laupäev, detsember 17, 2022

Pullerits: Plindrisse sattunud Eesti sportlased on leidnud uue eneseõigustuse

Eesti sportlased, kellel on esinenud ebameeldivusi, on avastamas uut põhjendust, millega seletada, miks nad on etteheidete, kriitika või süüdistuste laviini alla jäänud. Õigemini, see ei ole niivõrd põhjendus, kuivõrd ennast õigustav vastusüüdistus. Ja süüdi on... ajakirjanikud – aga muidugi, kes muu! –, kes ei ole nendelt varem ebameeldivuste kohta küsinud.

Enamasti on see vale väide. Väide, mida on kerge esitada, sest ega keegi rahva seast ju järele kontrollida saa, kas ajakirjanikud küsisid mõni kuu või aasta tagasi, kui tekkis vigastus või jäädi dopinguga vahele, sportlaselt intervjuud, et ta asju seletaks. Võin kinnitada, et alati on ajakirjanike hulgas neid, kes küsivad. Asi on aga selles, et ebameeldivuste järel poevad sportlased tavaliselt peitu. Ja kui nad siis intervjuud ei anna, ei jäägi ajakirjanikel üle muud, kui uurida asju teistest allikatest, kes ei pruugi kõike teada või kõige pädevamad olla, sest rahvas ju ootab infot – ning ajakirjanike kohustus on seda ju välja kaevata. Pärast on peitu pugenud sportlased muidugi plindris, kui nende kohta esitatud poolikud tõed, oletused või spekulatsioonid on avalikkuses juba kinnistunud, s.o muutunud sama hästi kui faktiks. Ise süüdi! Aga ärgu süüdistagu ajakirjandust.

Just sedasi on talitanud suusatamise kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu. Tartu Postimees kirjutas selle nädala algul seoses spordireporter Lembitu Kuuse elulooraamatu esitlusega Tartus nii:

«Küll aga on uudisteoses [Veerpalu] suust või sulest tekst, millest võib järeldada, et tema ei näe Eesti suusatamise ajaloo kõige mustemas peatükis vastutust mitte niivõrd endal kui tigedatel ajakirjanikel. Seejuures ei pea ta paljuks kirjeldada meie seast ligi kuus aastat tagasi lahkunud Kuuset inimesena, kes võinuks Eesti suusatamist kaitsta, kui muu meedia seda mustas. «Kindlasti oleks Lembitu suutnud suusatamist massiivsete ja kohati puhtast hasardist teravaks muutunud meediarünnakute eest kaitsta ning ehk siis poleks me nüüd olukorras, kus Eesti lippu suurvõistlustel enam ei märka,» ütleb Veerpalu raamatus.
Fakt, et Veerpalu pole arvukatest ettepanekutest hoolimata nõustunud talle osaks langenud süüdistusi avalikult kommenteerima, jääb raamatus mainimata.» Sel teemal on Tartu Postimehes ka igati asjalik Rannar Raba ja Kristofer Seema kommentaar.

Jah, tean kinnitada, et Eesti spordiajakirjanikud on tahtnud Veerpalu intervjueerida nii pärast seda, kui ta andis ise positiivse dopinguproovi, kui ka pärast seda, kui sama tegi tema poeg Andreas.

Aga seda ennastõigustavat väidet, et minult pole küsitud, on kasutanud teisedki. Juba 2013. aastal ütles kihlveopettuse kahtlustusega Tallinna Kalevi jalgpallimeeskonnast välja heidetud kaitsja Sander Karu, et sel teemal «minuga pole keegi rääkinud ega arvamust küsinud».

Kolm aastat hiljem, 2016. aasta suvel, kui Venemaa sportlased olid jäänud massiliselt vahele dopinguga, põhjendas EOK president Urmas Sõõrumaa EOK vaikimist sel teemal väitega, et keegi ei ole EOK seisukohta küsinud (mistõttu see on välja kujundamata).

Eelmise aasta veebruaris kirjutas Delfi Eesti suusakoondise endisest peatreenerist Anti Saarepuust, kes tunnistas, et talt küsitakse siiamaani, et kuidas ta ei teadnud, et hoolealused tarvitavad dopingut. Ta mainis, et ju ta siis oli rumal või liiga heatahtlik ning lisas, et keegi ei ole temalt isegi ühtki intervjuud küsinud. Saarepuu rääkis juba vahetult Seefeldi skandaali järel veebruaris 2019, et tema kui peatreeneriga pole keegi instantsidest ühendust võtnud ega midagi küsinud.

Kokkuvõttes ja tasakaalustuseks: oletame, et isegi kui ajakirjanikud pole ebameeldivate juhtumite kohta tõepoolest küsinud või tahtnud küsida (mis, nagu mainisin, on väheusutav, sest kes ei tahaks saada «räägin kõik ära»-intervjuud Veerpalult!), ei keela miski, mitte miski sportlasel võtta ise initsiatiiv ja pöörduda mõne ajakirjaniku või ajakirjandusväljaande poole ettepanekuga, et kuulataks ära ka tema. Vean kihla, et ükskik ajakirjanik ega ajakirjandusväljaanne ei ütleks sellest pakkumisest ära.

Fotod 1-6: Andrus Veerpalu selle nädala esmaspäeval „Lembitu Kuuse elulooraamatu esitlusel Rahva Raamatu kaupluses Tartu Taskus. Lisaks piltidel Aivo Pärn (1 ja 6), Mati Alaver (2 ja 5) ja Heli Kuuse (4). Fotode autor: Sille Annuk, Tartu Postimees / Scanpix
Foto 7: Prantsusmaa jalgpallikoondis ja selle mängijate päritolu. Foto edastas: Art Soonets

23 Kommentaarid:

At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Nii MA kui AV jutule saamine on keerukas, sest kes nad staatuselt hetkel on? Tavalised eraisikud. Küll aga tasub Anti Saarepuud pinnida, kes on paaristõugetega murdmas poliitikasse. Selleks, et rajada Haanjasse suusatunnel. Mees kandideerib erakonnas, kus kandideerib ka Lenini monumendi kaitsja Aleksei Jevgrafov. Saarepuu rahva esindajana on kohustatud(!) küsimustele vastama, kõikidele.

https://www.keskerakond.ee/et/meedia/3284-riigikogusse-kandideeriv-anti-saarepuu-eestisse-tuleb-rajada-suusatunnel.html

 
At 01:45, Anonymous Anonüümne said...

Keegi laskesuuska vaatas? Üks kommentaatoritest tundus taas vähe rõukus olevat? Kas sportlastel on samuti õigus küsida ajakirjanikelt, et vabandage härra aga kas te olete kaine?

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Jah on õigus. Siin loodaks suure vahekohtuniku ja kolumblase Priit Pulleritsu karistavale õiglasele käele.

 
At 22:57, Anonymous Anonüümne said...

Kiku läks ka poliitikasse eesmärgiga - paneme lapsed liikuma ja teen selleks kõik. Mida on aga vaja parteidel - nagu alati seda kinnitas ka Kaja - tulemust on vaja- selleks on vaja tuntud inimesi kandideerima. Kui hääled käes siis vaadake ise kuda saate lapsed liikuma ja suusatunnelid püsti. Üks inimene ühe ideega suudab harva kui üldse poliitikas midagi ära teha.
MA ja AV on vaja rehabiliteerida - rääkigu või mitte. Nagu soomalase Arto Haloneni filmis olid nad isamaalised mehed - eesti moodi kui oli vaja tulemust teha siis tegime kõik selleks.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Jajah, MA ja AV poliitikasse! Spordis neil kahjuks enam kohta ei ole. Kui saab Riigikokku suure sportlaste pundi, siis hakkavad asjad liikuma koos lastega.

 
At 17:21, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

To 09:59. Seda hirmu ilmselt ei ole, et vanad sportlased suudaks midqagi poliitkuna spordi heaks ära teha, on neid ju ennegi sinna riigikokku valitud. Mõned siiski natuke üritavad kuni mõistavad, selline süsteem ei võimaldagi midagi ära teha. Ausad ja südametunnistusega inimesed lahkuvad, teised võtavad sisse mugavuspositsiooni ja hakkavad lihtsalt peavooluga kaasa määgima. Samas kõnealused mehed on näidanud, et nad oskavad suurepäraselt varastada ja valetada. Oskavad vajalikul hetkel suu kinni hoida ja pärast musta valgeks rääkida. Neil on piisavalt luukeresid kapis, seega pole põhjust karta, et nad äkki oma peaga mõtlema ja isetegevust tegema hakkavad. Oluliselt rohkem potensiaali on muidugi MA l . Temas ma näen võimekat Brüsseli tasemel poliitikut. AV st saaks paremal juhul sellise Stalnuhhini tasemega tegelase. Ostaks rahva raha eest enda kirjutatud raamatuid ,valijatele majoneesi ja tõstaks erakonnale vajalikul hetkel kätt. Reformi erakonda sobiksid mehed nagu valatult. Mõlemal mehel oleks ka tublisti tervishoiu ministri potensiaali, sest neil on ekspert teadmised süstimisest. Oleme taas olukorras kus riigile pähe määritud uus laar solki tahab taas vaktsiini ja süstisõprade õlavarde saada, sest kui muidu koroonasse ei jää ,siis peale süsti jääb kindlasti. Tänu "kaitsvale vaktsiinile" loomulikult kergelt nagu ikka (nii paar kolm kuud). Seega MA oleks hetkel ideaalne valik TK asemele

 
At 17:50, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Kaalusin just kas jätkata järgmine aasta ajaleht "Postimees" toetamist. Otsutavaks kaalukausil sai see artikel
https://www.postimees.ee/7673292/riigikogu-liige-reageeris-argentina-mm-voidule-rassistliku-alatooniga-kommentaariga?fbclid=IwAR1HZDtMwUiFmojowtddH7M80xv9a1Uj1jKI161GzPgGA0Vx3IDuzZu3gPY
Konsulteerisin mõnede tuttavatega ja võtsime vastu ühise otsuse, sest ühtsuses peitub jõud, et me ei toeta tuleval aastal mitte ühegi eurosendiga ajalehte, mis sellist sisutühja ja mõttetut P. A. S. K. a trükib.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, oled vanamoeline! Mina nt ei teadnud, et Reitelman mu mõtted oma seinale pani. Tubli mees! Ja nüüd tänu PM-le olen ka Urmase mõtetega kursis. Aitäh PM! Mina jätkan PP ja PM toetamist kuni võimalik. Keerulised ajad ju.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

Peab ütlema, et valgete võit oli jube napp ja võit tuli mitte nahavärvi vaid kogemustega penaltilööjate abil. Tegelikult ropp vedamine. See paneb mõtlema, et äkki peaks talendikaid aafriklasi importima hakkama.

 
At 19:51, Anonymous Anonüümne said...

See valge oli ka suhteline, vaadake ikka latiinosid tähelepanelikumalt.

Hr Reitelmann on rahvasaadik, tema mõtteid tuleb ajakirjandusel rahvale vahendada. Igaühel pole lõustaraamatut või säutsujat. Ma muidugi ei tea, kas rahvasaadiku arvamus paberlehte ka jõudis. Arvamustoimetuse juht kindlasti toetaks seda mõtet, ta isegi värviraamatu kirjutanud. Nii et Kägu, emotsionaalne ja rumal otsus PMi tellimus lõpetada.

Spordimehed on kompromissitud (üle laipade eesmärgi poole) ja idealistid (eesmärgiks olümpiavõit), rahva esindajana tuleb kompromissidele minna, see lööb mõistusekese lukku. Lahkuvad puristades tagasi sinna, kus mina-mina-mina kehtib rohkem.

 
At 20:33, Anonymous Anonüümne said...

MA ja AV Riigikokku? Väga nagu juriidikaga kursis ei ole aga kas seadusandja tohib olla kriminaalkorras karistatud?

Ja mis Reitelmani viimast pingutust puudutab- mitte valge vaid pigem kahvatu. See pröökur on võimeline tunduvalt enamaks, mida ta ka korduvalt tõestanud on. Hakkab vanaks jääma?

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

19:13 Teie kommentaari olemusest juhindudes, soovitan Postimehe asemel Nelli Teatajat ja Elu 24

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Oleks MA riigikogus (ükskõik, mis erakonnas; loogiliselt Reformis), oleks suusatunnel juba valmis - pole paremat müügimeest ja koordinaatorit.
Kunagi soovis AV-ga ja Kikuga koos pilti teha ka Savisaar. Kes ei soovinuks. Savi Tomm oskas pareerida niipalju, et lähenemine kokkuvõttes ebaõnnestus. Tuli leppida iluuisutamise ja Jelena Glebovaga.

 
At 21:29, Blogger Priit Pullerits said...

Kuna teid jalgpall paistab erutavat, siis lisasin sissekande lõppu pildi Prantsusmaa koondisest. Head uurimist!

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

21:29
Euroopa liit ja endised asumaad.

 
At 23:21, Anonymous Anonüümne said...

Mis puutub Kuuselempsi, siis kahtlemata oli ta "süsteemi mees" Oli Eesti suusatamise (ja ka muu spordi) eest väljas. Aga sellisel äraspidisel viisil, nagu see oli ka Kindrali juhitud kambale omane - VAHENDEID ei valitud! Võib mürki võtta, et kuldsetest n-liidu aegsetest TRÜ dopingulaborites alanud protsessidest oli ta väga hästi informeeritud. Ühesõnaga - oli kogu sealse toimetamisega kursis ehk oma poiss.
On ehk mõnel veel meeles Lempsi teleintervjuu AV-ga, peale seda, kui AV juriidiliselt õigeks mõisteti? Intervjuu toimus lauluväljakul. Seda oli ikka väääääääga piinlik vaadata. Aga noh, "süsteemimehest" ei olekski osanud muud oodata.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Samas, Kuuse Lembu õppis spetsiaalselt ära norra keele, et norrakatelt intervjuusid võtta. Milleks? Kuidas info tegelikult liikus?

 
At 00:09, Anonymous Anonüümne said...

Lempsil avaldus ka operatiivvõimekus, kui olümplaste vastuvõtul Raeplatsil tellingud järele andsid, Berends (kallimees) imestas.

Uba toimetas Kivise õpetuse järgi, et ajakirjanik on esmalt sportlase poolt. Teenindaja. Aga eks PP oskab seletada, miks see nii on. Arusaadav, et ajakirjandusel tuleb olla pigem "nõrgema" poolt. Kasvõi Nursipalu rahva vastuseis Nato vastu on loogiline.

https://sport.delfi.ee/artikkel/120116628/kommentaar-spordikangelase-roll-muutuvas-ajas

 
At 09:17, Blogger Priit Pullerits said...

Surnud on minu treener Heiti Annus, kes viis mind 800 meetri jooksus Eesti ühe tuntuma tulemuseni - 1.55,9.
Aitäh, Heiti Annus, minuga tegelemast!

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

Tunnen kaasa.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Kaastunne jah. Tuli meelde selline lugu, et 2 aastat enne minu treeneri lahkumist Metsakalmistule olin tegemas kõva tempojooksu. Siis järsku jõud rauges, olin pannud üle. Mitte just sein ei olnud ees aga kõvemat sorti moti puudus tabas nagu käigult. Lasin seejärel lõdvaks ja läksin üle kõnnile. Mõtlesin, et ah ei viitsi. Samal hetkel tuli meelde, et treener oli kogu aeg utsitanud trennis, et sellist sõna tema trennis ei ole nagu "ei viitsi", samas mõtlesin, et treenerit siin kindlasti vaatamas ei ole ja vaevalt, et ta sellises uhkes majas elab, mille ees ma jooksult käimisele üle läksin. 2 aastat hiljem selgus, et jah see maja mille ees mul toss välja läks oligi treeneri elupaik. Sellise mõjuga treener siis.

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Ega Priit ei käinud juhuslikult Saksas puumadega arveid klaarimas? Seal mingi täielik bardakk, loodetavasti ei ole need puumad mõeldud Eestisse vihmavarjuks toomiseks kui häda käes - https://www.err.ee/1608825985/koik-18-oppusel-osalenud-saksa-lahingumasinat-lakkasid-tootamast

 
At 17:12, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

https://sport.postimees.ee/7674576/tosiselt-infantino-tahab-hakata-mmi-korraldama-iga-kolme-aasta-jarel?fbclid=IwAR15WVTjss2WD9s4MTHO7s_l4Wh3nmIfSYro9BeGwQP9Pqba8QZ045wpGsQ.
RAHA on rääkinud! Samas hästi ja uhkelt korraldatud, andku aga minna. Pole mõtet olla asja vastu, mis niikuinii liigub suunas, kuhu maailma vägevad seda suunavad. Jalgpalli on võrreldud seksiga, aga napsulembesed inimesed teavad rääkida, et jalgpall olla parem kui peatäis puskarit!

 

Postita kommentaar

<< Esileht