kolmapäev, märts 15, 2023

Laidvee reportaaž Vasaloppetilt: Miks mind mentaalselt töödeldi ja kuidas ma ajalugu tegin?

Suusasemude tunnuslauseks on «Double or nothing» ning klubikaaslaste poolt algas surve avaldamine juba neljapäeval, mil Rootsi lendasime, et ma (fotol paremal) sõidaks 90 km pikkuse Vasaloppeti läbi ainult paaristõugetega ehk ilma pidamiseta suuskadega. Nii nagu ülejäänud kuus suusasemu, kellega koos maailma vanimale, suurimale (registreerimise piir on 15 800 osalejat, sel aastal pani end kirja 15 199 suusatajat) ja kuulsaimale suusamaratonile suundusime. Eeskõnelejaks ja teema pidevas fookuses hoidjaks loomulikult klubi President Taavi (Kaiv – P.P.).

Kuna ma vanast heast klassikalisest sõiduviisist väga lugu pean, siis mõte sellest loobuda ei tundunud kuidagi ahvatlev. Pealegi oli mul kaasas kaks paari klassikalisi (pidamisalaga) klassikasuuski.

Kui aga reedel ja laupäeval suuski vanal, kiirel ning jäisel lumel testisime (fotol vasakul), hakkas mulle järjest rohkem selginema tõsiasi, et nendes oludes (rõhutan: n-e-n-d-e-s o-l-u-d-e-s) pole pidamismäärdega nagunii palju teha. Pean silmas, et kui libisemine on niivõrd hea ja rada kõva, siis isegi pidamismäärdega lükkaksin ma paratamatult ka kõik laugemad tõusud paaris üles ja pidamist kasutaksin ainult järsematel nukkidel. Samas hakkab suure tõenäosusega jäljepõhi sellise ilmaga kiirelt läikima, mis tähendab, et väga head pidamist nagunii olema ei saa, välja arvatud juhul, kui alla panna kanget pidamismääret, mis aga kirjeldatud oludes ei tundu eriti arukas variant, sest määrde efekti kasutaks ma väga väiksel osal rajast ja ülejäänud distantsil oleks kange määre korralikuks piduriks.

Seega tegin laupäevasel suusatestil otsuse, et läbin seekordse Vasaloppeti ilma pidava suusata ehk ainult paaristõugetega – esimese maratoni üldse elus! Oleksin ebatäpne, kui jätaksin ütlemata, et klubikaaslaste nägudelt peegeldus vastu siiras rahulolu ja tunnustuski.

Seda muret, kust leida sobiv suusk, õnneks polnud, kuna kamba peale oli meil kaasas üle 20 paari suuski, millest ainult minu kaks olid klassikalised klassikasuusad. Laupäeval testisime suuski koos Emeriga (Lepp – P.P.) ja sõelale jäi kolm paari, millele Emeri õhtul ööbimiskohas Sälenis veel viimase lihvi andis. Otsus sai selline, et hommikul enne starti teeme viimase testi, mille põhjal siis kahe parima paariga läheb sõiduks.

Vasaloppeti start antakse kell 8, kuid stardikoridorid avatakse müstiliselt vara, juba 5.30. Mõtlesime, et seekord võiks startida oma stardigrupi eesotsast, mitte nii nagu tavaliselt umbes kella 7 ajal väravasse jõudes, kui vähemalt 1000-liikmelises stardigrupis on end võimalik positsioneerida ainult paarile viimasele reale. Et läheme kohale varem, umbes kella kuueks.

Kell 6.05 olime autoga parklas kohe II stardigrupi kõrval ja nii uskumatu, kui see ka oli, siis pikad järjekorrad olid juba stardigruppide väravates. Mina ja Tiit (Arus – P.P) startisime II stardigrupist (kohad umbes 1500–2500), ülejäänud suusasemud kas esimesest või eliitgrupist. Seisime väravas peaaegu kümme minutit, enne kui sisse saime. Kell 6.15 jõudsime esimese vaba reani, kuhu suusad maha panna, ning selleks oli alles üheteistkümnes rida… Jäljepaare oli stardikoridoris 49 ehk 500 suusatajat oli juba ka selles grupis minust ees. Uskumatu tung ikka varahommikul! Seal nähtu põhjal ei imestaks vähimatki, kui ka juba enne poolt kuut olid järjekorrad värava taga.

N-ö stardikoridorisuusad oma kohale asetatud, oli käes aeg võistlussuuskadega viimane test teha. Võtsime Emeriga kaasa kolm paari ja suundusime stardikangast mööda, raja esimesele kilomeetrile. Halvaks üllatuseks polnud rajamasin jälgi öösel üle sõitnud ja seetõttu nii stardikoridoris kui esimesel kilomeetril valitses jääväli – jäljepaarid ja ka nendevaheline ala olid kõik kõleda tuule käes muutunud puhtaks jääks. Suusatest nendes oludes osutus pehmelt öeldes farsiks ehk ükskõik, mille oleks võinud jala alla asetada – kõik libises! Sisuliselt viskasime kulli ja kirja ning viisime ühe paari (võib-olla parima) autosse tagasi.

Kui prognoos lubas sõiduks lumeta, päiksepaistelist ja küllaltki tuulist ilma, siis umbes pool tundi enne starti hakkas hoopis lund sadama (üleval platoo peal oli sadanud juba ka öösel) ning temperatuurgi oli lubatust mitu kraadi soojem, -2...-3 kraadi. Mis tähendas, et eelmisel päeval vana, kuiva ja jäisema lume peal testitud suusad ei pruugi olla nendes oludes väga hea valik.

Startisin teadlikult kõige vasakpoolsemast jäljest, et kui midagi ees juhtub ja tekib tropp, siis jääb võimalus äärest ikkagi edasi liikuda. Sealt oligi väga okei minna, kuid rajaserv oli kohati pehmem ja tuli olla tähelepanelik, et kui vasak kepp liiga sügavale vajus, siis seda mitte pooleks murda.

Tõsiasi on aga see, et umbes 2000. kohalt startides on liiga palju rahvast ees ja sõita oma tempoga ei saa, tõusul tuleb uimerdada pikas sabas ja teosammul mäest üles liikuda. Esimene tõus on ka raja kõige järsem ja viib kõrgeima punktini (kõrgus 528 meetrit üle merepinna).

Palju tuli end lihtsalt käte jõul paigal hoida, et mitte alla tagasi libiseda. See kummargil olek kurnas triitsepseid ja kõhulihaseid päris korralikult ning kui üles jõudsin, andsid need ennast rohkem tunda kui näiteks Tartu maratoni finišis. See mind siiski ärevaks ei teinud, sest teadsin, et platool järgneb pikk lauge osa, kus kehal on võimalik alguse stressist ja ülekoormusest taastuda, lisaks andis kindlust piisav (paaristõuke)treenitus.

Üles sain kadudeta, tõusu otsas nägin teiselpool paremal rajaservas meiega kaasas olnud suusatreenerit Riho Roosipõldu, kellele olime igaüks andnud varu kepipaari, et kepi purunemise korral kiire ja õige asendus saada. Hõikasin talle tervituseks, mille peale hõikas Riho vastu, kas kõik korras. Jaa, kepid terved, vastasin.

Esimesel tõusul oli aga päris palju katkiseid keppe maas, lisaks üks suur joogivöösüsteem poole tõusu peal kohe vasakul rajaservas. See oli huvitav leid, tavaliselt neid küllaltki kalleid mehhanisme ära ei visata, aga ju oli siis kinnitus lahti tulnud või purunenud.

Esimese tõusu otsast 3. kilomeetril – milleni jõudmiseks kulus tihedas rahvamassis 21.17 – platoole suundudes sai kiirelt selgeks, et klassikajäljes sõita ei saa, sest jäljepõhju kattis öösel ja enne starti sadanud kerge lumekiht, millele keskmisest tugevam tuul lagedatelt lisa tõi. Sellised olud ei sobinud eelmisel päeval valitud suusa- ja määrdevariandile. Seega sõitsin peaaegu kogu maratoni kahe jäljepaari vahel, seal, kus oli jäisem (eriti distantsi esimene ja külmem pool) ja värske lume vabam pinnas. Nagu eeldada võis, siis nii kõhu- kui käelihased lõdvestusid mõne kilomeetriga sedavõrd, et peagi enam ennast ebameeldivalt tunda ei andnud. 

Mis oli oluliselt erinev kõikidest mu varem sõidetud klassikamaratonidest – need olid loomulikult järsemad tõusud ja nendel liikumine. Eks paaristõukeliigutust on elus tehtud sadu tuhandeid kordi, kuid järsematel tõusunurkadel mitmekümneid või sadu meetreid järjest mitte, seetõttu oli esimestel tõusudel tegemist, et neid sobiva tõuke pikkuse ja sagedusega võtta. Varasematel sõitudel sai ju neil kohtadel alati jalad tõukamiseks appi võtta ja spetsiaalselt ma n-ö järsu tõusu tehnikat eriti harjutanud polnud – puudus vajadus ja motivatsioon. Julgen öelda, et sõidu teises pooles tuli see juba märksa paremini ja sujuvamalt välja, kui esimestel kilomeetritel. Vilumus tõusis.

Sõitsin Vasaloppetit teist korda. Kui esimesel korral aastal 2013 ajasin läbi ainult oma geelidega, siis sel korral mõtlesin kasutada Everviti pakutavat joogi- ja geeliteenust. Vasaloppeti kodulehelt ostsin selle juba eelnevalt 500 Rootsi krooni (46 eurot) eest ära. Teenus sisaldas vastava käepaelaga võistlejate jootmist-söötmist viies punktis. Lisaks geele, tablette ja joogipulbrit tarbimiseks enne ja pärast maratoni. Soovitan kasutada! Mulle sobis väga hästi ja ei pea ise nii palju geelide kaasa tassimisega / kehale paigutamisega mässama.

Enerviti geelipunktid ei asunud ametlikes TP-des, vaid alati nende vahel kilomeetritel 29, 41, 56, 66 ja 77 ning kokkuleppeliselt paremat kätt, vastava märgisega 200 meetrit enne punkti. Esimeses Enerviti punktis 29. kilomeetril juhtus kohe ka väike äpardus. Jootmiskoht tuli liiga vara kätte ja ma polnud ennast veel kõige parempoolsemale rajale ümber reastanud. Sealt kaugemalt kahe kaasvõistleja vahelt küünitades kaldus tasakaal liialt paremale ja suusk libises alt ära ning panin parema külje maha. Kepp õnneks kuhugi alla ei jäänud ja sain kiiresti edasi liikuma, küll oli aga enamus geeli minema lennanud. Osa sellest ka kindale, mis tähendas, et mõni kilomeeter tuli sõita ebameeldivalt naksuva kepihoidega, enne kui geel ära külmus ja maha kulus.

Kuna vähesest geelikogusest olulist kasu tõusta ei saanud, siis järgmises ametlikus TP-s Risbergis 35. kilomeetril tarbisin oma geeli, mis oli vöökotis kaasas ja millele jõin peale TP-s pakutavat spordijooki. Spordijooki jõin igas ametlikus TP-s ja kahes neist ka kaks topsi. See jäi aga ainukeseks korraks, kui oma geeli pidin võtma – kaasas oli mul neid kolm –, sest järgmistes geelipunktides sain alati maha keeratud korgiga geelipaki probleemideta kätte ja ära tarbitud.

Enesetunne oli kogu sõidu vältel väga hea ja ühtegi rasket hetke ette ei tulnud, samuti ei jäänud kuskilt kangeks ega tekkinud krampe (neid pole mul tegelikult kunagi esinenud).

Jäljest väljas töötas suusk hästi umbes 55 kilomeetrit, kuid mingil hetkel peale Evertsbergi TP-d (48. km), kus rada päikese ja ilma soojenemise tõttu järjest pehmemaks ning kohati ka pudruseks muutus, ei töötanud enam ka seal. Vahe tuli eriti selgelt välja laskumistel, kus must mindi mööda nii vasakult kui paremalt nagu postist. Ei hakka salgama, et see tõmbas motivatsiooni ikka täiega alla. Veel umbes 10 kilomeetrit üritasin tuuleveskitega võidelda, aga isegi mitmete kergemate meestega võrreldes oli libisemise vahe laskumistel niivõrd suur, et ühel hetkel loobusin tõusudel selle tagasi sõitmise ponnistustest ja otsustasin edasi sõita eeskätt päeva ja ilma nautides. Seda enam, et ilm oli selleks ajaks jälle imeline – päike koos mõõduka taganttuulega. Sest mis vahet seal on nendel kohtadel, kus sõitsin (1000–1200), kui selle käigus kaotan suurusjärgus paarsada kohta. Mitte mingit. Mõeldud, tehtud – viimase 20 kilomeetri keskmine pulss oli 130 lööki minutis. 

Ilus on see Vasa rada sealsete jõgede, järvede, pinnavormide ja omanäoliste külakestega, seda eriti päikeses sillerdava paksu lubivalge lumevaiba kihi all, nagu sel aastal.

Enne viimast, Eldrise TP-d (81. km) libisemine sealses suureteralises, sõmeramas lumes (tõenäoliselt kunstlume põhjaga segunemise tõttu) jälle paranes, kuid päeva olulised otsused olid kõik juba tehtud ja ei näinud vähimatki põhjust nende muutmiseks.

Finišikaare alt Moras – millele on maalitud Vasaloppeti tunnuslause «Tulevikuvõitude nimel meie esiisade jälgedes» (I fäders spår för framtids segrar) – sai läbi sõidetud ajaga 5:09.57 ja kohal 1227.
Elu esimene paaristõukemaraton ja ajalugu said tehtud! Seda saavutust pidasid korraldajad vajalikuks premeerida ka kuldse äärisega medaliga. 

Medalitega on Vasal aga kaunikesti huvitav lugu. Kui pikka aega jagati medalid ainult nendele, kes kaotasid võitjale ajaliselt vähem kui 50%, siis alates 2020. aastast antakse medalid kõigile lõpetajatele, eesmärgiga, nagu korraldajad ise ütlevad, «tugevdada finiši tseremoniaalsust ja pöörata igaühele tähelepanu, mida nad väärivad».
 
Vahet siiski tehakse, ajaliselt alla poole võitjale kaotanud saavad medali kuldse äärisega, mida nimetatakse saavutusmedaliks. Ülejäänud saavad lihtsalt osavõtumedali, ilma kuldse ääriseta. Tõenäoliselt siin liigsest võrdõiguslikkuse teemast väga mööda vaadata ei õnnestu…

Väikseks üllatuseks mulle polnudki keha finišis väga väsinud. Tunda andsid küll käed (triitsepsid) ja eriti just käelaba osa piirkonnas, kust jooksis käerihm – eks tõusudel oli koormus niipalju suurem võrreldes vahelduva tehnikaga –, ning kõht, kuid otseseid väsimusmärke mujalt ei tundnudki. Näiteks jalad olid märksa värskemad, kui Tartu maratoni lõpetades.

Vaimne töötlemine ei täitnud aga selles mõttes oma eesmärki, et tegu polnud mitte põhimõtete muutmisega, vaid nendes heades ilma- ja rajaoludes väikse n-ö kõrvalhüppega. ;) Hoian edaspidi siiski klassikalist sõiduviisi au sees (eriti raskemates, pehmemates ja vähemlibisevates oludes), sest selles on oma ilu ja võlu.

Fotod 1 ja 3: Jaanus Laidvee Vasaloppeti stardialas.
Foto 2: Suuskade testimine.
Fotod 3 ja 5: Suusad varahommikul Vasaloppeti stardialas.
Foto 6: Suusasemude võistkonna liikmed Vasaloppeti eel.
Fotod 7-9: Jaanus Laidvee paaristõuketöö Vasaloppetil.
Foto 10: Jaanus Laidvee stardinumber ja Everviti pakett.
Foto 11: Jaanus Laidvee ja Taavi Kaiv Vasaloppeti eel.
Foto 12: Emeri Lepp Vasaloppeti eel.
Foto 13: Jaanus Laidvee hakkab ületama Vasaloppeti finišijoont.
Foto 14: Tiit Arus Vasaloppetil.
Foto 15: Vasaloppeti kuldse äärisega medal.
Foto 16: Jaanus Laidvee (paremal) ületab Vasaloppeti finišijoont.
Kõik fotod Jaanus Laidvee erakogust.

45 Kommentaarid:

At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Nauditav lugemine JL-lt, nagu ikka, aitäh!

Lapsevanemana küsin: kui suur kaal on suusatrennides praegusel ajal sellel "vanal heal klassikalisel sõiduviisil"? St kas treenerite jaoks on jätkuvalt kõva prioriteet, et lapsed selle korralikult omandaksid, või nihkub tähelepanu vaikselt ka suusaõpetuses paaristõukele (lihtsalt kuna suusatamine - vist - areneb ise selles suunas)?

Vaatan ikka heldimusega, kuidas peagi 65aastane ema, puusuusad all, väga kauni klassikatehnikaga mööda suvalist põldu laseb. Klassikastiilis suusatamine on küllap üks sportlikke liikumisviise, mis on omal moel täiuseni arenenud, väga graatsiline, aga ka ökonoomne? No ei paku paaristõugete kütmine sellist silmailu. :)

 
At 09:20, Anonymous Anonüümne said...

Kah tehnikajutt, aga teistelt alalt: https://sport.err.ee/1608913874/suri-korgushupet-tundmatuseni-muutnud-olumpiavoitja

Siit selgub, et Fosbury oli floppstiili avastades-arendades vaid 19-20 aastane. Vägev ikka.

 
At 09:44, Blogger Jaanus said...

Tänan tagasiside ja hea sõna eest, 09:02!

Teie küsimusele annab ammendava vastuse kindlasti mõni suusatreener, kes tegeleb laste ja noortega ning keda siingi, tean, lugemas käib päris mitmeid.
Ma ise suusatrennides ei käi ja ka mu kaks last mitte, seega ma ei tea sellele küsimusele täpset vastust.
Kui aga püüda natuke spekuleerida, siis lastele õpetatakse kindlasti alguses vana hea klassikaline sõiduviis selgeks, kuna see on kõige loomulikum liikumiviis, millele käimiselt-jooksmiselt üle minna.
Mis aga noorte- ja juunioride klassides saab ja kui palju spetsialiseerutakse täna paaristõukele...?
Millegipärast arvan, et mitte ülemäära palju, kuna rajad, kus noorsportlased võistlevad, on ju samuti küllaltki raske profiiliga nagu murdmaasuusatamises alati (kui jätame pikamaaasuusatamise kõrvale), samas on neil ülakehas veel märgatavalt vähem jõudu kui täiskasvanutel.
Tõenäoliselt pannakse ülakeha tööle täna siiski palju rohkem rõhku kui mitukümmend aastat tagasi, aga murdmaasuusatamine kõige kõrgemal, MK-tasemel, jääb kindlasti veel pikaks ajaks vanas heas klassikalises sõiduviisis sõidetavaks, kuna rajaprofiilid on valitud selliselt, et ainult paaristõugetes sõites võita pole (reeglina) võimalik.
Lisaks on kasutatud MK-sarjas ka kohustuslikke rajalõike, kus tuleb DQ mittesaamiseks vahelduvas sõiduviisis sõita.

Aga nagu ütlesin, suusatreenerid oskavad siin palju parema vastuse anda.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Suurepärane jutt. Loodetavasti annab see motti ka blogipidajale sama katsumus ilma ja loodust nautiva tempoga läbimiseks. Kangesti tahaks lugeda, et kuidas Priit seda katsumust kirjeldab oma vaatevinklist.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Jah, 09:53, 100. Vasaloppet järgmisel aastal looks selleks ka ideaalsed eeldused ja lisaks sümboolsust, kaalu ettevõtmisesse veelgi!

Ma usun, et blogi kogukond oleks valmis ka reaalselt õla alla panema ja PP-le osaluse kinkima, kui see asjale kaasa aitaks. Mina küll. Pöidlad pihku!

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond on alati nõus.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Nauditav lugemine. Tänan. Olles isegi Vasal osalenud, on ikka tore lugeda teiste kommentaare. Rootsis oli juba mõni aasta tagasi teema õhus, et Vasal medali saamine läheb iga aastaga keerulisemaks ja see kahandab osalejate huvi. Nüüd on siis see probleem lahendatud.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond toetab alati, aga Padre näitab tihti kogukonnale keskmist.

 
At 14:10, Anonymous Jäär said...

Oleksin ka huvitatud Vasa läbimisest, kui osaluse kingiks saaksin.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

PP ja Vasa, naljatilgad! Saunas räägiti, et PP läheb lõpuks ometi üle pika aja Moabi jalgrattaga sõitma, ikka tuttavatele radadele, ega nii vana mees enam uusi asju proovida julge. Ebaselgeks jäi, kas mees ostab sealt ka uue jalgratta.

 
At 14:36, Anonymous Mati, treener said...

Lp Jäär (14:10), näita kogukonnale oma saavutused ette ja siis hindame, kas need on piisavad või pead veel vähemalt järgmise kevadeni pingutama.
Niisama palja küsimise peale ei anta siin midagi.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Nabi apellatsioon lükati Šveitsi ülemkohtus tagasi. Nii et on edasi dopingukasutaja. Järgmisena katsub õnne Nabi kaitsja Paul Keres Eesti Riigikohtuga valimistulemuste tühistamise.

 
At 15:25, Blogger Priit Pullerits said...

Teema on muidugi Vasaloppet, kuid ka ei ole siiamaani saanud üle sellest, et eile õhtul pidin tooli pealt maha kukkuma. Neeme Raud küsis "Täistunni" saates eesti keeleteaduse doktorandilt Mari-Liis Korkuselt, mida tähendavad sõnad "liiderlik" ja "osavõtlik". Vastuseks tuli, et vastavalt liidriomadustega isikut ja üritustest osavõtjat. (Korkuse vastuse sõnastus võis olla pisut teistsuguse sõnastusega, viitan siinkohal peast, aga tema pakutud tähendused olid absoluutselt teistsugused, kui on nende sõnade tähendus.) Olin jahmatusest keeletu. Kas selline ongi nüüd Eestis kõrghariduse tase?! Sel juhul tuleb niisuguse kõrghariduse rahastamine lõpetada jalamaid!

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

Eesti keele doktorandilt selliste vastuste kuulmine tekitab hirmujudinaid, et mida nad seal ülikoolis üldse eesti keele kaitsmiseks teevad, kas ei tuleks selliseid asutusi hakata sulgema. Nt Microsofti Bing vastas sellele küsimusele (Mida tähendavad sõnad "liiderlik" ja "osavõtlik"?) hoopis nii: “Liiderlik” tähendab valitseva seksuaalmoraali seisukohast pahelist, abieluväliseid suhteid harrastavat. “Osavõtlik” tähendab hoolivat, kaasa tundvat, kaastundlikku. Kas on veel midagi, mida saan aidata? Saad sa vastata eesti keeles , et kes on Mari-Liis Korkus? Mari-Liis Korkus on Tartu Ülikooli üldkeeleteaduse instituudi doktorant, kes uurib sotsiolingvistika, mitmekeelsuse, rääkiva vestluse ja keele vahetamise valdkondi. Lisaks on ta eesti keele õpetaja.

Tundub, et tehisaru on saanud targemaks kui Tartu ülikooli keeledoktorandid - õpetajad. TÜ üldkeeleteaduse instituudi tegevuse võiks peatada kuni ilmub selgitus, et kuidas selline aps on läbi läinud.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

15:54 oi raisk!

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

Vasa-taolised paaristõugetega läbitavad maratonid tuleks selguse mõttes nimetada suusaraja vahetusega suusasõiduks. Paarstõuge pluss uisusamm (rajavahetus) on juhtgrupi maksimumkiiruse võti. Palju osalejaid vale sõidutehnika tõttu maha võeti? Nt esituhande hulgast?

 
At 17:41, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas oli põhjust maha võtta? Reeglite järgi? Mitte, et 16.22-le meeldib maha võtta kefagi

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Jaanus, miks uisusaapa asemel klassikasaapaga sõita otsustasid?

 
At 22:21, Blogger Jaanus said...

20:15, sest mul olid ainult klassikasaapad Rootsis kaasas. :)
Aga isegi, kui oleksid uisusaapad ka olnud, siis tõenäoliselt ma nendega poleks sõitnud, need on jalas siiski küllaltki kobakad (ei kasuta kõige ülemist mudelit, sest ei sobi jalaga).
Kombisaabas oleks reaalsem variant võinud olla, aga neid mul pole.

 
At 13:32, Blogger Andres P said...

Hea on lugu sitke spordimehe sulest! Tavaliselt kipub ikka kirjapanek emotsioonide tuhinas ununema (või järeletegemist nõudvate tööde koorma alla mattuma), kuid hiljem, isegi aastate pärast on hea lugeda.
Sarnast probleemi kepirihma ja käevaluga kogesin ise aastate eest RedBulli Nordenskiöldloppeti maratonil, ainult et toona läks olukord nii hulluks, et umbes kolmandik tuli läbida vahelduvat suusasammu libistades ja kätega lihtsalt niisama vehkides. Pole see kontoritöötaja ranne nii tugev kui vaja.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

Väga tänan, et viitsid kirjutada ja veel nauditavalt!
Tahan samuti millalgi Vasaloppeti läbi teha ja siit on mõndagi kasulikku hea kaasa võtta. Suurepärane töö!

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Vasaloppet on nii eilne päev. Kogukond ootab ja toetab rünnakut Moabi. Seal tehakse sangarlust ja ajalugu. Utahi kõledal kiltmaal.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Mis rünnakut ja sangarlust..?
Üritad lahtisest uksest sisse murda?
Euroopa ja Ameerika peale kokku on üks kuum tsoon ja me kõik teame kus see on!

 
At 22:12, Anonymous Anonüümne said...

Tänud Jaanus. Väga hea lugemine, panen mõned tähelepanekud kõrva taha. Mõned minutid on endal ikka medalist puudu jäänud.... aga minna uisusuusaga, ma ikka ei julgeks. Vt et Hermakülal jäi ka "jälle" mõni minut puudu.
Samas hooaeg on olnud ju super.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

Rahvusvaheline vehklemisliit FIE korraldab kuuldavasti mais Venemaa pealinnas Moskvas GP-turniiri, mis on ühtlasi olümpia kvalifikatsiooniturniir. Šahh matt! Ja ühtlasi õnnesoovid Kagule ta vaatenurga võidukäigust!

https://sport.postimees.ee/7734206/mida-porgut-fie-korraldab-moskvas-rahvusvahelise-vehklemisturniiri

 
At 08:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit on üksi. Rahvusvahelised alaliidud viskavad paariatena usinalt üle parda neid kes sport kui sõprus deviisile vastu toimetavad. Priidul pole siin vähimatki võimalust spordimeeste üleilmset liitu purustada. Meile ei meeldi sõda aga üleilmne rahu tagatakse ainult sportlaste käepigistuste abil. Häid kirjamehi vajavad ka sportlastest maailmavalitsejad. Priidul on veel võimalus tuule suunas lehvima hakata ja pasundada sportimise ideaale kõigile uskmatutele.

 
At 09:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas Postimees saadab Priidu Moskvasse, nn. põllule infot koguma?

 
At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Sakslased loobusid FIE otsuse tõttu MK-etapi korraldamisest: https://sport.err.ee/1608918248/sakslased-loobusid-fie-otsuse-tottu-mk-etapi-korraldamisest
Loodetavasti on see alles algus ja Rahvusvahelisel Vehklemisliidul tekib tõsiseid raskusi MK-sarja ja muude võistluste korraldajate leidmisel.

 
At 13:46, Blogger Andres P said...

Ahh, kuulake ikka suusajutte - https://sport.delfi.ee/artikkel/120159064/kuula-robert-peets-parast-kahte-suurt-dopingujama-2011-ja-2019-aastal-oli-fis-il-eestlastele-mk-etapi-osas-vaga-selge-sonum

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Nn linnasprindid ei ole ikka õige suusasport, aga kuidagi tuleb ala populariseerida ja TV-sse seda suruda. Meediameestel on liiga suur sõnaõigus. Õige suusasport käib enne Falunis ja pärast Lahtis. Tallinn sobib logistiliselt väikseks sutsakaks. Otepää on küll murdmaameeste poolt rüvetatud, kuid karistused saavad ümber. Ka Nabil saab karistus kantud, kas ta tuleb matile tagasi, ja kuidas on ta lahendanud juhusliku saastumise riski nüüd peale kaotusi kohtusaalides?

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, et Poltoranin pani suusad nurka ja siis hakkab neid sealt nurgast välja laenutama-

- Mugav asukoht (3 minuti kaugusel Moskva ringteest)
- Tasuta suur parkla
- Suuskade ettevalmistamine ja hooldus
- Talvepargi maalilised kaunitarid

https://www.instagram.com/p/CmzcosLOSCh/?hl=en

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Vt eile aktuaalset kaamerat. Kas keegi oskaks öelda, miks rajamasin Tallinna MK toodi Soomest (algselt vist telliti Saksamaalt). Kas kodus neid masinaid vähe või selleks mk mingi erimasin, nägi välja küll sama. Samuti toodi traktorijuht Soomest. Kas ka juht ei tohi tulla nuustakult või puudub Eesti meestel litsents?

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

See oli huvitav vaatamine tõesti, 16:50. Tekkisid endal samad küsimused, et meil peaks ju tehnikat olema, mis selle töö suudaks ära teha, lisaks ei tohiks sõita oskavatest rajameistritest väga puudus olla.
Kas siingi intriigike peidus? -Mina ei mängi sinuga. -Mina ei räägi sinuga... jne. ??

 
At 21:08, Anonymous Anonüümne said...

See intriig ei huvita grammigi. Tahaks teada, et mis kell rada kogukonnale avatakse. Kas juba kell9 peale MK- d või järgmine päev ja kas rajamain veel ühe auringi enne seda teeb? Priit saab äkki valgustada.

 
At 10:56, Blogger Priit Pullerits said...

Tänased panused Eesti rahva ja ühiskonna maailmapildi avardamisse:

https://leht.postimees.ee/7734954/doktorandi-tolgenduses-on-eesti-juhid-liiderlikud

https://www.postimees.ee/7734550/nadala-persoon-andres-puustusmaa-kes-on-eestis-putinist-paki-asjad-ja-kao-minema

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Nõrk! Priit võibolla ei tea et on olemas sõnu millel on mitu tähendust nt. parem-vasak, parem-halvem..
Liiderlik mees ja liiderdav mees on vist ka erineva tähendusega kuigi mõlemad omadused võiva ühe ja sama mehe kohta käia.

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Käed Priidust eemale! Mees teab, mis mees räägib!

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priit on liiderlike omadustega või liiderdavatega? Hoidku meid selle eest et mõlemat siis on moraalse majaka siht küll vales suunas!

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

15:23, normi määrab EKI ja seal on liiderliku tähendus must-valgel kirjas. Liiderdav on liiderdama oleviku kesksõna.

Kui soovid isehakanuna sõna "liider" kujundada, siis pane see nt omastavasse, saad "liidri". Lisa -lik lõpp, saad "liidrilik". Sealt võiks juba mingi uus norm tekkida muu tähendusega.

 
At 12:31, Blogger Priit Pullerits said...

Väga hea, 08:38, nii tulebki igasuguse jama õigustajad paika panna.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Arriba!

 
At 17:05, Anonymous 15.23 said...

Ma kiidan ka, asi sai kohe selgemaks.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Laidveelt nauditav ülevaade - varsti meie nr 1 suusareporter Eestis. Sõitsin ka esimest korda Vasat ja natuke Hermakülast tagapool ehk 2000 koha kandis ning ma pean ütlema, et mind need uisusuusamehed häirivad. Kõik tõusud on agoonias kükitavaid tüüpe täis, pressitakse ennast nagu potil istudes vaikselt mäkke, ilusast klassika stiilist pole juttugi. Vaheldumisi vuhised enamusest mööda ja, mis kõige imelikum, enamus neist ei ole ka laskumistel eriti kiiremad. Mis sellise enesepiinamise ja piitsutamise mõte on, mingi masohhismi erivorm või herrnhuutlaste uus tulemine? ok, esimesed 500 või isegi 1000 sõidavad Vasa tagurpidi ka läbi, aga sealt edasi ei ole sel küll ühtegi loogilist põhjendust, eriti kui seda teevad 10000+ grupi mehed (kes millegipärast on ka kell 5:45 oma koridori avamisel järjekorras :)). Ah jaa, Vasa läbi sõita on suht lihtne võrreldes kogu ülejäänud logistilise katastroofiga, nimelt svenssonid nagu ka muud vanad eurooplased armastavad järjekordi, aga eriti hull lahendus oli see, et peale maratoni lähed märgade riietega pikka (ja ikka väga pikka) järjekorda, kus ootad külma lõikava tuule käes bussi, mis viib sind duššide juurde ja kunagi toob tagasi...Oleks sinna läinud, ootaks vist siiani ja hakkaks vaikselt hangest välja sulama. Aga muidu oli tore, ilma oli ilus ja rada hea, suusk ka nii fifty-sixty.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

21:06 - julgen öelda, et:
1. Pidamise määrimine on veidi keerulisem, kui libisemine. Eriti mõnedes&muutuvates oludes.
2. Pidamisega sõitmine eeldab mingitki tehnika õppimist, et suusk ka pidama-libisema saada ilma "liigset" määret kasutamata, mis omakorda takistaks libisemist. Ja tuleb suuta ka pidama astuda siis 4 või 5 või 6 h pärast, kui väsimus tehnikaoskused lämmatab;
2.1 Paaristõuget on ka trennis lihtsam "taguda" selmet iga kord perfektne pidamine alla määrida;
2.2. Vähemalt Tallinnas pole ka kohti, kus pidamisega igapäevaselt trenni teha (tööinimene saab Kõrvemaale ehk nädalavahetusel), Pirita ja Nõmme-Trummi (kunstlume-)ringidel pole pidamisega midagi teha niikuinii. Ehk Nõmme ülemisel saab/on vaja sammu teha, tõus ülese alt Trummist või Pirita jõe äärest on niikuinii jooksutõus harrastajale, mitte et saaks mõnusa nurgaga libistada vahelduvat.
2.3 Vahelduv samm nõuab paremat üldfüüsilist jooksuvormi minu arvates ning paljud harrastajad väntavad ratast selmet, et ka jooksu oma kavasse sisse punuda.

3. Kuna kõik teevad nii -teeme ka- hurraa!

Eks need asjaolud kokku teevad pidamisega sõidu keerulisemaks ja lihtne on otsustada olema "paaris-mees/naine". Aga see, et sõita tänapäeval Vasal 500 miinus kohtadel, nõuab ka korralikku treenitust paaristõuke jaoks ning olen veendunud, et ka enamus seal sõidaks vahelduvat sammu samade kohtade kandis.

 
At 22:47, Anonymous Anonüümne said...

21.06 siin ja raske on sinuga mitte nõustuda, kõik punktid vastavad tegelikult tõele ja ei saa ka välistada, et kui lähiaastatel ise top 500 või vähemalt 1000 kohtadele sõitma lähen, et siis ma uisusuuska ja paaristõuget ei kasuta. Luban, et siis ostan selle double poling suusa, et ka fischeri marketingi osakond saaks mingeidki müügitulemusi näidata :))

 

Postita kommentaar

<< Esileht