neljapäev, juuni 22, 2023

Pullerits: Kuidas rattaga salaja riigipiirini tungida (ja see ületada)?

LISATUD VIDEO.

Üks asi on täiesti teisiti kui umbes kaks kümnendit tagasi, mil alustasin maastikusõitudel osalemist – mäletate küll, kollaka Optima seljas, mil porilauadki peal.

Muutus ei ole ainult selles, et nüüd sõidan kümnekilose Cube’iga. Vahepeal sõitsin ka Salt Lake Cityst, 2002. aasta taliolümpialinnast ostetud Trekiga (ostetud siiski mitte 2002, vaid 2012), mis teenib mind praegugi – kevadel sai lastud Kalle Kirsiaial teha sellele rohkem kui 200-eurone remont ja kuluosade vahetus.

Muutus on selles, et tollal, mil alustasin, meeldisid mulle kruusalõigud. Sellepärast, et seal sai kiiresti sõita. Ei meeldinud metsalõigud, mida mõned mehed nimetasid võõrapäraselt singliteks ja mille täpsest tähendusest ma algajana isegi aru ei saanud. Ei meeldinud sellepärast, et kiirus läks alla ja üleüldse pidi vaeva nägema, et kividest ja juurikatest üle saada. Raputas ka kõvasti. Optima oli ju jäiga esikahvliga.

Nüüd on eelistus kaldunud metsaradade kasuks, vähemalt üksi sõites. Grupis on muidugi endiselt ägedam kruusal rallida, sest mitmekesi saab kiiruse päris suureks tõmmata. Aga omaette sõitma minnes võivad kruusateed vägagi tüütuks muutuda, eriti kui need on pikad ja siledad. Nagu näiteks need, mis jäävad kuulsalt, võib-olla et lausa kurikuulsalt Riia-Pihkva kiviteelt lõunasse.

Selleks, et saaksite sealseid radasid ja olusid ise hinnata, tegin enne jaaniaega Cube’iga sinna luureretke. Et siis saate ise otsustada, kas tahate vabadel päevadel sinna sõitma minna. Pluss on see, et kes hindab üksindust, siis sealt seda saab. Mitte ainsatki elamist, isegi autosid ei sõida, inimesi pole kuskil näha.

Teine pluss on metsatee Murati järve lõunakaldale (fotol ülal vasakul), Eesti-Läti piirini (fotol paremal). See, nagu saate oma silmaga veenduda, on kiire metsaaluse kimamise koht. Vaadake ainult, et mõnda mäkra või nugist alla ei aja. Ja suurema tormi järel olge ettevaatlik: kevadel, mil seal esimest korda käisin, oli tuul kahes kohas kuusepuu risti üle tee langetanud.

Sõit lõpeb Murati järve ääres, kus, nagu taas ise veenduda võite, ootas väike üllatus. Ent enamikul muul ajal, usun, pole selliseks üllatuseks tarvis valmis olla, sest koht asub Eestis mastaabis ikkagi maailma lõpus.

Kindlasti tehke järve ääres tee hargnemiskohas põige vasakule. Kevadel tuli seal peagi ette sügava veega koht, kust läbi ei saanud. Nüüd saab. Paarikümne meetri pärast oletegi riigipiiril (fotol ülal vasakul). Pluss on seal see, et ei pea kartma, et piiri ületamise korral kinni võetakse. Igaks juhuks jätsin selle sammu siiski fikseerimata, sest pagan teab, mida mingi seadus või määrus kuskil ütleb ja pole vaja ennast ise inkrimineerida.

Foto 1: Kruusatee Misso ja Nopri vahel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Metsatee läbi männiku Murati järve äärde. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Varane juunihommik Missoküläs. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Murati järv õhtupoolikul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Eesti piiripost Murati järve juures. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Vaade Lätile Murati järve lõunakaldal. Foto autor: Priit Pullerits

29 Kommentaarid:

At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Hääd jaani, mehed! Tundub, et teisel pool kontrolljoont on valimised lahti läinud, muidugi Vene kombe kohaselt. Kas võidab Prigozin, istuv president Putin, Navalnõi Gulagist või keegi muu väljamaalt?

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Nagu vana kaabu ütles: "Ukrainaga on lõpetatud. Ukrainaga on lõpetatud, seda näitab see paaniline põgenemine. Kõik korjavad oma sõdureid kokku, kõik korjavad oma diplomaate kokku, kõik viivad sealt oma kapitali välja." Lõpuks tuleb välja, et vanal vatnikul oligi õigus?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Königsbergi piiskop tahab oma mehe kremlisse lükata ja eks Padre kui Liivimaa asevalitseja kandidatuur läheb kaalumisele.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Padre on liiga hea südamega. Üleminekuaja president peab olema karm ja nuhtlev.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Padre peaks mõneks ajaks peitu minema sest ajaloos on alati moskva mäss kandunud üle ka Liivimaale ja siis on kojalikud liidrid ohus.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Laenatud militaarnetist: "Erakordne võimalus ka Tartu Ülikooli varad Voronezist tagasi saada, Mart Helme peaks Wagnerile lihtsalt sellekohase SMSi saatma."

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

Priidu needus ongi Tartu Ülikool. See on põhjus, miks ta ei julge koroona teemat objektiivselt käsitleda.Tartu Ülikool on võimsam kui Kremli peremees. Oleme kõik näinud kuidas siin blogis on Kremli materdatud aga kui asi läheb Tartu Ülikooli kompetentsi, siis on kohe munad vastu maad. Prigozin kapituleerus js Helme võib külge keerata ja Voronezis hoiustatud varadest und edasi vaadata.

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Alma mater on indentiteet. Isepuhastuv organism, mis heidab eksinud tühjusesse. Nii juhtus nt treener-spordimetoodik hr Viruga. Tuleb olla ettevaatlik ja vahel ka taanduda, et uuesti positsioonidele asuda. Nii tegi ka Vene juhi sõelumisel hr Prigozin, kes tuleb oodatavalt uue käiguga välja õigepea - avang oli muljetavaldav.

 
At 20:47, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

https://www.youtube.com/watch?v=xguam0TKMw8. Huvitavat kuulamist. Tundub utoopia, aga samas reaalne ja loogiline. Kui palju selles on tõde? Eks saame näha. 3 korda vaktsineeritutele ei soovita vaadata- kuulata.(Käib kindlasti üle jõu, isegi kui asi pelgalt keeleoskuse taha ei jää)

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Ära ülbitse Kägu!

 
At 21:42, Anonymous Anonüümne said...

See, et kägu siin oma jura ajab igal võimalikul võimalusel, näitab tema ääretut ebakindlust. Kui inimene oleks kindel, siis ta ei käiks teistele asju nina peale hõõrudes oma nina vee peale upitamas. Seda teevad ebakindlad inimesed, kes ise ka ei usu seda, mida räägivad. Lihtne käitumismuster, mida teab iga psühholoogia esmakursuslanegi.

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Just maeti üks tuttav antivakser. Vähk. Kaks alaealist last jäid maha. Opereerida ennast lubas. Aga mingit solki süstida ei lubanud. Jutt siis keemiaravist, mitte vaktsiinidest või, oh õudust, maskidest. Kägu on kindlasti rahul sest inimene mõtles oma peaga, mitte ei kuulanud mingeid liberastidest arste.

 
At 22:32, Anonymous Anonüümne said...

Moraal antivaxeritele, et tehke lapsed hästi noorelt siis on nende orvuks jäämine alaealisena palju vähem tõenäolisem.

 
At 23:18, Anonymous Ants, 4 doosi vaktsiini+kohustusdoos said...

Just Kägu, ära avalda siin igast jama. Me ei saa sellest niikuinii mitte mõhkugi aru. Meie loeme kvaliteet ajakirjandust. Midagi sellist näiteks https://www.postimees.ee/7798968/lgbt-paari-lugu-tegin-sasale-abieluettepaneku-nuud-tahame-oma-suhte-seaduslikuks-muuta?fbclid=IwAR2a25KdWeHI9yfwcYfYSMfaI_UBq3JDyAyLvfW8zLn-dLau4Ny7ZLeWCTU

 
At 23:35, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Panin siia lingi põnevat ja intrigeerivat video, aga ükski kommar pole süsti teemast kaugemale jõudnud. Järeldus, seda blogi loevadki vaid siledate ajudega süsti sõbrad.To 22:04;22:32 See kui inimene endasse solki ei süsti, ei muuda teda automaatselt kuulikindlaks. Vähk on üks kole haigus, miks ta tekib pole õieti teada, samuti pole selle vastu ka kindlat ravi. Igasugu operatsioonid ja keemiaravi lükkavad vaid probleemi natuke edasi. enamasti lööb see taas jälle uuesti välja. Ma ei teeks sellist lolli nalja, seda enam, et nagu kärbseid lahkub meie seast noori prominetseid inimesi. Ei mingit eelnevat haigestumist, ega probleeme. Kõik äkksurmad ja põhjuseks südameseiskumine. Ühine nimetaja on, et kõik nad on korduvalt süstitud. Aga õige ta on, et lapsi tasub teha ikka noores eas. Mul enda omad ammu tehtud ja lapselapski juba olemas .

 
At 06:41, Anonymous Anonüümne said...

Sa oled nii loll, kägu, et sõnu ei jätku. Äkksurma põhjus on vaktsineetimine?? No tere talv! Mine õige perse.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Tihti ongi äkksurma põhjus vaktsineerimine. Mis siis muu oleks?

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, kas teie lapselapsed on ka kenasti vaktsiinivabad. Ega ometi lastehalvatuse, difteeria, teetanuse, läkaköha jt haiguste vastu pole vaktsineeritud? Oma peaga mõtlemine aitaks ka siin. Olenevalt religioonist ja uhuu-tasemest pole lubatud ka vereülekanded, kui seda vaja peaks minema.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

08:41 ära mölise. Lastehalvatuse vaktsiin pole sama mis Billgatesi covid vaktsiin.

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kogukond ei taha näha kommareid oma ridades nagu 8:41 viska välja kolinal õhk olgu puhas

 
At 09:37, Blogger Priit Pullerits said...

Lõpetage lolluste ja väljamõeldiste tootmine, jagamine ja kuulamine. Siin teile äkksurmade kohta minu reporteritöö tulemusena midagi asjalikumat:

https://www.postimees.ee/7452138/isegi-parimad-arstid-ei-oska-ette-naha-keda-voiks-tabada-akksurm

 
At 09:47, Anonymous alfaisaste marssal said...

Kägu räägib õigust ja tema loogika on raudne! Lisan omalt poolt, et peaaegu kõik inimesed, kes surevad äkksurma, elavad rütmis "hommikul tõusen üles ja õhtul lähen magama". Siin on väga selge seos. Nii et äkksurma ärahoidmiseks ärge tõuske hommikul ja ärge minge magama õhtul, kui keegi veel aru ei saanud!

Kuid see ei ole mõistagi ainus ohutegur. Kõik inimesed, kes surevad meil äkksurma, joovad päeva jooksul vett. Seega, olge hoiatatud: kui te ei taha äkksurma surra, siis lõpetage jalamaid vee joomine!

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

09:00, kas teie arvates on Big Pharmaga koostööle minek eetilisem kui härra Gatesi toetamine? Te olete ideoloogiliselt nõrk.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Kes arvab, et Billi vaktsiin on saatanast võib ju valida miski teise, milles probleem?

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ära maga.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Padre ei maga, ta ajas jaanipäeval Jäneserajal üht eksootilist jänest taga. Kes teab, see teab.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

Padre ei maga, just ülbitses postimehes ja ladus sitakottidele litakaid. Lugesin ja tundsin uhkust

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Me kõik tunneme uhkust kui Padre kütab.

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

Keegi teine ei küta nii valusalt kui Padre.

 

Postita kommentaar

<< Esileht