esmaspäev, mai 22, 2023

Pullerits: Eesti on läinud korvpalliskandaali võimendamisega liiale

Eesti ajakirjandus läks noorte korvpalliturniiri poistevahelise paari ütlemise järel liiale. Ma ei kasuta siin nimme sõna ’rassismiskandaal’, sest me ei tea ju siiamaani, mida Kohila poiss Soome esindajale ütles. Me teame ainult sõnale antud iseloomustust, et see olla olnud väidetavalt rassistlik, kuid tänapäeval võib sellise iseloomustuse alla painutada vaat et mida tahes. (Kõik pildid selle sissekande juures on illustratiivsed.)

Mida iganes 11- või 12-aastane Kohila poiss vastasele ütles, käitus ta igati spordimehelikult, kui oli läinud kohe pärast mängu Soome esindaja ees vabandama. Spordis keevadki mõnikord emotsioonid üle; ka täiskasvanute spordis – mis siis veel lastest rääkida.

Kuid soomlased tahtsid verd. Tahtsid näha avalikku hukkamist. Nad edastasid info juhtunust Soome esilehele, kust enamik Eesti ajakirjandusest võimendas kõike takkapihta terve eilse päeva.

Siin ongi esimene punkt, millega Eesti ajakirjandus on läinud liiale. Nüüd teame tänu Ville Arikesele ka väidetava intsidendi eellugu, et kõik algas Soome esindaja tehtud solvavast ütlusest ja provokatsioonist, mis tähendab, et Eesti poisi reageering, milline iganes see oli, oli vastureaktsioon. Ehk teisisõnu: tema väidetav sõnaline solvang Soome esindaja pihta ei tekkinud tühjalt kohalt. Loos on ka teine osapool.

Aga nahutada on saanud ainult Eesti poiss. Noor poiss. Ta ei oleks seda kõike ilmselt teinud, mida ta väidetavalt tegi, kui Soome esindaja poleks teda provotseerinud. Ometi on tema nüüd ainusüüdlane. Mõelge sellele ja pange end ise Eesti poisi olukorda: sa saad igast kanalist tuld, oled põhjustanud mitte üle-eestilise, vaid lausa rahvusvahelise skandaali. Kui paljude närvid – ärme unusta, et tegemist on tõenäoliselt 11–12-aastase poisiga! – ses situatsioonis vastu peaks?

Eesti ajakirjanduse massiivse, suureks puhutud teema valguses väidan, et kannatajaks on saanud juba see 11–12-aastane Eesti poiss, kelle Soome esindaja oli kuuldavasti endast välja viinud. Ajakirjandus peaks siin käituma vastutustundlikumalt ja mõtlema, mis võib olla tema liiale mineku tagajärg! Ehk teisisõnu: tuleb võtta kraade kordades-kordades vähemaks ja kajastada teemat vaiksemalt ja väiksemalt, et Eesti poissi, kellel niigi on väga halb olla, mitte viimse piirini ajada.

Aga mida teeb meie rahvusringhääling!? ERR kutsub pühapäevaõhtusesse spordisaatesse teemat võimendama korvpalliturniiri peakorraldaja, spordiklubi Nord juhatuse esimehe Tarmo Orase (alates 14.25). Puhume asja suureks ja pigistame juhtumist viimast!

See, mis mind Orase esinemises tõsiselt pahandas, oli ühest Soome esindaja provotseeritud konfliktist süü laotamine kogu meie Eesti ühiskonnale. Orase esinemine teleekraanil päädis sellega, et ta kuulutas meid kõiki rassismile kaasaaitajateks. Ta esindas seda tüüpilist läänest tulnud narratiivi, kus valge keskealine mees peab laskma kõigi ees kõrvad lonti ja ütlema süüdlaslikult, et me kõik oleme süüdi rassismis. Oras rääkis nii (spordisaates alates 17.10):

«See ei ole täna ainult ühe poisi eksimus, see ei ole ainult ühe spordiklubi viga, see ei ole ainult ühe turniiri õnnetu seik, see ei ole ühe spordiala... ma ütleks, et ma arvan, et meie ühiskond ei näe veel seda rassismi sügavust. Me oleme suhteliselt noor ühiskond, ja see vast on see põhipõhjus.»

Olen otsustavalt sellise kõiki meid süüdlaseks tembeldava hoiaku kultiveerimise vastu. Mina ei ole Orast volitanud enda nimel ennast süüdi tunnistama ja ma ei tea kedagi teist, kes samuti oleks. Kui Oras tahab, rääkigu enda eest, et tema on süüdi, aga jätku mind ja teisi selle süükoorma alt välja.

Foto 1: Viimsi korvpalliklubi noorte trenn eelmise aasta 26. aprillil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Tartu Rocki noorte korvpallitrenn Tartu Kesklinna kooli võimlas 14. veebruaril 2020. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Poiste korvpallivõistlus Lääne-Virumaal Rakveres 25. augustil 2017. Foto autor: Meelis Meilbaum, Virumaa Teataja / Scanpix

33 Kommentaarid:

At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

Hästi paned, Priit! Oras on lihtne karjerist, kes teeb mida temalt oodatakse. Mingi turniiri korraldaja, kes räägib kõike, peaasi, et tema turniir alles jääb. Selline ongi Eesti ühiskond. Nii kui keegi korra piiksatab, nii kohe oleme süüdi ja kardame võidelda. Just kardame võidelda. See ütleb seda, et me ei ole morralselt ja vaimselt valmis venelaste sissetungimiseks Eestisse. See suhtumine juhtivatelt karjeristidelt on julgeolekupoht Eestile. Seelega tuleb võidelda, ja pükste mahaajajad tuleb häbiposti oma peega panna.

 
At 09:49, Anonymous Alovananen said...

Tunnustan loo autorit selge argmenteeritud ja senisest kitsapiirilisest käsitlusest oluliselt avarama arvamusloo eest. Kogu selle juhtumi käsitlus ilmestab hirmu solvumiste ees, mida rassismi teema laiem käsitlus kaasa võiks tuua. Eriti kummalised olid osad kommentaarid Kohila klubi treeneri selgituste juures. Päris mitmed väitsid, et nad ei usu Soome poisi solvanguid Kohila poisi suunas. Olukorras, kus need kommenteerijad kohal ei olnud, mille asjaolusid nad ise ei tea, kus osaliseks on üks eestlane ja üks välismaalane, kes tagatipuks on veel must, saab süüdlane olla ainult eestlane. See on üsna sümptomaatiline käitumine alaväärsuskompleksi puhul ja peegeldab orjamentaliteeti. Püüdlus joonduda mingite joonte järgi, nende sisu täpselt tabamata, püüeldakse end näidata justkui kultuurse ja harituna, samas unustades kultuurse käitumise laiemalt.

Enamgi veel häirib mind kogu juhtumi juures olukord, kus ühelt poolt on verbaalne vägivald igati õigustatud ja paljud Eestiski elavad inimesed tunnustavad seda. Samas enese kaitsmise võimalus on välistatud. Laps suruti nurka ja jäeti abitusse olukorda. Eriti hirmuäratav on see, et seda võimendas veel Eestis elav ja tegutsev laste treener. Lisaks üldistas ja ründas ta kogu rahvast, kelle seas on ta juba pikalt elanud.

Antud juhtumi puhul oleksid pidanud saama mõlemad asjaosalised karistada, et oleks nulltolerants nii vaimse kui füüsilise vägivalla osas. Praegune kajastus ka turniiri korraldajate poolt näitab, et vaimse vägivalla osas reglementeeritakse vaid endale mugav osa.

 
At 10:33, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 09:49, sisulise, kaasa mõtlema paneva ja hästi argumenteeritud kommentaari eest!

 
At 10:41, Anonymous Alovananen said...

Tegelikult leidis ju kogu juhtum lahenduse kohapeal. Osalised tunnistasid viga, kohtunikud määrasid karistuse (õiglane või mitte, on omaette küsimus). Kogu meediakajastus ja avalik rünnak Kohila korvpallilaste, Eesti korvpalli ja kogu ühiskonna pihta laimelat on tekitatud teadlikult soome võistkonna treenerite ning juhtide poolt.

Ühelpoolt peegeldab see kohtunike ning nende otsuste mitteaustamist. Viies teema avalikkuse ette näidati otseselt, et nad ei respekteeri võistluste korraldajaid ega ka sealseid kohtunikke.

Treenerid teavad väga selgelt laste vanusest tulenevat arengutaset ja väljenduslaadi. Samuti laste haavatavust ning nõrkust. Avalik rünnak niivõrd noorte laste vastu, jättes justkui nimed kõrvale, kuid vihjates osalejatele, on ääretult vastutustundetu. Eriti just lastetreenerite poolt, kes peaksid kasvatama ja kaitsma.

Teema kajastamisel on võetud selge suund rassilisele eristamisele, mitte noorte omavahelisele kiusamisele ega vägivallale. Seeläbi süvendatakse vastuolusid, konflikte ja hirme. Ma ei imesta, kui mitmed osalised, just Eesti poolelt, sellise rünnaku varjus ei soovi enam sporti edasi teha. Samuti ei aita selline teemakäsitlus kuidagi kaasa vaimse vägivalla ja solvangute vältimist. Pigem vastupidi. Kaitsmist vajavad kõik lapsed sõltumata välimusest ja muudest iseärasustest, mitte üks kitsas grupp.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

On huvitav, et pikalt Eestis elanud mustanahalised tihti ei näe eestikeelses sõnas "neeger" mitte mingit probleemi. Millal muutub sõna "tibla" Eestis rassistlikuks? Kas selle sõna kasutamise eest pannakse tulevikus vangi?

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

PM näitab intsidenti ühtemoodi HS teistmoodi. Kes alustas? See küsimus on ja ei ole oluline. Oluline kuidas osapooled reageerisid.
Üks asi häirib mind küll. Kohila treeneri tegutsemine. Ta ei saa erapooletu põhimõtteliselt olla, sest ta on Kohila satsi oluline liige. Nüüd kui somm tuli ta juurde rassismisüüdistusega, siis lõi vennal kohe põlve nõksu. Kohila poisil tuli vabandama minna. Kas maapoistelt küsiti enne, kutid, mis juhtus? Kui selgunuks, et sõnast kasvas sõna või lopsust laks, siis kohene selgeksrääkimine ja lepitamine ning leppimine oleks olnud parim lahendus (käed küll löödi, kuid sellest polnud abi). Somm võibolla mõtles öösel longero taga, näed eestlane oligi rassist, aga see, et tema posid olid sama süüdi, ei adunudki. Igal juhul tulnuks Kohila treeneril sommile vastu hakata, vajadusel nimetades ülelahe kolleegi kusipääks, sest seda ta ju ongi, peale leppimist edasi iniseda. Kui hilisem intsidendi uurimine oleks näidanud Kohila poisi süüd ja teise poole süütust, siis olgu.
Noorena õnnestus mul võistkonnaga käia mitmes nn liiduvabariigis ja kord ka Soomes noorteturniiril, sellist koduvilet ei mäleta kuskilt.

 
At 12:38, Blogger Priit Pullerits said...

Tänane seisukohavõtt leidis väärimist ka Postimehes avaldamist:

https://arvamus.postimees.ee/7779705/priit-pullerits-noorte-korvpalliskandaali-lahkamine-laks-ule-volli

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

See pole esimene kord kui Helsingit Sanomat tallab eesti ja eestlaste abil rassismi pedaali. Soome poolne rottimine on see. Lugege sealt kommentaare, kindlasti pannakse seal mitme nime alt ühesugust suunitlusega komme.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

See tundub olema ette joonistatud. Soome rootsi norra värvilised võistkonnad kes ida euroopas võistlevad tõmbavad sihilikult üles rassismi teema

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Nii et mister Pulerits siin pole mõtet detaile otsida, see lugu pidigi nii minema nagu läks. Arikese artikkel postimehes on vedel poolpehme.

 
At 14:46, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel paneb tavapärase kõva litaka.

https://tartu.postimees.ee/7779791/partel-piirimae-ma-ei-tunne-kull-mingit-suud-et-johanna-maria-lehtme-kangelaslugu-uskuma-jain

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Pärtel on ühte heitnud kommunistlike satraapidega ja kogukond avaldas oma põlgust juba 2015 talvel kui Pullerits teate viimases vahetuses pronksi tõi

 
At 15:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kui lugeda ka teise poole arvamusi ja kommentaare, jääb mulje, et tegemist oli tavalise poiste vahelise kraaklemisega. Ehmatav on asja juures see, et alati kui mängus on homod või tumedanahalised imetakse igast väiksest asjast suur skandaal välja. Mõelda vaid nad ei tule enam siia pahade poistega mängima. No ärgu siis tulgu kui nad sellised lumehelbekesed on!

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Soome meedia ekspluateerib, eriti spordi meedia, kus iganes maailma otsas juhtub imetakse välja rassism ja homofoobia. Eriti neile meeldib kui rassimi saab eestlaste kraesse lajatada. Täitsa mäng. Muidugi ei delfi ega postimees suuda midagi vastu öelda.

Sama ka näiteks soome meedia mõnitab Ott Tänakut siis delfi ja eriti postimees tõlgivad hoolsalt näpp suus iga lause nagu see oleks viimase instantsi tõde, mõtlemata sellele et on kirjutatud sihilikult ilgelt.

Pullerits peaks postimehe spordi osa kiludele korraliku tagumiku punaseks kütmise tegema.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Riigikiriku pealik kutsub Pulleritsu-suguseid liituma PESA märgukirjaga.

Kas PP ei kirjuta ka sellele alla?

https://epl.delfi.ee/artikkel/120191552/urmas-viilma-erapoordumine-keda-valitsuskoalitsiooni-abieluvordsuse-plaan-hairib-saab-liituda-vastaste-margukirjaga

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Ei see vastaste märgukiri aita palju midagi. Kelle poolt Kadastik on see võidab. Peab olema õiges leeris, nagu Pullerits ja Kadastik need kes omavad infot.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

PP ja Kadastik on kavalad - neutraalsed vahendajad, kõrgeim tase.

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Kavalad vennad jah. Alati õigel poolel, reguleerivad survet ja sätivad taset.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ei sõpsi enam Kadastikuga.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Just-just. Eks peale massirähklemist ole näha, kui tolm on langenud, kellel selg prügine.

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb sambo võtteid osata ja vastane põrmu heita. Kraest kinni ja hopp üle puusa. Kes vene armees käis need teavad

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Ära räägi midagi head venemaast, ega vene armeest sa igavene sõge! Tao omale ükskord pähe, et kõik mis tuleb venemaalt või seondub venemaaga on üsini halb ja mäda! Või tahad sa, et sind hakatakse kutsuma kolloborandiks ja putini käsilaseks nagu näiteks Kägu?!!!

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul on sambos teime järk aga Kadastik on meistri kandidaat.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on kollaborant, aga hoopis tähtsam küsimus on, kes on Padre?

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Padre on hr Kangilaski masti mees - mitu rauda tules.

 
At 22:28, Anonymous nuputelefoniga Valter said...

Järsku tasub küsida ChatGPT käest nõu, millise positsiooni võiks Padre võtta või millise petitsiooni allkirjastada? Mõned mehed semmivad siin AI-ga juba üsna usalduslikult.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

ChatGPT peab hoopis Padre käest nõu küsima.

 
At 01:20, Anonymous Anonüümne said...

Kliimaminister pani ekreka, kes PP kortermaja prügi eeskujulikult ära veab, valiku ette.

https://www.postimees.ee/7780311/eduka-ettevotja-lahkumist-ekrest-katab-saladusloor

PS. A.Luude on kristlane, kriminaalkuriteos süüdi mõistetud rahvuslane.

 
At 06:09, Anonymous Anonüümne said...

Kompostihunnikute keelamist parteilase tehase tarbeks valijale ära ei seleta.

 
At 10:29, Blogger Sipsik said...

Delfi ja Co sellist arvamuslugu ilmselt enam ei avaldaks...

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kunn ükski ekrelane ega nagebiit ei ülbitse temaga.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Vaid Pullerits ülbitseb Pulleritsuga.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas telliskivist seinte vahel susiseb lahvatav peredraama?

 

Postita kommentaar

<< Esileht