esmaspäev, juuni 26, 2023

Pullerits: Kuidas isegi kuulsad spordimehed vikerkaareaktivistide ees põnnama löövad

Põhjus, miks pean kirjutama seekord Lewis Hamiltonist (fotol paremal), on selles, kuidas isegi maailma superstaar peab laskma vikerkaare- ja tähestikurahva surve hirmus ja tasalülitamise kartuses kõrvad lonti.

Vanity Fair ei kirjuta sportlastest peaaegu kunagi, aga mullu septembris tegi Briti vormelisõitjast koguni kaaneloo. Seal on üksjagu pikalt kirjeldatud, kuidas Hamilton avaldas 2017. aasta jõulude ajal Instagramis tosina sekundi pikkuse video, kus ta istub koos poolvenna pojaga, kes kannab lillat ja roosat värvi kleiti ning hoiab käes pulka, mille otsas on roosa karvane süda. «Miks sa kannad printsessikleiti?» küsib Hamilton. «Kas sa said selle jõuludeks? Miks sa tahtsid jõuludeks printsessikleiti? Poisid ei kanna printsessikleite!»

Täiesti õigustatud küsimused ju. Kas küsida ka enam ei tohi või? Ja mis dekreediga on keelatud avaldada arvamust millegi kohta? Minu teada kehtib meil arvamusvabadus.

Aga tuleb välja, et ei tohi enam teatud asju küsida ja arvamust ka avaldada mitte. Hamiltoni tabasid verbaalsed rünnakud. Vanity Fair väidab, et tüüpiline reaktsioon oli selline: «Mine pista oma toskiline maskuliinsus endale perse.»

Vaat selline kommentaar on mu meelest midagi sellist, mille eest peab liistule võtma. Kas see pole vihakõne, ah? Ja kus on Hamiltoni maskuliinsuses toksilisus? Minu arust ja selge veendumuse järgi täiesti normaalne maskuliinsus ju.

Aga ei, Hamilton lasi püksid rebadele. Ta ütles Vanity Fairile, et see, mis ta tegi, oli väga rumal ja ignorantne. Ta süüdistas oma kasvatust. Ja muidugi pidi ta kinnitama, et see, mis ta ütles, ei ole see, mis ta tegelikult sisimas arvab. Ning muidugi tormas ta tõestama, kuidas ta seda nn kogukonda, kes talle verbaalselt kallale tormas, toetab.

Kuid teod on need, millega saab tähestikukogukonna ees end rehabiliteerida, mitte pelgalt sõnad. Varsti ilmus Hamiltoni pilt meesteajakirja GQ kaanel – jah, seelikus. Olgugi et šoti ruudulises seelikus – oluline oli sõnum, et ikkagi seelik. Ma pole tos ajakirjas ilmunud intervjuud lugenud, aga Vanity Fair väidab, et see oli sisult ja toonilt ennastpiitsutav. 

Järgmine samm: Hamilton läks perega Pariisi Disneylandi. Enne sinna sõitu oli poolvenna kuueaastane poeg palunud, et nad läheks seal poodi, kus ta saaks osta veel ühe printsessikleidi. «Jaa, muidugi lähme,» oli Hamilton VF-i andmeil rõõmsalt vastanud. Nii nad siis jalutasidki käsikäes, poolvenna pojal uus kleit seljas, mööda Disneylandi.

Hamilton on üldse üks peps tüüp. Tolle kleidiloo järel kirjutab VF-i kirjutise autor, kuidas nad käisid restoranis söömas, ja Hamilton oli tellinud endale sparglit. Aga kui see lauda toodi, ilmnes, et see oli tehtud munaga ja saiatükkidega. See talle ei kõlvanud. Kelner lubas tuua uue, neitsispargli, mida iganes see tähendab. Kui ta selle siis lauda tõi, oli Hamilton seda uurinud ja öelnud: «Aga siin on ju majonees.»

Ei kõlba üks, ei kõlba teine. Nagu mingi aadlipreili.

Vahel tasub välisajakirjandust lugeda, saab teada tuntud inimeste kohta väga imelikke, pentsikuid asju, mis näitab, et ega nad sama normaalsed ole, nagu enamik meist. Ja selgroogu ning meelekindlust ka neil pole, olgu nad vormelirajal kui kiired tahes.

Foto 1: Lewis Hamilton 2019. aasta juulis pärast Briti GP võitu Silverstone'i rajal. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Lewis Hamilton 2014. aastal tollase elukaaslase, USA laulja Nicole Scherzingeriga. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Lewis Hamilton (paremal) 2019. aastal poolvenna Nicolas Hamiltoniga. Foto autor: imago images / Future Image / Scanpix
Foto 4: Lewis Hamilton 2019. aastal. Foto autor: imago images / Jan Huebner / Scanpix
Foto 5: Lewis Hamilton tänavu 20. juunil Pariisi Fashion Weekil. Foto autor: AFP/Scanpix

47 Kommentaarid:

At 09:40, Anonymous Anonüümne said...

Sellised kleidijutud võiks spordiblogist eemal hoida. F1 ongi pirtspreilide ala.
Jääme ikka võhma- ja julgeolekuteemade juurde. Laksame valusalt.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Hamilton ei ole hea näide. Tema saab kergelt sellesse rooli, tema on ju "ekspluateeritud vähemus" UK s. Oleks leidnud mõne põliseuroopa spordimehe moodsat rollimudelit esitamas. Selliseid ju on

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Lahtisest uksest sisse murdmine. Lewis Hamiltoni talendi austajad Suusablogi lugemas ei käi.

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

See tennisist ise šotlane on ilane multikas nimi ei tule meelde Murray Andy

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Kuulsad spordimehed ei löö põnnama. Nad lihtsalt mähitakse sisse. Spordimehed elavad idealiseeritud maailmas, haridust neil pole, nad arvavad siiralt et see roosa tiktok maailm on normaalne asi, seega nad ei taipa et keegi oleks nad "ära ostnud". Kas vormelimehed teisedki käisid ungaris vikerkaare kiivriga mitte üksi hamilton.

Noo vaata kanepi ja kontaveit ei jaganud matsu et vene impeerium mida nad ise väljamaal võisteldes ei tunneta on eesti rahva jaoks ajalooline vaenlane

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Ka Eestis meil sedasorti rahvast: https://twitter.com/ottjarvela/status/1671220576629686295/photo/1

 
At 12:22, Blogger Priit Pullerits said...

Paha lugu Otiga, väga paha lugu.
Ise juba vanem mees, aga lasknud end nii ära tinistada ja orki ajada.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

"Paha lugu Otiga" - ma juba mõtlesin, et Tänak ... Aga selle teise Otiga, äkki on juba lapsest saati nats lilla?

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

PP - aeg tegutseda, omasid rünnatakse: https://sport.delfi.ee/artikkel/120209096/politsei-pidas-mehis-viru-kinni-kahtlustuse-jargi-mojutas-ta-treenitavaid-endaga-seksima

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Homod võivad abielluda, kuid Mehis Viru viidi täna politseisse ülekuulamisele. Väidetavalt olla ta oma sugulist kirge rahuldanud sundides treenitavaid endaga seksima.

 
At 18:24, Anonymous sotside sabarakk said...

Haige värk!
Kui on täisealised treenitavad, on jutt mõjutamisest eriti kohatu. Treener mõjutab ju sportlast kogu aeg iga päev ennast arendama ja paremaks saama.
Järgmiseks palun politseisse ülekuulamisele vedada kõik need ärimehed, kes on n-ö sekretäridega vahekorda astunud - see on veelgi selgem mõjutamise ärakasutamine.
Kurat, see nn läänelik ellusuhtumine on juba ülisõgedaks muutunud.
Muide, juba "Avameelselt abielust" õpetas, et mees on suhtes pealetungiv ja naine vastuvõttev pool. Nii see on, sest nagu on öelnud Sylvester Stallone: golfil ja seksil on nii palju ühist, et mõlemas on oluline sisse saada.

 
At 18:28, Anonymous Anonüümne said...

Viru lugu on klassikaline #MeToo. Kogu maailm on täis neid naisi, kes mingil ajal olid nõus seksima ja mida kõike tegema, aga siis läks aeg edasi ja suhe katki ja tulid uued suhted ja siis see kibestunud naine hakkab kätte maksma, rääkides, et teda on vahekorda sunnitud või meelitatud. Jokkaidii ja jolki-palki: ise lasid sel kõigel juhtuda. Seksiks, kui see pole vägistamine, on vaja kahte poolt. Ja pole kuulnud, et keegi neist naistest süüdistaks Viru vägistamises.
Või on teisiti, mariell?

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Millise paragrahvi järgi MV kuriteomenetlus algatati?

 
At 19:35, Anonymous Anonüümne said...

Ju need ikka alaealised olid. Vaata Metoo vend need juunior üle või alla 18 spordineiud ei ole sul ameerika 40 aastased mitmenda suhte kalastajad eelmises suhtes pettunud ja rikkale papile kättemaksjad

 
At 20:05, Anonymous Anonüümne said...

Tundub, et avalduse miilitsasse viis ikkagi see kergejõustikuliidu paks, kellele ei mahtunud hinge, et Viru sisuliselt eiras talle määratud karistust?

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Uued ohvrid?

 
At 20:32, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Ülikool on suur ja võimas. Küll leitakse abilised kes MV kaasuse pulbriks teevad. Mani toolks.

 
At 20:49, Anonymous Anonüümne said...

Ootame Kriiski ja Pulleritsu arvamuse ära, siis vaatame edasi.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Padre visku nüüd ambrasüürile kiiresti. Ootame!

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Ma juba tean Kriiski ekspert hinnangut. Et kuna hüpped on spetsiifiline ala kus vaja plahvatusjõudu ja kehakaalu siis peabki treener kätt peppu peal hoidma ja hotellis eraldi öö seansi tegema. Pulleritsu blogi võhma sitakotid ei tea üldse midagi.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Paluks MV osas seisukohta?
https://sport.err.ee/1609019165/politsei-pidas-mehis-viru-kinni

Kas Politsei kallutatud? ERR kallutatud?

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Oodake, varsti pannakse siin nätakas uskmatutele, teadagi kelle poolt!

 
At 05:54, Anonymous Anonüümne said...

Millega asi lõpeb? Mitte millegagi. Nt tõendite puudus. Nt pole keissi. Nt asi aegunud. Aga kuradi pealekaebajaile pole see tähtis. Töhtis on see, et vahendeid valimata sai ühele mehele ära teha. See on Padre seisukoht.
Riik on muutunud inimesi süüdimatult hävitavaks repressiivaparaadiks.

 
At 06:45, Anonymous Anonüümne said...

Mulle jääb ausalt öelda arusaamatuks, miks on vaja õigustada treenerit, kes seksib oma alaealiste õpilastega. Ja miks õigustavad seda just inimesed, kes nimetavad end konservatiivideks. Sõdida tuleb ogara sooideoloogia ja muu taolise vastu. Vanamehest treener magatamas noori tüdrukuid on perverssus. Hämmastav, et paljud sest aru ei saa.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Andres Vaher kirjutab Õhtulehes, et MV on eiranud EKJLi määratud karistust. Kas keegi refereeriks artiklit?

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

No mis pealekaebajad!? Kui see asi tõsi, siis ongi vaja, et need kes peavad asjaga tegelema, seda teeksid. Selline treener võib olla hea professionaal aga inimesena kole tegelane.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks oma infokanalid lahti puhuma. Suur tuleb lausa sorinal

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Aga kus on öeldud, et Viru seksis alaealistega? Ma ei ole küll seda kusagil kohanud väidetavat!

Aga et mõjutas treenitavat ehk sõltuvuses inimest ja selles on süü? Väääga huvitav. Tõesti huvitav. Kui asi on alluva ja alamal pulgal inimesele vahekorda mõkutamises, siis ma soovitaks uurijail alustada sellest, mis toimub ühe alaliidu kõige tipus. Seal on ka ju üks kaalukas tegelane süsteemis talle alluvat inimest endaga teatavasse suhtesse mõjutanud. Palun seda ka uurida!

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

"Kui asi on alluva ja alamal pulgal inimesele vahekorda mõkutamises, siis ma soovitaks uurijail alustada sellest, mis toimub ühe alaliidu kõige tipus."

Kriminaalkuritegu on alaealise alluva seksuaalvahekorda mõjutamine. Aga varsti tuleb vist Pulleritsult uus Viru kaitsev lugu. Lõpetage selliste inimeste õigustamine. Kujutage ette, et panete oma tütre kuhugi trenni ja satub selline treener. Ainult haige inimene saab pidada treeneri sellist käitumist normaalseks.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Kellest alaealisest jutt käib ka muidu?

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

To 14:02 Mida halba üks väike till su tütrele ikka teeb. Varem või hiljem hakkab keegi teda niikuinii leppima. Mõned ei kujuta ettegi kui vara tänapäeva tüdrukud seda vanainimese asja proovima hakkavad

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

"Mida halba üks väike till su tütrele ikka teeb. Varem või hiljem hakkab keegi teda niikuinii leppima. Mõned ei kujuta ettegi kui vara tänapäeva tüdrukud seda vanainimese asja proovima hakkavad"

Soovitan sul ravile minna.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui kogukonna konservatiivne tiib õigustab Viru-suguseid (peaasi, et tegu poleks samasoolistega!), siis Mirjam Mõttus kirjutab lihtsa ja selge arvamusloo, mis hõlmab nii väärtusi kui alalhoidlikku ilmavaadet. Aitäh Mirjam!
https://www.err.ee/1609019747/mirjam-mottus-vabandust-aga-mis-abielurikkumises-ilusat-on

 
At 19:24, Anonymous Kägu said...

Eks hinnanguid anname me asjadele ikka oma vaatevinklist ja peame õigeks seda mis meile sobib . See, et homod on maailmas väga mõjukas jõud, teame me ammu,seda teemat on küllalt nämmutatud. Seksi teema peksab ka kõvasti sisse. Teada on ,et paljud ussid ei suuda harjuda mõttega, et keegi kuskil ja kunagi hakkab nende illikukude tütrekestega seksima Treenerid,õpetajad, juhendajad jne. on oma õpilastega tuhandeid aastaid seksinud ja seksivad ka tulevikus. Peame me seda siis normaalseks või mitte. Armastus ei küsi vanust ja ka vanemal mehel võib olla raske keelduda, kui ilus ja nopimiseks küps tüdruk sulle ise ennast korduvalt pakub. Armastusel pole mõistusega kahjuks palju ühist. Need,kes reeglitest ja eetikast nämmutavad pole ise ilmselt kunagi tõeliselt ja kirega armastanud. Lõppude lõpuks ei olegi tüdruku jaoks kõige hullem,kui vanem ja mees temalt vastastikusel kokkuleppel süütuse võtab. Palju hullem minu meelest on kui seda teeb kari alkoholiuimas oma vanuseid nolke. Ühel juhul tehakse seda enamasti meeldivalt ja tagajärgedeta,teisel juhul, mine võta pärast kinni, kes poiste lambast tulevase tite isa on. MV puhul hakkab tunduma, et tegemist on kellegi pahatahtliku liiduga, sest minu teada pole ta seda treenimiskeeldu just liiga tõsiselt võtnud. Samasugune käekiri nagu omal ajal Kuusiku puhul.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Nii on, Kägu. Tartu isad viivad uhkusega oma tütred Tartu Kalevisse süütusevõtmisele.

 
At 20:25, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, on küll Mirjam Mõttuselt väga võimas, jõuline kolumn. Vaat see on litakas! Hästi pandud.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, Kuusiku puhul oli poliitiline kämm kuna kandideeris ekrega ministri postile. Motiiv oli ilmne. MV puhul on korduvad kahtlused noorte treenitavatega. Lugu pole poliitiline vaid moraalieetiline.
Siin peaks sõna võtma kogukonna paleokonservatiivse tiiva antropoloogid.

 
At 06:38, Anonymous Anonüümne said...

[...]Keegi ei saa keelata Viru tribüünil istumast, kuid sportlasega ta tegeleda ei tohi. Seda kontrollida on aga ülimalt keeruline. Karistuse on määranud kergejõustikuliit ja mõistagi pole nende võimuses määrata inimestele lähenemiskeeldu. Samuti ei saa keelata koos reisimist. Selle kõige varjus on aga võimalik mingilgi määral koostööd jätkata. Kuuldavasti ongi Viru reisinud Bruusiga samal ajal samadesse kohtadesse.[...]

https://sport.delfi.ee/artikkel/120209678/uurimisega-kaasnevat-selgust-vajavad-sportlased-treenerid-uldsus-ja-ka-mehis-viru-ise

 
At 07:52, Anonymous Anonüümne said...

Tehnikaosakonna poisid pangu droon taevasse ja kohe selge mis kes nahistab

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits teadis mis toimus aga vaikis.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits püüab kala sogases vees? Ai ai

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ei pea kala püüdma. Tal on info kotti püütud.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kus kott on, kas munad kotis ja kott vastu põrandat? Mingi jama igatahes.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Kotiga toodi hauast üles inimjäänused. Pagan kas hauarahu enam maailmas ei kehtigi. Sügavus pole probleemiks ja kõik mis kätte satub, tiritakse tagasi kaldale. Maailm on täitsa hukas. Tore, et Estonia puhul ikka ollakse inimesed. https://maailm.postimees.ee/7804724/titani-vrakist-avastati-oletatavad-inimjaanused

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Kui munad kotis siis turvaline teele minna.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Turvaline on koos Pulleritsu ja tema kabaaliga

 
At 08:09, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks kogukonnale rohkem turva tunnet jagama.

 

Postita kommentaar

<< Esileht