pühapäev, jaanuar 15, 2023

Pullerits: Mis juhtub siis, kui te end spordis pildituks pingutate?

Eesti spordi läheminevikust leidub endiselt musti auke. Näiteks see, mis juhtus vähem kui aasta tagasi Pekingi taliolümpial pärast naiste 4x5 km teatesuusatamist (fotol vasakul). Eesti koondise nüüdne peatreener Aivar Rehemaa rääkis mulle, mis seisundis lõpetas tolle sõidu Eesti neliku viimase vahetuse sõitja Aveli Uustalu. Aga ma ei saa ju ajakirjanduses kasutada seda, mida keegi teise inimese tervisliku seisundi kohta räägib, ilma tollelt inimeselt luba saamata. Niisiis helistasin Uustalule ja küsisin järele, mis tegelikult juhtus. Ja ta rääkis ära.

Huvi tekkis sellest, mis juhtus tänavuse Tour de Ski lõputõusu järel rootslanna Frida Karlssoniga. Mäletate, ta kukkus kokku. Mitte lihtsalt kurnatusest, vaid seal olid ikka tõsisemad probleemid. Too juhtum panigi mind huvi tundma, mis inimesega pärast seda toimub, kui ta end pildituks pingutab, ning mis võivad olla selle karmimad ja kaugemad tagajärjed.

Selle teema käsitleda võtmine tekitas soosivat tagasisidet. Sest see on oluline, lausa eluline teema, kuulsin korduvalt tunnustuseks. Rääkisin sel teemal Eesti sportlastega (lisaks Rehemaale ja Uustalule Kristina Šmigun-Vähiga, kes oli ka võimeline end viimse piirini piitsutama, Kaspar Taimsooga, kes vahendas ühtlasi teiste sõudjate läbielamisi, endise triatleedi Ain-Alar Juhansoniga), samuti spordiarstide, -teadlastega, võistluste meditsiiniteenistuse juhtidega, muidugi vaatasin ka sel teemal avaldatud teadustöid.

Kõige selle tulemusena sai valmis üks sisukas ja õpetlik lugu, mille lugemisel soovitan tähele panna, a) kuidas sidusin kohe avalõigus meile emotsionaalselt kauge Karlssoni juhtumi meile vähetuntud Uustalu ja kõigile tuntud kahekordse olümpiavõitja Šmigun-Vähi kogemusega, et tekitada edasi lugemise ootust, b) kuidas panin isiklike läbielamiste ja kogemuste näited vahelduma teoreetilisemat laadi seletava materjaliga, et lool tekiks sisemine dünaamika, ning c) kuidas lõpus suutsin moodustada raamlõpu, mis minu meelest on üks efektsemaid loo lõpetamise variante üldse.

Reporteritöö oli hästi suur ning kahjuks kõik väärt kraam loosse ei mahtunud. Näiteks Juhanson rääkis, miks ja kuidas juhtub triatlonis, kus ei ole pikka anaeroobset pingutust, mõnikord nii, et sportlane tikub kokku kukkuma juba paarsada meetrit enne lõppu jõudmist: «Ironmanis on juhtunud, et enne finišijoont tekib pingelangus – eriti kui oled korralikult söömata ja joomata –, nii et jalad kaovad alt ära.» Teisisõnu: pika kannatuse lõpujoone pikisilmi ootamine ja selle nägemine viimaks põhjustab selle, et sportlane laseb end enneaegselt lõdvaks. Ja et üle piiri maksimaalselt pingutada ei maksa, selle kohta tõi Juhanson samuti hea näite: «Spordiarstid ka ei lase koormustesti lõpuni teha, sest muidu tekib kollaps.»

Olgu õpetuseks öeldud, et üks võte, mis aitab finišijärgse kollapsi vastu, on jätkata pärast lõpujoone ületamist tasapisi liikumist ja mitte kohe seisma jääda. Miks, see on lahti seletatud loos.
*
Aga ma tegin nädalalõpuks veel ühe avastusliku loo: vaatasin senise 29 «Eesti laulu» konkursi tulemusi, et selgitada, millistel lugudel ja esinejatel on suurem võidu tõenäosus. Laupäevane poolfinaal kinnitas, et mu leitud valem töötas üllatavalt hästi.

Foto 1: Suusataja Aveli Uustalu on Pekingi taliolümpial pärast naiste teatesõidu lõpetamist kokku vajunud. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Eesti paarisaerulise neljapaadi meeskond on lõpetanud Tokyo olümpial finaali kuuendana. Tõnu Endrekson on langenud selili, Allar Raja püsib veel istukil. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Eesti paarisaerulise neljapaadi meeskond on lõpetanud Tokyo olümpial pingelise vahesõidu ja pääsenud finaali. Küsimus: kelle keha vajab pildil jahutust ja turgutust? Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 4: Ansambel Meelik, Priit Pulleritsu lemmik «Eesti laulu» konkursil, esinemas teises poolfinaalis. Meelik pääses finaali. Foto autor: Taavi Sepp, Postimees/Scanpix

57 Kommentaarid:

At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Hea lugu kollapsist aga raam on küll vale. See, et inimene punnib üle füüsilise piiri ja vajab arstiabi on oma olemuselt väga vale. Kahju, et sellist järeldust reporter teha ei suutnud ja jäi uskuma spordiringkaitse poolt kultiveeritud arvamust. Näiteks pole isegi kõssatud, et ultramaratonidel kontrollitakse vahepunktides sportlaste kehakaalu , et see ei langeks üle kriitilise määra ning sunnitakse kohustusliku aja ka puhkama seal, et mõni hullunud saavutusvajadusega xy koha omanik ennast surnuks ei rahmeldaks. See point on kadunud. Seega lakooniline otsus, et toimetaja pole oma tööga toime tulnud ja just see artikkel on suurepärane näide, et miks ei tohi olla reporter ja toimetaja kvaliteet ajalehes ühes isikus. Õnneks on tegu ainult meelelahutusliku PM-ga. Siit võib oodata kõike, ka süüdimatut eneseimetlust.

 
At 18:58, Anonymous Anonüümne said...

Ja Nuudel ongi päriselt peatreener???

 
At 08:59, Blogger Priit Pullerits said...

16:56, muidugi on rumal mingi sportliku saavutuse nimel üle punnides riskida tervise ja eluga. See peaks olema ilmselge, nii et seda ei ole vaja välja öeldagi. Midagi jäägu ka lugejale endale järeldada - liiati, võib-olla mõni näeb asja teisiti, et ikka maksab küll näiteks olümpiavõidu nimel end sandiks pingutada, nii et las igaüks otsustab ise.

Kui teid painab, kas kollapsini pingutades võib end tõesti tappa, siis nii teaduskirjandus kui minu ekspertallikad kinnitavad, et see on üliharv. Ja see aspekt on ka loos, selle lõpuosas, samuti lisaloos käsitlemist leidnud. Seal on ka öeldud, mis juhul on äkksurma tõenäosus suurem - palun lugege sealt! Ent enamiku puhul kehtib siiski järeldus, et kollaps püsivat ega pikaajalist tervisekahjustust ei tekita, isegi lühiajalist mitte. Selle kinnituseks on ka teie taunitud raamlõpu lugu.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

Padrel tuleb ERRi spordi juhtimine üle võtta hiljemalt 2026, kui ETV hakkab olümpiaid näitama, sh LA 2028 suveolümpia. Kes tunneb Ameerikamaad paremini kui Padre? Olümpiat kajastama minevate ajakirjanike tiimi palun etteruttavalt määrata ka sporditoimetuse tõusev täht Debora ja välja jätta eetiliselt küsitavaid suhteid mahitavad persoonid ja vanad kronud.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Debora ehk Debbie on väga värske tuul selles vananevas seltskonnas. Aga naeratada nagu varem võiks oma stuudiointrote järel rohkem.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

Aga kleidid on läinud teravamaks, olles ikkagi ametlik. Naeratus on viimasepeal, seda võiks tõesti julgelt, nagu loomuses on, kasutada.

 
At 14:11, Anonymous Moekuningas Karl said...

Kleitide alumine osa on hea, talle sobib. Ka tikkkontsaga kingad on väga viis. Kuid kleitide ülemist osa palun kriitilisemalt vaadata, sageli ei istu need hästi, on kuidagi loperdavad või kisuvad viltu. Kuid nii kohutavaid kartulikotte nagu sageli ETV ilmaneiudele spordis vähemalt selga ei aeta.

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas PP pole mitte 2028 juba pinsil? Vanureid ei panda juhtima. Kes julgeks olla penskari juhitud masinas reisija? Selles ongi iva! Vaja on seksikat juhti, kes isikliku vormikuse ja aktiivsusega suudaks masse kehalist ilu nautima panna ning ilu järelkasvuks vormistama. Ei siin ei aita ainult ühest juhist, vaja on seksikat meeskonda, mehe ja naisideaale igapäevasesesse ellu lopsaka jutuga kehakultuuri uudiseid juhtima. Tänased juhid on Eesti suunanud hukatusse. Kiiresse lõppmängu kus eestlased ei assimileeru vaid surevad Eestist välja. https://www.postimees.ee/7691765/graafik-negatiivne-rekord-nii-vahe-lapsi-pole-eestis-sundinud-terve-sajandi-jooksul Võib-olla tuleb teevees teha revolutsioon. Eesti võiks olla esimene maa maailmas, kus spordiuudiseid kajastavad aadamaeeva kostüümis jutumeistrid. LIVE intekaid kutsutakse andma ainult neid sporditegelasi kes samas kostüümis suudavad kogelemata oma ala arengust sundimatult vestelda. Kui Priit sellise revolutsiooni ära teeb, siis miks mitte, võiks ta juba homme postile astuda Eesti elu uueks looma, eesti rahvale õnne tooma, eesti põlve teiseks looma.

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Juht võiks ikkagi olla kogenud kala - nn mängiv treener. Mees, kel on autoriteeti usutleda Seb Coe'd ja teisi sauruseid. Samuti, kel jagub söakust panna spordijuhtidele-sitakottidele litakaid. Noored nagad, ajakirjanikuhakatised olgu tublid töömesilased-tiimiliikmed, kes enne olümpiat saanud Padrelt korraliku väljaõppe, terve loengusarja eetikast, kompromissitust tõe otsimisest ja rahva valgustaja staatusest.
14:15 soovib vist, et seda kamandat juhataks K.Lust elu24-st. Ei, nii ei lähe. Alastus tähendagu spordikommentaatori jaoks hoopis midagi muud.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

See konservatiivsus viib meid vanadekodusse. Elu peaks ikka värvikam olema kui kopitav vanadekodu. Lust on liiga kallis, teda sinna ei saa.

 
At 15:21, Blogger Priit Pullerits said...

Pelgalt iluga ei ole midagi teha. "Eesti laulu" teist poolfinaali vaatasite? No vaat, seal oli ette ja taha iluetaloniks kiidetud Elisa Kolk. Aga ei saanud tidrik edasi. Miks, mõtlesin endamisi, kuigi minu koostatud analüüsi põhjal (vt sissekande lõpus link!) pidanuks tal olema sama suured ja head šansid, nagu Alikal ja Sissyl, kahel parimal. Ja vaat, mis välja mõtlesin:

- ta lugu oli slaavilik estraad saksa visuaalsete sugemetega (need kolm ameerikalikuks tehtud, kuid selgelt mitteameerikalikuna näivad kidramehed);
- kui artist rõhub liialt välimusele, siis osadele vaatajatele-hindajatele on selline kekutamine peletav;
- ta on üksjagu kollase ajakirjanduse tegelane ega pälvi sedasi respekti;
- ilmselt välismaal elades ja tegutsedes ei ole ta lihtsalt eestlastele oma;
- ka miljonärist ärimees elukaaslasena ei tule kasuks: see kujundab selgelt avalikkuse suhtumist temasse - teate küll, kuidas ja milliseks.

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Marko Isamaast pakub tasuta asju.
https://arvamus.postimees.ee/7691963/marko-kaljuveer-tippsporti-peab-nagema-telekast-ja-tasuta

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav küll, aga slaavi-euroestraadiliku loo autorite seas pole Kirkorovit või sarnast, vaid hoopis meie Stig Rästa ja kompanii. Kas PP-l on eelinfot, et telefonihääletusel, mis käib, kahe lucky looseri seas just too õudne laul pole?
Muidu PP-ga sama meelt - Meelik!

 
At 16:32, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Meelik oli hea, aga nende outfit on kohutav! Kole. Sandaalid!... Sokkidega... Eurovissil on vaja glamuuri. Need poisid tuleb sättida biitliteks. Neist üks on sisuliselt juba valmis Ringo Starr. Kui vaat teevad sellise välimusega esinemise, siis see võiks vähemasti ohoo-efekti tekitada ja panna pilku tõstma.

Elisa Kolk liigitub puhtalt sellise tahan-popp-ja-lahe-olla, kuid tegelikult ülepingutatult klišeeliku muusika valda, mis, kui korraks keele ära unustate, kõlab nagu slaavi poplugu. Venelased on aga täiega aut!!! Lisaks kuulub ta, nagu ütlesin, tänapäeva kekutajate kategooriasse, kes pingutavad, et näida ilus - aga sellised selgelt iseennast armastavad klanitud ilulejad ei tekita enamikus poolehoidu. Nad seavad ju end rõhutatult teistest kaunimaks, sellepärast!

Alika on häälelt kohati nagu Alicia Keys. Kuid taas: välimus täiesti sättimata. Nii ei saa, vaja on ikka soeng teha. Pilt on ka tähtis, mitte ainult hääl.

Muide, hommikul leidsin Eurovisiooni lauluvõistluse suurimalt asjatundjalt Eestis oma meilikastis pika kirja. Algul arvasin, et ei tea, mis vea nüüd olen teinud, aga tuli välja, et kiitis tehtud analüüsi eest (link sissekande lõpus).

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Ähh, kui Eurovisioon oleks teadus, siis oleks Pulleritsul õigus nagu alati. Tegemist on siiski šõuga. JA siin on laulul vähe kaasa öelda. Kogu värk tehakse visuaaliga. Ehk siis võidab see, kes mansale rohkem meeldib ja kellele nad oma sisemise duhhi sisse panevad. Kes seda jumalikku paid ei saa, see peab lootma ainult oma fännide nobedatele näppudele ja neid ei ole kunagi liiga palju ega näpud piisavalt kiired. ElYsal on veel võimalus tänase Ringvaateni. See fakt on muidugi Priidul jälle kahe silma vahele jäänud. Hommik on õhtust targem. Peame väheke pausi ja hommikul targutame nii nagu on.

 
At 17:19, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks neile kes palju mölisevad punast kaarti näitama.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

Täna tuli hea uudis, et olümpia kajastamise TVs on tagastatud ERRle. Vahepealsed aastad vaatasin iga olümpia ülekandeid alla ühe tunni iga olümpia kohta. Enamus vähese vaatamise põhjusi oli seotud kommertstelevisiooni omapäradega.

 
At 19:40, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 19:42, Blogger Priit Pullerits said...

19:40 kohta kehtid 17:19 jäetud kommentaar. Diliit!

 
At 19:52, Anonymous Anonüümne said...

Noh, Priidu analüüs läks puusse. Elysa on sees. Imege pastakat edasi ja analüüsige edasi.

 
At 21:58, Blogger Priit Pullerits said...

Täiesti vastupidi, 19:52. Kui Elysa sai ka edasi, siis see vaid tugevdab minu analüüsi tulemusi ja kinnitab neid. Vaadake üle mu lugu ja analüüs! Seal on selgelt kirjas:

Varasemate võitjate profiili arvestades on tõenäoliselt suuremad võidulootused Alika Miloval, Sissi Nylia Benital ja Elisa Kolgil.

Vaat mis juhtub, kui pime viha, nagu 19:52-l, varjutab igasuguse lugemisoskuse.

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Kogu selle pundi peale, kes poolfinaalidest edasi ei saanud ja pretendeerisid kahe õnneliku koha peale, tehti kokku umbes 7000 toetuskõnet enam kui 2 ööpäeva jooksul. See on ju täielik jama! Nii madal lävend. Paljud siis Elysa edasipääsu soovisid? 500, 1000, 2000? Absurd!

 
At 22:08, Anonymous Anonüümne said...

21:52, no loe kuidas tahad aga järeldustega panid Priit ise hoopis puusse: "Priit Pullerits15:21
Pelgalt iluga ei ole midagi teha. "Eesti laulu" teist poolfinaali vaatasite? No vaat, seal oli ette ja taha iluetaloniks kiidetud Elisa Kolk. Aga ei saanud tidrik edasi. Miks, mõtlesin endamisi, kuigi minu koostatud analüüsi põhjal (vt sissekande lõpus link!) pidanuks tal olema sama suured ja head šansid, nagu Alikal ja Sissyl, kahel parimal. Ja vaat, mis välja mõtlesin:

- ta lugu oli slaavilik estraad saksa visuaalsete sugemetega (need kolm ameerikalikuks tehtud, kuid selgelt mitteameerikalikuna näivad kidramehed);
- kui artist rõhub liialt välimusele, siis osadele vaatajatele-hindajatele on selline kekutamine peletav;
- ta on üksjagu kollase ajakirjanduse tegelane ega pälvi sedasi respekti;
- ilmselt välismaal elades ja tegutsedes ei ole ta lihtsalt eestlastele oma;
- ka miljonärist ärimees elukaaslasena ei tule kasuks: see kujundab selgelt avalikkuse suhtumist temasse - teate küll, kuidas ja milliseks."

 
At 22:21, Anonymous MargusM said...

Vabandust, ka see on nüüd mingi mudimise blogi?
Bedwetters peaks EV-le minema, kindlalt kõige meeldejäävam seltskond. Mul neist igasugu wannabe ilu-lilutajatest suht kõrini..

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Konservatiividele Olümpiat ei näidata: https://twitter.com/nexta_tv/status/1615051320179757065

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Oi oi kuidas nii? Padre on rahvuslik konservatiiv mitte mõni jeebik ekrelane. Traditsiooni ja monarhia edendaja. Kolumbia ja isamaa

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Boss võiks kogukonnale valimisteks selgesõnalised juhtnöörid anda. Kägu grupi "oma peaga mõtlejatele" vastulöögiks vms.

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Kägu grupp on suusatab kaugel kolm kilomeetrit eespool Pullersu gruppi.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanikul tuleb säilitada neutraalne vahendaja positsioon. Parem koostagu järgmine valem, mis näitaks, mis parteid riigikokku saavad ja kellest moodustatakse koalitsioon. Kas tuleb rahvuslik-konservatiivne valitsus, liberaalide valitsus või siit-nurgast-ja-sealt-nurgast-valitsus. Tehnokraatide valitsus või väärtusidealiste oma.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Järgmiste valimiste sõlmprobleem pole mitte valitsus vaid valitsuse juht. Hea juht veab valimistsükli välja, kehva juht teeb Eestist ulgumerel tuulte käes hüpleva purjeka, mis on täis rohelisi olendeid.

Eeldus heaks juhiks on ainult juhul kui üks partei saab enamuse. Kõik muud variandid on Eestile karm katsumus ja lõputu piin.

 
At 15:18, Anonymous MargusM said...

14.59 Tõsi see on, laupäev-pühapäev sadas Tartus vihma, mõtlesin esm et lähen vaatan mis sest Tähtvere radadest järgi on jäänud..
Ovaalil säras asfalt vastu kuid 1,2 km rajal (Lauri ring?) uisutasid tugeval koorikul vähemalt 4 kanget, üks pani paaristõukeid nii et kade hakkas kohe! Kõik olid vanuses ~+50a, varustus keskmine ja riietus ka casual ei midagi edevat- seega tavalised tervisesportlased.
Priitu sõitjate hulgas polnud, vist imes parajasti pastakast järgmist jutukest välja..

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

https://arvamus.postimees.ee/7692961/irja-lutsar-isheemilise-insuldi-seos-pfizeri-vaktsiiniga-uurimine-on-toos
Ehh, jänkid juba rabelevad praakpartiide kõrvalmõjudega. Õnneks oli nende kodumaal praakpartii toodangut manustatud suhteliselt vähestele. Eestlastel kästakse lõuad kinni hoida. Isegi PP peab selle teemalised kommid kustutama. Tahad suurtega ühes paadis sõuda, siis tuleb suurte poiste soovitusi järgida, muidu pead üksi pladistama.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Juhuslikult nägin Kägu gruppi enne sula mööda panid võimsate paaristõugetega kuus meest nagu norra karud. Kui ma ei eksi oli Soonets kambas, sinikollases kombinesoonis ja Swix tutimüts peas. Pullerits pea Soonetsil silma peal kas ta on ikka meie grupis enam?

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on Varro grupis, mis kohale Varro Tartu maratonil tavaliselt sõidab? Pullerits, kui välismaalased maha arvestada, on ikka kuumas rahvuslikus grupis.

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

Süssü-nüssü kommentaarid võiks võhmablogist ära kustutada, sihukesed külmetavad isegi garaažipeol ära ja pärast räägivad armsast Konfiido pundi liidrist halba juttu. Medsüsteem on meil ideaalne, ei tohi halba rääkida! Ma sain koovidi vaksist korralikud rütmihäired varasemale pulli tervisele vaatamata ja ikka kiidan, sest meie medsüsteemis vigu ei esine! Panin ratta ja jooksusussid varna ja ei kurda. Sama tugev ringkaitse nagu Matipoistel, mõelge, õige süsteem!

Üldse. Hedonism on tähtsam kui Põhiseaduse preambula vananenud tekst! Vanameister ka ei unusta mingist üheksakordseks vanaisaks saamisest nagu Eintz Valk, vaid tahab olümpiat otse eetris kommida ja pärast Moabis maasturi kõrval ise valida, milla on good day to die ja aeg viimaseks mäkke higistamiseks (külma higiga).
Kollapsi asemel kallim reis, uued päikeseprillad ja rohkem tolereerimist!

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Kulla mees, 23:57, te olete vaktsiinist tublisti tõsisema tüsistuse saanud kui rütmihäired.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Kes millisesse gruppi kuulub? Kägu suutis nii mõnegi igavese Pulleritsu ustava mehe üle meelitada. Enne lahingut tuleks jõuvahekordadest selge ülevaade saada.

 
At 12:46, Anonymous Anonüümne said...

Laidvee Jaanusest pole midagi kuulda. Kas ka Kägu grupis trenni tegemas?

 
At 15:12, Anonymous Anonüümne said...

Võhmamehed, täpselt 1 kuu on Suure Mõõduvõtuni!

Mis ilmatargad ennustavad, kas on lootust, et sõit ikka toimub?
Kas Pullerits on stardis?

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmisele ja teistele TM kohta küsijatele:

Rääkisin sel teemal just fotograaf Margus Ansuga, kes käis eile TM rada pildistamas. Ta ütles, et sattus sinna ajal, mil värske lumi oli just maha tulnud, nii et pildid said väga petlikud:

https://tartu.postimees.ee/7693100/tartu-maratoni-peatrassil-ei-meenuta-miski-suusarada

Täna sõitsime temaga Lõuna-Eestisse. Põllud rohelised. Temperatuur plussis. Lund vaid metsaservades. Täitsa kevadine vaatepilt.

Jäänud on kolm nädalat, sest nädal enne maratoni peavad korraldajad välja hõikama, kas tuleb või ei tule.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.err.ee/1608855077/tartu-maraton-ara-ei-jaa-kuid-voib-halvemal-juhul-muutuda-uhismatkaks

Võhmamehed matkama! :)

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Peab mingi alternatiivi leidma varuvariandiks kus purakas välja lasta. Äkki Priit soovitab miskit? Kepimaraton?

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

See ei ole noorte meeste blogi!

 
At 08:03, Blogger Priit Pullerits said...

Usutavasti aitavad mu küsimused riigi esindajale hajutada mitmeid väärarusaamasid, kummutada kuulujutte ja tuua selgust majja, kuidas Nursipalu harjutusvälja laiendamisega seoses sealsete inimeste käekäik kujunema hakkab:

https://www.postimees.ee/7694063/riigi-esindaja-kaupo-kaasik-elumaja-riigi-huvides-omandamine-on-koige-hullem-variant

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Tead Priit. See Nursipalu teema üdi on täpselt sama mis Auveres. Asja tuum ei ole koha peal, vaid juhtimises ja korruptsioonis. Kui keegi läheks Nursipalukate juurde ja teeks helde pakkumise, siis see tüüp tehakse pihuks ja põrmuks, hoiatuseks teistele samasugustele. Eesti riigi toimimise mehhanism on ikkagi see, et raha eest oskab iga loll asjaga valmis saada aga katsuge seda sama teha ilma rahata. Selleks ongi vaja geeniuseid ja neid wannabesid Eestis riigijuhtimisel jätkub ja tegemist on äärmiselt tiheda konkurentsi segmendiga. Klannid orgunnivad kuldsed juhtimistasud ja hüpitatakse omasid õigel ajal järgmisele kuldoksale. Järelmitega on vaja tegeleda mantlipärijatel. Kuidas süsteem toimib? Keeratakse kokku suur käkk ja siis kui kogu kilplaste armee tegeleb selle korrastamisega, liigutakse järgmisse uinunud sektorisse uut käkki rambivalgusest eemal korraldama, heldete juhtimistasude eest.

Valem toimib ideaalselt. Probleem on selles, et maa on täis igasugu spetse, kes toimetavad silmaklapid peas omas valdkonnas. Need spetsid ei ole võimelised ise konsolideeruma. Selleks on vaja tohutult suurt impulssi, milleks on kas surmahirm või meeletu boonus. Inseneridele Eestis suurt boonust ei raisata, selle rabavad ära klanni spetsialistid. Nii ei teki iseorganiseerumisega tugevat konkurentsi klannile. Üldine surmahirm tekib ainult siis kui idanaabri kirsa on üle Narva jõe astunud. Siiani seda ohtu ei ole ja Nursipalu käiku andmisel hoitakse see hirm veel mõni aeg kontrolli all. Vaevalt, et elektri nappus või Nursipalu müraresotus liidab eestlaste seljad kokku. See on ikkagi pisiprobleem. Idas lahendas motivatsiooni probleemi edukalt ära Peria oma juhiga. Isegi tuumarelv ehitati valmis. Kahjuks peame vaatama, et kust me ajalooliselt tuleme.

Tulles tagasi Auvere juurde, siis kuigi Eestis on olemas kõik vajalikud spetsialistid ja oskusteave, ei suudeta siin panna kokku löögirühma, sest maailmas on palju lihtsamaid küsimusi mida saab lahendada väiksema pingutusega ja suurema tuluga. Nii ongi tee vaba mahhinaatoritel, kes kommiraha ja annetuste abil struktuuridele, lubavad lahendada probleemi ning naiivseid ahneid otsustajaid on Eestis juba piisavalt.

Tegelikult Nursipalus on asi lihtne. Maa on asendatav. Elamu saab panna rataste peale ja viia uude asukohta. Seda trikki on tehtud üle maailma tuhandeid kordi. Elamu saab panna ratastele kas ühes tükis või tükk haaval. Täna aga näitab eksisteeriv võim rahvale lihtsalt oma perialikku nägu. Idee on murda vastuhakkajad maha ükshaaval. Ütle ainult nimi ja me leiame probleemi millega see inimene murda.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge, mehed, kas meil on siis vaja kaitsevõimet tugevdada või valime Saksamaa suuna- omame 18 tanki mis õppusel laiali lagunevad aga pole, hullu aastaga putitame nad jälle korda ja pauku ärme igaks juhuks tee!
10.01 kirjutab käitumismustrit mis endalegi silma jäänud. Aitaks ainult puhastustuli kuid selleks pole kellelgi mune. Olgem ausad, ka Priit on osa süsteemist ja teeb ainult nägu et on sõltumatu ja kriitiline.. Kala mädaneb peast ja alt üles on peaaegu võimatu süsteemi muuta.

 
At 11:09, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tea, 10:01, millele tugineb teie käsitlus Nursipalu teemal, kuid asjaolusid te ilmselgelt ei tunne ega ole nendega kursis, vaid ajate niisama vahtu ja mulli.

Mina, erinevalt kõigist teistest siin, ka 10:01-st, olen ainus, kes teeb reporteritööd. Ma olen korduvalt rääkinud paljude Nursipalu inimestega, olen korduvalt käinud sealsetel koosolekutel, olen korduvalt intervjueerinud riigi esindajaid - vt ka täna:

https://www.postimees.ee/7694063/riigi-esindaja-kaupo-kaasik-elumaja-riigi-huvides-omandamine-on-koige-hullem-variant

https://www.postimees.ee/7694062/kaitseministeeriumi-esindaja-me-ei-soida-inimestest-teerulliga-ule

Ainult nii, kõigi osapooltega rääkides, neid kuulates, mõista püüdes saad aru, mis toimub, mitte nii, et lähtud lihtsalt oma eelarvamusest ja eelhoiakutest ning nägemustest ja kuulujuttudest.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Taolised grafomaanid, nagu 10:01, saab edukalt vaigistada küsides, mida te elus oma pea ja käekestega valimis olete teinud?

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatult realistlik artikkel peavoolus - https://epl.delfi.ee/artikkel/120130648/paeva-teema-siim-kallas-pole-mingit-marki-et-vene-uhiskond-alla-annaks-nad-on-isoleeritusega-harjunud

Priit õpi! Autor näitab klassi, et ei pea peavoolul tagumenti lakkuma.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Olge tähelepanelik piiriääres ringikondavate ratturitega. Seda nii oma turismitalu üürimisel, öömaja pakkumisel või teejuhatamisel. Jätke ratturi iseloomustavad tunnused meelde või parem, tehke oma teloga pilt ja saatke informatsioon Politsei- ja Piirivalveametile. Need koristavad kahtlase elemendi ära.
https://lounapostimees.postimees.ee/7694719/oomaja-soovinud-jalgrattur-osutus-illegaaliks

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Peremehe täbased lood Postimehes Nursipalu teemal said "Esimeses stuudios" Kusti Salmilt väga kiita. Aga oli ka põhjust.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Õhtulehes elab, töötab ja tegutseb kremli troll: https://www.ohtuleht.ee/1078398/juhtkiri-toetades-ukrainat-ei-tohi-unustada-enda-riigikaitset

Ehk Padrel on sidemeid välja uurimaks, kes selliseid paskville seal kokku treib?

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Maal tuleb korraliku häälega ja volüümiga peni lahtiselt teeäärde valvesse saata. Milleks ise võõraid passida. Too võõras tardub koera nähes ise paigale ja kutsub omale politsei järgi. Väga tõhus. Ükski illegaal ei jää kinni pidamata.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu lugu. Vaatasin Macbethi. See nagu elust enesest. Jättes kõrvale tähtsad karvased ja sulelised saalist, oli tegu kahtlemata Semperi tipp korraldusega. Panna 20 pealine kamp 3 tunniseks maratoniks mööda nööri liikuma nagu moetendusel ilma, et pea kõiguks etteantud trajektoorist rohkem kui sõrme jagu on näitlejatel meeletu pingutus. Loomulikult läks sellega kaduma näitlejate karakter ja etendus oli rohkem nagu pantomiimi skulptuuride pildialbum sadade piltidega aga selle staatika korvas täismõõdus ERSO väga hea muusikaline meistritöö. Lõpuks oli raske aru saada, et mis see siis oli äkki miski dragiräppooper? Igatahes ei mõjunud see kõik kuidagi venivalt vaid hoidis kenasti pinget kuni lõpuni, mida täitsid inimskulpturaalsed taiesed, toonusest prinkis lihastega ja võimsate võigaste grimassidega nagu tekivad maratoni lõpetajal finišijoone ületamisel. Seda pole võimalik kirjeldada, seda peab vaatama ja kuulama. PP võiks teha näitlejatega uurivreportaazi, et mis moodi Semper ja Ojasoo näitlejaid selliseks üleinimlikuks katsumuseks ette valmistasid? Oli küll üks viga. Rõiva alla kaetud nõiad ei suutnud teises pooles ükski hoida täiesti staatilist pantomiimi. Tegemist oli üleväsimusest tingitud paari sõrme laiuse õõtsumisega või lausa kõikumisega, ilmselgelt vedeliku defitsiidist tingitud hälbega. Olles näinud reaalselt liikumatut rõivaga kaetud pantomiimi, riivas see dissonants jämedalt silma. Ilmselt peaks sellise näidendi etendamisel olema näitlejatel lava taga kohe ka jõujoogi aga miks ka mitte energiageeli varud käepärast, et saavutada täielik tipp sooritus, katarsis!

 
At 00:30, Anonymous Anonüümne said...

Tuleme reaalsusesse. Väike visonäär põhja koreast hakkas jooma. Natuke veel kui sõber moskvast tajub sama sünget nägemust ja haarab pudeli. Side kaob see ilus lootust andvev heaolu tunne. Järgi jääb nõrkus. Vaadake film Fall ära. See pole poliitiline aga saab hea ettekujutuse mis seis on persess.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Fall on väljamõeldis, korea ja moskva aga reaalsus. Ei tasu unistada. Välja tuleb selgitada, et kuidas on tegelikult elu 5 aasta pärast. Parim lahendus on kui nad elavad omas mahlas aga kogu saast tuleb kaela ju meile. Meie hõõrume särtsu 100 korda kallimalt kui nemad ja jumaldame kilpastena oma sõpru Toompeal, et nad nii targad on.

 
At 14:49, Anonymous Anonüümne said...

Justnimelt, see 100x odavama särtsu tulemus on see, et kogu saast tuleb kaela meile. Mõlemat korraga ei saa.

 

Postita kommentaar

<< Esileht