mõtlejale ja loomulikult ka vasturääkijaile, sest ega pea takka kiitma - muidu diskussioon ei edene.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Ok, asja uba on arusaadav. Siiski, kas Kriisk alustas laste treenimisest? Kas on teada, et Šadeiko ja Mägi ei ole lapsi treeninud? Ei taha norida, aga ehk tuleks faktid-värgid välja uurida enne kui halba varju heita noortreeneritele. Ja meestreenerid on tõesti olnud edukamad faktiliselt, aga võibolla naisi on lihtsalt ka vähem treeneriametis olnud.

 
At 12:11, Blogger Priit Pullerits said...

See oleks tõesti huvitav teema, kui vaadata Eestis, kui palju on nais- ja kui palju meestreenereid ning kui edukad on olnud nende õpilased. Muidugi tuleb enne määrata, mis tasemest algab edu. Pakun, et tiitlivõistlustele (EM, OM, MM) pääsemisest alates. Siis on huvitav näha, et kui meestreenereid on näiteks 70% ja nende õpilased moodustavad 70% tiitlivõistlustele pääsenuist, siis on alust väita, et meestreenerid on edukamad üksnes seetõttu, et neid on arvuliselt rohkem.

Igatahes võiks see olla väga huvitav ja oluline teema mõnele TÜ kehakultuuritudengile nt diplomitöö tarvis uurida. Kuigi nüüd on alust karta, et selle peale tuleb Kaja Kallas ja hakkab kuulutama, et ega treeneri ainus väärtus saa olla õpilaste arv tiitlivõistlustel, ning talle tormab sekundeerima sots Lauri Läänemets, kes nõuab, et selliseid naistreenereid alandavaid uuringuid ei tohi enam mitte kunagi teha.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Madal. Väga madal, härra Pullerits.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Mina treenerite eest sõna ei võtaks. Ei ole see amet inglite oma. LAs pesevad ise oma pesu. Valikuvabadus peab olema ja kedagi ei tohi hukka mõista ega arvustada selle eest, et ta leidis omale sobiva treeneri. Kui aga treener ületab eetika piire nt ülearenenud ja provotseerivalt käituva õpilase tõttu, siis tulebki amet varna panna ja tegeleda mustalt nii, et teravsilmadele vahele ei jää. Kui on kehtestatud kord siis anarhistidest treenerid ei ole ok.

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas väärtustada treenereid, kellel on lapsi meeldivalt palju rühmas, kes treenivad ja arenevad rõõmuga, saades boonuseks hea suhtlemisoskuse ja sõbrad. Kuid, võibolla sportliku pingerivi ülemisse ossa neil asja pole?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Sellised treenerid nagu 13:30 kirjeldab, on väga nõutud kaup, kahjuks nende otsa ei ole kerge sattuda. Ütleks, et lausa võimatu. Selliste treenerite kohta võiks olla kohe eraldi andmebaas, et lapsevanemad saaksid nad üles leida ja ei peaks kartma, et nende võsukestest hakatakse tippspordi kahuriliha voolima.

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

Mina olen alati Padre sõber olnud.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa ära unustada fakti, et Maris Mägi vanemad on treenerid, kes viinud tippu praeguse meeste 400 m tõkkejooksu rekordiomaniku. Ja muidugi Marise enda ka. Võibolla polegi
Maris üksi lootustandva noore sprinteri treener??!!

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik P.Pullerits vôiks hoopis küsida noorsportlastelt miks nad vahetasid treenerit , mitte kommenteerida “algajaid treenereid”. Ja kas ei ole mitte hea näide algajast treenerist G. Kanteri näol?

 
At 18:32, Blogger Priit Pullerits said...

Gerd Kanter treenib kettaheitjat.
Mitmevõistleja Šadeiko treenib kõrgushüppajat.
Veerandmailer M. Mägi treenib sprinterit.
Mina ei õpeta teleajakirjanikke. Jah, mingi tasemeni võiksin ma nad oma teadmistega aidata, aga et tipptegijaks saada, selleks on neil vaja ikka palju professionaalsemat nõu ja juhendamist.

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

No aga näiteks alljärgneva loo juures oleks teie nõu, kuidas asjaosalised paremini pihtide vahele võtta, kõvasti abiks võinud olla. Mõelge ikka ka rahvusringhäälingu karjääri peale.

https://www.err.ee/1609067816/merilin-parli-kuidas-sundis-uudis-pere-sihtkapitali-uuringust

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis selles siis taunitavat on, kui omavaheline asi toimib? Mõlema treeneri treenitavad neiud on teinud suurepärase hooaja! Milles on probleem?! Et keegi neid ei ahista? Terroriseeri? Tundub, et Hr Pulleritsul on miskit isiklikku naistreenerite vastu. Soovitaksin vaadata väheke avatuma pilguga asjale. Eesti kergejõustikumaastik vajab hädasti “värsket verd.” Ehk ongi naistreenerid see pääsetee, et ei korduks kõiksugused skandaalid, mis ümbritsevad suurt osa meestreenereid, kelle te pidasite vajalikuks 20.55 postituses näiteks tuua. Piinlik.

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Vanema kaabu tervis on pekkis . Mis saab nooremast tõrvikukandjast? Selles on küsimus.

 
At 10:16, Blogger Priit Pullerits said...

Siin näide eeskujulikust, põhjalikust reporteritööst:

https://leht.postimees.ee/7837435/taust-pollumehed-saavad-rekordilise-saagi-rekordiliselt-viletsa

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Kui saak on suur, siis on hinnad madalad aga kui hinnad on laes siis saak millegipärast ikaldub. Põllumeestel on alati perses.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Põllulugude juures igatsen vana aja sotsialistliku võistluse (vahe)tulemusi. Kas Avangard pani Sootaga sovhoosile pähe või mitmendal kohal A. Rüütli Tartu Näidissovhoos. Need ilmestaks tüütuid maameeste jutte, et ilm on perses. Särtsu tooks lugudesse ka individuaal agraarpersoonide mängu toomine, näiteks nagu mida uut on Leida Peipsil öelda ja ette näidata, muu meelest kasvõi Kärna Ärni tähelepanekud saagikoristamisel.
Selles žanris on teil ühtteist veel õppida.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Sai kah törtsuke kvaliteetajakirjandust tehtud. Viimastel päevadel on kodumaised spordiuudised üle ujutatud lauluväljakul toimuvate lendavate taldrikute loopimise euroopa tšempionaadiga. Postimehes on toimetuse tšort pandud blogi pidama aga Delfi on läinud koguni nii kaugele, et toodab kohapealt telepilti. Ja seda TASUTA. Ennekuulmatu! Seal on muidu kõik spordi ülekanded tasulised ja sellepärast koonrid tugitoolisportlased peavad kasutama rahvusvaheliste piraatide teenuseid. Siit kohe tekkis küsimus, kuidas kajastavad lauluväljakul toimuvat "suurvõistlust" striimingusaidid?

Uuringu eeltingimuseks sai seatud, et teleülekande saamiseks ei pea kuhugi registreeruma ega kellegi kliendiks hakkama või üldse mingit programmi kusagilt alla laadima. Lihtsalt klikid lingile ja elus pilt hakkab jooksma. Uuringu tulemus- null. Kui on soovi vaadata, siis Eesti jalgpalli esiliiga kohtumiselt on pilt igal tuntumal lehel olemas aga euroopa meistrivõistlusi "tulevasel olümpiaalal" ei kanna keegi üle, sest igal endast lugupidaval piraadil on sellisest jamast jummala pohhui.

Omal ajal hakati kettagolhvi korve igas kohalikus omavalitsuses üles sättima eesmärgiga eurorahasid vasakule nihverdada. Paned need mõne vallaametniku tuttava poolt valmiskeevitatud korvid üles ja ongi paberil spordirajatis püsti pandud. Asja haldamiseks moodustasid entusiastlikumad korruptandid veel MTÜ ning raha muudkui voolas. Ja enne valimisi sai pasundada, et lubasin staadioni ehitada ja ehitasingi! Aga miks seda jura nüüd riiklikul tasemel veel promoma peab?

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

13:17 aitäh see oli kena kvaliteet ajakirjandus. Palju asju sai selgeks kohe.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

UFO-de loopimise maailmameister, täitsa äge tiitel. Lendavad taldrikud ongi olemas. Kõik saavad katsuda ja soovi korral pildistada. Miks aga seda golfiks kutsutakse, keegi pööras ära?

 
At 20:10, Blogger Priit Pullerits said...

Nädalalõpuks mult selline litakas:

https://arvamus.postimees.ee/7837654/priit-pullerits-lastetusuuringu-kusimused-kahvatuvad-tai-seksuaalkaitumise-omade-korval

Oma jao saavad kõik, sh Kaja Kallas ja Lauri Läänemets, ERRi ajakirjanikest rääkimata.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Paraku hilja mis hilja. Esimesena avaldatud lugu määrab palju, peaaegu kõik. Nüüd võib terve PMi toimetusetäis vettind mäkrasid üksteise alla artikleid vorpida, kuid rong on läinud. Jääb üle vaid järele lehvitada. Selle lahingu võitsid naised ja ERR.
Perspektiivsele spordineiule võib boyfriend õhkava SMSi saata, aga prillidega keskealine treener mitte. Aega võtab, kuid küll ka arusaamine tuleb.

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Ekre vapiloom peaks olema kährik mitte mäger.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Pruunsilt ka pani litakaid nii vasakult kui paremalt, eest ja tagant. Siis aga ta äripartnerid käskisid kontooras asjad kokku pakkida, Parve visati ta oma enda firmast välja. Õnneks Posteljonis kehtib veel põhimõte, et Klikk ei haise. Seda muidugi seni kaua, kui vaja. Kui metsa raiutakse siis ikka laastud lendavad.

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Tere!
Suusahooaeg läheneb ja tahaks vaikselt vormi hakata timmima. Kas keegi oskab öelda, kust saaks soetada omale vanakooli paaristõukemasinat, mille saab seinale kinnitada. Ma ei mõtle seda suurt consept 2 suusaergomeetrit vaid just seda vanakooli väikest kompaktset süsteemi, mille saab seinale paigaldada. Tänan info eest!

 
At 12:39, Anonymous Kägu said...

Mine suvalisse spordiliidu ja osta mõned fitnesskummid. Paned ühe või kaks näiteks uksepiida külge ja muudkui tõmbad. Saad imiteerida mäkketõusu, kui astud sammukese taha poole. Lisaks saad nende kummidega teenida ka teisi lihaseid, et ei tekiks düsbalanssi

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Suvalisse spordipoodi

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Ainus lihas mida treenida on rahvastiku suurendamise lihas. eestlasi 6 miljonit järgmiseks dekaadiks. Mida kogukond ja isakesed arvavad?

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma impordiks parem neegreid, nad teevad selle kiirelt ära. Mujal maailmas teab vaid 1 miljonist, et kas eestlane on sinivereline, must või valge. Peaasi, et eestlasi on palju.

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

President Kaljulaid ütles et me kõik oleme neegrid ja seaduse silmis võrtsed seksid.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ja õigesti ütles, vaadakem peeglisse, see kauboikapitalismi eufooria ei kipu isegi 30a hiljem vaibuma..

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

Noori treenereid võib juurdegi tulla. Häda MV-le ja JK-le.

https://sport.postimees.ee/7838741/pm-budapestis-treenerid-magid-praegu-kolmekesi-tulevikus-ehk-neljakesigi

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Lapsele või noorele treeneri valik on tegelikult üks suur õnneloos. Mina eelistaks suurema kogemuste pagasiga treenerit ehkki iseenesest on tore kui noori treenereid juurde tuleb. Lisaks eelnimetatutele proovib ju ka Ksenia Balta kätt treeneri ametis. Aga kõik need noored treenerid on ise olnud hädas kõikvõimalike vigastustega, mis nende sportlaskarjääri on lõpetanud. Loodetavasti suudavad nad oma õpilaste treeningkoormusi niimoodi reguleerida, et vigastusi oleks vähem või üldse mitte.

 
At 06:06, Anonymous Anonüümne said...

Päris lollaks peab olema, et arvata nagu sildarut treeniks ustav.. see tattnokk ei suudaks kedagi isegi eesti tippu viia , maailmast räakimata..ilmselgelt on tegu ainult olympiakomitee treeneri toetuse peresse kantimisega ja sildaru treenib ennast ise..

 
At 06:02, Anonymous Anonüümne said...

What's up, its good paragraph concerning media print,
we all know media is a fantastic source of data.

 

Postita kommentaar

<< Esileht