esmaspäev, juuni 19, 2023

Pullerits: Kuidas lõppes rattahoidjate hankimise saaga?

Autot otsa on võrreldes sellega, et autole katuseraam ja rattahoidja osta, ikka käkitegu. Alustades kas või sellest, et raamide valik on suur ja hinnaerinevus sellest tulenevalt samuti. Ma ei ole seda meelt, et ahh, vahet pole, ostan kõige kallima. Asjade hinnad on ju nii, et mingi tasemeni on hinna ja kvaliteedi vahe optimaalne, sealt edasi hakkab aga hind ebamõistlikult kasvama. Piltlikustades: kui näiteks 100 rahaühiku eest saad hea ja korraliku asja, siis eriti hea asi ei maksa mitte 150, vaid 250 rahaühikut – kusjuures see eriline headus ilmneb enamasti ebavajalikes detailides, näiteks saad katuseraamile kinnitatud rattahoidjaga sõita mitte 130 km/h, nagu hea hoidjaga, vaid 150ga. Mõttetu raha tuulde loopimine, kas pole? Eestis pole teid, kus nii kiiresti võib sõita, ja lähiriikides samuti mitte.

Katuseraami teema, nagu teate, lahendas see, et Toyota RAV4-l on pikitalades kohad, kuhu kinnitada spetsiaalselt RAV4-le ja veel vist ühele Suzuki mudelile tehtavad põikiraamid. Järgmine küsimus oli selles, kust saada peale rattahoidjad.

On selline koht, nagu järelturg. Seal on asjad kaks korda odavamad kui kauplusest pakendatuna ostes. Ühe rattahoidja leidsin ja saingi Soov.ee kuulutuse kaudu. Maksin selle eest 100 eurot. Esikahvli kinnitusega rattahoidja, saan kinnitada – ja piltidelt võite ise veenduda –, oli väga heas korras, nagu päris uus. Oli vist aasta jooksul paar korda kasutatud, kui müüja juttu õigesti mäletan. See oli juba enam kui kuu aega tagasi.

Hoidja «jooksis» ilusti ja täpselt põikiraami relsside vahele, nii nagu ette nähtud. Aga siis ilmnes üks nüanss, millele polnud osanud tähelepanu pöörata.

Nimelt meenus hiljem ühel päeval, et mu Cube’i maastikurattal, mille olin ostnud Art Soonetsilt umbes aasta enne kolmandat Moabi ekspeditsiooni, on vist selline esikahvel, mida ei saa Thule esihargihoidja külge kinnitada. Ja nii oligi, kui järele vaatasin! Cube’i esikahvel ei ole, kuidas nüüd öeldagi, avatud alumise otsaga nagu tavaline mutrivõti, vaid seal on nn rõngad. Ja neid esihargi kinnitusega hoidja külge sättida ei saa.

Seega tuli hakata otsima teist rattahoidjat. Vaatasin taas Soov.ee pakkumisi ja seal oligi üks raami diagonaaltorust haarav hoidja, viis aastat vana küll, aga müüja kinnitusel mitte kordagi kasutatud. Hind kõigest 75 eurot. Müüja sõber tõi selle järgmisel päeval Tartusse. Viimasel hetkel otsustasin temaga kohtudes kontrollida, kuidas rattahoidja raamile sobitub. Ja ei sobitunudki. Kinnitused, mis pidid käima ümber raami, jäid liiga väikeseks. Tehing jäi ära.

Siis otsustasin, et aitab küll ökonoomitamisest – järgmisel päeval olnuks vaja ratas katusele panna ja Kagu-Eestisse julgeolekut tagama sõita – ning sõitsin Autoeksperdi kauplusse, kust olin ostnud Thule raami, ja ostsin sealt rattaraamist haarava rattahoidja. Õnneks oli neil üks selline kohe riiulilt võtta. Sain kümme protsendi allahindlustki. Maksin 179,9 eurot. Probleem lahendatud.

Ega see esihargi kinnitusega rattahoidja, mille eelnevalt 100 euro eest ostsin, asjatu ole. Seda saan kasutada nii Scotti maanteeratta kui talvel Treki maastikuratta vedamiseks. Ja üleüldse on hea, kui on katusel kaks valikut.

Võrreldes Chrysler Pacificaga, kuhu ratas mahtus lahedalt sisse, on ratta katusele upitamine muidugi paras akrobaatika ja nikerdamine, kui ei taha, et ratas kuskil midagi ära kriibib. Jälgisin Lõuna-Eestist naastes ka kütusekulu, kui ratas seisab katusel. Haanjast Võrru oli kulu 4,7 liitrit 100 km kohta. Võrust Tartusse tuli bensiini 98 kuluks 5,8 liitrit 100 km kohta. Polegi märgatavat üleshüpet.

Fotod 1-3 ja 6: Thule katuseraamid ja rattahoidjad Toyota RAV4-l. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Cube'i maastikuratas Nopri iseteenindusliku talupoe ees. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Varane hommik Kagu-Eestis. Foto autor: Priit Pullerits

35 Kommentaarid:

At 11:29, Anonymous Anonüümne said...

Auto ja rattaraamiga paistab nüüd korras olevat. Palju oli üle- ja ümbermõtlemist - inimene plaanib, jumal naerab.
Kas saaks olulisel ehk julgeolekujutul katet kergitada? Kas õnnestus logistikutega juttu teha? Võrust nad olevat olnud ja PP sõitis Võrust läbi, nagu lugeda võib.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Aga ikkagi, et kuidas vilega lood on?

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Punase Rav ja hoidiku lugu tundub algusest peale kattevarjuks mõeldud. Siin toimetati suurem operatsioon pärast II maailmasõda. Mehed olid ei olnud ja jälle ei olnud. Piiri mandraseerimine hakkas pihta juba 2022 talvel. Kahinguid tehti otse kogukonna silma alla aga väga osavalt. Kuhu kadus Soonets? ja Kägu on kadunud? Kas

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui sõidad rattaga Vooremaal, PP kodumaadel, võid avastada, et tegelikult loodust ihuga nautida ei saagi. Ürgse looduse objektid, aga kõik on erastatud ja järvede äärde ligipääs on tehtud võimatuks, soomekeelsed sildid, et kinnistul videovalve. Sama on tekkimas Haanja kandis. Põdrad ei jõua kodumaal mökkit osta enam. Ma olen kapitalist, aga see looduse erastamine on päris jäle. Ja siis sõimatakse metsamehi. Missugune metsaettevõte on keelanud metsas matkata või korjata Marju ja seeni?

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

bensukulu remarkina, Haanja abs kõrgus on 245 m, Võrus linnal 72-79m, märgatav allamäge sõit, Tammelinnas ca 50m, allamäge palju vähem :)

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Peded võitsid, uraaa!

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Palju õnne!

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et Padrelt ja tema konservatiivsetelt sõpradelt tuleb korralik litakas pederulladele.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Padre on mõistev, tal on ka vähemusse kuuluvaid kolleege, ka tööülesanded on teinekord tavalisele spordimehele vastuvõetamatud: Padrel tuli teha Tulilinnu arvustus, kusjuures härrale korraldati privaatseanss!

Vähemuste vastasrinne on siiski soliidselt tugev, parlamendierakondadest lipulaev EKRE, venelaste huve ja komberuumi esindav tsentristlik Keskerakond ja kuhtuv Isamaa, kus hr Kriisk tulutult osaleb. Parlamendivälistest erakondadest putiniste ja rahutuvisid esindav Koos/Vmeste, loodav õigete konservatiivide ERE, kuhu sobituks oivaliselt hr Kägu, küllap ka nõukanostalgikuid ühendav Vasakpartei (nõukogude ajal olid homod kapis või kongis). Lisaks neile survegrupid, mõttekojad, kristlike meeste spordi- ja saunaklubid, SATPK, PESA jpt.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

13:46 väga korralik kommentaar. Selliseid häid kokkuvõtteid tuleb aegajalt teha. Saame kokku siis samameelsetega kristlikus saunaklubis. Aga ilma naljata see on sõda.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Aga kui nad pedeõigused läbi surusid ja rahvas ei olegi tänavatel, siis kas see ongi lõpp?

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole lõpp. Soonets tuleb venemaalt tagasi, võtavad Kägu punti ja teevad korraliku vasturevolutsiooni. Piu ja pau. Pulleritsul on mõjukad sõbrad.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Sõpradele lootma jäämine on naiivsus. Kes aitab ennast ise, seda aitavad ka sõbrad. Tulilinnu arvustuse järgi võib järeldada, et mõjukad Priidu sõbrad on peded. Nemad tegid mis tahtsid. Nende käes on võim ja vägi. Nende üritus läheb edasi.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd jääbki koju kapp ostmata. Sest kapist tohivad alates tänasest teadagi kes välja tulla. Öösel tulevad. Vaikselt. Hommikul ärkad ja voodi on neid täis. Ei julge enam magam minna.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Ma üksvahe tahtsin ka Padre sõbraks aga kui kõik peded siis ma ei tea

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Vaenlast tuleb tunda, mehekesed, Padre on valmis jääma homoteerulli alla ja sukelduma roosasse lögase, et nende nõrk koht üles leida, mida siis frontaalselt või tiibmisi rünnata. Süüdistused kokkumängus või ülejooksmises on alusetud. Virisemine ja ohkimine edasi ei vii. Te ei tunne veel Padret, aga hakkate tundma!

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas hakkab nüüd riigikaitse välja nägema sõjaohu korral, kas pasifistid võivad lihtsalt isikukoodi muuta naiseks ja massiliselt sõjaväest eemale hoida?

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Ei võeta Kaitseväkke ka sitakottidest mehi. Meil oli üks kaitseliitlane, kellel oli loll harjumus pidevalt distsipliini rikkuda ja selle eest siis ka tappa saada. Lõpuks kompanii ülem andis talle siis sooja soovituse, et ole nüüd hea mees ja mine doktorihärra juurde ning palu talt füüsilist vabastust Kaitseväest. Diagnoosi leiab ikka. Ja nii ta reservi liikuski.

Sama on nüüd siis ka Ukrainas: igasugu kahtlasi, kelle tausta ei suudeta kiirkorras tuvastada, lihtsalt teenistusse ei võeta. Sest, et potentsiaalne aga tuvastamata puutinist suudab teha kordades rohkem kahju kui potentsiaalne aga kahtlane vabadusvõitleja kasu.

 
At 09:26, Blogger Andres P said...

Ilmselt on Cubel nn Thru-Axle (kui tal just mingi päris oma nikerdis pole). Thulel on Thru-Axle kinnitust toetavad esihargihoidjad täitsa olemas. Vanasti oli see vist lisavidin (ek vb vanal omanikul ei läinud vaja ja "pani kuhugi ära". https://tshop.ee/shop/thule-fastride-uus/

 
At 10:36, Blogger Priit Pullerits said...

Ohoo, Andres P, mida kõike ka leidub!

Hommikul rongiga Tallinna. Mingid noored, keele järgi venelased, vahtisid mobiili ja panid lolli muusika liiga valjuks. Seda ei saa kannatada, eriti venelastelt. Ütlesin neile selges kõlavas eesti keeles, et pangu vaiksemaks. Panidki, aga mitte piisavalt. Ütlesin taas, et kas ei saanud aru, pange vaiksemaks. Midagi üritas üks pilku tõstes öelda, aga lõikasin ära, et sai juba piisavalt selgelt öeldud, keeraku heli maha, arvestagu teistega ka. Edaspidi istusid vait ja vagusi. Vaat nii! Kehtestama peab ennast, eriti venelaste üle.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Kas esimese klassi piletit ei lunastata ajakirjanikule? Seal ei ole lolle venelasi.

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Midagi tuleb teha rattapükstega. Miks avalikku ruumi reostatakse sellise ebaesteetilise vormiga:
https://sport.err.ee/1609012697/eraldistardis-tulid-eesti-meistriteks-taaramae-ja-sander

 
At 13:54, Anonymous Elfriide,endine keegi mängija said...

Härra Pullerits Te olete kangelane. Te olete nii vapper ja julge. Olete ainus kelle peale meie riik ja rahvas rasketel hetkedel loota saavad. Andku Issand Teile jaksu ja veel palju eluaastaid!

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Jah härra Pullerits veab riiki ja rahvast mäest üles.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

16:36 ei tea kas patriotismist ja kodumaa armastusest vai Königsberki piiskop pani saksa eurod eri arvele?

 
At 18:33, Anonymous Kägu said...

Vabalt võis juhtuda,et Pullerits ahistas "vaeseid pagulasi". Üldiselt tunnevad kohalikud venelased siinseid kombeid ja tavasid ning käituvad enam vähem normaalselt. Vähemasti Tallinna jõusaalidesse tekkisid tiblad just nimelt läbi selle "pagulasprogrammi". Kui kohalikud neid korrale kutsusid,teatasid nad tähtsalt,et on ukraina pagulased. Noh samasugune ülbe suhtumine nagu spordis. Härra Pullerits, ei ole üks slaavlane parem kui teine,ärge kujutage üldse ettegi. Lugege "Jumalate Mets" , saate teada mida arvati teie lemmikrahvusest koondus laagrites.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Vähemalt monsenjöör (laen ilma tiitlita markus järvi keelekasutusest) Kägu on vähemalt elus praegusel pöördelisel ajal!

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Järvi on rohke ilukõneleja, sisu tal suuremat ei ole.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Teine väljend: "Me ei legitimiseeri seda parlamenti oma preseensiga...! No poisid, võhmamehed, meie teeme pulli aga need ... ju lausa vägistavad meie keelt.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Kõigepealt vägistati abielu, nüüd vägistatakse keelt, rongis vägistati Priidu kõrvakuulmist ja jõusaalis olla pagulased Kägule sama teinud. Kas vägistamiskultuuri vohamises on süüdi valimatult möllav toksiline maskuliinsus?

 
At 13:08, Blogger Priit Pullerits said...

Postimehes ilmus selline lugu:

https://reis.postimees.ee/7799423/ponev-mida-tegid-ameerika-tudengid-kuu-aega-tallinnas

Ka mulle räägiti neist ameeriklastest, kuid ettepaneku peale, et neist võiks kirjutada, ütlesin ettepaneku tegijale nii:

Ma ei hakka keerutama, vaid ütlen otse, et olen vastu igasugusele avalikule tähelepanule, mis seob Eestit vene keelega ja jätab muljet, et see on riik, kus on hea vene keelt õppida. Minu hinnangul on peaaegu kõik venelased värdjad, sest värdjas on ka see, kes vaikib Venemaa kallaletungi hukkamõistu teemal; kuni venelane ei ole avalikult öelnud, et ta on Venemaa algatatud sõja ja Putini ja Venemaa ja kogu vene rahva vastu selles sõjas ja mõistab sõjategevuse hukka, seni on ta raudselt vaenlane. Tegemist on sõjaga ja siin ei ole mingeid tolerantsuse pooltoone. On vale püüda endale sisendada, justkui oleks enamik siinseid venelasi lojaalsed Eestile. Ei ole. Ei maksa siin teha illusioone endale ja ennast petta. See, et on küllap mingi väike kildkond venelasi, kes arvab nii, nagu arvame meie, ei muuda suures pildis asja.

Seetõttu, nagu aru saate, mina sel teemal lugu ei tee, sest pean seda reeturlikuks tegevuseks, justkui püüaks ma seda kaudu arendada mingit rahvaste sõprust ja tekitada vene keele kaudu mõistmist venelaste suhtes. Ei ole siin mingit rahvaste sõprust. Venelased on meie vaenlased ja mida selgemini me kõik seda endale teadvustame, seda parem. Minu arust on sel teemal lugu ka vene keele ja seekaudu Russkii Miri legitimeerimine meie riigis; kindlasti ei jätaks Vene propaganda seda lugu oma huvides ära kasutamata ja mina neile laskemoona anda ei kavatse.

Jah, mu kiri sai väga karm, sest ma olengi selles küsimuses selge vaatega ja mingeid pooltoone ei salli.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Sada kiitust Priidule terve kogukonna poolt. Väga õige possa. Nii peabki. Maladets Pulerits! Naš paren srazu vidno.

Muide sellist kräppi on aastaid tagasi palju mandraseeritud. Mingid itaallased ja tsehhid ja sakslased saatsid oma korrespondedid Narva ja panid juttu kuidas eestlased venelasi kiusavad ja 90 aastasi vanaemakesi eesti keelt õppima sunnivad.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

See oli hea õppetund. Tuleb seista printsipiaalselt nagu doktor Pullerits siin teeb. Lihased punni!

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Mul käis laps võistlustel Saksamaal. Nn Lääne-Saksamaa vana pealinna Bonni lähedal. Kui fritsud said aru, et võistlejad on aus Estland, siis püüdsid, muidu väga lahked ja toredad, juttu teha vene keeles?! Ma siis pärisin, kuidas siis vastasite, kuidas kõnelesite? Kuna mu laps on koolis õppinud ka vene keelt, siis proovis ka vene keeles vastata ja kui sõnadest puudu jäi, siis läks loomulikult inglise keelele üle. Seda aga ei olevat sakslased väga kõnelenud või tahtnud kõnelda. Krdi sitakotid on ikka II MS kaotajad. Laps sai mult loengu, et võõrkeeli on muidugi tubli osata, aga järgmine kord sarnases olukorras saada saksmannid vene keele sooviga kuradile.

 
At 20:54, Anonymous Anonüümne said...

Meil siin linnas pistsid vene makaagid jõude seisva maja särava jaanilõkkena põlema. Arvata võite, et kas Eesti riik avab krim menetluse ja tuvastab süütajad ning võtab nad vastutusele. Jah, lihtsam on asi lõpetada ja lasta venelastel Eestile suitsu silma ajada. Selline homoriik siis.

 

Postita kommentaar

<< Esileht