neljapäev, märts 02, 2023

Pullerits: Kuidas Mehis Viru asjus tehtud otsus õõnestab iseennast?

Treener Mehis Viru kaasus jõudnuks rahva ette justkui kahetoalisest õuduste korterist. Mis peitub selle suuremas, Colombia linna Cali nimelises toas, saab lugeda üksikasjalikult Eesti kergejõustikuliidu distsiplinaarkomisjoni otsusest. Seal on juttu väärkohtlevast käitumisest, vaimsest ja füüsilisest ahistamisest, mille kohta kõlavad hinnangud, et see kõik on ebasünnis, amoraalne, vale, piinlik. Ja et see kõik kõlaks lugejaile usutavalt, on komisjon lisanud otsusesse tervelt üheksa allikat, kellest igaüks rääkis, et on ühte või teist õudust oma silmaga näinud.

Otsustasin kontrollida, kas lood Cali-nimelises toas toimunu kohta vastavad tõele. Panin toas tule põlema. St usutlesin toas elavat kolli ning kolli ohvrit, ka ohvri ema ja kesket, võtmetunnistajat. Ja tuli välja, et asjalood pole üldse nii, nagu komisjoni otsus näitab. Et igaüks üheksast, kes väidetavalt midagi nägi, oli näinud lihtsalt mingit detaili või kuulnud kõigest mõnda juttu, näiteks tuvikestest, millele ta omalt poolt loo juurde mõtles. Kergejõustikuliidu komisjon köitis need lood aga kokku ühiste kaante vahele ja sai välja anda väidetavalt tõsielusündmustel põhineva bestselleri.

Enne menuki väljaandmist korraldas kergejõustikuliit ka esindusliku esitluse (kus, tõsi, menukit ennast veel ei näidanud, küll aga andis teada, et teos on valmis saanud), mille eesmärk oli avalikkust veenda, et töö menuki ilmumise ettevalmistamiseks oli pikk ja põhjalik.

Kui bestseller lõpuks lugejate ette ilmus, tekitas see vähenõudlikes lugejates erutust ja elevust, kuid kriitilisemal lugejal ei saanud faabulas märkamata jääda mitmed jämedad traagelniidid, paljudest küsitavatest ja kahtlastest kohtadest rääkimata. See panigi mind lähemalt uurima, mis toimus menuki peamises sündmuspaigas, Calis, mullu suvel U20 vanuseklassi maailmameistrivõistluste ajal.

Sündmuse osaliste usutlemise käigus tuli välja, et ei toimunud mitte midagi sellist, millest saab lugeda kergejõustikuliidu menuki põhipeatükkidest. Vähemasti ei ole seal kirjeldatul suurt midagi pistmist tegeliku elu sündmustega. Tõlgendused ja järeldused ei lonka ainult ühte, vaid lonkavad kahte jalga. Need on eksitavad. Lühidalt: tegemist on tõsielu- ehk dokumentaalloo pähe esitatud fantaasiakirjandusega. Võluvikuga, kui soovite.

Üllatav on siinjuures see, kuidas teose kirjastaja ehk kergejõustikuliit suutis oma tahtmise järgi suunata retseptsiooni, sh enamikus Eesti ajakirjanduses. Nii nagu kirjastaja eeldas oma üllitisele jäägitut toetust, heakskiitu ja poolehoidu, nii ta selle ka sai. Nagu näha, ei asunud ükski ajakirjanik (peale ühe) kontrollima, kas need sündmused, mis Calile pühendatud osas on kirjeldatud, ka tõesti niimoodi aset leidsid, nagu neid teoses näidatakse: et leidis aset väärkohtlev käitumine, vaimne ja füüsiline ahistamine, ning see kõik on ebasünnis, amoraalne, vale, piinlik.

Ei, niimoodi need aset ei leidnud.

Kokkuvõttes: bestselleri Calile pühendatud põhiosa ei kannata vähimatki kriitikat. Tõsiasjade kontroll näitab, et see on juhuslikest ja seoseta tükkidest kokkuklopsitud.

Aga ma alustasin siin ju kahetoalise õuduste korteri võrdlusega, ja ma ei ole seda unustanud. Kujuteldaval korteril on ka teine tuba, kus on kaugemas minevikus väidetavalt juhtunud põhisündmused. Seal on kolm ohvrit, A, B ja C, kes ei taha ega luba, et toas valgus põlema pandaks. Kuni seal valitseb pimedus, saab igaüks kujundada ise oma arvamuse, mis seal võib olla juhtunud ja mis mitte. Jutte selle kohta on palju ja erisuguseid.

Kirjastaja on maalinud pildi, et sinna väiksesse, suurest toast viis korda pisemasse tuppa – komisjoni otsuses on Cali-nimelises toas juhtunut kirjeldatud viis korda pikemalt, kui A, B ja C-ga toas aset leidnut –, peituvad veelgi suuremad õudused, vaimselt ahistav ja seksuaalse alatooniga käitumine. Kirjastaja on lisanud ka mõned detailid, nagu käest kinni võtmine ja kingituste tegemine. Kõige krooniks on väide korduvast seksuaalvahekorrast.

Kuna kirjastaja ei ole nende lühipeatükkide sisu rohkem avanud, on see kujunenud viljakaks pinnaseks mitteformaalse info ehk kuulduste ja kontrollimata andmete levikuks. Mõned levitajad usuvad, et see, mida nad on kuulnud, on tõde – kuid siiski pole nad selles sedavõrd kindlad, et söandaks seda oma nime all avaldada.

Kuna me väiksemate peatükkide sisust täpsemalt ei tea, avab see väravad manipulatsioonideks. Kriitilisema meelega lahkajal ei saa jääda märkamata, et oma peas võib igaüks täita nood peatükid ükskõik millise sisuga. Võtmekohaks on seal kirjastaja esitatud meeldejääv väide korduvast seksuaalvahekorrast. Nüüd piisab, kui paisata avalikkuse ette lause, et Viru kohta on laekunud uusi süüdistavaid avaldusi, millest üks on eriti olulise kaaluga, või levitada infokilde tema kohatust käitumisest, et paljud hakkaks automaatselt mõtlema kõige koletumaid mõtteid. Võimalus, et olulise kaaluga avalduse või kohatu käitumise sisuks võiks olla treenitava suhtes kõrgendatud nõudlikkus või rangus või talle liiga suurte treeningkoormuste määramine, vaevalt kellelegi pähe tuleb.

(Viru on Postimehele öelnud, et tal ei ole mitte kunagi olnud ühegi treenitavaga seksuaalvahekorda.)


Niisiis, kuni me ei tea, mis peitub kahetoalise korteri teises, väiksemas toas, ent teame, et suuremas toas midagi õudsat polnud, on põhjendatud küsimus: mil määral tasub uskuda kirjastaja väiteid tema avaldatud menuki peatükkide kohta, kus on juttu A-st, B-st ja C-st, kui teame, et bestselleri põhiosa, mille sisu oli kontrollitav ja saigi kontrollitud, varises kokku, nii et kivi ei jäänud kivi peale?

Fotod 1 ja 4: Eesti kergejõustikuliidu pressikonverents 15. veebruaril, kus alaliit teatas juhatuse otsusest määrata treener Mehis Virule kergejõustikus tähtajatu tegutsemise keelud. Pildil vasakult EKJLi distsiplinaarkomisjoni liige Margus Mugu, EKJLi president Erich Teigamägi ja EADSE juhtivuurija Remo Perli. Fotode autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: EADSE juhtivuurija Remo Perli EKJLi 15. veebruari pressikonverentsil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: EKJLi president Erich Teigamägi 15. veebruari pressikonverentsil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: EKJLi peasekretär Sirje Lippe, EKJLi distsiplinaarkomisjoni esimees, 30. detsembril 2021 Tallinnas spordiaasta tähtede galal Alexela kontserdimajas vastu võtmas parima alaliidu tunnustust. Foto autor: Madis Veltman, Postimees/Scanpix

63 Kommentaarid:

At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sulle vist pole kordagi pähe tulnud võimalust, et sulle on nendes intervjuudes valetatud?

Treener läheb öösel(!) 17aastase treenitava Pariisiga tutvuma ja sul ei teki ainsatki küsimus? Ja pärast läks ju ikka võõra naisterahva juurde magama. Sinu üllitatud muinaslood on sisaldanud sedavõrd fantastilisi käänakuid, et pole ime, et see intervjuu sulle just anti - Pahvile, Roosnale, Tserbile või Martinsonile poleks MV kuidagi saanud niivõrd süüdimatut juttu rääkida. Sinu intervjuus tunnistas MV, et on saatnud õpilastele ebaeetilisi sõnumeid ja sina "ei pannud seda tähele", jätsid selle kohta üle küsimata.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas see artikkel ilmub ka Pm-is või on ka PM-il juba sellisest käsitlusest kõrini?

Miks TÜ MV lektoriametist eemaldas? Kas TÜ pelgab samu "pimedaid tube"?

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit õigustab õpilase ja õpetaja armusuhet. Tema generatsioonis on see traditsiooniline õpetajate privileeg ja ta ei mõista, et EL-i astumise hind oli sellest privileegist loobumine. Ikka ei mõista! Tal on väga pikad juhtmed. Kahju. Mis oli vanasti on kõik koššer. Nüüd enam ei ole. Sellega tuleb leppida ja kaasa joosta aga mitte välja mõelda lugusid kahetoalisest korterist või teha paralleele Ukraina sõjaga.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Nurr nurr

 
At 14:23, Anonymous Anonüümne said...

Kurb,pigem kurb... aga teravat jalga Karmenile õhtuks, hoolimata kõigest.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Peep Pahv sobib kohaliku #MeToo liikumise postripoisiks nagu ruskel silmaauku.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

13:08: "Miks TÜ MV lektoriametist eemaldas? Kas TÜ pelgab samu "pimedaid tube"?"

PP intervjuusid olen siin kiitnud. Aga Viru võinuks tegelikult juba sügisel omal algatusel lektoriametist või vähemalt treeneriametist taanduda - kuniks selgus majas on. Karmid kahtlustused ikkagi. Isegi kui need saavad ümber lükatud, oleks ta ametist kõrvale astumisega näidanud, et tajub õpetajana oma eetilist vastutust.

 
At 16:10, Anonymous Anonüümne said...

Sel hetkel, kui Pullerits on MV kirjutanud miljon artiklit, mõistetakse paljukannatanud treener õigeks.
Alternatiiv oleks muidugi EKJL tehtud otsus asjakohases kohtus vaidlustada, kuid selle kiire asjaga vist paljukannatanud treeneril on aega küll. Selle asemel, et tegeleda kohtuasja kiire ettevalmistamisega, millest ka päriselt kasu oleks, kulub kogu aeg meediatsirkuse peale.

Üldiselt tundub, et meedialahingu on Pullerits kaotanud. Ainus millega seda saaks veel muuta on kohtu 100% õigeksmõistev hinnang või intervjuud A, B ja C-ga, kus ohvrid tunnistavad, et nad on algusest peale valetanud.
Seniks kuni neid sündmusi pole juhtunud, tundub iga järgnev MV toetav artikkel üha naeruväärsem.

 
At 16:34, Anonymous Anonüümne said...

Seda nimetatakse males zugzwangiks: olukord, kus iga liigutus viib halvemasse olukorda.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Paraku mõjutab tekkinud olukord ennekõike KB-i, kui kedagi teist, PP võiks ka lasta asjadel lihtsalt kulgeda, selmet üritada mingit oma TÕDE kuulutada..

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Vbla mingi emotsionaalne jahvatamine, aga millegipärast turgatas pähe imelik paralleel Märt Avandi juhtumiga. Huvitav, kas avalikkusele täiesti tundmatu kokaiinitarvitaja (kui ta oleks mingil põhjusel sattunud Pealtnägijasse ja seal "kõik ära rääkinud") oleks pikema jututa ühiskonna poolt nö hukka mõistetud? Mingi Lasnamäe Aleksei (miks mitte harrastusteatri näitleja kusagil! :) - auku vajunud silmadega eetris, selge pilt, narkar, süüdi, põmm. Ülituntud inimene Avandi seevastu sai nagu üsna palju kaastunnet ja poolehoidu (ma ise sooviks talle ka meelekindlust lihtsalt - kuigi ei saa aru, miks seda telekajastust vaja oli).

Sama mõte seoses treeneriga. Oli vist mingi pigem vähetuntud jalkatreener (vist mitme klubiga seotud, mh ühes väikelinnas? aga lihtsalt ei taha täpsustamiseks guugeldada ega ta nime meelde tuletada :), kellel ka oli paari aasta eest õpilase seksuaalse vm väärkohtlemise juhtum. Kuidagi on meelde jäänud, et tema suhtes oli avalikkus kohe üsna sirgjooneliselt hukkamõistev - nagu ei kõheldud, et tüüp pani oma teod toime. Jalkaklubi katkestas kiirelt lepingu (kui õigesti mäletan) jne.

MV on küllap üks tuntumaid TÜ-ga seotud treenereid, õppejõud, PhD jne. Huvitav, kui palju ikkagi mõjutab tavainimese "poolevalikut" see, kui tuntud inimesega on tegemist. Psühholoogiliselt, meie ajus, kui kallutatud me oleme? Väikeses kohas tegutsev tundmatu kergejõustikutreener oleks vbla sarnase kahtluse korral ilma pikemata "süüdi" mõistetud. Aga kuna Virul on varasemast nii silmapaistvad saavutused, siis on ikkagi nagu ülimalt raske uskuda, et "tuntud" inimesel võiks päriselt olla selline jama.

Mina ei tea, kas on või ei ole. Loodan, et päris hulle asju toimunud ei ole ja Viru saab asjad korda (ja jääb vaimselt terveks!), suhted õpilastega paranevad, enam ei saada kahetisi sõnumeid jne. PP tööd olen siin ka tunnustanud.

Aga just see on imelik ja huvitav, et vähetuntud/tundmatu inimene saab avalikkuses ikkagi nagu kiiremini hukka mõistetud? Tuntud inimesest seevastu kipub avalikkus ikkagi nagu eeldama pigem head. Tal on nagu rohkem lootust, et tema eetilisi eksimusi nähakse kui "arusaamatust" - kas igavesti või vähemalt palju kauem.

Selline imelik mõte.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Milking KB!
Kõige rohkem mõjutab olukord Priitu, klikiraha tuleb kõlisedes ja varsti saab kuskil Utah kõrbes "Jipikajee!" hõikeid kuulda. Postimees/Elu24 seebiooperid jätkuvad edasi..! Tubli töö, leheneeger!

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas on võimalik, et komisjon uuris 5 kuud, ei leidnud midagi ja hävitas MV elu? Väheusutav

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

KB keeldus kirjutavale pressile intervjuud andmast peale kvalifikatsioonivõistlust sise-EM-il.
Sealhulgas PM-ile. ERR (Anu Säärits) sai intervjuu. Kas Padre on kompromiteerinud kogu kirjutavat pressi?

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

20:55
Miks KB peaks oma psüühikat vaevama igasuguste kiibitsejate küsimustele vastamisega. Ühe lühikese intervjuu ERR-ile andis ja sellest seal ka piisas. Pikemas intervjuus Priidule on piisavalt põhjalikult kogu olukorrast selgitused antud, milleks talle veel lisakiibitsejaid vaja. See, et MV süüdistajad noorele sportlasele pole üldse mõelnud, oli juba EKJL otsuse avalikustamise alguses selge (lähtudes nende ebalevast ja erinevate inimeste valdavalt tundmustel, mitte faktidel, põhinevatest süüdistustest).
KB sisehooaeg rikuti "tarkade teadjate" poolt nagunii juba ära, ajakirjanikud peaksid pigem üles otsima ja põhjalikult tegelema nende A, B, C, D-ga.
Oleks kummaline, kui MV kohtusse ei pöörduks.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

See ei olnud MV pressikas vaid sise-EM, millel KB osales ja millest ajakirjanikud eelkõige soovisid kõnelda.
Põhjalikult MV juhtum on kirjas uurimistoimikus mitte PP intervjuus, võta see teadmiseks. Kohtulahingu ootuses on kõik.

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Unistage edasi, kui oleks võimalik saanuks miljonil põhjusel kogu asja vaidlustada. Kohtus paistavd teised paragraafid ja olemised.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Selle aasta kergejõustiku suursündmus toimub... kohtus!
Kui võidab, kas saab siis aasta tegija tiitli?

 
At 10:29, Blogger Priit Pullerits said...

13:08 - ilmub ka Postimehes. Täna hommikul juba ilmuski:

https://arvamus.postimees.ee/7724219/priit-pullerits-kergejoustikuliit-oonestab-mehis-viru-kohta-tehtud-otsusega-iseennast#_ga=2.21032691.976694078.1677772371-1730916258.1668707597

18:20 - "PP võiks ka lasta asjadel lihtsalt kulgeda"

Ei, kujutage ennast ette selles olukorras! Kas te siis ka tahate, et asjadel lastaks niisama kulgeda? Seni kui näen infoauke, küsitavusi, infoga manipuleerimist, seni ei luba mu õiglustunne seda kõrvalt vaadata, et las aga asjad lihtsalt kulgevad.

 
At 11:01, Anonymous Anonüümne said...

Juhatuse liikmed. Nemad tutvusid raportiga ja kinnitasid otsuse. Kas nad on siis ka vandenõulased, Priit? Isegi Kanter?

Nimi E-mail Telefon
Mart Einasto mart.einasto@gmail.com
Gerd Kanter kanter.gerd@gmail.com
Kadri Kivine elite@online.ee 522 8688
Harry Lemberg harry.lemberg@ut.ee 511 6941
Mati Lilliallik mati@jooks.ee 521 3331
Raido Mägi raido.magi@tartukalev.ee
Toomas Mälberg toomas.malberg@magnussonlaw.com
Urmo Raiend urmo@stamina.ee 501 9572
Jaak Vettik jaak.vettik@rakvere.ee 528 3122
Anu Kaljurand anu.kaljurand@gmail.com 501 3684
Madis Kallas

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on vist blogi omaniku erihuvi ja poolevalik teema suhtes seotud isikliku kogemusega. Kas ei armunud ta mitte oma keskkooli vene keele õpetajasse?

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Harjumislikku käitumist on väga keeruline muuta. Eriti olukorras, kus see juurdunud mitmekümne aasta jooksul. Kui esmalt võiski tekkida kahtluseid teo eetilisuses, siis ajapikku teiste hukkamõistuta muutub ilmselgelt väär käitumine igapäevaseks ning enesestmõistetavaks. Loomulikult tekitab nii loomulikus hoiakulises käitumises sügavat trotsi, kui järsku hakatakse näpuga näitama ja osutama sellele kui puudusele. Tõenäoliselt ei ole MV käitumine ainus samalaadne Eestis ja sarnast mustrit leidub teistegi isikute käitumises, kes on aastakümneid nautinud jõu- ja tarkusepositsiooni nooremate suhtes. Seeläbi leidub mitmeid inimesi, kes kogu protsessi vähetähtsustavad ja sugugi mitte hukka ei mõista. Pigem isegi vastupidi. Siiski on oluline iga vähemagi kahtluse korral anda selge signaal vältimaks nõrgemate osapoolte kahjustamist. Isegi sellisel juhul, kus kahjustaja seda ei mõista. Siin on oluline roll täita avalikkusel ja avaliku sõna kandjatel.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

11:01, ja mitte kellelgi neist ei tekkinud küsimusi, millele Pullerits osutab, et asi on kokkuklpositud ning kallutatud??? Kui juhatus koosneb sellistest kriitilise ja iseseisva mõtlemiseta inimestest, tuleks ta laiali saata!!! Targad ja vastutustundlikud inimesed taandaksid end sellisest juhatusest ise!!

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

PP mõned lehed tagasi:
Olen tõesti konfliktsete lugude puhul püüdnud ilmtingimata jääda objektiivseks, see on esmane, millest üritan lähtuda, isegi siis, kui mul on sisemine sümpaatia kellegi vastu, aga töö on töö ja siin ei tohi libastuda. Seetõttu olen siiani hoidunud pärast Viru teema käsitleda võtmist ka sel teemal kommentaare kirjutamast, sest see segaks minu tööd ajakirjanduse standardite järgi. Mitte nii nagu mõni teine ajakirjanik, kes kirjutab samal samal teemal nii kommentaare, uudiseid, intervjuusid jne.

 
At 12:39, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele: reporteritöö sel teemal on lõpule viidud, nüüd oli aeg teha kokkuvõte.
Samuti konsulteerisin enne seisukoha võtmist ja avaldamist ajakirjanduseetika professoriga, kes andis arvamuse avaldamiseks toetuse ja heakskiidu.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Praegu käivad Istanbulis muideks kergejõustiku Euroopa meistrivõistlused. Üks osalev sportlane on personaalselt tänanud alaliitu, et MV asjus julgeti sekkuda. Huvitav-huvitav.. Ehkki sulerüütel üritab kõigest väest kinnitada, et midagi pole, siis kõik ala sees olevad inimesed justkui teaksid midagi..

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanduse probleem on see, et areng on seiskunud. Süüakse odavat rämpstoitu, mida huvitatud asutused lörrina ette valavad ustavamatele nuumsigadele. Ajakirjandus on muutunud tööloomaks poliitiliste konkurentide tagakiusamiseks ja ametist kangutamiseks. Põhjus on, et ajakirjandus on erapoolik ja ei kajasta asju objektiivselt vaid oma subjektiivsest seisukohast. Sama probleem on ka Pulleritsuga. Olukorras, kus tal on suhe lapsepõlves õpetajaga, siis ei ole tal moraalset õigust õpilase ja õpetaja vahelist teemat kajastada, kuna ta ongi oma olemuselt huvide konfliktis ja erapoolik. Seda, et Priit ei märgi valdavalt kunagi ära artiklites oma huvide deklaratsiooni kallutatuse kohta, kõneleb selgelt enda eest. Tegemist on lugejate ees tee tolmuseks sõitjaga, eesmärgiga ähmastada pilti reaalsusest ja kallutada rahva arvamust oma subjektiivse uskumuse suunas, ta on tavaline usukuulutaja. Konkreetses kaasuses lihtsalt ajast maha jäänud inimene.

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Kui tohib pärida, kuidas põhjendasite professorile reporteritöö lõpetamist antud teemal?
Et alustada arvamusartiklitega.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

11:23 -- kirjutasite: Siiski on oluline iga vähemagi kahtluse korral anda selge signaal vältimaks nõrgemate osapoolte kahjustamist. Isegi sellisel juhul, kus kahjustaja seda ei mõista. Siin on oluline roll täita avalikkusel ja avaliku sõna kandjatel.
Ka põrgutee pidi parimate kavatsustega sillutatud olema. On äärmiselt ohtlik, kui ühiskond ja avalikkus hakkab omapäi justkui kaitsma neid, kes on justkui kahjukannatajad aga kes justkui seda ise ei mõista.
Inimesele peab jääma valikuvabadus elada oma elu ilma, et avalikkus sinna omapäi sekkuks. Jah, KB oli möödunud suvel veel 17 aastane, st alaealine kuid täna on ta 18, st täiskasvanud ja iseseisev inimene. Kui ta täna täiskasvanuna ei leia, et paar kuud varem teda justkui kahjustati, siis ei ole siin ei kellelgi kõrvalseisjal ega ka avalikkusel enam midagi öelda või arvata. Nii ongi.

Ja Priidul on õigus ka selles, et EKJL raport avaldati lähtudes Cali U20 MM sündmustest ja sinna oli juurde toodud ka paar varasemat sündmust. Kui nüüd üks asjaosaline on öelnud, et EKJL raportis tema öeldust tehtud järeldused ei vasta tõele, on hakatud justkui keskenduma neile teistele, seni anonüümsetele allikatele JA see juures jäetud seletamata, MIKS väidab KB täna, et EKJL raportis on tema sõnu moonutatud või arvestamata jäetud.

Ning last-not-least -- Heiko Väät, koondise juht, jättis vastamata Priidu küsimusele, et miks ta Calis kohapeal ei sekkunud, küsimusi ei esitanud või kellelegi midagi ei maininud. Ta vastas vaid, et teda on koolitatud nägema teatud asju ja tema ülesanne on neist oma juhtidele ette kanda.
See on tänapäeva noorema põlvkonna järjest laiemalt leviv häda - kui on probleem, siis seda ei hakata kohe asjaosaliste vahel lahendama vaid minnakse kuhugi "kõrgemale" (ülemusele, ajakirjandusele, ...) ette kandma ja oodatakse nende seisukohta. Pea-asi, et oma peaga ei pea mõtlema ja hoidku juma selle eest, ise otsustama.
See ei ole normaalne käitumine, terve ühiskond ei saa sedasi toimida.

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Hea mõte jah, et kui näed pangaröövi, siis mine ja selgita neile, et panka ei tohi röövida. Siin on mingi kurjategijate blogi või, kus taunitakse ametlikku sekkumist nagu mujal tsiviliseeritud korraga riikides tavaks. Kahju, et PP kah platnoidele omaseid küsimusi esitab endale ebasobivatelt tunnistajatelt.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

1. Kui üks võll annab teisele vastu nina ja teisel siiski mingil põhjustel esimesele pretensioonid puuduvad (nt õige asja eest sai kolki), aga mitmed pealtnägijad teatasid sellest sinna kuhu vaja, siis on õigusrikkumine fikseeritud. Milline saab olema õiguslik lahendus, on iseasi.

2. KB ütlused on kajastatud nii, nagu oli, teised nägid asju teisiti. A, B, C avaldused sinna juurde. Piisav materjal otsustamiseks treeneri sobivuse üle.

3. "Kommionule" kohapeal öeldes ära rohkem tee, on mõttetu ja KB MVst kaitset ei vajanud, vähemalt seda ta ei teinud. Väät keskendus oma ehk võistkonna juhi ülesannetele, võistlustele.

Nii et kõigis 3 punktis olete, 18:02, eksiarvamusel.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

19:12 väga huvitavad seisukohad:

2. KB ütlused on kajastatud nii, nagu oli, teised nägid asju teisiti -- st. teised teadsid PAREMINI kui KB ise mis toimub ja ei vaevunud isegi KB käest küsima??
3. KB MVst kaitset ei vajanud -- eelmises punktis väidad, et KB ei saanud ise aru mis toimus.. ??

Ja kokkuvõttes Sa TEAD, et kõrvalseisjatel OLI VAJA KB ellu sekkuda???
Seda just sai ennist mainitud, et hoidku jumal meid selliste "sõprade" ja "heasoovijate" eest, kes teavad paremini kui me ise mis meile hea on ja keda ei huvita, mida meie ise arvame. See läheb juba natuke sinnakanti, et Venemaa teab paremini kui Ukraina, mis viimasele hea on ja seetõttu tapab ja lagastab.

btw, antud MV ja KB juhtumit ei ole mõtet võrrelda pangaröövi või kolkiandmisega.
Enne kui selliseid võrdlusi tooma hakata tuleks veidi ikkagi ka oma peaga mõelda ka otsustada, kas olukord on see, mis paistab või mitte. Ja erineval pangaröövlist või mõnest rusikakangelasest on olukorra kontrollimiseks täiesti ohutu nii KB kui MV käest järele küsida.

 
At 19:43, Blogger Priit Pullerits said...

18:02, Heiko Väät on saanud väga teravat ja taunivat tagasisidet oma tegevusele, nt vastava valdkonna professor TÜst ei jõudnud ära imestada, et kuidas saab nii öelda, et ma olen koolitusel käinud ja sellega on lool lõpp - nagu vabastaks see vastutusest oma peaga mõelda, kõlas professori üks etteheidetest. Ka paljud teised on Väädi käitumist ja intervjuus antud seletusi kritiseerinud.

Samuti tean, et on läinud kiri EOK-le ühelt endiselt kõrgkooli rektorilt, kus ta ütleb:
"On arusaamatu, miks Eesti Kergejõustikuliit ei ole arvesse võtnud Karmen Bruusi, tema vanemate, Mehis Viru ja tema poolt treenitavate 46 noorsportlase avaldusi." Ta lisab kirja lõpus:

"P. Pullerits on avanud käsitletud teemat Postimehes ning valgustanud Eesti Kergejõustikuliidu ebaeetilist käitumist, mis on vastuolus Euroopa Olümpiakolitee Spordieetika koodeksiga (2022), milles rõhutatakse õiglust, kui spordi aluspõhimõtet.

Kas Eesti Olümpiakomitee ei peaks selles küsimuses võtma seiskoha?"

Mul on selle kirja koopia.

EOK peab selles küsimuses kindlasti seisukoha võtma ja seda väljendama, sest skandaal EKJLi ebapädeva, eksitava ja moonutava otsuse üle paisub iga päevaga, kõik lihtsalt ei paista kulisside tagant veel välja.

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

19:40, eks igas valdkonnas tuleb spetsiifilisi teadmisi omandada, oma peaga mõtlemisest võib väheseks jääda. Lastekaitsespetsialist on koolitatud märkama ja registreerima väärkäitumisi laste suhtes, treenerid ja erispetsialistid väärkäitumist spordisuhetes.

Üks mees siin möllas oma peaga kogu koroona aja. Väärkäitumise teemale võid muidugi ka ideoloogiliselt läheneda - st fakte ei valda, aga woke ja tühistamiskultuurist oled palju internetist lugenud. Võid teha ennast sama lolliks kui Vahtre.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas need professorid elavad Pulleritsu peas või on neil nimi ja nägu ka? Kui on, siis miks nad ei julge oma seisukohtadega avalikult välja tulla. Või äkki ei julge keegi (isegi Padre!) neid mõtteid ära trükkida?

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Minu allikas andis mulle jälle teada, et PP sai paar päeva tagasi konkureerivas väljaandes töötavalt ajakirjanikult ümberlükkamatu tõendi, mis näitab, miks nimekas ja tiitlini jõudnud MV õpilane kirjutas toetuskirjale alla, ehkki selle tekstiga absoluutselt ei nõustu. Selle sportlase sõnul on MV käitunud "oma lemmikutega alati kohatult".

Kas PP pigistas selle tõendi puhul silma kinni, kuna see ei haaku kuidagi tema versiooniga, või juba kribab uut lugu, mis näitab MV-d hoopis teises valguses? Ootan peremehelt ausat vastust!

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Fakt nr 1. MV on süüdimõistetud
Fakt nr 2. MV on õppetöölt ülikoolis eemaldatud
Fakt nr 3. MV ei ole avalikkusele teadaolevalt kumbagi otsust vaidlustanud
Fakt nr 4. See fakt tuleb siis kui otsused on vaidlustatud ja MV õigeksmõistetud

PP võiks nüüd pisut reporteritööd teha ja avalikust valgustada, et kuna on loota fakti nr 4.

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Sibulaküla teadjalt ja nõialt on saadud kindlad teadmised et kõrgelt tarihvitseeritud abilised leiavad otsuses kolm komaviga ja see tühistatakse. Jõuab kätte päev kus kõik vastalised keda siin üles lugeda ei jõuagi, seisavad Taaralinna raeplatsil lugematute artiklite autori ees, põlvitavad katkuvad juukseid riputavad tuhka pähe. Ja Pullerits lööb trummi 

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

No aga arutleme nüüd... Mida siis on MV-l täpselt kohtusse kaevata? Üks MTÜ leidis, et treener on käitunud oma õpilastega ebaeetiliselt. Nad tegid oma uurimise ja kogusid materjali, mille põhjal otsus on tehtud. MV võib minna kohtusse näiteks seetõttu, et leiab, et tema mainet on kahjustatud. Aga ma kahtlen väga, kas kohus saab otsustada, kas MV sobib kergejõustikutreeneriks või mitte.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

,,,või on neil nimi ja nägu ka? - küsib mees, kes ise on nime ja näota.

Debiila, esine ise oma molli ja larhviga, siis tule teistelt sama nõudma.

 
At 22:30, Blogger Priit Pullerits said...

20:38 - ma saatsin juba eile, neljapäeva hommikul kell 10:04 kirja saatjale Märt Roosnale (siin nõuti nimesid ja nägusid, vt 20:07) küsimuse:
Milles seisneb kohatu käitumine?

Vastust pole laekunud siiamaani.

See on aus vastus, nagu soovisite.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Rosinamees uurib asja. Oodake. Küll Peep ütleb.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Äkki tuleks siis rääkida tolle sportlasega? Natuke naiivne oleks ju oodata, et teise kontserni ajakirjanik kogu töö ära teeks.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Oot, midagi ei saa aru... Rosinamees on ju kuri wagnerlane? Tema ja Peebik ja see õel Tserbik. Kas nad tahavad mingi odava informatsiooniga Padret ära osta ja sundida poolt vahetama? Kes siis veel võitleb Ukraina vabaduse eest?!

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, Debbie on Planicas! Seljas tumeroheline futuristlik soe jope.
Peaasi, et kolleegid oleksid normaalsed. Mõni võib alatooniga sõnumeid saata jms. Igasugu limukaid on liikvel. Hr Vedru tundub igati ordnung mees olevat.

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Hr Vedrul pole võimalustki… Debbie keerleb hommikuni tantsupõrandal välismaiste (nt jõukate norrakate) kolleegide käevangus… Tegelikult, Debbie võib vabalt ka sportlaste aftekal platsi puhtaks lüüa, nii kõvategija on ERR-i Debbie!!!

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Veerpalud suusatavad, Merko sponsoreerib ja topingut ei pane keegi.

 
At 12:33, Anonymous Kägu said...

Sedakorda ajab Pullerits õiget asja. Toetan 100 protsenti

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Hoidke Debbiel silma peal seal euroopas on igasugu ilaseid tüüpe.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, see värk on siin lappama läinud.

Spordiblogist on saanud ei tea mis. Algus oli üllas. Tundmatu rahvasportlane alustas teekonda parnassile, taskus 800m paljulubavad tulemused, mis ei jätnud kellegile kahtlust, et siit tuleb suurepärane rahvaspordi edulugu.

Tänane seis on karm, selgus, et rahvasport võtab tervise. Sport on läbiimbunud dopingust, pedofiilidest, tüdrukute keppijatest, kokkuleppemängudest ja muust jamast. Vaadates ekssportlasi, siis need on julmalt ülekaalulised või muidu pekkis. Ma ei tea. Spordi tervendav mõju igatahes puudub. Blogipidajal on kadunud igasugune spordifanaatikust lembitukuuselik entusiasm. See on pahasti. Kes on süüdi? Alustas ju blogipidaja super treenerite juhtnööride järgi. Mõni neist abilistest osutus lausa alaealiste ahistajaks aga kuhu jäid tulemused? Kus on tervis, kus on rahvaspordi edulood? Neid ei ole. Jama lugu. Kus tehti viga? Kas valitud said valed alad. Äkki oleks pidanud otsima sobivama ala tegelemiseks. Miks ükski spetsialist ei soovitanud just Priidule sobivat ala? Moraal on, et sitad sõbrad.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on suure südamega mees ja süda on õige koha peal. Kui palju on Pullerits Kägu diliitinud, aga sellest olenemata tuli Kägu PP-le raskel hetkel toeks. Loodetavasti PP teeb õiged järeldused.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Geniaalne Teigamägi pani jälle täppi! 3. koht, 10. koht, 11. koht ja 2 12. kohta. Eesti rekordi kordamine, isiklik rekord, hooaja parimad tulemused.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Ma selle 10 kohaga väga ei hüppaks, eriti kui hüppeks vajalik ahilka rikkis. See näitab lihtsalt, et sport on saatanast ja tervise pekki keeraja.

Kägu on jah fenomen, diliidi palju tahad aga ikka ilmub kogukonda tagasi ja kuulutab valusat tõde.

Kas Tartu kandis kettagolfi saab mängida? See peaks Priidule eakohaselt sobilik käteosavust nõudev ala olema. Näpud tal on kiired ja annavad valusalt klaviatuuri pita. Seega eeldused kätega töötamiseks täitsa olemas.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

Padre oleks varem pidand taipama et vajalik liitlane suurte muutuste tegemisel, ütleme et perestroikas on Kägu.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Suusatamine on käest ära. Padre peaks Kägu juhtkonda istutama ehk hakkaks midagi paremuse poole liikuma, kaua me rapsime kuival vaata lätlasi kus paugutavad igas matšis medalile. Nagl

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Küll kunn kunni hädas tunneb.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kommentaar, 15:41! Tippspordi kollaps, kliimakriisi jm jama taustal - see oleks suur ja huvitav teema PP-le. Lõpuks on sport ju lihtsalt üks majandusharu ja eluvaldkond teiste hulgas. Kui mujal on kriisid ja "üle panemine", siis kus see sportki lumepalli eest pääseb.

Spordis nagu ei ole enam eriti rõõmu, ainult tulemused? Kui küünilist nalja teha, siis peaks vist sihipärane tippsportlase arendamine tänapäeval algama ca 3. eluaastast, st ei mingit oma peaga mõtlemist ja millegi "tahtmist" lapsukesel, puhas teadus ja kindlakäeline vanemlik otsustamine võimalikult varakult, kuna vaja on tulemusi ühel alal. :) Noh, pigem tige nali lihtsalt.

Väga äge pikk lugu äsja Levilas Eero Epnerilt - kuidas Lihulas mõistlikku-toredat jalkatrenni tehakse lastele: https://www.levila.ee/raadio/lihula-jalka

Mul vanaisa oli vabariigi tasemel hea spordimees 50ndatel, veidi ka õpetas oma kodukandi noori. Ükskord vaatasime telekast kergejõustikut, kommentaator rääkis, et see ja teine on seal ja seal kõrgmäestiku-laagris, niipalju kordi teeb päevas trenni, sponsorid ja värgid jne. Vanaisa siis ütles sellise leebe, heasoovliku mõistmatusega: "Noo, meie olime küll omal ajal kõik amatöörid."

Ega ta ikka päris hästi aru ei saanud sellest üdini spordile pühendumisest. No aeg on lihtsalt edasi läinud, samas vahel mõtlen küll, et võib-olla lihtsalt tippsport kui idee jooksebki omadega sõlme ühel hetkel, kuna panused on läinud nii suureks, inimeste psüühikad ja kehad ei pea hästi vastu?

Või on siiski alati nii olnud, et mingid inimesed ongi "võitjainstinktiga", st lihtsalt ei taha kaotada. Keha lõhkuv tippsport on just nende jaoks, igal juhul jõuavad sinna. Ja nõrgemad vajuvad niikuinii kõrvale jne.

Kehalise kasvatuse ainekava muutumine (vähem mõõtmisi, rohkem kehatunnetuse õppimist vastavalt igaühe eripäradele - või kuidas see oligi) tundub väga sümpaatne selles kontekstis. Suht närune on kodu lähedal märgata neid staadionile loivavaid jopedes-tavariietes põhikoolikaid-gümnasiste, kes päris harjutustest kõrvale hoiavad ja seal lihtsalt ringiratast jalutavad. Võib-olla, kui lähenemine oleks teine, leiaksid ka need lapsed üles mingi positiivse suhte spordi või liikumise või oma kehaga. Õpiksid kas või matkamas käima vmt. Eks näis.

Tippsporti jõuab niikuinii heal juhul umbes 1 laps 1000 trenniskäija kohta, või isegi veel vähem? (Ilmselt on seda statistikat tehtud, päris huvitav oleks teada kindlamat numbrit, just Eestis. Kui palju on siin trennis käivaid lapsi kokku ja kui palju neist jõuab aastate lõikes noorte või täiskasvanute koondisesse.)

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Või on siiski alati nii olnud, et mingid inimesed ongi "võitjainstinktiga", st lihtsalt ei taha kaotada. Keha lõhkuv tippsport on just nende jaoks, igal juhul jõuavad sinna. Ja nõrgemad vajuvad niikuinii kõrvale jne. Tahe võita (üle laipade) on vajalik. Kõik tipud treenivad niigi ulmelistel koormustel, see miski on kuskil mujal. Kas vaatasite, kuidas Ilves austerlaste poolt ära nulliti. Nõrgem ja võhma poolest kustuv Rettenegger ohverdas end Lamparteri kasuks püsides Ilvese ees ja vajadusel ta suuskadel tallates ja blokeerides. Taktikas on Ilves nõrk, ja kas seda annab arendadagi, ja nahaalsust? Keda Ilves tolles grupis siis jälgima oleks pidanud? Kes vaatas Vasaloppeti lõpplahendust, see nägi kuidas Emil Persson paugutas 4 norralase vastu: kui norrakatel läks kombineerimiseks, siis tõukas ennast lihtsalt ette, et mitte norralaste karpi jääda ja kustuda. Võimas jõud ja hea "nina".
Lillemets pani tuhandes paaril korral Urenaga õlad kokku, ei mingit nunnutamist. Üks on medalil, teine on 4. Kõik.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Martin Helme proua ei pääsenudki Riigikogusse maksumaksja raha noolima.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga hea uudis on see, et Grünthal saab asendusliikmena sisse, kui Madison jätkab europarlamendis.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

Reff pani kõva. Neil on nüüd valikut. Alternatiiviks on EKREIKEE200. Iseasi kas uued tulijad painduvad nendega ühte paati istuma. Igatahes seis on ülipõnev ja küsimuseks jääb, et kelle kätte jääb rooliratas ning kas laevuke jääb kuhugi kaldasse kinni või leiab normaalse pärituule?

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Nende valimiste staarid on kindlasti Peterson ja Stalnuhhin, kas PP teeb nendega hittlood?

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits sulle soovitati et tee Juhtkonnas vangerdused. Võiks julgelt Kägu proovida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht