kolmapäev, oktoober 19, 2022

Pullerits: Kuidas Mukunga dopinguinfo mulle esimesena jõudis ja mis viga seda vahendades tehti?

Teate, mis on kõige parem moodus teada saamiseks, kas sult on rahvusringhäälingus informatsiooni laenatud? Vastus: tekitada algsesse informatsiooni üks unikaalne, kuid vähemärgatav viga.

Kuid algas kõik nii, et eile varasel pärastlõunal sain ootamatu kõne ühelt Eesti endiselt tuntud jooksjalt, kellega polnud vast viis-kuus aastat rääkinud ja kelle isiklik mark ühel jooksualal on minu omast tervelt 25 sekundit parem. Seetõttu tutvustas ta end ees- ja perekonnanimega kohe, kui olin telefonile vastanud, ja siis küsis, kas ma uudiseid jälgin.

Muidugi jälgin, vastasin, ent lisasin, et uudiseid on nii palju, et paratamatult ei jõua kõigel silma peal hoida. Pärisin, millisest uudisest ta räägib.

Ta vastas, küsides omakorda, kas see on tõsi, et Ibrahim Mukunga on andnud positiivse dopinguproovi.

Ei, sellest polnud ma kuulnud. Küsisin, kas see on kuskil Eesti uudistes juba kajastatud. Ta vastas, et ei, tema leidis info Mukunga kohta Keenia kergejõustikuleheküljelt – ja see temas kahtlusi tekitaski, et kas see teave on ikkagi tõene; et kas see on ikka Eestis treeniv ja võistlev Mukunga?

Seejärel saatis ta mulle kaks linki. Noile pilku peale heites oli kohe selge, et jah, tegemist on eestlastele tuttava Mukungaga.

Kellele läks seejärel koheselt telefonikõne? Loomulikult Tiidrek Nurmele. Algul küsisin sissejuhatuseks, kuidas tal läks laupäevane esinemine Tartus jooksukonverentsil, misjärel asusime asja juurde. 

Nurme ütles, et info Mukunga positiivsest dopinguproovist on ka talle uudis, millest ta kuulis kõigest tund aega tagasi. Seejärel rääkis ta mulle kõigest, mida teab ja millest oli Mukungaga vesteldes teada saanud. (Mukunga asub praegu Eestis, aga tema inglise keel on nii raskesti arusaadav, et selgema ja täpsema info saab Nurme vahendusel.) Ta lubas mulle saata ka paar pilti Mukunga vigastatud põlvest, mille ravimisest Keenias võis dopingulugu alguse saada.

Ütlesin, et isikliku terviseinfot ei või ma avaldada ilma Mukungalt luba saamata, mispeale Nurme ütles, et hangib selle loa Mukungalt – mida ta ka tegi, kui pärast meie esimese telefonikõne lõppu mõne minuti pärast tagasi helistas.

Selleks ajaks olin jõudnud kuuldud infost teavitada Postimehe sporditoimetust ning lubasin, et vormistan loo kiiremas korras ära. Nurme oli öelnud, et keegi teine Eesti ajakirjanikest polnud talle selleks ajaks veel helistanud.

Tegin kähku esimesed viis lõiku uudisest valmis ja edastasin selle sporditoimetusele Postimehe veebiküljele panemiseks. Samal ajal jätkasin reporteritööd. 

Helistasin ka Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse juhatajale Henn Vallimäele, kellelt sain teada, et tema oli samuti Mukunga kohta käiva infoga juba kursis. Palusin tal seletada, mis aine on Mukunga dopinguproovist leitud norandrosteroon (ingl k Norandrosterone) ja mida see teeb.

Vallimäe helistas mõne minuti pärast tagasi ja siis panin temalt saadud seletuse kirja, mitut asja üle küsides. Samuti täpsustasin muude asjade hulgas, kuidas tõlkida eesti keelde Mukungale määratud karistus, mis inglise keeles kõlab provisional suspension. Need kaks asja on selle sissekande algust ja lõppu silmas pidades väga tähtsad.

Seejärel vormistasin Postimehe veebile täispikkuses loo ning saatsin edasi ka Nurmelt saadud pildid Mukunga vigastatud põlvest.

Õhtul kuulasin AK spordiuudiseid. Mukunga juhtum oli seal esimene lugu. Tundsin ära palju minu loost võetud materjali. Näiteks oli norandrosterooni toime seletus sõna-sõnalt selline, nagu Vallimäega omavahelises vestluses olime kooskõlastanud, ja teiseks kõlas, et Mukunga sai ajutise võistluskeelu. Nii oli kirjas minu esialgses, kiiruga tehtud lühiuudises. Hiljem, pärast faktide kontrolli vestluses Vallimäega, parandasin selle ära esialgseks võistluskeeluks, mis on õige.

Ei, sellest ei ole midagi, et AK spordisaade minult infot laenas. Ega info olegi autoriõigusega kaitstud. Aga nad oleks pidanud tegema saadud infole kontrolli, täpselt nagu mina tegin oma kirjutatule kontrolli.

Küsimus: kes oli see endine tuntud jooksja, kes mulle Mukunga teemal helistas?

Foto 1: Ibrahim Mukunga Wachira tänavu 1. oktoobril pärast Tartu linnamaratoni poolmaratonis saadud teist kohta. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Ibrahim Mukunga ja Indrek Tobreluts 10. oktoobril 67. Viljandi linnajooksul. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 3: Deniuss Šalkauskas võidab tänavusel Tartu linnamaratoni poolmaratonil ühe sekundiga Ibrahim Mukungat. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Ibrahim Mukunga talvel Aafrikas treenides vigastada saanud parem põlv. Foto edastas Tiidrek Nurme
Foto 5: Röntgenipilt Ibrahim Mukunga murdunud põlvekedrast. Pildi edastas Tiidrek Nurme

81 Kommentaarid:

At 09:48, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt tuleb Mukungal teha Euroopas sertifitseeritud pilt oma põlvest uuesti välja käidud loo tõestamiseks. Kahjuks ei selgunud PM loost, et kui pika aja jooksul on nimetatud dopingaine tuvastatav. Kas kevadel tehtud keelatud süst on tõesti veel sügisel tuvastatav ja kui loll peab sportlane olema, et laseb täiesti suvalist süsti endale teha ilma isegi retsepti teadmata?

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Helistaja pidi hoidma Mukunga tegemistel silma teraselt peal. Mukunga osalemist Eesti jooksudel on kritiseerinud mitmed mehed, aga Tiidrek on Mukungat kui s.... pilpa peal siin kandnud. Kas helistaja oli Enn Sellik?

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Mitte senjöör Pullerits ei pea seebitama vaid Nurme jutustagu oma Mukunga lugu ära. Põlve pildid ja muu tehniline üksikasjad pole oluline

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mammaste suusaraja jooksu värske võitja jääb nüüd uuest telerist ilma?

 
At 16:21, Blogger Priit Pullerits said...

Kohe tuleb mult Mukunga loole lisa. Selle eest tänu 09:48 teema tõstatajale!

 
At 16:22, Anonymous Anonüümne said...

assa põnev.

 
At 16:41, Blogger Priit Pullerits said...

Täna siis magustoiduks selline lugu:

https://sport.postimees.ee/7629992/sundmuste-jargnevus-toetab-mukunga-versiooni-dopingu-sattumisest-tema-organismi

Hommikupoolikul tegin sellise küllap ebapopulaarse ja kontrapunktidega loo:

https://majandus.postimees.ee/7629795/puidutoostur-mida-vahem-kasutame-kohalikku-puitu-seda-rohkem-soltume-gaasist

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Siiski siiski, muinasjutt võib ju ajaliselt klappida aga väidetav vigastus oli veebruaris - "Nurme oletas, et Mukunga positiivne dopinguproov võib olla seotud tema tänavu veebruaris Keenias saadud jalatraumaga. Nimelt oli Mukunga käinud pärast hommikust pikka treeningut õhtupoolikul mägisel maastikul veel jooksmas, komistanud, kukkunud ja vigastanud paremat põlve. Arstid tuvastasid tal põlvekedra ristimurru, mida ta üritas nii meedikute abil kui omast tarkusest ravida." Samas lippas Mukunga kui noor jumal mais Eestis nii Tartu maastikumaratonil kui Rapla Selverijooksul poodiumi kõrgeimale astmele. Vot mehed, tehke järgi, põlv lõhki, tükid väljas ja medaleid ning auhinnaraha tuleb kolinal. Nüüd vaadates noid tõestavaid pilte ja lugedes Nurme seletust, siis tuleb välja, et meie medalite noolija teeb treeninguid plätudega. Huvitaval kombel tuli talle pähe kohe ka õnnetuskohal selfi teha enne kui liiv jalalt oli maha pudenenud. Veelgi huvitavam on, et see tõsisem pauk on all pool väidetavalt murdunud põlvekedra asukohta. Kui lugeda veel, et Kalle Kriit pidi analoogse probleemi puhul 6 nädalat sadulast eemal olema, siis tekitab imestust, et juba mai alguses oli Mukunga hiilgavas vormis ehk siis kaks kuud peale vigastust. Mõnel mehel on ikka annet. Tippvormi saavutamiseks ei peagi ta trenni tegema. Priit, panid siin 800 m nagu Eesti jumal aga nüüd mingi põlvetrauma ei lase sul siiani jooksuradadele naasta, pehmo oled või ei tohi ajakirjanik artiklit kribades oma arvamust avaldadagi?

 
At 17:22, Anonymous Anonüümne said...

Ai kurat komprat ujub välja nagu libedast soolikast

 
At 18:01, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, praegu on üle tüki aja meie spordis ka midagi kaasahaaravat!

Tiidrek Nurme on täna "Ringvaates". Tal on väga raske ülesanne: rääkida seal midagi sellist, mida Eesti rahvas minu eilsest ja tänasest loost veel lugenud ei ole.
Vaatame, kuidas ta saab ülesandega hakkama.

 
At 18:54, Blogger Priit Pullerits said...

17:08-l on huvitavad küsimused.

Tõesti, Mukunga verise põlve pildi peal on mobiili kuupäev 2. august. Uurige nüüd seda pilti ja öelge, kas see 2. august on pildi tegemise päev või on see kuupäev, mil see pilt on antud mobiilile edastatud.

2. augustil, nagu Tiidrek Nurme mulle täna Mukunga info edastas, sai Mukunga esimese süsti. Ma ei välista, et siin võib olla kommunikatsioonihäire: et tõesti vigastus tekkis juba veebruaris, aga 2. augustil kukkus ta veel ja lõi põlve veel rohkem ära ja siis läkski arstile, kes tegi süsti - aga me ei tea, kas ta selle kukkumise peale tegi süsti või oli süsti tegemine juba varem kokku lepitud (ja kas üldse süsti tehti).

Kõik need on küsimused, mille pealt võib teha kägulikke suvajäreldusi, aga meie ju nii ei tee, et meil on mingi konstruktsioon peas valmis ja siis valime fakte ainult nii ja tõlgendame neid üksnes nii, et need me konstruktsiooni toetavad ning ignoreerime muid tõsiasju. Siin oleks aus ja õiglane, mittekägulik tegutsemine, et tuleb võtta Mukunga üks ühele ette ja tema käest küsida tõendeid, kus ja millal kõik juhtus ja kas tal on tõendeid oma väidete kinnituseks. Vaja on korralikku ristküsitlust. Mina huvitavate küsimuste ja meelevaldsete oletuste pealt järeldusteni ei hüppaks.

 
At 19:26, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, Mukunga ristküsitluse alla, kogukond toetab? Vaatame, mis nunnu jooksumees oma lõhkisest põlvest ja samal ajal heast jooksukiirusest kokku luuletab. Ja ei mingit Nurme PR vahendust! Härra Mukunga peab nüüd iseseisvalt hakkama saada.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaevalt, et primaat ise oma pähkli suuruses ajus topingu panemise plaani välja haudus. Küllap Tiidrik oli samuti mängus vägagi sees, eriti arvestades seda, millised summad Eesti jooksusarjades liiguvad. Ega Veerpalugi üksi ennast süstind, Jack oli ka raudselt kambas, kuigi salgab nagu vana Tiisler.

 
At 19:48, Anonymous Anonüümne said...

Jah õige ilma igasuguste PR jutu ja paunameesteta. Loodame et Pullerits kui erapooletu aus meediamees ära korraldab

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselt tuleb Mukungal teha Euroopas sertifitseeritud pilt oma põlvest uuesti välja käidud loo tõestamiseks. Kahjuks ei selgunud PM loost, et kui pika aja jooksul on nimetatud dopingaine tuvastatav. Kas kevadel tehtud keelatud süst on tõesti veel sügisel tuvastatav ja kui loll peab sportlane olema, et laseb täiesti suvalist süsti endale teha ilma isegi retsepti teadmata?
**********************************************************************************************
Siis on julgelt 70% nn arenenud maailmast täielikud lollpead. Alles hiljuti lasid nad endasse korduvalt süstida kokteile, mille tegelikult koostisest on aimu vaid vähestel.

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

21:12, te oleks põlve ravinud ivermektiiniga, eks?

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

To 21:24 Oleks-poleks! Kõik sõltub sellest, mis põlvel täpselt viga oleks olnud eks. Igaljuhul enne süsti tegemist oleks ma endale teinud selgeks, kas on alternatiive ja millist süsti mulle täpselt tahetakse teha ning millised on antud süsti võimalikud kõrvalmõjud. Muide selliseid rumalaid märkusi suudab tavaliselt kirjutada vaid Pullerits.

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Unustame Mukunga muinaslood. Eesti on hädas. Tuumaenergiaärikad on jooksu pealt ära tinistanud kõik parlamendierakonnad peale sotside. Aeg on teha koheselt referendum, et kas oleme nõus äratinistatud libedate poliitikutega selles küsimuses või leiame puhtad lehed, keda saab treenida kestvusalade parimate tavade kohaselt ilma tinistava dopinguta! Hakka või sotsiks. Poleks elu sees uskunud, et sellist valikut tyleb üldse pähe kaalumiseks.

 
At 23:16, Anonymous Ano Ants said...

Kes ei mäleta minevikku, elab põlvekedretulevikus.

Ššmiiguni loos oli sama hormoon kolme päevaga kadunud ja spetsialistis polnud üldse imestunud. Kui lihase vahele ei süsti, on halflife neli tundi!

Niisiis, minevikulugu: https://ekspress.delfi.ee/a/67763755

Kuidas selle kõrval.kevadine libastumise lugu tundub, mehed? Head süstid ja õppind mehed.

 
At 23:55, Anonymous Anonüümne said...

Tiidrek nutab kaks kord päevas. Järgmine videolõik, mehed, paneb ka teid nutma.
https://www.youtube.com/watch?v=seZQXHOwbkI&t=372s

 
At 09:22, Anonymous Anonüümne said...

Ilus film. Kaastunne operaatoritele, toimetajatele ja kokku panijatele. Ja siis loen, et alates 2017 aastast on Keenias levima hakanud tuumajaama plahvatusena lollide arstide epideemia, kes manustavad sportlastele dopingaineid. Tulemuseks 200 keenialast on saanud bänni, ehk 1 nägu keskmiselt nädalas. Kõik muudkui kukuvad ja süstivad, kas tõesti keegi seal Keenias arste ei sertiftseeri?

 
At 09:27, Blogger Priit Pullerits said...

...Asi on ju lihtne: nagu ühes laulus kõlab - "This is Africa!"

TN ütles mulle ka, et "see on tüüpiline Aafrika". "Aafrika elu ongi nii umbmäärane: viskad neile MacBooki letti ja nad usuvad, et teevad selle korda."
Muidugi ei tee.

 
At 09:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas pole aga nii, et dopinguküttidel on kuhugi aafrika mägikülla jõudmiseks vaja läbida selline kadalipp, et nende saabumine on juba 4 päeva ette teada? Hea koht kus otse veeni head ja paremat manustada nii, et ükski tont seda kinni ei võta kui just ise lollusega hakkama ei saa. Seal on hea treenida ja lihast suurendada.

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Mida filosoofilist TN veel on öelnud?

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

09:43 kas mitte Paide-Türi jmpt pole kah samuti head kohad treenimiseks, kus kümme aastat hästi treenida ja head paremat auhinda võita. Mis arvate?

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit, jooksuga on Mukungal küllap asi ants. Kas võtad koos Tiidrekuga särgist kinni ja teed tast nüüd ühe vahva suusamehe? Mis ta sinna ema mootorsae taha ikka sõidab, lennupileti eest saab Salomonid ju alla, küll külmad ja hallad ka kohe tulevad. Inglismanni keele purssimine jätke vahelt ära, soomeugri maal ikke uma keelt!

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

11:40, jään vastuse võlgu. Las sellest räägivad kohalike olude asjatundjad, kes auhinnalaualt nigelamaid palasid on noolinud.

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Vooremaa poolmaratoni, mis toimus 18. sept, uhke auhinnalaud tuleks ümber jagada järgmiselt:
Vahefiniši võidu eest (kui see oli 9,7 km-l) tuleb murutrimmer Mukungalt ära võtta ja anda Rauno Laumetsale (Tartu Kalev/Tartu valla spordiklubi).
Goldmani uhke käekell läheb samuti Mukunga randmelt Laumetsale - vanusegrupi võitja.
Üldvõidu rahaline autasu 300.- Laumets, 250.- Taavi Kilki (Vike) ja 200.- Janar Juhkov (Sportland).

https://www.vooremaamaraton.ee/tulemused/2022-tulemused/

 
At 12:52, Blogger Priit Pullerits said...

11:42, nüüd ongi huvitav teema, et kui Mukunga on oma rolli ammendanud ehk mooramaa mees on oma töö teinud, siis kas ees ootab koju minek. Või jääb siia? Pole nagu põhjust jääda. Keenia on rahumeelne riik, mingit asüüli küll pole sealt lootust siin sada, eriti arvestades, et meite mehed on seal treenimas käinud ja Mukunga ise ka edasi-tagasi pendeldanud - järelikult seal ohtu elule ja tervisele pole. (Kui ise muidugi joostes põlve veriseks ei löö.)

Pealegi, Tiidrek Nurme eile "Ringvaates" juba teatas, et ta võtab nagunii uue keenialase, sest talle on motiveerivat treeningupartnerit vaja. St et ka meie esijooksja on Mukunga maha kandnud.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

Miks ks oli vaja artikkel käbekiirelt üles saada? Sellised asjad kiirelt ei toimu

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Mukungal tuleb nüüd tagastada Rabajooksu vimpel!

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Ka Nurmet peab ristküsitlema. Inimkaubandus tööpõlgurlus luuletamine. Kes teeb ära?

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma oleks härra Mukungalt vimpli, kella jt auhindade äravõtmise osas ettevaatlik. Ootame ära võimaliku juriidilise nõuandja, nt hr Pilv, nt hr Keres, arvamuse. Asjad ei pruugi olla must-valged. Meie maadluslootus võib süüdistustest välja tulla tänu kokkupuutele räpaste Ida-Euroopa sparringpartneritega. Ja pealegi, kas Vooremaa jooksul esikolmik üldse kusi purki? Kui vohav on dopingutarvitamine meie rahvajooksudel?

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd ei jää enam muud üle, kui Padre tuleb saata Postimehe ja Finnairi kulul Nairobi komandeeringusse. Kes muu saaks tuua metsiku jooksumaa hämarustesse valgust, miks fostid, nurmed, luiged isegi viidi sinna ja valge maailma jooksu keskpärasus seal on? Mis hinnad ja meelsus on jäneseturul, kust Nurme kavatseb omale uue tuua? On seal pulliturg või karuturg, ülepakkumine või tegu on defitsiitkaubaga? Soovitan PM-il paberid kiirelt korda ajada ja PP teele lähetada.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Et võhmameeste sport vähegi väärikust ja kredibiilsust säilitaks tuleks need asjad viimse veretilgani selgeks teha. Kes kus ja kelle loaga.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Mukunga Mujungaks. Kas aga usume Tiidrekut?

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Asi on selles, et väga paju asjasse puutuvaid on otsapidi seotud Pulleritsuga. PP ei saa hetkel ristküsitlusi tulistada. Maratoonarite tiim on loomulikult rukkis, aga Nurme on ju selle kunstliku moodustise liider, st kellelt mingitki tulemust võinuks loota. Tarmilt ja Narmontilt tuleb teravaid küsimusi küsida.
Liiga palju rahvuslikke põlvi.

 
At 21:17, Anonymous Anonüümne said...

No mis Priit siis passib? Ammu on tal aeg tekitada liikumine "Usume Tiidrekut!"

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Raske väga raske on kogukonda panna uskuma Tiidrekut, aga proovida ju võib

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Millal saame teada tõe?

 
At 10:54, Blogger Priit Pullerits said...

Aga täna selline laineid lööv lugu mult:

https://www.postimees.ee/7631078/soov-opetada-vene-lastele-eesti-keelt-toi-kaasa-vallandamise

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Tõde on maha vaikitud. Uus aeg. Tõde ei ole. On ambitsioon ja võimuiha.

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Mis äri on Tiidrekul vaeselt keenia rahvalt laste röövimisel

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Küll Priit ikka lainetab, vägev mees. Tantsud tähtedega peaks minema, seal saab oma nõtke lainetamise trumpideks vormistada.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Üks korralik võhmamees ei teagi, misasi see tantsud tähtedega om.

 
At 10:12, Blogger Priit Pullerits said...

Usun, et see on mul tänases lehes väga õnnestunud lugu sellest, mis on juhtunud sel osal Eestimaast, mis asub Venemaa külje all.

Väga hea sellepärast, et:
-rohke reporteritöö paljude allikatega;
-reljeefsete detailidega olustikust pildi maalimine;
-vahetu kohalolekutunde tekitamine;
-kõneka tausta ja konteksti lisamine;
-läbimõeldud kompositsioon.

https://leht.postimees.ee/7631826/luubi-all-eesti-piiriala-vastu-venemaad-jookseb-elust-tuhjaks#_ga=2.259298638.597718476.1665931696-1744021326.1641551374

Kes teeb paremini?

Ja kas keegi kusagil selle julgeolekuvaakumi tekitamise eest vastutuse ka võtab?

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

Erapoolik kirjutis. Allakäigu põhjus on kapitalistliku efektiivsuse kasv, mis vahetab inimesed tehnika vastu. 200 inimese pärast ei peeta kuskil riigi asutusi. Unustage ära. 4 ekskursioonibussi suuruse pueblo pärast ei veeta kaasa valitsejaid ja muud värki. Selline grupp peab ise majandama või oma kandi atrktiivseks tegema. Tõeline põhjus on selles, et aktiivsemad on ammu jeehat tõmmanud ja jäänud on viimased mohikaanlased kes ei mõista piirkonda aktiivselt majandada. See on ikkagi peas kinni. Oodatakse kui kogu kupatuse soodsalt kätte saab siis tekib hiigel rantšo kus tegeltakse maaviljeluse ja kappamisega kaunis looduses. Tekivad piiratud ligipääsuga metsad kuhu imporditakse lõvid kellele saab jahti pidada. Rootsi kunnid lendavad sinna vurinal kopterite ja lennukitega kohale, et metsikult lõbutseda.

 
At 13:24, Anonymous Anonüümne said...

Külaelu paneb kihama kollektiviseerimine - järgiproovitud töötav lahendus.

Võhmamehed ootavad ikka faktikillukesi Mukunga juhtumist. Kõik lootused on Padrel.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Õige jah kus on Mukunga detailiseeritud deskriptsioon. Kiire ajalehe artikkel oli häda abinõu ja pr kaitse

 
At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Näh, Priidu promotud jänkist frantsiisi levitaja annab hoopis eestlastele matsu kubemesse. Priit, miks promosid siin blogis kasiinokapitalistlikult toimivat metsiku lääne bisnist, mõned aastad tagasi? https://www.err.ee/1608761356/subway-sulgeb-oma-eesti-restoranid

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Seni kuni Tiidrek Viiolit mängib, pole usutav ju tema enda puhtus. Täna usume, et ta on õigelt teelt kõrvale vajunud ja on sügavas soos. Ta vajab abi. Äkki Kägu aitab, võtab omade sekka, piiri ääres on vaja mehi kes soost ja sitast on läbi liikunud. Neefd asendavad põgenenufd pärismaalasi. 1 saja eest.

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Kägu peaks võtma nii mõnedki mehed ümberkasvatamisele ja puhtaks pesemisele, luuslanki nad on läinud.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Tõesti, Mukunga looga tuleks edasi tegeleda.
Ikka rohkem värvi, pruuni ja punast! a'la:
-reljeefsete detailidega olustikust pildi maalimine;
-vahetu kohalolekutunde tekitamine;
-kõneka tausta ja konteksti lisamine;
-läbimõeldud kompositsioon.

 
At 18:56, Anonymous Anonüümne said...

Mis sai Missole saatuslikuks? Miks ei müüa seal enam ei mopeede ega võrre? Nõukogude ajal oli Missos elu hea, sai osta sääreväristaja, sõita sinnasamasse haigalasse sünnitama, pärast minna kooli ning kõik oli rahul ja õnnelikud. Kuid siis tuli rahvusvaheline imperialism koos oma käsilase kapitalismiga ja hävitas inimeste õnne armsas Missos.
Kapitalismi mädapaised tuleb lahti lõigata ja inimestele ette näidata, et mis tegelikult juhtub tänase riigikorra viljastavates tingimustes. Kuidas küll saada endine õnnelik elu tagasi? Kes võtab vastutuse?

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

18:56 väga õige. Tahaks ka teada kes vastutab?

 
At 19:55, Anonymous Anonüümne said...

Kompositsioon peab lool olema lööv. See peab tõmbama vaakumise ka sellise, kes pole ennast määratlenud ei mustanahalisena ega kahvanäolisena. Lõpeks oleme kõik vaid kaasteelised, jooksjad, kaasajooksikud.

 
At 21:09, Anonymous Anonüümne said...

Hea mehed seni kuni vaatate kellel parem ihu on, tõmbame paraleelselt .Teema mis tsekkis närve päris korralikult https://ekspress.delfi.ee/artikkel/120081588/ettevotja-allan-martinson-see-pole-katastroof-et-paljud-inimesed-oma-too-robotitele-kaotavad.Muusikaga on varsti kööga.Ai toodab lugusi nagu vändrast sae laudu .Ok muusika pole kurja teinud kellegile aga kui mingid tegelased mõtlevad ,et see võiks pragmaatilisemasse ellu tungida.Siis võibolla on öige aeg et nende mõtte leidurite tungida.Ootamatult ,fataalselt.Ärge hämenege oma hinge.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

No Mukungaga on asjad tegelikult ikkagi klaarid. Segaseks jäävad asjaolud Tiidrikuga, kes kõige kiuste tegutseb ja paneb südamerahus edasi. Vähemalt seni, kuni ka tema rajalt maha võetakse. Ja kuidas see ülbus ja nahaalsus paljukannatanud kogukonda mõjutab? Kindlasti mitte hästi.

Autoriteetidel tuleks otsustavalt sekkuda. Kägu, Sinu kord!

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Jah Kägu, Soonets peaksid ette astuma ja ohjad pihku võtma.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Kindel see et Kägu tegutseb, lihtsalt tema ei pea siin oma klikkide jaoks raporteerimas käima, elab ise ja peab ka ajakirjanikku üleval.
Vaat nii on lood!

 
At 17:58, Anonymous Anonüümne said...

Küll Padre toob selgi korral kastanid tulest.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Minu köögis mängib taustaks Vikerraadio. Iga on selline. Üks saade, mida ma tähelepanelikumat kuulan, on Spordipühapäev. Tänases saates, mida ma soovitan kogukonnal kuulata, küsitleb Kilumets geniaalset Teigametsa, säravat Porti ja Keenia residenti Fostit. Summeerituna ütleks, et metsikul jooksumaal metsikud reeglid, kohalikud jooksumehed saavad lisaabi mitte riiklikust dopingutaristust vaid apteegiketist (Seostub meie dopinguajalooga. Raeapteek, retseptid ja jalgratas.) ja valgete jooksumeeste elupaikadest. Frosti on nii mõnelegi abivajajale öelnud, et dopsi siit ei saa. Keenia dopingukaost riiklikuna veel ei käsitleta, seetõttu Keenia bännimine laual ei ole. Välistada seda siiski ei saa, nii et kõik, kes soovivad sealt jäneseid tuua, kiirustage. Teisest rakursist vaadates ja vahelekukkunud sümpaatsele Mukungale mõeldes. Kui Nurme ja jooksumänedžerid on läinud spordikolonialismi teed (mis muud see nende abitu olukorra ärakasutamine on), siis meie kohus on ka mukungade tervise eest hea seismine. Padrel on ilmsesti telos mitme hinnatud arsti-ortopeedi number, kas jooksutiimi ninameestel siis pole või? Siin saaks korraldatud kvaliteetne dokumenteeritud ravi ja antaks juhised, millal tuleb Boržommi juua ja millal võib jälle võistlema hakata. Proff suhtumine kogu ahelas.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Mulle jällegi meeldib Lio Kunnas. Ta on selline sirge seljaga ja ausa olemisega ekre tubli sõja mees. No, ekresse ta veel astunud ei ole, sest need helmed... aga mis siis. Aus ja otsekohene mees on ta ikkagi. Ja selg on tal sõjamehelikult sirge, sellel mehel seda rühti ikka jätkub. Kummaline, et ta Kaitseväest minema löödi... Süvariik? Apartheid?

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

https://lemmik.postimees.ee/7632521/rootsis-skanseni-loomaaias-pogenes-oma-terraariumist-maailma-murgiseim-madu Selle boa võib leidmisel praegu piiri äärde metsa poetada, siis ei julge keegi seal kandis piiri rikkuda.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Loodame siis et Nurme on küsimusteks ja ausateks vastusteks valmis kolonialismi ja valge mehe süü üle. Kahjuks langeb osa süüd ka kunn Pulleritsu õlgadele. Tuleb oma taak ära kanda auga

 
At 23:49, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Pole kunagi aru saanud andetutest sportlastest, kes üritavad valemängu abil keskpärasteks sportlasteks saada. Andrus Veerpalu väärtus inimesena ja sportlasena ei vähenenud minu silmis tema kasvuhormooni lembuse tõttu,sest ta riskis olümpiamedalite ja maailmameistri tiitlite pärast, aga sellest, miks ta lasi oma täiesti andetul pojal mõtetult elu ja tervisega riskida, sellest ma aru ei saa. Mukunga tasemele jooksumehi on Keenias tuhendeid kui mitte kümneid tuhandeid. Keenias poleks ta mitte keegi. Siin Eestis, olematu jooksutasemaga maal , aga on temast tehtud staar. Lausa hämmastav, kui palju meediakära tekitatakse ühe kõva tasemega rahvasportlase dopingujuhtumist. Üldiselt on nii, et kus suitsu seal tuld, aga kuna ilus vale on parem, kui loll tõde, siis teevad sportlased vahelejäämise korral ikka siiralt imestunud näo ja hämavad huulekreemidest , halvaks läinud liha toodetest ja isegi anaaalvahekordadest dopinguga registrisse kantud ravimeid tarvitavate boyfendidega. Inimlikult võib Mukungast aru saada. Tööd ta teha ei oska, ega taha ja kuidagi on vaja ära elada. Tema jaoks on need võidetud saumiksrid ja salatikausid üliolulised, sest see ongi team ainus sissetulek. Samas minul isiklikult on muudki teha, kui ühele murjanile kaasa tunda või tema käekäigu pärast muretseda. Tiidreku neeger ta oli, eks Tiidrek vaadaku kuidas välja keerutab. Võibolla Pullerits aitab tutvuse poolest tal usutava loo välja mõelda?

 
At 10:05, Blogger Priit Pullerits said...

Aga vähemasti on Mukunga juhtum siia elevust toonud ja hoidnud isegi neid mehi, kellel on vastupandamatu kihk kalduda igas olukorras oma sissetallatud, st kulunud radadele, kindlalt põhiteema ja tüviteksti rüppes.

 
At 10:20, Anonymous Anonüümne said...

Mis sa jurad Priit, ise eemaldasid Bostoni ülikooli koroonamanipulatsiooniteksti siit lõimest.

 
At 11:10, Anonymous Anonüümne said...

Kogukond hoiatab härra Pulleritsu libedale teele Nurme pr seltsimeheks hakkamise eest. Hoiame silma terava.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea, kas Pullerits loodab saada oma põlvedele abirohtu, sellepärast libastub või on suuremad kasud mängus.

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

Millises moraalse kompassi tsoonis libastumine asub? roheline, kollane või punane?

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Kääname siis teemat: "Drs. Valentin Bruttel, Tony VanDongen and I wrote a preprint finding evidence of a synthetic origin of SARS-CoV-2."

https://alexwasburne.substack.com/p/open-letter-to-the-world

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Pöörame jutulõnga tagasi sporditeemadele. Taoliste artiklite kommenteerimiseks ja selgitamiseks tuleb asjatundjate poole pöörduda, teie, 19:39, see ei ole, aga hr Merits näituseks on.

Padre on maailma spordijuhtide-lödipükste kongressi teema võtnud kajastada. Enamus maailma spordijuhte- sitakotte on Vene ja Valgevene sportlaste keelustamise osas nõutud. Milles nood süüdi on? Spordijuhiks sobib hästi moraalitu limukas. ROKi juht Bach on ere näide. Nüüd pidi ikkagi agressorsportlaste keelamist toetama. Kas Eestit ei esindanud Sõõrukas? Vana miilits tuleb kiiresti-kiiresti maha võtta. Sukles on saamatu, püüab aasialastele selgitada, et meil on riik ja EOK rangelt lahus ega ole mõjutatud üksteisest. Muidugi, EOK on oma seisukohtades nii kuradima mannetu ja järgilohisev olnud, et tõepoolest, täiesti sõltumatu.

https://sport.postimees.ee/7633384/soov-venelasi-torjuda-jaab-spordis-paljudele-kaugeks

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Miks prantslased otsustasid tuumarelvaga venelaste hullumisel mitte vastata? Neil on hirm lõputu eskalatsiooni pärast. Kus on selle hirmu juured? Vene eriteenistustes. Neil on doktriin, et enne tegu on sõna. Kui sõna ei mõju, siis võetakse käiku Pavlovi refleks. See võimaldab ennustada, et millal hakkab sülg voolama. Venelased on kasutanud tuumaheidutust, et läänt murda. Verstapostiks on siin kasulikud idioodid, kes toimetasid geenide kleepimise ja fraktsioneerimise uuringutega selleks, et töötada välja inimtekkeline massihävitusrelv. Selle saabumist piiras mõningal määral teadlaste eetika, kuid alati leidub manipuleeritavaid hulle. Samas räägiti selle saabumisest hetkest kui võim idas läks uue keisri valdusesse. Lääne võhmamehed ei murdunud ähvarduste ees ja viirus vallandus. Järgmisena vallandub tuumasaast. Mida vähem seda vallandub, seda lihtsam on pärast hakkama saada. Seetõttu hoidub lääs vastamast samal viisil. Ollakse valmis seedima kollektiivselt kahjusid kuni ida taltub. Loodetakse, et igal hullusel on mõistlikud piirid ja nii välditakse " all in" stsenaariumi ja suurusjärk tõsisemat probleemi maailmas.

 
At 22:30, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Tundub, et Mukunga teema ammendas ennast ära. Räägime siis taas sõjast. Altsruistlikud ja õrna hingega inimesed (maa keeli sotsid) parem ärgu lugegu:
Sõjauudiseid.
Novembris 2020 algas sõda Etioopia ja Eritrea piiril asetsevas Tigray piirkonnas. Sõda käib Etioopia ja Eritrea ühendatud armeede ja Tigray Rahvavabastusarmee vahel. Seni on hukkunuid hinnanguliselt 800000 (nendest 250000 nälga). Piirkonnas puudub telefoniühendus, internet, pangandus ning meedia ligipääs. Ometi on selle kohta saada üllatavalt palju infot, erinevalt Ukraina sõja kohta (huvitav, et Venemaad isegi ei mainita selle sõja nimes). Tigrays elab 7% Etioopia elanikkonnast (kokku 100 miljonit).

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Alati tuleb hoida rühmituste, MTÜ-de ja muidu organisatsioonide poole kelle nimes on "rahvas", nagu Hiina Rahvavabariik, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Rahvavabastusarmee. Miks? Sellepärast, et nood on rahva eest, mitte mingi eliidi eest väljas. Näed, Kägu, kui lihtne on pool valida ja hoolida.
Avanti popolo!

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Soonets läks ukrainlaste abiks sõtta. Kas Nurme läheb Tigraysse sõdima? Eritrea rahvavabastusarmee maksab leegionäridele heldelt. Kulda ja teemanteid saab peotäie.

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Oi kurram, nüüd paneb Padre lõpuks ometi oravatele turmtuld. Olgu kiidetud...
https://arvamus.postimees.ee/7633112/priit-pullerits-telepilt-haiseb-salaleppe-jarele
Kägu saab värske abonendina tervet artiklit lugeda. Palun kokkuvõtet, seisukohta.

 
At 02:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui juba, siis juba.
Avanti Popolo - Bandiera Rossa
https://www.youtube.com/watch?v=tnRQgIekpy0

 
At 09:17, Anonymous Anonüümne said...

2:29 Üleilmse revolutsiooni ja kapitalismi alistamise sõja algus sotsialistide poolt koos viirusrelvaga seniilsete kõrvaldamiseks?

 

Postita kommentaar

<< Esileht