neljapäev, juuni 15, 2023

Pullerits: Kuidas Eesti kergejõustiku mahavaikitud skandaal jõudis Euroopa suure advokaadi lauale?

Mäletate, veebruari lõpus kirjutasin Postimehes, et Eesti kergejõustikuliit õhutas alaealist kõrgushüppajat Karmen Bruusi MMi 7. koha järel alkoholi tarbima. Lugu kujunes hitiks, klikimootor luges kokku imposantse lugejate arvu.

Siis teema peagi taandus ja hajus, sest uusi arenguid polnud. Hoolimata sellest, et juhtum oli saanud avalikuks ning minu hinnangul võinuks EADSE alustada uurimist, valitses vaikus ja asi sumbus.

Aga eile sain infot, et Bruusile alkoholi pakkumise juhtum on jõudnud Euroopa kergejõustikuliidu uurija fookusesse

See on tõsine asi, sest Stephan Netzle, kes asja uurib, on tunnustatud ja kogenud advokaat Šveitsist. Ta on osalenud ka rahvusvahelise spordiarbitraaži kaasuste lahendamises.

Mul ei ole tõendeid, et väita, et Eestis surutakse osad asjad kalevi alla või lõpetatakse lihtsalt ühel või teisel moel kellegi soovitusel või varjatud survel ära, aga samas on raske mööda vaadata tõsiasjadest, et on palju juhtumeid, kus uurimine pole viinud mitte millenigi ja selle lõppemine tundub kentsakas. Nimekirja neist juhtumitest võite ise koostada. Alustage näiteks Keit Pentus-Rosimannusest.

Netzle mängu astumine on tõsine asi seepärast, et nüüd väljub juhtumi uurimine ja hindamine Eesti siseringist, kus kõik on kõigiga seotud. Võtame näiteks EADSE, mille on asutanud EOK. EOK asepresident on kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi. EADSE juht Henn Vallimäe on omakorda seotud kultuuriministeeriumi spordi asekantsleri Tarvi Pürniga: neile kuulub OÜ Stuff. Jne, jne – sellest rääkis mulle mõni aeg tagasi pikalt ettevõtja ja kergejõustikutreener Jaanus Kriisk.

Muide, Eestis jõudis Bruusi jooma ahvatlemise juhtum korraks ka spordisüsteemist välja, kuid politsei ei alustanud selle uurimiseks kriminaalmenetlust, sest juhtum toimus Ameerika Ühendriikides.

Ma ei imesta, kui Eesti isikute vahelised seosed saavad teinekord takistuseks asjade erapooletul uurimisel. Netzle on aga mees väljaspoolt meie süsteemi ning tema võib siin korraldada olukorra, mida süsteemi osalised ei suuda kontrollida. Saab huvitav olema. 

Fotod 1-3: Karmen Bruus märtsi algul Istanbulis Euroopa sisemeistrivõistlustel kergejõustikus. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

38 Kommentaarid:

At 18:42, Anonymous Anonüümne said...

Mis sellest Mehis Viru asjast saanud on? Saan aru, et ta üritas vaidlustada, kuid kohus ei võtnud teda jutule. Kas Eesti kohtussüsteem on lõplikult kergejõustikuliidu praktiseerivate alkohoolikute küüsi langenud?

 
At 07:56, Anonymous Anonüümne said...

See alkoholi asi on pisiasi. Võis olla vabalt lõõp. Karmen peaks välja tulema kaitsma oma bosse. Kas nüüd maailmakuulsal sveitsi ahvukaadil rasvasemat keissi käe all ei ole?

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on KB sportlik vorm ja areng.
Vaja on saada vastuseid järgmistele küsimustele:
Kes on ta treener hetkel?
Mis kõrgustest ta trennis üle saab? Välisvõistlustel üle 1.90 ei ole sel aastal saanud.
Mis on neiust naiseks sirguva sportlase kehakaal?
Mis Eesti ja välismaa võistlusel ta osaleb?
Kas ta sportlasena üldse jätkab?

Õnneks on kodused konkurendid end taasleidnud ja vuhisevad üle 1.90.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Ülal märgitud küsimused peaks ette võtma uus girl power saade Debbie juhtimisel "Spordis ainult tüdrukud". Tore vastus pässide MEN-ile.

https://sport.err.ee/1609009313/uus-taskuhaaling-spordis-ainult-tudrukud-raagib-avatult-naistest-spordis

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Peaminister väitis mõned päevad tagasi, et logistiline vabastamiseks tuleb meil loota venelaste mõistlikkusele . Logistikud on nüüd vabad ja see tähendab, et venelased on mõistlikud. Härrased äkki peaksime oma hiljutised seisukohad üle vaatama ja neid pisut kohendama .Tundub, et nad polegi mingid inimlaadsed koletised ja diskussioon nendega on võimalik. Käitudes paavianiga nagu paavian ise, on tulemus selline nagu ta praegu on

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

12:52, naiivitar olete.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Noh vahetus tehti, keegi Nurbašin anti välja ppa kate eest. Üks asi ka see et kui kaotad siis ei taha enam siga mängida. Aga et venelased mõistlikud mine perse

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui on, mida vahetada, siis on organid jätkuvalt ülesannete kõrgusel.

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre aitas libedalt läbi rääkida et poisid venemaalt tagasi saada? Kagebistid peavad meeles kes neil püksid jalast tõmbas. Padre peab selja taha vaatama.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Vanasti allus piirivalve ju kgb-le. Need vanamehed vaevalt mingid kogenematud olid. Meenutasid teisel pool piiri vanu aegu, jõid sinasõprust sealsete logistikutega, kohtusid rühmavendadega...

 
At 17:57, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 16:50, eile tuli korraldus kähku siia piirimaile ilmuda. Korraldus oli täitmiseks.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Uudiseid lõunapiirilt: https://www.nelli.ee/polisrahvas-aritseb-jaanide-eel-aegunud-ollega

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

See 2022 "parim enne" pole midagi. Ma leidsin see kevad suvilast ühest lae alusest kapist 3 purki rocki, mille parim aeg lõppes 2016a. Ei raatsinud muidugi kohe ära visata, vaja ikka enne maitsta. Noh, üsna kummaline oli, tundus ühteaegu nagu vesine ja kange korraga. Eks ta oli seal muidugi ka korduvaid sulamise ja külmumise tsükleid üle elanud. Alumisse osa oli mingi sade ka kogunud, nii et pool purki kallasin maha. Aga 2 purki on ikkagi alles, need on hea jaani aeg mõnele jommis külalisele sokutada.

 
At 22:28, Anonymous Anonüümne said...

Äkki Priit on nii lahe ja väntab või kütab ATV-ga Leetu ning selgitab välja riskid, mis sunnivad Leedukaid kiirkorras Kallase exi pikalt saatma ja Venemaast lahti ühendama? Selge, et Leedukad teavad midagi, mida Veskimäe rahvale teadvustada ei soovi. Üks pikem matk mööda EL idapiiri Vilniusesse lööb pea klaariks ja teeb rahva nägijaks.

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

Priit parem käigu Königsbergis piiskopi juures sellel on ehk hea plaan Balti erikorra loomiseks ilma et kegebesnikud oleks initseeritud.

 
At 07:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit kardab minna. Piiskop teeb peapesu sest kord liivimaa vojevoodkonnas on rebadel. Tardos laiavad homod ja kommunistid lausa tänaval. Selline pedrulla pole piiskopile meeltööda

 
At 08:25, Anonymous Anonüümne said...

Piiskoppidele on see alati olnud meeltmööda.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Noppeid liberastide sotsiaalmeediast: https://twitter.com/AnimePoliitik/status/1669693761146765312

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Köniksbergi piiskop on teisest puust. Ta on karm konsrrvatiiv, liputamist ei seedi silmaotsaski

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Konservatiivid on nad kõik.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Siis on selge miks Padre ei julge Köniksbergi minna ja hiilib vene piiril.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Jah, arg. Köningsbergi minekuks on vaja see esmalt elektrisüsteemist eraldada. Veskimäe aga soovib neid pilpa peal hoida. Ilma elektrita on see ala lihtsasti läbitav.

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Vene elektrisüsteemist eraldumine oleks geopoliitiline katastroof.
Mart Helme: "Ilma Venemaata me hakkama ei saa."

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

See Mardi jutt oli enne sõda. Küsige praegu. Saame hakkama aga börsi hind saab olema rõve.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Sõda algas 2014.

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Siinkohal meenutaks legendaarse Robert Närska sõnu: "Kui Eesti turvas maksaks null krooni tonn, siis vene gaas on ikkagi odavam."

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Siin maailmas on kaks põhi küsimust kas elada ainult endale või anda ka ühiskonnale tagasi oma tegevusega.Ma ei mõtle siin maksudega tagasi andmist-see ei lähe arvesse vaid otseselt oma tegevusalaga.Esimesega on lihtne vead mis tekkivad näivad kui protsessi osa.Teisel puhul aga vigade eest tuleb vastutus võtta.Kas õigeusklikud jutumärkides eesotsas kirill võtavad vastutuse?Kas Köningsbergi kunn jutumärkides võtab vastutuse.Ja kui ei võta miks siis keegi eeldab et nad kunnid on.Mina näen neid kes ülistavad igasuguseid kunne kes ei võta vastutust lammasteks.

 
At 23:13, Anonymous Anonüümne said...

Königsbergi katedraal ehitati 1333 ja boss oli seal illuminaatide suurmeister von Braunschweig. Vanad ajaloolised sidemed anglikaanide ja luteraanide salakoobastesse on säilinud ja piiskop istub tagakambris kus talle jookseb kätte info kõigist ilmakaartest, ka moskvast ja pekingist kuala lumpurist ja santiagost. Frankfurtist ja Santa Campdoriast. Preisi hertsogi Albert von Schlussi kondid ja pealuu puhkavad krüptis, see oli hirmus mees silmad kiirgasid tuld ja tõrva.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Saate teada palju jama tuleb lammastele toota ja kus jooksevad hotline'd
https://www.err.ee/1609009619/priit-hobemagi-riik-ei-karda-enam-ajakirjandust

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

Nutikas ja tark võid olla aga läbilöömiseks on vaja valgustatud truusid sõpru, kes sinus kasu näevad.

 
At 23:53, Anonymous Anonüümne said...

Meil kõigil võib aegajalt silmis põleda tuli mida võib ka tõlgendada vihaga.Aga see on ajutine loodetavasti kui ajukeemia pole extreemselt sassi keeratud.Tugev isiksus saab selle kontrolli alla ,nõrgad hakavad sellist nähtust eeskujulikuna võtma.Mis nende lugude või ajaloo kuidas tahate siia ajahetke jõudmise üks põhi nüanss on ,et lambaid peab piisavalt olema ,et seda ajalooks kirjutada.Ajalugu peaks üsna karmi filtri alla panema.Parema kui majapidamistes kasutatava joogivee filtrite oma.Isiklikult loodan et putinist ei tea 50 aasta pärast mitte keegi enam.

 
At 06:53, Anonymous Anonüümne said...

Jumaltänatud et elbekesed ei tea mida ja kui palju 7b, 8a ja 9c klaasi kõurikud vabal ajal tarbivad :)

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas Padre saab oma info otse königsbergi keskusest?

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Padrele jookseb info kõigist torudest.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Päris kõiki torusid ei tasu usaldada.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Keskmise Pulleritsu blogi lugeja jaoks ideaalne toode! Kas pole? https://www.facebook.com/photo?fbid=6575733322444998&set=a.183853401633054

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Sa 21.37 käi õige per..!

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

https://www.postimees.ee/7803786/kergejoustikutreener-mehis-viru-sai-kahtlustuse-treenitavate-seksuaalvahekorda-mojutamises

 

Postita kommentaar

<< Esileht