neljapäev, aprill 20, 2023

Pullerits: Kas see on hoiatus või ähvardus? Ja kas seda peaks kuulda võtma?

Kümme päeva taguses, 11. aprilli sissekandes «Intiimne stseen Tallinna kergejõustikuvõistlustelt - kas lubatav või lubamatu käitumine?», mäletate, kirjutasin videolõigust, kus küpses keskeas meestreener, võõramaalane ja tumedamat verd, silitab, paitab ja musitab 19-aastast Eesti naiskergejõustiklast, mille kohta, nagu siin teile teada andsin, saatsin järelepärimise nii Eesti Kergejõustikuliidule kui ka EADSE-le, kes lisaks dopingurikkumistele peab hoidma silma peal ebaeetilisel käitumisel. Sain ka vastused.

Olla korraldatud uurimised, koguni mitmed vestlused, mis on kiiduväärne, et reageeriti. EKJL teatas, et saadud selgituste alusel ei ole treeneripoolne väärkohtlemise kahtlus saanud kinnitust. EADSE-lt sain vastuse, et neil ei ole põhjust EKJLi kogutud materjalide põhjal arvata, nagu oleks sportlast väärkoheldud. 

Küsisin neid selgitusi Postimehe meili alt, olles enne andnud ka Postimehe sporditoimetuse juhile teada, mille vastu huvi tunnen, aga kuna rikkumist EKJLi ja EADSE kinnitusel ei ole, siis ei ole ka Postimehele lugu. Ent kuna kajastasin seda teemat ka siin blogis – ja oma blogis võin rääkida kõigest, mida mina teen –, siis on aus ja õiglane, et annan saadud vastustest ka siinsetele lugejatele teada, sest muidu võivadki kahtlused õhku jääda.

Andsin saadud vastustest teada ka allikale, kes mulle video uurimiseks edastas ja kes saadud vastuste järel mulle kirjutas: «Kui EADSE ja EKJL arvavad, et antud juhul ei ole treener ühtegi eetilist piiri ja käitumisnormi ületanud, siis ei ole mul selle vastu midagi, kui te selle video avaldate ja lasete avalikkusel otsustada, kas treeneri, EKJLi ja EADSE käitumine on korrektne.»

EKJLi vastuses köitis mu tähelepanu lause, et videol nähtav sportlane oli toonitanud tungivalt, et video levitamisega rikutakse tema isikuandmete kaitse reegleid. 

Mul tekkisid kohe küsimused, kas see nii ikkagi on, sest:

tegemist on avaliku sündmusega, spordivõistlusega;

spordivõistlusel on eeldatav foto- ja videosalvetiste tegemine;

kuna tegemist ei ole EKJLi ja EADSE väitel ahistava käitumisega, siis ei ole naissportlane käsitletav ka ohvrina, mistõttu ei saa see kuidagi rikkuda ega riivata, st kahjustada tema isikut.

On ju loogiline?

Pidasin nõu ka pädeva juristiga, ent kuna advokaadi ja kliendi suhe on konfidentsiaalne, siis see siin avaldamisele ei kuulu, mida lubasin nõu küsides ka sellele õiguseksperdile. Märgin vaid seda, et seesugused videod võivad olla edastatud advokaadile, toimetusele või politseile, kel kõigil on andmetöötluseks oma alused ning rääkida, et see iseenesest on rikkumine, on ebaõige, kinnitas mulle jurist.

Kui lähtume sellest, et sportlane võib nõuda sellise videomaterjali avaldamise keelustamist, mis tekitab talle häbi, kus ta võib tunda end ebamugavalt jne, siis jõuame seda loogikat pidi edasi minnes sinna, et ei saaks ega tohiks avaldada ka paljusid muid spordivideosid, näiteks Tartu maratoni kukkumistest, mis on alati väga koomilised ja naljakad ning kus kõik on rinnanumbri järgi ka äratuntavad ja identifitseeritavad, kuid mis võivad tekitada häbi ja piinlikkust neis olukordades osalejaile.

Lühidalt: kuna pärast EKJLi uurimisi ning EKJLi ja EADSE hinnanguid ei ole kergejõustikuvideol nähtav noor naissportlane kannatanu ega ohver ega ahistatu, võib videos nähtavat olukorda pidada lihtsalt meeleolukaks lõiguks võistluselt, mille üle ei peaks seega kellelgi olema põhjust imestada ega muretseda. Ent kui sportlane alaliidu vahendusel kuulutab, et video avaldamine/levitamine rikub tema isikuandmete puutumatust, siis tekib mul küsimus, et oot-oot, kuidas küll, kui kõik on korras ja probleemi pole.

Liiati, kui videol ei ole midagi hullu ega halba, siis miks sain toonitatud sõnumiga kirja, et video näitamine rikub kellegi isikuandmete puutumatust? Oskasin välja mõelda ainult ühe põhjenduse: eks sellepärast, et alaliit, mis mõistis treener Mehis Viru ilmselt samasuguse käitumise eest hukka ja võttis talt treenerilitsentsi, ei satuks nüüd tule alla, et kellegi teise puhul ta sama printsipiaalsust ei ilmuta.

Foto 1: Tõusnud kevadvesi Kurõ külas Kagu-Eestis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tõusnud kevadvesi Tsiistre külas Kagu-Eestis. Foto autor: Priit Pullerits
Fotod 3 ja 5: Hino järv möödunud nädala laupäeval Kagu-Eestis. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 4: Veesilm Tsiistre külas Kagu-Eestis. Foto autor: Priit Pullerits

26 Kommentaarid:

At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas sportlane keelas video avalikustamise või EKL paksud bossid väitsid, et sportlane ei soovi kompra avalikustamist? Esimene variant kõlab ebausutavalt.

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

"Kui lähtume sellest, et sportlane võib nõuda sellise videomaterjali avaldamise keelustamist, mis tekitab talle häbi, kus ta võib tunda end ebamugavalt jne," ...
Inimene ei peaks kartma tegude avalikuks tulekut, vaid peaks kartma (ja vältima) tegusid, mille avalikuks tuleku pärast on häbi.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui musitamine, silitamine, paitamine oli Spordivalvuri hinnangul okei, siis kas tegu oli ametlike armunutega? Või oli see liiga soft? Või lõunamaine lubas enam mitte silitada, oli ainujuhtum?

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

https://arvamus.postimees.ee/7757446/mihkel-kunnus-lastetus-on-tsivilisatsiooniline-majanduslik-ja-individuaalne-tragoodia-korraga

Võib-olla on probleem selles, et meedia on tekitanud reklaamimüügi edendamiseks ärevuse propaganda, mis on toonud kaasa lastetuse kultuse. Ju selle on EKJL läbi närinud ja tegelikult just promotakse vaikselt sigivust noortes talentides mentorite abil. Häid geene ei saa lasta raisku minna. Eugeenika põhitõde. See seletab, et miks Viru tegevust tolereeriti, kuid hätta jäädi just välismaiste pealekaebajate vaigistamisega. Eesti pealekaebajatega toimetulekuks on juba kõik masinavärgid libestatud.

 
At 15:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kas sa ise ka usud seda jama, 12:16, millega sa siinset keskkonda reostasid?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

15:23 see on keeruline ja mitmetahuline teema, kus võib olla palju varjatud motiive ja huve. Oluline on püüda mõista kõiki asjaolusid ja tegureid, mis mängivad rolli, enne kui jõuame kindlatele järeldustele keskkonna reostuse osas.

 
At 17:16, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, hästi panete!
Laske edasi!

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Maoori rahvatarkus - Väärikalt kaotamine pole häbiasi.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

ekre rahvatarkus- kui riigikokku enam ei saa, siis kõik ämbrid ja mannergud bentsu täis.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub et see video rikub midagit samapalju kui spordiuudiste klipi, ehk siis 0 rikkumist!

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Ülekaalukas võit stalinisti ja küüditaja toetajatele Eesti kirjanike liidus: 97:47 (45 oli erapooletud?! Nad vist ei tea täpselt kes on stalinist, küüditaja või kes too keegi Smuul on.)
Kas peaks erutuma? Miks peaks mingi kutseühingu asjade peale väga erutuma - ollgu Smuul neile vapiloomaks nagu "võidame, tapame, röövime" Narva tanki endises paigas. Mitmekihiline nagu tavatsetakse öelda. Olgu siis pealegi neil-meil hääletu alistuja ja kollaborandi põletatud märk ihul.
EKL on elav kooslus, ega nad esimese hooga ka nilbik Peeter Helmet oma ridadest välja heitnud, võib-olla saavad nad siiski Smuuliga ka seinalt lõpuks hakkama.
Punaste tugev punktivõit!

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Eks nad ootavad punaseid võimule.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Kui riik ei suuda isegi sotsiaalkindlustust neile tagada siis mida te /me neilt ootame..?

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus on kes on tänapäeval kommunist. Kõik armastavad rääkida minevikust. Arutame parem olevikku? Nüüdiskommunistid küüditavad inimesi, lagastavad metsa, teevad looduskaistealadele polügone jne. Mõeldakse välja kõikvõimalikkke makse, nu**takse rahvast mingi lollaka rohepöördega, solgitakse kütust, et see oleks kallima ja rikuks auto mootoreid jne. Ühesõnaga viiakse ellu Klaus Schwabi helesinist unistust inimkond vaeseks muuta. Lisaks veel raha jagamine igasugu sitaaugu riikidele, vägisi osalemised nende sõdades, sundsüstimised ja rahva hirmutamised haigustega. Jummala päike läheb looja, enne kui kõik jama ülesse loetud saab, aga suurt mõttet selle pole, sest kommunistliku kompostimehe ajakirjanik kustutab selle niikui nii ära, sest tõde on liiga valus lugeda. Amen

 
At 21:14, Anonymous Anonüümne said...

20:46, punast ehk sotsialistlikku majanduspoliitikat ajavad sinu toetatud võllid. Riiklikult kehtestatud hinnad nagu järjest neid juurde tuleb Ungaris, raha tuleb seinast ehk eelarvast, fossiilkütustest ja seega nendest riikidest sõltuvust propageeriv elektoraat. Raid käis okupeeritud, st sinu vabastatud Donbassis, ei leidnud kedagi, kes teaks kedagi, keda küüditatud on. Kogu tõde küüditamisest su seltsimeeste määratluses. Räusklev tööline ja talupoeg on sinu seltsimeeste nägu.

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Kaja Kallas eraldas mulle terve tunni, et vastata mu küsimustele:

https://www.postimees.ee/7759028/nadala-persoon-kaja-kallas-maksutousudest-minu-sudametunnistus-on-puhas

Maainimesed rääkisid mulle, kuidas automaks nende elu keerulisemaks teeb, ja pakkusid omapoolseid lahendusi:

https://majandus.postimees.ee/7759153/luubi-all-automaks-teeb-maainimeste-elu-veel-raskemaks

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Rikkad (kuni isegi 4 masinat) vaesed maainimesed ütlevad tasuta ühistranspordi kohta karmi tõe välja - kasutu.

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

See ju väga tore, et kõrges ametis olev inimene käib jalgrattaga tööle ja veel eeskujulikult kiiver peas. Aga jalgrattal puudub vähemalt ühes rattas helkur nagu seda liiklusseadus nõuab. Vähemalt pildilt ei paista, et oleks.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Seadus on ajast ja arust. Mis mõte sellel külghelkuril reaalelus on, ainult müügimeeste bling bling. Enamik rattateid on ristmikel sellised, et ratast ega helkurit ei ole võimalik füüsiliselt nähagi. Kui teha külghelkuri analüüs, siis mis häda seda just veereva asja külge on vaja panna. Kui on suur vajadus, siis võib olla külgsuunas paigaldada lihtsalt raami külge helkuri või põleva tule.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa õige, külghelkuri mõjuanalüüs on vaja teha.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Tehke kuklavilkuri analüüs ka

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Pange see video üles siis! Mida siin niisama leelotada.

 
At 00:46, Anonymous Anonüümne said...

Vilkur peaks kohustuslik olema.

 
At 07:25, Anonymous Anonüümne said...

Sireeni asemel võiks pasun olla.

 
At 21:37, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

väga asjalikku spordijuttu aetakse siin!

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Kägu iroonia on asjata. Tule liigu autode rohkes paigas rattaga ja saad füüsiliselt aru, mis vahe on.

 

Postita kommentaar

<< Esileht