esmaspäev, november 07, 2022

Pullerits: Vaatame suletud uste taha - mida rääkis Heiki Nabi CASis ülekuulamisel?

Ega seda väga räägita, mis toimub rahvusvahelise spordiarbitraaži CAS suletud uste taga, kuid hea reporteritöö aitab alati uksi paotada ning tuua selgust, millega argumenteeris Heiki Nabi CAS-is oma väiteid, et tänaseni ei tea ta kindlalt, kust letrosool pärineb, ja et ta teab, et ta ei võtnud seda kunagi tahtlikult. (Vt ka eelmine sissekanne!)

Nabi rääkis CAS-is, et on teinud kõik endast oleneva, et püüda kindlaks teha, kust letrosool võis tulla. Ta ei olnud enda sõnul teadlik, et lihast võib saada saastumist, kuid on pärast positiivsest dopinguproovist teada saamist otsinud üles Argentina restorani kviitungid ja otsinud teavet Coopi toidupoest, et teha kindlaks, kust nad oma kalkunid ostavad.

Ene Leigri, Nabi ema, rääkis, et mäletab jõuluõhtusööki 2020. aastal, ja meenutas täpselt, et ta valmistas kalkunit ja ostis selle Coopi kauplusest. See oli sügavkülmutatud toode Prantsusmaalt, väitis ta.

Treener ja ainevahetusanalüütik Levi Earl kinnitas, et 4. jaanuaril 2021 sõid tema ja Nabi Argentina restoranis röstitud maksa pärast seda, kui nad olid koos Sparta jõusaalis jõutreeningut teinud. Earl lisas, et Nabi käib Sparta jõusaalis neli-viis korda nädalas, sest see on ainus jõusaal Tallinnas, kus on olümpiaraskused.

Biokeemik Douwe de Boer, kes töötas aastatel 1987-2004 spordiravimite testimise laboratooriumides ja on pärast seda töötanud täiskohaga Hollandis Maastrichti ülikooli meditsiinikeskuse keskdiagnostikalaboris, avaldas arvamust, et on võimalik, et vasika- või veisemaksas leidub letrosooli mikrokoguseid, kuna maks on seedekulgla prügikast, ja kui letrosooli kasutati piimatööstuses või loomakasvatusettevõtetes, eritus letrosool tingimata maksa.

Nabi selgitas, et Sparta jõusaal on suurim ja odavaim jõusaal Eestis ning seal on kõik parimad ja ajakohastatud seadmed koos raskemate raskustega. Seda külastavad paljud Eesti rahvusmeeskonna sportlased ja seal käivad ka mõned isikud, kes näivad olevat steroidide kasutajad, rääkis Nabi. Kuna ta on Eestis hästi tuntud, käivad inimesed sageli tema juures kätt surumas ja ta võtab selleks alati aega.

Nabi ütles, et ta käib Sparta spordisaalis neli-viis korda nädalas ja et võtmekaardi logi võiks pakkuda kinnitust selle kohta, kuid spordisaal ei tahtnud neid logisid anda, kuna ei tahtnud sekkuda.

Samuti rääkis Nabi, et ta ei pühi seadmeid puhtaks enne nende kasutamist, vaid teeb seda pärast nende kasutamist. Ta eeldas enda sõnul, et kõik pühivad samuti oma varustust, sest reeglid on sellised.

Biokeemik de Boer lausus, et tõenäosus, et letrosooli saastumine toimub kaudse kontakti, sülje või higi tulemusena, mis peab läbima kaks nahabarjääri ja erituma või imenduma kahe kehasüsteemi kaudu, on väike. De Boeri sõnul on letrosooli kõige tõenäolisem saastumisallikas piimapulbri või liha saastumine.

Mis puutub toidulisanditesse, siis Nabi on enda kinnitusel aastaid kasutanud sama kvaliteetset toidulisandit ega ole kunagi positiivset testi andnud. Pärast positiivset leidu lasi ta paljusid neist igaks juhuks testida - neid, mis olid kättesaadavad - ja ükski test ei näidanud märke letrosoolist.

Nabi selgitas, et ta toitub mitmekesiselt, süües palju liha, eriti poolküpset maksa, juustu, piima ja kala, mida ostab erinevatelt turgudelt ja kauplustest Eestis, mõnikord ka nn trendikatest poodidest. Ta ütles, et tal ei ole kunagi olnud ühtegi toidusaastet või toidumürgitust ja ta usaldab kõiki oma turuallikaid.

Nabi kinnitas lõpuks, et ta ei ole kunagi võtnud letrosooli ja on olnud aus kogu dopingujuhtumi menetluse vältel ning otsustas mitte oma kaitseks mingit lugu välja mõelda, vaid leida tõde. Ta ütles, et lihtsalt ei tea kindlalt, kust letrosool pärineb, kuid ta pakub välja mitmeid võimalikke stsenaariume, teadmata, mida ta saab veel teha, et tõestada oma süütust.

EADSE juht Henn Vallimäe ütles, et Nabi väited ei ole teaduslikult põhistatud. Ühtlasi kinnitas ta, et alates 2017. aastast ja sellele järgnenud 2019. aasta Seefeldi skandaalist murdmaasuusatamises, kus Eesti sportlased peeti kinni ja Austria politsei esitas neile süüdistuse, on EADSE edendanud hea valitsemise põhimõtet ja nulltolerantsi lähenemist dopingule Eestis.

*

Suur tänu panuse eest advokaat Paul Keresele.

Foto 1: Heiki Nabi sai 2019 detsembris aastaks enda kasutusse auto Mercedes-Benz GLC 220 d 4 MATIC Coupe. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 2: Heiki Nabi 2019. aasta oktoobris Hiinas Wuhanis sõjaväelaste maailmamängudel maadlemas finaalis Türgi esindaja Riza Kayaalpi vastu. Foto autor: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Fotod 3 ja 4: 2017. aast augustis Pariisis Kreeka-Rooma maadluse MMil hõbemedali võitnud Heiki Nabi vastuvõtt Tallinna lennujaamas. Fotode autor: Mihkel Maripuu, Postimees/S
canpix

70 Kommentaarid:

At 17:57, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Nabi juhtumi peale ei olegi muud öelda, kui et ilus ja usutav vale on parem kui loll tõde.

 
At 18:38, Anonymous Anonüümne said...

Võtame maksakastme. Millise seiklusraja peab läbima letrosool, et võimsa mehe kerest leida proovi võtmise hetkel (!) mingi kogus keelatud ainet. Veis saab suraka letrosooli, ta läheb tapamajja, sealt edasi maksana läbi ladude võrgustiku Leedust Eestisse. Matimees selle poest või hipsteriturult. Praeb maksa medium raw küpsusastmega maitsvaks praeks. Spordimees haukab mõnuga peale trenni. Võimsa mehe organism töötab kui keemiavabrik, peale söömist loomulikult kõvasti mineralkat, sitamaja ja puhkust. Tuleb EADSE-komando. Proov purgis näitab HAL-i.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis on HAL?

 
At 20:57, Anonymous Anonüümne said...

Halb analüütiline leid.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Mis siis kui Nabi räägibki tõtt, mille eest siis teda karistatakse? Õigusriigis peaks see olema väga selge. Süüdi ei ole aga karistuse saad. Kas see on riik kus tahame elada? President Karis peab andma süütule Nabile karistusest armu. Ta peaks soovitama Nabil omale petitsioon saata.

 
At 21:34, Anonymous Anonüümne said...

Mis see tõe rääkimine siin tähendab? Ta pakub kohtule (lambist) versioone, kuidas aine võis ta sisse saada. Kohus lükkas kõik esitatud fantaasiad tagasi. Kas võib olla, et ta tõesti ei tea, kuidas ta dopingut kasutas? Võib-olla jah.

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

Port teab aga ei räägi. Las Pullerits pinnib talt välja.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 13:26, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/120095284/katari-mmi-suursaadik-homoseksuaalsus-on-vaimne-puue
Ma arvan et valdav enamik heteroseksuaalseid mehi arvab nii ( eriti vanemaid) ja kindlasti pole oluliselt vähem ka naisi. Mingil põhjusel , aga peame me mängima seda krdi ninnnunännu mängu, kus kõigil on kohustuslik mõelda ja rääkida homodest ainult head ja heast veel paremat. Kes teatab, et ei soovi sel teemal rääkida ,sellest tehaks koheselt homofoob. Miks ei tohi avaldada oma tegelike mõtteid ja tundeid ja peab alluma sellel totakale võltstolerantsusele?

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

On teatud sort anekdoodivestjaid, kes arvavad, et rõlged homonaljad on naljakad. Kas nad on nagu juudid, kes juudianekdoote kõnelevad?

Teemasse. Paul Keres nahutab Kristjan Porti saates Kahe Vahel. Nabi dopingust ajateljel alates 11:10.
https://kuku.pleier.ee/uudised/paul-keres-mihkelsoni-skandaalist-hukkamoistmine-ei-peaks-kaima-ajakirjanduse-vahendusel

 
At 18:57, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Nabi juhtumiga seoses tekkis selline mõte, et kui võtta 100 suvalist tervise sportlast, kes pole isegi mingid Tartu maratoni esi 200 või 300 mehed vaid lihtsalt heas toonuses sporti tegevad niiöelda pereisad ja teha neile dopingu test, siis kui paljud selle puhtalt läbivad? Julgen arvata, et vähemalt pooled ei läbiks. Kusjuures kõige nukram on see, et neil inimestel pole halli aimugi et nad teadmatusest dopingut manustavad ( neile pole see muidugi ka keelatud). Väga paljud isegi vabalt käsimüügis olevad ravimid sisaldavad nn dopingu aineid, erinevad toiduained, mis ei ole nii öelda mahetoit võivad neid sisaldada jne. Kui näiteks postimehe sugune ajaleht suudaks sellise testimise korraldada, kas me siis hakkaks sportlasi teisti mõistama? Ehk aduksime, kui neetult keeruline on tänapäevases maailmas , kus dopingu nimekirja on kantud sadasid erinevaid aineid, niimoodi toituda, et kordagi ei väärata ja mingi seadusega pahuksisse ei lähe? Ilmselt midagi sellist kunagi ei toimu, sest see testimine pole vist odav lõbu.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Tervisesportlaste masstestimise üllatusürituse poolt olen mõlema käega. Kes maksaks selle pulli kinni? Tavainimese nohu- ja muud rohud võivad pilti mõjutada, kuid arvan vastupidist - tahtmatu või juhuslik saastumine, mille allikat pole võimalik kindlaks teha, on väga ebatõenäoline. Eks dopinguproove tegevad ja valideerivad asutused sellega ka arvestavad: osadel testidel osade ainete osas on piirmäärad, osadel, millega Nabi vahele jäi, on lubatud näit null. Dopinguagentuurid pole kiusu pärast, vaid alatute lontruste vahelevõtmiseks loodud. Hea, et hetkel laborid ja testid oma tundlike vahenditega sulid vahele suudab võtta. Küll ka dopingutaristu jälle ennast kogub ja efektiivsemad meetodid, millega vahelejäämise riski vähendatakse, kasutusse paiskab. Siis on jälle valemängijate pidu.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

19:20 võttis küsimuse väga ilusti kokku: dopingukontroll pole mitte ausate meeste kiusamiseks vaid valemängijate rajalt maha võtmiseks.

 
At 20:06, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Suht nõus teie jutuga 19:20, aga nagu on ajaloost teada pole inimesi, kes süütult surma mõistetud teps mitte vähe. Inimene on valel ajal vales kohas, tal pole alibit ja kõin nagu viitaks temale, aga... Seni , kuni seadused aitavad ja kaitsevad inimest ja ühiskonda, on kõik hästi, aga nagu näiteks Nabi puhul? On siiski väga suur tõenäolsus, et mees räägib tõtt ja ongi süütu süüdlane? Kohuski nagu pigem ei mõista Nabi süüdi, samas karistab ikka! Keelatud aine kogused organismis on mikroskoopilised, mingit kasu konkreetne aine sooritusvõimele ei anna, saab vaid spekuleerida, et seda ainet kasutati mingi sooritusvõimet parandava aine varjamiseks. Aga see on ju spekulatsioon ? Tsiviil elus kehtib nn süütuse presumptsioon, st seni kuni inimese süüd pole veenvalt tõestatud on ta süütu. Spordis tundub, et see ei kehti. Nõus, et raske olukord nii ühelt kui teiselt poolt vaadatuna, aga selline igaksjuhuks karistus pole ka õige. Pigem piirduda sellisel juhul hoiatusega. Paras karistus on ju tegelikult juba seegi, et inimene on enda puhtaks pesemise nimel väga palju nii aega, raha kui energiat kulutanud. Ükski teine sportlane praeguse seisuga Nabi olukorrast mingit kasu ei saa, st ühtegi medalit või autasu talt ära ei võeta. Seega kannatanu nagu puudub.

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

No mis süütuse presumptsioonist me räägime? Kui test on positiivne siis sportlasel on keelatud eelis. Sellest lähtuvalt tuleb ka kohe disklaff. Keelu ümberpööramiseks peab sportlane esitama vastuvaidlematud tõendid selle kohta, et tema keelatud ainet teadlikult pole manustanud. Kui ta seda veenvalt teha ei suuda on kohtul ainuvõimalik otsus-süüdi.

 
At 20:24, Blogger Priit Pullerits said...

18:57, ega suvaline pereisa peagi keelatud aineid teadma. Temale ei kehti tippsportlastele seatud piirangud. Seetõttu tundub mulle totter hakata pereisasid TMil kontrollima, nagu kord vist tehti või taheti teha, sest tema võib võtta kümneid rohte, mis tippsportlasele keelatud, ega pea teadmagi, et need on keelatud ega pea sellega ka arvestama.

See, et tippsportlasel on piirangud, on normaalne. Tippsportlane on spetsiifiline elukutse, nagu näiteks ilmselt ka lendur, kus samuti tuleb teiste elukutsete esindajatest rangemalt mingeid tervisenõudeid ja -reegleid järgida.

 
At 20:28, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tõepoolest dopingu kontoll on valemängijate rajalt maha võtmiseks, aga me kõik teame, et valemängijad on väga leidlikud ja dopingu küttidest alati sammukese eespool. Küsimus on, kus on piirid? Kus lõppeb mõistlikus ja algab ahistamine? Me teame juhtumeid väga ebaviiskatest ja oma ametiseisundit ära kasutavatest dopinguametnikest, kes südaöösel, kui sportlane õiglast und magab sportlase elukohta sisse murravad ja proove nõuavad. Kas sellist süsteemi, mida osavamad vennad aastaid karistamatult tüssata suudavad, vaatamata sellele, et see ka ausate sportlaste elu põrguks muudab on üldse vaja? 10 ja rohkem aastat hiljem süüdi mõistmine? Kellele seda vaja? Kes tunneb sellisest tagant järgi medalist rõõmu? Kui krdi palju raha nendele testimistele ja laborite ülapidamisele kulub. Kuhu suunas oleks õigem liikuda, kas panustada inimeste aususele või keerata vinti niikaua, kuni enam keegi võistlussporti teha ei taha, sest see võtab sult isikliku elu ja igasuguse privaatsuse. Sportlane pole ju ainult gladiaator ja meelelahutaja vaid siiski ka inimene ja kodanik.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

https://www.postimees.ee/7641219/taust-kaitsevae-plaanid-kulvavad-hirmu-kodust-ilma-jaada Priidu jutust jääb mulje, et Võru linn muutub Nursipaluks. Nats vales suunas ei liigu kaitsjad vää? Kui ikka kange soov on ida poole laieneda, siis kas Võru linna müraga vallutamise asemel ei oleks targem toimetada ja paugutada Missost kiviteest lõunas asuvates laantes. Seal hoiaks kõiki piiritsoonis kondajaid kenasti ka piirist aupaklikus kauguses. Elu seal ju hulga vähem kui Võru linnas ja Kubijal. Priit annaks heameelega oma metsavennatalu ära sobiva kompensatsiooni eest. Ja kui gaasitrassile seal pihta saadakse harjutuste käigus siis ei teki ka ohtu, et venelaste odavgaas siinset turgu solkima saabuks. Võrukate kottimine on küll väga vale mõte. Kindralid võiks siinkohal mõistlikust üles näidata.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

võistlustel esikolmiku testimine on täiesti omal kohal asi, aga see võistlusväline testimine on kujunenud kiusamiseks

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Meie põhulõugadest kindralid kardavad venelast, Läti piiri ääres on palju turvalisem sõjamänge mängida.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

CAS-is vaidlemine ongi küllalki mõttetu. Alus on positiivne dopinguproov. Fakt. Nabi pakkus välja variante, kuidas ta võis tahtmatult saastuda. Ei suutnud tõestada. Edasi on spordiõiguse mõttes kõik suhteliselt ükskõik, kas nimetad toda sportlast tahtlikult või tahtmatult dopingut pannud sportlaseks. Võib ju pisaratega võitleva sportlase rahustavalt kodumaale saata teadmisega, ju sa siis ei teadnud, et dopingut paned.
Peaasi, et taoline ei saaks võistelda nendega, kes puhtad on.
Mõtleme nüüd Nabi ja Kerese loogikale. Oletame, et sportlane paneb teadlikult steroide ja krõbistab peale letrosooli. Jääb dopiguproovis vahele. Kaitsetaktikaks võtab lollimängimise. Esitab 4 internetist leidnud võimalikku juhtumit, teeb natuke taustauuringut ja läheb CAS-i, CAS vaatab jälle, näed kui kahju, aga ükski esitatud juhtum ei ole võimalik. Aga näha on, et te olete püüdnud asja uurida, siis me teid tahtlikult dopingut panevaks sportlaseks ei pea. Too sportlane, närukael saab julgust juurde - kuidas on võimalik, et ma olen justkui õigeks mõistetud, aga sportimise keeld jääb ikka kehtima. Kaeban edasi, et ebaõiglus saaks lõpetatud ja sportimise keeld maha võetud.
Ainsaks tõendiks on endiselt 4 ebareaalset ja tagasilükatud saastumise versiooni.

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

20:44 Ometi jääb ikkagi ka võimalus, et kõik tõepoolest oligi nagu Nabi rääkis. Teie eeldate, et sportlane on niikuinii pätt ja tüssamise peal väljas. Julgen arvata, et üle noetera pääsenud sportlane on edaspidi hoolikam ja ettevaatlikum, mitte ei saa sellest ülbust ja julgust juurde. Ülbeks ja julgeks muutub inimene siis kui tal õnnestub dopingu paneeli pikka aega petta ja hakkab ennast pidama nii targaks ja kavalaks kuni muutub liiga hooletuks

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Retooriline küsimus neile, kes pooldavad seda igaljuhul karistamist , st usuvad karistuse kasvatavasse ja maailma muutvasse jõudu. Kas te siiralt usute, et mõni jõukam autoroolis huligaani stiili harrastav tegelane muudab trahvi hirmus oma sõidustiili? Olen vestalnud sõprade tuttavatega ja nad leiavad, et väga vaieldav ja jõupositsioonilt määratud karistus tekitab pigem trotsi ja selline harukordne juhtum, kui politseinik piirdub viiska vestlusega ja jätab trahvi tegemata, distsiplineerib hoopis rohkem. Vähemasti minus tekitab ta tunde, et ma nagu olen võlgu ja peaksin käituma paremini. Ehk siis paadunut kaabakat ei paranda miski, aga südametunnistusega olendi käitumist mõjutab pigem argumenteeritud vestlus, kui tunne, et näe taas on politsei otsinud hästi halvasti ja segaselt reguleeritud koha, kus kõik eksivad ja trahvib sind lihtsalt selleks, et riigikassa vajab täitmist. Jääb vaid tunne, et sul väänati käed seljataha ja võeti rahakotist raha

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

21:16, Port ütles kunagi midagi niisugust, et sport ja spordimaailm on justkui idealiseeritud minimaailm oma reeglitega. Dopingupanemine on üks hullemaid kui mitte kõige hullem pättus tolles idealiseeritud minimaailmas. Nüüd pange tavamaailma liiklusrikkumine kuritegude hierarhias (mis muidugi võib lõppeda väga kurvalt) kõrvale. Pole võrreldavad.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Oo sport, sa oled rahu! …uups…Oo sport sa oled raha! … ei ikkagist vist nii: Oo sport, sa oled suuuuur raha! Põleks uskund et ka tsiklistide hulga niipalju helbekesi on. Aga ehk tasub mõelda kus liigub enamus maailma meditsiiniuuringute rahast. Kes seda dopingukontrollipulli rahastab. Kes määrab millised ained dopingunimekirja kantakse ja miks. Kogu see dopingujant on ammu muutunud haledaks tsirkuseks ilma igasuguste reegliteta, kuigi meile püütakse vastupidist väita. Kui sul on piisavalt pappi, hangid ained mis EI OLE nimekirjas. Niisama lihtne see ongi. Tsirkusetoladel ja meelelahutajatel pole mingit ainetekontrolli ja parimad neist toimetavadki permanentses kaifis. Ei saa aru miks spordiks nimetatud tsirkus teiste reeglitega on.

 
At 09:15, Blogger Priit Pullerits said...

Siin on venelaste käsitlus, miks Marit Björgenit väidetava dopingu eest ei karistatud.
Mis arvate sellest?

https://www.sports.ru/tribuna/blogs/naivnosuper/3079608.html

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Esimene arvamus on, et kui seda linki oleks jaganud keegi teine, oleks see kustutud koos kommentaaridega, et ärge jagage siin lehel mingit vene propagandat.
Teine arvamus on, et on väga üllatav Pulleritsu sugune teatraalne russofoob sellist asja loeb,kommenteerib ja jagab. Rohkem esialgu arvamusi pole.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt ei tasu vene jama lugeda. Raamat mida on venelaste poolt refereeritud on ikkagi 300 lk. Loetav soome keeles, ei pea norra keelt oskama. Kätte saadav minutiga. Seega on Priidu poolt tegemist eelkõige jõhkra toote reklaamiga mitteomakasu eesmärgil. Lihtsalt kasuliku idioodina käitudes. Tegemist on ikkagi Björgeni raamatuga mida käsitletakse teda heroiseerivalt. Kellele sellist jura on vaja lugeda?

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

https://kirja.elisa.fi/ekirja/voittajasydan-marit-bjorgenin-tarina/esikatselu

 
At 12:26, Anonymous Juristaja said...

Palju räägitakse, et Nabit on karistatud selle eest, et ta on tarbinud dopingut. Tegelikult on dopinguvastase võitluse loogika teine. Dopingainet leides eelkõige kaitstakse konkurente dopingut "sisaldava" sportlase eest. Seega süü kui selline - tahtlus, hooletus - pole üldse oluline. See ei ole kriminaalmenetlus, kus süü välja selgitatakse. Sõid ise teadlikult dopingut, andis treener seda sulle teadmatult või puutusid sellega kokku juhuslikult - vahet pole. Konkurentide ees oled saanud lubamatu eelise ja pead jalga puhkama, kuni jälle puhas oled. Objektiivselt pole seega Nabil kahjuks selles osas vastuväiteid.

Küll aga tuleks vaidlustada see, et mikrokoguse leid loetakse HAL-ks, mitte mõõtmisvea piiresse jäävaks tulemuseks või lubatud koguseks juhusliku saastumise läbi või eriti lühikese bänni kaasa toovaks tulemuseks. Praegu on jäänud mulje, et letrosooli kogus oli tõesti selline, millest mitte midagi kehaliselt ei sõltu. Järelikult ei peaks sellest sõltuma ka sportlase karjäär (või juriidiliselt - põhiseaduslik õigus ettevõtlusvabadusele ja eneseteostusele).

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Piirmäära määramisel võetakse küllap arvesse, kui kiiresti antud aine organismist on võimalik välja ajada. Väike kogus mõõtmishetkel võib tähendada isukat tablettide manustamist. Kui organism seda ise ei "tooda", siis peab olema tõesti hea põhjus kerest leides seda tolereerida.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju maksa peab ühekordselt sööma et tekiks Hal?
Kui see tekkis ühiselt kalkuni söömalt siis peaks terve perering "positiivne" olema.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

12:26, ma näeks ka sisulist vaidlemise momenti, kui testi valiidsust, proovi võtmise korrektsust vaidlustataks jne. AV kaasuses ju metoodika kallale mindi ja protsess võideti. Aeg on küll andnud arutust ja see on toonud esile veelgi jälgima dopingukaasuse. Ka AV tollane staarkaitsja jäi ebaeetiliste võtetega tööl vahele. Vaat nii.

 
At 15:33, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on nii, et maadlus pole koššer ala ja selleks, et koššeralad saaks areneda on vaja, et teistel oleks klaaslagi ees. Esmavõimalusel lajatatakse täie karmusega. Nii lihtsalt on. Kui sul on aga katus ja oled koššer, siis oled ka tähena taevas.

Prooviks nagu midagi asjalikumat välja kaevata. Las Nabi punnitab edasi. Kui saab aastate pärast oma nime puhtaks, siis on tore. JA kui tulevad ka medalid, siis on veel toredam. Hoiame pöialt.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Aga mis on koššer alad? Talvealadest laskesuusk ja slaalom suusk, murdmaasuusk jeeli jeeli. Igaljuhul iluuisk, publik tahab noorte tüdrukute aluspükse näha.
Suvealadest tennis golf ja eee? Korvpall kui inimtsirkus, jalgpallis on rahad sees. Rohkem ei olegi. Sõudmine ja vehklemine? Olge nüüd.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Jalgratas on kosserala, rahad sees ja Pulleritsu blogis tihti läbi valgustatud.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Golf, tennis, pesapall... neid ikka tuleb. ShoWrestling on kah košš. Edasi tuleb juba turniiripokker, snuuker ja muu pudipadi.

 
At 18:00, Anonymous Valdo, emotsionaalne mees said...

Mittekoššer asju tuleb ka kajastada, kust mujalt, kui PP spordiblogist lugeda, kuidas asjad arenevad meie Mukungaga, kes kahetsusväärsel kombel põlve katki kukkus ja Keenia apteegist tahtmatut dopinguabi sai. Mina olen positiivselt meelestatud ja ma loodan, et ma näen veel, kuidas sümpaatne välejalg sokkide väel rahvajooksu kinni paneb.

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

https://www.err.ee/1608783277/riik-keskpolugooni-mootu-nursipalu-harjutusala-kuju-selgub-koos-kohalikega Pagan küll, Lüta, Parmu ja Koorla kolmnurka mahub lõdvalt 9,9 ha täiendav polügoon ära. Sellest on kindralitele küll ja veel. Ühtlasi saab kenasti ka piiriala kaitstud. Priit on teinud sealt ammendava pildireportaazi. Koht kus praktiliselt kedagi ei ela. Ainult mölla ja tulista. 30 km Nursipalust. Paras ajateenijatele rännakmarsis läbimiseks. Nii kasvab lihas ja koguneb vastupidavus. Äpumad saavad Missosse bussiga. No ja ida poole minnes on maid ja soid küllalt madistamiseks. Madin peab olema selline,et Petseris on kuulda kuidas siin harjutatakse. Ei ole vaja kohalikke paukudega erutada. Ikka vastase elavjõudu tuleb müdinaga heidutada, et nad ei tahaks ilma kutseta siiapoole tulla isegi mitte vutti taguma või tennist mängima ja loomulinult ka rattaga mitte tiiruta.a siinsetel võistlustel. Ja kohalik elu saab siis seal täiesti uue hoo sisse. Areneb nii Võru kui Misso. Kitsefarmid saavad kõvasti uut klientuuri otse aia taha. Elu läheb käima.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP kirjutab siis on koššer. Olgem tähelepanelikud ja ärksad.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Millistest kohalikest seal Nursipalus jutt käib? Kilomeetrite ulatuses ainult korraliku metsa ja sood, lähimad naabrid Tsirgupalus ja Mustasaares. Või plaanitakse läbirääkimisi alustada karude, rebaste, jäneste ja põtradega? Maa-ameti kaardilt paistab, et harjutusväljalt on korraliku lageraiet tehtud. Ehk on koer sinna maetud? Olles viibinud sealkandis ca. 20 tagasi justkui mäletaks et mets oli seal TÕESTI korralik, midagi vähest positiivset mida vene sõjavägi meile maha jättis.

 
At 19:58, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea kas mõni snuukriäss ka suusablogis hiilib? Kas rahad on sees ja millistest firmadest tuleb preemia?

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Nursipalu plaan hakkab praktiliselt Võru kesklinnast pihta. Nendest jutt. Kuidas sa 12000 eestlastest elanikega linnas elad kui sisuliselt kesklinnast 2 km hakkab Kubijalt juba pidev paugutamine pihta? Tapal kus oli parematel aegadel pea samapalju elanikke kui Võrus on tänaseks järgi vaid 3000 eestlast. Sama probleem saab Nursipalu laienemisel itta olema ka Võrus, kus haihtub müra tõttu 9000 inimest nagu Tapalt. Nursipalu laienegu kategooriliselt rangelt ainult lääne suunas. Vajalikud lisaharjutusväljad aga rajagu Vene piiri äärde kus niikuinii võrreldavas arvus kedagi ei ela ja maa jõude.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

20:46, ära Tapa müra kohta väga palju sõna võta. Tõeline müra läks koos tiblaarmee ja elanikonnaga. Liitlased ja Eesti kaitsevägi on linnale väga kasuks olnud.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

20:59 Nagu näed pole Tapal eestlaste arv kasvanud. See mis on hea Eestile ei ole piisav kohalikele. Tapa hingitseb säästureziimil sõjaväelinnana. Sama saatus ootab Võru. Hoidke täiendav müra Võrust praegusest madalamal tasemel. Jätke kohalikele elamisväärne elupaik alles. Võtke kasvõi Leedust eeskuju, kes on oma laskepolügoone sättinud vahetusse piiritsooni. Olge mõistlikud, ärge reostage liigse müraga tuhandete inimeste elupaiku. Piirialad on tühjad. Ei häiri kedagi peale uitajate. Täna valivad meie kaitsjad kohalike ülemäärase häirimise tee. See ei ole ju mõistlik.

 
At 21:49, Anonymous Anonüümne said...

21:17, te olete nagu see pooletoobiline rahvastikuteadlane Jaak Uibu, kes kahetseb, et küll on ikka paha elanikkonna vähenemine toiminud võrreldes 1989 aastaga. Tegelikult sai vähe neid omal ajal oma ajaloolisele kodumaale tagasi lähetatud, nüüd kanguta kui vettind notte.

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

21:49 ära aja hülge möla. Eestlaste arv Tapal on vähenenud viimased 50 aastat lineaarselt. Praegu elab Tapa vallas vähem rahvast kui ääremaal Võru linnas üksi. Sõjavägi ei arenda kohalikku elu vaid häirib seda. See on selge fakt. Piirialad on vabad. Kahjuks näitavad, et eestlased on argpüksid ja ei julge Vene piirialas pauku teha. See fakt, vaadake polügoonide kaarti, jätab meie kaitsetahtest järgi ainult sõnakõlksu. Me näeme, et eestlased ei ole Eesti peremehed, vaid mõtlevad kartlikult Venemaale, et kas venelased pahandavad kui Eestis paugutatakse. Piirialale polügooni tegemine on siiani nõu nõu nõu Vene hirmu tõttu. Me oleme 30 aastat siin peremehed ja ikka ei julge polügooniga laieneda piirile. Paha, väga pahasti välja paistev lugu. Ja see on probleem.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

1989a elas Tapa linnas 3858 eestlast (37% elanikkonnast) ja 4790 venelast (46%). Wikipedia.
2021a elas Tapal 3444 eestlast (64%) ja 1457 (27%). Statistikaamet.

Kaitsevägi on toonud taristuinvesteeringud, loonud tsiviiltöökohti, kaitseväelased ostavad kohalikest poodidest ja kohvikutest aegajalt kaupa jne. Ilma kaitseväeta oleks piirkonna areng väiksem.
See, kuhu polügoonid rajatakse või laiendatakse, on spetsialistide hinnata.

Lõpeta õõnestustegevus, 22:13, siin blogis taolisi vendi ei sallita.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

12:00
1970 elas Tapal 5034 eestlast (50,15%9 elanikkonnast) ja 3600 venelast (35,87%). Wikipedia. Kõrvutades andmeid näeme, et paugutamine tõmbab ligi venelasi aga ajab ära eestlasi. Jäävad need kellel pole kuhugi minna. Kaitseväe mõju Tapa õitsengule on saavutanud apogee ja see jääb Võru arengust valgusaasta jagu maha. Võrule mõjub polügooni laiendamine Nursipalust Võru suunas nagu kuuvarjutus. Elanikud kaotavad meelerahu ja põgenevad kellel veel jaksu ja võimalusi on. Lisaks muutub Võru sisuliselt militaarseks sihtmärgiks ja keegi ei soovi oma kodu arendada haubitsate sihtmärgi lähedusse. Jätke põliselanikele seal hingamistsoon. Võrus on väljakujunenud puhkealad. Jätke Võru omapära nendega koos alles. Laienege Nursipalust läände ja Vene piiriääres Kaitseväe kunagises lõunalaagris Saatse ja Koidula vahel. Näidake, et eestlased ei karda taastada Esimese vabariigi aegseid polügoone ja neid laiendada sobilikus mahus.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Saan ma õigesti aru, et sul on Võru Eesti kaitseväe suurtükiväe militaarsihtmärk?
Relvasüsteemid on kõvasti arenenud võrreldes Pätsu ajaga ja su sovetiajaga isegi, vabariigiaegsed polügoonid ei pruugi sobida tänapäeva ja tuleviku kaitseväe relvastuse väljaõppeks.
Võru üle tunnen alati headmeelt. Tapa ümbersünni üle tunnen rohkemgi rõõmu.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

16:01 sul on hea huumor. Räägime ikka sellest kui rohelised kollid üle piiri ronivad ja oma sihikud laskekaugusel paika sätivad. Toppides Võru serva alad militaarbaasi kola täis kipuvad venelased sihilikult eksima just tsiviil objektide sekka nagu Ukraina kogemus selgelt näitab. Jätke ikka roheline vöönd Võru ümber, et kohalikel oleks ka väiksema militaarse konflikti korral lootust oma eluaset tervena näha. Vabariigi aegseid piiripolügoone saab laiendada samuti nagu kõiki muidki. Leedukad just võtsid ette Rūdninkai 25 ha suuruse polügooni arendamise 7km kaugusel piirist. Linna on sealt poistel üle 20 km marssida. Arusaamatu, et miks eestlastel pole piiri vahetus läheduses ühtegi polügooni ette näidata. Küll aga tahetakse luua soodsad võimalused sõduritele hüppes käimiseks otse linna. Milleks selline nali? Lähed paugutad, siis oledki sügavas metsas ja passid seal kuni asi selge ja ei lase ennast linnast paistvatel kutsuvatel tulukestel ahvatleda hüppesse kargama. Eesti aegne polügoon piiril tuleb taastada ja laiendada sobivas mahus ja suunas.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Vana mees aga lapse aru. Nagu roheline vöönd ümber Võru kaitseks võrokesi rohiliste mehikeste eest.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Ei kaitse aga jätab võimaluse väiksemateks kahjudeks. Ei tasu lolli mängida. Peamine jutt on astmelisest mürareostuse kasvust Võru linnas. See peaks igale mehele selge olema kes püssi on lasknud.

 
At 18:27, Anonymous Anonüümne said...

Tapal jah on kinnisvarahaide paradiis. Korterite hinnad 2 korda soodsamad kui Võrus. Uusehitisi ja uue väärseid kahjuks Tapalt osta ei ole. Selle eest on palju odavaid peavarje neile kel häda käes. Võrukatel selge perspektiiv mis edasi sealsel kinnisvaraturul saama hakkab. Midagi vähemalt mis meeletu inflatsiooniga ka odavamaks minema hakkab. Kahjuks on ainult müüjateks edasi siis need samad Võru asukad.

 
At 20:09, Anonymous Anonüümne said...

Maa hindamise tulemused näitavad, et Padre on kõige rohkem võitnud. Lääne-Virus on maa väärtus kerkinud 9,4x, Võrumaal 10,2x. Tartumaal koguni 14,8x. Kaitseväe Akadeemiat võõrustav Tartu on teisest varaklassist. Nii paraku on.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Vene ajal oli Võrus laskeväljak otse Taara kasarmute kõrval ja keegi ei inisenud. Iseseisvumise järel liigutati harjutusväli Tsiatsungõlmaale ja sealt edasi veel kaugemale Nursipallu ning kusagilt ujusid välja mingid seltsimehed, kellele Kaitseväe kohalolek Võrus on pinnuks persses...

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Võrus korterelamu maa hind 10 eur/m2 Tapal 3 eur/m2. Reaalne elu.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Autoralli on kah mürarikas. Paljud seda kõike naudivad? Tartu kiiruskatsele vast mõni tuhat mürasõpra saadi Raadile. Napp on see mürafännide arv. Aga kui rallispordist juttu, siis mis MM see on kui tiitli saajat selgitatakse aasta otsa? See on tavaline karikajaht. Muudke nime reaalsusele vastavaks, eks! MM tiitel peaks ikka selguma maksimaalselt mõne nädala jooksul. Alguses kvalifikatsioonid, siis veerandfinaalid jne.

 
At 17:39, Blogger Priit Pullerits said...

Aga nüüd õhtust arendust hiljutisele kirgi ja spekulatsioone kütnud teemale.

Sain kinnitust Eestis väga lugupeetud ja tuntud inimeselt, kellel ei ole MMi looga mingit erakondlikku ega sõpruskondlikku vms seost, ja kes ütles, et on pilte näinud ja võib kinnitada, et tegemist on kõige ehtsama looga, kus käib pärast lahkuminekut sõdimine laste pärast ning kus üks pool üritab teisele pärast lahkuminekut käkki keerata.

Nii et minu jaoks pilt selge ja lugu lõpetatud.

 
At 18:00, Anonymous Anonüümne said...

Nii, et usu küsimus. Taaslavastage need pildid täiskasvanutega nii, et igaüks saaks ise anda oma eetilise hinnangu. Sobib ka joonistus. Autoriteetne inimene ei tähenda automaatselt, et tunneb seadust ja on eetiliselt täiskasvanud.

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

To 17:48 Kas on äkki võimalus, et ka see tuntud inimene oma südames pedofiil ja tema väärtushinnagud on natuke teistsugused? Pidevalt selgub, et mõni inimene, kellet seda kohe oodatagi ei oskaks osutub pedofiiliks. Vana tõde on see, et eks pervert perverti hoiab ja kaitseb!

 
At 19:34, Anonymous MargusM said...

No on ikka Priidul 17.39 pikad juhtmed! Juba ammu selge, et kui ses juhtumis oleks midagi olnud siis läbi mitme kohtuinstantsi ja muude abiorganisatsioonide seda poleks suudetud puhtalt vedada, lisame veel ka kõik läbikäidud meediamajad.. no võimatu!
Nüüd on küsimus, kuidas Priit kavatseb aidata selle pruuni ja haisva pleki Postimehe mainelt maha küürida? Piinlik lugu.

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

See on küll vist esimene kord kui saab Margusega nõustuda. Posteljonilt tõesti piinlik bläkk.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Lühidalt öeldes on inimestel võrratu fantaasia ja 10 aastasest lapsest ole õieli urruaugu ja suures plaanis vagiinaga pilte kunagi tehtudki. Isegi kui tehti siis ei osalenud selles ürituses lugupeetud riigikogu liiga härra MM. Tõepoolest veider, kui paljud inimesed nägid ja kirjeldasid neid pilte, aga nüüd selgub , et neid polnudki. Positiivne on, et maailmas on nüüd vähemasti ametlikult üks pervert vähem. Seda muidugi ainult ametlikult. Omades palju raha ja palju võimu võib teha suisa imet.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Pealtnägija oli ju piinlik. MM punastas nagu kommivarguselt kinninabitud laps. Isegi paks puuder ei aidanud seda peita. Ei sobi see mees fotkaartidega pokkerimängijaks.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Aaaaaah väga lugupeetud ja tuntud inimene aga eelistab innkogniitoks jääda.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

??? Kas jutt on Nabist või Mihkelsonist? Äkki püsiks teemas?

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole kummaski juhtumis enam väga teemat. Asjaolud selged ja tuleb eluga edasi minna.

 
At 19:43, Anonymous Anonüümne said...

Põhimõtteliselt asi on selge: martin helmel on Itaalias "sõber"....

 

Postita kommentaar

<< Esileht