reede, november 25, 2022

Pullerits: Lõpetage kunstlume tegemine või muutke sellise kattega rajad tasuliseks!

Enam ei saa keegi öelda, et ma oma suuskadele kätt külge ei pane.

Eile õhtul panin. Asetasin suusakotti vanad Atomicud, mille Jaanus Kunts müüs mulle siis, kui Tartus Lõunakeskuses tegutses veel Silja Sport, ja kepid ka, sättisin koti üle õla ja sõitsin kümme aastat tagasi taliolümpialinnas Salt Lake Citys ostetud Treki maastikurattaga Tähtvere spordiparki, mille kõrval oli suusamaja kella viiest õhtul avanud ukse. Seal kinnitasin Atomicud ühekaupa suusapukile ning tõukasin oma kätega suvise parafiinikihi maha ning harjasin põhjad üle ka.

Seejärel rajale (fotol ülal paremal). Esimest korda sel talvel. Nagu üks teine Jaanus, Laidvee, kellega tegin kümme aastat tagasi Eesti esimese rattaekspeditsiooni legendaarsesse Moabi, mulle eile hilisõhtul Tallinnast teatas, siis pealinnas pole isegi mullasuusaga praegu midagi peale hakata. Niisiis, eelis tuleb ära kasutada.

Kuid eksib see, oi, kuidas eksib, kes arvab, et niipea kui suusad alla sain, panin spordipargi omanimelisel 850 meetri pikkusel ovaalil tuhatnelja ajama. See olnuks viga. Kõigepealt tuleb ikka tasakaal paika saada. Mingi harrastajate rühm, kelle hulka, nagu hiljem selgus, mahtus ka sitke veteran Kalle Kiiranen, oli sama ülesande kallal hulgakesi, tegi isegi mingeid eriharjutusi. Ma nii «hulluks» ei taha minna; kogemust ka piisavalt, nii et vast ei vaja keha meeldetuletust päris A-st ja B-st alates.

Sõitsin nimme hästi rahulikult, kokku tosin ringi, Strava järgi 10,6 km. (Te saate seda kontrollida, mu konto peaks olema avalik.) Ringi ajad jäid enamasti stabiilselt 4.18 ja 4.22 vahele. Enamik sõitis minust mööda, kuid ärgu nad arvaku, et see mind morjendanuks. Asi olnuks hull siis, kui hakanuks ise teistest mööda sõitma.

Umbes kümnendal ringil kiskusid paremas labajalas vasakult teine varvas ja selle kõõlused krampi. Täna, reede hommikul, oligi seal valu sees. Vaat siis, mida uuele alale üleminek võib tekitada.

Asfalteeritud ovaalil oli lumekate hea. Kuskil ei olnud asfalti väljas, samuti polnud kive ega muud risu. Teistelt kuulsin, et neil radadel, mis on looduslikul pinnasel, oli siiski oht suusapõhjadele kriime saada. Seepärast sinna ei läinudki. Mäletan väga hästi, mida tekitas mullu veebruari lõpus kõva lumekattega kruusateel sõitmine: pärast oli Hawaii Expressi kivilihvimasinal Tartus tükk tegu, et Atomice põhjad taas korda saada.

Lähtudes lumeoludest spordipargis sain kinnitust oma arvamusele, et kunstlume tootmisest tuleks tänavu loobuda. Ja mitte ainult Tartus, vaid ka mujal Eestis. See on ogar raiskamine, eriti praegusel energiakriisi ajal. Iga vastutustundlik inimene hoiab energia pealt kokku. Mõelge kas või, millistes oludes peavad saama hakkama inimesed Ukrainas! Muidugi ei ole me Ukraina energiavõrguga minu teada kuidagi seotud, ent ei ole ka mingit põhjust panustada üleilmsesse energianõudlusse energiat ebaolulise peale raisates, samal ajal kui looduslikud olud teevad kunstlume tootmise lumekahureist täiesti põhjendamatuks. 

Või teine võimalus, kui keegi ikka hirmsasti kunstlund tahab: siis tuleb kunstlumerajad muuta tasulisteks. Minu teada Rootsis see mitmel pool nii on ja see on ka normaalne. Kui sul on kulutada 300 kuni 400 eurot, võib-olla rohkemgi suusapaari peale – ja paljudel on ju mitu paari – ning korraga poolsada eurot klassikasuuskade määrimise peale, siis pole näiteks 10 või 15 eurot päev aega kehtiva sõiduõiguse eest kunstlumerajal sugugi palju; pigem vähe. Pisteline kontroll, kus maksmata sõitjad saavad sada eurot trahvi, on arvatavasti piisav, et asi aus ja kord majas hoida.

Mõned võivad vastu väita, et see piirab inimeste suusatamisvõimalusi ja tõrjub neid, kel raha napib. Vale väide! Nii nagu korralikes riikides on tasuliste kiirteede kõrval ja läheduses tasuta teed, jäägu ka Tähtveres mõned üksnes loodusliku lumega rajad. Näiteks, kui on piisavalt soovijaid – selleks saab teha küsitluse, sest on ju teada, kes on aktiivsemad suusatajad (võetagu või Klubilt Tartu Maraton tartlaste andmed) –, võiks Tähtvere spordipargis ovaali, 1,3-kilomeetrise sprindiringi ja kilomeetrise Lauri ringi katta kunstlumega ning muuta need tasuliseks, kuid kõik dendropargis asuvad rajad jätta loodusliku lume meelevalda ja ühtlasi tasuta kasutamisse.

On ju õiglane? Muidugi on.

Foto 1: Tähtvere spordipargi ovaal (vasakul) ja sprindiring (paremal) neljapäeva õhtul kella seitsme ajal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Tähetorn Toomemäel eelmise nädala pühapäeval. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Kes tunneb ära, mis maja see on ja kus tartus asub? Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Suusataja Tähtvere spordipargis 19. novembril, eelmise nädala laupäeval. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

30 Kommentaarid:

At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Kastanienstraße 1, korp. "Neobaltia" konvendihoone

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

No jopen puhhen, pool Eestit on suusaradu täis aga Põhja Eestis ei ole mingit võimalust.

Hea seisukord:

Haanja terviserada
❄️12cm
⛷️Avatud 1km, 2km ja 3km suusarajad
✅ Sees nii klassika kui ka uisurajad

Vabatehnikas, kehva suusaga saab sõita:

Kirikumäe terviserada
❄️5 cm
⛷️Avatud 3km suusarada

Võru-Kubija terviserada
❄️4cm
⛷️Avatud 4km suusarada

Antsla Kasumetsa terviserada
❄️3cm
⛷️Rajad rulliga üle käidud

Tõrva terviserajad
❄️8cm
⛷️Avatud Härma suusaring ja gümnaasiumi pargi suusarada

Kambja terviserada
❄️Mõni cm
⛷️Avatud 5km suusarada

Tähtvere Spordipark
❄️5cm
⛷️Avatud 860m; 1,3km; 1,1km suusarajad

Tartumaa Tervisespordikeskus
❄️13cm
⛷️Avatud 3 km suusarada

Holstre-Polli Vabaajakeskus
❄️Kuni 10cm
⛷️Avatud vabatehnika rajad 2,5km ja 5km kerge.

Saarepeedi terviserada
❄️3cm
⛷️Avatud 1,8km suusarada

Jõulumäe Tervisespordikeskus
❄️3-5cm
⛷️Avatud 3,5 km suusarada

Kuremaa terviserada
⛷️Lühemad rajad hea suusa konditsioonis

Kuningamäe Terviserada
❄️10cm
⛷️Rajad rullitud

Pala terviserada
❄️3cm
⛷️Avatud 2km, 3km ja 5km suusarajad

Lähte terviserada
⛷️Avatud 2km, 3km ja 5km suusarajad

Tehvandi Spordikeskus
⛷️Tartu maratoni algusosa

Kääriku Spordikeskus
⛷️Pressitud rajapõhi Käärikult Sihvani

Vooremäe terviserajad
❄️5cm
⛷️Avatud 2km suusarada

Reiu-Raeküla terviserada
⛷️Avatud 3km suusarada

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

to 11:26
Ei ole seal mingit seisukorda, reaalselt suusatada ikkagi ei saa, lund on raja tegemiseks olematult, võimalik on kelgutada ja suusad jalas lumel liikuda.
Kasvõi Priidu ovaal jm lähiümbrus-sõitsin kõik pakutavad võimalused ja ka metsikud rajad läbi ja tulin joonelt tulema-sellise "suusatamise" peale ei ole küll mõtet energiat kulutada.

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

No selge siis. Tuleb uisutama minna. Esimesed kohad juba avatud. Saab raha eest.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Erilised fanatid üritavad isegi tallinnas trummis suusatada. Ise eelistan praegu sisetrenni. Jõusaal ja ujula




 
At 16:40, Anonymous Anonüümne said...

Väike küsitlus:
Paljudel siin on mitu suusapaari nurgas, a' 300-400 eurot paar?
Kas olete nõus maksma iga treeningkorra eest 10-15 eurot rajamaksu (omast taskust)?

 
At 16:54, Anonymous Anonüümne said...

2.
Ei.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

5€ oleks ok, kui rada detsembris sõidetav oleks ja vähemalt 5 km pikk värvilise valgustusega, monotoone valgus on õudne nagu Hitchcock, ei plinkida ei tohi, lihtsalt vikerkaareline rada on ok. Väga gei sõbralik. Rajaarnastajaid tuleb naksti juurde. See ei ole mingi müstika. Täitsa tehtav. Nõnda võiks ka õhtusel ajal rada nautida. NB- st 1€/km eest.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

10-15 euri korra eest on ikka väga kirves. Isegi viiekas on arusaamatult palju. Rootsis näiteks maksab hooajapilet umbes viis kümpi ja järjest enam kaotatakse rajamaksu üldse. See ikka kohaliku omavalitsuse teema, et rahvas tervisesporti harrastaks.

 
At 11:36, Blogger Priit Pullerits said...

Kuidas on 10-15 eurot ühe trenni eest palju?? Mitmed harrastajad on praegu sõitnud Põhja-Soome, on valmis maksma sinna kohale sõidu ja seal ealmise eest, mis, pakun, teeb nädalas umbes 400-500 eurot ja siis on äkki kodus ühe päeva eest 10-15 eurot palju. Tean ka neid, kes on sõitnud veelgi kaugemale, Livignosse, ja seal on elamine ja suusatamine veelgi kallim, vähemalt 700-800 eurot nädal (ikka transpordi kulud ka hulgas). Kui jagame keskmise ehk 450 15ga, mida pakun ülemhinnaks ööpäeva eest, teeb see 30 päeva ehk 4kui puhkepäevad sisse panna, siis saab selle raha eest siinmail kunstlumel suusatada peaaegu kaks kuud. Ja kui võtame Livigno kulud, ütleme, et 750 eurot, siis selle raha eest saab 50 15-eurost päevapiletit. Ehk selle raha eest, mis saab suusatada nädala Livignos, saab siin suusatada terve talve, lisaks see tegur, et raha jääb Eestisse.

 
At 12:26, Anonymous MargusM said...

Priit, pankrotti lähed oma ahvi-kapitalistliku loogikaga! Võrdled pöialt sardelliga..
Ühel juhul on tegemist aktiivse puhkusega teisel juhul nühid tuimalt ovaali. Livigno vs Dendropark on väga piinlik võrdlus!

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Tasuline suusarada on provokatsioon. Kõrgharidus on tasuta, bussisõit on tasuta, ja nüüd siis suusatamine peaks tasuline olema!? No pasaran! Tartut juhtivatele võimumeestele oleks see enesetapp, kui Pulleritsu ovaalil hakataks pileteid kontrollima. Trend on ikka vastupidine, asjad ja teenused tulevad järjest odavamalt või suisa tasuta kätte, nagu kommunismiajal.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Tasuta asjad on tulnud, et jääda. Pulleritsu pakutud summa on õige, kuid suund kuhu poole raha liigub vale.
Üldiselt on viimane aeg kehtestada kohustus maksta iga korra eest, kui suusatamas käid 15 eurot. Ehk riik maksab igale suusatajale iga käidud korra eest 15 eurot arvele. Kui riik maksab suusatajale siis väheneb rasvunud eestlaste kehakaal, inimeste tervis on seeläbi parem ning kulud tervishoiule vähenevad. Vot nii tuleb poliitikat teha.
Kui nüüd mõni erakond taipaks selle ideega välja tulla, oleks võhmameest ja -naiste, aga miks mitte kogu Eesti, hääled sama hästi kui käes.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

https://www.err.ee/1608802081/venemaa-korraldas-hersonis-hasti-planeeritud-kunstiroovi

Viidatud lingilt selgub, et Ukraina kultuuriasutused on täis Kremli meelseid kollaborante, kes meie sõbrale kaikaid kodaratesse pilluvad ja riiki riisuvad. Kuidas on lood Eestis? Monumendi skandaal näitab, et meil on palju neid, keda Kremli meelsed avalikult dzotile viskavad oma nimega obeliske kaitsma. Kui kaua peab Eesti riik vastu, siinsete Kremli meelsete sisemise diversiooni tingimustes? Kas ka Kägu on Kremli ööbik?

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on slavofiil, ja põhjusega (vt lõunaslaavlase ilu Kataris all lingilt!). Kuna venelased võistlustele ei lubatud, siis hoiavad nad pöialt serblastest vendadele. Ega horvaadid kehvemad ole - samuti julmad ja sõjakuritöödes süüdi mõistetud.
Horvaadi kaunitar šokeerimas kohalikke konservatiive Kataris:
https://www.championat.com/football/news-4908437-horvatskaya-supermodel-otvetila-na-kritiku-eschyo-bolee-otkrovennym-naryadom.html?utm_source=RCM-E4FF&from=RCM-E4FF&utm_campaign=rcm9b557ad6#rcmrclid=62257a191be25824

 
At 17:14, Anonymous jan said...

Ajakirjanik otsib intriigi, vaevalt ta nii rumal on ja seda tõsiselt mõtleb? Aga mine tea. Asja võti on selles sõnapaaris "mitmed harrastajad", enamusel käiks see maksmine üle jõu. Jah ma olen käinud Livignos, 3x lausa aga see ei näita minu jõukust vaid need reisid olid sisuliselt mitme aasta jooksul kogutud raha eest ja ainukesed välisreisid sel perioodil. Ülejäänud aja sõitsingi ainult Eestis ja enamuses just kunstlumel. Mitmesajaeuroseid suuski ei osta ka iga aasta vaid 8-10 aasta järel, kui eelmised lootusetult kulunud, sõidan ca 1000 km aastas. Käin suusatamas 5-6 õhtul nädalas, 15€ hind teeks 25% palgast ühe kuu kohta, karm... Enamus saab palju väiksemat palka.. Võibolla suurlinnades teised lood..

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

Oh kui sellise kaunitari Eestisse saaks ma käiks iga päev suusatamas täitsa tasuta.

 
At 17:43, Anonymous Anonüümne said...

Serbid ja horvaadid on kaua moslemitega koos elanud nad peavadki julmad olema muidu süüakse nad ära

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Nii on. Muidu tõrjub elujõulisem religioon kohalikud traditsioonid välja. Muideks, jugo ajal oli piirkonnas moslemeid 9% rahavastikust, enamus Bosnia-Hertsegovina ja Serbia/Kosovo alal. Serbid ja horvaadid andsid mõlemad kuuma üksteisele ja koos ka moslemitele.
https://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslavia#/media/File:Yugoslavia_ethnic_map.jpg

Eestis on elujõulisemat õigeusku tervelt 16%, selle järgi oleme juba kaotanud, sest luterlasi on vaid 8%. Õnneks on paganaid rohkem kui pool elanikkonnast - see on meie lootus.
https://et.wikipedia.org/wiki/Religioon_Eestis

 
At 20:58, Anonymous Anonüümne said...

Suusk ei libise kui Mihkel Muti arvamust ei loe.
"Raamatud on raamatukogus. Ka nende eesti autorite omad, kes vahel kirjutasid kroonukrapsult ja keda kolleeg Barbi Pilvre oma sotsiaalmeedia postituses mainib (Aadu Hint, Juhan Smuul, Paul Kuusberg). Keegi ei õpeta «Tuulise ranna» ega «Enn Kalmu kahe mina» järgi ajalugu. Kel tarvis, otsib need välja, loeb ja küllap mõtleb: näe, ka sihukesed asjad on olnud, ka niimoodi on elatud ja kirjutatud, mis sa kostad! See ongi asja mõte, panna järele mõtlema.

Samuti võiksid olla kogudes need skulptuurid, mis õilistavad ja põlistavad okupatsiooni. Sellisteks kogudeks on muuseumid. Või vabaõhumuuseumid, mille üks vorme on ju kalmistud.

Hauad ei ole iseenesest «kahjulikud», monumendid ei ole «kahjulikud» Minu ja mitmete teiste teiste poolest võiksid nad seal olla aegade lõpuni, isegi kirjad nagu «au vabastajatele» võiks alles jääda – juhul kui kõrvale panna tahvlike, mis selgitaks lühidalt ja arusaadavalt kogu konteksti (ikka nii nagu muuseumis).

Mulle isiklikult meeldivad kõiksugu inimloodud objektid, sest nad rikastavad vaate- ja tundevälja. Aga asi on nende tõlgendamises ja sümboolsuses, st millele nad vaatajat suunavad. Kui mõned nende kõrgintellektuaalidest kaitsjad soovitavad eestlastel nende valguses näha oma ajalugu mitmekihilisena ja üldse tegelda rahvusliku eneseanalüüsiga (mis ikka tendeerib süütundelisusse), siis suure osa venekeelsete jaoks on need hauad ja monumendid lihtsama ja praktilisema tähendusega. Nad valideerivad neid nende endi silmis ja oma vaadet siinsele lähiajaloole. Nende jaoks on nad elu tuli ja põlev põõsas."
https://arvamus.postimees.ee/7658186/mihkel-mutt-kui-kaua-vedru-vinnas-pusib
Loe ikka kogu artiklit, nagu abonement Kägu.

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Kalmistule mingi seletava sildi monteerimine "Au kangelastele" kõrvale on puhas lollus. Alistumine russki mirile. Sellise ettepanekuga palun oma nime all mitte esineda. Venelased ei mõista kirjakeelt. Narvas pole tanki kohal ühtegi silti enam aga ikka provotseeritakse tanki piltidega. Siin aitab ainult see kui kõik puuslikud võetakse maha, et silm ei seletaks ja mälu ei mäletaks. Käigu Viimsi muuseumis raha eest oma puuslikku vaatamas. Sammoodi võivad nad imetleda ka teisi puuslikke nt sügavas karjääris, kust nad kaugemale üle serva näha ei oleks. Las imetlevad seal nostalgilisi monumente ja sümboolikaga plaate ja ka Tehumardi monumenti ninf Maarjamäe obeliski. Viige need maksumüüri taha ajaloo seletamiseks. Siin juba oli juttu serblastest ja moslemitest. Eestis on sa.a olukord, kui tahame rahvusena säilida siis peame sissetungijate ja vallutajate puuslikud eemaldama, et eestlus areneda saaks!

 
At 22:12, Blogger Nira Shalom said...

Tere, mina olen NIRA SHALOM, olen siin, et levitada seda head uudist kogu maailmale selle kohta, kuidas ma oma endise armastuse tagasi sain. Olin hulluks minemas, kui mu armastus mind eelmisel kuul teise tüdruku pärast maha jättis, aga kui ma kohtan sõpra, kes tutvustab mulle suurt sõnumitooja Baba Wale da Wisemani, rääkisin oma probleemist Baba Wale'ile, kuidas mu endine armastus mind maha jättis ja ka kuidas mul oli vaja saada tööd väga suures ettevõttes. Ta ütles mulle ainult, et olen jõudnud õigesse kohta, kus ma saan oma südamesoovi ilma kõrvalmõjudeta. Ta ütles mulle, mida ma pean tegema, pärast seda, kui see oli tehtud, järgmise 2 päeva jooksul helistas mulle minu arm telefoni teel ja andis vabandust, et elas mind enne ja ka järgmise nädala jooksul pärast seda, kui mu armastus mulle helistas. Andestust paludes kutsuti mind vestlusele minu soovitud ettevõttes, kui mul oli vaja töötada juhendajana. Olen nii õnnelik ja rabatud, et pean seda kogu maailmale rääkima, kuidas Baba Wale aitab mul täita oma südamesoovi. Baba Wale on igasuguste loitsude ja hea maagia spetsialist. Kui vajate abi, võtke ühendust Baba Wale'iga järgmisel e-posti aadressil: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Tänan mind hiljem

 
At 22:13, Anonymous Anonüümne said...

Üleelmisele. Mis krdi puuslikest te jahute. Ilma meie kangelasliku meediata kes neist märtrid ja müstilised kollid on teinud, ei teaks 99,9 prossa eestlastest neist midagi. Aga Narva energeetika, Tallinna teletorn, Lasnamäe, Mustamäe, Õismäe, Annelinn ja tuhanded teised verejanuliste kommunistide püstitatud okupatsiooni märgid on meie igapäevases elus käigus ja keegi ei tõtta neid maha võtma ega nende kallal mölisema. Kui juba siis juba, eksole?

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Parim viis kätte maksta on mitte muutuda oma vastase sarnaseks (Marcus Aurelius).
Aga miks me peame sallima uhkelt punapaska - käime mööda ja ei märka? Mutt ütleb, et need julgad on kuumav ase. Meie uhkus pole nii kõva, et toda lõõma eemalt stoiliselt vaadelda. Maha (ja taha)! Tuleb nende endi keeles rääkida.

 
At 08:52, Blogger Priit Pullerits said...

Vastuseks Marcus Aureliusele:
vaenlasega tuleb rääkida vaenlase keeles.

Lisaks, ma ei näe põhjust, miks peab punamonumente ja -sümboolikat säilitama kusagil muuseumides. Natsisümboolikat ju ka ei säilitata. Mu meelest tulnuks see neetud tank ja kõik muu kila-kola, mis on kokku korjatud, uputada merre või Sirtsu sohu. Tanki viimine muuseumi on lihtsalt selle puusliku paigutamine ühest kohast teise. Küll oskavad okupandid ja putinistid ja rašistid seda ka praeguses kohas kummardamas käia. Plats puhtaks ja sealt, nagu sportlased ütlevad, on hea edasi minna.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Kaitseliit on väga oluliseks lüliks Eesti kaitsevõimes. Oluline on, et Kaitseliidu liikmete füüsiline vorm oleks võimalikult hea, mille tagab regulaarne harjutamine. Regulaarne harjutamine seondub tihti rahvaspordiüritustest osavõtuga ja vastupidi - üritustest osavõtt peaks mõjutama regulaarselt harjutama. Eeltoodust ettepanek - riik hüvitab Kaitseliidu liikmete rahvaspordiürituste osavõtumaksud (aastas teatud summa ulatuses).

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Tervist lugupeetavad!

Suusablogi teemasse puutuvat:

Ulvar Pavlov 18. mai 1964 – 25. november 2022

Olid hingega asja juures. Minu lugupidamine sulle.


Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

8:52 braavo, mehe jutt, toetame!

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

09:09
Mis juhtus?

 
At 17:37, Anonymous Anonüümne said...

Krabi........

 

Postita kommentaar

<< Esileht