esmaspäev, detsember 05, 2022

Pullerits: Kas toidulisanditest on spordis kasu või hoopis kahju?

Mehed, ettevaatust: oma peaga mõtlejad puhuvad teile hambasse, ajavad pada ja kärbseid pähe!

Te ju mäletate neid nn tarkpäid, kes aasta ja kaks tagasi rääkisid nii enesekindlalt, mida kõik teadusajakirjad väidetavalt räägivad ja mida teadlased meie eest peitvat. Sama muster kehtib selle kohta, mis on teist paljude kapis või riiulil – toidulisandite kohta.

Ma vestlesin meditsiiniteaduste doktori Margus Annukiga ja ta seletas väga lihtsalt ning veenvalt, kuidas igasugused isehakanud tarkpead kasutavad ära teadusartiklite valet tõlgendust. Näiteks väidavad nad, et mingid looduslikud toidulisandid on vähivastased ja see on teaduslikult tõestatud. «Kui minna süvitsi, tuleb välja, et see on totaalne vale,» selgitas Annuk. «Artiklist selgub, et vähirakud on kasvatatud katseklaasis ning ühele osale neist on valatud peale mingisugust seeneleotist ja teisele mitte ning nenditud, et rakud pidurdusid. Siin on kaks viga. Esiteks, vähirakku saab käsitleda ikka sümbioosis organismiga. Kui ta on sealt välja võetud, on ta kergesti haavatav. Teiseks, me võime võtta köögist sooda, äädika ja sinepi ning saada samasuguse efekti.»

Hästi levinud on viimasel ajal väited, et üks või teine preparaat tõstab immuunsust. «Olen ise olnud ühe suurema covidi ravimi protokolli autor ja tunnen immuunsüsteemi mõjutamist – aga et see käib toidulisanditega, on täielik bluff,» rääkis Annuk. «Kujutame ette, et inimene on kõrbes ja janusse suremas; selge see, et ta neerufunktsioon kannatab ja ka immuunsus kannatab. Seda saab parandada ämbri veega. Nii et vesi võiks ka olla sel juhul immuunsust parandav, on ju loogiline?»

Sellist jama esitatakse teile tonnide kaupa – nii et olge hoiatatud.

Küsisin Annukilt konkreetselt enda kohta ka. Nimelt, mul tekkis paar aastat tagasi põlvevalu, oletan, et osalt kõhrede kulumisest. Võtsin kaks kuud toidulisandina müüdavaid apteegist ostetud kapsleid ja probleem taandus. Mu küsimus: järelikult oli neist kasu või on võimalus, et põlved lihtsalt paranesid, sest vähendasin ka koormust neile?

Annuk vastas: «Alati on võimalus, et mingid asjad langevad kokku. Teiseks, lugupeetud sisehaiguste professor, nüüdne manalamees Vello Salupere rääkis loengutes, et 75 protsenti sisehaigustest paranevad ise, aga kui me satume õigel ajal võtma toidulisandit, läheme nõia või posija juurde, siis kindla peale kuulub tänu raviefekti eest just neile.

Kõikide liigeste tervis oleneb laias plaanis kõhre kvaliteedist. Kui vaadata veelgi sügavuti, siis kõikide hädade n-ö ämmaemand on verevarustus. Kõhre verevarustus ja toitumine käib läbi luu ja liigesevedeliku. Neid kumbagi ei toeta tugev verevarustus. Kui toidulisandis sisalduv toimeaine peab läbima mao ja pidama vastu maksaensüümide rünnakule, mille käigus toimeaine tehakse juppideks, et seda väljutada, siis tekib küsimus, kui palju seda ainet jõuab vereringesse ja kui hästi see jõuab kõhre. Kas selliseid uuringuid on tehtud, et on punkteeritud põlveliigest ja vaadatud, kas lubatud aine on sinna jõudnud või mitte?

Ma ei vaidle vastu, et glükosamiinid ja mõned teised toidulisandid mängivad liigestes rolli, aga seal on ka teisi tegureid, kas või kahanenud liikumisaktiivsus, mis vähendab valu.»

Et siin mitte liiga pikale minna – keda teema pikemalt huvitab, lugegu mu laupäevast intervjuud Annukiga – olgu lõpetuseks talt see mõtlemapanev mõte: «Teaduskirjanduse üks viga on see, et seal ei avaldata ebaõnnestunud uuringuid. Võiks ju näidata, kui palju on püütud leida teatud seente või muude taimede efekti, aga ei ole leitud. Kindlasti on seda uuritud, aga tulemusi pole avaldatud, sest suure tõenäosusega on saadud vastuseks null: lisandid on platseeboga võrdsed. Nad ei konkureeri tavameditsiiniga, kus näeme, kui palju me doseerime, milli- või mikrogrammides, ja saame teha kohe vereanalüüsi, et vaadata, kas olukord paranes või mitte. Aga taimsete preparaatide puhul jääb see kõik ära.»

Kes minu juttu ei usu või kellel on kahtlusi, võtku otse dr Annukiga ühendust ja saate teid huvitava lisandi toime kohta täpsemalt järele küsida!

Foto 1: Meditsiiniteaduste doktor Margus Annuk. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Fotod 2 ja 5: Priit Pullerits suusatamas pühapäeval Tähtvere spordipargis 1 km ringil. Fotode autor: Aivar Veri
Foto 3: Lumine Koidula tänav Tartus Tähtvere linnaosas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Suusatajad üle-eelmisel pühapäeval Tartus Emajõe ääres. Foto autor: Priit Pullerits

56 Kommentaarid:

At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Võtame õppust ja ei pöördu 75% juhtudest üldse meditsiini poole. Jääb riigieelarvesse palju alles ja saab neid ülikõrgepalgalisi vähemaks kasulikumate tööde peale.

Aitäh Priit!

 
At 13:13, Anonymous Anonüümne said...

Selles see konks ongi, et milliste valikute kasuks me otsustame- võtad ravimit siis tervened paari kuuga, ei võta ravimit siis poole aastaga..
Ootan huviga millal dr.Google paneb diagnoosi ja kirjutab retsepti ka välja (käitumismustrit jälgib ta juba praegu) siis millised saavad olema rahvatervise näitajad.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Ei tahaks professorit tülitada, aga kas siis tuleb välja, et pässiku manustamine on mõttetu?
Kas Kägu oskab soovitada? Ivermektiini soovitas.

 
At 16:15, Blogger Priit Pullerits said...

No nii, juba läkski lahti, 15:51 - leidsite ka endale autoriteedi! Ma just kirjutasin teile oma sissekandes asjast, aga te pole ikka üldse pihta saanud. Käite pimesi ja kriitikavabalt oma pseudorada edasi. No käige siis pealegi... aga ärge teisi kaasa vedage!

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

Ses mõttes autoriteet, et sageli tuleb vastupidist arvata või teha. Andekas mees too Kägu!
Professorit on huvitav kuulata, tarkus kõneleb poolt ja vastuargumentidega. Te, hr PP, saite vaat kui pika artikli tänu sellele, aga lõpus hakkas ka teie kannatus katkema hüüdes usutluse lõpuks "Öelge palun, kas tasub siis võtta toidulisandeid või mitte!". See ei ole küsimus, eks ju?
Kogukond ootab ka lihtsaid lahendusi.

 
At 19:12, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsad lahendused on tablettide näol olemas kuid ikka ei sobi!?
On veel lihtsam lahendus- käituda nii et pole tablette vaja võtta, tänapäeval ikka väga keeruline.

 
At 21:55, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on ennegi mitu professorihärrat korraga selili pannud. Tiitel ei garanteeri peameedia šarlataniks mitte olemist.

 
At 16:04, Blogger Priit Pullerits said...

Sai vahelduseks ka veidi meediakriitikat tehtud.
Sedapuhku Taavi Libe teemal:

https://arvamus.postimees.ee/7664390/taavi-libe-taavi-libe-sattus-oma-nime-tottu-libedale-teele#_ga=2.74587665.2077792628.1670222060-1730916258.1668707597

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Eetikakoodeks on nõrkadele. Kõvadele pähklitele on see rohkem nagu tuule enamvähem suuna määrajaks.

 
At 17:39, Anonymous Anonüümne said...

P.Pahvi hüpoteetiline seostamine pagaritoodetega on halvustav. Küll aga tasub selgust saada, mis töö on Pahvil haltuura? Kas põhitöö on ilusate kaotuste kossusatsi treeneri või spordiajakirjaniku töö? On siin huvide konflikt?

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võta mõned haltuura vennad ette ära hellita.

 
At 19:13, Blogger Priit Pullerits said...

17:39, ei ole Pahvi seostamine pagaritoodetega halvustav. Viide pagaritoodetele on nimme tehtud. Asi selles, et Peep Pahvi suur näopilt reklaamis tõepoolest aastaid tagasi pagaritooteid. Kuidas saab see halvustav olla? Palun seletage mulle ja teistele ka, 17:39!

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

Pahvi näopilt sobiks pigem ikka piimatoodete reklaamtahvlile kuna tegu ikkagi teenelise piimaautojuhiga. Kõik muu on tema jaoks haltuura.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui tüli ei tee, pange link Pahvi ja pagaritoodete reklaamile.

 
At 01:09, Anonymous Anonüümne said...

Kas piima- ja pagaritooted on toidulisandid? Kui mitte siis mis jogurtit te siin ajate..
Haltuura on järjekordne russism, tänapäeval võiks see olla lisatöö või moekalt tööamps.

 
At 08:32, Blogger Priit Pullerits said...

Käisin Nursipalu kandi rahva koosolekul. Vaat mida nägin ja mida kuulsin:

https://www.postimees.ee/7664615/nursipalu-laienduse-ohvrid-koonduvad-uhtseks-loogirusikaks

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, too uhhuu Anneli Ott kandideerib Tartus Keskerakonna nimekirjas. Hea teada, kes õhutavad vastasseisu kaitseväe võimekuste suurendamise vastu!

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Jah Nursipalun on kuum teema , Padre on tabanud märki. Keegi võiks käsitleda , analüüsida seda jama millega 14 aastat ametis olnud mees meid sellel talvel kostitada plaanib , kui muu ei aita tema sõnutsi. Lihtne lahendus - lükkame maarahval elektri välja. Seda laulu tuleb nii PM kui ka tema ex kaasa suust viimasel ajal liiga tihti juba. 14 aastat on siis meid uninutatud sellega , et kõik on ok , ka valitsus pole pidanud vajalikuks ühegi tuulepargi kerkimisele kaasa aidata, ja nüüd tulla rääkima et ega teil seal maal nii väga elektrit vaja polegi - ma tahaks teada mis krt jama see on. Mis krt on kasu välisühendustes mida olla raporti järgi 2000 MV jagu kui ei tule seda kusagilt ja sisemisi ühendusi olla 5000 MV jagu - kiidulaul missugune aga see ei aita ju meid - lihtsam on el. välja lülitada. Paistab, et reform tahab viia kandikul kõik maarahva hääled ekrele. Varsti need ullikesed taovadki seda trummi nii et süda läheb pahaks.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

12:58, väga nõrk analüüs, kohe väga nõrk. Maarahvast ei koti, kas elektrit on või ei ole, nad saavad ikka hakkama, on kogu see aeg hakkama saanud. Loe Merca kommentaari PMist. Linnarahvaga on teised lood - ilma mugavusteta nad ellu ei jää. EKRE-le on maal elektoraadi üle andnud nood samad anneliotid. Kõrge lennuga eliitsetel kõrgepingeliini või elektrijaama juhatajatel pole maarahvale midagi kaotada.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Nojaa, eks ta ootamatu jama on kui muidu ontlik naaber hakkab järjest rohkem ja kõvemini müristama. Õnnelikud on need, kes oma maa saavad sellele naabrile maha müüa nii, et saadud raha eest kuhugi mujale normaalselt elama saavad ümber asuda. Teistel on ainuke võimalus tümpsutamistega harjuda. Vene ajal oli normaalne kui hävitajad paukudes üle plääzi lendasid. Kedagi ei morjendanud see, et inimesed suplesid või praadisid ennast päikese käes. Läbi on see mõnus üleminekuaeg. Võrukad, kes saavad parseldagu veel oma elamine maha ja otsigu kaugem elupaik, kui tümpsuga kooselamine ei tundu atraktiivne. Veel on kinnisvaral väärtust. Kiirustage seltsimehed, kiirustage. Kui baas valmis, siis on juba hilja ja tuleb arvestada 2-3 korda väiksema rahaga. Huvitav näide on lisaks see, et Tapalt ei ole võimalik uusi maju ega kortereid isegi mitte osta, Võrus on see aga veel võimalik.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

10000 inimest on oma allkirja andnud harjutusvälja laiendamise vastu. Ootaks analüüsi, kes need on? Rahvuslik jaotus, hariduse taust, erakondlik eelistus, piirkondlik jaotus.
Üks ameeriklasest "põlistalupidaja" juba kurtis kurba saatust.

 
At 15:17, Anonymous Anonüümne said...

Elektri teema on tõesti äge. Kas tõesti on probleem ainult sinekuuri nautiva ekspoliitiku jutuvadas? Tema varjus mõnuleb ju rida kõvasid egosid hea tulu rüpes. Siit tulebki otsida Eesti probleemi. Kõvad egod leiavad endale ägeda kõneisiku ja barrikadeeruvad oma tsitadelli unustades rahva, keda nad teenivad. Just energeetika killustatus ja sõltuvus suurinvesteeringutest teeb selle mõnusaks poliitiliseks mängulavaks. Kes ei tahaks odavat elektrit? Kahjuks inflatsiooni vastu ei saa. Eestis tehakse iga aasta suurepäraseid energeetikaplaane, kus tulevik on alati roosiline ilma lillegi liigutamata või kui siis väga kauges tulevikus. Neid plaane teevad suht tudengid ja kiidavad heaks hallpead. Mäng kordub aastast aastasse. Point ongi ju selles, et keegi ei tea, kus asub süsteemi murdepunkt. Käib ainult üldine häma. Reaalses elus peab olema igal riigil oma tootmisvõimsus. Eestil on kah aga kõik reservvõimsused on tohutult kallid käigus hoida, sest nad on vanad või toimetavad kalli kütusega. Mida teha? Oodata kuni odavamad võimsused ebarentaabliks muutuvad ja siis laheneb probleem kiiresti. Selle varjus on hea rääkida muinasjuttu odavast aatomist, mis kõik mured kõige soodsamalt lahendab, kuna piisavalt on lihtsameelseid, kes seda juttu lihtsalt usuvad. Tegelikult on ju teada, et tuleb investeerida. Kuna probleemiks on regulatsioonid, siis tuleb investeerida just selleks hetkeks kui tähtaeg kukub. Euroametnikud on ju sunnimehhanismidega meie õnneks olnud väga liberaalsed ja justkui usuvadki, et kõik maad on võimelised 2050 eesmärke täitma nagu Eesti. Eesti on seadnud eesmärgiks lõpetada põlevkivist elektri tootmine 2035. aastaks, lõpetada järk-järgult põlevkivi kasutamine energiatootmises 2040. aastaks ja saavutada 2050. aastaks kliimaneutraalsus. Eesti suund on selge. Tuul ja päike. Imerelvaks on vesinik. Kuna riigil puuduvad nii suured investeeringuvõimalused, siis langeb kogu kohustus eraomanikele. Kortermajad kas maksavad katlamajadele roheenergia tootmise eest soolase liitumismaksu või hakkavad omal algatusel endale roheenergiat soetama, et tuba soojaks saaks. Sama ka kõigi teistega. Aga kus on asja uba? Uba on selles, et roheenergeetika maksab kokkuvõttes palju rohkem kui CO2 energeetika. Seega kinnitage turvavööd. Varsti stardime uude hinnatõusutsüklisse! Kes saab ehitagu oma elamine ümber 0-energia peale. See on kallis ja tehnilised lahendused on siiani nadid õhuniiskuse konstruktsioonidesse ladestumise ja tekkiva hallituse tõttu aga midagi on siiski tehtav. Talvel on ju vaid 3 kuud, kus on külm, selleks ajaks tuleb kõik täiendavad konstruktsiooni õhutusvõimalused sulgeda ja seejärel hoolikalt neid ventileerida ja seente ning hallitusvastaste kemikaalidega hoolsalt töödelda. Kõik on võimalik. Nats kallis aga jõukamad kodanikud saavad hakkama. Vaesemad saavad poliitikutelt suunatud abipakette nõuete täitmiseks ja teoorias peaks kõik olema tehtav ka ilma vene gaasita. Juhul kui piirata meisterlikult ka elektri tarbimist ja elada akude pealt ning käia elektriautoga kiirlaadimispunktist omale lisaelektrit toomas, siis peaks elu olema nagu lill ka suuremate elektritootmise kasinusmeetmete korral.

 
At 17:18, Blogger Priit Pullerits said...

Kuna Nursipalu on kuum teema, nagu märkis 12:58, kuumem kui toidulisandid, mida te endale sisse ajate, siis lisaks mu lugu sellest, kuidas isegi ameeriklane pihta saab:

https://www.postimees.ee/7665016/ameeriklane-langes-eesti-kaitsevae-plaanide-ohvriks

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Kui Nursipalu teema üles võeti, siis meie esirahvuslane Vorro leidis, et harjutusvälja suurendamine on vajalik USA-le ja tõenäoliselt pole üldse vajalik Kaitseväele. Selles suhtes peaks see naljamees-ameeriklane õnnega koos olema, et rahvuskaaslased naabriteks kolivad? Või mis ta probleem üldse on?

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Naljamees-ameeriklase probleem on lihtne. "Soovin saada vähemalt viis, võib-olla koguni kümme korda rohkem raha kui on elamise turuhind".
Kuna tema suvekodu ei jää harjutusvälja sisse on oht, et keegi ei maksa talle midagi ja naljamees peab eestlasi oma kulu ja kirjadega edasi naerutama.

Igasugustel anneliottidel ja oodekkidel õnnestub ilmselt kuni valmisteni välja veel pikalt selle teema najal liugu lasta, kuulates härda pilguga kohalike muret ja lubades maad ning majad kokku, kuid lõppu ikka mainides, et hääletage minu poolt. Miks Pullerits selle soigumisega kaasa läks on võhmamehele arusaamatu.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit. Kas käisid, olid kutsutud, Lembitu Kuuse elulooraamatu esitlusel. Muljetavaldav seltskond piltidel.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Elan kah maal ja kotib ikka küll kui maasoojuspump ei tööta ja puurkaevust vesi ei tule. Peame siis kõik Merca manu minema leso peale sooja ja kooguga kaevust vett ammutama.

 
At 22:01, Anonymous Anonüümne said...

Lp 20:19, te olete vist Maale Elama kampaania ohver. Toote abituse maale kaasa. Kahtlemata kooguga kaev ja lesoga tare! Elektrisooja saab "mõnuledes" linnas või linnaümbrsues nautida. Eriti tobe on too linnaline maaelu linna läheduses, see oleks kui Pullijärvel kunstlumel suusatada, küll aga on too koššer P.Pulleritsu nimelisel ovaalil.

 
At 10:00, Anonymous MargusM said...

Merca on pläägutaja mutt, ei teda saa eeskujuks võtta. Sobib hästi teatrisse ja volikokku sõna võtma ja asjatama.
Maaelu on täis talutöid ja seal pole aega päevad otsa lesot kütta ja kaevu koogutada, selle jaoks ongi soojus- ja veepumbad.
Linnlastel ei tasu ära unustada kustkohast kartul ja piim nende lauale tuleb!

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Kooguga kaev on hea, hoiab toonust.

 
At 14:40, Blogger Priit Pullerits said...

Keegi peab meil Eestis raha liikumistel silma ka peal hoidma:

https://www.postimees.ee/7665595/lasteaednikke-ahvardab-oht-hariduse-palgarallis-kaotajaks-jaada

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Lasteaedadega pole probleemi, need kellele kohti ei jätku kasvatajate vähesuse tõttu, need lihtsalt kasutavad kohaliku erasektori teenuseid.

Eleringiga on aga jama. Nemad on ametlikult küll Eesti huvide eest väljas, kuid ilmselgelt tegutsevad soomlaste hüvanguks. Kuidas see sai juhtuda? On üpris proosaline seletus. Ei ole juhtunud midagi erilist, lihtsalt eestlased aitavad soomlastel jõukamaks saada. See on altruism, tänuvõlg sommidele selle eest, et nad eestlasi unustanud ei ole. Sügaval nõukaajal käis isegi nende president meil suusatamas. Tema auks on ju ka Kekkoneni rada Käärikul. Oleme häpid eks. Kõik on kontrolli all. 100% spekulatsioon on, et soomlastest juhtivfiguurid on mõjutanud Eleringi soomlaste kasuks otsustama läbi personalipoliitika, kus juhtivatele kohtadele on sattunud just need kelle on Soomes oma katus.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Padre kui visionäär muretseb õigete teemadega. Inmestele kes tegelevad järelkasvu kasvatamisega (lasteaiast - ülikoolini) maksab ühiskond ikka masendavalt vähe. Kunagi keegi tõi võibolla siin paralleeli autoremondiga - täna on näiteks vw esinduses lukseppade ja hoodustööde hind tunnitasuna 72 euri. Tarbeese mis on paarikümne aastaga vrakk. Inimene alles hakkab kujuneb selleks ajaks ühiskonna täisväärtuslikuks ja panustavaks liikmeks. Kui ei parane rahastus pole ka valikuprotsessi et värvata ainult parimatest parimaid. Padre vist teeb ka altruismist ülikoolitööd.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

MargusM on õigus Merca suhtes, kes ei usu vaadaku 04.12 tema intervjuud Anule. Kultuuritegelastel seal kaugel Võrumaal on ja kannatuste keskel kunst kergem tulema küünlavalgel, aga kui pead aga iga päev lehmi toitma jootma ja siis tõmmatakse juhe välja - siis võiks keegi osav pläägutaja tulla appi lehmale seletama olukorda, või kui oskus olemas siis ka lüpsma.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

No kui sa oled omale lehmad muretsenud, siis muretse ka elektrigenekas.

 
At 20:02, Blogger Priit Pullerits said...

Oh ei, 19:37, kes mind pealinna suurte sakste seltskonda kutsub...

Jah, 16:37, olen ülikoolis tõepoolest paljus altruismist õpetanud, kugi makstud on ka, aga ausõna, see tasu ei ole seda pingutust väärt - pingutus on ikka palju suurem. Seepärast tulebki nüüd tegevusi ja prioriteete ümber hinnata. Ressursid pole lõputud.

 
At 20:44, Anonymous Anonüümne said...

20:02 oi oi, siit tuli kuu nael. Väga huvitav, et mis tegevused tahaplaanile jäävad, kas Moabi puumad või hoopis Tartu tudengid võivad nüüd rahulikumalt hingata? Loodame, et blogi ikka ellu jääb.

 
At 21:50, Anonymous MargusM said...

Huvitav, kas PP valmistub pensile jääma või millest selline kurtmine. See on juba algusest peale selge olnud, et ega kirjatsura tööga rikkaks saa, selle üle pole küll mõtet kurtma tulla.

 
At 22:22, Anonymous Alfaisaste marssal said...

Aga mitu korda sa MargusM oled rattaga kaugel pikal ekspeditsioonil käinud, et rikkust osatad? Kui palju on siin üldse mehi, kelle rahakott Priidu kombel mitu sellist suurt ja kallist käiku vastu peab?

 
At 08:30, Anonymous Anonüümne said...

Millal koondab Köningsbergi kunn truude alamate rusika prioriteetsete muudatuste rakendamiseks?

 
At 08:55, Blogger Priit Pullerits said...

Midagi, mida peaaegu keegi ei tea:

kui õppisin 1990. aasta sügissemestril New Yorgis maailma paremikku kuuluvas Columbia ülikoolis ja elasin Manhattanil vendade Rockefellerite rajatud International House'is, aitas mul seal eluga hakkama saada Ellie Spiegel. Ta oli abivalmis vanaproua, kes muu seas korraldas selle, et sain veeta paar päeva Washington Posti toimetuses, kus kohtusin isegi lehe omanikuga, ja kes korraldas ka selle, et sain Washingtonis viibides ööbida USA asepresidendi Walter Mondale'i venna pere juures. Nüüd sain teada, et...
https://www.ihouse-nyc.org/news_events/ellie-spiegel/

 
At 11:08, Anonymous MargusM said...

"marssalile" mis ajast rattaga omapäi reisimine kallis on, perereis on palju keerulisem..

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

MargusM, Pullerits on käinud seal nii rattaga kui perega. Tee järgi.

 
At 13:06, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, nii on, 11:41. Noist käikudest on ilmunud isegi raamat:

https://www.kriso.ee/ameerika-idaranniku-pilvelohkujatest-metsiku-laane-kanjoniteni-db-9789949443468.html

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Ai ai Columbia printston yale ja sihukesed ülikoolid on hundi kurk ja aborigeenrahvaste hukk. Kas lugupeetud Pullerits on tartlane tumepunases Königsbergi kunni mantlis liivimaa rahvaste viimane lootus ja õlekõrs või kolumbia kotkas?

 
At 16:52, Blogger Unknown said...

Pullerits on balti mere kotkas.

 
At 10:32, Blogger Priit Pullerits said...

Sain ainsa ajakirjanikuna võimaluse näha, milline näeb välja Eestis valmistatav väike elektriauto, mille piltigi ei tohi täismahus näidata, ja sellest kirjutada:

https://www.postimees.ee/7667366/esimene-pilk-eestlased-kergitasid-saladuskatet-uudselt-autolt

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Ei praegu pole aega tilulilule raisata. Keskenduda tuleb võitlusele lumega. Kuidas jääda sahamehe vastu lumevalli lükkamises peale. Ma lükkan labidaga tänava lumest puhtaks nii, et ka lapsevankritega ja kelkudega saaks liigelda, ja vanainimene ei peaks koperdama, lisaks viskan autole parkimiseks platsi puhtaks. Täita tore trenn, ja tulemust näed ka kohe - sirgete valliäärtega ja piisava laiusega puhas kõnnitee. Just siis, kui töö tehtud, tuleb kui kännu tagant välja vilkurite ja võimsa sahaga nursipalulikku müra tegev ratastel vaenlane. Too laseb pooleldi mu lumevalli sisse ja lisaks tõmbab auto parkimiskohale uue valli ette. Minu võitlus algab - võtan jälle oranži lumelabida ja asun kaevuma. Muidugimõista ma alla ei anna. Mehed, võhmamehed, kojamehed, kas teil on mõni hea nõuanne, kuidas mehhaniseeritud vaenlasega paremini toime tulla?

 
At 14:02, Anonymous MargusM said...

Priit kui see arendatav elektriauto praegustes lumistes oludes hakkama ei saa siis on see suht mõttetu arendus, vbl kuskile soojale maale sobib aga siia mitte. El.autode tootmise jalajälg on ka oluliselt suurem kui sisepõlemismootoriga autodel. Nišitoote siblimine pigem, massides ei pea planeet sellele vastu.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Mehaniseeritud vaenlase vastu pole mõtet käsitööriistadega astuda. Tuleb muretseda elektrijõul toimiv agregaat, mis lume 6 meetri kaugusele usinalt heidab. Aparaadilt sarvist haarates on müra suurem kui Nursipalu metsas, kuid see eest monotoonne ja võib panna pähe ka kõrvaklapid või lihtsalt tropid kõrva susata. Mõned tropid võibolla täidavad ka oma ülesannet. Viimati sain kvaliteetseid troppe kõrva ajada Kalifornia geotermaaljaamas 30 aastat tagasi. Seal panid kõrva ja oli vaikus ja tropiz ei roninudki kõrvast välja. Eks Nursipalus ja Võrus on kah tark hakata neid kõrva toppima. Kui ikka häda käes, no mis sa siis teed. See ikka odavam kui kvaliteetne kõrvaklapp.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Tundke häbi, et see lora siin suusablogi nime all on. TM rada nagu kulda sisse sõidetud, aga pässid ei tee kommenteeimagi.

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Tühja sest TM rajast! Mis saab edasi BSH-st??? Mida võtta ette teda häbivääristanud templirüütli pojaga? Sellised rasked küsimused vajavad vastuseid aga teie sahistate suuska?

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Homme võib kuni 20cm valget p.ska kaela sadada, hoiatab keskkonnaagentuur. On aeg tõsisemad tõrjevahendid, nagu 16:13 soovitab, valmis panna.

 
At 18:39, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Pean vajalikuks veel kord ära märkida, et pole kunagi müünud, soovitanud, ega propageerinud ivermektiini. Mainisin vaid, et olen usalduväärsetest allikatest kuulnud, et paljud on selle abil leevendanud oma gripi sümptomeid. Mis puutub toidulisanditesse ja doktor Annukisse. Siis on tegelikult taandub see usu küsimuseks. Usk oma keha suulikusse, oma toidu õigsusesse ja kasulikusesse ning oma elustiili, ongi tervise seisukohalt kõige olulisemad. Tervis on meie enda peas, mitte kuskil süstlas, tabletis või toidulisandis. Iga üle 45 aastane mees võiks juba õppida kuulama oma keha ja hakata aru saama selle märguannetest, mitte juhinduma mõne hetkel populaarse nn "teadlase" targutustest. Kui keha ütleb, et on vaja puhata, siis tuleb puhata, mitte panna. Panna võib ja panema peab, aga oluliselt vähem kui 25 aastaselt. Tervise tagab rahulolu iseenda ja oma eluga.

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, ära aja jama kui levitasid oma arusaamist maailmast, siis on see 100% sinu sisuline soovitus blogivendadele.

 
At 19:56, Anonymous Anonüümne said...

Kägu hakkab välja tagurdama oma mantratest.

 

Postita kommentaar

<< Esileht