laupäev, august 12, 2023

Pullerits: Kuidas ma sattusin rattaga sõites peale Saksamaa varjatud ärile Venemaaga

Üks kerge pilguheit vasakule vallandas suure, lausa riikliku sündmuste laviini.

Väntasin Riia–Pihkva maanteel Cube’i maastikurattaga läbi Misso, et keerata sealse kaupluse juures põhja poole (fotol vasakul ja neljandal fotol), kust viib metsaalune kitsas vonklev tee Nopri piimafarmi talupoodi. Sedasi saan ühendada kaks asja: esiteks rattaga sõita ehk liikuda ning teiseks toetada kohalikku ettevõtlust. Nopri farmini on kümme kilomeetrit, teist sama palju tagasi. Talupoest pidin võtma värsket piima ja magusaid kreeme, kust saab väärt kaloreid. Süsteem on seal lihtne: kaupade juures on hind kirjas, lööd summa lauale asetatud kalkulaatoril kokku ning jätad raha puitkasti. Kui täpset raha pole, ei ole probleemi: seal on alati peotäite kaupa münte, mida endale vahetuseks lugeda. Asi käib aususe peale.

Läbi Misso (fotol paremal) vändates silmasin vastu sõitmas kahte suurt treilerit, mille peal olid suured, Saksa põllumajandusfirma Claas toodangule iseloomulikku valget ja rohelist värvi masinad. Nad möödusid kiiresti, kuigi kiirusepiirang on alevikus 50 km/h, kuid olin valmis kihla vedama, et need on Claasi kombainid. Sees kihvatas.

Järelikult käib Läänest Eesti kaudu põllumajandustehnika viimine Venemaale edasi. Tundsin viha ja pahameelt tõusmas.

Tegin oma käigu Noprisse ära, viisin seljakotiga kauba mööda otsesemat, järvede vahel kulgevat (fotol vasakul) Tsiistre-Misso teed koju ja pöörasin siis jalamaid otsa ümber ning võtsin rattaga suuna Luhamaa piiripunkti. Kuigi kell oli juba pool üheksa õhtul. Õnneks on liiklus Riia–Pihkva maanteel hõre (ka päevasel ajal).

Kui Luhamaale jõudsin, tikkus pilvise taeva all juba kergelt hämerduma. Siiski oli vaatepilt sedavõrd selge, et isegi maanteelt oli näha, et suurel veoautode ootealal kombinidega treilereid pole. Samuti polnud neid piiriületuse järjekorras, millest rattaga mööda sõitsin. Seal seisid enamasti Ukraina numbrimärgiga masinad. 

Seal, kus Eesti piirivalve kontrollib saabujate dokumente ja autosid, nägin Eesti piirivalvurit, kes märkas ka mind, kuigi rääkis samal ajal telefoniga. Sõitsin tema juurde, võtsin rattasärgi tagataskust rahakoti ning selle vahelt ID-kaardi ja ulatasin piirivalvurile, et oleks kohe algusest peale selge, kes olen. Ütlesin ka, et töötan Postimehes. Ta rääkis mulle, et Luhamaa kaudu need kombainid Venemaale täna õhtul läinud ei ole, ja lisas, et tema nägi nendega treilereid suundumas Koidula piiripunkti poole, kui ta tööle sõitis.

Seda ma arvasin, sest olin lugenud, et põllumajandustehnika liigub Venemaale peamiselt Koidula kaudu, sest seal on järjekorrad väiksemad. Aga alati tuleb kontrollida, eriti ajakirjanikuna, mida ma ratta seljas ka tegin. Oma silm on kuningas.

Sõitsin mööda Pihkva-Riia nn kiviteed (fotol vasakul) tagasi.

Kuid sellega polnud lugu kaugeltki lõppenud. Järgmisel päeval arenesid sündmused edasi palju reljeefsemalt ja otsustavamalt – aga kuidas, sellest tuleb lugeda tänasest, laupäevasest Postimehest (mis siis, et olen puhkusel).

Fotod 1 ja 4: Maastik Kisejärve maastikukaitseala lähedal Kärina kandis. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Pihkva-Riia maantee ja kergliiklustee selle kõrval Missos. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Pahijärv Tsiistre-Misso tee külje all. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Pihkva-Riia maantee Luhamaa lähedal. Foto autor: Priit Pullerits

39 Kommentaarid:

At 09:48, Anonymous Kägu said...

Näete, siis kui mõttetu on see teie veneviha ja boikott. Te kotite vaid ennast ja oma elukvaliteeti.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ajakirjanikud võiks oma sidemeid saksa kolleegidega kasutada ja Saksa-Vene sõprusest neile teada anda. Kindlasti leidub seal ka selgrooga suleseppi, kes teema suure kella külge paneksid, vaatamata sellele, et terved põllumasinad sanktsioneeritute artiklite nimekirjas veel pole. Siis saab ühtlasi ka sealsete ja siinsete Kägude tiivad kärbitud, kes põhjendavad kollabeerumist oma elukvaliteedi hoidmisega. Nende närakate elukvaliteeti aitab edendada ka Ukraina vilja varastamine ja müümine.

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

Kägu ilmselt ostaks südame rahuga mõnelt röövmõrtsukalt nende röövitud kraami ja õiendaks nendega, kes kurjategijat karistada tahavad. Miks te roimarit vihkate, temalt saab ju odavalt igasugu väärt nodi osta ja sedasi enda elukvaliteeti tõsta? Mis siis, et teise elu hinnaga, teda see ei koti.

 
At 11:38, Anonymous alfaisaste marssal said...

Kägu väärastunud maailmavaade vaatab tema lühikesest kommentaarist kogu täiega silma.
Mehed, ma arvan, et rohkem pole vaja sellesugusele siin tähelepanu pöörata. Niigi on selge, kellega tegemist. Tema arulagedusele reageerimine ainult valideeriks tema arvamusavaldusi. Seda ärme teeme!

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Kägu meestel on eile-täna Paide arvamusfestivali raames oma keika Paide kiriku taga muruplatsil. Üles astub kohalike puutinistide raskekahurvägi. Kes kohalik, võib läbi astuda. Verbaalse sita mürgitus garanteeritud.

 
At 00:13, Anonymous Kägu said...

Mis te minu kallal kiunute, ega mina venelastega äri ei aja. Konstanteerin, lihtsalt et on püha lihtsameelsus arvata, et see on ainus juhtum, kui mõni suurriik Venemaaga head äri ajab. Mina olen väärastunud? Võib-olla, sest maailm, kus me elame on väärastunud. Roosa udu sees elajatele, hakkab selliseid halbu "üllatusi" järjest rohkem tulema.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

Martin Helme

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma kaotan enne tänu venevihale ja boikotile kõvasti elukvaliteedis, kui elan kas või kaude vene maailmas ehk russki miris. Kägu-nimeline valib muidugi vastupidise, nagu tema avakommentaarist selgelt näha. See räägib selle tüübi kohta kõik.

 
At 12:18, Anonymous Anonüümne said...

Padre pole veel professor Mengele, pthüi, Eametsa asjus seisukohta võtnud.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

12:18, aga hr Raudsaar on. Teadke, mida hr Raudsaar arvab, arvab niisamuti ka hr Pullerits. Mida hr Pullerits arvab, arvab nii ka hr Raudsaar.

Kokkuvõtvalt MR arvab, et nii sotsioloogia töötabki, liigne bürokraatia nagu Tartu ülikooli, Andmekaitse, eetikakomitee jokutamine otsustamisel on vaid nuhtluseks. Rahunege, naised tulebki pihtide vahele võtta, kui me, eestlased, soovime kesta läbi aegade.

https://elu24.postimees.ee/7833458/mart-raudsaar-kas-suremegi-rahvusena-valja

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Koos suure vene rahvaga seisame vastu fašistidele ja teistele eesti rahva ära hävitajatele. No pasaran!

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Raudsaar on Elu24 viljastavasse kollektiivi istutatud. See peaks igale mehele olema karjääri absoluutseks nullpunktiks. Madalamale langeda lihtsalt pole enam võimalik.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Anonüümne ütles ...
Ma kaotan enne tänu venevihale ja boikotile kõvasti elukvaliteedis, kui elan kas või kaude vene maailmas ehk russki miris. Kägu-nimeline valib muidugi vastupidise, nagu tema avakommentaarist selgelt näha. See räägib selle tüübi kohta kõik.

10:20
*************************************************************************************
Küll on hea selliseid lolle ülla eesmärgi nimel stta sööma panna

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Panen siia Kägu jutu toetuseks ühe repliigi FB seinalt
Tiit Kärner:
"Reinsalu: Palju elab Eestis eestlasi aastaks 2100? Meid on neljandiku võrra vähem.
Kallas: Sa oled EKRE-ga ikka täiesti ühte joont, et sa hakkad mõtlema, kes on eestlane. Meil on kodanikuriik. Eesti kodanik on Eesti kodanik. Õige eestlase defineerimisega läheme täiesti rappa.
Kõlab aplaus."
See oli väljavõte erakondade esimeeste arvamusfestivalilt. Kaja Kallase arvates sellist asja nagu "eestlane" ei olegi olemas, igal juhul ei ole see tuvastatav. Samas Eesti Vabariigi põhiseaduse järgi on Eesti riigi ülesanne seista eesti rahva, keele ja kultuuri püsimise eest ning iga ametisse astuva valitsuse kõik ministrid tõotavad järgida riigi põhiseadust.
Kuidas on see võimalik? Järjekordse mõistete ümberdefineerimise abil: eestlane = Eesti kodanik ja Eesti kodanikuks saadakse kodakondsustunnistuse saamisega. Selle saamiseks on vaja (enamasti) osata veidi eesti keelt ja tunda mingil määral põhiseadust, aga siiamaale jätkuvad katsed anda kodakondsust lihtsalt mingi aja Eestis elamise eest (nn kodakondsuse nullvariant). Selliselt tekitatud "kodanikkonnal" ei pruugi olla midagi ühendavat (peale antud hetke eluoha), see mass ei ole sidus, nende vahel ei kujune ühistunnet ega suhtlemist. See riik ei püsi ning sellesse kuuluvad ühistunde ja ühiste arusaamadega inimesed (eestlased) jäävad kaitseta ja kaovad.
See on Kaja Kallase ja reformierakonna ning nende marksisliku vennaskonna (Eesti 200 ja sotsid) eestivaenulik rahvuspoliitika. Kaja Kallase poolt selgelt välja öeldud. Arvamusfestivali moderaatorid ei liigutanud kõrvagi ja rahvas aplodeeris. Kuhu me oleme 30 aasta jooksul jõudnud! Issand kiidetud, et ma eriti kaua enam ei ela!

 
At 19:53, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi Mart Helme kilkas, et ta on viiendik venelane. Keeruline kaasus, mida teha?

 
At 20:35, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 19:53 Mida prset puutub siia Mart Helme? Meis kõigis on mingi tilgake meie naabrite ja vallutajate verd. Küsimus on pigem selles, et Eesti Vabariigi põhiseaduse järgi on Eesti riigi ülesanne seista eesti rahva, keele ja kultuuri püsimise eest ning iga ametisse astuva valitsuse kõik ministrid tõotavad järgida riigi põhiseadust. Kuigi mis riiki siin enam eriti järel on, enamus rahvale on vaja veel ainult kahte asja- igapäevast süsti ja võimalust venelaste kallal kiunuda, igasugused muud sigadused ei lähe neile karvavõrdki korda.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Venelaste kallal peabki kiunuma, kahjuks peavad seda inimesed tegema kuigi on riigi ülesanne eesti keeles avaliku ruumi keeleks teha

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on eesti rahva, keele ja kultuuri kaitsmise oma hoole alla võtnud. Selle teadmisega tuleb kohe palju rahulikum uni nüüd.

 
At 10:36, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on õige mees

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on juut Soonets venelane Kadastik liivlane Ansip belglane. Üksi Kägu on eestlane. Mida sellest järeldame?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Kägu näeb suurt pilti. Paljud muidu isamaalised mehed ei taha sugugi märgata, kuidas eestit seestpoolt lõhutakse

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Kägu kui haruldase liigi esindaja tuleb kinni püüda ja ülikoolile katsete tegemiseks anda. Muidu sureme välja. See on teaduslikult juba tõestatud mitmete konservatiivsete sihtasutuste ja MTÜde poolt.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Mis pagana kombel peaks russki miri ja seda juhtiva vana tšekisti toetamine aitama eesti keelt ja eestlasi püsida nagu Kägu oma kamraadidega siin üritab väita? Vankad on kogu aeg ainult väikerahvaste hävitamisega tegelenud.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Haruldust ehk puhast eestlast on uuritud küll. Oma 200 aastat tagasi leidis tippteadlane Karl Ernst von Baer, et eestlane on: "Nägu on neil loid, ilma märkimisväärsete näojoonteta, väljendab enamasti nürimeelset tuimust. Naised armastavad laulda, eriti neiueas, kuid Tartu ümbruskonnas pole ta neist ühtki näinud, kes ennast ilusaks võiks pidada. Põhilised iseloomujooned on aga laiskus, alandlikkus vägevamate ees ja julmus ning metsikus alamate vastu."
Kogukonna liikmete larhve me õnneks ei tea, nii et selle järgi on raske otsustada, küll aga saab üht-teist järeldada eestlase terviskäitumise kohta. "Harimatus, eelarvamused, arstiabi täielik umbusaldamine, arstikorralduste täitmata jätmine ja ettekirjutatud eluviisist mittekinnipidamine on neid tabavate haiguste põhjused, von Baeri arvates."
"Haiguste põhjustest arvavad nad [eestlased] esikohal olevaiks jumala karistust ja mõne nõia kätetööd. Haiguste prognoosi tuletavad nad söögiisust. Kui kogenud maaravitseja ütleb: “ta ei võta enam söökigi”, tähendab see, et lõpp on lähedal. Selle rahva hulgas leidub alati selliseid, kes endale “targa“ hüüdnime võtnud. Need teesklevad , et on saanud imeväe mingi jubeda teoga, näiteks madude puntra lahti harutamisega. Nende peamised ravimid on juudasitt, väävel, püssirohi, elavhõbe ja äädikas. Ainuke asi, milles nad osavad on, on maarohtude kasutamine kergemate tervisehäirete puhul."
Kahe viimase von Baeri tsitaadi puhul julgeks hr Kägu küll õigeks eestlaseks pidada. Süstijad on globalistide ja massoonide sisse toodud või ära tinistatud.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Karl Ernst von Baer, idi nahhui!

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Baer oli muidugi kõige õigem mees kritiseerima, endal oli selline morda, et kahekroonisega võis väikseid lapsi hirmutada.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea, kas Pullerits laulda armastab (äkki ta neiueas armastas?), muidu Kui esimesi lõike lugeda(kuni arstiabini) Siis on Pullerits eestlane, mis eestlane.

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Карл Макси́мович Бэр; 28 February [O.S. 17 February 1792 – 28 November O.S. 16 November] 1876 was a Baltic German scientist and explorer. Baer was a naturalist, biologist, geologist, meteorologist, geographer, and is considered a, or the, founding father of embryology. He was a member of the Russian Academy of Sciences, a co-founder of the Russian Geographical Society, and the first president of the Russian Entomological Society.
Ainult tõelised nn Pulleritsu tüüpi eestlased on võimelised sellisele mälestusmärgi püstitama ja veel kahe kroonise peale ka trükkima. Väärikam rahvas viskaks sellise mehe ajaloo prügikasti

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

No ei tea kui aktiivselt eestlased Карл Макси́мовичi monumenti 1886a püstitada soovisid või oli see rohkem ikka Saksa parunite ja Vene ametnike initsiatiiv ? Aga kahekroonise häbist me ikkagi välja ei keeruta, mis seal salata. 7 eestlast suutsime oma ajaloost leida, kes rahale panekut väärib, aga rohkem ei kraapinud kuidagi kokku, pidime ikka ühe meid sõimanud vonni ka punti võtma.

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

Hea, et euro peale tuli ja venelaste sabaraku kahesel ajalukku paiskas.

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Keegi kiitis hiljuti siin lätlaseid. Tõepoolest kanged vennad! https://sport.postimees.ee/7834455/joobes-peaga-jalgpallimangu-vilistanud-lati-kohtunikud-said-eluaegsed-mangukeelud?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=share-buttons&utm_content=7834455&fbclid=IwAR0lhJJwn5rciuOQ-ENoLQIMETuPOrTfu063JgOHpjUGI_32oNYLFv9EITU

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

Ega see Kreutzwald ka norm mees olnud (Padre peaks temanimelisel tänaval elama). Kellest meie "laulik" pajatab Kilplastes, ah? Kalevipoeg on plagiaat ja pealegi ebaõnnestunud eepikaga, kes tost jandist aru saab?

 
At 01:00, Anonymous Anonüümne said...

Mida jalgratturist blogiperemees sellest arvab, et ei ERR ega Delfi pole siiamaani sõnagagi maininud seda, et selgunud on uued jalgratta grupisõidu maailmameistrid - tundub, et kui meie mehi kohal pole, siis poleks nagu võistlust olnudki.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

Delfi ja postimees sport oleks nagu soome õhtulehed, esimesed uudised on latvala rovanpera tojoda napakas poksija.

 
At 02:44, Anonymous Anonüümne said...

Hoiame hoogu mehed. Kohe läheb kergeraksu MM lahti. meie ülesanne on PP kodeeritud sõnumitest järgnev: mida halvemini meil läheb, seda parem (bolševistlikult). Teigamäge impeerium on vaja lammutada, ja siis millalgi jälle imestada, kus on staadionid, treenerid, võistlused, sportlased.

 
At 03:24, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks meedias korra majja lööma.

 
At 03:31, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb Liivimaalt puhkuselt tagasi, küll ta lajatab. Hea, et kellelegi on loota.

 
At 04:49, Anonymous Anonüümne said...

Respekt läti arbiiteritele! Jalkat tulebki tugevas joobes ohjata. Kõva mees on too, kes 2,92 promilliga paraadi juhatas.

 
At 23:07, Anonymous Anonüümne said...

Palju suusarahva seas venega äritsejaid on?

Selliste asjade kontrollimiseks tuleb helistada vanale sõbrale.

Foorumis kirjutati, et "OOO АЭРОПРОМ kuulub 100% juriidilisele isikule nimega OÜ Pottala, mis kuulub isikule Emeri Lepp, kes on Metaprindi CFO." Seda võiks üle kontrollida, ega see ometi tõele ei vasta. Kui vastab tõele ja mehel talvel stardis uued läikivad suusad, tekib küsimus, et kui palju vene rahadega ostetud läige sarnaneb koolnukangestuses klaasistunud tsiviilisikute silmade läikele. No ja pärast saab kombainide läike jms jura kohta ka küsida, küllap osatakse vastata.

PP annab loodetavasti jooksvalt teada, mida sõber rääkis ja kas "aga teised teevad ju ka" veel kellegi suuskadele viitab.

 

Postita kommentaar

<< Esileht