kolmapäev, juuli 12, 2023

Pullerits: Miks kaitsta dopingu eest elujõulisi mehi, aga mitte haavatavaid naisi?

Sain huvitava vihje: Rootsis püütakse jõusaalides suurte lihastega kodanikke ja tehakse neile dopinguteste, et paljastada dopingutarvitajaid. «Kas tõesti?!» imestasin, sest Rootsi olla ju hirmus vaba ja tolerantne ühiskond, ning asusin asja uurima. Ja vaat mis välja tuli.

Tuli välja, et Rootsis tehtud uuringute kohaselt on seal üks mees sajast ja üks naine kahesajast pruukinud elu jooksul anaboolseid-androgeenseid steroide. Nende tüüpiline kasutaja on 18–34-aastane mees, kes harjutab regulaarselt spordisaalis.

Miks neile kontrolli teha, ei ole tingitud sellest, et siis nad ei saaks võistlustel teiste ees ebaõiglast eelist, sest kui nad võistlevad, siis neil võistlustel, kus nagunii pole dopingukontrolli. Dopingutestide eesmärk, pange tähele, on kaitsta nende tervist, sest anaboolsete-androgeensete steroidide pikaajalisel kasutamisel on tervisele laastav mõju. (Anaboolne toime ehk skeletilihaste kasvatamine, androgeenne toime ehk meessuguelundite väljaarendamine.)

Samal ajal, nagu tuletas meelde vihje saatja, kirjutatakse tüdrukutele ja noortele naistele, kes ei taha olla enam naised, välja ülisuuri füsioloogilisi koguseid testosterooni, ka Eestis. Milline on selle mõju nende tervisele? Mis tagajärjed avalduvad pikapeale? Ja peaküsimus: miks keegi nende tervist ei kaitse?

«Sisuliselt on olukord, kus 50-aastane mees, kelle looduslik testosterooni tase on juba langenud küllaltki madalale ja kes tahab seda tõsta, saadetakse kuu peale, aga 18-aastasele tüdrukule kirjutatakse see paari visiidi järel välja,» resümeeris vihje läkitaja, lisades: «Ma olen mõelnud, kui silmakirjalik ühiskond (riik, meditsiin) võib ikka olla.»

Supervõrdlus, kas pole!

Igaks juhuks kontrollisin ja sain teada, et juba eelmise kümnendi esimeses pooles tehtud uuringud (Coomber, 2013; Coakley, 2014) näitasid, et enamik inimesi pooldab sooritusvõimet ja väljanägemist muutvate medikamentide (PIED, Performance and Image Enhancing Drugs) keelustamist ning nende kasutamise kriminaliseerimist. (Kuulsite, soomuutjaist arstid?) Leidsin teadusartikli (««Muscle Profiling»: Anti-doping policy and deviant leisure», Kyle J.D. Mulrooney & Katinka van de Ven), mis käsitleb võitlust dopingu vastu mitmes Euroopa riigis ning näitab, kuidas see on kujundanud avalikku suhtumist keelatud ainete kasutamisse, ning peab PIEDe rahvatervise probleemiks.

Näiteks Belgia ja Prantsusmaa on loonud spetsiaalsed dopinguvastased politseiüksused, Rootsi ja Taani on jällegi tulnud välja dopinguainete vastase algatusega väljaspool tippsporti, st avalikus sfääris. Artiklis on kirjas, et Rootsi, Belgia ja Taani dopinguvastased agentuurid viivad läbi dopinguproove ka jõusaalides tavakodanike hulgas. Vahalejääjaid ootab karistus. Positiivne testitulemus toob kaasa kuni nelja-aastase ükskõik millise jõusaali külastamise keelu, samuti igasugustel võistlustel, sh näiteks kohalikul jalgpalliturniiril osalemise keelu. Belgias võib lisaks saada kuni 2000 eurot trahvi.

Minugi poolest võiks meil jõusaalides teha sama. Kuid seejuures tuleb kindlasti tõstatada küsimus, kas ja kuidas võtta vastutusele arstid, kes kirjutavad noortele naistele välja suurtes kogustes tervist kahjustavaid aineid. Mis argumendiga on õigustatud nende selline tegevus, millel on ettenägematud, kuid raudkindlad negatiivsed mõjud kahjustavate ainete manustajaile? Kes võtab vastutuse, kui nonde tervis tuksi läheb?

Ja ärme unusta laiemat küsimust: kui progressiivsed Euroopa riigid kaitsevad väevõimuga elujõus mehi, siis miks jätavad nad täiesti kaitseta noored, haavatavad naised?

Fotod 1-4: Naised jõusaalis. Fotode autor: AFP/Scanpix

15 Kommentaarid:

At 11:27, Anonymous Anonüümne said...

Rootsis olevat dopingained võrdsustatud narkootikumidega ehk siis dopingu vahendajat saab vastutusele võtta kui narkodiilerit.

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

Iseenesest mõistlik, et eriti hullud tarbijad rajalt maha võetakse. Eestisse see jõuab alles 20 -40 aasta pärast. Siin on vene käsi nii sees, et selle väljaajamiseks läheb mitu inimpõlve.

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Eestid peaks samuti doping spordis kriminaliseeritud olema. Meditsiinis on ained, mis spordis keelatud, osa patsiendi raviplaanist. Teaduslikult põhjendatud. Neil kahel asjal tuleb vahet teha, mitte rosoljet segada. PP toogu neidude tervist hävitavad kodanikud rahva ette.

 
At 12:50, Anonymous Kägu said...

Eesti on konnatiik. Põhimõtteliselt ei saa me midagi muuta, kuni eksisteerivad igasugused kulturismi ja fitnessi võistlused. Fitnessi mõte oli algselt tore, kuni seal hakkasid ilma tegema kehvema geneetika "keemikud". Kas keegi tõesti usub,et sellist muskulatuuri nagu näiteks Schwarzenegger il on võimalik saavutada ilma steroidideta. Kiivika sugused mehedki võivad ajada kena juttu,aga no ei kõla veenvalt. Naturaalsed musklimehed tegutsesid Lurich I aegadel. Vaadake kui väikesed ja kiitsakad olid nad võrreldes praeguste steroide täis broileritega.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Väike dokkfilm steroididest ameerikas: https://www.youtube.com/watch?v=L0krRbqs-Iw&ab_channel=MMAOnPoint

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Strava äpp on kasulik ja huvitav asi nagu siin promotakse.
Üks tibla jälle vähem.

https://maailm.postimees.ee/7813375/vene-komandori-tapja-vois-saada-ohvri-andmed-populaarsest-jooksuapist

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Musklid tuleks punni ajada siis saab jälle lõdvaks lasta bubu naks

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui keelatud aine on raviplaanis - siis a ) inimene ei võistle (eelist ei kasutata) või b) tal on spetsiaalne luba (mis peaks olema kaalutud, kuigi see on natuke juba halla ala).
Need jõusaali hormoonide panijad on selgelt "iseõppinud toktorid" või siis kasutavad taolisi.
50+ mehed - ma ausalt ei tea, mis saab kui minna perearsti juurde ja kurdaks et tahaks lihasmassi (siin ja seal) suurendada, kas saadetakse kohe puu taha või saadetakse uuringutele (ega mingit võimalikku negatiivset mõju pole) ja kui sealt roheline tuli tuleb saad retsepti?

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Itimeestel on käsipidi kokkuminekuga tõsi taga: https://www.livemint.com/news/is-elon-musk-vs-mark-zuckerberg-cage-fight-still-on-meta-ceo-spotted-training-with-ufc-champions-11689145969631.html

Samal ajal meil Eestis aga kulutatakse kohtute uksi ja protsessitakse.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks Antsipiga matši teha ja tal nina pea taha keerata nagu Lurich Joussufil.

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

PP sõps Raudsaar saab jälle juhtiva koha PMis. PP-l endal juhiambitsioone pole. Milleks? Neil konkurssidel, kus MR on žüriides olnud, on PP-l oma lugudega olnud hea võimalus võita mingi tunnustus või preemia. Uudise kõige positiivsem seik peitub selles, et senine juht Ehala saab nüüd rohkem pühenduda ideoloogilisele tööle Pesa mõttekojas! Palju õnne meile kõigile!

 
At 05:02, Anonymous Anonüümne said...

Raudsaar ja Ehala pehmed mugandujad.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks juhtima postimeest, eestimaad, balti kubermangu ja mottekodasid. Enne asja ei saa.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu ustavad teenrid juhivad mõttekodasid ja -kambreid

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits hoiab alati kätt elu pulsil, kas ise või läbi oma ustavate satraapide.

 

Postita kommentaar

<< Esileht