pühapäev, juuli 30, 2023

Pullerits: Millega premeerida tublisid lugejaid enda sünnipäeva puhul?

Tänase sünnipäeva puhul tegin järjepidevatele jälgijatele väikese, kuid kõneka kingituse. Viin teid sinna, kuhu ihkasin minna juba rohkem kui 20 aastat tagasi (fotodel).

Tookord võtsin teekonna ette rendidžiibiga. See oli ainus kord, kui Ameerikas õnnestus saada rendikompaniilt Jeep – Grand Cherokee (fotol all vasakul). Anti Las Vegases lausa platsil valida, et võta, millist tahad. Võtsin punase. Sellega oli plaan läbida tollal, 2002. aasta suvel mitmeid Edela-Ameerika ehk Metsiku Lääne maasturiteid, millest kuulsaim, paljude arvates koguni kurikuulus, oli ligikaudu 100 miili ehk rohkem kui 160 kilomeetri pikkune White Rim Road. See asub Utah’s Moabi lähedal Canyonlandsi rahvuspargis.

Tagantjärele mõeldes oli minna sinna eelneva maasturisõidu kogemuseta, kaasas naine ja kaks last, ikka paras julgustükk. See on absoluutselt inimtühi tee, mis kulgeb Colorado ja Rohelise jõe kõrgete kallaste läheduses ümber suure kõrgendiku nimega Island in the Sky, Taevasaar. Seal ei ole sellist võimalust, et ah, enam ei viitsi, keeran mingit teed pidi kõrvale ja lähen minema. Seal ei ole ühtki bensiini- ega teenindusjaama, seal pole ühtki elamist – seal pole mitte kui midagi peale metsiku looduse.

Sellel teel on kaks otsa, mõlemad väga karmide serpentiinidega, mida näete ka mu lisatud videos. Kui neist alla ei saa, siis White Rim Roadile asja pole; ja kui üles ei saa, siis White Rim Roadilt ei pääse. Selle video paningi kokku oma sünnipäeva puhul, sest see on üks ägedamaid metsikuid teid kogu Ameerikas. Videos, nagu näete, sõidan enamiku ajast seda teed jalgrattaga.

Tollest teekonnast mööda White Rim Roadi võiks pajatada pikalt, sest närvilisi hetki oli palju. Ööseks pidin tõusma mööda väga järsku nõlva Murphy Hogbacki kõrgendikule (fotol vasakul kõrgendikult laskumine), kus oli reserveeritud telkimiskoht. Panin ühe pereliikme spotteriks – te ikka teate, kes see on? – ning pärast ütles ta, et ei olnud tõusu lõpus, kus olid suured kivid, nii kõveriti telgedega autot varem eales näinud. Telkimiskohas tõusis nii vali tuul, et tükk aega ei saanud autost väljagi tulla.

Lõpuks, kui telgi püsti saime ja magama läksime, ei tulnudki und, sest kogu öö olin ärevil, mis moodi see tee homme lõpuni sõita. Kuskil nelja viiendiku peal ootas raskeim lõik, Hardscrabble Hill, mille all kohtasin ühte kastiautoga meest, kes läks matkama, ja tema ütles – ta oli tulnud teisest otsast –, et ta polnud seda mäge kogu oma elu jooksul nii kohutavas seisus veel näinud. Aga ta lisas, et kui hätta jääme, siis ta tuleb õhtul seda kaudu ära ja saab meid loodetavasti välja aidata.

Tol poolteist päeva kestnud teekonnal mööda White Rim Roadi nägin esimest korda, milleks maastikurattad on loodud. Hommikul, kui telkimiskohas alles asju kokku panime, tõusis mootori möirates Murphy Hogbacki otsa üks maastur, mis saatis rattureid. See on tol teel tavaline, et ratturid võtavad kaasa saatemasina, mis veab varustust, kuigi on ka neid, kes on selle tee läbinud ühe päevaga, ent seda peetakse väga raskeks katsumuseks. Ärge unustage, et suvel on sealkandis õhutemperatuur pidevalt 40 kraadi ümber ning kogu joogivesi tuleb endal kaasa tassida (või lasta seda saateautol vedada). Vestlesin veidi ühe ratturiga ja avaldasin arvamust, et sellisel teel on rattaga ilmselt kohutav sõita – ma olin ju näinud oma maasturiga vett ja vilet. Kuid ta vastas, ja tunnistan, et minu üllatuseks, et ratastele sellised teed just loodud ongi.

Ligi poolteist kümnendit hiljem sõitsin seal ise rattaga (fotol paremal) ja sain kinnitust, et õigust rääkis too juhuslikult kohatud rattur. Kui te ei usu, siis vaadake ja veenduge oma silmaga ise. Siis ei pea kulutama aega ja vaeva ega riskima, et kõike omal nahal kogeda. Või kes teab, äkki läheb nii, et saate ise ka hamba verele?

Fotod 1-6: Priit Pulleritsu perekonna teekond White Rim Roadil 2002. aasta südasuvel. Fotod Priit Pulleritsu erakogust
Foto 7: Priit Pullerits 2016. aasta kevadel Shafer Traili serpentiinidest üles sõitmise järel. Foto Priit Pulleritsu erakogust

25 Kommentaarid:

At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Koroona ajal hüppasid autode rendi hinnad taevastesse kõrgustesse- Jeepi päevase kasutamise eest tuli välja käia üle 700 ameerika rubla. Keegi teab, mis seis praegu on?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh Padrele kena kingituse eest kogukonnale!
Lugu kui pärl, kihilise tekstina jäi kõrvu kostma...raske saada trassile peale, raske saada trassilt maha...
Häid seiklusi ja õnne järgnevaks!

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond tänab jah. Oleks võinud ka õppetunni anda.

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Eestikatel tänasel pidulikul päeval tuli ka kink.
Neiud kõrgele ei lennanud: 1. Pihela 1.82, 2 Bruus 1.82.
Aga 800m jooksis Kronbergs (liivi või läti juured?) 1.48,16. Delfi, kes teeb liikuva pildiga ülekannet - olgu te mehed kiidetud! -, küsitles 2-kordset Eesti meistrit. Kohe näha, et spordimees.
Sünnipäevalaps võiks mehe orbiidile võtta.

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Vaatame ja mis me näeme? Pullerits peas mitte ainult suusatamise ja autospordi alaliidus vaid ka vehklemise fõderatsiooni esimehe toolil istuma muidu upub eesti profisport ära ära.

 
At 08:37, Anonymous Anonüümne said...

Vehklemisliitu ongi vaja uputada. Alates rahvusvahelisest alaliidust. Punased rsk. Kohalik alaliit on ka venelasega ja venemeelsetega alaliselt mehkeldanud.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Padre käärib käised üles ja vaatab seda mehkeldamist. Tvaju

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks Kaaberma Novosjoli Teigamäe Kriiski Ansipi Vooglaiu Helme Kallase Seedri Parveli ja teised minikrahvid vaibale kutsuma ja korraliku peapesu

 
At 12:32, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Soovin härra Pulleritsule (väikese hilinemisega) sünnipäeva puhul tugevat tervist ja jätkuvat jäärapäisust !

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Ahsoo

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Just just

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

Nii on ja nüüd hakkabki nii olema, sest nii on õige!

 
At 23:50, Anonymous Anonüümne said...

Hilinenud õnnesoovid! Tänud kingituse eest! Reisides peabki masin nähtav olema, see teeb elu lihtsamaks. Igasugu võõrastes parklates on auto leidmine silmapilgu küsimus, eriti kui neid tuleb palju ette.

 
At 01:25, Anonymous Anonüümne said...

See vehklejate pood tuleks üldse kinni panna. Nende rahvusvahelises föderatsioonis lokkab hullem vatnikute korruptsioon kui FIFA-s: https://twitter.com/igorsushko/status/1686062576214716416

 
At 02:54, Anonymous Anonüümne said...

Noh, märsilohistajad, spordimehed, Pulli Ritzud lüpsid teid Viljandi Folgil nii et vähe. Paras! Pulleritsu blogist haavaparanduseks The Dublinersi kontsert (2 tundi) besplatno.

The Dubliners - Live at Vicar Street 2006
https://www.youtube.com/watch?v=JEum9IBLmIk

 
At 11:15, Blogger Priit Pullerits said...

On küll puhkus, aga kirjapulka ei saa roostesse lasta:

https://tartu.postimees.ee/7825367/priit-pullerits-elupilt-emajoe-aares-osutab-eesti-ohtlikule-norkusele

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Need türklased voisid olla ka tublid eesti patrioodid. Te ikka loete mida Ivan Makarov kirjutab? Makarov sai postimehest aidaa kuna tema lood olid liiga kanged. Nimed ja faktid kirjas.

Pullerits miks see lugu on postimehes?
https://arvamus.postimees.ee/7819791/ilja-schor-karilaiu-sonakasutusest-moiste-vene-tiib-tuleb-jatta-ajaloolastele

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Siin paistab lihtne seletus olema, Schor tundub olema juudi rahvusest, ja meil on arvamusvabadus, siis see läheb lehte. Igasugu makarovid ja ivanid kirjutagu oma konservatiivseid Kremli jutupunkte pravdades ja moskva komsomolets - estoniates.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Laskurkorpuse politruki poeg (lastetuba missugune!) Makarov on Postimehe mustamisest omale peamise sissetuleku allika tekitanud.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Siin on vist postimehe tsurnalistikesed Makarovile selja taga kättemaksu tegemas

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

Ega kõik meil arvamusvabadusega korras ole, eile esines küllalt kurva ettekandega ÜRO julgeolekunõukogus meie Sergei Tšaulin, kes tuli eesti rahvale appi koroonapiirangute ajal. Ta on ka punalipuga vabastaja monumendi juures meelt avaldanud. Härra Jaak Valge heiskas ka punalipu. Jaak Valge keeldub koostööst kodanliku politsei ja ajakirjandusega, vaikib kangelaslikult ja ei avalikusta oma kamraadi nime. Viktorkingisepalik vaim on tagasi!

 
At 01:33, Anonymous Anonüümne said...

Siit välja saadetud konservatiiv sai Piitris kellegi käest pommiga pähe ja Eesti on süüdi? Kõlab nagu sitahäda martin helme valimispropaganda.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, tee kogukonnale rõõmu ja mõnita rallisporti. Seda on jälk vaadata kuidas postimees sport paneb kuivalt ümber soomlaste meediast kus mõnitatakse traditsiooniliselt Tänakut

 
At 11:56, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teeb koguknnale rõõmu ainult oma sünnipäeval.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks tihemini rõõmustada.

 

Postita kommentaar

<< Esileht